Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?

Post Reply
Pravda30

Post by Pravda30 »

zlata wrote:Meni je jako drago da se u BiH govori i Hrvatski. Niko se nije dig'o na ustanak kad su nas tokom 60 godina nasilno sopali ijekavizirani Srpski jezik (dijalekt). Sad svi tvrde da je to pravi Bosanski.

Znaci HEFTA je Bosanski. Jel'da? Eh mrs vise...nije se narod borio za Tursku Bosnu...nego za Bosnu u kojoj se govori Bosanski (Slavenski) jezik...i taj izvorni Bosanski jezik (dijalekt) je sigurno slicniji Hrvatskom jeziku (dijalektu).

Ne znam ljudi koji je vama Bosanski jezik...ali ovo sto mi danas govorimo...je velikim dijelom vec unakazeno. Sad nam samo ubacivaju glasove H..i jos malo Turcizama..i tvrde da je to Bosanski.

Ja sam jos u dijetinjstvu govorila sve te teske H glasove...i nikad ih nisam izbacila iz svog govora. Dugo vremena sam zvucala k'o necija nane. Isto tako znam da se na Bosanskom i Hrvatskom "ide raditi". Srbi idu "da rade". I tako su dobro odradili svoje...da u Bosni ni najobicniji puk ne zna sta mu je to izvorni govor.."vlastiti jezik".

Kod nas ima dosta ovih sto zale jal za Hrvatskom, jal za Srboijom , jal za Turskom,jal za Jugoslavijom a evo sada imamo i neke "proevropljane"(ma sta sto znacilo).

Ti si ocigledno izabrala ovo prvo pa ti je DRAGO sto se prica "hrvatski". U Bosni se pricao Bosanski i tako ce biti u buducnosti.U zadnjih 150 godina se vrsi srbizacija i hrvatizcija Bosne i to na svakom polju. A ova krvatizacija bosanskog jezika je najfrapantniji primjer u zadnje vrijeme. Naravno Fekalna TV se posebno istice u tome.No bit ce boljih dana u to nema sumnje. Prebrodit ce se i ovo.

A proictah da neki pisu kako taj jezik stoji u ustavu pa ga stoga treba postivati.Pa pitam se da li igdje ima ovako naivan narod koga mogu ovako lahko zavesti?Znaci priznajete i "republiku krvsku"? JA NE!
Ovaj ustav nam je silom nametnut i rezultat je dvostruke AGRESIJE i GENOCIDA i ulogom MZ bi se trebalo pozabaviti.Zato treba gurati tuzbu i kao krajnji cilj traziti ponistenje ovoga sramnog sranja. Ovdje se legitimizirao zlocin i sila jacega.
ahmed_dv

#102 Re: propaganda ponovo

Post by ahmed_dv »

suckitup!!! wrote:Za SERONJU i ine parazite, kratko i jasno: sve bi to i bilo tacno u vezi hrvatskog jezika i opravdanosti postojanja istog u Bosni, da nije jednog cistog historijskog falsifikata generiranog nastojanjima Zagreba da kroatizira bosanske katolike. Evo o cemu ja; da ti znas imalo historiju s kojom se busas u prsa, znao bi (ali ipak mislim da znas ali da lukavo presucujes) da do druge polovice 19 vijeka u Bosni su zivjeli: Bosnjaci (bosanski muslimani), bosanski pravoslavci i , gle cuda (!!!), bosanski katolici KOJI NIKAD BLAGE VEZE NISU IMALI SA HRVATSKOM, bas kao ni bos. pravoslavci sa Srbijom. Ali, onda u drugoj polovici tog, za Bosnu i njen identitet, kobnog 19 vijeka, u svrhu konsolidacije hrvatske nacije i prevashodno zbog povecanih apetita prema Bosni, i istocne "komsije" a i one "zapadne" (navodnici, jer mi se gadi navesti Hrvatsku kao zapad) pomocu 1000-da odaslanih misionara, politickih komesara, dousnika, spekulanata svih fela sire nemilice PROPAGANDU domicilnoj bosanskoj katolickoj populaciji da su oni HRVATI, lukavo ukazujuci na spregu NACIJE sa RELIGIJOM, t.jest, ubjedujuci nase Bosance da je njihovo katolicanstvo dokaz pripadnosti (stranom) hrvatskom narodu i Hrvatskoj. Kod bosanskih pravoslavaca ista prica.

