zbog Dodikove politike ovo se moze desiti i srbima iz rs

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
boric
Posts: 296
Joined: 25/05/2006 00:15

zbog Dodikove politike ovo se moze desiti i srbima iz rs

Post by boric » 24/06/2006 21:38

Kosovo ce biti nezavisno

Vojislav Kostunica

Vojislav Kostunica pocetkom naredne nedjelje dolazi u London, u prvu posjetu jednoj znacajnijoj zapadnoj prijestonici od kada je Srbija postala samostalna drzava.
O tome sta premijer Srbije moze da ocekuje od svojih sagovornika, medju kojima ce biti i premijer Toni Bler, britanski publicista i strucnjak za Balkan Tim Dzuda kaze:

"Bice starih i novih poruka. Kao i uvijek, tu je pitanje saradnje sa haskim sudom, i poruka da ce po hvatanju i izrucenju Ratka Mladica druge stvari - poput ulaska Srbije u partnerstvo za Mir - ici veoma brzo.

Najvece pitanje, medjutim, po osamostaljivanju Crne Gore jeste Kosovo.

Mislim da je London iziritiran time sto srpski lideri nisu zaista prihvatili, ili shvatili, da ce izgubiti Kosovo. Nisu poceli da se pripremaju za takav ishod dogadjaja.

Jedan diplomata mi je rekao da se srpske vlasti ponasaju 'kao covjek koji se sam baci pod voz, a zatim tvrdi da je za to kriv neko drugi'", kaze Dzuda.

Raste zabrinutost na Zapadu

Vojislav Seselj, lider srpskih radikala

Dzuda kaze da u Londonu, kao i u ostalim zapadnim prijestonicama, raste zabrinutost unutrasnje-politickom situacijom u Srbiji, odnosno mogucnoscu da na vlast dodje jedna nacionalisticki nastrojena stranka:

"Postoje dvije 'skole misljenja', da se tako izrazim. Jedna kaze da je, ako Srbi izaberu radikalsku vladu, to samo njihova stvar, i da ce u tom slucaju izabrati izolaciju umjesto daljeg napretka ka Evropi.

Medjutim, postoji i druga skola, koja je, cini mi se, trenutno u usponu. Njeni sljedbenici bi htjeli da sprijece takav zaokret Srbije, pre svega radi nje same, ali i zbog citavog regiona.

Ako Srbija dobije radikalsku vladu, to bi moglo da uspori proces evropskih integracija citavog regiona, izmedju ostalog i zato sto je Srbija naveca zemlja u regionu. Razlog za rastucu zabrinutost su i neslaganja i trvenja medju liderima demokratskog bloka u Srbiji."

Korak napred, dva koraka nazad

Drugim rijecima, kaze Tim Dzuda, Zapad, pa samim tim i London, je zabrinut da Srbija u posljednje vrijeme ide unatrag - pri cemu ne zna sta konkretno moze da preduzme da je zaustavi na tom putu.

Izgubio Kosovo: Slobodan Milosevićc

"Oni stvarno ne znaju sta da rade, i pored toga sto je veoma jasno da najiskrenije zele da ucine nesto da pomognu Srbiji.

Medjutim, Beograd mora da izruci Mladica, da prihvati realnost i pocne da se priprema za to da ce Kosovo biti nezavisno.

Pritom, srpski lideri imali su sjajnu mogucnost da to i ucine, jasnim izrazavanjem stava da je Milosevic taj ko je izgubio Kosovo, a ne oni. Sadasnja vlada u Beogradu, medjutim, ne zeli da postupi tako.

Zato mislim da ce jedno od pitanja za Kostunicu u Londonu biti i 'sta mozemo da ucinimo da vam pomognemo, uzimajuci u obzir da Mladic mora da bude izrucen Haskom sudu i da ce Kosovo biti nezavisno?'", kaze Dzuda.

Tim Dzuda kaze da su velike sile "vec odlucile da ce Kosovo biti nezavisno", i da bi opiranje zvanicnog Beograda tome - poput nedavnih izjava premijera Kostunice da se Brisel "ucjenjivacki odnosi prema Srbiji" - samo moglo da iziritira ljude koji zele da Srbiji pomognu.

I Tadic razocarao

Boris Tadic

Prema mišljenju Dzude, takva razocaranost Zapada Srbijom odnosi se ne samo na premijera Kostunicu, vec i na predsednika Borisa Tadica:

"Bilo je mnogo nade kada je Boris Tadic izabran za predsjednika.

Smatralo se da ce on mnogo odlucnije i naglas kazati: 'Braco Srbi, moramo da se suocimo sa realnoscu da smo, zbog politike Slobodana Milosevica, izgubili Kosovo'
.i

zbog politike Milorada Dodika srbi ce ostati bez tkz.republike srpske,trebali su do sada da nesto nauce iz ovih zadnjih prohujalih vremena

Medjutim, ni on to nije ucinio, i zato na Zapadu postoji razocaranost. Tadic nije jasno rekao stvari za koje Zapad smatra da ih on vec zna - a to je prije svega cinjenica da ce Kosovo biti nezavisno", kaze Dzuda za BBC.

"Da rezimiram: ljudi koji zele da pomognu Srbiji ne znaju kako to da urade. Oni zapravo tragaju za odgovorom na pitanje 'kako pomoci nekome ko sam sebi ne moze da pomogne?', kaze Tim Dzuda u razgovoru za redakciju BBC-


Post Reply