Anksioznost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Female_Sa

#176 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Female_Sa »

Nekako mi je lakse kad sa drugima ovo dijelim :)

Ja zapravo imam "strah od straha". Unaprijed se plasim da cu dobiti panicni napad pa ne idem na mjesta koja ga mogu izazvati te izbjegavam situacije koje mogu dovesti do panicnih. U proteklih godinu ipo imala sam samo 2 panicna, prvi koji je bio "okidac" za povratak u stanje u kojem sam sad, i drugi koji se pojavio mjesec dana nakon prvog. Vishe nikad nisam imala panicni ali se uzasno bojim svega. Krecem se ja, idem na posao, ponekad se vozim gradskim prijevozom i vec pola godine se sama krecem bez problema. Zapravo, mene nije toliko strah panicnih, to bude i prodje, i apsoultno sam svjesna da mi nista od toga nece biti iako je to takav odvratan i uzasan osjecaj navale straha. Medjutim, ja se uzasno, uzasno i uzasno bojim popratnih stvari koje idu uz panicne i anksioznost, a to je onaj odvratni osjecaj nerealnosti, uzasne misli, strah i tjeskoba, osjecaj kada mislis da ludis..ja se toga bojim.

@Lacrosse mislim da je je na pojavu moje anskioznosti djelimicno utjecao i odgoj. Roditelji se jesu poprilicno zastitnicki odnosili prema meni ali mislim da je veci problem bio sto su me odgajali tako da uvijek trebam biti uzor drugima (najbolja u skoli, na faxu itd.) sto me uzasno sputavalo i lomilo. Uvijek sam se plasila da cu ih iznevjeriti.

@Staradis kad spomenu fax, pade mi na pamet kako mi je tesko bilo kad sam tek pocela studirati..pa amfiteatar pa guzva pa zagusljivo pa ljeto i baste i svi idu na kafu, a ja u biblioteku:)
staradis

#177 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

Bas kao sto ti kazes panicni napadi su smijesni pored simptoma koje slijede poslije.I ja imam uvijek tu dozu tjeskobe i straha koja izaziva sve ostale simptome.Mene najvise mori depresivne faze i emocionalna zbrkanost.

Danas mi je najtezi dan u zivotu,nije mi jos jasno kako nisam umro od muke jer me fizicki boli.
Danas sam na moju inicijativu raskinuo sa djevojkom od pet godina.Ona me je volila svim srcem i bicim.
Osobu koja je tu za mene bila godinama koja je pored svega sto sam joj priredio zadnji 6 mjeseci imala snage da ne
digne ruke od mene i da bude tu samnom, ja sam ostavio.

Bila je tu kad mi je bilo najteze ali zato sto sam ja takav kakav jesam nisam imao snage da joj u oci kazem neke stvari jos prije par mjeseci nego sam se prema njoj ponasao ko prema djubretu najvecem.

Evo i nakon ovoga ja je jos volim, voli i ona mene patimo, hocu da umrem od muke kako se osjecam a opet sam morao.
Razlozi su sto jedno pola godine nisam sretan, emocije me totalno zbunjuju jedno vrijeme mi je super sa njom a onda me uhvati pa nije.Grozan je osjecaj kad te neko voli vise od sebe a ti to ne mozes uzvratiti jer si mrtav unutra.Ta krivnja me jela vec 6 mjeseci prije par sati je kulminirala i sve sam joj rekao.

Ona kakva jeste opet mi je ponudila sansu a ja jednostavno ne mogu da joj lazem da sam sretan i morao sam joj reci da je kraj jer je volim i ubija me sto nije sretna.Uzasno je kad nekoga volis a ne mozes biti sa njim jer ne mozes SA SOBOM JEBENIM.

Zao mi je sto smo godine bacili u vodu ali mi je puno vise zao sto sam je mrcvario i unistio svojim ponasanjem zadnih par mjeseci da sam bogdo imao snage da je ostavim kad je veza bila ok a ne da je unistim svojim ponasanjem.Od osobe koje je bila 100% pozitiva i koja je volila sviju cijelim srcem sam napravio sjebano bice krivnja me jede boli me fizicki.

Znam da sam je totalno unistio kao osobu ne znam sta da radim.

