2. politicki razlozi... pa i na ovom topicu im se negira nacija pa se spominje rijec katolici. puna bice bosna, poljaka, talijana i portugalaca
Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
- zg1911
#76 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
1. ekonomski razlozi
2. politicki razlozi... pa i na ovom topicu im se negira nacija pa se spominje rijec katolici. puna bice bosna, poljaka, talijana i portugalaca
- reis1
#77 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Kakva je to glupost, pa nema nista lose u poznavanju arabice, cirilice, hiragane, latinice... Stavise, poslije latinice, arabica je mozda najinteresantnije pismo za ove nase prostore, kako zbog povijesti, tako zbog future.sedan wrote:reis1 wrote: Donekle istina.
Bh Hrvati bi zaista trebali ici na kurseve kod Bosnjaka, i uciti kako se vise voli BiH od Hrvatske. Uostalom, da vole BiH, ne bi se zvali Hrvatima, vec Bosnjacima, Hercegovcima, Bosancima, whatever...
Jeben neki kompleks kad zelis pobjec od samog sebe i postat nesto drugo.
I još da pišu arabicom bili bi Bošnjačine jelda..ma..nejma šta reć..
A hrvatstvo u BiH je naravno promasena ideologija, pa to je sasvim logicno da ne mozes voliti BiH vise od Hrvatske ako si Hrvat. To je ta ustvari shizi.
-
Kaligula I
#78 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
...nema li u tome i elemenata kukavičluka?...dokle odlazit glavom bez obzira?...zar ne bi bilo bolje ovu zemlju učinit prosperitetnijom od Skandinavije?...mislim da postoje potrebni preduvjeti...samo treba znati i htjeti...ali ljudima je draze linijom lakseg otpora...vaučer wrote:Imam posao ali planiram odseliti ovo ljeto.
Boli me neka stvar za hrvatstvo, BIH i sve ostalo.
Ne želim da mi dijete odrasta ovdje jer ova zemlja je bolesna.
U protekle dvije godine sam vidio ogroman broj vršnjaka, ljudi s mladim obiteljima kako odlaze i ne namjeravaju se vratiti.
Proces se ubrzava i ovdje će ostati samo kaljuža - zaslužena kaljuža za zaslužne pulene.
- vaučer
#79 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Kakve bajke ti pričaš čovječe?Kaligula I wrote: ...nema li u tome i elemenata kukavičluka?...dokle odlazit glavom bez obzira?...zar ne bi bilo bolje ovu zemlju učinit prosperitetnijom od Skandinavije?...mislim da postoje potrebni preduvjeti...samo treba znati i htjeti...ali ljudima je draze linijom lakseg otpora...
Prosperitetnijom od Skandinavije?
Da, postoje preduvjeti - postoji zemlja i postoje ljudi - ništa više od tog ne postoji.
Ono što nas dijeli su duge decenije sustavnog ulaganja u znanost, obrazovanje i kulturu. Civilizacija jebiga, šta znaju glupani kad ulažu u budućnost vlastite djece. Kukavičluk također pretpostavlja da netko izbjegava borbu ili napada s leđa. Ja upravo idem u borbu, za vlastitu obitelj, a iza sebe ostavljam uzaludnu borbu u kojoj sam unaprijed poražen od sustavne kulture izbjegavanja odgovornosti. Svoju odgovornost za ono za što sam zaista odgovoran - vlastiti život i obitelj - preuzimam. Tuđe izmišljene bitke ne želim više voditi niti trpiti njihove rezultate.
Također je prilično uvredljivo nazvati odlazak s mjesta gdje si rođen 'linijom manjeg otpora'.
Ako misliš da je lako onda si ili naivan ili glup - nema ništa lako u ovakvim odlukama i postoji dio mene koji će ostati zauvijek tužan i povrijeđen- ali kad ti se manevarski prostor za život svede na životarenje a dijete pored tebe raste i upija otrovna isparavanja iz okoline - onda je ta bol trpljiva u poređenju s mišlju da sam svjesno oštetio budućnost vlastitog potomstva.
Ali sanjaj ti bajke o Skandinaviji i dalje.
-
The BEN10
#80 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Nažalost, izuzetno tačna konstatacija...vaučer wrote:Također je prilično uvredljivo nazvati odlazak s mjesta gdje si rođen 'linijom manjeg otpora'.
