Bol u ledima

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

smurf

#101 Re: Bol u ledima

Post by smurf »

Skyfox wrote:
smurf wrote:Danas je 18/03... Sta bi kod hecima?
ispitali su sve sto su mogi u Kumrovcu ostalo jos samo slikanje, dobio uputnicu za Omer Maslic... Zasad je dijagnoza "ma to je samo zbog visine, vjezbaj te misice i sve ce biti OK..."

Nigdje veze al et vidjet cu sta nakon slikanja.
Haj' ti poslusaj smurfa, naravno ako imas mogucnost da uzmes uputnicu ili uradis MRI... Bezze ce te vozati RTG onaj, pa ovaj, pa onda CT i na kraju MRI...
Nesto slicno je kod mene bilo, visok, kancelarijski posao, tamo-'vamo, sve te puteve sam izbjegao i uradio MRI na osnovu kojeg mi je ustanovljena Dg. Ustedio sam cca po' godine, a o zivcima i parama da ne pricam ;-)
ljubav_aha

#102 Re: Bol u ledima

Post by ljubav_aha »

Skyfox wrote:
ispitali su sve sto su mogi u Kumrovcu ostalo jos samo slikanje, dobio uputnicu za Omer Maslic... Zasad je dijagnoza "ma to je samo zbog visine, vjezbaj te misice i sve ce biti OK..."

naravno da nema veze sa visinom,imam nekoliko priajtelja koji ponekad imaju problem sa ledijma i spoemnutog razloga,ali tvoji simptomi su ozbiljnijeg omjera ,zaista ne razumijem rad pojednih doktora
ljubav_aha

#103 Re: Bol u ledima

Post by ljubav_aha »

Skyfox wrote:

naravno da nema veze sa visinom,imam nekoliko priajtelja koji ponekad imaju problem sa ledijma i spoemnutog razloga,ali tvoji simptomi su ozbiljnijeg omjera ,zaista ne razumijem rad pojednih doktora
Skyfox

#104 Re: Bol u ledima

Post by Skyfox »

smurf wrote:
Skyfox wrote:

Haj' ti poslusaj smurfa, naravno ako imas mogucnost da uzmes uputnicu ili uradis MRI... Bezze ce te vozati RTG onaj, pa ovaj, pa onda CT i na kraju MRI...
Nesto slicno je kod mene bilo, visok, kancelarijski posao, tamo-'vamo, sve te puteve sam izbjegao i uradio MRI na osnovu kojeg mi je ustanovljena Dg. Ustedio sam cca po' godine, a o zivcima i parama da ne pricam ;-)
Gdje se kod nas moze napraviti MRI jel na Kosevu?
smurf

#105 Re: Bol u ledima

Post by smurf »

Jah, samo na Kosevu sa uputnicom, mada moras platiti participaciju od 50 KM. Inace kosta nepunih 500, a kod privatnika mislim da je 350 KM i koliko znam da samo jedan (dr. Goran) ima u Sarajevu. Men' se cini u Hrasnom, a mogu provjeriti.
Na Kosevu je lista cekanja pravo duga, sto ne znaci da ako imas stelu ne mozes za par dana doci na red.
Skyfox

#106 Re: Bol u ledima

Post by Skyfox »

smurf wrote:Jah, samo na Kosevu sa uputnicom, mada moras platiti participaciju od 50 KM. Inace kosta nepunih 500, a kod privatnika mislim da je 350 KM i koliko znam da samo jedan (dr. Goran) ima u Sarajevu. Men' se cini u Hrasnom, a mogu provjeriti.
Na Kosevu je lista cekanja pravo duga, sto ne znaci da ako imas stelu ne mozes za par dana doci na red.
au

crnjak...
smurf

#107 Re: Bol u ledima

Post by smurf »

Ma znam da je crnjak, zato sam i napisao jer malo je ljudi koji tek tako mogu odvojiti tu cifru iako je zdravlje u pitanju. Najgore je sto ne znam nikoga sa slicnim tegobama ko je sa rtg snimcima zavrsio dijagnostiku, a posljednjih par godina vala ni sa ct-om, svi su na kraju dobili uputnicu za mri :( A i za ct se ceka par mjeseci, da bi rekli "ne vidi se bas najbolje... postoji mogucnost... hajte vi uradite mri :roll:
LaPetitePatrie

#108 Re: Bol u ledima

Post by LaPetitePatrie »

