Zatražena obnova spomenika NOB-a

valterbranisarajevo

#1 Zatražena obnova spomenika NOB-a

Post by valterbranisarajevo »

http://www.danas.org/article/2006/12/05 ... 898dc.html

U Hrvatskoj je za vrijeme Tuđmanove "demokracije" srušeno 3000 spomenika podignutih u znak sjećanja na antifašističku borbu u II svjetskom ratu. Međutim vremena se mijenjaju, povijest se ne može tek tako izbrisati gumicom. :)
Last edited by valterbranisarajevo on 07/12/2006 00:30, edited 1 time in total.
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Krajnje je vrijeme da se vrate ti spomenici.Jadan je onaj narod koji se stidi svoje istorije.
SMRT FAŠIZMU!
Maksim

Post by Maksim »

Mi bi se svi trebali stidjeti nase povijesti izuzev perioda jedinstva nasih naroda, ali kada se uzme u obzir cjelokupna povijest svih nas, taj period je bio previse kratak. U Hrvatskoj su sistematski rusili spomenike koji podsjecaju na antifasizam, iako je Hrvatska najveci uspon u svojoj povijesti bas dozivjela tijekom vladavine druga Tita kao i sve ostale jugoslavenske republike. Istovremeno su podignuti spomenici zlocincima Juri Franceticu i Mile Budaku (koliko se sjecam, to se dogodilo negdje u blizini Sinja).
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Patron of Formello wrote:Krajnje je vrijeme da se vrate ti spomenici.Jadan je onaj narod koji se stidi svoje istorije.
SMRT FAŠIZMU!
Slazem se!!

I samo da dodam, imam osjecaj da se stidimo i odbrambeno oslobodilackog rata 92-95. A u stvari imamo i vise nego dovoljno razloga da se ponosimo na taj period, period pravicne borbe za opstanak.

U Tuzli stoje kipovi heroja iz NOB-a, bas fino. Ali se nikada niko nije sjetio da tu negdje , pa makar i u neki cosak, postavi bistu zlatnog ljiljana, heroja i legende rahmetli Kapetana Hajre! Zasto? Dali on to nije vrijedan?!?
Fratris

Post by Fratris »

Dolina avalona wrote:
Patron of Formello wrote:Krajnje je vrijeme da se vrate ti spomenici.Jadan je onaj narod koji se stidi svoje istorije.
SMRT FAŠIZMU!
Slazem se!!

I samo da dodam, imam osjecaj da se stidimo i odbrambeno oslobodilackog rata 92-95. A u stvari imamo i vise nego dovoljno razloga da se ponosimo na taj period, period pravicne borbe za opstanak.
Ovaj podebljani dio je upravo razlog zasto ne treba dizati spomenike i mijenjati nazive ulica, i ciniti sve ono sto so i komunisti radili.

Zato sto se na kraju sve to svodi na nekakav apsurdni klise koji gubi svaki smisao. Moji roditelji su od malih nogu bili bombardirani NOB-om, partizanima, Sutjeskama, Neretvama, Titom, Savom Kovacevicem, i svim pizdarijama koje idu uz to. Nije ni najmanje cudno da to u jednom trenutku prestane imati bilo kakvog smisla i postaje zajebancija.

A ja sam podebljao ovaj dio zato sto je primjer frazeologije koja je ista kao i ona komunisticka, u kojoj se sve svodi na neke jeftine fraze. Borba je u NOB-u uvijek bila "ogorcena." Uz to i "narodnooslobodilacka." Nijemci uvijek napadaju uz pomoc "domacih izdajnika i kvislinga." I tako dalje.

Pretjerano velicanje ovog zadnjeg rata ce samo dovesti do situacije da nasa djeca za 10 godina gledaje djecije(?!?!) ratne filmove u kojim se odprilike odvija ovaj dijalog:

"Salko, pazi metak."

"Fala ti Mirso, spasijo s' mi zivot"
HomeArt

Post by HomeArt »

Dolina avalona wrote:
SMRT FAŠIZMU!
Slazem se!!

