Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

preludezalude

#51 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

:zzzz:
Last edited by preludezalude on 16/09/2013 12:02, edited 1 time in total.
preludezalude

#52 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

staradis wrote:mozes ti servisirati auto gdje hoces ali ako ti u knjizi auta pise da mijenjas ulje na 10 k kilometara sa uljem tog i tog kvaliteta onda to i treba da uradis nije tu knjizicu pisalo 100 inzinjera onako, isto je za dijelove
Sve to stoji sto si rekao, ali to je moje auto i ja radim sta hocu. ALI tehnicki pregled je tu da prilikom registracije me vrati sa tehnickog ako auto nije tehnicki ispravno. Pa ako hoces da imas registrovano auto onda moras da ga servisiras da bi prosao tehnicku ispravnost. Kod nas tehnicki pregled sluzi samo pro forme, samo da se uzmu pare. Tehnicki pregled je posljednja i jedina barijera koja bi trebala da eliminise neispravna tj neservisirana auta sa ceste. Medjutim stanje je takvo kakvo je. Vjerovatno je 90% auta na cesti tehnicki neispravno po raznim osnovama, kao sto je i moje auto tehnicki neispravno jer je rucna kocnica slaba, a prosao sam tehnicki.
Bakir1

#53 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by Bakir1 »

pa nije tehnicki jednom u godini korektivni faktor kokuzima koji vozaju neispravna auta.
ti ako si tako revnosan sto si dopustio da ti auto prodje tehnicki, sto nisi sve napravio pa dosao na tehnicki
preludezalude

#54 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

Nema drugog korektivnog faktora,a i ovaj jedini ne radi svoj posao.Takva nam je drzava, takav nam je mentalitet, to nam je dopusteno i tako se ponasamo. Drzava nam je dopustila da vozamo neispravna auta i ne vidimo u cemu je problem. Za nas eko test ne znaci nista, to je cista glupost, a vjerovatno samo 1 od 3 prodje taj test.
Mislis da negdje vani bi svijet servisirao auta da ne mora?
Last edited by preludezalude on 16/09/2013 12:14, edited 1 time in total.
almir90

#55 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by almir90 »

Nas mentalitet, 90% naroda nije svejsno da je normala da autima pada cijena, al' ne to bosnjo ne prihvaca, nama daje kupit auto za 5-10-15 000 nije bitno, vozat par godina i prodati za iste pare, ili cak sam ih sreo dosta koji bi prodali i skuplje nego sto su platili, to je smijesno, svako imalo pametan zna da to ne ide. Eto, na piku je 60% auta koja se vec godinu dana vrte po oglasima, jer narod jednostavno drzi jake cijene, i nema sanse pregovorima, to je zadnja i nema druge. Pa se cude kasnije kako dugo ne mogu prodati auto. A, koliko vidim u zadnje vrijeme u taj biznis sa autima (tj. sverc) svako ziv pocinje da se bavi, izgleda ko ne zna sta da radi, odmah se baca u sverc autima..
sema911s

#56 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by sema911s »

Bakir1 wrote:pa nije tehnicki jednom u godini korektivni faktor kokuzima koji vozaju neispravna auta.
ti ako si tako revnosan sto si dopustio da ti auto prodje tehnicki, sto nisi sve napravio pa dosao na tehnicki
dobio sam otkaz jer sam covjekuz savjetovao da mu kocnice nevaljaju, gume lose,.nakupilo se tih savjeta,.,i lagano kaze vlasnik mali jbga kvaris posoo
preludezalude

#57 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

E to je nasa realnost. Tako se radi kod nas i tome ce tesko se stati u kraj. Zato je cesta puna krseva, umjesto da otpadi budu puni krseva.
sema911s

#58 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by sema911s »