Bukvalno bi volio da mi je umrijeti od muke.
barby02

#178 Re: anksioznostttttttttttt

Post by barby02 »

Rijetko se javljam ali ovo moram napisati. Ne znam kada ces izlijeciti panicni poremecaj . .ustvari znam, kada si sve sto si radio lose oprostis, kada odlucis zivjeti bez uporedjivanja sa drugima, kada napravis realne ciljeve u zivoti itd. ALI shvatis da to nije stid, da preuzmes odgovornost za nekog ko ti je bitniji nego ti sam sebi ? Stavi svoj hebeni ponos pod noge i izgazaj ga jer te doveo u tu situaciju ! I naravno pokazi toj djevojci svoju ljudsku slabost a ona ce i dalje da te voli ali i da ti pomogne - S I G U R N O ! U zdravlje !
VeriBizi

#179 Re: anksioznostttttttttttt

Post by VeriBizi »

staradis wrote:Znam da sam je totalno unistio kao osobu ne znam sta da radim.
Bukvalno bi volio da mi je umrijeti od muke.
Ako joj zelis dobro, ostavi je na miru i dopusti joj da nastavi sa svojim zivotom i pronadje nekoga ko ce znati cijeniti ono sto ona nudi i ko ce joj uzvratiti ljubav, paznju i postovanje. Ti je, nazalost, ne zasluzujes jer i pored problema sa kojima se nosis sebe stavljas na prvo mjesto, iako znas da ona jako pati u svemu tome. To nije ljubav, to je sebicluk, bezobrazluk i egoizam. Nema bolesti koja to moze opravdati. Sada patis jer nije tu kraj tebe, nema vise podrske, ljubavi koju ti je pruzala, pa ti je tesko. Trebao si o tome misliti prije nego sto si je povrijedio. Bolest to ne opravdava. Na kraju krajeva, ima psihijatar, imaju tablete, terapije - lijeci se. Svi mi imamo losih dana kada nismo sretni i kada nas nervira osoba sa kojom smo, pa iz postovanja i empatije prema toj osobi trudimo se da joj uljepsamo dan i olaksamo zivot, iako nas ni na sta ne lici.

Nadam se samo da je shvatila da niko nije vrijedan da se unisti zbog njega i da ti ne moze pomoci. Ti si jedini koji moze sebi pomoci i trebas raditi na tome da budes bolji i zdraviji covjek. A nju popusti, ima pravo da nadje svoju srecu i nekog ko ce znati cijeniti to sto je ima kraj sebe. Nadam se samo da si naucio nesto iz ovoga i da neces unistiti jos koju dragu i dobru osobu zbog svog sebicluka i egoizma.
Female_Sa

#180 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Female_Sa »

Odmah zelim reci da nije lako osobama koje imaju problema sa panicnim napadima i anksioznoscu.

@ Staradis Ne opravdavam niti zelim kritikovati tvoj postupak ali mogu reci da te djelimicno shvatam. Znam da se nije lako nositi sa svim sa cim se ti susreces ali to sto trenutno imas problema nije razlog da stane tvoj zivot. Ako ti je vec stalo do djevojke, onda si trebao sjesti sa njom i otvoreno reci u cemu je problem i sta te sve muci.

Trenutno te niko ne moze shvatiti osim onih koji su to prosli, mislim na tvoje stanje u kojem si. I sama sam propustila toliko prilika u zivotu, a sve zbog straha. Sad sam udata i imam supruga koji zna da imam problema sa anksioznoscu i pomaze mi maksimalno ali svjesna sam da me ne razumije jer njegovim zivotom ne upravljaju strahovi kao sto je to slucaj sa mnom. Kad smo se tek upoznali tada su panicni bili vec proslost za mene ali su se znali pojaviti jednom godisnje. Rekla sam mu da imam problema sa napadima panike u guzvi i to vjerovatno nije ni upamtio kako treba. Kad se dogodilo da sam imala prvi put napad (bili smo skupa na koncertu) nakon sto je sve proslo rekao mi je da se mnogo uplasio jer nije znao sta mi se desava niti kako da se ponasa.

