Zasto treba ukinut Republiku Srpsku ?

bosank_a

Post by bosank_a »

Cuj zasto treba ukinuti RS a Hare se svim silama bori da je neukine :lol:
district-beg

Post by district-beg »

bosank_a wrote:Cuj zasto treba ukinuti RS a Hare se svim silama bori da je neukine :lol:
sledeci put izabracemo zlaju pa nek je on ukine, on je kadar :lol:
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Zato što je vještačka tvorevina nastala na genocidu i najtežim zločinima i zato što unazađuje komplet državu sa svojom komplet čobanskom političkom delegacijom,zato što ne šalje pozitivnu vibru nikom živom..zato što podstiče na mržnju,nacionalnu netrpeljivost,podjele,veliča ratne zločince,diže spomenike četnicima,skandira NOŽ-ŽICA-SREBRENICA..
i zato što je vrijeme da se ispravi Alijina greška!

Ja sam zato da joj se promijeni naziv..a onda pregovori o ostalom..

Čast poštenom svijetu otamo..
cyprus

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Ne sporim ja to, samo kazem kako su nastali i koji su bili razlozi. Ljudi nisu htjeli van iz velike srbije/jugoslavije i to je to. To, kao samo takvo, se po meni ne moze nazvati zlocinackim cinom ili tako nesto. Sad KAKO su oni to htjeli napraviti i sta su poslije uradili je druga stvar.

Ja nijednom nisam sporio, za razliku od mnogih ovdje, da Srbi nemaju pravo na autonomiju unutar BiH, i oni i druge grupe. Samo ona ne moze biti ovo sto je RS sad, vec autonomija u smislu zastite jezika, kulture, obicaja, medija i sl, te lokalne samouprave i to iskljucivo na podrucjima na kojima su 91-e bili u apsolutnoj vecini. To 'nesto' sto se mene tice se moze zvati i republika srpska ili kurac palac. Isto vazi i za Hrvate, a i za Bosnjake. To je demokratsko pravo naroda. Sad, ako su oni nesposobni za tako nesto, kao sto ocigledno jesu, postavlja se pitanje zasto bi im neko dopustao bilo kakvu autonomiju, dok se ne opamete.

Te dvije stvari: 1) demokratsko pravo etnicke grupe unutar jedne zemlje da se politicki, kulturno i teritorijalno organizuju u neku vrstu autonomije i 2) fasisticku i secesionisticku politiku koja moze pratiti ovu autonomasku; treba razdvojiti.
Prvo je ok, drugo naravno nije.

I jos na kraju, cak i zelju naroda da ne zivi u jednoj drzavi ja mogu shvatiti. ja tu ne vidim nista lose. Problem nastaje kada, kao u BiH, ne postji nacin da se ta secesija teritorijalno realizuje bez ugrozavanja velikog broja ostalih naroda. Inace ne podrzavam velikonacionalne drzavne politike koje postoje svugdje u svijetu, gdje drzava ne dozvoljava jednom narodu, tj. regiji koja ima sve predispozicije da bude druga drzava, da se o tome izjasni. Takvi primjeri su Kosovo, Baskija, Kurdistan. Primjeri poput RS, Katalonije, S. Irske se ne mogu svrstati u istu grupu, jer na tim podrucjima zivi veliki broj drugih naroda.

Tako nekako je moje razmisljanje. :D
Sve potpisujem osim boldiranog pasusa: ja ne podržavam secesiju nikakve vrste, osim u slučaju kada se država ponaša protupravilno prema nekom svom dijelu.
Citizen-X

#30 Re: Zasto treba ukinut Republiku Srpsku ?

Post by Citizen-X »

zlatan01 wrote:
infobrcko wrote:Ovih dana svi smo svjedoci kako se prica o ukidanju Republike Srpske, o referendumima o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine itd.

Pa et po nekima lagano pitanje : Zasto treba ukinut Republiku Srpsku?

JA mislim da je treba ukinut pod hitno :D
Imas li neku ideju KAKO to uciniti?
Kratko da ti kazem:
Ekonomskim razvitkom mene, tebe, dijela teritorije koji nije okupiran.
Kad budu place u neokupiranom dijelu bosanskohercegovacke teritorije vece,
kad budemo imali stabilan rast, e onda bi i "komsiji bilo dobro".

