Pa da mi dijete šok pretrpi .... neka ti ....otherside wrote:pa ne treba mater da uci sina, naucice ga hanuma kad se ozenisafran wrote:E da se bilo koja druga javila nego mater dvije buduće snahe![]()
![]()
![]()
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
safran
#1651 Re: Bebe - ALL ABOUT!
-
nova_korisnica
#1652 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mame, pitanjce ili dva....
Ovom mom pilencetu danas tacno 2 sedmice..i evo je spava...ja je stavila na ledja, a ona se na stranu okrenula
znam da nije nista zabrinjavajuce, ali zar se tako rano vec okrecu?
Ovo mi je bitnije pitanje: dojilje, koliko cesto dojite? I kako znate jel beba sita? Ja mislim da moja vuce dok ne isisa sve...i onda je moram malo zabaviti sa necim drugim...cuclu nece ni pod razno...dobije malo caja, ljuljanja i nosanja...mada imam osjecaj da bi mogla stalno jesti
Ovom mom pilencetu danas tacno 2 sedmice..i evo je spava...ja je stavila na ledja, a ona se na stranu okrenula
Ovo mi je bitnije pitanje: dojilje, koliko cesto dojite? I kako znate jel beba sita? Ja mislim da moja vuce dok ne isisa sve...i onda je moram malo zabaviti sa necim drugim...cuclu nece ni pod razno...dobije malo caja, ljuljanja i nosanja...mada imam osjecaj da bi mogla stalno jesti
- Alhemicarkaa
#1653 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To da bi mogla stalno jesti je skok u razvoju, navlaći sebi mlijeko. Pusti je koliko god želi na sisu. Postoje neke teorije po kojoj je treba pustiti i 24 sata ako želi, mada ne znam koja bi to žena mogla izdržati. Ne brini, to traje par dana. Očekuj i sa 6 sedmica i sa tri mjeseca. To je okvirno, ne mora biti baš u 6. sedmici. Moja se ponašala kao da je non stop u nekom skoku
A to za okretanje ti ne znam ništa reči, moja se nije okretala, jedino ako si je ti stavila u neki polubočni položaj+, ono sa pelenom srolanom i to.
A to za okretanje ti ne znam ništa reči, moja se nije okretala, jedino ako si je ti stavila u neki polubočni položaj+, ono sa pelenom srolanom i to.
- putujucidzindas
#1654 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moj se isto nije okretao, ali sam vidjela malca od prijateljice, koji je tri mjeseca mlađi od mog, a okreće se ko lud. Imao je 2.5 mjeseca kad se okrenuo i pao im s kreveta dok su ga presvlačili. Niko nije očekivao da bi se mogao okrenuti i..tup. Normalno je, samo malo više pazi da ti ne padne tako negdje.
- vanad
#1655 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moj mali se tek sad okrece sa ledja na bok (jos malo pa pet mjeseci aBd) ali to je vec ono pravo okretanje. Digne nogice i trudi se da dohvati igracku. Ali kad je bio skroz beba - novorodjence - kad sam ga stavila potrbuske, digne se fino na rukice i hopala na ledja. Nisam ga smjela ostaviti samog na krevetu ni pod slucajno.
Sto se tice dojenja, samo obrati paznju da kad je na siki da guta a ne da odmara.
Sto se tice dojenja, samo obrati paznju da kad je na siki da guta a ne da odmara.
- niko_niko_kao_ja
#1656 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i moj bebac se rano poceo okretati, znalo ga je biti svuda.
sve je to normalno. a sto se tice dojenja, gori je nego novorodjence, doji svako malo. ima 3 cvrsta obroka i milion podoja.
polomi me. samo cupa majicu, namjesta se, trazi,a ako mu ne dam odmah nastaje drama.
bili danas na vakcini i frajer je dobio 1300 gr. za mjesec i po
sto je previse previse je. on je pravo aktivan, puze, penje se, hoda uz namjestaj, ali brate zdere. vazda je gladan.
skok u razvoju ili nesto drugo!? sta mu raditi? 
- putujucidzindas
#1657 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Tvoj je malo stariji od mog, koliko se sjecam. Ovom će sad 8. mjeseci. Isto ima 3 čvrsta obroka. Ja sam ovdje kukala, tamo nekad oko 6. mjeseca, jer sam bila više poluluda od tog neprestanog dojenja. Onda sam jedan dan obratila pažnju na to kako doji - srkne i nastavi tamo gdje je stao. Rijetko kad je ozbiljno dojio, više onako nestrpljivo i usput. Bio mi je dovoljan samo sljedeći dan da to riješimo, uz vrlo malo plakanja. Bilo je bitno samo prvi put napraviti razmak između podoja, odvratiti mu pažnju od sike, zaigrati ga, bilo šta, samo da se malo pomakne razmak. Onda bi se najeo, pa nije bio gladan sljedeća 3 sata. Sad doji svaka 2-3 sata, po noći je popustio - doji u ponoć, pa tek oko pola 5, 5.
