Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#4651 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Eto sad šta su davale naše mame i šta su one jele, mislim, izvinite, ali postoji jedan nezaustavljiv proces - evolucija.
Naravno da je svako dijete individualno i da mu se treba prilagoditi, ali pobogu brate, svi imamo istu anatomsku građu i neke okvire kako se to razvija. Bebina crijeva znaju svariti samo mlijeko i ne vidim nikakve potrebe da ih odmah napadate kojekakvim okusima i hranom, ne znam gdje tako žurite, pa čitav život pred bebom, ima vremena sve da proba. -tako se mogu razviti alergije, preosjetljivost na neke namirnice - mislim, fakat ne kontam čemu ta žurba? Nakuhaćete se i nahraniti djeteta da će vam doći zlo i zažalit za lijepim danima kad je samo siso.
Naravno da je svako dijete individualno i da mu se treba prilagoditi, ali pobogu brate, svi imamo istu anatomsku građu i neke okvire kako se to razvija. Bebina crijeva znaju svariti samo mlijeko i ne vidim nikakve potrebe da ih odmah napadate kojekakvim okusima i hranom, ne znam gdje tako žurite, pa čitav život pred bebom, ima vremena sve da proba. -tako se mogu razviti alergije, preosjetljivost na neke namirnice - mislim, fakat ne kontam čemu ta žurba? Nakuhaćete se i nahraniti djeteta da će vam doći zlo i zažalit za lijepim danima kad je samo siso.
-
duboka_misao
#4652 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ako je iko sopao djecu krutom hranom prije roka zo sam ja ali opet imaju kontraindikacije za sve, ne znaci ako djete od tri mjeseca jede na kasiku da ce bitineka izjelica ili da ce mu se neka hrana omiliti ili ogaditi i ako pocinjete sa takvom vrsto dohrane bazirati se na mljecne kasice tipa one dm-ove zbog lakseg podnosenja kod djece i maniti se alergena i visoko rizicne hrane kao skoljki jel
-
kakavdanakneiskustvu
#4653 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Magarece_godine wrote:Apsurdno je da kada beba ima neki problem svi "stručnjaci" kažu sve su bebe individue za sebe i nisu iste, a kada je davati hranu onda imamo tablice i neke okvire ... Primjera radi, mi da dajemo adaptirano mlijeko po tablici na HIPP kutiji, naš bebač bi sada imao dvadeset kila ... Mislim da se trebamo voditi instiktima.
Danak, mi smo neki dan počeli davati kašu od mrkve i breskve... na flašici je broj četiri ...
kupovnu kašu?
-
kakavdanakneiskustvu
#4655 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Magarece_godine wrote:Da danak ...
ok
- manekenka u penziji
#4656 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!
Sjećaš li se sta si im prvo davala i kada si počela?duboka_misao wrote:Ako je iko sopao djecu krutom hranom prije roka zo sam ja ali opet imaju kontraindikacije za sve, ne znaci ako djete od tri mjeseca jede na kasiku da ce bitineka izjelica ili da ce mu se neka hrana omiliti ili ogaditi i ako pocinjete sa takvom vrsto dohrane bazirati se na mljecne kasice tipa one dm-ove zbog lakseg podnosenja kod djece i maniti se alergena i visoko rizicne hrane kao skoljki jel
I gdje nabavljate one tabele?
- wewa
#4657 Re: Bebe - ALL ABOUT!
http://www.roda.hr/article/readlink/2778Tablica dohrane
Žitarice
1. kukuruzna krupica (palenta), kukuruzno brašno, riža, rižine pahuljice, zobene pahuljice, proso, amaranth, quinoa (6 mj.)
2. pšenično brašno ili krupica (griz), ječam, raž, kus-kus (8 mj., a može i ranije ako je na majčinu mlijeku)
3. kruh, dvopek (10 mj.)
4. tjestenina bez jaja (11 mj.)
5. miješane žitarice, dojenački muesli (12 mj.)
