ADD/ADHD
Moderator: anex
- XeuX
#1 ADD/ADHD
Pozdrav.U zadnje vrijeme imam velikih problema u svakodnevnom životu.KOncentracija mi je jako loša,do te mjeere da ne mogu pročitati dvije rečenice.Čak kad pričam sa ljudima,ne mogu da pratim šta mi govore.Jako često zaboravljam i gubim stvari.Imam velikih problema na fakultetu.
U zadnje vrijeme sam malo istraživao i mislim da imam ADD/AHHD(sindrim deficita pažnje ili hiperaktivnosti)
Da li ima neka ustanova gdje bi mi mogli to dijagnosticirati?Da li mogu očekivati neku pomoć?
U zadnje vrijeme sam malo istraživao i mislim da imam ADD/AHHD(sindrim deficita pažnje ili hiperaktivnosti)
Da li ima neka ustanova gdje bi mi mogli to dijagnosticirati?Da li mogu očekivati neku pomoć?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2 Re: ADD/ADHD
Postoji lijek koji se zove Ritalin, vjerovatno treba recept..
- XeuX
#3 Re: ADD/ADHD
Kome da se obratim za pomoć?Hoće li me obični ljekar shvatiti ozbiljno ako mu kažem svoj problem?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#5 Re: ADD/ADHD
Što te ne bi shvatio ozbiljno ?XeuX wrote:Kome da se obratim za pomoć?Hoće li me obični ljekar shvatiti ozbiljno ako mu kažem svoj problem?
- Vijetnamac13
#6 Re: ADD/ADHD
imas li djevojku?XeuX wrote:Kome da se obratim za pomoć?Hoće li me obični ljekar shvatiti ozbiljno ako mu kažem svoj problem?
ozbiljno pitam
- XeuX
#7 Re: ADD/ADHD
Kakve to veze ima?Vijetnamac13 wrote:imas li djevojku?XeuX wrote:Kome da se obratim za pomoć?Hoće li me obični ljekar shvatiti ozbiljno ako mu kažem svoj problem?
ozbiljno pitam
- Vijetnamac13
#8 Re: ADD/ADHD
bilo bi bolje po tebe da odmah odgovoris al et
evo ovako
spletom okolnosti sam upoznat sa slucajem a dijelom sam to i dozivio
ali ja cu ti ispricati matricu
lik je bio ubijedjen da ima istu stvar
lose ucio, dekoncentrisao se i trazio lijekove, otudjio se
nekim cudom upozna djevojku i normalno zaljubljenost cini cuda
postao zadovoljan zivotom i smirio se
e sad....sta to znaci
mozda nemas nikakav add i ostale picke materine
mozda si samo nesretan
znam da to zvuci glupo "samo nesretan" ali moguce je
ja takodjer ne mogu nikoga slusati 3 minute
uglavnom smanji internet, ako dobijas mnogo informacija dnevno opet mozes imati iste simptome
evo ovako
spletom okolnosti sam upoznat sa slucajem a dijelom sam to i dozivio
ali ja cu ti ispricati matricu
lik je bio ubijedjen da ima istu stvar
lose ucio, dekoncentrisao se i trazio lijekove, otudjio se
nekim cudom upozna djevojku i normalno zaljubljenost cini cuda
postao zadovoljan zivotom i smirio se
e sad....sta to znaci
mozda nemas nikakav add i ostale picke materine
mozda si samo nesretan
znam da to zvuci glupo "samo nesretan" ali moguce je
ja takodjer ne mogu nikoga slusati 3 minute
uglavnom smanji internet, ako dobijas mnogo informacija dnevno opet mozes imati iste simptome
- XeuX
#9 Re: ADD/ADHD
Imam djevojku ali i dalje imam isti problem.Imam ga od otkako sam krenuo u osnovnu školu.Volio sam čitati ali jednostavno nisam mogao.Trebalo mi je jako puno vremena da pročitam jednu knjigu.Tad sam i donekle mogao funkcionisati normalno,ali kako vrijeme prolazi,stanje mi se pogoršava.Postao sam očajan.Zato mi i treba pomoć.
- Vijetnamac13
#10 Re: ADD/ADHD
Pa et ako imas nju, nek ti bude podrska da odes do psihologa prvo pa onda do ovih sto odmah lijekovima te nakrkaju neuropsihijatri.XeuX wrote:Imam djevojku ali i dalje imam isti problem.Imam ga od otkako sam krenuo u osnovnu školu.Volio sam čitati ali jednostavno nisam mogao.Trebalo mi je jako puno vremena da pročitam jednu knjigu.Tad sam i donekle mogao funkcionisati normalno,ali kako vrijeme prolazi,stanje mi se pogoršava.Postao sam očajan.Zato mi i treba pomoć.
Ako mislis da je to radikalno a nisi mi odgovorio primas li mnogo informacija dnevno pa pretpostavimo da primas i da je ona djecija hiperaktivnost koju svi imaju kod tebe dozivjela kriticnu tacku i postala problem. U tom slucaju opet smanjis te informacije koje dolaze, promijenis naviku, nadjes nekoga ko te opusta i provodis vrijeme sa njim.