- niko_niko_kao_ja
#1658 Re: Bebe - ALL ABOUT!
njemu je sad 8 i po mjeseci, i sto je najgore on stvarno jede, ne folira. kad vidim da se pocne igrati prekidamo podoj, i on se ne buni. ali samo jel' mu naumpalo on trazi. iz kakvih sve poza doji, to je nemoguce. bitno mu je samo da se nakaci
mama kad je vidila sta, kako i koliko, ostala
nista probam onda sa laganim prolongiranjem, nadam se da cu uspjeti. hvala na savjetu
i mame sta svojim bebama dajete za veceru? najveci problem skontati sta za veceru.
i mame sta svojim bebama dajete za veceru? najveci problem skontati sta za veceru.
- vanad
#1659 Re: Bebe - ALL ABOUT!
a da mu pokusas dati malo vise hrane za taj cvrsti obrok? Ili caja ako je slucajno zedan? Vecera sa 8,5 mjeseci? Neko daje ona razna -lina a on vec moze fino krisku sa puterom dobiti 
- putujucidzindas
#1660 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja sam ti skinula neki jelovnik za bebe, misleći da, kad ne znam sta bih kombinovala, provirim. Onda sam se razočarala totalno kad sam vidjela da su im za večeru uvijek žitarice
Ja ih pravim s adaptiranim mlijekom, nekad ponovim s voćnom kašicom, ali uglavnom je to to.
- niko_niko_kao_ja
#1661 Re: Bebe - ALL ABOUT!
koliko god da pojede ili popije, on bi opet zalio sikom. pokusala sam ga varati vodom ili hranom, ali bezuspjesno
putujuci i ja nekidan nadjoh vjerovatno taj isti jelovnik i ponadah se da ce mi rijesiti problem vecere, kad sipak, tamo samo zitarice
kad se ne roknuh. 
putujuci i ja nekidan nadjoh vjerovatno taj isti jelovnik i ponadah se da ce mi rijesiti problem vecere, kad sipak, tamo samo zitarice
-
duboka_misao
#1662 Re: Bebe - ALL ABOUT!
si probala supe na gusto sa dosta zvjezdica ili griz isto gusci skuhaj pa na slatko ili slano ili DM one zobene ili sa bananom hape sto se mute s mjekom ili.... nema vise iliniko_niko_kao_ja wrote:koliko god da pojede ili popije, on bi opet zalio sikom. pokusala sam ga varati vodom ili hranom, ali bezuspjesno![]()
putujuci i ja nekidan nadjoh vjerovatno taj isti jelovnik i ponadah se da ce mi rijesiti problem vecere, kad sipak, tamo samo zitaricekad se ne roknuh.
- putujucidzindas
#1663 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma ja kad razmislim, nama se doručak i večera vrte slično pravo. Riža, proso, griz od pira, zobene pahuljice, pa ili na mlijeku ili sa voćem, ponekad i ona hipp večernja kašica s breskvom. Zapravo se samo trudim da ujutro i uvečer ne jede isto. I sve mu veoma gusto pravim, ponekad i rendano na najmanjoj rendalici.
Smijem li mu te zvjezdice staviti, ako još nismo jeli jaje? Znam da je tu količina jajeta zanemariva, ali eto opet...
Smijem li mu te zvjezdice staviti, ako još nismo jeli jaje? Znam da je tu količina jajeta zanemariva, ali eto opet...
-
duboka_misao
#1664 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@dzindas daj djettu nek se najede nema tu zera jajeta ali zato ima GLUTENA! (zahebajem se
) iskuhaj mu koljenicu ili telece none podjeli u plasticne od pavlake i zamrzni da uvijek imas za supice temeljac ili po supici jednu telecu nogicu odredi,izrendaj mrkve dostaaa i celera i zvjezdice nista drugo.
