Anksioznost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zposao

#1976 Re: Anksioznost

Post by zposao »

amidzazeher wrote: 16/05/2026 13:06
zposao wrote: 16/05/2026 12:01 Dobro, osim lijekova kojima se rješavaju simptomi anksioznosti i napadaja panike, zna li se kakav je mehanizam iza istih?
Ne mislim na fiziološke procese nego da li je se otkrilo zašto uopće nastaju napadaji panike i zašto postoji ta anksioznost.

Mora biti neki razlog u prirodi. Šta je okidač da tijelo počne takve manifestacije? Nešto mora uzrokovati.
Da li je to loša hrana, nedostatak fizičke aktivnosti, neriješena emocionalna pitanja, nerazvijenost psihe, šta li već...
Ma anksioznost je oduvijek postojala samo što se drugačije opisivala. Kod nas je to bio “nervni slom”, nervoza, skučenost itd. ali u današnje vrijeme interneta lakše je prepoznati anksioznost i napade panike.
Iz mojih razgovora anksioznost i panični napadi mogu “doći” u bilo kojoj dobi života i iz milion razloga! Nekome se odsele djeca, ožene se udaju i odjednom jedan dan krene anksioznost koju ako ne prepoznaš na vrijeme pređe u nešto teže.
Nekome se pojavi od stresa na poslu, kući, familiji, kompletnoj životnoj situaciji. Nekome se “prelije čaša” poslije smrti drage osobe pa onda sve dođe na naplatu. Mi još plus na sve to imamo i taj jebeni rat.

Edit:
Imaš i jedno medicinsko objašnjenje, probacu laicki objasniti. Naime od homosapiensa smo naslijedili taj dio u mozgu koji prilikom opasnosti (napad nekog predatora) mozak šalje signal velikim mišićima da se aktiviraju za ili bijeg ili borbu. Mišicima pocne pristizati veca kolicina krvi/kisika, adrenalin “skoči” disanje se ubrza, uglavnom sve se spremi za odbranu/bijeg.
Eh nekada se mozak “zbuni” pa pošalje taj signal bez ikakve vanjske opasnosti i ustvari ti si svjestan da nema neke spoljne opasnosti po život ali simptomi su tu. I tu nastane pometnja.
Sada, zašto mozak aktivira taj odbrambeni signal to već zavisi od osobe i kao što rekoh životne situacije.
:thumbup:
Bravo, e taj dio.
Moje mišljenje je da se mozak ne "zabuni" nego da su to prastari mehanizmi (korisni) upisani u genetski kod homo sapiensa i mi (moderni čovjek) očito nešto pogresno radimo što trigerira takve reakcije našeg tijela i podsvijesti.
Naša priroda se buni jer radimo nešto protiv nje.
E taj dio mene interesira, što to ja radim da se moje tijelo buni?
zposao

#1977 Re: Anksioznost

Post by zposao »

skrbavi-admin wrote: 16/05/2026 14:38 Novi sam na temi al eto da se upisem da niste jedini :mrgreen:
Sve zivo od simptoma imam i nezivo. O snovima da ne pricam nisu to snovi nego neki nesavladivi labirinti, nema izlaza noge mi odjsecene nemam nogu u snu :( i tako , najgore mi je spavat, a zeljan se naspavat. Sinoc sam imo jedan u nizu napada i zeni bas govorim, jos malo i ode ti ja.... Gusio se.
Uglavnom, neke bobice imam i piijem najvise za spavanje i ponekad poneku smijalicu.... Znam da nije to to. Al meni pomogne.

Ono sto me najvise razjebe je jebeni skrlet koji me opasno drma..... Npr kad je gust saobracaj na autocesti, kad je neka negativna energija mase, na sastanku, u razgovoru sa ljudima za rjesenje nekog problema i slicno.... Dodje mi da se roknem....
I sta sam jos otkrio administraicja i ganjanje papira nekakvih i rjesavanje me tjera u bandak i ludilo.... i to nevjerovatno....

Shvatio sam da mi je jedan od najjacih lijekova majstoranje svega i svacega i popravljanje svega i svacega da sad ne idem u detalje al eto tice se dijelom i moje profesije (priucene :mrgreen: ) a i mog hobija. Isto tako malo gledam know/how neke instrukcije na netu sto se opet ticu mojih hobija i profesije pa i na to trosim vrijeme i ista mi je satisfakcija kao da sam radio i ja kad vidim da ljudi rijese problem :mrgreen: Totalni krindz al eto to mi pomogne....