Sada, kad opet imam problema sa panicnim i sa anksioznoscu, moje kretanje je ograniceno. Osjecam se uzasno jer sta god moj suprug predlozi (da odemo na izlet, da izadjemo u kino itd.) ja obicno odbijem i to opravdavam strahom. Ne znam kome je teze, meni koja imam ovaj problem i koja svom muzu zbog sebe sve ogranicava, ili njemu koji tako sa mnom zivi u mom "ogranicenom" svijetu (pod pojmom "ograniceno" mislim da prostor kretanja).

Trudim se maksimalno, i zbog sebe ali i zbog supruga i djeteta. Treba mi toliko volje i snage da smognem pa da izadjemo vani i prosetamo. Osjecam se loshe jer njih dvoje trpe ovo moje stanje, jer je meni sve problem (ja cak ne smijem ostati sama u kuci sa djetetom, uvijek neko mora biti sa mnom :( ) ali sta cu, kao da sam ja birala ovo stanje, kao da ja zelim ove strahove, kao da ja ne bih voljela biti "normalna" kao i drugi ljudi i disati punim plucima, uzivati u zivotu. ALI SVE OVO STO SAM NAVELA NIJE RAZLOG DA JA NAPUSTIM SVOG SUPRUGA I SVOJE DIJETE, MA KOLIKO TESKO MI BILO. Ovo sto me "potrefilo" nisam birala, desilo se i svakom se moze desiti.

Ako mislis da jos uvijek volis svoju djevojku, vrati joj se, ne zato da bi imao nekoga da mu se jadas i da imas podrsku, nego zato sto ti je stalo. Strahovi ce proci, ali se proslost nece moci vratiti. Tesko je danas naci nekoga sa kim mozes podijeliti radost, a kamo li tugu. Ako ste vec toliko godina skupa i ako si siguran da vrijedi, onda se i trudi.
staradis

#182 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

Drugovi u borbi samo da se javim.
Anksioznost se vratila drma me depersonalizacija i opsesivne misli.
Zapao sam u depresivnu fazu, danas evo nakupih snage da koju napisem jos se ne predajem.

Pozdrav svima.
dek

#183 Re: anksioznostttttttttttt

Post by dek »

-------------
Last edited by dek on 26/10/2020 21:34, edited 1 time in total.
pussysmoke

#184 Re: anksioznostttttttttttt

Post by pussysmoke »

Pitanje i odgovor na jednoj slici.

Image
In love with Bosnia

#185 Re: anksioznostttttttttttt

Post by In love with Bosnia »

dek wrote:Ima li kakav dobar psihijatar u SA (osim Loge)...?
Kontam da jedino kvalitetna psihoterapija može biti rješenje u slučaju anksioznosti
psiholog bi trebalo da bude sasvim dovoljna pomoć osim ako ne postoji ozbiljan poremećaj ponašanja.

imala sam priliku da slušam psihološkinju, profesora jasnu barjaktarević, čini mi se kao sasvim dobar izbor. štaviše, odličan.
In love with Bosnia

#186 Re: anksioznostttttttttttt

Post by In love with Bosnia »

VeriBizi wrote:.Ti je, nazalost, ne zasluzujes jer i pored problema sa kojima se nosis sebe stavljas na prvo mjesto, iako znas da ona jako pati u svemu tome. To nije ljubav, to je sebicluk, bezobrazluk i egoizam. Nema bolesti koja to moze opravdati. Sada patis jer nije tu kraj tebe, nema vise podrske, ljubavi koju ti je pruzala, pa ti je tesko. Trebao si o tome misliti prije nego sto si je povrijedio. Bolest to ne opravdava. Na kraju krajeva, ima psihijatar, imaju tablete, terapije - lijeci se. Svi mi imamo losih dana kada nismo sretni i kada nas nervira osoba sa kojom smo, pa iz postovanja i empatije prema toj osobi trudimo se da joj uljepsamo dan i olaksamo zivot, iako nas ni na sta ne lici.
to nije sebičluk nego nagon za preživljavanjem, bazični i najjači ljudski nagon pred kojim sve ostalo postaje manje važno. postoje dokazi da je nagon za preživljavanjem jači čak i od materisnkog nagona iako će, verovatno, svaka žena tvrditi da više voli svoje dete nego sebe.