Voće
1. kruške, jabuke (6 mj.)
2. banane, marelice, breskve, šljive, trešnje (7 mj.)
3. kupine, borovnice, maline (10 mj.)
4. jagode, agrumi, koštuničavo voće (orah, lješnjak, badem) (12 mj.)
Povrće
1. koraba, tikvice, buča, batat (6 mj.)
2. mrkva, krumpir, mahune, brokula, cvjetača (8 mj.)
3. grašak, repa, rajčica, krastavac (10 mj.)
4. kupus, kelj, poriluk, paprika, leća (11 mj.)
5. grah, špinat, blitva (12 mj.)
Meso
1. bijelo pileće i pureće meso, janjetina, kunić (8 mj.)
2. teletina (9 mj.)
3. tamno meso peradi (10 mj.)
4. junetina, govedina (11 mj.)
5. svinjetina, suhomesnati proizvodi, iznutrice (što kasnije)
Riba
1. bijela riba, pastrva (8 mj.)
2. plava riba (13 mj.)
Jaja
1. žumanjak (10 mj.)
2. bjelanjak (13 mj.)
Mliječni proizvodi
1. svježi kravlji sir, skuta, jogurt, kiselo mlijeko, vrhnje (11 mj.)
Masnoće
1. maslinovo ulje (6 mj.)
2. biljna ulja (9 mj.)
3. maslac (12 mj.)
Začinsko bilje
s 12 mjeseci
Recepti po mjesecima:
6 mjeseci:
- proso s jabukom (skuhati proso dok potpuno ne omekša i u prohlađenu kašu naribati jabuku)
- riža s kruškom (u raskuhanu prohlađenu rižu naribati zrelu krušku)
- palenta s tikvicom (skuhati usitnjenu tikvicu i potkraj kuhanja zgusnuti palentom)
- batat s korabicom (povrće narezati na kockice, skuhati i izgnječiti vilicom)
U svako od ovih jela možete dodati po nekoliko kapi maslinova ulja.
Budući da je vrlo važno ne uvoditi nove namirnice prebrzim ritmom, u prvom mjesecu dohrane ne bi ih trebalo biti više od 6. Dovoljan je jedan obrok krute hrane dnevno, kada to djetetu najviše odgovara. Od pića je dovoljna samo voda.
7 mjeseci:
- proso sa svježim ili suhim šljivama (zajedno kuhati proso i šljive dok potpuno ne omekšaju)
- quinoa sa svježim ili suhim marelicama
- riža s breskvama (rižu skuhati i dodati svježu mekanu breskvu)
- banana i zobene pahuljice (pahuljice malo prokuhati i umiješati u zgnječenu bananu)
Dobro je znati da neke namirnice otežavaju, a neke olakšavaju probavu, pa ih je poželjno kombinirati.
Još uvijek je dovoljan jedan obrok dohrane dnevno.
8 mjeseci:
- janjetina kuhana s mrkvom i brokulom
- ječam kuhan s cvjetačom
- kunić kuhan s krumpirom i tikvicom (tikvicu dodati potkraj kuhanja)
- piletina s bučom i palentom (palentom zgusnuti potkraj kuhanja)
- krumpir kuhan s mahunama
- oslić kuhan s brokulom i mrkvom
- sve kombinacije dopuštenog voća, povrća, mesa i žitarica
Do kraja osmog mjeseca života, dijete ne bi trebalo jesti više od dvadesetak vrsta namirnica čije kombiniranje omogućuje pripremanje brojnih različitih obroka.
S osam mjeseci, može se uvesti i drugi obrok, po mogućnosti u vrijeme obiteljskog objeda. Bilo bi dobro da jedan obrok sadrži voće sa žitaricama, a drugi povrće s mesom i/ili žitaricama.