Da vidim sada te tvoje "argumente i povelje"...hahahahaha

Zvuci mozda preostro, ali ipak: KO SE OSJECA HRVATOM A/I SMETA MU BIH I NJEN STOGODISNJI IDENTITET, JEZIK... NEK SE IZVOLI PRESELIT` U "LIJEPU NASU"...

Zaista, ko ovdje zivi i zdusno radi protiv drzave svojih predaka, negirajuci njenom NARODU (jer smo, uprkos politicarima, jedan BOSANSKI NAROD) cak i pravo na vlastiti jezik i historiju, taj izdajnik i ne treba da s nama dijeli komad bosanskog neba.

Zao mi samo sto ne tuzismo Hrvatsku za agresiju i genocid!!!

Pozdrav normalnim
Ovo je bilo vrlo zanimljivo. Hvala na ovom komentaru. Zasto se bosanski Hrvati i Srbi ne smatraju Bosancima samo moze biti rezultat propagande od strane Hrvatske i Srbije. U BiH zive Bosanci i njihov jezik je Bosanski. Ti Bosanci u BiH imaju razlicite religije ali religija i ne treba da se veze sa nacionalitetom. Zbog toga sam pitao za neke od vas glupo pitanje "Zasto se govori hrvatski na FTV?" Jos jednom hvala na ovom komentaru.
arnica

Post by arnica »

ok---malo van teme ali slicno...npr. u americi voditelji na vijestima nastoje da pricaju "americki-engleski" bez ikakvog regionalnog naglaska, tako da iako su mozda porijeklom sa juga (Drawl naglasak), sa istocne obale (Brooklyn-Boston naglasak), Minnesote, i slicno (Ebonics :) ), nemoze se prepoznati--

sa tim onda oni izgledaju "univerzalni" svim amerigosima... :-)
mrmot

Post by mrmot »

Postoje, hm, stanovite razlike između jezika i akcenta.
Sir Oliver

Ovdje se jezikom utvrđuju ne samo civilizacijske razlike, već i genetske. Taj proces se nazivlje: etnogneza kroz jezikoslovlje!
Dr Mengele
kicky

Post by kicky »

ne želim komentirati zašto se na FTV-u priča hrvatski jezik? za mene je glupo što netko uopće traži razlike između jezika kao što su hrvat. i bos., ali je točna činjenica da hrvati(ja sam hrvat) žele stvoriti što više novih vokabulara u svom jeziku da bi on onda bio što različitiji od srpskog i bosanskog. to je jedan od hiljade gluposti koje su proizvodili bolesni umovi nekadašnje hrvatske vlasti. ja osobno nailazim na mnoge neugodnosti kad koristi riječi kao što su hiljadu ili sl. ja pričam hrvatskim jezikom, ali nitko mi ne može uzeti za pravo da koristi neke riječi koji nrkakvi lingvisti ne smatraju dovoljno hrvatskim. :-)
zlata

Post by zlata »

Za sve ove glasovite NACIONALISTE ..moram malo razjasniti:

Prvo...okanite se malogradjanskih "Veliko-Bosnjackih" i nacionalistickih predrasuda. Nisam "Ljuta Krajiska", nit'iz Cazina....jer Krajina je puno veca. (Nekad imam utisak...da mnogi aktivno rade na razjebavanju Bosne...i prekrajanju ostatka u Bosnjakistan...od Travnika...do Makedonske granice). Veliki dijelovi Krajine su "ocisceni i okupirani". Drugo..slucajno sam odrasla u sredini u kojoj se je govorilo PUNO turcizama...i tipicno bosanskih arkaizama..koji su bili identicni arkaizmima iz vecine krajeva BiH.

Bas zato mi idu na onu stvar... SVI politicki i nacionalisticki jezikosovci.
Kad je trebalo braniti Bosanski jezik (ili dijalekt)..PRIJE 60 godina...nikud nikog! Sad je malo prekasno. (Al'su zato zajebavali Nametke i ostale Alije koji su im barkali "YugoSrbomir"). Donedavno, "malehan"..je bio predmet za ruglo.