medjutim, ako pakao (retorički, zapravo problem) kroz koji se prolazi traje dovoljno dugo čak i materinski nagon gubi bitku sa nagonom za preživljavanjem.

trebalo bi da se trudimo da ne ocenjujemo paušalno (još manje da paušalno kritikujemo), naročito ne ljude koji imaju realne probleme sa PTSD i svim posledicama koje taj sindrom nosi.
VeriBizi

#187 Re: anksioznostttttttttttt

Post by VeriBizi »

U pravu si BGdjanko, dala sam ishitren komentar uzrokovan vlastitom frustracijom. Vec godinama sam na drugoj strani, sto je takodje neka vrsta pakla, cini mi se da sam i ja u svemu tome istu boljku fasovala. Sretno svima u lijecenju!
staradis

#188 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

dek wrote:Ima li kakav dobar psihijatar u SA (osim Loge)...?
Kontam da jedino kvalitetna psihoterapija može biti rješenje u slučaju anksioznosti
http://www.konekta.ba/
staradis

#189 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

Zdravo ljudi,

Sta je ovo juce bilo svi se zale da im je dan bio tezak,ja nikad gori nisam bio.
Danas puno puno bolji.

Kako ste vi?
staradis

#190 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

Danas me napokon prolazi kriza,citav dan funcionisem,malo sam napet a ostalo je vise manje ok mogu se boriti.
Bio sam bas izgubljen nisam radio vjezbe disanja niti pisao dnevnik 5 dana.
Female_Sa

#191 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Female_Sa »

Ja sam "onako"..dobro je cim nema onih "idiotskih" misli i osjecaja nerealnosti. Toga se najvishe bojim (ovo sam napislaa dosad bezbroj puta:). Ja jos uvijek sa sobom nosam paprinu vrecicu u slucaju panicnog da je imam u torbi. Nosim sa sobom, UVIJEK, pepermint bombone (ako me pocne gushiti od straha) i persen, da se mogu brze smirit.
Dnevnik pišem ali ne svaki dan..nekad me uhvati neka tuga pa ne mogu nista, samo bih u jednu tacku buljila. :-)
Female_Sa

#192 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Female_Sa »

[/quote]to nije sebičluk nego nagon za preživljavanjem, bazični i najjači ljudski nagon pred kojim sve ostalo postaje manje važno. postoje dokazi da je nagon za preživljavanjem jači čak i od materisnkog nagona iako će, verovatno, svaka žena tvrditi da više voli svoje dete nego sebe.

medjutim, ako pakao (retorički, zapravo problem) kroz koji se prolazi traje dovoljno dugo čak i materinski nagon gubi bitku sa nagonom za preživljavanjem.

trebalo bi da se trudimo da ne ocenjujemo paušalno (još manje da paušalno kritikujemo), naročito ne ljude koji imaju realne probleme sa PTSD i svim posledicama koje taj sindrom nosi.[/quote]

Evo samo da kazem da sam ja dokaz da je taj nagon za prezivljavanjem jaci od materinskog nagona, nazalost, i uzasno me boli ovo sto cu reci ali sam ja ostavila svoju bebu od 2 mjeseca i supruga na sred ceste i pobjegla iz mase kad sam dobila panicni. Nebitno sto je moj suprug ostao sa bebom, mislim da bih isto ucinila, na zalost, i da on nije bio tu. To je stanje koje nadmasuje sve emocije i ljubav. U trenutku panicnog napada osjecas kao da je dosla smrt ili neko ludilo po tebe, a ti se otimas jer ne zelis umrijeti ili poludjeti. U tom trenutku samo mislis kako izaci iz pakla u koji si iznenada upao. :( :( :( :( :( :( :( :(
putnik_SA

#193 Re: anksioznostttttttttttt

Post by putnik_SA »

moja zena se rjesila toga... i sada se malo pojavi ali nema velike probleme....
doktor je na Grbavici u Zvorničkoj ulici zaboravio sam kako se zove.... car je... išla je od jejednog do drugog dok nije dosla kod njega i nakon 5 mjeseci liječenja rezultati su se pojavili... danas je super... hvala dragom Bogu što nas je uputio na ovog doktora....

sad sam se sjetio dr. Slobodan Loga se zove
Female_Sa

#194 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Female_Sa »

Je li koristila neku terapiju? Ili je samo isla na razgovor?
read!