9 mjeseci:
- teletina s rižom i korabicom
- piletina s prosom i tikvicom
- oslić s batatom i brokulom
- cvjetača sa zobenim pahuljicama i mrkvom
Možete stavljati i više vrsta namirnica u jedan obrok, ako vam tako odgovara. Temeljni okusi namirnica, njihova tekstura i različitost boja zadovoljit će ukus djece i zainteresirati ih da i sami pokušaju prinositi žlicu ustima. Upamtite da je hrana koja je vama bljutava – djeci vrlo ukusna; njihovi okusni pupoljci još nisu zasićeni raznim začinima i umjetnim dodacima.
10 mjeseci:
- grašak s krumpirom i bijelim pilećim mesom
- uvarak od cvjetače, brokule, mrkve i korabe s komadićima teletine
- zobene pahuljice sa suhim voćem (voće prethodno možete namočiti u vodi da bi omekšalo)
- riblji file s rižom i rajčicom
- kus-kus s raznim povrćem
U svako od jela, jedanput ili dvaput tjedno možete dodati tvrdo kuhani i propasirani žumanjak.
S navršenih deset mjeseci, možete uvesti i treći obrok dohrane. Od pića je još uvijek dovoljna samo voda, ali možete ponuditi i prirodni sok od iscijeđenoga voća. Ako kupujete sokove ili kašice u staklenkama, pogledajte sastav: neka sastojci odgovaraju uzrastu vašega djeteta. Pripazite na zaslađivače: najčešće piše da nema šećera, ali se mogu naći laktoza i fruktoza koje kupovne kašice također čine preslatkima. Probajte! Ako su vama slatke, djetetu su nepotrebno preslatke!
11 mjeseci:
- teletina kuhana s krumpirom i kupusom
- poriluk, riža i rajčica s komadićima junetine
- uvarak od više vrsta dopuštenog povrća uz dodatak neke žitarice
- palenta s jogurtom ili vrhnjem
- riža s kravljim sirom i jabukom
- leća s mrkvom i krumpirom
http://www.roda.hr/article/read/kako-i- ... rstu-hranu
Pozdrav svim mamama i bebama, a uz post i napomena da je tablica radjena uz konsultacije s pedijatrima.
- manekenka u penziji
#4658 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala ti mnogo!
- vanad
#4659 Re: Bebe - ALL ABOUT!
eto vidis a sa godinu curica 10.4 a braco 9.6, danas curica 108 cm i 20 kg (3 3/4 god), braco 86 cm i 12.5 kg. (23 mjes.)Mis mekinjas wrote:A ja mislim da je moj buckast sa 7800gr sa 6 mjeseci.![]()
Danas se vala napuc'o graha i mrkve.![]()
Jede sve. Povrce, kasice, dohranu, sise... Po preporuci pedijatra u 19. sedmici poceli sa kasicicom.
Jedino ne dajem to trunje zitarice kupovne, kekse... Ima vremena za to. Bojim se debljine u svim oblicima. Ja kad vidim debelu djecu sve mi dodje da placem.
Nisu debeli zglave. Hvala bogu jedu sve. Znaci iako je beba buca, nista to ne znaci za dalji zivot. Ako budes davala hranu umjerenu njegovoj dobi nema razloga da bude debeo. Nemoj se tim sikirati i stavljati bebu na dijetu
-
duboka_misao
#4660 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vidi @wewa tuj
mene fkt briga jel m djete mrshavo ili debelo samo nek je zdravo sve ostalo je preseravanje jer nikad ne recite da vam se place na debelu djecu dok ne rodte djete koje odbija hranu pa onda kad vidite muke isusove dok mu ubacite kasiku bilo cega u usta.
- wewa
#4661 Re: Bebe - ALL ABOUT!
duboka_misao wrote:Vidi @wewa tujmene fkt briga jel m djete mrshavo ili debelo samo nek je zdravo sve ostalo je preseravanje jer nikad ne recite da vam se place na debelu djecu dok ne rodte djete koje odbija hranu pa onda kad vidite muke isusove dok mu ubacite kasiku bilo cega u usta.