almir90 wrote:Nas mentalitet, 90% naroda nije svejsno da je normala da autima pada cijena, al' ne to bosnjo ne prihvaca, nama daje kupit auto za 5-10-15 000 nije bitno, vozat par godina i prodati za iste pare, ili cak sam ih sreo dosta koji bi prodali i skuplje nego sto su platili, to je smijesno, svako imalo pametan zna da to ne ide. Eto, na piku je 60% auta koja se vec godinu dana vrte po oglasima, jer narod jednostavno drzi jake cijene, i nema sanse pregovorima, to je zadnja i nema druge. Pa se cude kasnije kako dugo ne mogu prodati auto. A, koliko vidim u zadnje vrijeme u taj biznis sa autima (tj. sverc) svako ziv pocinje da se bavi, izgleda ko ne zna sta da radi, odmah se baca u sverc autima..
meni dajdza kupio g4 2002 novog presao sa njim nekih 20hiljda i pitam ga hoces prodat platio je on oko 30,000km kaze eto hocu koliko biste dali,(ja se necko hocul ici u de il ovjde) kaze lik eto koliko sam je ja platio,.,kontam koji ti je klinac to je bilo 2005,., kaze jbga ja sam je cuvo(sto je je i tada je imao u gepektu najlone sa sjedista) ,.,. ja odustanemi istu ko njegovu dovucem za pola cijene,jos mu vadim zivce sa par komada alu felgica,.,
nije on jedini,.,
danas vazi parola kupi vw golfa i zaradices na njemu na nekom volu od lefata,., cijena vw pogotovo golfu nepda samo zbog volvo lefata koji se zaklinju u isti,,.jesu to dobra avta al ko i svakoj robi opada im cijena,., samo sto balkanac nece da cuje za too,.

navikli ljudi da kupe dvojku tasovca i odu us loveniju i zarade na njoj(jer se prije nesto cekalo za ta avta)
Bakir1

#59 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by Bakir1 »

@preludezalude
eko test nema zakonsko uporiste i nije eliminatoran za tehnicku ispravnost vozila, obavezno ga je mjeriti a sa tim papirom ne mozes nista.
drugo mene je moj otac a njega njegov naucio da se auto mora odrzavati, nije peripetum mobile, i sada bih ja trebao cekati godinu do tehnickog da zamjenim ulje, pregledam kocnice, kugle krajnice i slicno?
na zapadu bas zbog odrzavanja a ne tehnickog pregleda starost voznog parka je ispod 7 godina a kod nas 17, skupo je odrzavati aute, tehnicki se svakako dobije na 2 ili vise godina, ali zato cike fino uzmu auto poslije udesa pa ga izvjestace pa te klempiraju radi te neispravne sajle da ti bridi unucima, a tehnicki vrijedi 2 godine.
jos nije izmisljena guma koja prelazi 200 + tkm, krajnica, disk plocica, pakna koja se ne mijenja nikad.
sta ce tu tehnicki?
znas li po kojim parametrima se ispituje tehnicka ispravnost?
nasi pravilnici jos uvijek kazu za gumu 4+ mm iste na pogonskoj osovini kod putnickih vozila, dot i slicno nije bitno.
@ sema911s
svako za se travu pase, ja sam radio taj isti posao i nikad nisam dobio otkaz radi savjeta, kada fino obrazlozis ljudima zasto ih vracas sa tehnickog zahvalni su ti radi toga.
ima svakakvih ljudi i ovdje znas jebo tehnicki ne valja tehnicki, pustili ga sa neispravnom sajlom, a nije se po guzici pocesao da tu sajlu zamjeni
johntra

#60 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by johntra »

čim se pojavi termin tehnički pregled, eto bakira... :D
Bakir1

#61 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by Bakir1 »

itekako svjestan da dosta tehnickih pregleda ne radi svoj posao kako treba, napisao vec jednom branim profesiju, ali mi se sere od pojedinaca koji omogucavaju istim tim tehnickim da muljaju jer dolaze sa neispravnim autima, i onda kada prodju na tom istom tehnickom, NEISPRAVNI, pricaju kako tehnicki ne rade svoj posao kako treba.
tragikomedija
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#62 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by arman1 »

2 x godišnje auto ide kod majstora na kompletan pregled + vožnja. To me najjeftinije dođe. Obično se većina kvarova otkrije dok ne postanu ozbiljni.
Uvijek imam svu obaveznu i POTREBNU opremu.
Osim zamjena sijalica i metlica brisaća sve odrade majstori. Svak svoj hljeb mora zaraditi.
Cijena je rezultat ponude i potražnje. Da nema budala koji za 20+ godina starog golfa daju 3000 i više ne bi se ni prodavali po toj cijeni.
preludezalude

