Ja sam 12 godina imala hronicne bolove u ledjima. Pocelo sa prvom trudnocom, isprobala sam sve doctore, chiro, ostheo, physio...niko nije imao ni odgovora zasto, niti rjesenja da ponudi. Bilo je uzasno, bilo jutara kad nisam mogla iz kreveta da ustanem bez groznih bolova, umirala od straha da ce mi doci da kihnem...
Citala sam sve sto sam mogla o tome. Kazu da je vecina bolova u ledjima vrlo teska za objasniti, to mi sigurno nije pomoglo. Kazu i da treba ojacati misice. Ja sam mislila da to meni ne treba, pa ja sam u odlicnoj formi (hahaha, talk about denial). Tek kad sam sebi, prije jedno godinu dana, priznala da uopste nisam u dobroj formi i da sam jos izgubila svaku fleksibilnost i da tako prosto ne mogu dalje, jer zaboga, sta ce biti za 10 godina, za 20...tek tada sam mogla uciniti nesto, imati mrvicu kontrole nad mojim stanjem.
Uclanim se u gym i upisem se na yogu. Prvi kurs napustila nakon deset minuta, posto nisam mogla skoro pa nista slijediti, a bolovi nakon tih deset minuta trajali makar dvije sedmice

.
Odlucim onda nema odustajanja, polako, polako sam vjezbala na svoju ruku, vjezbe koje mi je fizioterapeut dao. I tako postepeno, islo mi je sve bolje i bolje, nakon nekoliko mjeseci vratim se na yogu, ovaj put izdrzim cijeli sat, ne bez teskoca i posljedica, ali izdrzim. Od tad yogu ne propustam, evo vec osam mjeseci. Nevjerovatno je koliko mi se stanje popravilo, ledja me prakticno vise ne bole, a fleksibilnost se povecala, kao i core muscle snaga.
Sve to samo da kazem: ako nema nekih konkretnih razloga, ukljesten zivac ili hernija na disku, vjezbanje i jacanje misica moze biti rjesenje. Bar za mene je bilo.