Ja sam 12 godina imala hronicne bolove u ledjima. Pocelo sa prvom trudnocom, isprobala sam sve doctore, chiro, ostheo, physio...niko nije imao ni odgovora zasto, niti rjesenja da ponudi. Bilo je uzasno, bilo jutara kad nisam mogla iz kreveta da ustanem bez groznih bolova, umirala od straha da ce mi doci da kihnem...:)

Citala sam sve sto sam mogla o tome. Kazu da je vecina bolova u ledjima vrlo teska za objasniti, to mi sigurno nije pomoglo. Kazu i da treba ojacati misice. Ja sam mislila da to meni ne treba, pa ja sam u odlicnoj formi (hahaha, talk about denial). Tek kad sam sebi, prije jedno godinu dana, priznala da uopste nisam u dobroj formi i da sam jos izgubila svaku fleksibilnost i da tako prosto ne mogu dalje, jer zaboga, sta ce biti za 10 godina, za 20...tek tada sam mogla uciniti nesto, imati mrvicu kontrole nad mojim stanjem.

Uclanim se u gym i upisem se na yogu. Prvi kurs napustila nakon deset minuta, posto nisam mogla skoro pa nista slijediti, a bolovi nakon tih deset minuta trajali makar dvije sedmice :).

Odlucim onda nema odustajanja, polako, polako sam vjezbala na svoju ruku, vjezbe koje mi je fizioterapeut dao. I tako postepeno, islo mi je sve bolje i bolje, nakon nekoliko mjeseci vratim se na yogu, ovaj put izdrzim cijeli sat, ne bez teskoca i posljedica, ali izdrzim. Od tad yogu ne propustam, evo vec osam mjeseci. Nevjerovatno je koliko mi se stanje popravilo, ledja me prakticno vise ne bole, a fleksibilnost se povecala, kao i core muscle snaga.

Sve to samo da kazem: ako nema nekih konkretnih razloga, ukljesten zivac ili hernija na disku, vjezbanje i jacanje misica moze biti rjesenje. Bar za mene je bilo. :)
Irelevantan

#109 Re: Bol u ledima

Post by Irelevantan »

Bol u leđima :sad:

U oktobru prošle godine sam imao problem u teretani, naime u prvoj minuti treninga na samom zagrijavanju su me uštakla ledja :sad:.
Intezivan bol je trajao 3-4 dana i posle toga sam se počeo dobro oporavljati i nakon mjesec dana opet sam bio teretani...
Međutim posle tog problema iz oktobra osjećao sam konstantnu bol uglavnom zanemarljivu ali ponekad ipak značajnu, a bolio me i kuk. Prije mjesec dana sam se probudio sa dosta jakom boli u predjelu donjih leđa i lijevog kuka.

Nakon toga odlučim da odem doktoru da vidim šta mi je činiti, te me isti uputi na RTG. Nakon urađenog RTG otišao sam do ortopeda, koji je primjetio neke denegerativne procese na kičmi i uputio me na MRI,

MRI sam uradio prošle sedmice i ove sedmice sam dobio nalaz :sad:

diskus hernia l5s1 :-? jbg

spremam se na ponovni odlazak svom doktoru, ortopedu - neurologu ili šta ja znam već kome, koji treba da pogleda snimak MRI pa da vidimo šta dalje,

Redovno idem u teretanu posljednjih 10 godina (naravno rekreativno) i nisam uopšte u lošoj formi i nikako ne mogu zamisliti ostatak svog života bez treninga :?

ima li ko kakvih iskustava sa treninzima i discus herniom?

Da li je moguće nastaviti trenirati????
Skyfox

#110 Re: Bol u ledima

Post by Skyfox »

moze li se sa hernijom vjezbat nesto tipa odbojka, kosarka, fitnes..
Skyfox

#111 Re: Bol u ledima

Post by Skyfox »

besana wrote:
Skyfox wrote:moze li se sa hernijom vjezbat nesto tipa odbojka, kosarka, fitnes..
Vidi hernija je zeznuta stvar. Herniju mozesh dobiti kada kihnesh, ljudi nisu ni svjesni .... :roll:
Sport, svaki, nosi malu dozu rizika, ali kazem, i pokreti koje radish u svakodnevnom zivotu, kao saginjanje, obuvanje carapa ....su rizicni, ali sport jaca ledjne mishice, tako da ......
nekad kad kihnem moram se uhvatit za zid ili ormar da ne padnem jer mi koljena klecaju... a jos alergican :D al fakat zaboli...

