Zatvorene biracke liste

Comrad

#51 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Comrad »

Ne znam, gledano dugorocno, ovo sad sto imamo otvorene liste nicemu ne vodi. Pogledajte samo posljednje lokalne izbore, pa ono je lakrdija. Imao sam osjecaj da je barem 80% stanovnistva na listama. Ako nista na ovaj nacin ce otpasti dosta neozbiljnih likova, koji su se prijavili eto samo da probaju, pa ako sta scole dobro jest - 300-400 kermi mjesecno nije lose. I sta imamo, imamo to da je svaka bandera oblijepljena nekakvim glavonjom koji veze sa zivotom nema, ali eto tu je da se 'bori' za dobrobit opstine. :-)

Dalje, i ti sto su upadali sa tih nizih pozicija su imali svoj marketing, oglasavali se, ulagali novac. Sad ce oni to sve fino da naplate. Svako gleda svoj interes. Vidjet cemo koliko ti isti pojedinci stvarno zele pomoci opstini, svojoj stranci i njenom programu.

Ponavljam, za nas kakvi smo ovo je ok rjesenje. I nemojte molim vas vise te price da unazadjujemo demokratiju i slicne budalastine, pa kakvu demokratiju mi imamo? Nemamo drzave pod jedan. Ustav diskriminatorski... I ponasate se ko da je do sad bio med i mlijeko, pa eto ko sad ce bit losije. Losije ne moze bit. Losije od ovoga je rat.

I na kraju, stranka donosi odluke - ne pojedinac. Pojedinac, taj isti 30-ti, prvi na listi ce raditi ono sto mu stranka naredi, on je instrument. I? U cemu je razlika?
Seawolf

#52 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Seawolf »

Izvinite, ali još uvijek me niste ubijedili da će samo zbog eventualnog uvođenja zatvorenih biračkih listi, u zakonodavnim tijelima na svim nivoima, nakon izbora 2014-e sjediti gori (nepošteniji) ljudi nego što su sada.

Uostalom, većina onih protiv kojih se mi na ovome forumu (sa razlogom) oglašavamo, su isti oni koji su na otvorenim listama dobili najviše pojedinačnih glasova.

Prilika za kandidovanje (i biranje) pojedinaca po imenu i prezimenu, ostaje za kandidate za članove predsjedništva, predsjednika i potpredsjednike onog drugog entiteta i za načelnike opština, kao i za sve nezavisne kandidate na svim nivoima vlasti.

Niko nije dao odgovor ili komentar na pitanje koje sam postavio na prethodnoj stranici, a u vezi sa povezanošću ukidanja otvorenih lista i mogućnosti da stranka smjeni kandidata u tijelu zakonodavne vlasti u sred mandata, zbog odstupanja od odluka i stavova rukovodstva stranke.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#53 Re: Zatvorene biracke liste

Post by JoseMujica »

da to je taj slučaj...

bilo je i u Butmiru...čini mi se lik došao sa buntom glasačkih listića

hebga meni je razočarenje što nemam više niti jedne političke opv+cije koja želi da živimo u normalnom društvu...ovo sve je fokusirano na fotelje uber alles + okruženje kakvo imamo

najradije bi glasao za uvođenje protektorata...pod bilo kime Amerima, EU , Rusima, Turcima (ovo samo našeg Shahu da obradujem :D ) jebote i pravo glasa i demokratija kad ih svako ima :-)
JoseMujica

#54 Re: Zatvorene biracke liste

Post by JoseMujica »

duplo

LP..da je 300 KM...u nekim općinama i 600 KM (mislim Stari Grad)
Last edited by JoseMujica on 02/11/2012 14:05, edited 2 times in total.
JoseMujica

#55 Re: Zatvorene biracke liste

Post by JoseMujica »

Seawolf wrote:
Niko nije dao odgovor ili komentar na pitanje koje sam postavio na prethodnoj stranici, a u vezi sa povezanošću ukidanja otvorenih lista i mogućnosti da stranka smjeni kandidata u tijelu zakonodavne vlasti u sred mandata, zbog odstupanja od odluka i stavova rukovodstva stranke.
vidio sam to pitanje i u pravi si ...ovo jeste možda najbitniji dio svega ovoga i za mene lično razlog više što nisam za zatvorene liste jer biram pojedince i pravo mi je drago kada čovjek ima svoj stav o nečemu i ne daje pardona stranačkoj disciplini.