#195 Re: anksioznostttttttttttt

Post by read! »

Dragi ljudi, prije par godina bio sam u sličnom stanju koje opisujete. Neznam dijagnozu jer nisam otišao dr. nikada, ali sam dosta pričao i družio se sa ljudima koji su u vjeri.
Od tada sam promijenio život u potpunosti, i zaista uživam u svakom trenutku sa svojim ukućanima (bez bojazni da nam se nešto može desiti ili drugih negativnih misli), izlazim vani sa željom da sretnem što više ljudi (prije sam jedva čekao da dođem kući), osjećam neogranićenu slobodu kretanja, djelovanja, itd.
Međutim, stvar koju sam morao uraditi je da sam prekopao po sehari života i vlastitih djela i shvatio koliko sam griješio (prema roditeljima, rodbini, prijateljima,...prema sebi), i da je taj način života ustvari doveo do tog stanja!!!
I, hvala Bogu, našao sam lijek! Samo sam se dobro pokajao i promijenio, tako da sada živim samo sa jednim strahom - a to je strah od Boga. I osjećam se fenomenalno, jer sada samo pazim šta radim i kako živim.
...neznam koliko sam pomogao, ali sam morao reći svoje iskustvo sa željom da pomognem. Dakle, ništa tablete, ništa doktori - samo vjera. A vjera, to sam sada ubjeđen, nije toliko teška: par stvari se odrekneš, par stvari prihvatiš, a rezultat je ljepota i sloboda koja puno ljepša od svih loših stvari koje čovjek u životu prakticira. Ustvari, vjera je jako jednostavna... logična je, pomaže u svakom pogledu i rješava razna životna stanja. Ne samo bolesti, poremećaje nego i druge životne situacije (npr. pomaže kod donošenja životnih odluka, itd.).
Želim vam sve naj naj naj...da nađete lijek koji vama najviše odgovara...i oprostite ako sam nekoga uznemirio
putnik_SA

#196 Re: anksioznostttttttttttt

Post by putnik_SA »

jest koristila terapiju.... meni se čini da je to bio xanax ili nesto sto se slično zove.... fol je što te dr nauci da se s tim pametno boris.... nauci te kung fu protiv anksioznosti :) jes' da ponekad fasujes, al' u većini slučajeva si pobjednik/ca..... zelim vam srecu sa borbom....
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#197 Re: anksioznostttttttttttt

Post by markioni »

staradis wrote:Drugovi u borbi samo da se javim.
Zapao sam u depresivnu fazu, danas evo nakupih snage da koju napisem jos se ne predajem.

Pozdrav svima.
necu da budem grub ili da omalovazavam tvoju borbu sa anks. ali hocu da te napomenem da sam ti davno na pocetku ove teme odmah rekao da ces morati po meni na kraju uzimati neku terapiju . zasto? zato sto ces doci do trenutka kada ce ti biti pun k. borbe koja ne daje rezultate na duge staze ...tj. jednostavno ces se umoriti od svega toga pogotovo ako vidis da sarena pilulica instant otklanja simptome (nevazno koja)...plus davno sam kod tebe primjetio da ti nemas samo napade panike nego da kod tebe ima sirok dijapazon poremecaja sa kojima se nije zajebavat i glumit nekog psiho ramba. drug, shvati, ako ti je hemijski debalans u mozgu iole ozbiljno poremecen tu ti meditacije, vodzenje dnevnika, plivanje, utovar cumura, nece pomoci da se rijesis tih simptoma ni za par godina. moras taj balans vratiti a to se ne postize biljnim cajevima i supljom pricom.
opet ,, tebi svaka cast sto se boris ali neshvatljiva mi je ta odbojnost da pocnes piti neku terapiju jer ponavljam kod tebe situacije nije bezazlena + nedaj boze moze ti se pogorsati 2x i onda si tek u belaju. hoces da dodzes do hospitalizacije? pa da tek onda vidis kako to /profesionalci/ rade i sta je biti biljka mjesec dana dok lezis ?
ja ne izmisljam toplu vodu samo isticem da je dokazano i provjereno milion puta da odgovarajuca terapija ljekovima kombinovana sa psihoterapijom (razgovorom - konekta isl.) daje najbolje i najbrze rezultate . eto toliko..sve najbolje i sretno u borbi.
staradis