- putujucidzindas
#1665 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma svakako sad nekad i jaje treba probati. znač mene, ja ću vas sad tri dana tušiti s jajetom, dok ga konačno ne proba
mesa sva jede, i sve to ostalo, samo joč zvjezdice nismo probali. jeli smo gusto s grizom ili rižom. kontam, biće mu zanimljivije ovako
mesa sva jede, i sve to ostalo, samo joč zvjezdice nismo probali. jeli smo gusto s grizom ili rižom. kontam, biće mu zanimljivije ovako
-
duboka_misao
#1666 Re: Bebe - ALL ABOUT!
upravo sam saznala da mi sin ima skoro manekenske mjere,struk mu je 61
mjerim ga za platnene pelene jer mu 6 pampers vise nemre vakat je uciti se na tutu !
- niko_niko_kao_ja
#1667 Re: Bebe - ALL ABOUT!
putujuci ima tjestenina i bez jaja, ako ce ti biti lakse
i ovaj moj sve sopa, i meso, i tjesteninu i jaje, ustvari zumance samo, nista taj ne odbija. pravi je zderonja.
sta god mu dam on jede. i sve sto jede poprilicno je zasitno, ali dzabe, opet trazi sike.
sad nesto kontam da nisu zubici problem. krenuli su, jedan je probio kroz meso ima 15 dana, ali nikako da izadje skroz. 
i ovaj moj sve sopa, i meso, i tjesteninu i jaje, ustvari zumance samo, nista taj ne odbija. pravi je zderonja.
- putujucidzindas
#1668 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma jeste garant do zubića. nama je ono u 6. mjesecu bilo kad su zubi bili. sačekala ja da prođu i onda na odvikavanje od nacicavanja 
-
safran
#1669 Re: Bebe - ALL ABOUT!
duboka_misao wrote:upravo sam saznala da mi sin ima skoro manekenske mjere,struk mu je 61mjerim ga za platnene pelene jer mu 6 pampers vise nemre vakat je uciti se na tutu !
Ih, mi smo onda elegantni - još uvijek može Lumpi najveći br.
- Cholina_Lokica
#1670 Re: Bebe - ALL ABOUT!
duboka_misao wrote:upravo sam saznala da mi sin ima skoro manekenske mjere,struk mu je 61mjerim ga za platnene pelene jer mu 6 pampers vise nemre vakat je uciti se na tutu !
- otherside
#1671 Re: Bebe - ALL ABOUT!
haj' pocnite sa treningom da mi nabacis koji hint.duboka_misao wrote:upravo sam saznala da mi sin ima skoro manekenske mjere,struk mu je 61mjerim ga za platnene pelene jer mu 6 pampers vise nemre vakat je uciti se na tutu !
moja sjedne na tutu i govori pshhhhh (kao piski) i pravi face kao da kaki ali ni jedno ni drugo ne nadjemo u tuti
- vanad
#1672 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@duboka - koliko ti je star malac? Ja sam uzela metar da izmjerim svoju malu koja je sve samo nije mrsava i ima 53 cm u struku
Inace te pelene su sega sto se tice onih kila navedenih. Mi sad po noci stavljamo onu 5 a tamo pise 11-25. Mala ima 14.5 kg i onako knap su joj. Da mi je vidjeti to dijete od 25 kg koje bi ti ugurao u tu pelenu. To bi moralo biti visoko a mrsavo ko pritka.
Inace te pelene su sega sto se tice onih kila navedenih. Mi sad po noci stavljamo onu 5 a tamo pise 11-25. Mala ima 14.5 kg i onako knap su joj. Da mi je vidjeti to dijete od 25 kg koje bi ti ugurao u tu pelenu. To bi moralo biti visoko a mrsavo ko pritka.
-
safran
#1673 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Danas prvi pravi tantrum - jooooj majko, ću se obesim o tanko konopče ....
- Alhemicarkaa
#1674 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam skontala da se ta kilaža odnosi samo na onaj početni broj, plus koja kila i odmah slijedeće. Mi smo na peticivanad wrote:@duboka - koliko ti je star malac? Ja sam uzela metar da izmjerim svoju malu koja je sve samo nije mrsava i ima 53 cm u struku![]()
Joj šafran, mene je tih tantruma tako strah - ako me išta nervira kod djece je to, i nimalo nisam tolerantna prema tome, a kažu sve što te nervira dočeka te kod tvog djeteta.
- otherside
#1675 Re: Bebe - ALL ABOUT!
kod mene tantrumi dodju k'o obroci, redovni, svaki dan...safran wrote:Danas prvi pravi tantrum - jooooj majko, ću se obesim o tanko konopče ....
probala sam skretanje paznje, umirivanje, ljubljenje, mazenje, povisen ton...sad samo ignore.
ne pali ali ja ne hajem i ne nerviram se