A sve ovo gore sto rekoh se moze postici tako sto prvo pometemo ispred svog praga i svoje avlije. Do tada ce okupirani dio Bosne i Hercegovine se prvi toga sjetiti, dovlaciti strani kapital u velikim razmjerama, davati mu sve privilegije kako bi vladajuca oligarhija okupirane teritorije imala svu ekonomsku moc - da joj se ne desi ukidanje.

Prvo svoj ves na sunce. A boga mi imamo ga prljavog koliko hoces.

Pozdrav Domovini!
funaki

Post by funaki »

pinkzelena wrote:Zato što je vještačka tvorevina nastala na genocidu i najtežim zločinima i zato što unazađuje komplet državu sa svojom komplet čobanskom političkom delegacijom,zato što ne šalje pozitivnu vibru nikom živom..zato što podstiče na mržnju,nacionalnu netrpeljivost,podjele,veliča ratne zločince,diže spomenike četnicima,skandira NOŽ-ŽICA-SREBRENICA..

Evo kako to treba reci, jednostavno...

:thumbup:
ovo_malo_duse

Post by ovo_malo_duse »

Zar se potrebno uposte postavljat ovo pitanje.
Pa odgovor znaju i ptice u Burundiju!!!!
Real Khan

Post by Real Khan »

jeza u ledja wrote:Zbog toga ja imam prijedlog da se ta autonomija napravi tako da bude....kako se ono kaze... :D ....'ekstrateritorijalna'( :? ). Znaci autonomija koja ne bi bila vezana za neki teritorij vec bi se ticala konkretno samo odredjenog dijela stanovnistva. Zasto bi se recimo jedan narod smatrao ugrozenim? Nemaju televiziju na svom jeziku, nemaju skolovanje na svom jeziku, nemaju svoje vjerske praznike kao neradne dane, tako neke stvarcice. Moze to biti i teritorijalno donekle, dok go nece ugrozavati prava manjina na tom prostoru, koje opet mogu biti organizovane u svoju neku vrstu autonomije.
Ma moze se to bolan sve napravit, samo da je pameti.
Ja mislim da je jedno od mogućih rješenja za Bosnu i Hercegovinu sljedeće:

Da se BiH organizira kao država od 3 entiteta, s tim da se današnjoj RS smanji onih 49% na 33, također ostala 2 naroda da imaju svojih 33% (mislim da bi ovo zadovoljilo nacionalističke apetite da imaju "svoj komad zemlje u katastru").
Naravno, da bi država bila zaštićena, ta 3 entiteta bi imala odlike jedinica lokalne samouprave (što bi donekle smanjilo broj nepotrebnih općina), a ta 3 entiteta ne bi imala pravo na otcjepljenje bez pristanka svih entiteta i rezultata referenduma građana koji bi se proveo na cijeloj teritoriji BiH. Tek onda bi državni parlament mogao donijeti odluku o eventualnoj disoluciji (tako da ne ispadne da smo svi hermetički zatvoreni).

Država BiH bi morala vratiti svoj naziv Republika BiH i tako nastaviti svoj pravni kontinuitet. Čak šta više, s obzirom na ustrojstvo, izbrisao bih ono "Hercegovina" jer to više ne bi imalo smisla...(Šta bi bila Hercegovina tada, ako neko još insistira na Hercegovini, šta je onda sa Posavinom, Krajinom... Treba li se zvati Bosna, Hercegovina, Krajina i Posavina a biti sastavljena od 3 entiteta...)
Obavezno uvesti potpunu slobodu izjašnjavanja kao Bosanac. Ukinuti pojam "konstitutivni narodi" jer to danas ama baš ništa ne znači, jer trenutno barem 2 tzv. konstitutivna naroda ništa neće da "konstituiraju" već "disintegriraju"...

Ako bi ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine bilo ovako, mislim da ne bi bilo potrebe išta posebno ukidati - svi bi narodi imali svoj "plijen" sa kojim ne mogu nigdje "otići", a Bosanci bi bili svi oni koji se ne žele izjašnjavati kao ovi iz 3 tora. Tako bi svi mogući "strahovi" od eventualne "majorizacije" ili "secesionizma" i ostalih kerefeka bili u startu odagnani i neutemeljeni. Tada bi našim narodima preostalo jedino dasjednu i zajednički grade svoju zajedničku državu koja garantira svima ista prava. Vremenom bi i ovo bilo modificirano, ali do tada narodi i političari moraju sazreti i skontati šta je to istinska demokratija u stvari...
Ovo bi vjerujem bilo prihvatljivo većini Bošnjaka, svim Hrvatima, jedino bi bilo problematično ubijediti Srbe da se odreknu onih 16%.