Ako misliš da je lako onda si ili naivan ili glup - nema ništa lako u ovakvim odlukama i postoji dio mene koji će ostati zauvijek tužan i povrijeđen- ali kad ti se manevarski prostor za život svede na životarenje a dijete pored tebe raste i upija otrovna isparavanja iz okoline - onda je ta bol trpljiva u poređenju s mišlju da sam svjesno oštetio budućnost vlastitog potomstva.
- JohnnyS
#81 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Migracije stanovništva su nešto najnormalnije što postoji. Kao što smo migracijom došli ovdje u stoljeću sedmom, tako će neki migracijom i otići sutra. Ja to niti gledam niti smatram bilo tragičnim bilo nešto bolnim...
-
mudrac2
#82 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
čak šta više i poželjnim. Sretan im put, i neka ne zaborave da pišu.JohnnyS wrote:Migracije stanovništva su nešto najnormalnije što postoji. Kao što smo migracijom došli ovdje u stoljeću sedmom, tako će neki migracijom i otići sutra. Ja to niti gledam niti smatram bilo tragičnim bilo nešto bolnim...
- stakasa
#83 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Odmorit se neces. Pocinjes od pocetka i dobro ces se napatit, s tim u startu raskrsti.vaučer wrote:Samo mi je žao jer sam ikako čekao.
Ovdje nema bolje budućnosti, to je evidentno.
Bez obzira koliko si sposoban ili motiviran - ova zemlja je zatrovana i ne želim je više slušati.
Negdje otići i odmoriti se od sveg ovog.
Zelim ti sve najbolje!
- vaučer
#84 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Nisam mislio na formalni odmor - odmor od rada.stakasa wrote: Odmorit se neces. Pocinjes od pocetka i dobro ces se napatit, s tim u startu raskrsti.
Zelim ti sve najbolje!
Na rad sam spreman i radujem se tom dijelu - mislio sam na odmor od naših sranja i nesređenosti.
Hvala.
- seln
#85 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
..ili Mate iz Zaaagreba, ili Jure iz Melbourna ili Ivo iz Stuttgarta....sedan wrote:seln wrote:Objasnjenje za glupe Bosnjake (kao da ima pametnih):sedan wrote:Sva sreća da se ne iseljavaju Bošnjaci. Hrvati bi trebali ići na kurseve kod Bošnjaka da ih ovi nauče kako ostati u BiH. Unatoč svemu, gladi, neimaštini, povoljnim aranžmanima u Danskoj, Švedskoj i tako to.
N takve jednomjesečne školarine treba obratiti pažnju i još jedna stvar. Jako ih oglašavati u novinama. Tko prvi uleti s tijem poslom garantiše mu se velka zrada. Pa bujrum.
ovim @sedan hoce da vam kaze kako ste nepismeni, govorite iskvarenu varijantu hrvatskog, kojeg imate drskosti zvati bosanskim i cak ni to niste naucili kako treba.
Jok ba. Nego predlažem tečaj kako Bošnje objasniti Hrvatima..ne se iseljavati iz Baznia. Seminar nek drže Sulejman iz Kopenhagena i Haris iz New JerseY-a
-
sedan
#86 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Fail. Hrvati se iseljavaju, to je uočeno ali jel uočeno da se iseljavaju i drugi.seln wrote: ..ili Mate iz Zaaagreba, ili Jure iz Melbourna ili Ivo iz Stuttgarta....
- BHCluster
#87 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Kao sto sam vec naveo iseljavaju se zbog uspjesne politike stozernicke stranke (HDZ-a Bosne i Hercegovine), sto je njima (HDZ-u BiH) bolje top je Hrvatima u Bosni i Hercegovini gore...
-
Hafis
#88 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
S druge strane,poradi iznimno uspješne politika SDA, danas Bošnjaci, ne da odlaze, već u redovima čekaju na povratak iz inozemstva u BiH.