Samo zelim da kazem, mozda nekom pomogne, a to je da je dobro imat neki konstruktivan hobi koji moze ustediti/zaraditi neku pinku tipa nekih popravki na autu, biciklu, motoru, kuci, nekom aparatu i tako dalje.... Shvatio sam da mi je najteze kad nemam svrhu..... Sagnucu se da pokupim papiric sa zemlje, ssmece da poberem ispred zgrade, i tako te slicne zajebancije sto nece niko da uradi.....

Eto bice mi drago ako sam pomogo drustvancetu icim :mrgreen:
To je to :thumbup: nije to nimalo krindž. Mislim da je to dio i rješenja. Čovjek rješavanjem manjih stvari otklanja taj osjećaj bespomoćnosti i uči se na malim stvarima savladati probleme.koje pred njega život baca. Nije to nimalo naivno nego vrlo konstruktivno :thumbup: barem je tako i moje iskustvo. Čovjek moze imati cio svijet ali ako se osjeća beskorisno džaba mu sve. A najsiromašniji ako ima svrhu svog postojanja ne može mu niko ništa. :thumbup:
Naslovnica wrote: 16/05/2026 14:45 Ja sad iz hitne.
Četvrti put u 10 dana.
Ništa.
Isplak'o se u čekaonici ko nikad.
Nisam plakao decenijama, valjda muškarci ne plaču. Ali nije to.
Strašno.
Dok Zepira ne počne djeluje kako treba simptomi mogu da budu pojačani.
Katastrofa.
Eh kad bi žene razumjele koliko sranje veliko treba biti da muškarac zaplače...

Pomažu i lijekovi ali i razgovor i priroda i društvo i hobi... Sve to skupa
Peacean

#1978 Re: Anksioznost

Post by Peacean »

Četvrti put u 10 dana.
Ništa.
Strašno.
Katastrofa.
Ma kod privatnika ti odmah da ti prepiše terapiju pa nastavi kod državnog. Hebeš 100KM kad se toliko mučiš čekajući juli.
amidzazeher

#1979 Re: Anksioznost

Post by amidzazeher »

zposao wrote: 16/05/2026 15:01
Bravo, e taj dio.
Moje mišljenje je da se mozak ne "zabuni" nego da su to prastari mehanizmi (korisni) upisani u genetski kod homo sapiensa i mi (moderni čovjek) očito nešto pogresno radimo što trigerira takve reakcije našeg tijela i podsvijesti.
Naša priroda se buni jer radimo nešto protiv nje.
E taj dio mene interesira, što to ja radim da se moje tijelo buni?
Pa u biti to i jeste koristan gen i u svakome postoji, jer da ga nema u situaciji opasnoj po život samo bi legao i umro! Međutim aktivira se i kad nisi u životnoj opasnosti i zato kažem mozak se “zbuni” i to baš pod navodnicima. Eh sada, vidiš u kakvom svijetu živimo, kojom brzinom živimo, vazda neki stres, ganjanje, ustvari ni tijelo ni mozak nema kada da se pošteno odmori i to je najveći uzrok zašto se mozak “zbuni”
Ja ne znam zemljoradnika/seljaka da je imao problema sa kao što rekoh skučenošću, nervozom, nervni slom, većinom su to osobe iz urbanih okolina. Pogotovo se povećalo dolaskom interneta, uvijek si dostupan, brza hrana, posao od kuće! Ja kad čujem koliko poruka kćerka dobije na telefon samo dok pije kafu sa nama, dobijem napad anksioznosti, ona nije ni svjesna koliko to utiče na nju ali šta da radim :(
Uglavnom mišljenja sam da veliki uzrok anksioznosti ima taj današnji način života i premalo vremena da se mozak odmori, već neko napisa.
dječak sa šibicama

#1980 Re: Anksioznost

Post by dječak sa šibicama »

Previse i brige, uz informacije.

