Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

BHCluster

#26 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by BHCluster »

Karadoz wrote:Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Zbog uspjesne politike HDZ-a Bosne i Hercegovine.
tandmand

#27 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by tandmand »

BHCluster wrote:Zbog uspjesne politike HDZ-a Bosne i Hercegovine.
Primjer Kupresa gdje HDZ ima apsolutnu vlast:
Udruga žena Kupreške uputila je otvoreno pismo u kojem izražava duboku zabrinutost zbog sve većeg odlaska njihovih sugrađana za boljim životom prema državama EU.

Prema njihovim saznanjima u protekloj 2014. godini, osim velikog broja mladih visokoobrazovanih osoba, kuprešku općinu su napuštale i cijele obitelji.

"Narod gubi nadu i predaje se osjećaju beznađa, straha za budućnost i sveprisutne kolektivne psihoze nemoći te potrebe za napuštanjem vlastitog ognjišta i bijega u inozemstvo u kojem je status najamnika prihvatljiviji nego borba za opstanak na svom teško stečenom ognjištu“, stoji u pismu.

Ekonomska situacija je, kako kažu, sve gora dok su režije i hrana sve skuplja, tako da budućnost postaje nemoguće zamišljati. Ističu da je ''ponosan ovaj narod da bi plakao i molio one koji mogu, pa tiho odlaze s pitanjem da li će ikada u Kupresu biti bolje?''.

"Ne odlaze Kuprešaci zbog sebe nego zbog budućnosti svoje djece...'', naglasili su iz Udruge te procjenjuju da je vrijeme da se konstruktivne kritike počnu uvažavati, da se prestane dijeliti na gornji i donji Kupres te da se sposobnost cijeni više od stranačke pripadnosti.
Sigurno ima slicnih primjera i u mjestima, vecinski bosnjackim ili srpskim ....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Truba »

zato što ljudi neće da žive kao stoka kad mogu bolje

ljudi se iseljavaju i iz županija u hrvatskoj gdje je HDZ opozicija tako da ta teorija ne pije vode

jednostavno smo došli do trenutka i granice kad je svejedno koja je stranka na vlasti kad su svi ista govna od političara i niko normalan se ne bi petljao u too

ko god ima priliku nek ide
od čekanja nema selameta
Ali Kemal

#29 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Ali Kemal »

Karadoz wrote:*** SPAM *** - Zbog niza finansijsko-stambenih problema i želje da se na lagan način dođe do socijalne pomoći u zadnje vrijeme aktuelizirano je iseljavanje hrvatskih prognanika iz novih naselja u Stocu, ali i Čapljini, u zemlje Skandinavije, a posebno Švedsku.

Mnoge su porodice počele ili pak dovršile gradnju kuća na lokacijama u Stocu (Vidovo polje, Hodovo, Rivine, Crnići, Bobanovo Selo, Rotimlja) i Čapljini (Bivolje brdo, Domanovići, Šuškovo naselje,Tasovčići, Nerezi, Klepci), a onda su se iselile u Švedsku gdje ubiru veliku socijalnu pomoć, koja po jednom članu porodice može iznositi i više od 400 KM.

To je naravno laka i velika zarada o kojoj uposleni u BiH mogu samo sanjati. Do Švedske prognanici putuju uz pomoć hrvatskih pasoša i to redovnim autobusnim linijama a po dolasku na hladni sjever Evrope odjednom se "izgube" putne isprave te se odmah traži azil od švedskih vlasti a čije rješavanje traje mjesecima pa i godinama. Tako se u zadnjih pola godine samo iz stolačke i čapljinske opštine u Švedsku iselilo na desetine hrvatskih prognaničkih porodica dok taj proces i dalje traje a broj iseljenih porodica u zadnjih dvije-tri godine je nekoliko puta veći.

Iako iz ambasade Švedske i ambasada drugih skandinavskih zemalja cijelo vrijeme govore kako će granice za iseljenike biti zatvorene te da će se svi oni vraćati nazad u BiH, situacija na terenu je posve drugačija pa je sve više onih koji se spremaju na put u novo ali novčano dosta isplativo izbjeglištvo.