U Tuzli stoje kipovi heroja iz NOB-a, bas fino. Ali se nikada niko nije sjetio da tu negdje , pa makar i u neki cosak, postavi bistu zlatnog ljiljana, heroja i legende rahmetli Kapetana Hajre! Zasto? Dali on to nije vrijedan?!?
Nije to stid nego nas primitivizam, kolektivni. Naravno da je nasa borba bila pravicna i da zasluzuje sva obiljezja.

Crko svak' ko u Bosnu bocka (a i Hercegovinu)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

U Sarajevu su postavljeni spomenici sa imenima poginulih boraca iz ovog rata sa imenima poginulih iz mjesne zajednice gdje se spomenik nalazi. Pored svakog spomenika je postavljena klupa za odmor. Ljudi tu sjednu odmore se, poneko vjerovatno nesto i pojede. Nedavno sam prosao pored spomenika koji se nalazi na Ciglanama. Okolina spomenika je bukvalno bila zatrpana otpacima: flasama od kole, kesama od cipsova, vrecicama od sendvica. Naravno ne treba naglasavati da se kontejner za smece nalazi 200 metara dalje.

Bio sam zgrozen, nekulturna stoka ne moze makar iz postovanja prema mrtvima pocistiti za sobom.

Nisam bio gore, ali sam cuo da je banda cak skidala slova kojima su ispisana imena poginulih sarajlija u II svjetskom ratu na Vracama..

Da ne govorim da su mnoge biste Narodnih heroja iz II svjetskog rata i knjizevnika zavrsile na otpadima za staro zeljezo.

Opsta nekultura, primitivizam i krkanluk jednog dijela stanovnistva i ovdje dolazi do punog izrazaja.... :x
debela

Post by debela »

valterbranisarajevo wrote:Opsta nekultura, primitivizam i krkanluk jednog dijela stanovnistva i ovdje dolazi do punog izrazaja.... :x
vecine nazalost.
Grom iz vedra neba

#9 Re: Zatražena obnova spomenika NOB-a

Post by Grom iz vedra neba »

valterbranisarajevo wrote:http://www.danas.org/article/2006/12/05 ... 898dc.html

U Hrvatskoj je za vrijeme Tuđmanove "demokracije" srušeno 3000 spomenika podignutih u znak sjećanja na antifašističku borbu u II svjetskom ratu. Međutim vremena se mijenjaju, povijest se ne može tek tako izbrisati gumicom. :)
Herceg-Bosanski teroristi su srusili spomenik na Makljenu kod Prozora partizanima palim u Bitci na Neretvi, cuvena stisnuta saka. Nama je bitnije da se to obnovi...
Maksim

Post by Maksim »

Dolina avalona wrote:
SMRT FAŠIZMU!
Slazem se!!

Kako nije. U Tuzli imas spomenik Oruzanim snagama RBiH odnosno jednoj tuzlanskoj jedinici koja je bila prva jedinica u BiH koja je pruzila otpor u BiH. Oni spomenici u Tuzli su izgradjeni u nizu desetljeca dok se ovaj zadnji rat zavrsio tek prije 11 godina. U Tuzli ako se postavi jod koji spomenik, onda samo tuzlanskim borcima i nikom vise. Iako fratris ima pravo kad su u pitanju spomenici NOB-a da sve lici na cliché i kic, pak smatram da to ne mora znaciti da ih odma treba porusiti, jer to su vecinski spomenici ljudima koji su izginuli za slobodu jugoslavenskih naroda. S pravom su ustase i cetnici nazivani izdajnici i kvislinzi, jer to i jesu bili. Svi koji su bili u sluzbi NDH su se stavili zapravo pod kontrolu Njemacke i Italije a izdali svoje susjede. Isto vazi i za one koji su bili cetnici, no to je malo veci problem, jer dobar broj onih koji su bili u cetnicima su jednostavno promijenili uniforme i poslije tijekom SFRJ sa jakih pozicija demonizirali skoro cijeli hrvatski narod kao ustase. To se ucilo u skolama tako da se covjek morao zapitati tko su osobe koje s krojile skolstvo? Za to se ne mogu jednostavno kriviti Jugoslavija i komunisti.
Dezze

#11 Re: Zatražena obnova spomenika NOB-a

Post by Dezze »

valterbranisarajevo wrote:http://www.danas.org/article/2006/12/05 ... 898dc.html

SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU!

