Alergičari, na šta ste alergični?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
howdy

#226 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by howdy »

alergican na:

grasak :D, grah :D, kupus :D, krompir :D, ribu slatkovodnu - neke vrste, banane :D i ubode pcelolikih insekata :D.
Za ovo zadnje nisam bas siguran jer je test pokazao da sam alergican ali sam imao bliske susrete sa osama, pcelama itd. u par navrata i nisam osjetio neke posljedice :D. Uglavnom i kad jedem hranu na koju sam alergican na srecu imam samo vanjsku manifestaciju u vidu crvenih tackica koje svrbe par sati i poslije toga zatisje.
Makedonka

#227 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Makedonka »

Mene juni ubija u pojam. Mrzim polen i travu (alergična još i na pseću dlaku - navodno i mislim da nije tačno jer se redovno družim sa psima i nemam problema) i ako ne uzmem Letizen ili nešto slično, slabo da mogu funkcionisati. Obično se kljukam i C vitaminom i Kalcijem.
Seretide koristim protiv astme i nemam gušenje, ali mi kod kihanja, kašljanja, i suzenja očiju pomaže samo letizen. Je li iko probao još neke tablete? Voljela bih zamijeniti letizen jer me uspavljuje. :zzzz: (ne pali ni fazon da ga popijem navečer jer sam pospana i kada se probudim ujutro! 8-)
Meni Flonidan niš nije pomogao... :sad:
Damirov

#228 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Damirov »

Radio alergo test,alegican na veliki broj namirnica,sada zelim uraditi test intolerancije na hranu sto je razlicito od obicnog alergo testa,pa me zanima,da li to znaci da nakon tog testa sve ostale namirnice na koje nisam alergican po nalazima mogu uzimati a da mi ne skode????Konkretno da ne uticu na crvenilo lica?
rinna0304

#230 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by rinna0304 »

jel ko zna kakvi su simptomi alergije na mlijeko? skoro nikad ne pijem mlijeko onak cisto i sinoc me nes pukne i popijem casu jutros kad sam ustala usi crvene gore nenormalno sto se nije smanjilo ni do sad i po obrazu ko sitne bubuljice bijele koje se smao na svjetlu vide inace nemam bubuljica tako da mi je ovo pufff... ako ko zna jel to mozda od mlijeka il cega vec ? ugl kao manja sam bila alergicna na mlijeko i jaja al mi nikad nisu u hrani smetala :?:
Donnie Smith

#231 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Donnie Smith »

. :run:
Last edited by Donnie Smith on 07/08/2016 20:01, edited 1 time in total.
Donnie Smith

#232 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Donnie Smith »

@babyline

hvala na iscrpnom komentaru i pomoći.
Last edited by Donnie Smith on 07/08/2016 20:02, edited 1 time in total.
Donnie Smith

#233 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Donnie Smith »

babyline wrote:ostala sam bez teksta, mislim jedes neoprane zelene svjeze pesticidima prskane jagode iz baste??
Pa ne inače, bio mi je to prvi put, i posljednji...ni sama ne znam šta mi bi.
Last edited by Donnie Smith on 07/08/2016 20:01, edited 1 time in total.
gerberica

#234 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by gerberica »

Kasljem,kisem,jedva disem .Skontala sam da to krene nekakoooo s proljecaaa.Vec sam navikla po potrebi Lostop i idemo dalje pa dokle doguramo.
Nekada u djetinjstvu sam radila test i bio je poduzi spisak,posto je djetinjstvo bilo u pitanju vec sam i zaboravila sta je sve bilo u pitanju posto je bilo davno. :)
ero:pero

#235 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by ero:pero »

rinna0304 wrote:jel ko zna kakvi su simptomi alergije na mlijeko? skoro nikad ne pijem mlijeko onak cisto i sinoc me nes pukne i popijem casu jutros kad sam ustala usi crvene gore nenormalno sto se nije smanjilo ni do sad i po obrazu ko sitne bubuljice bijele koje se smao na svjetlu vide inace nemam bubuljica tako da mi je ovo pufff... ako ko zna jel to mozda od mlijeka il cega vec ? ugl kao manja sam bila alergicna na mlijeko i jaja al mi nikad nisu u hrani smetala :?:
joj ja sam ti imao problema s laktozom i to redovno kad bih navece pio mlijeko, ne bi mogao spavati,dolazilo bi mi zlo, poriv na povracanje, grozno.
pa mi je doktor savjetovao da ga izbacim, a jedan sam od onih koji je pio po litar-litar i po dnevno, pa mi je to bila katastrofa
sad sam na malo mlijeka ujutro i to je to.
cim ga ne pijem navecer sve ok.
ne znam ti za ove probleme s kozom, ali mlijeko bas moze bit zafrkano i razlicito ga podnosimo,otidji do doktora svakako
Mr.Fundamental