Da bi dobili azil u Švedskoj prognanici iz Stoca i Čapljine uz skrivanje tačnih podataka o imovinskom stanju u Hercegovini pribjegavaju i raznim metodama kao što su sklapanja fiktivnih brakova sa invalidnim osobama pa čak i zamjena supružnika. Tako je jedan teži invalid, koji je u Švedskoj već nekoliko godina, nedavno sklopio brak sa bratovom suprugom koja je samo tako mogla dobiti papire za ostanak.

No, nakon što je sa pravim suprugom uradila lažni razvod braka ubrzo je došlo do problema u braku pa je uslijedilo i pravo rastavljanje. Takvih je primjera dosta a mnogi i dobro zarađuju dok dijele savjete te čak i pomažu prognanicima u iseljavanju iz Hercegovine u Švedsku. Ova pojava sve masovnijeg iseljavanja iz Hercegovine do sada nije previše uzbunila nadležne institucije od opštinske do državne razine

Naravno Hrvatske novine ce iseljavanje iz BiH svojih sunarodnjaka i dalje tretirati kao politicko a ne ekonomsko pitanje i traziti nove koncesije u svim pregovorima.

Ipak kako kaze ona stara "ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE TAJNE SVE DOZNAJU" ;)
Samo pokretanje teme na ovakav nacin prelazi iz nacionalizma u sovinizam.
Ne treba cak ni objasnjavati.
BHCluster

#30 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by BHCluster »

tandmand wrote:
BHCluster wrote:Zbog uspjesne politike HDZ-a Bosne i Hercegovine.
Primjer Kupresa gdje HDZ ima apsolutnu vlast:
Udruga žena Kupreške uputila je otvoreno pismo u kojem izražava duboku zabrinutost zbog sve većeg odlaska njihovih sugrađana za boljim životom prema državama EU.

Prema njihovim saznanjima u protekloj 2014. godini, osim velikog broja mladih visokoobrazovanih osoba, kuprešku općinu su napuštale i cijele obitelji.

"Narod gubi nadu i predaje se osjećaju beznađa, straha za budućnost i sveprisutne kolektivne psihoze nemoći te potrebe za napuštanjem vlastitog ognjišta i bijega u inozemstvo u kojem je status najamnika prihvatljiviji nego borba za opstanak na svom teško stečenom ognjištu“, stoji u pismu.

Ekonomska situacija je, kako kažu, sve gora dok su režije i hrana sve skuplja, tako da budućnost postaje nemoguće zamišljati. Ističu da je ''ponosan ovaj narod da bi plakao i molio one koji mogu, pa tiho odlaze s pitanjem da li će ikada u Kupresu biti bolje?''.

"Ne odlaze Kuprešaci zbog sebe nego zbog budućnosti svoje djece...'', naglasili su iz Udruge te procjenjuju da je vrijeme da se konstruktivne kritike počnu uvažavati, da se prestane dijeliti na gornji i donji Kupres te da se sposobnost cijeni više od stranačke pripadnosti.
Sigurno ima slicnih primjera i u mjestima, vecinski bosnjackim ili srpskim ....
Tema je: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju? Vidis li razliku?
hAZNADAR

#31 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by hAZNADAR »

BHCluster wrote: Tema je: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju? Vidis li razliku?
Ako su razlozi isti - i ostali su u igri. Razlika je samo u tome sto Hrvati imaju gdje,.. Bosnjaci nemaju, a Srbija nije bas nesto bolje od BiH.

Medjutim,.. ima jedna stvar kod tog iseljavanja koja mi upada u uho.

Svi moji jarani koji su odselili u Zagreb(vecinom) - poceli su u rekorndom vremenu pricati sa tim akcentom i da ih covjek ne zna rekao bi da su pravi purgeri. Isto oni sto su otisli za Beograd - ekaju i mazno pricaju bez obzira koliko ja to ismijavao.