U ovo vrijeme to posebno treba ponavljati. Jer fasizam je svuda oko nas.
Fratris

Post by Fratris »

Maksim wrote:Iako fratris ima pravo kad su u pitanju spomenici NOB-a da sve lici na cliché i kic, pak smatram da to ne mora znaciti da ih odma treba porusiti, jer to su vecinski spomenici ljudima koji su izginuli za slobodu jugoslavenskih naroda.
Pogresno si me shvatio, ja ne mislim da su spomenici i obiljezja cliché ili kic. Dobro, neki cak i jesu, ali ja govorim o mistifikaciji i mitizaciji kao kicu.

Slicnost NOB-a s ratom 92-95 je u tom da se postavlja problem kako generacijama koje nisu kroz to zivjele sve to objasniti i docarati. Kako djetetu rodjenom u Sarajevu 1996. objasniti sve sto je taj grad prosao a da ne napravis od toga farsu i karikaturu. Ovo kazem zato sto je meni kao klincu 80ih godina NOB izgledao kao jeftina domaca verzija Rambo filmova zbog konstantnog bombardiranja tom mitologijom. Siguran sam da je to sve drugacije izgledalo ljudima koji su prosli kroz to, ali ja nisam, pa zato nisam mogao lako zamisliti sve to.
S pravom su ustase i cetnici nazivani izdajnici i kvislinzi, jer to i jesu bili. Svi koji su bili u sluzbi NDH su se stavili zapravo pod kontrolu Njemacke i Italije a izdali svoje susjede. Isto vazi i za one koji su bili cetnici, no to je malo veci problem, jer dobar broj onih koji su bili u cetnicima su jednostavno promijenili uniforme i poslije tijekom SFRJ sa jakih pozicija demonizirali skoro cijeli hrvatski narod kao ustase.
Opet, ja nisam govorio o ovom specificnom slucaju nego o jeftinoj frazeologije u kojoj se cijeli komplicirani koncepti svode na fraze koje se toliko ponavljaju da gube svaki smisao.

Mislim, da li je neko u stvari se pitao sto stvarno znaci "samoupravni socijalizam", "bratstvo i jedinstvo", "domaci izdajnici" i slicno? Ili smo samo ponavljali ove fraze kao papagaji?
Fratris

Post by Fratris »

Da dodam, kad smo vec kod partizana i spomenika, da ipak ima dovoljno normalnih ljudi na cijelom prostoru bivse nam drzave koji ne smatraju da trebaju zatirati dio svoje povijesti i rusiti sve sto ih na nju podsjeca.

Ko bi rekao da su ove slike iz jednog bosanskog mjesta gdje su Hrvati vecina?

Image

Image
Azemin

Post by Azemin »

SMRT FASIZMU - SLOBODA BOSNI!
Maksim

Post by Maksim »

Fratris, nisam ja tebi nista prigovarao. Ja sam objektivno pisao o jednoj temi. Danas se sve isto desava. Pjevaju se ultra-populisticke pjesme (Thompson) kao da ljudi nemaju precih problema i kao da nema drugih stvari koje mogu biti zivotni smisao sem naroda i vjere i demonizacija drugih. Sve se zapravo isto desava, samo u drukcijem izdanju. Ja tebe licno nisam ni mislio.

Usput, prva partizanska brigada je zapravo osnovana u Hrvatskoj. Za neke to zvuci cudno upravo radi demonizacije hrvatskog naroda kao fasistickog. Hrvati su imali toliko fasista koliko i Srbi, sto se za Bosnjake ne moze reci, jer oni su platili najvecu cijenu tijekom tog rata. Da je mozda Bosna i Hercegovina bila na poziciji Hrvatske tijekom II. svjetskog rata, mozda bi medju Bosnjacima isto toliko bilo fasista, jer bi zivjeli u populistickog iluziji da imaju korist od tog :-?