Doduše neki i prisilno, mimo svoje volje, što opet ne umanjuje značaj i doprinos bošnjačke stožerne stranke u cjelokupnom doprinosu vitalne obnove bošnjačkog naroda i tako dalje i tako dalje
Doduše neki i prisilno, mimo svoje volje, što opet ne umanjuje značaj i doprinos bošnjačke stožerne stranke u cjelokupnom doprinosu vitalne obnove bošnjačkog naroda i tako dalje i tako dalje
-
Novak20
#89 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Slušam u kafani prijateljsku raspravu bosanskog Hrvata i njegovih jarana Bošnjaka o tome ko više voli Bosnu. Bosanskom Hrvatu nije jasno da iko može da voli Bosnu više od njega. Ne pada mu na pamet da negdje ide. Svoju ljubav prema Bosni potkrepljuje činjenicom da je iz sela koje nosi isto ime kao što je njegovo prezime a da mu je prezime upisano u crkvene knjige od cca 1300 godine. Misli da je najstariji u svom, na svom a svoje voli kao što su voljeli i oni prije njega.
U tih 700 i kusur godina Hrvati u BiH su opstali unatoč ratovima, svakakvim državama i režimima, migracijama, gladi, bolesti pa i HDZ-u.
Nekad je Hrvata u BiH bilo više, nekad manje ali nikad toliko malo da ih fizički nestane. Na žalost onih koji ih mrze.
U tih 700 i kusur godina Hrvati u BiH su opstali unatoč ratovima, svakakvim državama i režimima, migracijama, gladi, bolesti pa i HDZ-u.
Nekad je Hrvata u BiH bilo više, nekad manje ali nikad toliko malo da ih fizički nestane. Na žalost onih koji ih mrze.
-
dpjokala26
#90 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
po ocu(ili ti babi
) moja djeca su cetvrta generacija rodjena u bih,po majci ......pojma nemam, ...porijeklo je neupitno...svi hercegovci
moja djeca su napustila bih i sarajevo. neka im je sa srecom.
neko ce reci zvala ih kolinda ,karamarko ili ????
ni u ludilu.vec sam pisala o ovom problemu.atmosfera je takva da se tesko dise, svakim danom sve teze....
ko razumio,razumio,ko nece,ne mora. bolji dio populacije svih nacionalnosti se iseljava iz bih.
seljakljuku i nacionalistima siroko polje. 
moja djeca su napustila bih i sarajevo. neka im je sa srecom.
neko ce reci zvala ih kolinda ,karamarko ili ????
-
dpjokala26
#91 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
mnogi narodi su nestali ili se asimilirali.jedna lasta ne cini proljece.tako da ti je ovaj post pranje savjesti.Novak20 wrote:Slušam u kafani prijateljsku raspravu bosanskog Hrvata i njegovih jarana Bošnjaka o tome ko više voli Bosnu. Bosanskom Hrvatu nije jasno da iko može da voli Bosnu više od njega. Ne pada mu na pamet da negdje ide. Svoju ljubav prema Bosni potkrepljuje činjenicom da je iz sela koje nosi isto ime kao što je njegovo prezime a da mu je prezime upisano u crkvene knjige od cca 1300 godine. Misli da je najstariji u svom, na svom a svoje voli kao što su voljeli i oni prije njega.
sta podrazumjevas pod bosanski hrvat?
odrednica,nacionalnost???sta??? po tebi, koja je razlika izmedju "bosanskog" i " hercegovackog" hrvata????
-
Nomo
#92 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Ne postoji bosanski Hrvat kao sto ne postoji francuski Njemac . Ili si Hrvat po nacionalnosti ili si Bosnac po nacionalnosti . Jedno ili drugo , ne moze oboje . Ja sam po nacinalnosti Bosnac pa makar zivio na Marsu .