#236 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Mr.Fundamental »

Pencilin i eritromicin. Zato sam vrlo rijetko boce primao 8-)
Donnie Smith

#237 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Donnie Smith »

A zaboravih pitai, ove koji troše Flonidal, koliko dugo se smije/treba koristiti? Meni doktorica rekla sedam dana pa sad..ne znam.... :-D
royalac

#238 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by royalac »

alergičan na ...........

filozofiju muhameda konjića prilikom odmora između dva poluvremena :D

imal' mi pomoći ?
gerberica

#239 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by gerberica »

royalac wrote:alergičan na ...........

filozofiju muhameda konjića prilikom odmora između dva poluvremena :D

imal' mi pomoći ?
Ima,prebaci kanal ;-)
Ticker

#240 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Ticker »

Može li mu neko napisati kako izgleda alergotest? Vec par godina imam sezonske alrgije, kisem, oci suze, peckanje u grlu... Koristim Flonidan, dobila sam 3 kutije- za mjesec.
wickerman

#241 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by wickerman »

Imam alergiju na polen,travu,sve sto cvjeta vec nekih 15 godina. Efekat je poprilicno jak i dugotrajan. Od poznanika koje znam je vjerovatno i najduzi i najintenziviji.
Sipmtomi:
Kihanje,suzenje ociju,curenje nosa,svrbljenje nepca i mekog nepca kao i negdje unutar glave ispod usiju(ne znam tacno objasnit),ali kasljanjem malo ublazi efekat.
Sipmtomi pocinju obicno za 1.Maj kada odem negdje na livadu na rostilj i traje do odlaska na more nekad sredinom jula.
Pio Flonidane,Contral,Lectranal,kalcij(sumeci) i manje vise nema nekog efekta,mozda neka blaga umirivanje.
lijecenje:
Predkraj proslo godine moja djevojka gledala neku emisiju i u toj emisiji su preporucili kao lijek zrna polena koja se uzimaju svaki dan po jedno vise i kada napunis kasiku onda smanjujes za jedan dok ne dodjes do nule. U svom ocaju sam odlucio da cu probat sve sto mi moze pomoci.
Kupio sam na sajmu ispred BBI zrna polena(mislim 5KM tegla) i poceo piti pocektom marta. Odmah nakon par dana sam osjetio siptome svrbljenja nepca. Kad sam dosao do sredine aprila uvidio sam da bi mi trebalo do septembra vremena da ispotusjem proceduru zrno po zrno pa sam poceo piti po 2 dnevno vise. Dosao do nekih 60 komada i onda sam poceo smanjivati.
Dodje neki 20.Maj ja nemam nikakve simptome. Ja odlucim da prestanem piti polen jer vec je ko velika koncentracija polena pa reko dupla doza da mi ne naskodi. Nije proslo 2 dana odmah se siptomi svi vratise. Ja pokusavao piti flonidan,nema pomoci.
Skontam kad mi je isti djavo,odlucim da pocnem opet piti polen. Posto meni alergija prestane na moru,tj. kad mi more ispere nos,odlucim da pocnem smrkat i Aquamris jer je to koncentracija mora. Na kraju se odlucim sve to zaciniti jednim flonidanom. :D
Sad svaki dan popijem 10-15 zrna polena,popijem flonidan i usmrknem aquamaris,stim da nekad zaboravim.
Danas je 29.6 i ja ponekad ujutro ipusem nos i zasvrbi nepce,ali jakih efekata nema.
Inace sam lijen i ne pridrzavam se pravila,ali nakon ovolike patnje pocinjem piti u septembru polen zrno po zrno pa cu do proljeca zavrsiti i nadati se da necu imati siptome.
Donnie Smith

#242 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Donnie Smith »

Ticker wrote:Može li mu neko napisati kako izgleda alergotest? Vec par godina imam sezonske alrgije, kisem, oci suze, peckanje u grlu... Koristim Flonidan, dobila sam 3 kutije- za mjesec.