Uglavnom, da ne pametujem kako ljubav sve lijeci
-
modesti
#11 Re: ADD/ADHD
ADHD/ADD se liječi lijekovima. Osim toga, psihijatri uspostavljaju dijagnozu. Ako si imao od djetinjstva problema sa koncentracijom i misliš da bi ti trebala pomoć, konsultuj se prvo sa ljekarom.Vijetnamac13 wrote:
Pa et ako imas nju, nek ti bude podrska da odes do psihologa prvo pa onda do ovih sto odmah lijekovima te nakrkaju neuropsihijatri.
- Vijetnamac13
#12 Re: ADD/ADHD
Ma samo ce ga skinuti sa dnevnog reda i dati mu tablete i na najslabije simptome. Tablete su droga i prvo treba razgovarati o tome, mozda i nema ADD i zato kazem da ide kod nekog ko ce mozda shvatiti sta ga muci a ne kod ljekara koji rade pa defaultu i izdaju lijekove samo tako.modesti wrote:ADHD/ADD se liječi lijekovima. Osim toga, psihijatri uspostavljaju dijagnozu. Ako si imao od djetinjstva problema sa koncentracijom i misliš da bi ti trebala pomoć, konsultuj se prvo sa ljekarom.Vijetnamac13 wrote:
Pa et ako imas nju, nek ti bude podrska da odes do psihologa prvo pa onda do ovih sto odmah lijekovima te nakrkaju neuropsihijatri.
- XeuX
#13 Re: ADD/ADHD
Vijetnamac13 wrote:Ma samo ce ga skinuti sa dnevnog reda i dati mu tablete i na najslabije simptome. Tablete su droga i prvo treba razgovarati o tome, mozda i nema ADD i zato kazem da ide kod nekog ko ce mozda shvatiti sta ga muci a ne kod ljekara koji rade pa defaultu i izdaju lijekove samo tako.modesti wrote:ADHD/ADD se liječi lijekovima. Osim toga, psihijatri uspostavljaju dijagnozu. Ako si imao od djetinjstva problema sa koncentracijom i misliš da bi ti trebala pomoć, konsultuj se prvo sa ljekarom.Vijetnamac13 wrote:
Toga i mene strah.Meni ona zubarka u studentskoj poliklinici neće zub da popravi kaže nije nije dovoljno pokvaren,čekaj da se skroz pokvari.Samo gledaju da te skinu sa dnevnog reda.
A meni je ideja da pijem lijekove jako odbojna,jer sam čuo gomilu negativnih stvari od ritalinu i ostalim lijekovima.Volio bih naći nekog psihijatra koji se razumije u ovo i koji zna kako će mi pomoći.
-
modesti
#14 Re: ADD/ADHD
Mogu razumjeti strah od odlaska ljekaru radi eventualne dijagnoze, nuspojava lijekova koje pročitaš na netu, ali ADHD je organski poremećaj i zato se tretira lijekovima. Ima svakakvih ljudi, pa samim tim i svakakvih ljekara ali nisu svi isti i kome god da odeš sa tim problemom, uputiće te psihijatru opet. Ritalin može imati nuspojave kod djece, ako se uzima radi bolje koncentracije (a ne radi uspostavljene dijagnoze ADHD-a), svaki lijek (i aspirin) može dati neke nuspojave ali je ljekar išao na fakultet ca. 8-10 godina da bi postao psihijatar i valjda mu možemo vjerovati, zar ne? Osim toga, nećeš za pokvaren zub ići automehaničaru niti ćeš na šišanje ići hirurgu. Psihologu ideš nakon razgovora sa psihijatrom i konsultacija o daljem tretmanu. Ne bih dalje diskutovala, odluka je naravno tvoja.XeuX wrote:Vijetnamac13 wrote:Ma samo ce ga skinuti sa dnevnog reda i dati mu tablete i na najslabije simptome. Tablete su droga i prvo treba razgovarati o tome, mozda i nema ADD i zato kazem da ide kod nekog ko ce mozda shvatiti sta ga muci a ne kod ljekara koji rade pa defaultu i izdaju lijekove samo tako.modesti wrote:
ADHD/ADD se liječi lijekovima. Osim toga, psihijatri uspostavljaju dijagnozu. Ako si imao od djetinjstva problema sa koncentracijom i misliš da bi ti trebala pomoć, konsultuj se prvo sa ljekarom.
Toga i mene strah.Meni ona zubarka u studentskoj poliklinici neće zub da popravi kaže nije nije dovoljno pokvaren,čekaj da se skroz pokvari.Samo gledaju da te skinu sa dnevnog reda.
A meni je ideja da pijem lijekove jako odbojna,jer sam čuo gomilu negativnih stvari od ritalinu i ostalim lijekovima.Volio bih naći nekog psihijatra koji se razumije u ovo i koji zna kako će mi pomoći.