A svi koji su doselili u BiH su zadrzali svoj dijelakt.

Nekako mu BiH dodje kao rasadnik naroda.

Zao mi je ipak(pored svega) sto se polako gubi hrvatska kultura u BiH. Bez toga BiH nije ista.
Danguba

#32 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote:
ja bi ga banov'o... :-)

zalosno ali tako je. ne iseljavaju samo hrvati nego i svi ostali.
mudrac2

#33 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by mudrac2 »

hAZNADAR wrote: Zao mi je ipak(pored svega) sto se polako gubi hrvatska kultura u BiH. Bez toga BiH nije ista.
srce mi se cijepa. Neće imati ko provoditi zločinačke poduhvate. Baš neće biti isto. :D
exliberal-ex

#34 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by exliberal-ex »

Danguba wrote:
Ali Kemal wrote:
ja bi ga banov'o... :-)

zalosno ali tako je. ne iseljavaju samo hrvati nego i svi ostali.
ma jok..cinit se...covjek se fakat zabrinuo zasto hrvati bjeze iz crne rupe zvane BiH ....
LipeCvat

#35 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by LipeCvat »

hAZNADAR wrote:
BHCluster wrote: Tema je: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju? Vidis li razliku?
Ako su razlozi isti - i ostali su u igri. Razlika je samo u tome sto Hrvati imaju gdje,.. Bosnjaci nemaju, a Srbija nije bas nesto bolje od BiH.

Medjutim,.. ima jedna stvar kod tog iseljavanja koja mi upada u uho.

Svi moji jarani koji su odselili u Zagreb(vecinom) - poceli su u rekorndom vremenu pricati sa tim akcentom i da ih covjek ne zna rekao bi da su pravi purgeri. Isto oni sto su otisli za Beograd - ekaju i mazno pricaju bez obzira koliko ja to ismijavao.

A svi koji su doselili u BiH su zadrzali svoj dijelakt.

Nekako mu BiH dodje kao rasadnik naroda.

Zao mi je ipak(pored svega) sto se polako gubi hrvatska kultura u BiH. Bez toga BiH nije ista.
@hAZNADAR-u

neki dan kod Minje iliti kod Alibabe bivše sadašnjeg Dajaka, smrtovnica na onome stablu prije ulaska na desnoj strani....Haznadar Danijel....rahmetelje
iz tvog javljanja zaključujem da se ne radi o tebi....sorry ako narušavam privatnost pitanjem da li si sa tog kraja?
Postoje opravdani razlozi za moju radoznalost :)
Sorry za off...
SaraFina

#36 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by SaraFina »

I meni je to Enigma ..

Navodno najbolji dokaz da HDZ kao legitimni prestavnici hrvatskog naroda na čelu sa Draganom Čovićem neće svoj narod ostaviti na cjedilu je veleljepna hacijenda stozernika u vrijednosti od PET miliona maraka.
Ta bila nije simbolni status nikakav, već :

Garancija prevenstveno

A na kraju naravno i dokaz što se sve moze baveći se politikom u BiH.

Nekaznjeno..

Da ti niko ne preispituje porijeklo imovine i da si zaštićen poput egzotične zvjerke.

Uglavnom, Hrvati griješe ne samo u biranju političkih prestavnika i njihovog legitimiteta nego i u tome što u potpunosti odbacuju BiH kao drzavu.
Ne zanima ih apsolutno ništa vezano za BiH.
Od reprezentacije pa do upisa studija, mogućnosti zapošljavanja, povratka raseljenih i sl.
Nije dakle samo ta putovnica razlog odlaska i bolji zivot.
Nego sami od sebe su napravili nekom zeljom za dokazivanjem Hrvastva dijasporu u BiH.
I to dijasporu koja je sve malobrojnija..

Zato djeca ostaju po ZG. Splitu, Rijeci i drugim gradovima nakon školovanja ..