- Mis mekinjas
#4662 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vjeruj mi, place. Slusam svoje prijateljice koje imaju problema sa djecjom debljinom.duboka_misao wrote:Vidi @wewa tujmene fkt briga jel m djete mrshavo ili debelo samo nek je zdravo sve ostalo je preseravanje jer nikad ne recite da vam se place na debelu djecu dok ne rodte djete koje odbija hranu pa onda kad vidite muke isusove dok mu ubacite kasiku bilo cega u usta.
Jednoj dijete operisalo kicmu. 10 godina. Skolioza. Od pretilnosti.
Drugoj. Dijete 6 godina, vec problemi sa diabetesom. Od pretilnosti.
Trecoj. Dijete, 13 godina, bolna koljena, kosti u petama nisu zarasle. Od pretilnosti.
Sve tri salju vec sad djecu u kampove za skidanje kila. Nije smijesno.
Sve tri govore da su grijesile. I sve trima su price slicne. Debele bebe, doktori govorili da paze, bake, nane i ostale, nekaa, nek jedu potrosice kad prohodaju i krenu rasti. Sve trima djeca prohodala dok su bili buckasti. Sve tri kazu da im je uzasno bilo kad neko kaze ko ono slatko:"vidi kako je buckast".
Priznaju, da nisu same sebi htjele priznati da su im djeca troma od kila.
Ova jedna kaze, uvijek sam bila mrsava i smijala se debelim. Sad mi nije smijesno. Smijala se kad nose djecu od prozora do prozora da im gurnu kasiku u usta. Kamo srece da sam ja cijeli dan ga ganjala da jede. Sva ta djeca su sad odrasla i mrsuljava, ali njih ne bole koljena kao mog, i nisu crkli od gladi, svak svoje dijete ganja da malo pojede, a ja svoje sad ganjam da ne jede.
Sad im se djeca smiju, jer su pretili. Nije smijesno, i da, za plakanje je.
Ja ne mogu ni opisati koliko mi ih je zao.
-
granita
#4663 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pa, tesko da ce biti zdravo ako je debelo. U USA je vec odavno proglasena epidemija pretilosti, ne samo medju odraslima nego i djecom, a sada tako pocinje i kod nas. Dijete treba da jede zdravo i prirodno, a ne da mu se daje ono sto ono zeli i voli, a to su uglavnom slatkiski, slatki sokovi. Imam koleginicu cija beba ima 7 mjeseci. Od 4. mjeseca pije slatke sokove iz terapaka jer kao "vocni" su. Neki dan mi place na poslu, pedijatrica rekla da je beba pretila i sada mora da pazi sta joj daje. Mala, sa druge strane, nece nista osim slatkog. Zena je dijete navukla na slatko i sad muku muci. Slazem se da je bolje ganjati ih kasikom da nesto pojedu - uglavnom, kad ogladne jest ce.duboka_misao wrote:Vidi @wewa tujmene fkt briga jel m djete mrshavo ili debelo samo nek je zdravo sve ostalo je preseravanje jer nikad ne recite da vam se place na debelu djecu dok ne rodte djete koje odbija hranu pa onda kad vidite muke isusove dok mu ubacite kasiku bilo cega u usta.