#198 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

Female_Sa wrote:
to nije sebičluk nego nagon za preživljavanjem, bazični i najjači ljudski nagon pred kojim sve ostalo postaje manje važno. postoje dokazi da je nagon za preživljavanjem jači čak i od materisnkog nagona iako će, verovatno, svaka žena tvrditi da više voli svoje dete nego sebe.

trebalo bi da se trudimo da ne ocenjujemo paušalno (još manje da paušalno kritikujemo), naročito ne ljude koji imaju realne probleme sa PTSD i svim posledicama koje taj sindrom nosi.[/quote]

Evo samo da kazem da sam ja dokaz da je taj nagon za prezivljavanjem jaci od materinskog nagona, nazalost, i uzasno me boli ovo sto cu reci ali sam ja ostavila svoju bebu od 2 mjeseca i supruga na sred ceste i pobjegla iz mase kad sam dobila panicni. Nebitno sto je moj suprug ostao sa bebom, mislim da bih isto ucinila, na zalost, i da on nije bio tu. To je stanje koje nadmasuje sve emocije i ljubav. U trenutku panicnog napada osjecas kao da je dosla smrt ili neko ludilo po tebe, a ti se otimas jer ne zelis umrijeti ili poludjeti. U tom trenutku samo mislis kako izaci iz pakla u koji si iznenada upao. :( :( :( :( :( :( :( :([/quote]

Upravo tako, nekad se osjecam ko najveci sljam za neke postupe, ali sta cu ne mogu tome pobjeci.
Nemoj se osjecati lose nisi jedina niti si los covjek samo imas problem vazno je da to znas.
Ja rijesavam neke stvari sada a neke ostavljam za kasnije jer ih ne mogu trenutno nadam se da ce vrijeme pokazati ili olaksati.

@Putnik_Sa Cuo sam za tog doktora puno dobro.Zeni ti svaka cast a vama sve najbolje. :sax:
staradis

#199 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

markioni wrote:
staradis wrote:Drugovi u borbi samo da se javim.

Pozdrav svima.
necu da budem grub ili da omalovazavam tvoju borbu sa anks. ali hocu da te napomenem da sam ti davno na pocetku ove teme odmah rekao da ces morati po meni na kraju uzimati neku terapiju . zasto? zato sto ces doci do trenutka kada ce ti biti pun k. borbe koja ne daje rezultate na duge staze ...tj. jednostavno ces se umoriti od svega toga pogotovo ako vidis da sarena pilulica instant otklanja simptome (nevazno koja)...plus davno sam kod tebe primjetio da ti nemas samo napade panike nego da kod tebe ima sirok dijapazon poremecaja sa kojima se nije zajebavat i glumit nekog psiho ramba. drug, shvati, ako ti je hemijski debalans u mozgu iole ozbiljno poremecen tu ti meditacije, vodzenje dnevnika, plivanje, utovar cumura, nece pomoci da se rijesis tih simptoma ni za par godina. moras taj balans vratiti a to se ne postize biljnim cajevima i supljom pricom.
opet ,, tebi svaka cast sto se boris ali neshvatljiva mi je ta odbojnost da pocnes piti neku terapiju jer ponavljam kod tebe situacije nije bezazlena + nedaj boze moze ti se pogorsati 2x i onda si tek u belaju. hoces da dodzes do hospitalizacije? pa da tek onda vidis kako to /profesionalci/ rade i sta je biti biljka mjesec dana dok lezis ?
ja ne izmisljam toplu vodu samo isticem da je dokazano i provjereno milion puta da odgovarajuca terapija ljekovima kombinovana sa psihoterapijom (razgovorom - konekta isl.) daje najbolje i najbrze rezultate . eto toliko..sve najbolje i sretno u borbi.
Nisi grub samo iznosis svoje misljenje.Ja sam svjestan svega sto si napisao.Terapiju lijekovima ne odbijam kategoricno vec samo zelim probati sve prije toga.Nekad mi bude stvarno muka ali svaki put bude bolje i imam nade uvijek.Ne mislim da cu se patiti godinama jer se lijecim nepunih 2 mjeseca vec sam bolje i sve vise shvacam da sam svoj zivot vodio sa pogresnim standardima.Psihoterapija na koju idem mjesec dana mi je vise otkrila o meni nego zadnjih 10 godina zivota.Ja sam razmisljao kao ti i prvo sam se pregledao kod doktora i kod psihijatra i ona mi je rekla da mi lijekovi ne trebaju da to mogu sam iako teza i da misli da je to trajno rjesenje.LIjekove je u mom slucaju navela samo kao pomazuce sredstvo.Ona mi je preporucila psihoterapiju.