#63 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:@preludezalude
eko test nema zakonsko uporiste i nije eliminatoran za tehnicku ispravnost vozila, obavezno ga je mjeriti a sa tim papirom ne mozes nista.
drugo mene je moj otac a njega njegov naucio da se auto mora odrzavati, nije peripetum mobile, i sada bih ja trebao cekati godinu do tehnickog da zamjenim ulje, pregledam kocnice, kugle krajnice i slicno?
na zapadu bas zbog odrzavanja a ne tehnickog pregleda starost voznog parka je ispod 7 godina a kod nas 17, skupo je odrzavati aute, tehnicki se svakako dobije na 2 ili vise godina, ali zato cike fino uzmu auto poslije udesa pa ga izvjestace pa te klempiraju radi te neispravne sajle da ti bridi unucima, a tehnicki vrijedi 2 godine.
jos nije izmisljena guma koja prelazi 200 + tkm, krajnica, disk plocica, pakna koja se ne mijenja nikad.
sta ce tu tehnicki?
znas li po kojim parametrima se ispituje tehnicka ispravnost?
nasi pravilnici jos uvijek kazu za gumu 4+ mm iste na pogonskoj osovini kod putnickih vozila, dot i slicno nije bitno.
@ sema911s
svako za se travu pase, ja sam radio taj isti posao i nikad nisam dobio otkaz radi savjeta, kada fino obrazlozis ljudima zasto ih vracas sa tehnickog zahvalni su ti radi toga.
ima svakakvih ljudi i ovdje znas jebo tehnicki ne valja tehnicki, pustili ga sa neispravnom sajlom, a nije se po guzici pocesao da tu sajlu zamjeni
Tehnicki pregled je tu bas za one koji ne servisiraju aute, da te natjera da ga servisiras i da bude tehnicki ispravno, a ne da ga vozas sa neispravnom rucnom kocnicom, luftovima u krajnicama, losim gumama i sl. I na zapadu se nebi auto odrzavalo da se takvo neispravno moze registrovati. Ali posto auto sa svojih 10 godina vuce puno vise na odrzavanje od onog starog 3 godine, a bez odrzavanja ne mozes proci tehnicki pregled ili u slucaju nesrece zbog tehnicki neispravnog auta ces da pisas krv, situacija je takva kakva jest.
Kazes:"na zapadu bas zbog odrzavanja a ne tehnickog pregleda starost voznog parka je ispod 7 godina a kod nas 17, skupo je odrzavati aute..." KRIVO Nije zbog tehnickog pregleda, vec zbog tehnicke ispravnosti.
Odrzavanje = tehnicka ispravnost
Kad se kod nas uvedu rigorozni tehnicki pregledi i rigorozne kazne za tehnicki neispravna auta, situacija na cesti ce se sigurno promijeniti.
Trenutno je stanje takvo da mozes vozati neispravno auto po cesti potpuno legalno i nikom nista. Sve je do pojedinca, hoce li redovno servisirati auto i koliko ce razmisljati o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih u saobracaju.
Bakir1

#64 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by Bakir1 »

kao sto ti na primjer razmisljas zar ne?
da pricas o tehnicki neispravnim autima tvoj bi trebao biti susta suprotnost a kako si sam priznao nije
staradis

#65 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by staradis »

preludezalude wrote:
staradis wrote:mozes ti servisirati auto gdje hoces ali ako ti u knjizi auta pise da mijenjas ulje na 10 k kilometara sa uljem tog i tog kvaliteta onda to i treba da uradis nije tu knjizicu pisalo 100 inzinjera onako, isto je za dijelove
Sve to stoji sto si rekao, ali to je moje auto i ja radim sta hocu. ALI tehnicki pregled je tu da prilikom registracije me vrati sa tehnickog ako auto nije tehnicki ispravno. Pa ako hoces da imas registrovano auto onda moras da ga servisiras da bi prosao tehnicku ispravnost. Kod nas tehnicki pregled sluzi samo pro forme, samo da se uzmu pare. Tehnicki pregled je posljednja i jedina barijera koja bi trebala da eliminise neispravna tj neservisirana auta sa ceste. Medjutim stanje je takvo kakvo je. Vjerovatno je 90% auta na cesti tehnicki neispravno po raznim osnovama, kao sto je i moje auto tehnicki neispravno jer je rucna kocnica slaba, a prosao sam tehnicki.
ama neosporavam ja tvoja prava, samo kazem da kao moralno odgovorna individua moras da razmisljas sebi,svojima i drugima ako ugrozavas sigurnost.
preludezalude

#66 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:itekako svjestan da dosta tehnickih pregleda ne radi svoj posao kako treba, napisao vec jednom branim profesiju, ali mi se sere od pojedinaca koji omogucavaju istim tim tehnickim da muljaju jer dolaze sa neispravnim autima, i onda kada prodju na tom istom tehnickom, NEISPRAVNI, pricaju kako tehnicki ne rade svoj posao kako treba.
tragikomedija
Ovdje ispadas smijesan jer prebacujes krivicu na druge. To hoces reci da na tehnickom pregledu vlasnik auta mulja, a ne onaj koji obavlja pregled tj "tehnicki pregled".
I treba pricati o ovome na sva zvona. Eto ja sam prosao tehnicki, a nije ni provjerio kocnice. Treba pricati jer se sutnjom prikrivaju nerad stanica za tehnicki pregled. Kad stanice za tehnicki pregled budu radile svoj posao kako treba, stanje na cesti ce se drasticno promijeniti i u pogledu sigurnosti i u pogledu prosjecne starosti auta.
citroen xm

