Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- vanad
#3301 Re: Bebe - ALL ABOUT!
kod nas ovdje nema smoga tako da sam ja svaki dan vani sa djecom...i kad kisa pada, i kad je -5. Sve je samo pitanje ispravne odjece. Ja nemam pojma sta bi citav dan radila sa njima u kuci....
-
affidavit
#3302 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ovdje em je smog, em je sve manje parkova i zelenih površina na koje možeš izvesti djecu. Od kako izađeš ispred zgrade, počinje bitka sa parkiranim autima ili onim koji voze unaokolo.vanad wrote:kod nas ovdje nema smoga tako da sam ja svaki dan vani sa djecom...i kad kisa pada, i kad je -5. Sve je samo pitanje ispravne odjece. Ja nemam pojma sta bi citav dan radila sa njima u kuci....
- vanad
#3303 Re: Bebe - ALL ABOUT!
to jeste, kad dodjem roditeljima u posjetu, cesto bas kontam kud cu sa djecom...Nema postenog parka, sve smece razbacano, lutalice okolo...to nam je stvarno bruka i sramota.
-
MrsJ
#3304 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mame, da li je neka od vas imala iskustvo sa konstantnim kasljem kod djeteta? Moja curica ima godinu i pol, i vec mjesec dana joj je nadrazaj na kasalj i to zreo, ali nista ne izbacuje. Vodili smo je i pedijatru ali nam je receno da na plucima nema nista i da je moguce da je u pitanju neka alergijska reakcija, ali da je za tako malo dijete rano da radimo ikakve alergo testove. Dobili smo lijek Sinclair, medjutim ni nakon popijene 2/3 tih granula njoj nije nista bolje. Naravno, ne trazim na forumu nikakve dijagnoze, namjeravam je odvesti opet kada popije sve, ali eto ako je neko od iskusnijih mama imao slicno iskustvo sta raditi i dati djetetu od prirodnih lijekova bila bih zahvalna da mi napisete. 
-
safran
MrsJ - nemam iskustva takvog tipa ali bih te savjetovala da ne uvodiše nove alergogene dok se taj problem ne riješi. Prirodni lijekovi nisu bez rizika. Ako stanje nije promijenjeno nakon 2/3 terapije mislim da je vrijeme za novu posjetu doktoru. Na Pedijatrijskoj klinici postoji i alergološko ili imunološko savjetovalište (nisam sigurna kako se zove) pa pitajte pedijatra za mogućnost da vas tamo uputi. U međuvremenu možeš djelovati kako bi joj olakšala disanje - redovno prozračivati stan, obezbijediti dovoljno vlage u zraku (mokar peškir na radijatoru čuda čini), eventualno šerpica sa vodom i par kapi eukaliptusovog ulja ili ulja od mente takđer može pomoći.MrsJ wrote:Mame, da li je neka od vas imala iskustvo sa konstantnim kasljem kod djeteta? Moja curica ima godinu i pol, i vec mjesec dana joj je nadrazaj na kasalj i to zreo, ali nista ne izbacuje. Vodili smo je i pedijatru ali nam je receno da na plucima nema nista i da je moguce da je u pitanju neka alergijska reakcija, ali da je za tako malo dijete rano da radimo ikakve alergo testove. Dobili smo lijek Sinclair, medjutim ni nakon popijene 2/3 tih granula njoj nije nista bolje. Naravno, ne trazim na forumu nikakve dijagnoze, namjeravam je odvesti opet kada popije sve, ali eto ako je neko od iskusnijih mama imao slicno iskustvo sta raditi i dati djetetu od prirodnih lijekova bila bih zahvalna da mi napisete.
-
Burkina Faso
#3306 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pozdrav svim mamama!
Pratim temu, ali se prvi put javljam, trebao bi mi savjet iskusnih mama.
Moja djevojčica će sad 19. ako Bog da imati punih 5 mjeseci, a ja bih trebala početi raditi tad.
Doji od početka, nije izbirljiva, sa mjesec dana tri dana smo je hranili sa AD mlijekom(morala sam raditi CT kičme, nešto se desilo u trudnoći ili na porodu, pa sam dobila diskus herniju, bila polupokretna). Poslije je opet fino prihvatila dojenje, hoće i moje mlijeko iz flašice, pomalo smo joj počeli davati kašice, sokiće, bananu,jednom krompir, uglavnom, sve hoće, na početku pravi grimase
, ali već 3,4 zalogaj, jede fino. Prije par dana kad smo bili na vakcini, imala je 8,10kg
, mirna je bebica, pa fino napreduje. Jela je na 2 sata. Predpostvaljam da bi sad kako je veća tebala da jede na 2,5-3 sata.
