Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bebana12

#3626 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bebana12 »

kakavdanakneiskustvu wrote:supruga se juče porodila čekam da dođu kući,koje pelene kupiti,koju flašicu,cuclu,kreme?
Baby love pelene 1 ja ih koristim prezadovoljna,nikad osipa bebac nije imao,a usto i povoljne.Bademovu kremu uzmi obavezno,mazite od glave do pete i sve pregibe i iza usiju,ispod vrata :) .Uzela sam flasicu Avent od 100ml to ti je za pocetak dovoljno,kasnije vecu,cuclu Nuk.Trebacete uzeti Hipp pre1 ili neku drugu za pocetak ako treba malo dohrane vazno da imate u kuci,caj od komoraca za grceve obavezno..sretno i uzivajte..
CherryLips

#3627 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Mi smo od početka na pelenama iz Dm-a,Babylove. Za pocetak one najmanje do 5 kg,sjećam se da je žuto pakovanje bilo. Onda dvije flasice smo uzeli od Aventa,0+ jednu veću i jednu manju. Cucle isto od Aventa 0+. Od krema ili bademovu od Pavlovića ili dr.Pasha. To je bio naš izbor prije 14 mjeseci:) sretno:) i ne zaboravi hapu kupiti,mi na početku uzeli Hipp dok mlijeko nije krenulo
CherryLips

#3628 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Bebana ti i ja ko da prepisujemo:)
bebana12

#3629 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bebana12 »

:-D Ja citam i smijem se sve isto...Valjda nas i poslusa nece se pokajati hehe
bizet

#3630 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

@danak, obavezno imati sterilnih gaza (trebaju za pupak dok ne otpadne, a i naknadno jos koji dan)...mi smo kupovali one male 10 kom. u pakovanju...imati i nekoliko malo vecih gaza koje cete koristiti kad malo bljucne, te gaze perite i peglajte, nemojte ih bacati...ja ih i danas imam i koristim
alkohol, zbog pupka, ja sam tako cistila a onda posipala bivacinom
od higijene vam treba sapun za bebe...ja i danas koristim becutan...i krema...ja svoju mazem pharmamedovom bademovom kremom i ne mislim je mijenjati, pokazala se odlicnom

tih malih gaza ce vam trebati bruka pa kupi odmah vise paketica, jer pri svakom presvlacenju, a to je cesto kod malih beba, ti treba jedna da ocistis pupak i dvije da ga zastitis, jedan paket ne moze biti na dan

mozda mozete uzeti i one duge pa da rezete, ja se eto nisam usudila jer cim je otvoris vise nije sterilna, ovaj nacin mi se cinio boljim po bebu

flasice uzmi po zelji, bitno da je od 0-6 mjeseci...ja sam imala nukove staklene...posto se stalno otkuhavaju nekako mi se staklo cinilo hmm prirodnijim...oko flasica tj. cuca na bocicama cete se praksati...kod mene su bile one obicne, kasnije probah siroke i to je funkcionisalo jedno vrijeme pa smo se opet vratili na obicne i sve 5...ako zena doji bice dovoljne i dvije male za caj ili mozda vodu...cuce varalice kupi po zelji....moja ih nije htjela dok nije malo narasla, to je individualno i ne treba forsirati...ako je pedijatar preporucio neko AD mlijeko naravno kupi da ne moras trcati u zadnji tten a beba gladna place npr :)

patronaza bi vam trebala doci odmah sutradan, tteba vam objasniti sve, od hranjenja, pomoci zeni oko grudi i izdajanja do flasice, do presvlacenja i povijanja pupka...nisam sigurna ali cini mi se da treba dolaziti svaki dan prvih 7 dana....i ona ce objasniti sta treba od bebine kozmetike u slucaju da nesto bude falilo...ako bude trebalo nesto urgirati vezano za patronazu javi mi

eto tako drug, tek sad brige pocinju, ali slatke :)
kakavdanakneiskustvu

#3631 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Magarece_godine wrote:Samo da se čekiram :D sa zadovoljstvom :D

pratim te u stopu
Magarece_godine

#3632 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

kakavdanakneiskustvu wrote:

pratim te u stopu
Brate nemoj se iznenaditi kada u peleni od mokraće bude nešto roze-crveno ... ja se jutros baš sjebo, ali mi na svu sreću objasniše da je to normalno :)

Kod nas je počelo i mlijeko da teče, ne previše ali ide ... :D Sinoć smo mu pravili dva puta po 30 ml, danas ništa ... samo je prikopčan na sisu :)

počeo je i da kaki baš ono momački :D a samo su mu dva dana :D

Ajde, javi kada ti supruga dođe doma ... pozzzz
kakavdanakneiskustvu

#3633 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Magarece_godine wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

pratim te u stopu
Brate nemoj se iznenaditi kada u peleni od mokraće bude nešto roze-crveno ... ja se jutros baš sjebo, ali mi na svu sreću objasniše da je to normalno :)