Moj prijatelj Safet koji zivi u Ljubljani je po nacionalnosti Bosanac .On nije i ne moze biti slovenacki Bosanac kao sto i onaj Meho u Zagrebu ne moze biti hrvatski Bosanac . Zasto ljudi govore bosanski Hrvat ili bosnaski Srbin meni je potpuno nejasno i to je za mene enigma .Srbi su Srbi , Hrvati su Hrvati Bosnaci su Bosanci , Njemci su Njemci . Ako sam ja po nacionlnosti Bosanac kako onda Jozo iz Busuvace (koji kaze da je Hrvat ) moze biti i Bosanac . Kako ? Zato sto on veli da je - Bosanac teritorijalna odrednica . Ili je Bosanac teritorijalna odrednica ( kao Slavonac, Sumadinac , Zagorac , Krajisnik ) ili je nacionalna odrednica kao Francuz ? Posto je Slavonija regija a Bosna drzava ja kazem da Bosanac nacionalna pripadnost . Jasno ko dan . Cista logika . A logika je kao matematika . 2 i 2 su 4 . Takodje logika govori da bosanski katolici i pravoslavci uzeli , promijenili , nasli sebi neku drugu naciju prije 100 i nesto godina . to je tako logicno . Barem meni . To je funkcionisalo odlicno dok je BiH pod AU , dok je bila u sastavu kraljevine SHS , banovina ...te SFRJ . Onog dana kada BiH ( to nisu racunali oni ljudi misionari prije 100 godina koji su katolicko pravolslavni puk prevodili u Srbe i Hrvate ) dakle kada je BiH postala samostalna drzava taj salto mortale dolazi stalno na povrsinu kao nerjesivi problem . Srbi i Hrvati ne mogu da shvate da su postali stranci u zemlji gdje zive hiljadu godina . Naravno kada su njihovi preci povukli nevidjen potez . Da nije bio isti jezik u Bosni i Srbiji i Hrvatskoj nikada ama bas nikada od katolika i pravoslavaca( u BiH ) ne bi postali Srbi i Hrvati . Dokaz za to su Albanci katolicke i pravoslavne vjere koji nisu postali ni Hrvati ni Srbi . ali su zato Bunjevci i Janjevci ( katolici ) postali Hrvati jer govore istim jezikom kao i Hrvati . Danas se sa imenom Bosnjak radi isto ono sto su radili Radici , Starcevici prije 100 godina . Od svakog muslimana na Balkanu koji govori ovim nasim jezikom ( SHBCG ) se pravi Bosnjak . I kada bi Bosnjaci postali jaki kao sto su 90 tih Srbi od hrvati oni bi trazili Sandzak kao sto danas Srbi i Hrvati traze dijelove Bosne . tuzno i zalosno ali istinito . Iskreno se nadam da niko nece promijeniti granice ni BiH ni Srbije ni Hrvatske . Nazad nema . Za buducnost treba pamet .
Moj prijatelj Safet koji zivi u Ljubljani je po nacionalnosti Bosanac .On nije i ne moze biti slovenacki Bosanac kao sto i onaj Meho u Zagrebu ne moze biti hrvatski Bosanac . Zasto ljudi govore bosanski Hrvat ili bosnaski Srbin meni je potpuno nejasno i to je za mene enigma .Srbi su Srbi , Hrvati su Hrvati Bosnaci su Bosanci , Njemci su Njemci . Ako sam ja po nacionlnosti Bosanac kako onda Jozo iz Busuvace (koji kaze da je Hrvat ) moze biti i Bosanac . Kako ? Zato sto on veli da je - Bosanac teritorijalna odrednica . Ili je Bosanac teritorijalna odrednica ( kao Slavonac, Sumadinac , Zagorac , Krajisnik ) ili je nacionalna odrednica kao Francuz ? Posto je Slavonija regija a Bosna drzava ja kazem da Bosanac nacionalna pripadnost . Jasno ko dan . Cista logika . A logika je kao matematika . 2 i 2 su 4 . Takodje logika govori da bosanski katolici i pravoslavci uzeli , promijenili , nasli sebi neku drugu naciju prije 100 i nesto godina . to je tako logicno . Barem meni . To je funkcionisalo odlicno dok je BiH pod AU , dok je bila u sastavu kraljevine SHS , banovina ...te SFRJ . Onog dana kada BiH ( to nisu racunali oni ljudi misionari prije 100 godina koji su katolicko pravolslavni puk prevodili u Srbe i Hrvate ) dakle kada je BiH postala samostalna drzava taj salto mortale dolazi stalno na povrsinu kao nerjesivi problem . Srbi i Hrvati ne mogu da shvate da su postali stranci u zemlji gdje zive hiljadu godina . Naravno kada su njihovi preci povukli nevidjen potez . Da nije bio isti jezik u Bosni i Srbiji i Hrvatskoj nikada ama bas nikada od katolika i pravoslavaca( u BiH ) ne bi postali Srbi i Hrvati . Dokaz za to su Albanci katolicke i pravoslavne vjere koji nisu postali ni Hrvati ni Srbi . ali su zato Bunjevci i Janjevci ( katolici ) postali Hrvati jer govore istim jezikom kao i Hrvati . Danas se sa imenom Bosnjak radi isto ono sto su radili Radici , Starcevici prije 100 godina . Od svakog muslimana na Balkanu koji govori ovim nasim jezikom ( SHBCG ) se pravi Bosnjak . I kada bi Bosnjaci postali jaki kao sto su 90 tih Srbi od hrvati oni bi trazili Sandzak kao sto danas Srbi i Hrvati traze dijelove Bosne . tuzno i zalosno ali istinito . Iskreno se nadam da niko nece promijeniti granice ni BiH ni Srbije ni Hrvatske . Nazad nema . Za buducnost treba pamet .