-
duboka_misao
#4664 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Znaci ako je mrshavo onda je zdravo? Ne mora znaciti,kao ni da je debelo bolesno ali mogu primjetiti da moja kcer koja je mrshavija ima bolji imunitet i bolje podnosi bolesti od svog brata koji je krupniji,jedu istu hranu a ako je djete pretilo nije ono krivo nego sopacica tj majka ili lokalna picerija koja je zgrnula malo bogatstvo jer je mami tesko skuhati uljevak 
-
granita
#4665 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Uopste ne znaci, dapace, dijete ne smije biti ni ekstremno mrsavo, ali kao sto kazes, mrsavija, odnosno djeca normalne gradje su manje podlozna bolestima. Sada, drugo je kad pricamo o pretilosti, a nazalost takve djece je sve vise i vise, i tu me zaista uhvati tuga. Najgore mi je kad odem u kupovinu, ispred mene porodica sa dvoje pretile djece i njih dvoje isto tako, a ovamo kolica puna smokija, hrenovki, sokica i slicno. O tome govorim...a nema mi nista gore nego kad vidim da dijete koje ne hoda sjedi u kolicima i jede smoki ili cips. I onda mi kaze "bolje i to da jede, nego da je molim"...duboka_misao wrote:Znaci ako je mrshavo onda je zdravo? Ne mora znaciti,kao ni da je debelo bolesno ali mogu primjetiti da moja kcer koja je mrshavija ima bolji imunitet i bolje podnosi bolesti od svog brata koji je krupniji,jedu istu hranu a ako je djete pretilo nije ono krivo nego sopacica tj majka ili lokalna picerija koja je zgrnula malo bogatstvo jer je mami tesko skuhati uljevak
-
blondina
#4666 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage mame da li neka od vas zna da li je moguće da beba sa 22 dana može da ima zub.Prije 3 dana sam kod moje malene primijetila na donjoj vilici sa prednje strane nesto bijelo,mislila sam da je bljucnula i pođem da joj gazom očistim kad ono tvrdo kao zub.Ostala sam sva u čudu. 
-
duboka_misao
#4667 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vrlo moguce,jos ako je bila kenjkava u zadnje vrijeme onda znas zastoblondina wrote:Drage mame da li neka od vas zna da li je moguće da beba sa 22 dana može da ima zub.Prije 3 dana sam kod moje malene primijetila na donjoj vilici sa prednje strane nesto bijelo,mislila sam da je bljucnula i pođem da joj gazom očistim kad ono tvrdo kao zub.Ostala sam sva u čudu.
-
kakavdanakneiskustvu
#4668 Re: Bebe - ALL ABOUT!
beba mi puno spava,baš puno
-
blondina
#4669 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jeste,zadnjih par dana je bas bila kenjkava ali po noći,nikako nije spavala.Ja i suprug mislili grčevi i muku mučili masirajući stomačić,stavljajuci toplu gazu pa čak i kapi joj davala.duboka_misao wrote:Vrlo moguce,jos ako je bila kenjkava u zadnje vrijeme onda znas zastoblondina wrote:Drage mame da li neka od vas zna da li je moguće da beba sa 22 dana može da ima zub.Prije 3 dana sam kod moje malene primijetila na donjoj vilici sa prednje strane nesto bijelo,mislila sam da je bljucnula i pođem da joj gazom očistim kad ono tvrdo kao zub.Ostala sam sva u čudu.djeca se znaju i roditi sa zubima,nista cudno.
Vjerovatno je zbog toga,dok nije izbio na površinu i bila nervozna.
-
duboka_misao
#4670 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Steta sto je tako rano krenulo,manja djeca losije podnose' ne znam poszo je tako mala beba da li se smije mazati calgelom,gengigelom ili davati panadol pred spavanje vidi sa pedijatrom ako i ostali zubi krenu odmah.blondina wrote:Jeste,zadnjih par dana je bas bila kenjkava ali po noći,nikako nije spavala.Ja i suprug mislili grčevi i muku mučili masirajući stomačić,stavljajuci toplu gazu pa čak i kapi joj davala.duboka_misao wrote:Vrlo moguce,jos ako je bila kenjkava u zadnje vrijeme onda znas zastoblondina wrote:Drage mame da li neka od vas zna da li je moguće da beba sa 22 dana može da ima zub.Prije 3 dana sam kod moje malene primijetila na donjoj vilici sa prednje strane nesto bijelo,mislila sam da je bljucnula i pođem da joj gazom očistim kad ono tvrdo kao zub.Ostala sam sva u čudu.djeca se znaju i roditi sa zubima,nista cudno.
Vjerovatno je zbog toga,dok nije izbio na površinu i bila nervozna.