ledja me najvise bole nakon treninga, iako su mi i doktori rekli da se mogu bavit sportom...
kamen spoticanja

#112 Re: Bol u ledima

Post by kamen spoticanja »

Skyfox wrote:moze li se sa hernijom vjezbat nesto tipa odbojka, kosarka, fitnes..
hmmm...nisam bas upratio ali da li ti je diagnosticirana hernija?...bez prave diagnoze ne igraj se s zdravljem i ne cini nista ...
a ako jeste,onda ti iz licnog iskustva mogu pozeljeti samo strpljenje i celicnu volju...ja sam pola godine oplakao svaki put kad bi oblacio carape...jer je stepen ostecenja bio veliki...pouzdano znam da sam sam sebi napravio cirkus upravo teretanom...inace mi je zivot dobro ispunjen sportom,nikad nisam imao problema s viskom kilograma,i kad mi se hrskavica pocijepala,mogu kazat da sam bio najspremniji u zivotu(kad sam osjetio da "se nesto desilo" igrao sam finale jednog velikog amaterskog fudbalskog turnira)a onda sam osjetio bolove...nisam otisao doktoru(mada sam i sam medicinske struke)...onda sam dva dana poslije uzeo tegove da ojacam "misice" i tad sam zaglvaio u krevetu,bez sanse da sam ustanem... :( i otprilike sam i ja govorio isto,da mi je ova pamet sve bi drugacije radio...no bilo je kasno...tad sam po prepuruci doktora poceo da pijem jedan analgetik i jako mi je pomagao u intervalu dok je trajao...a onda sam pod analgeticima isao na plivanje...i plivao sam ko da cu na olimpijadu...menscini da mi ni alexandar popov nije bio ravan...i onda sam poceo osjecati poboljsanje...i hvala Uzvisenom Bogu danas sam sjajno...i radim posao na nogama,15 sati dnevno bez ikakvih posljedica...
ali poslusaj me napravi MRI odmah...ne zali novca...zaboravi CT ove obicne rendgene...odmah na MRI i ako diagnoza bude hernija...samo sabur i polahko...na netu ces naci sve sto ti treba za to stanje...jer ne zaboravi hernija je najcesce stanje naseg doba...ne bolest ...stanje...
i ne sekiraj se...bice dobro :)
smurf

#113 Re: Bol u ledima

Post by smurf »

Kosarku zaboravi, odbojka i nije bas pametna ali je staticnija od basketa i imas manju mogucnost da padnes, sudaris se s nekim i sl. Kosarka, tenis, skijanje, hokej, to je beli pogibeljno za "ovo stanje". Al' haj' ti ptidji na more a ne djilipni se sa stijene :-) Znam, sve do jednom, al' nekad se u zivotu mora prepustiti slucaju. Odlazak na JUG takodjer donosi debelu dozu rizika, al' haj' stisni pa ne otidji u Dolinu Cupova :-)
Eto, rekose ti i drugi, sve stavi po strani i uradi taj MRI pa ces dobiti i prave savjete, sve ovo nabrojano se moze desiti bilo kome, a ne mora nikome ;)
Skyfox

#114 Re: Bol u ledima

Post by Skyfox »

ja evo deveram od kao sam pokrenuo ovu temu :-)

za MRI se ceka 2mjeseca??? jedino da ganjam stelu.

Ali uradit cu ga svakako...

Primjetio sam da nakon kosarke imam vece bolove nego nakon odbojke npr, teretanu sam otpisao ljetos, onda jednino ostaje joging kao safe opcija ?!? Volim plivanje ali imam averziju prema olimpijskom :D
kamen spoticanja

#115 Re: Bol u ledima

Skyfox wrote:ja evo deveram od kao sam pokrenuo ovu temu :-)

za MRI se ceka 2mjeseca??? jedino da ganjam stelu.

Ali uradit cu ga svakako...