Ovdje je nekima mrsko sto se u Bosni govori i "Hrvatski" jezik. Idu im na zivce Hrvatske novokovanice. IDU I MENI. Al'mi ne smeta "Hrvatski" jezik. Najslicniji je "Bosanskom"...i kao takav...potreban nam je. Ipak su ocuvali dosta izvorno Slavenskog ...Jest'im jezik latiniziran...al'je i u Bosni srbiziran, turciziran, crnogoriziran..itd. (Treba i njima "Bosanski". Ko se ne voli "kititi" Hasanaginicom?)

ALI..mogu pitati te..kojima smeta "Hrvatski"...jel'im ne ide na zivce politicki motivirano serviranje turcizama u Bosni. Ja ih bar koristim od kad sam se rod'la. Nikad nisam ni prestala. I govorit'cu dok ne crknem...ALI ne iz politickih razloga...u ime nekakvog "Bosnjackog" jezika....k'o sto ga ovaj hodza ovdje zove.

ZATO cu se isto tako krvavo truditi...da mi potomci znadu...da je i cirilica (i bosancica) bosansko pismo. Da im je jedna pranane bila Gospe, a druga Fate...Da, dragi moji, Gospe muslimanka je pisala svoj jezik arebicom. I da su se u Bosni sva ostrva (za koja ja znam) zvala otoke. Da su im pradidovi govor'li i ozujak, travanj, svibanj..itd..To im je bio jezik koji su davno donijeli na "nase" prostore. Ako je moguce..zelim sto vise ocuvati, i ako mi "Srpski" i "Hrvatski" mogu pri tom pomoc'...Bujrum...SAMO...nisu ni njihovi "jezici" lingvisticki monoliti.

Inace...mozemo "krstiti" te svoje "jezike" stotinama imena, ALI...ni danas dan mi ne treba prevodilac u Beogradu, nit'u Zagrebu...i sto se mene tice...jezik je Bosanko-Crnogorski-Hrvato-Srpski...i kao takav bogatiji. Nasa je duznost.. ocuvati nasu lokalnu (i bosanskohercegovacku) varijantu tog jezika. Sto mi SVI ne mozemo stati u jednoj drzavi..to je zasebna prica. (Nije ni cudo...kako ce funkcionirati ta drzava, sa tol'ko jezika. Ko ce placati to'ke "tumace"?)

Do nas je ocuvljavanje "naseg"...a sta ce ciniti jezikoslovci u Zagrebu ili Beogradu...ne mozemo puno na njih uticati...ali ne mozemo to'ko, ni na Latice...ni na Kljucanine i Halilovice. I kod njih..."nacionalisticka politika" igra svoju ulogu. Trenutno...oni u nase ime, "crtaju"... sta je to "nase".

Veca je razlika u jeziku Brazila i Portugala...pa se ne "kite" razlikama. Jezik je Portugalski...jer potice iz Portugala. Ima i tu logike. Svi ljudi svjeta traze zajednicki rjecnik...da bi se lakse (i bolje) sporazum'li. Valjda smo i mi na redu!
BECHO

Post by BECHO »

Ne moze se negirat jezik koji je sam po sebi fakt, cinjenica, historija bosansko-hercegovackog naroda bez obzira na razlike! Srbi i Hrvati iz susjednih zemalja su stvorili norme zajednickog pisanog jezika, u periodu Jugoslavije - buduceg srpsko-hrvatskog! Kao osnova za taj vjestacki jezik uzeta je studija Vuka Karadzica (reformatora "srpskog jezika"), koji je trazeci najciscu varijantu juznoslavenskih govora pronasao stokavsko narijecje bosanskog jezika istocne Hercegovine (koji inace ima ijekavski izgovor), preinacio ga u ekavski izgovor i dodao mu atribut srpski! Dakle, jedan dijalekat bosanskog jezika postao je na taj nacin osnova za buduci srpski i hrvatski literarni jezik! Iz svega toga je jednostavno izvesti zakljucak da je svaka tvrdnja da je bosanski jezik nastao pod utjecajem hrvatskog ili srpskog, ili da je on nekakav njihov toboznji dijalekat, potpuno neosnovana! Bosanski jezik je naprosto jezik koji kroz historiju paralelno postojao sa dva spomenuta i pored toga u mnogo slucajeva direktno utjecao na razvoj oba, posebno nakon Prvog svjetskog rata kada se pokusalo stvoriti jedinstven juznoslavenski jezik!