- Alhemicarkaa
#4671 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Debelo-nedebelo djete.
O tome bih imala štošta reči imala sam kod svoje sve faze. Od toga da je bila ko kladica, pa mi doktorica rekla da joj uvalim vodu, do toga da sam joj rebra mogla brojati. Uvijek sam se silno sikirala i kad hoće i kad neće da jede.
Sad da mogu vratiti vrijeme - uopće se ne bih sikirala. Pogotovu kad sam je sa tri mjeseca pokušavala regulisati količinu, mislim wtf, šta beba od 3 mjeseca zna - osim da plače kad je gladna. Čim je propuzala izdužila se. Bila je u fazi kad za jedan dan količinski pojede koliki je fildžan, a sad zna tri kriške za doručak smlatiti. Nit je debela, niti mršava, ima one normalne faze malo u širinu, malo u dužinu. Trudim se da preovladava voće i povrće, manje šećera mada smlati sladoled, ali šećer bi kontrolisala i da je mršavica.
Dok jedu zdravu i raznovrsnu hranu nije problem ni da su buce. Problem je kad ručak zamjeni čokolada, pizza i slične stvari.
O tome bih imala štošta reči imala sam kod svoje sve faze. Od toga da je bila ko kladica, pa mi doktorica rekla da joj uvalim vodu, do toga da sam joj rebra mogla brojati. Uvijek sam se silno sikirala i kad hoće i kad neće da jede.
Sad da mogu vratiti vrijeme - uopće se ne bih sikirala. Pogotovu kad sam je sa tri mjeseca pokušavala regulisati količinu, mislim wtf, šta beba od 3 mjeseca zna - osim da plače kad je gladna. Čim je propuzala izdužila se. Bila je u fazi kad za jedan dan količinski pojede koliki je fildžan, a sad zna tri kriške za doručak smlatiti. Nit je debela, niti mršava, ima one normalne faze malo u širinu, malo u dužinu. Trudim se da preovladava voće i povrće, manje šećera mada smlati sladoled, ali šećer bi kontrolisala i da je mršavica.
Dok jedu zdravu i raznovrsnu hranu nije problem ni da su buce. Problem je kad ručak zamjeni čokolada, pizza i slične stvari.
- manekenka u penziji
#4672 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nekidan sam pitala, pa moram opet. Jesu li vam bebe bile blijede poslje vakcine protiv hepatitisa b?
Moja je bas nešto ublijedila i to blijedilo je ne popušta ni danas a 11.6. je primila vakcinu.
I dalje, hvala Bogu, fino jede, ima redovnu stolicu i nema temperaturu.
Ne znam da li da je maltretiram po bolnici ili da čekam još posto je sve ostalo OK.
Moja je bas nešto ublijedila i to blijedilo je ne popušta ni danas a 11.6. je primila vakcinu.
I dalje, hvala Bogu, fino jede, ima redovnu stolicu i nema temperaturu.
Ne znam da li da je maltretiram po bolnici ili da čekam još posto je sve ostalo OK.
- manekenka u penziji
#4673 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Sigurno panicim.
Vjerovatno panicim.
Vjerovatno panicim.
- max07
#4674 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Manekenko, moj mali je blijed, i to mu je od rodjenja tako. Neki dan kad smo bili na vakcini pitala sam doktoricu za to, i ona mi rece da se to gleda po usima - ukoliko su usi izrazito blijede onda se moze govoriti o blijedilu djeteta, inace nema razloga za brigu. Mozda jednostavno u zadnje vrijeme niste puno izlazili ili je ona mirnija pa joj se obrazi ne rumene stalno. A mozda ce kao i moj mali jednostavno imati svjetliji ten.
- manekenka u penziji
#4675 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Joj hvala ti. Nismo izlazile jer nam je doktorica rekla da tri dana ne smijemo iz kuće izaći niti kupati je. Jedva čekam da svane da bolje pogledam boju ušiju.
Hvala ti puno!
Hvala ti puno!