Primjetio sam da nakon kosarke imam vece bolove nego nakon odbojke npr, teretanu sam otpisao ljetos, onda jednino ostaje joging kao safe opcija ?!? Volim plivanje ali imam averziju prema olimpijskom :D
evo ti jedna dobra vijest...ako mozes igrati kosarku ili odbojku situacija i nije mnogo losa...to u isto vrijeme znaci da mozes raditi ledjnjake :D znas ono kontra trbusnjaka :D
e to radi sto vise...na pocetku ce biti bolnije...poslije ce se smiriti...i poslusaj me ne forsiraj se...govorim ti iz licnog iskustva...ono jutro kad sam se probudio i kad nisam mogao pomjerati ocima a da me ne boli necu nikad zaboraviti...a par dana prije toga igrao sam fudbal na jednoj respektabilnoj razini :D
ne igraj se bolan s tim,zazalit ces :roll:
kamen spoticanja

#116 Re: Bol u ledima

besana wrote:Stvar je u tome shto on ne zna kakva mu je situacija, niti moze znati, sve dok ne uradi MR. Doktori ko doktori, svako ce svoje mishljnje reci, ono shto on mili da je najbolje, taman kao i mi ovdje. Meni su rekli da imam zavaljenu matericu :shock: a ja dvije hernije imala, sad ih imam 4. Ja mu ne bih mirne savjesti mogla savjetovati ni vjezbe, sve dok ne uradi MR. Moze se i tako povrijediti. Shto cu ga isprepadati, e vala da hocu. :D Samo nek ide na MR.
definitivno treba da ga bude strah...ja ne bi ni dusmanu pozelio takvo sto...no dobro poznajem ljudsku psihologiju...nikad taj nece otici na MRI do velike nuzde...a onda obicno bude kasno...
mada si za vjezbe upravu...mozda je bolje da ne pokusava...ali hajd ti objasni nekome ko igra basket i odbojku i razmislja o hokeju...
mada znam slucaj kad je momka od tada 25 godina mucio bol u ledjima i nozi...bavio se folklorom pa su mu govorili da je bol od tog skakutanja...diagnoza je bila karcinom na kostima...sad je rahmetli :( nije bilo spasa :(
Skyfox

#117 Re: Bol u ledima

Post by Skyfox »

besana wrote:februar 19. 2009. :shock:
Skyfox wrote:Gotovo ne mogu da se krecem svako saginjanje i ispravljanje mi je mucenje... Jucer sam se nagutao raznih tableta, 5 ili 6 vrsta po dvije bez ikakvog ucinka. Zna li neko moze li jedna injekcija u hitnoj biti rijesenje jer sada ne mogu ni da hodam sve i da hocu otici kod doktora... Ne pomaze ni gel protiv bolova...
I tako ..................on josh uvijek nije uradio MR :roll:
A boli ga i dan danas, ja bih do sad sama sebi kupila MR :roll:
ma nije... tako me je bolilo tada sad me ne boli nikako, vec samo poslije fizickih napora... :)
Skyfox

#118 Re: Bol u ledima

Post by Skyfox »

besana wrote: Fakat si me iznerviro. :x Idi na MR!!!!!! :roll: :x
poslije ovog MR fali ti samo jos jedno SH :evil: :D

nisam ni rekao da necu otici, bio sam kod doktora i prosao sve faze od pregleda dodirom, slikanja, pa evo sada do dijela kada trebam otici po uputnicu za MRI...
Irelevantan

#119 Re: Bol u ledima

Post by Irelevantan »

Posle povrede sam već 5 mjeseci u teretani i treniram redovno i jakim intenzitetom baš kao i prije povrede, tovarim se maximalno tj. forsiram, nisam znao da imam diskus herniju do prošle sedmice.
Leđa me bole veoma malo tek toliko da znam da ih imam :)
Ali sada neznam koliko je pametno nastaviti trenirati kad znam za povredu da je tu i da vreba na svaki glupi pokret???

A opet kontam pa 5 mjeseci sam trenirao sa povredom bez ikakvih većih problema čak sam u jednoj vježbi oborio svoj "personal best" :-D

Ma ko ga j.be dok ide ide :lol:
kamen spoticanja

#120 Re: Bol u ledima

besana wrote:
Irelevantan wrote:Posle povrede sam već 5 mjeseci u teretani i treniram redovno i jakim intenzitetom baš kao i prije povrede, tovarim se maximalno tj. forsiram, nisam znao da imam diskus herniju do prošle sedmice.
Leđa me bole veoma malo tek toliko da znam da ih imam :)
Ali sada neznam koliko je pametno nastaviti trenirati kad znam za povredu da je tu i da vreba na svaki glupi pokret???