Druga solucija bi, naravno bio rat u kojem bi svako navalio na svakoga, pa ko bos - ko hadžija. To bi bilo bezvezno, ali nažalost također moguće rješenje.
Ne pretendiram da je ovo najbolje razmišljanje, ali vjerujem da bi sa malim modifikacijama moglo zadovoljiti sve narode u BiH.
zlatan01

Post by zlatan01 »

pinkzelena wrote:Zato što je vještačka tvorevina nastala na genocidu i najtežim zločinima i zato što unazađuje komplet državu sa svojom komplet čobanskom političkom delegacijom,zato što ne šalje pozitivnu vibru nikom živom..zato što podstiče na mržnju,nacionalnu netrpeljivost,podjele,veliča ratne zločince,diže spomenike četnicima,skandira NOŽ-ŽICA-SREBRENICA..

Ti bi dakle pregovorima da ukines RS? Sa kime bi pregovarala, ko je to relevantan a istovremeno voljan da pregovara o ukidanju RS-a?
belfy

Post by belfy »

Real Khan wrote:
jeza u ledja wrote:Zbog toga ja imam prijedlog da se ta autonomija napravi tako da bude....kako se ono kaze... :D ....'ekstrateritorijalna'( :? ). Znaci autonomija koja ne bi bila vezana za neki teritorij vec bi se ticala konkretno samo odredjenog dijela stanovnistva. Zasto bi se recimo jedan narod smatrao ugrozenim? Nemaju televiziju na svom jeziku, nemaju skolovanje na svom jeziku, nemaju svoje vjerske praznike kao neradne dane, tako neke stvarcice. Moze to biti i teritorijalno donekle, dok go nece ugrozavati prava manjina na tom prostoru, koje opet mogu biti organizovane u svoju neku vrstu autonomije.

Da se BiH organizira kao država od 3 entiteta, s tim da se današnjoj RS smanji onih 49% na 33, također ostala 2 naroda da imaju svojih 33% (mislim da bi ovo zadovoljilo nacionalističke apetite da imaju "svoj komad zemlje u katastru").
Naravno, da bi država bila zaštićena, ta 3 entiteta bi imala odlike jedinica lokalne samouprave (što bi donekle smanjilo broj nepotrebnih općina), a ta 3 entiteta ne bi imala pravo na otcjepljenje bez pristanka svih entiteta i rezultata referenduma građana koji bi se proveo na cijeloj teritoriji BiH. Tek onda bi državni parlament mogao donijeti odluku o eventualnoj disoluciji (tako da ne ispadne da smo svi hermetički zatvoreni).

Država BiH bi morala vratiti svoj naziv Republika BiH i tako nastaviti svoj pravni kontinuitet. Čak šta više, s obzirom na ustrojstvo, izbrisao bih ono "Hercegovina" jer to više ne bi imalo smisla...(Šta bi bila Hercegovina tada, ako neko još insistira na Hercegovini, šta je onda sa Posavinom, Krajinom... Treba li se zvati Bosna, Hercegovina, Krajina i Posavina a biti sastavljena od 3 entiteta...)
Obavezno uvesti potpunu slobodu izjašnjavanja kao Bosanac. Ukinuti pojam "konstitutivni narodi" jer to danas ama baš ništa ne znači, jer trenutno barem 2 tzv. konstitutivna naroda ništa neće da "konstituiraju" već "disintegriraju"...

Ako bi ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine bilo ovako, mislim da ne bi bilo potrebe išta posebno ukidati - svi bi narodi imali svoj "plijen" sa kojim ne mogu nigdje "otići", a Bosanci bi bili svi oni koji se ne žele izjašnjavati kao ovi iz 3 tora. Tako bi svi mogući "strahovi" od eventualne "majorizacije" ili "secesionizma" i ostalih kerefeka bili u startu odagnani i neutemeljeni. Tada bi našim narodima preostalo jedino dasjednu i zajednički grade svoju zajedničku državu koja garantira svima ista prava. Vremenom bi i ovo bilo modificirano, ali do tada narodi i političari moraju sazreti i skontati šta je to istinska demokratija u stvari...
Ovo bi vjerujem bilo prihvatljivo većini Bošnjaka, svim Hrvatima, jedino bi bilo problematično ubijediti Srbe da se odreknu onih 16%.