Pitanje je: da li sad kad počenem raditi da joj u periodu kada sam odsutna daju opet AD mlijeko i nešto od navedenog što je probala ili je dovoljno da joj za jedan obrok ostavim svog mlijeka, a za ostala 2, da jede nešto drugo? Trebala bih biti odsutna nekih 8 sati dnevno.

Moja djevojčica će sad 19. ako Bog da imati punih 5 mjeseci, a ja bih trebala početi raditi tad.
Doji od početka, nije izbirljiva, sa mjesec dana tri dana smo je hranili sa AD mlijekom(morala sam raditi CT kičme, nešto se desilo u trudnoći ili na porodu, pa sam dobila diskus herniju, bila polupokretna). Poslije je opet fino prihvatila dojenje, hoće i moje mlijeko iz flašice, pomalo smo joj počeli davati kašice, sokiće, bananu,jednom krompir, uglavnom, sve hoće, na početku pravi grimase
Pitanje je: da li sad kad počenem raditi da joj u periodu kada sam odsutna daju opet AD mlijeko i nešto od navedenog što je probala ili je dovoljno da joj za jedan obrok ostavim svog mlijeka, a za ostala 2, da jede nešto drugo? Trebala bih biti odsutna nekih 8 sati dnevno.
-
safran
#3307 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To ti je individualno. Moj beban je bio pravi klipan, sa 5 mjeseci je imao najmanje 3 solidne dnevne porcije kašica sa žitaricama (uglavnom mrkva+tikvica+neke pahuljice) ali je svaku kašicu zaljevao mlijekom. Ja bih, u tvom slučaju, ipak pripremila jednu kutiju AD za svaki slučaj, pa ako tvog mlijeka bude dovoljno - nikom ništa. I preporučujem ti Laktovit plus - neka te cijena ne odbije (prejeftin je u odnosu na Hipp, Aptamil i sl.) ali nema promocija, nagradnih igara, preporuka pedijatara, gratis poklona i sl. Moja 2 komada su ga sa zadovoljstvom konzumirala. Ima ga u DM, Merkatoru .....
-
Smile :)
#3308 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne AD. Zašto kada sve s dojenjem ide ok!? Uz kombinaciju čvrstih obraka moći ćeš. izdoji predveče i pred spavanje ili ujutru prije posla, prije ili poslije njenog dojenja. I sve ok... 2 izdojena+3 dojenja (ujutru, poslije posla, i pred spavanje) je ok. i 2 čvrsta obroka. Zaliti može i vodom. Svakako to zaljevanje na početku je minorno. U ovoj grupi na fb imaš i file-ove i kako se čuva mlijeko, pitanja isl.:Burkina Faso wrote:Pozdrav svim mamama!![]()
Doji od početka, nije izbirljiva, sa mjesec dana tri dana smo je hranili sa AD mlijekom(morala sam raditi CT kičme, nešto se desilo u trudnoći ili na porodu, pa sam dobila diskus herniju, bila polupokretna). Poslije je opet fino prihvatila dojenje, hoće i moje mlijeko iz flašice, pomalo smo joj počeli davati kašice, sokiće, bananu,jednom krompir, uglavnom, sve hoće, na početku pravi grimase, ali već 3,4 zalogaj, jede fino. Prije par dana kad smo bili na vakcini, imala je 8,10kg
, mirna je bebica, pa fino napreduje. Jela je na 2 sata. Predpostvaljam da bi sad kako je veća tebala da jede na 2,5-3 sata.
"Moja podrska dojenju (dojenje)"
https://www.facebook.com/groups/dojenje/
Možeš čak napraviti i "banku mlijeka" pa lediti. Mada uvijek možeš to dan prije. To ti je ukupno pola sata maksimalno za oba izdajanja, a vjerujem da za svoju bebaru to imas.
Moja bebara ima pola godine i da sada moram početi raditi bih uradila upravo ovo što sam tebi svajetovala. Ne bih mijenjala svoje mlijeko za AD ukoliko nije u pitanju neka veća sila. Sretno!