Sve cu da probam,sve pa onda ako ne bude rezultata krecem od pocetka sa lijekovima, lijecim se tek 1.5 mjeseci, ja konkretno uvidjam da je 90% problem u meni i mom nacinu zivota i razmisljanja.

Primijetio sam da imam ogormnih problema sa emocijama i ne obradjivanjem problema.
Imam problem sa pogresnim nacinom zivota jer sam bio pesimista,materijalista i pravi mizantrop.

@Read! hvala za post, svakako sam vec u tome vjera mi daje nadu,sigurnost i odgovore na pitanje za koje ljudi nemaju alternativu :) i to je jedva stvar koja mi je falila,nikad nisam bio pravi ateista osjecao sam da nesto postoji ali da ja mogu kroz zivot sam sada vidim kako je to pogresno bilo i kako niko nije sam niti moze biti sam.

Posto sam danas super zelim vam jako lijepi dan i svu srecu ovog svijeta.
Female_Sa

#200 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Female_Sa »

@Markioni

Ja se ne bih slozila sa tim da se moraju uzimati lijekovi, zapravo, sve zavisi kako se ko osjeca i u kojoj je "fazi" anksioznosti. Ja sam se prvi put potpuno izlijecila od panicnih bez ikakvih lijekova. IZlijecila sam se tako sto sam se stalno izlagala onome sto mi je izazivalo panicne. To je bilo jako tesko i naporno ali sam uspjela. Gotovo 10 godina sam bila bez panicnih i imala potpuno normalan zivot. Vratili su se nakon poroda, sto sami ocekivala. I kao sto sam navela vec u prethodnim postovima, borim se i sad bez tableta jer znam mnogo ljudi koji uzimaju tablete ali kad ih prestanu koristiti bude im jako, jako loshe. Cak gore nego prije tableta. Imam poznanicu koja je koristila xanax i koja se jos nikada nije "skinula" sa tih AD jer joj odmah bude loshe. Koje god je druge koristila, nisu joj pomagali, a opcepoznato je da xanax stvara ovisnost.

Ono sto zelim reci je da anksioznost/ panicni nisu bolest nego poremecaj. Ja bih bila presretna da je to bolest, lijecila bih se i nakon nekog vremena bi lijekovi "vratili" moj zivot u normalu. Medjutim, nije to tako. Covjek koji ima problema sa ovim navedenim treba da se nauci nositi sa tim problemom i kontrolisati se prilikom panicnih. Meni je krenulo nabolje onog trena kad sam pri panicnom napadu ostala na jednom mjestu, uzela papirnu vrecicu u ruke i disala u nju. Bilo je uzasno ali sam izdrzala. Posle toga sam imala samo jedan napad, za proteklih godinu ipo, i vishe nikad. Sad imam problem "straha od straha" ali i to pokusavam savladati. Ne sumnjam ja da bi me tablete kojima je potrebno najmanje 6 mjeseci da djeluju, dosad vratile u normalu, ali to bi opet bilo privremeno. Kao sto moj psiholog kaze, bitno je znati kontrolisati panicne i tek tada si ih pobijedio jer ma koliko uzimao tablete i mislio da si izlijecen, osoba koja je sklona panicnim napadima i anksioznosti opet ce se nekad u zivotu suociti sa njima s toga je veoma bitno nauciti nositi se sa svim tim i kontrolisati panicne.
Post Reply