Ima i do zrelosti, klinci od 20ak godina obole uglavnom zbog ispita i nervoze, nekad djeca fasuju dijabetes jer ih gone u vrtic a oni nisu za to sposobni ili ne vole ili ko zna sta, razmazeni zele biti kuci milion je razloga.
Kad imas 18 ne razmisljas, nisi glup ali ne razmisljas, ja sam imao 16 kad je bio rat a meni je to bio najbolji najljepsi period zivota. Jer si mlad, zelis da zivis, da se provodis ganjas zenske, bukvalno cijela porodica je u opasnosti ne znas kad ce ko i hoce li stradati, ostati invalid, pa rodjek ostao bez noge u ferhadiji i ne razmisljas prosto sve shvatas nezrelo "ma bice to dobro".
Da imam ovoliko godina, tada, valjda bi me na petom odjeljenju nasli :D

Mozda to tako i treba, ko zna, ali siguran sam da opusteni ljudi koji ne misle o drugima, koji mogu i imaju taj mozak da su samo sebi bitni, nikada nece biti anksiozni. Imam kolegicu koja i o smrti razmislja "pa sta, dio zivota" i tako preboli i smrt roditelja i kucnog ljubimca i komsije, prijatelja, sve sa opustenim mislima. Ja ne mogu tako, da se na glavu nasadim.
Njoj lakse u zivotu, mentalna blokada. Istina ona meditira i vjeruje u te ashtange vynase i ostalo, ja ni u to ne vjerujem meni je to sarena laza :D
amidzazeher

#1981 Re: Anksioznost

Post by amidzazeher »

Četvrti put u 10 dana.
Ništa.
Strašno.
Katastrofa.
Ah jebote ja sam se oznojio čitajući, napuštam temu, idem napolje ali moram napisati, jebeš čekaonice drug, kad vidiš da te hvata traži zagrljaj, žene, djece bilo koga ko te voli i koga ti voliš, pa makar i plakao!!! Vjeruj mi bolje će ti biti od odlaska u Hitnu a pogotovo čekaonice!!!
Sretno i ne daj se, biće, mora biti bolje!
I plači drug ko ga jebe! Meni je to “neplakanje” i donijelo kuglicu u grlu, džaba poslije noći preplakane!
Tenzije u suzdržavanju da ne zaplačem su uzrok tzv. globus klinca u grlu, imaš na YT masu videa o tome
https://youtu.be/-h-h_RJnQXY?is=LRgOaYj_WZTpgFwL
beni-bu-man

#1982 Re: Anksioznost

Post by beni-bu-man »

Četvrti put u 10 dana.
Ništa.
Strašno.
Katastrofa.
Kakav si danas ?
moimoi

#1983 Re: Anksioznost

Post by moimoi »

@Naslovnica

Imas li kilu na zelucu?

Mimo se zakazi fino u mhs-u ili sl za masazu pogotovo vrata i gornjeg dijela ledja.

I odradi barem 4 masaze
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1984 Re: Anksioznost

Post by konektovan »

Četvrti put u 10 dana.
Ništa.
Strašno.
Katastrofa.
Druze, ako ti sta znaci...i ja sam imao takvu krizu, i nisi jedini i nije nikakva sramota zaplakati. Glavu gore, to stanje ce proci, treba malo i strpljenja da hemija proradi. To ce sve doci na svoje i smijaces se poslije na sve te neke scene. Glavno je da si fizicki zdrav...da nemas nikakve druge bolesti, glava ce se sabrati, samo ne odustaj od terapije.
beni-bu-man

#1985 Re: Anksioznost

Post by beni-bu-man »

konektovan wrote: 17/05/2026 10:48
Četvrti put u 10 dana.
Ništa.
Strašno.
Katastrofa.
Druze, ako ti sta znaci...i ja sam imao takvu krizu, i nisi jedini i nije nikakva sramota zaplakati. Glavu gore, to stanje ce proci, treba malo i strpljenja da hemija proradi. To ce sve doci na svoje i smijaces se poslije na sve te neke scene. Glavno je da si fizicki zdrav...da nemas nikakve druge bolesti, glava ce se sabrati, samo ne odustaj od terapije.
beni-bu-man

#1986 Re: Anksioznost

Post by beni-bu-man »

Ja kad sam imao takve jace napade, kad osjetim da me hoce pocnem stan cistiti od do, to me nekako smiri, od tad zena vise ne cisti stan.
dudlov

#1987 Re: Anksioznost

Post by dudlov »

i ja sam na hemiji i sad je ok. od terapije uzimam citram i lamal. samo malo strpljenja treba da lijekovi počnu djelovati.
beni-bu-man