evo kao primjer na izborima 2010 sam zaokružio Hanku Vajzović na SPD listi za KS i baš ona im je oborila Vladu KS...s obzirom da je ta stranka iznevjerila sva moja očekivanja ja sam pravo zadovoljan svojim izborom

za mene je imperativ lična sloboda ispred kolektivne discipline

sad nisam vidio da je išta oko ovoga spominjano u javnosti pa možemo nagađati :?
Lug

#56 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Lug »

Iza sve i jedne tacke sporazuma Zlatko-Mico krije se strategija slabljenja drzave u korist entiteta!! Ocito je da i Zlatko jase na tim valovima.. Uostalom sjetite se njegovih poteza u vrijeme Alijanse.
Zatvorene liste ..mazanje ociju da bi proslo prebrojavanje u opstinama tj. entitetima.. pa slabljenje CIK i vremenom ukidanje.
Elektroprijenos, sudstvo..sve isto, prebacivanje nadleznosti sa drzave na entitete.

I jos nesto zaboravljate cesto, a to je da Dodik nista ne radi sam (ko fol radi fotelje..itd.) vec kako mu narede iz Srbije, a njima sta je cilj..to se valjda zna.
webby-x

#57 Re: Zatvorene biracke liste

Post by webby-x »

Black swan wrote:onda će stranački čelnici biti diktatori koji će postavljati koga oće u parlamente i vijeća
Sada nisu?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#58 Re: Zatvorene biracke liste

Post by -LIBERO- »

webby-x wrote:
Black swan wrote:onda će stranački čelnici biti diktatori koji će postavljati koga oće u parlamente i vijeća
Sada nisu?
Jesu, ali sada postoji mogucnost, kao sto se i desava, da nezadovoljna odbjegla ovcica samo kaze: Ja sam licno dobio glasove, na moje ime i prezime i moji su....mojim glasovima ne raspolaze stranka, i imam mogucnost da razmisljam svojom glavo i da glasam i donosim odluke po licnoj savjesti i pameti, a ne po diktatu iz vrha stranke.

Razlika je... :D

Da se ja pitam jos vise bih uveo neposredne demokratije na svim mogucm razinama, a ne zatvarao liste kao sto ovi predlazu :run:
polovka

#59 Re: Zatvorene biracke liste

Post by polovka »

Ali koliko je tih"odbjeglih ovčica" dobilo mandat isključivo zaslugom partije, pa kasnije zabilo nož u đale :roll: ?
Ti koji strahuju neka se imenom i prezimenom kandiduju kao nezavisni kandidati, niko im ne brani, dapače :D
Da se mene pita :D , ja bih mandat dao partiji :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#60 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Truba »

webby-x wrote:
Sada nisu?
pa nisu... kažem ti... školovani i oni koji nisu dupelisci se nalaze od 25 do 35 mjesta na listama

glasanjem za njih izbijamo one koji su na 2. i 3. mjestu a imaju 2 razreda srednje...

ovo govorim znajući imena i prezimena :D

mada sad kad kontam listovi će biti manji... biće manje zbunjoze kod ljudi...

možda bude nešto pozitivno od svega ovoga fakat sam zbunjen
illuminated

#61 Re: Zatvorene biracke liste

Post by illuminated »

sada je veliki problem:
dodje neki kabadahija, vlasnik lokalnog grila i zeli da da kupi poziciju na listi, medjutim racune mu pomrsi neko skolovan sa zadnjeg mjesta kome je narod dao legitimitet.

Kada budu zatvorene liste, lijepo ce biti aukcija mjestaa na listi + sto ce se mjesta rastaliti u zatvorenim krugovima stranke...

I prije ovih izbora su liste nekih stranaka modificirane svako malo jer se vodio rat za veca mjesta. Kandidati od 25-35 mjesta su svake sedmice pomjerani prema dole, jer se jos uvijek nadje neko vazan ko mora na listu i to po obicaju u top 10. Medjutim narod ih je zezno, tako da sad to treba da se koriguje.
Ja ne smijem ni da zamislim na sta ce da lici rat za visoka startna mjesta na sljedecim izborima...

Mozda i postoji problem sa gender raspodjelom i manjinama ali to treba rjesavati na drugi nacin..npr. propisati broj zena na listama...itd. Mehanizam za zastita manjina takodje postoji u vidu posebnih mandata.
JoseMujica

#62 Re: Zatvorene biracke liste

Post by JoseMujica »

i gender i manjine se mogu rješiti tzv. pozitivnom diskriminacijom i uvođenjem kvota, što je uobičajena praksa
Post Reply