#67 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by citroen xm »

Kad se već priča o cijenam, Golf 2 negdje 2000-te dok se još mogao legalno uvesti, savršen primjerak iz zadnjih godina kupovao se za 4-5000 DM do registracije. Vidim pojedinci i danas posle 13 godina cijene dvice toliko. Ja im želim da tako dobro auto ostane vječno njihovo.
preludezalude

#68 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

staradis wrote:
preludezalude wrote:
ama neosporavam ja tvoja prava, samo kazem da kao moralno odgovorna individua moras da razmisljas sebi,svojima i drugima ako ugrozavas sigurnost.
To si potpuno u pravu. Sve se je svelo na vlasnika auta koliko ce razmisljati o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih. Ali mnogi ne razmisljaju o tome. Problem je da jedna jedina institucija koja bi nas trebala natjerati da vozimo tehnicki ispravno auto, svoj posao ne radi.
Bakir1

#69 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by Bakir1 »

daj svoj broj sasije da ti ja u 2 telefonska poziva ponistim vrijednost tehnickog i da se pokrene istraga protiv tog tehnickog.
ja ne ispadam smijesan nego to upravo radis ti, vrsis zamjenu teza a nije ti prvi put, popravis sve na autu i dodjes na tehnicki, jer mislis o sebi prvobitno i o ostalim ucesnicima u saobracaju kako ti kazes i nema sta tehnicki naci da ti nije ispravno, ne dodjes sa neispravnim auto, ciganises oko sajle koja kosta 50 KM, prodjes i od sebe stvoris velikog znalca koji detektuje sve probleme.
kako znas da ti nije sajla ispravna ako ti niko nije provjeravao kocnice?
preludezalude

#70 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:daj svoj broj sasije da ti ja u 2 telefonska poziva ponistim vrijednost tehnickog i da se pokrene istraga protiv tog tehnickog.
ja ne ispadam smijesan nego to upravo radis ti, vrsis zamjenu teza a nije ti prvi put, popravis sve na autu i dodjes na tehnicki, jer mislis o sebi prvobitno i o ostalim ucesnicima u saobracaju kako ti kazes i nema sta tehnicki naci da ti nije ispravno, ne dodjes sa neispravnim auto, ciganises oko sajle koja kosta 50 KM, prodjes i od sebe stvoris velikog znalca koji detektuje sve probleme.
kako znas da ti nije sajla ispravna ako ti niko nije provjeravao kocnice?
Tehnicki pregled je duzan da tehnicki neispravno auto vrati sa tehnickog pregleda. Da li je to istina? Molim te odgovori.
Ako takvo auto dobije papir da je tehnicki ispravno, da li je to ilegalno, nezakonito, nerad, nazovi kako hoces, od strane stanice za tehnicki pregled? Molim odgovor.
Meni nisu provjerili kocnice uopste. Da li je to nerad od strane stanice za tehnicki pregled? Molim odgovor.
Rucna kocnica mi jaaaako slabo koci. Dobio sam papir o tehnicki ispravnom autu. Da li je to nerad stanice za tehnicki pregled? Molim odgovor.
Bakir1

#71 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by Bakir1 »

broj sasije i rijesimo problem, ostati ces bez tehnickog a ti koji nisu radili svoj posao dobiti ce prijavu.
preludezalude

#72 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by preludezalude »

Hajde jarane, odgovori na moja pitanja kad toliko branis svoju struku.
staradis

#73 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by staradis »

Danas sam gledao auta na mobile.de suza isplati se otici i kupiti.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
harla_kurla

#74 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by harla_kurla »

Tko kaze da su polovnjaci kod nas skupi? :lol:

Evo primjer:

http://www.pik.ba/artikal/8710625/golf-2-country/

Hehe....
relax11

#75 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?

Post by relax11 »

Cuj ovog sto komentarise

"Vake masine nema na daleku! Prijatelju sretno s prodajom"

Vidi se da nikada nista nije bolje vozio od "dvice" :lol: :lol:

Ljudi dvica je obicni krs, a narucito ova odignuta kanta imao sam prilike vozati !

Jos cijeni 10.000km :run: :run:
Post Reply