Sta ti mislis Zlato? :roll:

Muhamed Hevaija Uskufi je napisao prvi rjecnik bosanskog jezika - Potur Sahidija - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rjecnika. Postoje cetiri sacuvana primjerka ovog rjecnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Svedska).

Prva bosanska drzava koja je imala bana i neovisnu vladu osnovana je pocetkom X stoljeca. Iz tog perioda sacuvani su najstariji pisani spomenici u Bosni - takozvani stecci (natpisi na bogumilskim nadgrobnim plocama).

Najstariji sacuvani bosanski i jedan od najstarijih tekstova sa juznoslavenskog jezicnog podrucja uopce je Povelja bana Kulina iz 1189. godine, u kojoj se reguliraju trgovinski odnosi bosanske drzave s Dubrovackom republikom.

Ime "bosanski jezik" prvi put se spominje 1300-te godine u djelu "Skazanie iziavlieno o pismenah" (Historija pisanih jezika) koju je napisao najpoznatiji vizantijski putopisac, Konstantin Filozof.

Prvi bosanski alfabet je bio glagoljica, ali nije dovoljno dokazana i izucena njegova rasprostranjenost. Na nekoliko bogumilskih stijena pronadjenih u zapadnoj Bosni zabiljezeni su i glagoljicni znakovi. Ali najstarije pismo koje je imalo svoju upotrebu na bosanskim dvorovima i u crkvenim spisima je posebno prilagodjena bosanska varijanta cirilicnog alfabeta, takozvana bosancica, izgradjena na osnovama klinastog pisma.

Tokom 13-og stoljeca je srednjovijekovna Bosna, zbog svoje hereticke krscanske vjere, manje ili vise bila na ratnoj nozi s vatikanskim papom, ili bolje receno svojim katolickim susjedima na koje je papa imao jak utjecaj. Sve je naposljetku dovelo do cinjenice da je kralj Tvrtko II Kotromanic bio prisiljen priznati papinu vrhovnu vlast i primiti 2000 katolickih franciskanskih svestenika i opata (kaludjera) koji bi prosirili katolicko ucenje u Bosni. Tokom misije svestenici su upotrebljavali latinski jezik, sto je u izvijesnoj mjeri utjecalo na srednjovijekovni bosanski jezik.

Ali necu da kvarim temu, ipak se ovdje pise o hrvatskom jeziku!

P.S. Ne rece ti meni Zlato jesil Bosanka ili Hrvatica islamske vjeroispovjesti!? Nista zlonamjerno i bez ljutne! ;)

Pozdrav
mrmot

Post by mrmot »

Hm, jezik ovdje nije baš bitan. On je samo u službi nečega. Zapravo iskorišeten je kao još jedno oružije. Da nije tako niko ne bi pokazivao bog zna kakav interes za njega.
Dakle to "nešto" je problem, Zlato.
wels

Post by wels »

Zlata,citat: Inace...mozemo "krstiti" te svoje "jezike" stotinama imena, ALI...ni danas dan mi ne treba prevodilac u Beogradu, nit'u Zagrebu...i sto se mene tice...jezik je Bosanko-Crnogorski-Hrvato-Srpski...

Znaci po tebi Zlato Hrvati ce krstiti jezik kao hrvatski,Srbi kao srpski,a za nas Bosance neka bude Bosanko-Crnogorski-Hrvato-Srpski...

A zasto ne bosanski?

Pa kad ove nase jezike koji su haman isti nece da nazovu,recimo shatro jezikom zasto bi ga mi Bosanci zvali Bosanko-Crnogorski-Hrvato-Srpski.

E, Zlato,Zlato!

Lijepo ti kontas mnoge stvari i u biti se slazem sa mnogim tvojim razmisljanjima ali ovdje puno grijesis.

A ja i dalje tvrdim da je Vukovo djelo oslonjeno na bosanske izraze i rijeci,a hrvatski jezik na Vukov pravopis.
fido1

Post by fido1 »

J*bote, citajuci ovo, dosao sam do zakljucka da znam puno jezika,
Bosanski, Hrvatski, Srpski, a pisati Latinicu, Cirilicu, uh pardon, moram dodati Satrovacki i onda jos dodati S-H, H-S (necu dodavati strane jezike).
Ja molim gospodu da izmisle jos koji jezik.
Hvala
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#111 Re: Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?