Kod nas je počelo i mlijeko da teče, ne previše ali ide ... :D Sinoć smo mu pravili dva puta po 30 ml, danas ništa ... samo je prikopčan na sisu :)

počeo je i da kaki baš ono momački :D a samo su mu dva dana :D

Ajde, javi kada ti supruga dođe doma ... pozzzz

javim,samo da mi je u ruke uzeti bebača
kakavdanakneiskustvu

#3634 Re: Bebe - ALL ABOUT!

bizet wrote:@danak, obavezno imati sterilnih gaza (trebaju za pupak dok ne otpadne, a i naknadno jos koji dan)...mi smo kupovali one male 10 kom. u pakovanju...imati i nekoliko malo vecih gaza koje cete koristiti kad malo bljucne, te gaze perite i peglajte, nemojte ih bacati...ja ih i danas imam i koristim
alkohol, zbog pupka, ja sam tako cistila a onda posipala bivacinom
od higijene vam treba sapun za bebe...ja i danas koristim becutan...i krema...ja svoju mazem pharmamedovom bademovom kremom i ne mislim je mijenjati, pokazala se odlicnom

tih malih gaza ce vam trebati bruka pa kupi odmah vise paketica, jer pri svakom presvlacenju, a to je cesto kod malih beba, ti treba jedna da ocistis pupak i dvije da ga zastitis, jedan paket ne moze biti na dan

mozda mozete uzeti i one duge pa da rezete, ja se eto nisam usudila jer cim je otvoris vise nije sterilna, ovaj nacin mi se cinio boljim po bebu

flasice uzmi po zelji, bitno da je od 0-6 mjeseci...ja sam imala nukove staklene...posto se stalno otkuhavaju nekako mi se staklo cinilo hmm prirodnijim...oko flasica tj. cuca na bocicama cete se praksati...kod mene su bile one obicne, kasnije probah siroke i to je funkcionisalo jedno vrijeme pa smo se opet vratili na obicne i sve 5...ako zena doji bice dovoljne i dvije male za caj ili mozda vodu...cuce varalice kupi po zelji....moja ih nije htjela dok nije malo narasla, to je individualno i ne treba forsirati...ako je pedijatar preporucio neko AD mlijeko naravno kupi da ne moras trcati u zadnji tten a beba gladna place npr :)

patronaza bi vam trebala doci odmah sutradan, tteba vam objasniti sve, od hranjenja, pomoci zeni oko grudi i izdajanja do flasice, do presvlacenja i povijanja pupka...nisam sigurna ali cini mi se da treba dolaziti svaki dan prvih 7 dana....i ona ce objasniti sta treba od bebine kozmetike u slucaju da nesto bude falilo...ako bude trebalo nesto urgirati vezano za patronazu javi mi

eto tako drug, tek sad brige pocinju, ali slatke :)

patronažna obavezno dolazi,ja nemam pojma šta sa bebom,hvala svima na savjetima
Mis mekinjas

#3635 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Brale u vas opis kako treba podugacak. :)
1. Za pupak treba: gaza se uzme i prereze, omotava oko vrpce bitno da je sve suho, antiseptik (octenisept) puder mali Tyrosur, gaze se kupe male.
Bitno ih je mijenjati, nema potrebe prati. Jeftine su.
2. Flasica tommee tippee, dudla je ista kao majcina bradavica.
3. Za grceve Sab simplex, BioGaia, kamilica, komorac, sve sto moze pomoci. Kamilica se kupi u appteci u cvjeticima. Ne vrecice.
4. Pelene Babylove su super, ako je Pampers obavezno kupiti premium care, ako nisu te, ne valja.
Na trudnjacama sam napisala sta je najbolje za kupanje.
5. Benkica doslovno treba 3-4. Za siroko povijanje 4 kom svedskih gacica i 10 platnenih tzv tetra pelena. Gege su najbolje one koje se otkopcavaju na obe noge, sve ostalo je za znojenje. :-?
S ovim se moze dva mjeseca.
safran

#3636 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Za pelene glas dajem Lumpi - Merkator marka - najbolji omjer cijene i kvaliteta, naročito su dobre za dječake jer piške uzbrdo pa im npr. Pampers često prokvasi na tibi. Ne obraćajte pažnju na kilažu navedenu na paketu - bebe nisu sve jednake, neke su elegantne, neke guzle - veličina pelene koja fino dihtuje a ne steže.
Flašice Avetove sa najmanjim protokom, a dude varalice babylove, silikonske sitmetrične (nauka je to ljudi, vjerujte).
Što mišica reče - od ove najmanje garderobe - 4-5 bodića i 3-4 gegica - može se dobaciti do drugog mjeseca, 40 dana eventualno i onda sve to lijepo operete i proslijedite dalje ili spakujete da čeka drugog potomka. Ne treba vam više prvih mjesec-dva - plus ide toplije vrijeme pa će se brže sušiti, mašina će ionako da vinta povazdan ... ijoooo, koji vas dernek čeka. :-D
kakavdanakneiskustvu

#3637 Re: Bebe - ALL ABOUT!

