pa, zanimljivo ti je to, ne znam da li bih bas tako nazvala "gubitak civilizacijskog nivoa" ali mislim I ja da raspad Jugoslavije nije bio uspijeh ali je takav bio dozivljaj, valjda je tu I porijeklo nedostatka ideja I truda da se nesto bolje napravi...kao da se mislilo sve ce se rijesiti ako dobijemo svoju jednonacionalnu drzavu...Ali Kemal wrote:Za uspostavljanje nove Jugoslavije je potrebno jedno stanje svijesti i civilizacijski nivo koji smo izgleda nepovratno izgubili, tako da svi oni koji se plase toga nemaju nikakvog razloga za zabrinutost.![]()
Jedini ispravan odgovor zasto se raspala Jugoslavija je gubitak civilizacijskog nivoa bez koga je nemoguce da jedna visenacionalna zajednica bude uspjesna. Sve ostalo je posljedica toga. Boraveci malo na ovom forumu i citajuci komentare po portalima samo budalama nije jasno koliko je to sve otislo daleko u negativnom smislu.
Kombinacija iracionalizma, paranoje i kolektivne shizofrenije.
Zavisi iz koje perspective se stvari postave.Ako kazes bili smo nacionalno ugrozeni, nije bilo rjesenja onda se nuzna kao uspijeh namece otcjepljenje odnosno raspad ali ostaje pitanje koje I jeste odgovor na naslov teme- zasto nije moglo drugacije, zasto nismo mogli naci rjesenje...mislim nedostatak zelje naroda, ma koliko se cinilo da su svi voljeli Jugoslaviju I da je I danas mnogi prizivaju, ipak bice da vecina prije svega I nije zeljela vise Jugoslaviju...