Post by horns&drums »

ahmed_dv wrote:I mozda jos bolje, zasto se niko nije suprostavio tome? Ako neko ima odgovor na ova pitanja zamolio bih da me informise jer mi stvarno nije jasno?
Zasto bi se suprostavio tome?

Imam odgovor na tvoje pitanje ali koliko vidim jako si ogranicen pa ti necu odgovoriti.

Bok stari
Hart

Post by Hart »

I mozda jos bolje, zasto se niko nije suprostavio tome? Ako neko ima odgovor na ova pitanja zamolio bih da me informise jer mi stvarno nije jasno?

Zato sto su Hrvati konstitutivni narod, eto zasto...
meni ne smeta cirilica na TVu ali mi smeta kad na dnevniku u 19.00 spiker prica ne-bas-uvjezbanom ekavicom ... to mi je neprihvatljivo za "centralnu informativnu emisiju", ekavica se govori u Srbiji, a ne u BiH - u RS je zvanicni dijalekt ijekavski
BigusDickus

#113 Re: propaganda ponovo

Post by BigusDickus »

suckitup!!! wrote:Za SERONJU i ine parazite, kratko i jasno: sve bi to i bilo tacno u vezi hrvatskog jezika i opravdanosti postojanja istog u Bosni, da nije jednog cistog historijskog falsifikata generiranog nastojanjima Zagreba da kroatizira bosanske katolike. Evo o cemu ja; da ti znas imalo historiju s kojom se busas u prsa, znao bi (ali ipak mislim da znas ali da lukavo presucujes) da do druge polovice 19 vijeka u Bosni su zivjeli: Bosnjaci (bosanski muslimani), bosanski pravoslavci i , gle cuda (!!!), bosanski katolici KOJI NIKAD BLAGE VEZE NISU IMALI SA HRVATSKOM, bas kao ni bos. pravoslavci sa Srbijom. Ali, onda u drugoj polovici tog, za Bosnu i njen identitet, kobnog 19 vijeka, u svrhu konsolidacije hrvatske nacije i prevashodno zbog povecanih apetita prema Bosni, i istocne "komsije" a i one "zapadne" (navodnici, jer mi se gadi navesti Hrvatsku kao zapad) pomocu 1000-da odaslanih misionara, politickih komesara, dousnika, spekulanata svih fela sire nemilice PROPAGANDU domicilnoj bosanskoj katolickoj populaciji da su oni HRVATI, lukavo ukazujuci na spregu NACIJE sa RELIGIJOM, t.jest, ubjedujuci nase Bosance da je njihovo katolicanstvo dokaz pripadnosti (stranom) hrvatskom narodu i Hrvatskoj. Kod bosanskih pravoslavaca ista prica.

Da vidim sada te tvoje "argumente i povelje"...hahahahaha

Zvuci mozda preostro, ali ipak: KO SE OSJECA HRVATOM A/I SMETA MU BIH I NJEN STOGODISNJI IDENTITET, JEZIK... NEK SE IZVOLI PRESELIT` U "LIJEPU NASU"...

Zaista, ko ovdje zivi i zdusno radi protiv drzave svojih predaka, negirajuci njenom NARODU (jer smo, uprkos politicarima, jedan BOSANSKI NAROD) cak i pravo na vlastiti jezik i historiju, taj izdajnik i ne treba da s nama dijeli komad bosanskog neba.

Zao mi samo sto ne tuzismo Hrvatsku za agresiju i genocid!!!

Pozdrav normalnim
Sto nam ovaj skrati istoriju bosanske drzavnosti i identiteta na 100 godina. Sto kaze seronja: Halal vera...
Neka tebe u dijaspori, nemo se vracati u svoju zemlju sa "stogodisnjim identitetom". Covjece, ja imam stolicu u stanu stariju od sto godina. :D
BECHO

Post by BECHO »

Nije to nista, neki cuvaju knjige i zapise o mitovima stare 600 godina (jos od cara Dusana) pa ih prenose s 'kolena na koleno'! Mo's mislit koji je to napredak!? :D
zlata

Post by zlata »

Becho...

Ta PS. podjebavanja...posluzi svojim Sandzackim "okupatorima".