#1988 Re: Anksioznost

Post by beni-bu-man »

dudlov wrote: 17/05/2026 12:52 i ja sam na hemiji i sad je ok. od terapije uzimam citram i lamal. samo malo strpljenja treba da lijekovi počnu djelovati.
Tacno tako, ja kad sam poceo sa Flusetinom prve dvije tri sedmice nista, a sad ih zovem boliqurac tablete
MMM1977

#1989 Re: Anksioznost

Post by MMM1977 »

Mene je jednom opucalo dok sam pokušavao izaći iz Bukurešta, gužva bila. Ne mogu disati, glava trne, jezik zadebljao, užas. Stanem na parking i brzo hodanje, cijeli dan sam bukvalno hodao, sjećam se da sam napravio blizu 60.000 koraka taj dan. Tek kad se gužva razišla sjednem u auto i nastavim put, bukvalno sam se vozio još 2-3 sata i stao u motel, mrtav umoran.

Jebena boljka
banjaluka078

#1990 Re: Anksioznost

Post by banjaluka078 »

Četvrti put u 10 dana.
Ništa.
Strašno.
Katastrofa.
Uh. Nadam se da si sa ženom u dobrim odnosima i da ne suzbijaš emocije i suze pred njom. Iz ličnog (i teškog) iskustva, mogu ti reći da ti ona sada može biti najbezbjednije mjesto na svijetu.
banjaluka078

#1991 Re: Anksioznost

Post by banjaluka078 »

MMM1977 wrote: 17/05/2026 19:42 Mene je jednom opucalo dok sam pokušavao izaći iz Bukurešta, gužva bila. Ne mogu disati, glava trne, jezik zadebljao, užas. Stanem na parking i brzo hodanje, cijeli dan sam bukvalno hodao, sjećam se da sam napravio blizu 60.000 koraka taj dan. Tek kad se gužva razišla sjednem u auto i nastavim put, bukvalno sam se vozio još 2-3 sata i stao u motel, mrtav umoran.

Jebena boljka
Jednom ušla u raskrsnicu i niti šta vidim niti čujem, nemam pojma šta da radim, samo je nestalo svega oko mene. Nemam pojma kojim čudom sam se izvukla na drugu stranu. Dobrih sedam dana se nisam usudila sjesti za volan.

Odvratno stanje.
MMM1977

#1992 Re: Anksioznost

Post by MMM1977 »

moimoi wrote: 17/05/2026 10:38 @Naslovnica

Imas li kilu na zelucu?

Mimo se zakazi fino u mhs-u ili sl za masazu pogotovo vrata i gornjeg dijela ledja.

I odradi barem 4 masaze
Ma ja sam išao te masaže i to kao nekom vrhunskom stručnjaku baš za herniju i to po žestokoj preporuci. Svaki organ mi je ispomicao, ništa. Jedino što je bila razlika jeste uvećana trbušna aorta, od tih masaža ili samo od sebe nikad neću saznati, prije toga je bila ok.
moimoi

#1993 Re: Anksioznost

Post by moimoi »

MMM1977 wrote: 17/05/2026 21:25
moimoi wrote: 17/05/2026 10:38 @Naslovnica

Imas li kilu na zelucu?

I odradi barem 4 masaze
Ma ja sam išao te masaže i to kao nekom vrhunskom stručnjaku baš za herniju i to po žestokoj preporuci. Svaki organ mi je ispomicao, ništa. Jedino što je bila razlika jeste uvećana trbušna aorta, od tih masaža ili samo od sebe nikad neću saznati, prije toga je bila ok.
Ne mislim na kiroprakticare.. ili “namjestanje organa” vec obicna masaza vrata i ramena jer ti trnci vrlo cesto mogu biti uzrokovani spazmom misica.. losim drzanjem i inace problemima sa vratom i ramenima.
Odmoci ne moze a zasto ne pokusati?
Naslovnica

#1994 Re: Anksioznost

Post by Naslovnica »

