Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
dama_u_crnom
#4478 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jooj srce slatko ♥kakavdanakneiskustvu wrote:
- CherryLips
#4479 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Žene,hvala na info za tutu:)
-
kakavdanakneiskustvu
#4480 Re: Bebe - ALL ABOUT!
dama_u_crnom wrote:Jooj srce slatko ♥kakavdanakneiskustvu wrote:
ne vjerujem da su joj samo dva mjeseca
-
orleanska
#4481 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jel normalno da bebi od 3mj pocneda otpada kosica
- šatirana_ljubičica
#4482 Re: Bebe - ALL ABOUT!
jeste naravno 
- dinao
#4483 Bebe - ALL ABOUT!
Cao, zna li neko gdje kupiti onu pumpicu za nos, sto se stavlja na usisivac? Ne mogu dusici maloj ocistiti nosic s onom obicnom pumpicom, a prehladjena je, ne moze disati na nos, i tesko joj je dojiti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- JanuaryJones
#4484 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vidjela sam Nosi u Apoteke Sarajevo. Mi taj koristimo i fiziološku otopinu.dinao wrote:Cao, zna li neko gdje kupiti onu pumpicu za nos, sto se stavlja na usisivac? Ne mogu dusici maloj ocistiti nosic s onom obicnom pumpicom, a prehladjena je, ne moze disati na nos, i tesko joj je dojiti.
Sent from my iPad using Tapatalk
- dinao
#4485 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala. Pogledat cu u apoteci.
- Female_Sa
#4486 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima li iko pametan savjet kako da dijete naucim da kaki na tutu?
Tri joj je godine, od godine ipo piski na tutu ali i dan danas kaki u pelenu. Nema sta nismo pokusali, od mijenjanja tute, kupovine poklona, skidanja pelene pa da kaki u gacice itd. Posto smo je forsirali da kaki na tutu, jedno vrijeme (nekih čak 6 mjeseci) nije nikako redovno kakila nego je trpila pa smo se patili, stavljali čepiće itd.). Problem je nastao kada se prepala nakon sto je jednom kakila u tutu, vidjela male loptice od kakice (brabonjcice
) i rekla da su to baje. Od tada nikada jos nije htjela kakiti na tutu. Ponekad sjedi i po sat vremena na tuti ali nece da kaki, kaze "Ne znam kakiti ovako".
Da li je problem sto je previse dugo kakila u pelenu pa je naucila na taj čučeći polozaj, navikla tako da kaki, a sjedeci na tuti ili wc šolji ne zna kakiti..
Je li neko od vas imao takav problem?
Tri joj je godine, od godine ipo piski na tutu ali i dan danas kaki u pelenu. Nema sta nismo pokusali, od mijenjanja tute, kupovine poklona, skidanja pelene pa da kaki u gacice itd. Posto smo je forsirali da kaki na tutu, jedno vrijeme (nekih čak 6 mjeseci) nije nikako redovno kakila nego je trpila pa smo se patili, stavljali čepiće itd.). Problem je nastao kada se prepala nakon sto je jednom kakila u tutu, vidjela male loptice od kakice (brabonjcice
Da li je problem sto je previse dugo kakila u pelenu pa je naucila na taj čučeći polozaj, navikla tako da kaki, a sjedeci na tuti ili wc šolji ne zna kakiti..
- kadinica
#4487 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jesam ja.
I kod nas je piškenje bilo u tutu, a kakenje u pelenu.
I mi smo sve probali, trpio bi stolicu nekoliko dana. To je neki problem u glavi, rekla si da se jednom prepala, ovaj moj nije čak ni to - ali jednostavno nije htio.