-
affidavit
#3309 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@safran, izvini što te peglam, ali htjela sam te samo pitati kako si dodavala žitarice u voćne/povrtne kašice? Jesi li ih pravila s mlijekom pa onda dodavala voće/povrće ili si pasirala voće/povrće pa onda dodavala samo žitarice. Recimo kada ispasiram mrkvicu i tikvicu meni je to sasvim ok gustina ako bih dodavala žitarice postalo bi pregusto, ili mogu dodati malo vode u kojoj se npr. kuhala mrkva da dobijem željenu teksturu? Mislim, na kutiji piše da se žitarice mogu pripremiti i sa vodom ili adaptiranim mlijekom. Ja sam do sada mojoj bebi davala žitarice popodne same, samo sam ih zamijesila sa adaptiranim mlijekom i fino je jela, ali rekoh da joj mogu nekada kombinovati.
Interesuje me kada ste vi počele bebama davati vodu? Ja sam svojoj bebi davala, po par kašičica, samo ljetos kada su bile velike vreline. Pokušala sam joj davati i kasnije, kada više nije bilo baš tako toplo i tad je recimo odbijala. Znam da bebama ne treba voda do šestog mjeseca bilo da doje ili su na adaptiranom mlijeku, iako neki misle da djeca na adaptiranom mlijeku trebaju dodatnu vodu. Ja je nisam davala bebi. To sam se jednom zapitala i ovaj odgovo našla u knjizi "Što očekivati prve godine" i isto mi je potvrdila i pedijatrica. Međutim, moja beba neće vodu ni sad, kada smo uveli dohranu. Nudim joj x puta u toku dana, ali jednostavno neće. Čajeve nikada nije voljela, tako da me brine da li unosi dovoljno tečnosti?
Eh, sokovi su sad nova priča. Ja sam bila pripremila sok od domaće jabuke, i to jednu cijelu policu u špajzu. Iskreno nije joj bio drag, ali ga je pila po malo u početku, ali sad ni sok neće. Zapitam se onda da li uopšte hoće sok ili kupim joj frutek kruška/banana i njega popila do posljednje kapi. Taman sam se nadala da će piti ovu domaću jabuke, ali mlada dama je odlučila drugačije.
Koje ste vi sokove davale bebama, frutek/hipp ili koji se već nude u DM-u ili ste cijedile sok iz voća? Iskreno ako ću i da joj pravim sok kod kuće moram kupiti voće na pijaci koje je prskano tako da ga dođe na isto. Nabavila sam domaće jabuke i kruške od kojih joj pravim kašice...tako da ne znam šta da radim? 
Interesuje me kada ste vi počele bebama davati vodu? Ja sam svojoj bebi davala, po par kašičica, samo ljetos kada su bile velike vreline. Pokušala sam joj davati i kasnije, kada više nije bilo baš tako toplo i tad je recimo odbijala. Znam da bebama ne treba voda do šestog mjeseca bilo da doje ili su na adaptiranom mlijeku, iako neki misle da djeca na adaptiranom mlijeku trebaju dodatnu vodu. Ja je nisam davala bebi. To sam se jednom zapitala i ovaj odgovo našla u knjizi "Što očekivati prve godine" i isto mi je potvrdila i pedijatrica. Međutim, moja beba neće vodu ni sad, kada smo uveli dohranu. Nudim joj x puta u toku dana, ali jednostavno neće. Čajeve nikada nije voljela, tako da me brine da li unosi dovoljno tečnosti?
Eh, sokovi su sad nova priča. Ja sam bila pripremila sok od domaće jabuke, i to jednu cijelu policu u špajzu. Iskreno nije joj bio drag, ali ga je pila po malo u početku, ali sad ni sok neće. Zapitam se onda da li uopšte hoće sok ili kupim joj frutek kruška/banana i njega popila do posljednje kapi. Taman sam se nadala da će piti ovu domaću jabuke, ali mlada dama je odlučila drugačije.
-
radenska
#3310 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moj je pio vodu od petog mjeseca. Za dorucak obicno jede neke zitarice iz DM ( Hipp ili neke druge) pomijesane sa bananom ili jabukom. Cesto za dorucak imamo palentu (da ne bude gusta nego vise tecna) sa kasikom pavlake ili maslinovog ulja ili isto sa grizom, mada to i ne voli toliko.
Rucak komadic teletine, brokula, karfiol, mrkva, tikvice krompir. Nesto od povrca i komadic teletine ili piletine i onda to ispasiram. Nekad posebno skuham malo domace tarhane pa pomijesam.
Za sokove ja sam skupljala one flasice i teglice od Hipp pa ih sad imam 10ak. Kupim grozdje, mandarine, jabuke ili kruske, procijedim na djevdjir ili kroz cistu gazu, onda to prokuham, pokupim pjenu i vreo sok sipam u vrele teglice. Kad se zatvori opet stavim pune bocice da prokuhaju i imam sok kao iz prodavnice za desetak dana. I onda tako svaki put pravim. Svaki dan popije po jedan. Sama jabuka je dosta jaka.