A opet kontam pa 5 mjeseci sam trenirao sa povredom bez ikakvih većih problema čak sam u jednoj vježbi oborio svoj "personal best" :-D

Ma ko ga j.be dok ide ide :lol:
Nishta, stavi oblogu od kamilice :roll:

Ja cudnih ljudi .... :-)
fakat... :roll:
no jedno je cinjenica ljudi ne vjeruju dok im se ne desi...a u ovom slucaju onda bude kasno :roll:
smurf

#121 Re: Bol u ledima

Post by smurf »

besana wrote:
smurf wrote:Kosarku zaboravi, odbojka i nije bas pametna ali je staticnija od basketa i imas manju mogucnost da padnes, sudaris se s nekim i sl. Kosarka, tenis, skijanje, hokej, to je beli pogibeljno za "ovo stanje". Al' haj' ti ptidji na more a ne djilipni se sa stijene :-) Znam, sve do jednom, al' nekad se u zivotu mora prepustiti slucaju. Odlazak na JUG takodjer donosi debelu dozu rizika, al' haj' stisni pa ne otidji u Dolinu Cupova :-)
Eto, rekose ti i drugi, sve stavi po strani i uradi taj MRI pa ces dobiti i prave savjete, sve ovo nabrojano se moze desiti bilo kome, a ne mora nikome ;)

jel to i ti deverash sa ovim? :shock:
Ah moja ti, malo mi bezze tebi kukati jer imas jednu vise ;)
U biti vise nemam onih problema koje sam imao prije par godina kada sam zaglavio u bolnicu, nisam operisao jer i nemam namjeru ovdje raditi. Svaka cast nasim hecimima, ali mi nekako post operativni tok predugo traje, ma i to bi nekako pregrmio, ali jedan od nasih "vodecih" neurohirurga mi je to fino objasnio, mozemo to odraditi ali za cervikalnu bi bilo bolje porazgovarati sa onima koji su te poslali meni. Hebi ga, nasa realnost. Svake zime odvalim turu bolovanja i fizikalnih terapija i nekako se nosam, s tim da se trudim sto vise pridrzavati "pravila"

Nego me ovaj pokretac teme sekira, bezze razvlaci i pravo me podsjeca na mene prije par godina :(

A da, kad sam se vec o'cepio, ja kada sam otisao da se narucim na CT lista cekanja je bila 6 mjeseci, haj' rekoh mogu li MRI - e tu je bilo 8.5 mjeseci :-) A ja pod injekcijama, jedva se do hale dovucem sam... Sredio sam ja sve to za par dana, ali to "sredjivanje" mi generalno ide na zivce.
LANANA

#122 Re: Bol u ledima

Post by LANANA »

Zamolila bih sve one koji znaju bilo kakav trag o ljudima koji su prije nekih 7-8 godina (nisam sigurna kada) radili na Baščaršiji i njihova se ordinacija zvala JOGA CENTAR ZA MASAŽU ,da napišu ima li njih igdje u Sarajevu???????
Prije nekih X godina sam bila kod njih i pomogli su mi.Imala sam neko čudno i rijetko uklještenje živca koje nijedan zvanični doktor nije znao da dijagnostikuje i jedini su mi znali reći šta mi se dešava i pomogli mi.Ja poslije toga zdrava,čila i vesela i nevjerovatno glupa obrišem njihov broj,kao netrebaju mi više. Prije godinu dana bol se ponovo javio i svaki dan me sve više boli.Ja sam zaboravila i kako se zovu i prezivaju i neznam kako da ih nađem.Za divno čudo na internetu nema ništa pod JOGA CENTAR,a reklama je ubijala dok su bili na Čaršiji.Godinu dana se raspitujem ali niko ništa nezna.Molim za bilo kakvu informaciju !
boemka

#123 Re: Bol u ledima

Post by boemka »

Nema, otisli su u nepoznaznatom pravcu. Cudi me da nisi citala o njima u novinama , bili su i na tv.
LANANA

#124 Re: Bol u ledima

Post by LANANA »

Nisam ništa gledala na tv niti čitala.Ako ti nije mrsko napiši šta je to objavljivano.Hvala za svaku informaciju pa makar bila i da su otišli iz Sa. Neznam da li je ostao neko od njihovih radnika koji su bili iz Sa koji bi znali da rade te masaže ???
sweet.balerina7

#125 Re: Bol u ledima

Post by sweet.balerina7 »

Ja godinama imam problema sa ledjima. Lijena sam za neku vrstu sporta, aerobika i sl. Dali neko moze preporuciti dobru masazu i koja je cijena otprilike? I ako je neko pokusao, zanimaju me iskustva, ima li efekta?
Post Reply