Nazalost, sliku Hrvata kao fasista danas iskljucivo cine bosanskohercegovacki Hrvati.
Big Daddy

Post by Big Daddy »

Maksim wrote: Kako nije. U Tuzli imas spomenik Oruzanim snagama RBiH odnosno jednoj tuzlanskoj jedinici koja je bila prva jedinica u BiH koja je pruzila otpor u BiH.
Prva pružila otpor? Hoćemo se to sad lagati? Prvi su pružili otpor Hrvati iz ravnog a sve ostalo su puste priče. :roll: :roll:
Maksim

Post by Maksim »

Big Daddy wrote:
Maksim wrote: Kako nije. U Tuzli imas spomenik Oruzanim snagama RBiH odnosno jednoj tuzlanskoj jedinici koja je bila prva jedinica u BiH koja je pruzila otpor u BiH.
Prva pružila otpor? Hoćemo se to sad lagati? Prvi su pružili otpor Hrvati iz ravnog a sve ostalo su puste priče. :roll: :roll:
Tocno. Ja sam zaboravio dodati da je Tuzla bila prvo mjesto u BiH koje je organizovalo vojsku za obranu BiH. Ravno je bez sumnje prvo pruzilo otpor, ali ostaje otvoreno u obranu koje drzave. To naravno ne znaci da je Sarajevo trebalo tada sutjeti, jer Ravno je na tlu BiH.

Tema su pak spomenici NOB-a.
StLouis

Post by StLouis »

krajnja glupost rusiti spomenike, prezirati sve ono sto su nasi ocevi izgradili, na silu brisati povijest cijele regije. Mislim da je jedino do sada Velika Kladusa u BiH vratila sva stara imena ulica(prije 1990.) Pa se tu jos moze naci ulica Edvarda Kardelja, Partizanskih brigada, Tone Hrovta, Fadila Serica, Milana Pilipovica. Zaista, ruzno, i ortodoksno primitivno orgijanje po simbolima jedne epohe...zar smo do toga dosli...??? ali eto, ipak ima nade...sve ce to narod pozlatiti/pomlatiti.
StLouis

Post by StLouis »

Maksim wrote:
Big Daddy wrote:
Prva pru�ila otpor? Hoćemo se to sad lagati? Prvi su pru�ili otpor Hrvati iz ravnog a sve ostalo su puste priče. :roll: :roll:
Tocno. Ja sam zaboravio dodati da je Tuzla bila prvo mjesto u BiH koje je organizovalo vojsku za obranu BiH. Ravno je bez sumnje prvo pruzilo otpor, ali ostaje otvoreno u obranu koje drzave. To naravno ne znaci da je Sarajevo trebalo tada sutjeti, jer Ravno je na tlu BiH.

Maksim, svi znamo za patriotizam Tuzle :) stovise, upoznao sam vise tuzlanskih Hrvata( a i Srba) koji su bili vise probosanski orjentirani, nego bilo koji Bosnjak.
Big Daddy

Post by Big Daddy »

Maksim wrote: Tocno. Ja sam zaboravio dodati da je Tuzla bila prvo mjesto u BiH koje je organizovalo vojsku za obranu BiH. Ravno je bez sumnje prvo pruzilo otpor, ali ostaje otvoreno u obranu koje drzave. To naravno ne znaci da je Sarajevo trebalo tada sutjeti, jer Ravno je na tlu BiH.

Opet netočno. Poslije Ravnog prvo mjesto koje je pružilo organizirani otpor je Bosanski Brod. :D

Kad smo već kod spomenika moram reći da mi je smiješno ovo vaše "tugovanje" za nakaradnim ostatcima šumskih razbojnika. Zbog čega bi Hrvati trebali imati respekt prema podsjetnicima na one koji su poslije 2 drugog svetskog rata pogubili na tisuće nevinih?
Maksim

Post by Maksim »

Big Daddy wrote:
Maksim wrote: Tocno. Ja sam zaboravio dodati da je Tuzla bila prvo mjesto u BiH koje je organizovalo vojsku za obranu BiH. Ravno je bez sumnje prvo pruzilo otpor, ali ostaje otvoreno u obranu koje drzave. To naravno ne znaci da je Sarajevo trebalo tada sutjeti, jer Ravno je na tlu BiH.