Last edited by Nomo on 05/03/2015 13:09, edited 2 times in total.
- seln
#93 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Jope' dobro...prije ce se isprazniti onaj halvat sa 400 tisuca, nego onaj sa 2 milijuna.sedan wrote:Fail. Hrvati se iseljavaju, to je uočeno ali jel uočeno da se iseljavaju i drugi.seln wrote: ..ili Mate iz Zaaagreba, ili Jure iz Melbourna ili Ivo iz Stuttgarta....
-
sedan
#94 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
seln wrote:Jope' dobro...prije ce se isprazniti onaj halvat sa 400 tisuca, nego onaj sa 2 milijuna.sedan wrote:Fail. Hrvati se iseljavaju, to je uočeno ali jel uočeno da se iseljavaju i drugi.seln wrote: ..ili Mate iz Zaaagreba, ili Jure iz Melbourna ili Ivo iz Stuttgarta....
2 miliona ..gdje to..
2 miliona vas ima jedino ako anektirate Dansku
-
sedan
#95 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Nomo wrote:Ne postoji bosanski Hrvat kao sto ne postoji francuski Njemac . Ili si Hrvat po nacionalnosti ili si Bosnac po nacionalnosti . Jedno ili drugo , ne moze oboje . Ja sam po nacinalnosti Bosnac pa makar zivio na Marsu .
Hrvati nisu asimilirali na osnovu vjere. Bar ne masovno. Nije svaki katolik u Hrvatskoj Hrvat. Može bit Talijan, Slovak, može bit Mađar, može biti čeh..može bit svašta
jedino je svaki islamizirani stanovnik Balkana automatski postao Bošnjak. Nema tu usporedbe. To je neistina
- alchak.ba
#96 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Da Bosnjaci imaju pasoš kakav imaju Hrvati više bi se selili
-
palermo
#97 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Albanci su zapravo Bošnjacisedan wrote:
Hrvati nisu asimilirali na osnovu vjere. Bar ne masovno. Nije svaki katolik u Hrvatskoj Hrvat. Može bit Talijan, Slovak, može bit Mađar, može biti čeh..može bit svašta
jedino je svaki islamizirani stanovnik Balkana automatski postao Bošnjak. Nema tu usporedbe. To je neistina
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#98 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Nomo wrote:Ne postoji bosanski Hrvat kao sto ne postoji francuski Njemac . Ili si Hrvat po nacionalnosti ili si Bosnac po nacionalnosti . Jedno ili drugo , ne moze oboje . Ja sam po nacinalnosti Bosnac pa makar zivio na Marsu .
bosanski kraljevi su prema hrvatima, bili hrvati... svojataju sve živo, a kad se pogleda kroz historiju nisu ni postojali do 1920.
meni nikad nije bilo jasno kako je došlo do tog prevrata iz bosanac u hrvat/srbin, čitao sam, tražio, al ne kontam nikako
-
sedan
#99 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
palermo wrote:Albanci su zapravo Bošnjacisedan wrote:
jedino je svaki islamizirani stanovnik Balkana automatski postao Bošnjak. Nema tu usporedbe. To je neistina,čuo sam doduše da Bošnjake zovu Turcima, ali da su zapravo Turci Bošnjaci to još nisam znao. Svašta čovjek ovdje dozna
Albanci govore drugi jezik i nisu mogli ući u bošnjački korpus, bar oni dio koji je islamiziran
-
sedan
#100 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Pitaj Hrvoja Vukčića Hrvatinića...mk ultra wrote:![]()
bosanski kraljevi su prema hrvatima, bili hrvati... svojataju sve živo, a kad se pogleda kroz historiju nisu ni postojali do 1920.
meni nikad nije bilo jasno kako je došlo do tog prevrata iz bosanac u hrvat/srbin, čitao sam, tražio, al ne kontam nikako