Nosferatu wrote:Ljudi su mu dali otkaz najvjerovatnije - sto za vrijeme radnog vremena koristio taj forum, narucito na takav nacin.
Dakle - prvo pljacka svoju kompaniju a onda jos na internetu svoja muda gladi.
Stoga ga je najbolje prebaciti u profesionalnog navijaca - i dati mu otkaz.
Poslje toga - na poslu produktivnost iznenada poraste, a i ima se nesto profita od 1 otpustenog bahatog drkadzije koji je samo zgubidanio.
Stoga - sve je legitimno, po meni.
Cisto sumnjam da ijedna firma, zna privatni IP neciji, koji ima u svom stanu ili kuci, i s kojeg pise na navijacki forum onda kad nije na poslu. Dakle - kako ce to - Siemens upratiti - bas bih voljeo da znam? Ta opcija nije u redu, ali kako rekoh - cisto sumnjam da se o tome radi. Vise se radi o tome - da su prepoznali ljudi - svoj IP za kojeg placaju svoj novac, da bi neko od radnika sjedio i tipkao na forum.
Stoga mani te se suplje...
To sto je nama neobicno to - i sto ce mnogima da zasmeta kada kazem da na poslu ne trebas po forumima skrabati - da bi prekratio dosadu svoju - meni je zao ali - ako ti se ne svidja posao, promjeni ga. AKo nema drugog osposobi se za nesto - sto ima posla i placeno je i nece ti biti dosadno. Ako ipak - nisi sposoban ni za promjeniti posao ni osposobljavanje za nesto gdje kad se radi - radi se i nema zabusavanja - vi nastavite po istom ali nemojte da vam je neobicno kad popusite odkaz. Ja prvi - da sam vlasnik kompanije privatne - bih otkaze dijelio bilo kome za koristenje interneta u svhre koje nisu legitimne. Kome se ne svidja - neka zaposli mene - i placa me - a ja cu sjediti ovdje i pisati poruke. Da vidim kako biste voljeli da vama to neko drugi radi, a vi poklusavate profitirati nesto, da bi pokrili plate za ovaj mjesec, iako je produktivnost 0. inicijativa 0. kreativnost 0. I zainteresiranost max. samo za gubljenje vremena. Ko ne cijeni vrijeme, ne cjeni ni pare. A danas one koje ne cjeni ni vrijeme ni pare - ne zeli zaposljavati Siemens, za ciju fotelju siguran sam ima sasvim dovoljno i drugih koji bi se zeljeli zaposliti i koji se mogu - vise kontrolisati - da znaju sta znaci profesija, profesionalac, profesionalno i zbog cega 90% ljudi - ide na posao, od kuce, a ne radi, iz kuce - posao, za koji ga placaju.
cisto sumnjam da je produktivnost u pitanju
ima covjek svog sefa koji brine o tome da li je posao uradjen ili nije. a da je problem sa forumom u radno vrijeme... rjesava se vrlo jednostavno.... zabranom pristupa.
to je isto ko kad je nekim lokalnim majmun-adminima palo na pamet da su oni iznad sistema i da oni odredjuju ko sta moze/smije gledati na netu.... da znas da im je dugo potrajalo... i direktor im jos zvekno po jednu vaspitnu... sve na fin nacin .
"a momci moji zasto ste to uradili"
"pa ljudi su gledali (recimo) avaz u radno vrijeme"
"daaaaaa... i sta onda?
"pa ne smiju to raditi u toku radnog vremena"
"a na osnovu cega vi zakljucujete sta oni trebaju da rade toku radnog vremena?"
"pa... ovaj ... onaj.."
"haj sad vratite to kako je i bilo, a sledeci put kad vam to padne napamet, prvo cete meni izvjestaj u slucaju da imate problema, a inace vas posao nikada nije bio da odlucujete. na lijevo krug i da se nikad vise nije ponovilo".
I nije se ponovilo, jer radnici imaju sefove koji im daju radne zadatke i te sefove ne zanima da li su oni citali novine na netu, isli na forum ili ispijali kafe, ukoliko su posao odradili. A posao sefova je da ... znaju dati zadatke