A cesto procitam na internetu sastav onih gotovih slanih i slatkih kasica pa onda ja to pravim po domaci
Sad imamo 10 mjeseci i 13 kg
Rucak komadic teletine, brokula, karfiol, mrkva, tikvice krompir. Nesto od povrca i komadic teletine ili piletine i onda to ispasiram. Nekad posebno skuham malo domace tarhane pa pomijesam.
Za sokove ja sam skupljala one flasice i teglice od Hipp pa ih sad imam 10ak. Kupim grozdje, mandarine, jabuke ili kruske, procijedim na djevdjir ili kroz cistu gazu, onda to prokuham, pokupim pjenu i vreo sok sipam u vrele teglice. Kad se zatvori opet stavim pune bocice da prokuhaju i imam sok kao iz prodavnice za desetak dana. I onda tako svaki put pravim. Svaki dan popije po jedan. Sama jabuka je dosta jaka.
A cesto procitam na internetu sastav onih gotovih slanih i slatkih kasica pa onda ja to pravim po domaci
Sad imamo 10 mjeseci i 13 kg
- Artemida84
#3311 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage moje, djecaku ( 5 mjeseci) mi se ispod nosa pojavio mali pristic juce koji je jutros gnojan. Mazala sam mu Bepantenom ali ne znam da li da idem pedijatru ili se to onako cisti koza? Ili da li netko zna mozda necim drugim da mazem? Unaprijed hvala svima

-
relevantan
#3312 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Artemida84 wrote:Drage moje, djecaku ( 5 mjeseci) mi se ispod nosa pojavio mali pristic juce koji je jutros gnojan. Mazala sam mu Bepantenom ali ne znam da li da idem pedijatru ili se to onako cisti koza? Ili da li netko zna mozda necim drugim da mazem? Unaprijed hvala svima![]()
![]()
![]()
![]()
misliš klasična čiba?....ako je to samo pusti, proći će za dva dana
- CherryLips
#3313 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Do kada ste bebama davale prokuhanu vodu?
- putujucidzindas
#3314 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koliko se sjecam, do 3. mjeseca, s tim sto je on nije bog zna koliko ni pio - bila sika za sve
OD 3. mjeseca - cesma
tek je zapravo tad i poceo piti kako treba
- CherryLips
#3315 Re: Bebe - ALL ABOUT!
uhhh mom jos malo pa 11 mjeseci a ja jos prokuhavam vodu. Jesi odmah presla na cesmu ili si pomalo dodavala i mijesala sa prokuhanom?
- putujucidzindas
#3316 Re: Bebe - ALL ABOUT!
odmah cesma, nista nisam mijesala. deder ti tom djetetu daj vode da se napije 
- CherryLips
#3317 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma hajd i ovo je voda,pije on poprilicno tekucine
joj mogu misliti kako vama iskusnim majkama ova pitanja budu smijesna.... 
- putujucidzindas
#3318 Re: Bebe - ALL ABOUT!
pih, nisam ti ja bas neka iskusna majka
imam ja i sad jos smjesnijih
- vanad
#3319 Re: Bebe - ALL ABOUT!
slobodno ti njega prebaci na vodovod
. Cim dijete propuze i pocne da lize sve i svasta, nema vise svrhe da se prokuhava voda
. Recimo ovdje kod mene je voda puna nitrata i mi smo bebama morali kupovati posebnu flasiranu vodu jer njima nisu bubrezi sposobni da prerade te nitrate. Kad sam dosla roditeljima u Sarajevo i pitala gdje cu kupiti tu djeciju vodu, pricali su to kao anegdotu svima ko je dosao u tih par sedmica u goste 
-
eellmiccaaaa
#3320 Re: Bebe - ALL ABOUT!
beba mi je maloprije tako snazno zaplakala u snu. inace spavala je pored mene i sve je bilo ok dok odjednom nije tako jako zaplakala da joj nista nije moglo pomoci.. pokusavala sam je smiriti ali to je trajalo nekoliko minuta. nikad jaci plac nije bio ja sam mislila bog zna sta je. malo je nosala i smirila se. je li to normalno
-
zodi36
#3321 Re: Bebe - ALL ABOUT!