Sto se tice "Potur Sahidije"..imala sam kopiju izpred'sebe citav dan..bas kraj racunara...i sta s'tim zelis reci...Da je Bosanski jezik posve drugi jezik.. razlicit od Srpskog i Hrvatskog.... zato sto je covjek napis'o rjecnik prije 400 godina, (dijalektom koji mi vise i ne govorimo u Bosni). Koje su to rijeci u Potur Sahidiji...koje nisu koristili i Srbi i Hrvati? Postoji i Kastilijanski..pa ga citav svijet zove Spanjolski. Mislis da Bosanski jezik postoji...zato sto je covjek skupio zbirku rijeci..i objavio u jednoj knjizici kojoj je nadio takovo ime...
Znaci..ako je to Bosanski jezik...mi taj Bosanski vise ne govorimo. Takav ne postoji. Za politicare, drzavotvorce, nacionaliste, i ko god tako zeli..Bosanski, Srpski i Hrvatski su tri "RAZLICITA" jezika. Ali...za svakog NORMALNOG COVJEKA...koji je naucio ista jezika...to isticanje dijalektskih razlika, (kao obrazlozenje-razlog da jezik STVARNO postoji) je naobicnija, najprostija budalestina. Za mene je Bosanski..jer ja zelim ocuvati dijalekt i govor moje sredine..mog kraja i autohtone Bosne...ALI...ako ce mene uciti da je dijalekt Plava i Gusinja...Podgorice i Nevesinja...i (jos pokoja Tudjmanovska novokovanica kad uleti preko Sirokog Briga) PRAVI Bosanski jezik...e pa ni sam ni ja jucer pala s'neba.

Sto se tice Vukovog "Bosanskog". Ocito...Istocno Hercegovacki dijalekt...najveci uticaj Crne Gore, Raske, Crnogorske ijekavstine...Ostali krajevi BiH su bili pretezno ikavski-stokavski. Znaci to nije Bosanski govor...tako da ti propada teza...da je Srpsko-Hrvatski najvise Bosanki jezik. Uostalom...i Slavonci, Licani, Zagorani, Kordunasi..su bili pretezno ikavci-stokavci. I njihov je jezik, zajednicki nam "kum", srbizir'o-pocrnogorio...tako da smo SVI tu malo skrenuli. Samo sto je Hrvatska postedjena agresivne poslijeratne politike...nasilnog srbiziranja rijecnika i gramatike BiH govora, i knjizevnog jezika.

Ako cemo bit'iskreni...danasnji Bosanski jezik je jezik nasih "Vlaha"...ijekavska stokavica, kojoj je dodat' srbizirani rijecnik i gramatika. Sad se ti isti, nekadasnji teski ijekavci...satrase savladati ekavski.

Malo, pomalo...kako nas je Tito sve skolov'o...tako je Crnogorsko-IstocnoHeregovacki dijalekt (i uticaj), nadvlad'o. BECHO..Istocna Hercegovina nije bila jezgra Bosanske drzave....Tako da se ni taj pogranicni govor ne moze predstavljati kao nekadasnji Bosanski jezik...jer u biti...to nije ni bio.

Sto se tice "postojanja" Bosanskog jezika...pa dobro...ja mogu napisati i Krajiski...i dokazati da je razlicit od tog naseg danasnjeg Bosanskog...i za 400 godina naci ce se hrpa drzavotvoraca koji ce pripovijedati da taj jezik postoji. Jos kad bi Srbi..dobili svoju SAO Krajinu..mog'o bi im isti taj rijecnik posluziti kao naucni dokument...i potvrditi njihovo pravo na jezik, zato drzavu, i nezavisnost.

Bila sam na fakultetu sa Hrvaticom iz Zupanje..koja je ovdasnjim papcima tvrdila...(ne znajuci ko sam)...kako su Srpski i Hrvatski dva RAZLICITA jezika.... A ovdasnje neznalice vjeruju..i postivaju sta im kazes. Tako ce Jeko otic'jos jednom New York...i drzati njima predavanje o Bosanskom jeziku...i dabome...doc'ce sve Sandzaklije iz New Jersey-a, koji govore "najispravniji" Bosnjacki...pljeskati svome "braci Bosnjaku". Tako ovdje Hercegovci pljeskaju svojim Cetnicima i Ustasama...kad im drze predavanja o "cistoci" kulture, jezika i naroda.