Opet netočno. Poslije Ravnog prvo mjesto koje je pružilo organizirani otpor je Bosanski Brod. :D

Kad smo već kod spomenika moram reći da mi je smiješno ovo vaše "tugovanje" za nakaradnim ostatcima šumskih razbojnika. Zbog čega bi Hrvati trebali imati respekt prema podsjetnicima na one koji su poslije 2 drugog svetskog rata pogubili na tisuće nevinih?
Ja ne pricam o oruzanom sukobu, ja pricam o prvoj jedinici koja ce tada uskoro ciniti dio II. korpusa Armije BiH. Bosanski Brod je sluzbeno prvi grad gdje je poceo rat u BiH, ali otpor :roll:

Koji otpor? Bosanski Brod nije pao borbom. Slucaj Bosanski Brod je dio jednog dogovora.

"Kad smo već kod spomenika moram reći da mi je smiješno ovo vaše "tugovanje" za nakaradnim ostatcima šumskih razbojnika. Zbog čega bi Hrvati trebali imati respekt prema podsjetnicima na one koji su poslije 2 drugog svetskog rata pogubili na tisuće nevinih?"

jaoooooooooo....... tisuce mrtvih...... jaooooooooooooooooooo

Ostalo je besmisleno komentirati, zato sto si makar malo pojasnio svoje politicke tendencije.
Big Daddy

Post by Big Daddy »

Ma da sad je Bosanski Brod pao dogovorom. Očito zaboravljaš namjerno ili slučajno da je Brod tučen artiljerijom mjesec dana prije prvih barikadfa u sarajevu. Očito zaboravljaš namjerno ili slučajno da su srbi bilo potisnuti skoro do Doboja. I onda ćeš ti o tome kako je prva jedinica formirana u Tuzli. Ako ćemo realno prve jedinicie na teritoriju BiH je formirao HOS. :D

Da tisuće pogubljenih. Ovdje ne govorim o ustašama pogubljenim u Blajburgu nego o nevinim građanima pogubljenimna Križnom putu. nebi ti škodilo da malo i o tome pročitaš.

I onda opet pitam poslije svega znanog zašto bi Hrvati trebali imati respekt prema spomenicima koje su postavili nihovi krvnici. Rusi porušiše sve Lenjinove i Staljinove spomenike pa nitko ni riječ ne reče. Možda su i Rusi u krivu?
Maksim

Post by Maksim »

Big Daddy wrote:Ma da sad je Bosanski Brod pao dogovorom. Očito zaboravljaš namjerno ili slučajno da je Brod tučen artiljerijom mjesec dana prije prvih barikadfa u sarajevu. Očito zaboravljaš namjerno ili slučajno da su srbi bilo potisnuti skoro do Doboja. I onda ćeš ti o tome kako je prva jedinica formirana u Tuzli. Ako ćemo realno prve jedinicie na teritoriju BiH je formirao HOS. :D

Da tisuće pogubljenih. Ovdje ne govorim o ustašama pogubljenim u Blajburgu nego o nevinim građanima pogubljenimna Križnom putu. nebi ti škodilo da malo i o tome pročitaš.

I onda opet pitam poslije svega znanog zašto bi Hrvati trebali imati respekt prema spomenicima koje su postavili nihovi krvnici. Rusi porušiše sve Lenjinove i Staljinove spomenike pa nitko ni riječ ne reče. Možda su i Rusi u krivu?
Prva jedinica je u Tuzli osnovana pocetkom ozujka/marta 1992. godine, jer se u Tuzli zahvaljujuci gradjanima (svih nacionalnosti) znalo sto se sprema. Za razliku od Bosanskog Broda, Sarajeva ili Doboja, Tuzlaci su ostali skoro u potpunosti lojalni svom gradu, svom drustvu i svojoj drzavi BiH, zato se svaki sumnjivi akt u Tuzli odma javljao od strane gradjana MUP-u ili TO BiH. Bosanski Brod je pao na veoma sramotan nacin. Sto ti mislis kako je Bosanski Brod pao? Jedan grad koji je odma na granici sa RH, jedna opcina u kojoj je dominirao hrvatski puk plus su u tom gradu na pocetku rata Bosnjaci i Hrvati bili u istim redovima. Nije bilo sanse da taj grad padne, ali desilo se. Tudjman je prodao ravnicu za kamenjar i tako danas povratnici mogu pricati vjetru o ugrozenosti, neravnopravnosti i kakvi sve pojmovi postoje. Na slican nacin je pala i Derventa, pa potom i Samac.