I jedan dan sam presjekla - nema više pelena. Tražio bi da mu stavim da kaki, rekla sam da nisam kupila, nemamo nijednu više. Onda bi plakao, pa trpio, pa plakao i tako nekoliko krugova. Dok mu jednostavno nije došlo do guše. Taj dan nikada neću zaboraviti. Imao je blagi napad panike, a posmatrač nam je bila svekrva (ovaj drugi dio mi je najteže pao). Ostala sam smirena, on plače, na momente vrišti, stišće se, ja ga stavljam na tutu. On skače, govori neću, traži pelenu...ludilo. I onda je došao čarobni trenutak, koji se dugo pamti u našoj kući
Nakon toga nikada više pelena, brzo je prešao na šolju. Imao je 3,5 godine.
I kod nas je piškenje bilo u tutu, a kakenje u pelenu.
I mi smo sve probali, trpio bi stolicu nekoliko dana. To je neki problem u glavi, rekla si da se jednom prepala, ovaj moj nije čak ni to - ali jednostavno nije htio.
I jedan dan sam presjekla - nema više pelena. Tražio bi da mu stavim da kaki, rekla sam da nisam kupila, nemamo nijednu više. Onda bi plakao, pa trpio, pa plakao i tako nekoliko krugova. Dok mu jednostavno nije došlo do guše. Taj dan nikada neću zaboraviti. Imao je blagi napad panike, a posmatrač nam je bila svekrva (ovaj drugi dio mi je najteže pao). Ostala sam smirena, on plače, na momente vrišti, stišće se, ja ga stavljam na tutu. On skače, govori neću, traži pelenu...ludilo. I onda je došao čarobni trenutak, koji se dugo pamti u našoj kući
Nakon toga nikada više pelena, brzo je prešao na šolju. Imao je 3,5 godine.
-
blondina
#4488 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage mame,možete li mi reci gdje se mogu bebici snimiti kukovi sa dva mjeseca zivota,receno nam je u Vrazovoj i na ortopedeiji.Znate li koliko je potrebno unaprijed zakazati termin,i znate li neki njihov kontakt telefon.
- manekenka u penziji
#4489 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam zakazala u Omer Maslicu sa 2 mjeseca i 15 dana. Imaš na internetu sve brojeve
-
safran
#4490 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nekom sam već pisala na ovu temu. Moj mlađi je isto odbijao bilo kakve radnje u tutu ili šolju pa smo napravili koncenzus da to radi u kadi. Bilo je svega ali nije dugo trajalo. Vrlo brzo je naučio da se može piškiti i u tutu (stojeći) i napolju (trava mu je i danas omiljena, još bira u koju će) ali sa kakom je trajalo malo duže. Jedan dan smo bili na vikendici a tamo nema kade, bilo mu je priša pa je obavio u šolju i tako smo nastavili. Meni je samo bilo bitno da ne zadržava jer ionako brabonja a znam iz vlastitog iskustva kako su hemoroidi gadna stvar.Female_Sa wrote:Ima li iko pametan savjet kako da dijete naucim da kaki na tutu?
Tri joj je godine, od godine ipo piski na tutu ali i dan danas kaki u pelenu. Nema sta nismo pokusali, od mijenjanja tute, kupovine poklona, skidanja pelene pa da kaki u gacice itd. Posto smo je forsirali da kaki na tutu, jedno vrijeme (nekih čak 6 mjeseci) nije nikako redovno kakila nego je trpila pa smo se patili, stavljali čepiće itd.). Problem je nastao kada se prepala nakon sto je jednom kakila u tutu, vidjela male loptice od kakice (brabonjcice) i rekla da su to baje. Od tada nikada jos nije htjela kakiti na tutu. Ponekad sjedi i po sat vremena na tuti ali nece da kaki, kaze "Ne znam kakiti ovako".
Da li je problem sto je previse dugo kakila u pelenu pa je naucila na taj čučeći polozaj, navikla tako da kaki, a sjedeci na tuti ili wc šolji ne zna kakiti..![]()
![]()
![]()
- KPNCTNJAH
#4491 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima li negdje gif?kakavdanakneiskustvu wrote:
- Mis mekinjas
#4492 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Danas napipala i drugi zubic. Donji desni. 