jel zna neko kako da najbezbolnije predeveramo temperaturu kod bebe.naime bebac ima 6 mjeseci i poceo mu zubic probijati i dobio je temperaturu 38,5 i vidi se na njemu da je ono bezvoljan i kenkav.znamo da to mora tako biti ali imali ko kakav savjet.hvala
- ciki4
#3322 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vjerovatno je nešto sanjala pa şe uplašila, pogotovo ako si je vodila van pa je puna dozivljajaeellmiccaaaa wrote:beba mi je maloprije tako snazno zaplakala u snu. inace spavala je pored mene i sve je bilo ok dok odjednom nije tako jako zaplakala da joj nista nije moglo pomoci.. pokusavala sam je smiriti ali to je trajalo nekoliko minuta. nikad jaci plac nije bio ja sam mislila bog zna sta je. malo je nosala i smirila se. je li to normalno
Kod moje je isto tao bilo s prvim zubićima, 38,5, davali paracetamol u sirupu, iako sad iz ove perspetive ne bih davala. Gornji zubi puno teze krenu, al smo prezivjeli i bez sirupa, malo nervoze i kenjakanja par dana neće joj ništa bitizodi36 wrote:jel zna neko kako da najbezbolnije predeveramo temperaturu kod bebe.naime bebac ima 6 mjeseci i poceo mu zubic probijati i dobio je temperaturu 38,5 i vidi se na njemu da je ono bezvoljan i kenkav.znamo da to mora tako biti ali imali ko kakav savjet.hvala
- max07
#3323 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja ne skidam temperaturu kod malog dok ne pocne prelaziti 38,5 C. Nama je kod temperature koja je isla preko 38,5 najvise pomagalo tusiranje mlakom vodom. Istusirate bebu i dobro je istrljate suhim peskirom ili tetra-pelenom. A onda je mozete i raskomotiti malo sve dok temperatura ne pocne padati. Pored toga naravno mozete dati paracetamol ili ibuprofen.zodi36 wrote:jel zna neko kako da najbezbolnije predeveramo temperaturu kod bebe.naime bebac ima 6 mjeseci i poceo mu zubic probijati i dobio je temperaturu 38,5 i vidi se na njemu da je ono bezvoljan i kenkav.znamo da to mora tako biti ali imali ko kakav savjet.hvala
Iskreno, znam da ima tih prica o temperaturi i zubicima, ali ni jedan ljekar tu vezu nece potvrditi. Nije dobro ni sve svaliti na zubice, cesto se radi i o stvarnoj infekciji.
Ako temperatura traje duze od tri dana, obavezno otici ljekaru.
Sretno
- max07
#3324 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moze biti dosta toga. Moj mali je dosta cesto imao i jos uvijek ima epizode placa i vristanja u snu. Nikad nisam sa sigurnoscu saznala o cemu se radi, ali mislim da su u pitanju uvijek bili zubici.eellmiccaaaa wrote:beba mi je maloprije tako snazno zaplakala u snu. inace spavala je pored mene i sve je bilo ok dok odjednom nije tako jako zaplakala da joj nista nije moglo pomoci.. pokusavala sam je smiriti ali to je trajalo nekoliko minuta. nikad jaci plac nije bio ja sam mislila bog zna sta je. malo je nosala i smirila se. je li to normalno
- holowey
#3325 Re: Bebe - ALL ABOUT!
kako bebi izbijaju zubici i desni je muce, beba zvace i glodje sta god stigne pa pri tome u organizam unese i poneku "baju", uglavnom nesto na sta mlad organizam nije navikao i imunoloski sistem se baci u odbranu...znaci veza izmedju izbijanja zuba i povisene temperature sigurno postoji i definitivno nisu zubi sami od sebe krivi nego vanjski faktori...max07 wrote:Ja ne skidam temperaturu kod malog dok ne pocne prelaziti 38,5 C. Nama je kod temperature koja je isla preko 38,5 najvise pomagalo tusiranje mlakom vodom. Istusirate bebu i dobro je istrljate suhim peskirom ili tetra-pelenom. A onda je mozete i raskomotiti malo sve dok temperatura ne pocne padati. Pored toga naravno mozete dati paracetamol ili ibuprofen.zodi36 wrote:jel zna neko kako da najbezbolnije predeveramo temperaturu kod bebe.naime bebac ima 6 mjeseci i poceo mu zubic probijati i dobio je temperaturu 38,5 i vidi se na njemu da je ono bezvoljan i kenkav.znamo da to mora tako biti ali imali ko kakav savjet.hvala
Iskreno, znam da ima tih prica o temperaturi i zubicima, ali ni jedan ljekar tu vezu nece potvrditi. Nije dobro ni sve svaliti na zubice, cesto se radi i o stvarnoj infekciji.
Ako temperatura traje duze od tri dana, obavezno otici ljekaru.
Sretno