Nisu naučeni da bi ih bilo što trebalo vezivati za BiH osim mjesta rodjenja. Hrvatska je domovina a BiH prinudno zlo. Na čijem se raspadu vrijedno radi kako bi se svi konačno priključili Hrvatskoj ..
Na kraju posjeta roditeljima nekoliko puta godišnje je sve što ostane od korijena.
hAZNADAR

#37 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by hAZNADAR »

mudrac2 wrote:
hAZNADAR wrote: Zao mi je ipak(pored svega) sto se polako gubi hrvatska kultura u BiH. Bez toga BiH nije ista.
srce mi se cijepa. Neće imati ko provoditi zločinačke poduhvate. Baš neće biti isto. :D
Mozemo se sloziti oko politike HDZ i hrvatskog nacionalizma, interesa hrvatske desnice,....

Ali,.. ocigledno je da nemas prijatelja Hrvata iz BiH, da nisi nikada prisustvovao necemu sto ima obiljezje hrvatske kulture i tradicije u BiH,...- i o tome ja govorim. Nije mi zao ako se ekstremisti sa poskoka iseljavaju iz BiH, ali jeste normalnih i pristojnih ljudi. BiH bez Hrvata i njihove kulture, tradicije, bastine,...jednostavno nije vise ista BiH. Sto naravno vazi i za ostale. Procitaj, poslusaj samo biskupa Komaricu koji se vise puta oglasio po ovom pitanju. Sa tom ljudinom je tesko ne sloziti se.
almir90

#38 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by almir90 »

Iseljavaju se samo ovi nelegitimni Hrvati, koji nisu glasali za HDZ, a i zaslužili su kad su izdali svog vrhovnog vođu, jedinog koji ima pečat da udari na čelo ko je legitiman Hrvat, a ko nije. :lol:
mudrac2

#39 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by mudrac2 »

hAZNADAR wrote:
mudrac2 wrote:
Mozemo se sloziti oko politike HDZ i hrvatskog nacionalizma, interesa hrvatske desnice,....

Ali,.. ocigledno je da nemas prijatelja Hrvata iz BiH, da nisi nikada prisustvovao necemu sto ima obiljezje hrvatske kulture i tradicije u BiH,...- i o tome ja govorim. Nije mi zao ako se ekstremisti sa poskoka iseljavaju iz BiH, ali jeste normalnih i pristojnih ljudi. BiH bez Hrvata i njihove kulture, tradicije, bastine,...jednostavno nije vise ista BiH. Sto naravno vazi i za ostale. Procitaj, poslusaj samo biskupa Komaricu koji se vise puta oglasio po ovom pitanju. Sa tom ljudinom je tesko ne sloziti se.
da, ali koliki je udio takvih u hrvatskom korpusu u bih?

Edit. Ako je prijatelj neko od koga bi očekivao pomoć u životu i smrti, onda ne, nemam niti bi sebi priuštio takav luksuz. Ti samo naprijed, ali nemoj sutra po cnn-u da pričaš kako su te komšije i prijatelji strpali u logor ....
Last edited by mudrac2 on 28/02/2015 10:29, edited 1 time in total.
braca

#40 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by braca »

Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Zazo sto imaju alternativnu zemlju, i mnogi drugi bi se rado iselili, samo nemaju gdje.
breuer

#41 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by breuer »

Broj im se skoro prepolovio nepovratno, a oni nikad nisu bili politički jači. Još jedna od zabluda jednog od konstitutivnih naroda BiH o brojčanoj premoći kao uslovu dominacije u FBiH i BiH uopšte.
sanjin_1

#42 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by sanjin_1 »

Čuj zašto ? :-)

Pa otiđite ponekad do Bobanova i Šuškova, svratite ponekad u ono naselje u Ortiješu, otiđite ponekad gore na Hodovo i više nećete postavljati ovakve teme..