šta je epidermija??
vanad

#3638 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

nisam doktor ali pretpostavljam da se dijete osulo? Moje obadvoje su se tako nakon rodjenja osuli da sam se ja kod prvog isprepadala, kod drugog sam vec znala da ce za par dana proci. Samo smo je okupali u blagom rastvoru hipermangana.
kakavdanakneiskustvu

#3639 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vanad wrote:nisam doktor ali pretpostavljam da se dijete osulo? Moje obadvoje su se tako nakon rodjenja osuli da sam se ja kod prvog isprepadala, kod drugog sam vec znala da ce za par dana proci. Samo smo je okupali u blagom rastvoru hipermangana.

moja je još u inkubatoru,i supruga mi reče da ima malu fleku na nozi valjda
vanad

#3640 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

moji su ti izgledali otprilike ovako...

Image
kakavdanakneiskustvu

#3641 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vanad wrote:moji su ti izgledali otprilike ovako...

Image

ne bi reko da je kod moje bebe baš tako,koliko sam vidio nema po tijelu ništa,valjda će biti ok
Mis mekinjas

#3642 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Ne boj se danak, dat ce vam doktori uputstvo kako cete s bebom i flekicom. :)
kakavdanakneiskustvu

#3643 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Mis mekinjas wrote:Ne boj se danak, dat ce vam doktori uputstvo kako cete s bebom i flekicom. :)

ok
putujucidzindas

#3644 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

danak, nas mali mis je svakakvih problema s kozom imao, odmah nakon rodjenja, od kojekavih infekcija, osipa, bubuljica, fleka, katastrofa. Ja sad kad ga se sjetim - ne znam kako mi je onakav saren mogao biti onako lijep :D malo pomalo - sve se rijesilo, uz kojekakve maze i tretmane.
kakavdanakneiskustvu

#3645 Re: Bebe - ALL ABOUT!

putujucidzindas wrote:danak, nas mali mis je svakakvih problema s kozom imao, odmah nakon rodjenja, od kojekavih infekcija, osipa, bubuljica, fleka, katastrofa. Ja sad kad ga se sjetim - ne znam kako mi je onakav saren mogao biti onako lijep :D malo pomalo - sve se rijesilo, uz kojekakve maze i tretmane.

:thumbup:
dama_u_crnom

#3646 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Ljudi moji imam jedno pitanje.. Da li se neko od vas susretao sa skramom na bebinom jeziku? Moja curica od početka je ima, čistim joj cesto sodom, malo se smanji i opet.. Nisam nikad uspjela skroz očistiti jer su to scene, vrišti bukvalno, jeca, ma užas.. Jezik joj je stalno bijel..Ako je još neko imao problema s tim ako može da mi napise sta ste radili. Postoji li još neki način da se očisti njen bijeli jezik i je li ovo opasno? Hvala unaprijed.
radenska

#3647 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

soda je prejaka, ja sam isto to radila dok mi doktorica nije rekla da se samo sodom moze jos vise naskoditi. Imas u apoteci kupiti tecnost bas za to namijenjenu, mom decku se je povuklo nakon dva dana koristenja. Kosta 4-5 KM. I vrlo je djelotvorno.
dama_u_crnom

#3648 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

radenska wrote:soda je prejaka, ja sam isto to radila dok mi doktorica nije rekla da se samo sodom moze jos vise naskoditi. Imas u apoteci kupiti tecnost bas za to namijenjenu, mom decku se je povuklo nakon dva dana koristenja. Kosta 4-5 KM. I vrlo je djelotvorno.
Joj hvala ti puno, ja sam se već zabrinula sta cu, jer svaki put kad sam čistila to su scene bile, a nikada skroz nisam uspjela da ocistim. Otiću odmah sutra to pogledati, hvala još jednom. :)
manekenka u penziji

#3649 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

20% borax glycerin
Danas je bas to bilo na vježbama. Kaže sestra da je to slatkastog okusa i da se bebicama svidja. Natopis na gazicu preko prsta i očistis jezik i usta. Možeš i bradavice s tim očistiti dok ga ne prodje. Kaže sestrica da to jako brzo prodje.
radenska

#3650 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

manekenka u penziji wrote:20% borax glycerin
Danas je bas to bilo na vježbama. Kaže sestra da je to slatkastog okusa i da se bebicama svidja. Natopis na gazicu preko prsta i očistis jezik i usta. Možeš i bradavice s tim očistiti dok ga ne prodje. Kaže sestrica da to jako brzo prodje.

da, da, upravo to.
A bradavice stari narodni lijek bijeli luk. Meni je to doktorica jedna u penziji rekla da nema nista bolje nego malo soka od bijelog luka namazati po bradavicama, isto prodje najdalje za dva dana. Kao, to je najbolji antibiotik. Mojoj su se bebi nakon nekih 20ak dana rodjenja toliko upalile bradavice da su mu grudi bile tvrde kao plocice, a ja to nisam znala pa ga jos uzmi u narucjee i jos ga vise povrijedi. :roll:
Post Reply