Bleiburg je tragicna prica i ostat ce zauvijek mrlja u povijesti Partizanskog pokreta, ali zlocini NDH i motivacije tih zlocina se ne mogu porediti.

Sto se tice Sovjetskog saveza, kako mozes porediti njih sa Jugoslavijom? Lenin je za kratko vrijeme ucinio nesto sto je aristokratija svakodnevno vrsila stoljecima! On im se osvetio za sve sto su oni ucinili sovjetskim narodima. Nazalost, Sovjetski savez se nije mogao pokrenuti, jer tu drzavu su zdrmala 5 rata, sve jedan za drugim. Prvo I. Svjetski rat (tada je Rusija jos bila monarhija), onda Februarska revolucija, pa Oktobarska revolucija, gradjanski rat i II. Svjetski rat. A da ne bude gore, poslije smrti Lenina je dosao jedan od najvecih zlikovaca stoljeca na vlast, naime Stalin. To nije imalo pojma sa komunizmom, jer su upravo pravi komunisti zavrsili u gulagu. Stalin je bio car a ne netko tko reprezentira narod. Rusi su uklonili te spomenike, jer su se patili pod njima. Radi se o zloupotrebi komunizma.

Mi u Jugoslaviji smo prosli mnogo drukcije. Nase zemlje su se razvile kao nikad. Kao prvo BiH je dozivila uspon na skoro svim poljima civilizacije.

Ljudi se bave naukom, rade i grade a ti ides na krizne puteve.....
Fratris

Post by Fratris »

Maksim wrote:Fratris, nisam ja tebi nista prigovarao. Ja sam objektivno pisao o jednoj temi. Danas se sve isto desava. Pjevaju se ultra-populisticke pjesme (Thompson) kao da ljudi nemaju precih problema i kao da nema drugih stvari koje mogu biti zivotni smisao sem naroda i vjere i demonizacija drugih. Sve se zapravo isto desava, samo u drukcijem izdanju. Ja tebe licno nisam ni mislio.
Haha, izvini ako sam reagirao naprasno, do mene je. :) Zabuna, jebi ga.

Inace, prvi put kad sam osjetio da ce se i oko ovog rata dogoditi mistifikacija u Rambo/Mirko i Slavko stilu je kad sam cuo Dinu Merlina kako zavija "Ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije Alija."

Mislim, stvarno neukusno.
Maksim

Post by Maksim »

Dino Merlin je bosnjacki Thompson a najbizarnije je to da ni on sam ne zna sto je. Jednom sam citao njegov interview gdje na pitanje sto danas misli o svojoj Rock N Roll proslosti odgovara "hvala bogu pa je proslo to vrijeme".... upravo ga je to vrijeme i taj Rock N Roll napravio popularnim i da toga nije bilo, on bi zauvijek zavrsio ili u FAMOS-u gdje je radio kao obicni radnik ili na ulici. On je za mene licno (mada ga nisam nikada slusao radi drukcijeg ukusa glazbe) davno izgubio status umjetnika (a kada je to bio?) radi njegovih populistickih radova pocevsi s tom pjesmom "Da te nije Alija" pa i njegovo ucesce na jednom albumu ilahija i kasida pa preko njegovih raznovrsnih ispada u tisku i njegovim nastupom gdje je nosio majcu sa grbom SRBiH, samo sto su umjesto tvornickih dimnjaka bile dvije munare. I njega je uhvatila groznica novokomponovanih vjernika i moralista sa nozevima u rukama.
Post Reply