haubica_i_to_teshka wrote:serum wrote:@haubica_i_to_teshka nisam ovdje da dijelim savjete, već sam iznosim svoje probleme, a takođe tražim savjete.
Što se tiče etike koju spominješ, pa evo po mnogim forumima (ako me nebanuju) npr. forum ZANOVIDAN, postoji onkologinja, koji savjetuje sve bolesnike i njihove bližnje,naravno kada je ljubazno pitaš.......
Bez ljutnje, ali ako nemaš savjeta ,neželiš pomoći, ne znam šta radiš na ovom podforumu....
GAP je generalizirani anksiozni poremećaj, koji se dijagnosticira uglavnom ukoliko postoji, pored tjeskobe, panični napadi, neke vrste fobija ili depresija.Mislim da danas psihijatri prečesto kao dijagnozu daju baš ovaj GAP (i meni je dodijeljena ova dijagnoza), i onda daju ove kako oni kažu "najnovije ad" tipa Zoloft,Asentra,Prozac i sl.
Ja sam do sada pored dr iz Kosheva bio još kod Loge, ali nevjerujem da u Sarajevu ima dr koji zna zlatnu proceduru za liječenje GAP-a, tj.kongitivno-biheviarnu terapiju.Logo se fali da zna, ali.........
Opet se ne razumijemo najbolje,izgleda da je razlog shto pishemo na forumu .Da mozemo sjesti i porazgovarati vjerujem da bi se mnogo lakshe sporazumjeli .
Razmjena mishljenja kao i neke “lagane” sugestije su u redu, narocito ako su izneshene u nekom shaljivom obliku

i mogu mnogo vishe da pomognu od nekih “strucnih” savjeta.
Ti mozesh sam sebi da odredish dijagnozu, koliko vidim i terapiju (kazesh da si ishao po “zoloft” bez recepta ?) i da sumnjash u kvalitete i sposobnosti psihijatra, imash pravo na to ali, AKO TEB NESHTO POMAZE ILI NE, NIJE PRAVILO DA CE I DRUGIM BITI ISTO TAKO ..
Drugi nacin da objasnim, ako si kompententan po ovom pitanju izvoli, iznesi ovdje javno svoje ime i prezime kao i kvalifikaciju i onda postavljaj dijagnoze i odredjuj terapije kako kome.
Valjda onkologinja na tom forumu ima ime i prezime kao i kvalifikaciju pa joj se moze tako da dijeli savjete, a u slucaju da neshto pogreshno napishe i odgovara krivicno. To je etika.
Slijedi taj primjer i sve je u redu.
Ja opet kažem, i evo možeš pročitati od početka.
Nisam nikoga savjetovao šta da uzima od terapije, kome da ide od doktora...
I ja sam tražio savjet kome da idem, šta je ono što bi mi pomoglo.
Ovo za Zoloft, naravno da sam išao (bio je petak)a meni nestalo tableta.
Uzmem onaj liječnički nalaz i u apoteku, ali nisu mi dali.
Opet napominjem, nisam sam sebi dao dijagnozu , nego su mi psihijatri to rekli. Nisam sam sebi propisao terapiju, već naravno doktori. Pravo da kažem, nebi se usudio na svoju ruku uzeti bilo kakve tablete, tako bih i svima preporučio. Nemam zaista ništa protiv tvoga stava, i poštujem to, nego samo tražim: daj nam pomozi ako si kompetentan, barem savjetima (tipa možeš sam sebi pomoći ovako,onako i sl.). Ne tražim da mi kaže iko ove su tablete dobre, probaj ove....
Evo, danas idem kod jedne psihijatrice . Nije nešto poznata, izvikana, ali sam dobio preporuku da je poput majke Tereze, i da svakome pristupa sa razumjevanjem.
Inače, moj otac, je prije 10-tak godina imao strašne panične napade.Poslije toga je nastupila depresija, agrofobija,čovjek je bio izgubio svu volju za životom. Mučio se jedno 2 godine,počeo i piti, i kada je po ko zna koji put zaglavio na hitnoj po prvi put upućen na psihijatrijsku kliniku na Koševu.Tamo ga u ambulanti primi jedna doktorica (sada neradi, u penziji) koja je odmah prepoznala šta je u pitanju. Dobio je ad Asentru, i Apaurin, te je redovno išao na kontrole. Poslije 1godine, stanje se potpuno popravilo. Danas, on nema nikakve simptome, potpuno zdrav čovjek, vozi se trolejbusom, ide u tržne centre, radi sve što hoće (za razliku od mene)ide sam u vikendicu bude po nekoliko dana,ima 55god. E sad, znači može se izliječiti....
I nije mi jasno kada imam primjer ispred svojih očiju, kako ja ne mogu da se izvadim iz ovog začaranog kruga.......
Ja samo kažem, evo uzimam Zoloft 3-4 godine, pa majku mu jeli to jedini lijek? Pa vjerovatno nešto neodgovara, te ću danas porazgovarati sa doktoricom o ovome....
Napisah ja svašta......