Društvo,
Prije svega HVALA svima koji ste se javili sa podrškom i ohrabrenjem, puno znači čovjeku znati da nije jedini koji prolazi kroz ovo sranje, da ima podršku i da postoji izlaz.
Danas sam bio u ordinaciji dr. Mačkić, kehnuo 400 keka za premium paket, moram biti siguran da nije kardiologija. Sve mi je haman bolje (uključujući i prostatu) nego bi trebalo biti za nekoga ko je star skoro pola vijeka i u životu smršao i dobio natrag jedno dvije tone.
Odradio ergometriju do kraja, a jučer nisam mogao 10 stepenica da se popnem a da ne počnem gubiti zrak, da mi srce ne zalupa 200 na sat. Evo dok ovo pišem osjetim "valung" i mislim da je najbolje uopšte ne uzimati mobitel u ruke, a pogotovo javljati se na ovu temu, dok terapija ne počne da djeluje.
Ništa ne jedem, nemam apetita, čim nešto ubacim u kljun imam osjećaj da ću dobiti napad. Klasika.
Vjerojatno ću još da uradim nalaz na helikobakteriju.
Još sutra ide ide Zepira pola bobe a od prekosutra cijela.
Iako je preporuka Xanax 0.25mg 2 puta dnevno, ja ga drmnem 3 puta, ne znam da li ima kakvog učinka ali malo kao da ublaži ovo što Zepira divlja u pozadini.
Borba, jbga, biće bolje, strpljenja.
I naravno, više tjelesne aktivnosti, prirode, teretana kardio lagano.
Sve ja to znam...
Big kiss svima, čitamo se!
banjaluka078

#1995 Re: Anksioznost

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 18/05/2026 15:58
Big kiss svima, čitamo se!
Bježi od ekrana. I čuvaj se. Vodi gospođu u kakvu prirodu. ;)
dvajt

#1996 Re: Anksioznost

Post by dvajt »

slicne simptome meni već par godina pravi hijetalna hernija ... malešno na želudcu a kad krenu napadi imam osjećaj da ću madrrknut ... sretno :thumbup:
beni-bu-man

#1997 Re: Anksioznost

Post by beni-bu-man »

dvajt wrote: 21/05/2026 12:56 slicne simptome meni već par godina pravi hijetalna hernija ... malešno na želudcu a kad krenu napadi imam osjećaj da ću madrrknut ... sretno :thumbup:
Sta radis po tome, promjena ishrane, jesi li na nekim bobama, jer je i kod mene hijatalna hernija.
dvajt

#1998 Re: Anksioznost

Post by dvajt »

beni-bu-man wrote: 21/05/2026 13:05
dvajt wrote: 21/05/2026 12:56 slicne simptome meni već par godina pravi hijetalna hernija ... malešno na želudcu a kad krenu napadi imam osjećaj da ću madrrknut ... sretno :thumbup:
Sta radis po tome, promjena ishrane, jesi li na nekim bobama, jer je i kod mene hijatalna hernija.
kontroloc i concor za puls ... uglavnom bili su napadi panike a prethodi im trnjenje/vrućina u lijevoj ruci, dezorijentacija na momente (kao da se gubim), mužnina i kao da ću se onesvijestiti (naravno nikad se ne desi), knedla u grlu, lupaje srca, ne mogu duboko udahnuti i sl. Rješavam ishranom (nema prejedanja i kasnih obroka), manji obroci i češći, fizička aktivnost. Stresne situacije pogoršavaju stanje pa čim dođe vikend, žena djeca i rekreacija, to me preporodi. Radni dani, kancelarija pogoršava stanje.

Sve u svemu, ishrana i što vise rekreacije i kretanja.
beni-bu-man

#1999 Re: Anksioznost

Post by beni-bu-man »

dvajt wrote: 21/05/2026 13:16
beni-bu-man wrote: 21/05/2026 13:05
kontroloc i concor za puls ... uglavnom bili su napadi panike a prethodi im trnjenje/vrućina u lijevoj ruci, dezorijentacija na momente (kao da se gubim), mužnina i kao da ću se onesvijestiti (naravno nikad se ne desi), knedla u grlu, lupaje srca, ne mogu duboko udahnuti i sl. Rješavam ishranom (nema prejedanja i kasnih obroka), manji obroci i češći, fizička aktivnost. Stresne situacije pogoršavaju stanje pa čim dođe vikend, žena djeca i rekreacija, to me preporodi. Radni dani, kancelarija pogoršava stanje.

Sve u svemu, ishrana i što vise rekreacije i kretanja.
Bukvalno isto sranje kao kod mene, sam sto sam presao sam controloca na panteprazol vise ih dodje :lol:

Meni je bio propisan lexilium 3mg i tako se navucem na 6mg dnevno, jesu fine bobe moram priznat al sto je puno, puno je, sad sam kod neuropsihijatra na flusetinu i lex po potrebi, nekad klepim.jedan od 1,5mg

Covjece kako me lubenica znala unistiti a sve konta covjek ma sta je lubenica.
Post Reply