-
duboka_misao
#4493 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Sin je regularno presao na tutu sa dvije godine uz obrazlozenje da nemamo vise keshova da kupujemo pelene,i sve bi ok do nedavno kada je poceo da odbija da kaki na tutu i zadrzava produkt svog rada po par dana, obrazlozenje je bilo da nece na tutu jer mu smrdi ,onda smo presli na solju u kojoj nista ne smrdi jer je on kupio duck fresh discs!
-
blondina
#4494 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Danas sam morala svojoj malenoj da dam dohranu,moje mlijeko joj nije dovoljno.Da li je neka od vas imala taj uproblem,jednostavno nemam dovoljno mlijeka,a sinoc se odvijala drama koliko je dusa moja bila gladna i sisala je siku naizmjenece i jednu i drugu ali uzalud.Nije mi samo jeasno kako to odjednom,8. joj je dan i do sinoc je bilo sve ok.Danas kad sam joj dala flasicu popila ju je u sekundi.
-
suza81
#4495 Re: Bebe - ALL ABOUT!
"Skokove u razvoju zovemo još i "frekventnim danima". Prisutni su kod svakog djeteta iako ih mama možda neće ni primjetiti. Žene koje su majke prvi put mogu pomisliti da se radi o tome da nemaju više dovoljno mlijeka. Zato mnoge odustaju od daljnjeg dojenja.blondina wrote:Danas sam morala svojoj malenoj da dam dohranu,moje mlijeko joj nije dovoljno.Da li je neka od vas imala taj uproblem,jednostavno nemam dovoljno mlijeka,a sinoc se odvijala drama koliko je dusa moja bila gladna i sisala je siku naizmjenece i jednu i drugu ali uzalud.Nije mi samo jeasno kako to odjednom,8. joj je dan i do sinoc je bilo sve ok.Danas kad sam joj dala flasicu popila ju je u sekundi.
Stručnjaci vjeruju da postoje dvije svrhe: količina mlijeka se prilagođava rastućoj bebi i povećava se količina kalorija po podoju.
Istraživanja rađena na ovoj temi pokazuju da se skokovi u razvoju događaju kad beba razvojno i motorički napreduje. Tako se javljaju skokovi kad se beba počinje okretati, puzati, hodati ili govoriti. Osim toga bebina težina i visina se drastično povećaju u prvoj godini bebina života. Normalno je da se bebi ubrzano povećava i apetit.
Prvi skok u razvoju javlja se između 7. i 10. dana. Beba dolazi iz bolnice u kojoj je izgubila oko 10% svoje porođajne težine. Majki nadođe mlijeko i povećane potrebe su zadovoljene. Sljedeći skok je u 3. tjednu. Slijede ga skkovi u 6. tjednu i 3., 6. i 9 . mjesecu. Bebi se poveća potreba za mlijekom.
Beba se može češće buditi po noći, ranije se buditi iz popodnevnog spavanje ili ga produžiti. Ako beba produži spavanje nemojte je buditi za hranjenje, odmor joj je potreban koliko i hrana. Može biti cendrava jer je premorena i gladna. Sve je to začarani krug u kojem svi ispaštaju. Na svu sreću traje samo nekoliko dana, nestati će brzo kao što se i pojavio.
Kod beba koje su dojene se hranjenje normalizira za 2-3 dana, ali može potrajati i tjedan dana. Prsa se za to vrijeme prilagode i poveća im se proizvodnja. Što beba češće i više doji, više mlijeka dobija. Ako i dalje želite nastaviti dojiti, nemojte sada uvesti formulu da bi dijete zasitili. Izgurajte tih nekoliko dana dok vam se prsa ne prilagode."