Ljudi dragi tek ćete tada vidjete šta je puka sirotnja koja jede jedanput dnevno....polovina tih naseljenih koje su vlasti bivše tzv. "herceg-bosne" protjerali i etnički očistili, danas sakuplja kišnicu u hrđavu burad da bi imali odakle obavljati najelementarnije higijenske potrebe...a veš mašina im je i danas neostvareni san...žalosno !
seln

#43 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by seln »

breuer wrote:Broj im se skoro prepolovio nepovratno, a oni nikad nisu bili politički jači. Još jedna od zabluda jednog od konstitutivnih naroda BiH o brojčanoj premoći kao uslovu dominacije u FBiH i BiH uopšte.
I malim klincima se ponekad digne kita, ali to ne znaci da su spremni za jebanje.
razonoda

#44 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by razonoda »

sanjin_1 wrote:Čuj zašto ? :-)

Pa otiđite ponekad do Bobanova i Šuškova, svratite ponekad u ono naselje u Ortiješu, otiđite ponekad gore na Hodovo i više nećete postavljati ovakve teme..

Ljudi dragi tek ćete tada vidjete šta je puka sirotnja koja jede jedanput dnevno....polovina tih naseljenih koje su vlasti bivše tzv. "herceg-bosne" protjerali i etnički očistili, danas sakuplja kišnicu u hrđavu burad da bi imali odakle obavljati najelementarnije higijenske potrebe...a veš mašina im je i danas neostvareni san...žalosno !
Ko da reaguje , Sarajevo , ima redukcije vode, ni oni se ne kupaju cesce. Ko god moze-mladji--treba da idu za boljom sansom.
JThomas

#45 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by JThomas »

zato što lakše mogu, a u hrvatskoj je ipak u prosjeku malo bolje nego ovdje. dalje u EU da ne govorim, tamo ne mogu "automatski", ali i to im je svakako lakše nego sa pasošom država koje nisu u EU.
stari grad Visegrad

#46 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by stari grad Visegrad »

Nije problem naci posao u EU sa hrvatskim pasosem.
JThomas

#47 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by JThomas »

seln wrote:
breuer wrote:Broj im se skoro prepolovio nepovratno, a oni nikad nisu bili politički jači. Još jedna od zabluda jednog od konstitutivnih naroda BiH o brojčanoj premoći kao uslovu dominacije u FBiH i BiH uopšte.
I malim klincima se ponekad digne kita, ali to ne znaci da su spremni za jebanje.
i da ih ostane 50.000 oni će biti samo malo politički slabiji. to je tako i zamišljeno, napisano i usvojeno...odnosno nametnuto.
JThomas

#48 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by JThomas »

stari grad Visegrad wrote:Nije problem naci posao u EU sa hrvatskim pasosem.
ma problema sad ima gdje ih nikad nije bilo i za domaće državljane. nigdje nije zemlja dembelija. ali je svakako lakše nego sa našim.

ljekarima i inžinjerima nije problem ni da nemaju nikakav. njemačka je sad ukinula i obavezu nostrifikacije diploma za ljekare iz BiH, samo daj diplomu i dokaz o odgovarajućem stepenu znanja jezika. ali za kadar koji nije tako tražen, svakako je velika razlika imaš li EU pasoš ili ne.
vaučer

#49 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by vaučer »

Imam posao ali planiram odseliti ovo ljeto.
Boli me neka stvar za hrvatstvo, BIH i sve ostalo.
Ne želim da mi dijete odrasta ovdje jer ova zemlja je bolesna.
U protekle dvije godine sam vidio ogroman broj vršnjaka, ljudi s mladim obiteljima kako odlaze i ne namjeravaju se vratiti.
Proces se ubrzava i ovdje će ostati samo kaljuža - zaslužena kaljuža za zaslužne pulene.
Rizvan

#50 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?

Post by Rizvan »

Svi emigriraju iz BiH, e sad zašto se toliko u medijima potencira odlazak Hrvata, valjda zato što obje strane imaju koristi od toga. Probosanski mediji da prikažu HDZ kao grobara hrvatskog naroda, a hrvatski medija da prikažu Hrvate kao ugrožene i da i da ih konstantno drže u političkoj homogenizaciji. Međutim rezultati popisa 2013 će pokazati koliki je to mit i da zapravo svi odlaze.
Post Reply