Druga solucija bi, naravno bio rat u kojem bi svako navalio na svakoga, pa ko bos - ko hadžija. To bi bilo bezvezno, ali nažalost također moguće rješenje.
Ne pretendiram da je ovo najbolje razmišljanje, ali vjerujem da bi sa malim modifikacijama moglo zadovoljiti sve narode u BiH.
A sta mislis o tome da je BiH bez entiteta uz primjenu svega ostalog sto si nabrojao. Zar nismo trenutacno cak blizi realizaciji toga nego ideji o 3 entiteta? I zasto mislis da je ovo prihvatljivo vecini Bošnjaka?
Podpitanje, zasto bi teritorijalno dijelio na tri jednaka dijela kada to ne odrazava situaciju zastupljenosti naroda u BiH?
Downunda

Post by Downunda »

privilegija wrote:zato sto je nastala na krvlju i suzama nejaci i majki, nastala pokoljem, silovanjem, progonom, pljackom itd.
zato sto je miris njihove sramote-zadah njihove neljudskosti okruzio ovu zemlju, ovo ljudsko zrno pijeska, za sva vremena u kojima ce jos biti ljudi.
a kad ih vise ne bude, i ptice i zvijeri gnusace se od samog sjecanja na smrad te sramote.
i skupljace se u divnim i tavnim bosanskim sumama, kroz koje ce zauvjek strujati divni dah istinske ljudske duse!
I sve to sto je nabrojano je fino prvno ovjerio Dr.Silajdzic Haris, koji godinama kakio kako je treba ukinuti, a on je potpisao (zajedno sa otalih 7 veličanstvenih, koje ne spominjem, jer nisu među živima)!
Znam, znam "nisu imali izbora, pred pritiskom svijeta"
RS može ukinuti samo onaj ko je i stvorio - Amerika (ako se smiluju, tj. ako smuntaju Ruse) a dotad oni imaju papir na kojem piše da je Haris priznao postojanje RS-a!
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Iz istih razloga iz kojih treba ukinuti i FBIH jer je vještački stvorena teritorija koja nije prirodna i u suprotnosti je sa svim i svačim....
Real Khan

Post by Real Khan »

belfy wrote:
Real Khan wrote:

A sta mislis o tome da je BiH bez entiteta uz primjenu svega ostalog sto si nabrojao. Zar nismo trenutacno cak blizi realizaciji toga nego ideji o 3 entiteta? I zasto mislis da je ovo prihvatljivo vecini Bošnjaka?
Podpitanje, zasto bi teritorijalno dijelio na tri jednaka dijela kada to ne odrazava situaciju zastupljenosti naroda u BiH?
E, vidiš to oko procenata bi spadalo pod one "modifikacije"...I ja bih najradije da bude jedinstvena BiH, ali trenutna realnost i zaslijepljenost nacionalista ne dopušta bilo kakva rezonska rješenja (prije da nas vode u novi rat). Treba biti realan i vidjeti šta je u ovom trenutku moguće postići. To je jedan od osnovnih postulata politike ("vještina pregovaranja mogućeg").
A kao Bošnjak myself, vjerujem da nam je stvarno više pun qratz ovog stanja gdje je sve nekako neriješeno i bez ikakve veze i smisla. Kao što rekoh, ovo bi bilo prelazno rješenje dok se naši narodi ne nauče pravoj i istinskoj demokratiji (ovo sada stanje u kojem živimo je nacio-feudo-kratija), a i da se dokaže kako drga 2 naroda nemaju razloga za strahove od majorizacije najbrojnijeg naroda. S druge strane, mislim da nama Bošnjacima najviše odgovara da BiH ostane jedna država bez mogućnosti njene disolucije...Na ovaj način bi bila jedna država sa osiguranim mehanizmom njene zaštite. Jedno su želje (imaju i drugi svoje maksimalističke želje) a sasvim drugo je realnost (ovo bi bio minimum Bošnjačke "platforme" ispod koje naši političari ne bi smjeli ići)...
Fratris

Post by Fratris »