A tebi treba samo puno strpljenja i vremena da je dojis duze nego inace i dovoljno unosis hrane i tekucine, odmaras.... I nista strasno ako ponekad das 30 ili 60 ml dohrane ...i ja sam morala svojoj djeci prvi mjesec kad bas vidim da je gladno... doji, doji, sad jednu, sad drugu, vrti se nervozno, place... samo prvo uvijek nudi dojku dok se bas ne unervozi i ubrzo ce ponuda sustici potraznju
-
blondina
#4496 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala na pomoći...a trudim se prvo da joj ponudim dojku,dala sam joj samo jednu dozu od 30 ml,primijetila sam da mi u jednoj dojci kao malo nadolazi mlijeko.Trudim se i piti sto vise tekucine i jesti,jedino sto sam malo pod stresom.pa molim boga da to ne utice na mlijeko.
-
suza81
#4497 Re: Bebe - ALL ABOUT!
blondina wrote:Hvala na pomoći...a trudim se prvo da joj ponudim dojku,dala sam joj samo jednu dozu od 30 ml,primijetila sam da mi u jednoj dojci kao malo nadolazi mlijeko.Trudim se i piti sto vise tekucine i jesti,jedino sto sam malo pod stresom.pa molim boga da to ne utice na mlijeko.
Mislim da malo sikiracije oko kolicine mlijeka nece znatno uticati na njegovu proizvodnju
- manekenka u penziji
#4498 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!
I ja sam primorana od početka da dajem dohranu. Svaki put poslje podoja dam 60ml dohrane.blondina wrote:Danas sam morala svojoj malenoj da dam dohranu,moje mlijeko joj nije dovoljno.Da li je neka od vas imala taj uproblem,jednostavno nemam dovoljno mlijeka,a sinoc se odvijala drama koliko je dusa moja bila gladna i sisala je siku naizmjenece i jednu i drugu ali uzalud.Nije mi samo jeasno kako to odjednom,8. joj je dan i do sinoc je bilo sve ok.Danas kad sam joj dala flasicu popila ju je u sekundi.
Mlijeko nadolazi prvih mjesec dana i tu dostiže svoju maksimalnu količinu. Nazlost, meni sto je nadoslo, nadoslo je.
Pila sam i hippov čaj, bozu, bezalkohno pivo, slatko, hosaf, hurme, ali mi nista ne pomaže.
Dojenje nisam ni jednom preskocila, pa makar trajalo i sat vremena jer malena cesto zaspi na dojci, a ako ne zaspi onda se huja jer joj ne teče mlaz kao iz flasice.
Pitanje je do kada ce htjeti dojiti.
Prvo sam je dojila pa davala flasicu, a sad je nekad moram zavarati sa par mililitara iz flasice da se smiri kako bih je mogla podojiti.
Sta znam, beba je krupnija rodjena a moje tijelo nikada nije moglo da proizvede dovoljno mlijeka za njene potrebe.
Nekad razmišljam da je njena krupnoca kompenzacija za to sto nemam dovoljno mlijeka pa se tako tješim.
Kažu treba dojiti sto češće, pa makar svako sat. Dojila bih ja, ali ne mogu razbuditi dijete. Ona spava po 3-4 sata.
Pocinjem i sa dojkom na kojoj sam zadnji put stala, malenu forsiram da izdoji do kraja, iako to bude vecinom popraćeno vriskom, pa tek onda predjem na drugu dojku.
Sve sam uradila sto sam mogla, ali mlijeka jednostavno nema.
-
radenska
#4499 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kad je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena. Nama je trenutno 16 mjeseci, ja opet trudna i plasim se pomisli da cu morati da kupujem broj 2 i broj 6 pelena i iduce godine
A svoje dojenje tek sad mogu objektivno posmatrati. Kad sam dosla iz bolnice bila sam preslaba. Moja prijateljica je nakon 10 dana poslije carskog bila kao da se nije ni porodila, a ja 15ti dan poslije poroda nism mogla ustati da mi se ne nesvjesta.
Drugi uzrok svekrva i patronazna. Bradavice ti ravne, neces moci dojiti, cim se okrenem tu je flasica. I naravno moje ogromno neznanje.
