Prpa.ba wrote:madner wrote:Neki prosjecan doprinos godisnje je oko 1000-1500 KM, enormno je samo ako se usluga ne koristi, a usluga je odlicna za mizeran ukupni iznos i strukturu stanovnistva. Penziori ne uplacuju sada nista, ali itekako koriste usluge.
10% ljudi bi imalo bolje uslove da je privatno osiguranje opcionalno.
Na uslugu se ne moze ni pomisliti bez podmicivanja spodoba u sistemu zdravstva koje su vec natprosjecno placene kroz doprinos. A i tada je zbog slabe strucne osposobljenosti i nepostojanja pravne odgovornosti usluga na nivou africkih vukojebina gdje je pitanje koju ces bonus bolescinu pokupiti potucanjem po javnom zdravstvu.
Tako da na 6000 netto prosjecni irget kihne 1500 haraca da bi dzabojedi imali redovna primanja i onda od 200 KM navise po intervenciji. Nema sta, odlicna usluga za mizeran ukupni iznos.

Ne treba im hvaliti vjere, ali ne treba ni pretjerivati.
Kao neko ko je vidio Afriku i kome su vadili krv onom konjskom iglom, samo cu ti reci da grdno pretjerujes ... ponovo, na manjkavosti treba ukazivati ali ne pretjerivati.
Na uslugu se moze racunati bez podmicivanja i to ekstra uslugu kakvu ces rijetko gdje dobiti na Zapadu.
Dijete mi je imalo operaciju u Plavoj bolnici u Tuzli i prezadovoljan sam uslugom. Dr Nazim (zaboravio sam prezime)
Mama mi je skoro takodje bila u bolnici u Tuzli, kaze da su je tretirali kao plemstvo ... samo nije bila zadovoljna hranom, a to je prica o bolnickoj hrani.
Na zalost, ima i previse slucajeva za koje znam gdje se adekvatna njega nije mogla dobiti bez mita ... ali, mozemo govoriti o neadkevatnoj kontroli kvaliteta usluga u zdravstvu, isto kao sto mozemo govoriti i o mentalitetu "koverte" i "neka je malo bolje pripaze" a to je onda licna dogovornost svakog od nas.
Usluga u smislu ophodjenja prema pacijentu je daleko bolja u vecini zemalja Zapada, kao i mogucnost legalnih implikacija u slucaju nemara, sto je opet pitanje sudstva ali i medicinskog esnafa.
Sto se tice doktora, za ovako male sredine kao sto smo mi, imamo idiote istina, ali imamo i doktore i medicinske sestre za pozeljeti.