Evo, da se ne motamo vise ko macak oko vruce kasa, da postavim dezurnim patriotima ovog foruma nekoliko pitanja:

1. Da li iko ovdje stvarno vjeruje da bi Srbi pristali na legalno, mirno ukidanje RS?

2. Ako ne bi, znaci li to da bi vi bili za to da se mimo njihove volje ukida RS?

3. Ako se vec RS ukida silom, cijom silom? Medjunarodne zajednice? Nas drugih?

4. Ako se pod tom silom podrazumijeva i zadnja opcija, rat, jeste li vi spremin ratovati? Pogotovo kad se uzme u obzir da bi Hrvati mogli i na jednu i na drugu stranu, ovisno o situaciji.

5. I da ne dodje do rata, kako vi zamisljate to situaciju nakon ukidanja, s obzirom da bi se u unitarnoj drzavi od 3.5 miliona naslo milion i po jako nezadovoljnih Srba? Sta s njima?

6. Sta ako ti nezadovoljni Srbi odluce primjeniti malo civiliziranije metode otpora? Recimo, povuku svoju djecu iz novo-ujedinjenih skola? Ili prestanu placati porez, struju, vodu, i slicno? I pocnu bojkotovat izbore? Sta onda?

7. Da li mislite da bi Srbi ovu drzavu voljeli manje ili vise da im se RS ukine silom?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

uvjek dobar gost wrote:Iz istih razloga iz kojih treba ukinuti i FBIH jer je vještački stvorena teritorija koja nije prirodna i u suprotnosti je sa svim i svačim....
Prozor

Post by Prozor »

Fratris wrote: 1. Da li iko ovdje stvarno vjeruje da bi Srbi pristali na legalno, mirno ukidanje RS?
Ne, bar ne vecina.
2. Ako ne bi, znaci li to da bi vi bili za to da se mimo njihove volje ukida RS?
Da.
Najbolje bi bilo od strane MZ kroz vracanja na snagu Ustav RBIH ali posto to nije vjerovatno, onda donosenjem novog drzavnog ustrojstva, koji bi bio nametnut jer ne zele da se odreknu ratnog plijena i osiguraju ravnopravnost.
4. Ako se pod tom silom podrazumijeva i zadnja opcija, rat, jeste li vi spremin ratovati? Pogotovo kad se uzme u obzir da bi Hrvati mogli i na jednu i na drugu stranu, ovisno o situaciji.
Na koju stranu? Sa cetnicima? Hrvatska se sigurno vise nece mjesati.
5. I da ne dodje do rata, kako vi zamisljate to situaciju nakon ukidanja, s obzirom da bi se u unitarnoj drzavi od 3.5 miliona naslo milion i po jako nezadovoljnih Srba? Sta s njima?
Nista, kome se ne svidja nek´ se kupi, bez ozbira na naciju.
6. Sta ako ti nezadovoljni Srbi odluce primjeniti malo civiliziranije metode otpora? Recimo, povuku svoju djecu iz novo-ujedinjenih skola? Ili prestanu placati porez, struju, vodu, i slicno? I pocnu bojkotovat izbore? Sta onda?
Gradjanska ne-poslusnost, nece im se dozvoliti stvaranje novih skola a ako ne placaju porez, struju, vodu i slicno ostaju bez posla, struje, vode i slicnog. Ako bojkotuju izbore drugi ce birati za njih.
7. Da li mislite da bi Srbi ovu drzavu voljeli manje ili vise da im se RS ukine silom?
Ne mogu je voljeti manje nego sad.
belfy

Post by belfy »

Fratris wrote:Evo, da se ne motamo vise ko macak oko vruce kasa, da postavim dezurnim patriotima ovog foruma nekoliko pitanja:

1. Da li iko ovdje stvarno vjeruje da bi Srbi pristali na legalno, mirno ukidanje RS?
Ajde da ti na ovo odgovorim pitanjem, pa sam sebi odgovori: "Da li ti vjerujes da bi BiH pristala na legalno, mirno odvajanje RS-a?
Fratris wrote: 2. Ako ne bi, znaci li to da bi vi bili za to da se mimo njihove volje ukida RS?
Mimo volje se desava mnogo sta, samo ako vodi ka pozitivnom, ako ne, onda se mimovolje dese neredi, pa i rat...
Fratris wrote: 3. Ako se vec RS ukida silom, cijom silom? Medjunarodne zajednice? Nas drugih?
Sila nije opcija nikome pametnom. Dakle nisam misljenja da ce se RS ukidati silom. Postoje sporazumi i dogovori. Ako to ne naprave ovi politicari, jednog dana ce doci novi, pa ako ne oni, onda novi...
Fratris wrote: 4. Ako se pod tom silom podrazumijeva i zadnja opcija, rat, jeste li vi spremin ratovati? Pogotovo kad se uzme u obzir da bi Hrvati mogli i na jednu i na drugu stranu, ovisno o situaciji.
Opet ponavljam da sila, pa tako ni rat nisu opcija nikome. Ako do toga dodje tesko da ce ti odgovori dati ovdje biti relevantan pokazatelj...
Fratris wrote: 5. I da ne dodje do rata, kako vi zamisljate to situaciju nakon ukidanja, s obzirom da bi se u unitarnoj drzavi od 3.5 miliona naslo milion i po jako nezadovoljnih Srba? Sta s njima?
Kako mislis sta s njima? Pa zivjeli bi kao i svako drugi...
Fratris wrote: 6. Sta ako ti nezadovoljni Srbi odluce primjeniti malo civiliziranije metode otpora? Recimo, povuku svoju djecu iz novo-ujedinjenih skola? Ili prestanu placati porez, struju, vodu, i slicno? I pocnu bojkotovat izbore? Sta onda?
Povuci djecu iz skola? Pa ko bi normalan zelio da mu dijete ne bude obrazovano? Po potrebi se mogu skole prilagodjavati zajedniciu kojoj se nalaze, tako da mislim da ovo nema smisla. Prestanak placanja poreza.. Kako? Mogu samo prestati placati racune, a ko ne placa tome se i ukida usluga. Pocnu bojkotovati izbore!? Pa to jedino ako ih ima dovoljno da se izbori ne mogu odrzati, a to trenutacno nije slucaj...
Fratris wrote: 7. Da li mislite da bi Srbi ovu drzavu voljeli manje ili vise da im se RS ukine silom?
Oni bi je vrlo vjerovatno voljeli isto, tj. nevoljeli, jer je i sada ne vole...
Real Khan

Post by Real Khan »

Fratris wrote:Evo, da se ne motamo vise ko macak oko vruce kasa, da postavim dezurnim patriotima ovog foruma nekoliko pitanja:

Upravo iz ovih razloga sam predložio svoj raniji post... Treba biti realan, a realnost nedvojbeno govori da nema više nametanja rješenja ratom. Da je međunarodna zajednica imala volje da ukine RS, mogla je to jednostavno učiniti malo poštenijom presudom Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i CG... Tako da ostaje ono, da li bismo mi sami (sa ili bez Hrvata) krenuli u rat u kojem niko ne garantira povoljan rezultat za bilo koga? Mislim da nam je svima dosta avantura i treba sjesti za sto/stol/hastal i razgovarati bez maksimalističkih ciljeva bilo kojeg naroda (koje svi manje-više znamo)
Prozor

Post by Prozor »

Real Khan wrote:

Upravo iz ovih razloga sam predložio svoj raniji post... Treba biti realan, a realnost nedvojbeno govori da nema više nametanja rješenja ratom. Da je međunarodna zajednica imala volje da ukine RS, mogla je to jednostavno učiniti malo poštenijom presudom Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i CG... Tako da ostaje ono, da li bismo mi sami (sa ili bez Hrvata) krenuli u rat u kojem niko ne garantira povoljan rezultat za bilo koga? Mislim da nam je svima dosta avantura i treba sjesti za sto/stol/hastal i razgovarati bez maksimalističkih ciljeva bilo kojeg naroda (koje svi manje-više znamo)
Ovako, moju rodnu avliju neces davati srpskom entitetu ;)
Maroon Lilly

Post by Maroon Lilly »

1. Ja ne vjerujem
2. Ja bih bio za to
3. Nije bitno
4. Jesam, a Hrvati mogu samo na jednu stranu
5. Oni bi se lako uklopili sa ostatkom nas nezadovoljnih
6. Srbi civilizirane metode?
7. Sad je mrze svakako tako da je nebi mogli voljeti manje
Real Khan

Post by Real Khan »

Prozor wrote:
Real Khan wrote:

Onda u tvom slučaju jedino ostaje rat. Jesi li spreman da gineš za svoju rodnu avliju? Ako jesi ti, onda sam i ja. Jednom sam se borio, i nije nikakav problem ponovo...samo, hajde realno, da li bi ta naša borba stvarno bila u ovim okolnostima shvaćena kao oslobađanje okupirane teritorije, ili kao nedaj bože - nekakav "islamski terorizam" (termin koji je ovih dana baš nekako u modi). Odmah da se razumijemo, za slobodnu državu Bosnu sam se borio (jer sam znao da sam u pravu), ali nisam baš spreman učestvovati u nekakvom džihadu (jer to nema šanse da uspije u Evropi i u tom slučaju ne bih bio u pravu). Trebamo pogledati istini u oči, stati pred ogledalo i pitati se da li smo za ono ili ovo...
Prozor

Post by Prozor »

Real Khan wrote:
Prozor wrote:
Real Khan wrote: Upravo iz ovih razloga sam predložio svoj raniji post... Treba biti realan, a realnost nedvojbeno govori da nema više nametanja rješenja ratom. Da je međunarodna zajednica imala volje da ukine RS, mogla je to jednostavno učiniti malo poštenijom presudom Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i CG... Tako da ostaje ono, da li bismo mi sami (sa ili bez Hrvata) krenuli u rat u kojem niko ne garantira povoljan rezultat za bilo koga? Mislim da nam je svima dosta avantura i treba sjesti za sto/stol/hastal i razgovarati bez maksimalističkih ciljeva bilo kojeg naroda (koje svi manje-više znamo)
Onda u tvom slučaju jedino ostaje rat. Jesi li spreman da gineš za svoju rodnu avliju? Ako jesi ti, onda sam i ja. Jednom sam se borio, i nije nikakav problem ponovo...samo, hajde realno, da li bi ta naša borba stvarno bila u ovim okolnostima shvaćena kao oslobađanje okupirane teritorije, ili kao nedaj bože - nekakav "islamski terorizam" (termin koji je ovih dana baš nekako u modi). Odmah da se razumijemo, za slobodnu državu Bosnu sam se borio (jer sam znao da sam u pravu), ali nisam baš spreman učestvovati u nekakvom džihadu (jer to nema šanse da uspije u Evropi i u tom slučaju ne bih bio u pravu). Trebamo pogledati istini u oči, stati pred ogledalo i pitati se da li smo za ono ili ovo...
Ko tebe placa?
bosank_a

Post by bosank_a »

RS postojio.
Potpisao Aljo.
Hare im pomaze da se odrze, a neko bi da je ukine.
Nemoze se kad im nasi politicari pomazu da se odrze :lol:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Multietnicka drustva , kakva je BiH trebaju ukinuti princip - konstutivnost naroda- a uvesti princip -konstutivnost gradjana-, sto je osnovni preduslov da jedna politicka zajednica, u ovom slucaju drzava , kao zatvoreni politicki sistem , cjelina, ima isti ondnos prema svima. Dosadasnja forma da su NARODI ti koji tvore drzavu je prevazidjena. Narodi u jednoj takvoj zajednici mogu svoja prava ostvarivati izvan politickog sistema, tako sto ce im Ustav garantirati sve njihove posebnosti. Narodi u drzavi nesmiju biti politicki faktor, vec kulturoloski. Tako isto je i sa vjeroispovjescu, koja je licni izbor i pravo svakog gradjanina, a ne privilegija niti diktat naroda. Sve sto je ispod ove linije , je zloupotreba i drzave i ugrozavanje ostalih koji ne pripadaju toj etnickoj skupini.
Banbury

Post by Banbury »

Stvarno postoje par realno nerealnih nacina za ukidanje rs!

Prvi bi bio da se rs odvoji od BIH i pripoji Srbiji gdje bi kao takva bila ukinuta!

Ili da se citava BiH pripoji Srbiji, gdje onda ne bi bilo potrebe za RS, ni ZA Federacijom.

Naravno najrealniji nacin je: Daleko u buducnosti, kad prodje par narastaja, a BiH je vec odavno dio EU, i zivi u novom sistemu vrijednosti, na neki novi nacin, da na potpuno miran i transparentan nacin RS i F BiH nestanu zbog besmisla postojanja takvih politickih jedinica u vecem sistemu i prelaskom na regionalane "prirodnije" ekonomske podijele!
Post Reply