Kad je mlijeko nadoslo 4ti dan od poroda, velicina grudi se utrostručila, Doslovno se nisam mogla pomjeriti od bolova i to sam jedva rijesila. Skoro mjesec dana od poroda mi je potkosulja bila u potpunosti mokra u toku noci kad bih se probudila jer je beba ya to vrijeme nahranjena spavala.
Kako god, dojete odraste hranilo se dohranom ili dojenjem, samo znam da bih ja olaksala sebi godinu dana MNOOOOGO bez nosanja termoske i onih konzervi sa hapom. Nadam se da mi se to nece desiti drugi put.
A svoje dojenje tek sad mogu objektivno posmatrati. Kad sam dosla iz bolnice bila sam preslaba. Moja prijateljica je nakon 10 dana poslije carskog bila kao da se nije ni porodila, a ja 15ti dan poslije poroda nism mogla ustati da mi se ne nesvjesta.
Drugi uzrok svekrva i patronazna. Bradavice ti ravne, neces moci dojiti, cim se okrenem tu je flasica. I naravno moje ogromno neznanje.
Kad je mlijeko nadoslo 4ti dan od poroda, velicina grudi se utrostručila, Doslovno se nisam mogla pomjeriti od bolova i to sam jedva rijesila. Skoro mjesec dana od poroda mi je potkosulja bila u potpunosti mokra u toku noci kad bih se probudila jer je beba ya to vrijeme nahranjena spavala.
Kako god, dojete odraste hranilo se dohranom ili dojenjem, samo znam da bih ja olaksala sebi godinu dana MNOOOOGO bez nosanja termoske i onih konzervi sa hapom. Nadam se da mi se to nece desiti drugi put.
-
bizet
#4500 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i meni nedostaje dojenje, iz dosta sebicnih razloga :e
beba se vise veze uz mamu...moja me ni ne pogleda kad odlazim na posao....dobro ima to i svoju prednost....nema placa i tjesenja, a i ja bi se tu slomila jos vise
i obavezno jednako davati obe dojke!!!!! ko kaze da se vrate na svoje mjesto laze
moja je preferirala desnu...razlika je, hm, pa sad me muz zeza da su mi za ninja poze
i meni smeta...nisam imala pojma kako je ruzno kad ti dojke dodiruju tijelo i kad se taj dio ispod znoji...sad znam
hajde da se utjesim, druga je ostala dobra, pa je muka samo napola
zato djevojke moje obe dojke jednako na podoj, nema vise voli desnu ili lijevu...treba da se natjerate da beba doji iz obe podjednako...ili rizikujete da se "voljena" razvuce...valja naci kasnije adekvatan grudnjak, nije lako, ni broj veci ni broj manji ne odgovaraju savrseno....onako kad je ravnopravno lakse se podnese
ma i ja bezveze drobim...za nekih 10-15 godina bice sasvim svejedno kolika je koja, gravitacija je cudo
beba se vise veze uz mamu...moja me ni ne pogleda kad odlazim na posao....dobro ima to i svoju prednost....nema placa i tjesenja, a i ja bi se tu slomila jos vise
i obavezno jednako davati obe dojke!!!!! ko kaze da se vrate na svoje mjesto laze
moja je preferirala desnu...razlika je, hm, pa sad me muz zeza da su mi za ninja poze
i meni smeta...nisam imala pojma kako je ruzno kad ti dojke dodiruju tijelo i kad se taj dio ispod znoji...sad znam
hajde da se utjesim, druga je ostala dobra, pa je muka samo napola
zato djevojke moje obe dojke jednako na podoj, nema vise voli desnu ili lijevu...treba da se natjerate da beba doji iz obe podjednako...ili rizikujete da se "voljena" razvuce...valja naci kasnije adekvatan grudnjak, nije lako, ni broj veci ni broj manji ne odgovaraju savrseno....onako kad je ravnopravno lakse se podnese
ma i ja bezveze drobim...za nekih 10-15 godina bice sasvim svejedno kolika je koja, gravitacija je cudo