Odeš svom ljekaru, tražiš uputnicu, ako si u SA, odeš na Koševo, na odjel za dermatologiju, naručiš se, i..za aj dan, moraš biti posve zdrava, 24 časa prije ne smiješ čini mi se ništa jesti piti, zasade ti hrpu iglica u ruku :-D
i onda dobiješ nalaz
koji u 99%
ne pokaže na ša si alergična, pa deš opet i opet, traju ta očitavanja, dok ti ne dosadi
pa odustaneš
inače, na Koševu je ta lista oskudna, ne znam stručno kako se to kaže :sad:
Na Grbavici ima zato, privatna klinika, Nalaz se zove, za 200 KM, dobiješ listu odmah, bez čekanja, i nalaz za alergene i nalaz za intoleranciju na hranu....to dvoje treba razlikovati...
Ticker

#243 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Ticker »

Donnie Smith wrote:
Ticker wrote:Može li mu neko napisati kako izgleda alergotest? Vec par godina imam sezonske alrgije, kisem, oci suze, peckanje u grlu... Koristim Flonidan, dobila sam 3 kutije- za mjesec.

Odeš svom ljekaru, tražiš uputnicu, ako si u SA, odeš na Koševo, na odjel za dermatologiju, naručiš se, i..za aj dan, moraš biti posve zdrava, 24 časa prije ne smiješ čini mi se ništa jesti piti, zasade ti hrpu iglica u ruku :-D
i onda dobiješ nalaz
koji u 99%
ne pokaže na ša si alergična, pa deš opet i opet, traju ta očitavanja, dok ti ne dosadi
pa odustaneš
Na Grbavici ima zato, privatna klinika, Nalaz se zove, za 200 KM, dobiješ listu odmah, bez čekanja, i nalaz za alergene i nalaz za intoleranciju na hranu....to dvoje treba razlikovati...
Hvala na odgovoru, nadam se da ove iglice ne bole? :?
Donnie Smith

#244 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Donnie Smith »

Ticker wrote:
Donnie Smith wrote:

i onda dobiješ nalaz
koji u 99%
pa odustaneš
Hvala na odgovoru, nadam se da ove iglice ne bole? :?

paaa, nije baš prijatno ali, nigdje veze, ništa strašno...samo neka je daleko od oka i zuba, na svim drugim dijelovima tijela igla je ok :D
gerberica

#245 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by gerberica »

Ovo mi se vec danima desava,ustanem ujutro,nekih sat kisem,oci mi suze i samo prestane.Popodne koji put kihnem i to je to.Ako zagusti uzmem Lostop i kao nova ;-)
Donnie Smith

#246 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Donnie Smith »

gerberica wrote:Ovo mi se vec danima desava,ustanem ujutro,nekih sat kisem,oci mi suze i samo prestane.Popodne koji put kihnem i to je to.Ako zagusti uzmem Lostop i kao nova ;-)
Sve više i više ljudi je alergično, na stvari na koje do juče - nisu bili. Evo ja prva :sad:
Neki tvrde da je sve usljed:pada imuniteta+sve veće zagađenosti majčice planete.
Last edited by Donnie Smith on 07/08/2016 20:00, edited 1 time in total.
elle_

#247 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by elle_ »

gerberica wrote:Ovo mi se vec danima desava,ustanem ujutro,nekih sat kisem,oci mi suze i samo prestane.Popodne koji put kihnem i to je to.Ako zagusti uzmem Lostop i kao nova ;-)
Meni su tako počeli simptomi...poslije mi se desilo da sam počela jako i kašljati u noći.Uglavnom u pitanju je bila alergija na sve i svašta, drveće, kućne ljubimce, trave, raž itd.
Nisu mi pomagale nikakave tablete tipa Flonidan itd., pulmolog mi je propisao Singular tablete, pije se jedna uveče i od tada nemam problema sa peckanjem u očima, suzama i kihanjem...
S obzirom da nisam mogla uraditi alergo test koji se radi preko kože, tj. ono bockanje, meni su uradili onaj preko krvi koji je otrio sve gore navedene alergije i dobila sam dijagnozu alergijska astma, mada su mi pluća totalno u redu, ali ipak pijem lijek koji se inače propisuje asmatičarima, koristila sam i pumpciu Seratide...čekat ću proljeće pa da vidim šta će se desiti kad stigne polen.
soxx

#248 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by soxx »

ja idem svaka 2 mjeseca primam neke hipo vakcine il sta vec..
alergican na grinje najvise i prasinu kucnu.. manje vise na perje i dlaku macke
Almich

#249 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Almich »

orah :-)
gerberica

#250 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by gerberica »

Almich wrote:orah :-)
kako ti s Bajramom bogati? :lol:

baklava nista, nula bodova :mrgreen:
Post Reply