Daj BECHO...ubaci malo uvjerljivije argumente...da bi me "nagovorio" da POSTOJE Srpski, Hrvatski i Bosanski. Za mene ce postojati...kad mi bude potreban rijecnik u Beogradu i prevodilac u Zagrebu. A o tome zasto se mi svi zajebavamo..i trosimo snagu uvjeravajuci svijet u to, kako postoje TRI jezika...umjesto da svi na lokalnom nivou pokusavamo ocuvati svoj govor..a u medjuvremenu ocuvati i zajednicki jezik...koji dijelimo sa Srbijom, Crnom Gorom, i Hrvatskom....JERBO....Engleski prodire SVUKUD.
wels

Post by wels »

Pametnije i jednostavnije bi bilo dokonim lingvistima,jezikoslovcima i inim jezickim strucnjacima da sjednu za okrugli sto i jednostavno dogovore sasvim novi naziv za ove nase hrvatske,srpske,bosanske jezike.

Jer "jezicki rat" su oni skuhali iz ko zna kakvih pobuda.

Npr:Ako se jedna drzava moze zvati Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija ja predlazem da se ovi nasi jezici sastave u samo jedan naziv i to u: bivsihrvatskosrpskobosanskocrnogorski

Ako ga vec nece nazvati shatrovackim :D
BECHO

Post by BECHO »

U pravu si zlato, ipak se ti vise razumijes u historiju jezika s ozbirom da si jednom spominjala da ti je to neka vrsta hobija, profesije ili nesto sl.! Sve je to jedan jezik i svi se mi jako dobro razumijemo ali ja ne zelim da neko ima monopol na jezik koji se prica u BiH i da ga naziva srpskim odnosno izvornim hrvatskim jezikom kao pojedini kvazi veliki lingvisticari u BG i ZG! Bosanski jezik postoji i kao takav bi trebao da bude napokon akceptiran od strane kosmija sa istoka i zapada jer ako se hrvatski i srpski razlikuju u tisucama, sijecnjima i veljacama, zasto bosanski ne bi mogao biti svojstven i specifican jezik sa svojiim jaranima, aksamlucima, merakom, sevdahom i masom turcizama kojih nema toliko niti u srpskom a ni u hrvatskom jeziku - mala retorika i mozda neukusan primjer ali je tako! A sto se tice 'podjebavanja', nije mi bila namjera da provociram nego cisto informativno pitanje (poznajem jednog Hrvata islamske vjeroispovjesti iz okoline Cazina koji za sebe tvrdi da je i Bosanac) na koje ti izgleda iz nekih svojih razloga ne zelis da odgovoris! To ostavljam tebi, veliki pozdrav i hvala na trudu! ;)
zlata

Post by zlata »

I zasto Bosanac iz Cazina ne moze biti rodom Hrvat? Jel'to Srbi i Hrvati nisu prelazili na Islam? Jel'Alija nije bio rodom iz Uzice...izjasnjavo'o se pola zivota k'o Srbin..a umro k'o najveci Bosnjak?

Ja znam co'j'ka koji je iz Foce..rodom Madjar..cak ima Madjarsko prezime...a veliki musliman. I strina mi je "Madjarica". I ona ima Madjarsko prezime...a muslimansko ime. Tecisnja..inace Uber-SDA-ovka..je po muskoj lozi Bunjevka iz Subotice.

Hej Becho...okani se bolan predrasuda. Ko je to mog'o preci na Islam u Kladusi i Cazinu...neg'o Hrvati..i poneki "Vlah"! Isto tako...ko je to mog'o preci na Islam u Gusinju...nego Albanac, Crnogorac ili Srbin!

Jedina razlika je u tome...sto ovaj iz Cazina ne "glumi" svoju proslost. Ovi drugi su postali "Bosnjacki ubermenschen" i nacionalni monoliti.

Evo citam negdje "gradonacelnik Trnove u Slovackoj..Gospdin Bosnak"....e mislim se..pa da... pravi Bosanci odseljavali, bjezali iz svoje zemlje...a Islamizirani Hrvati, Njemci, Madjari, Srbi i Crnogorci ...i danas doseljavaju.
wels

Post by wels »

Hej Becho...okani se bolan predrasuda. Ko je to mog'o preci na Islam u Kladusi i Cazinu...neg'o Hrvati..i poneki "Vlah"! Isto tako...ko je to mog'o preci na Islam u Gusinju...nego Albanac, Crnogorac ili Srbin!

Jedina razlika je u tome...sto ovaj iz Cazina ne "glumi" svoju proslost. Ovi drugi su postali "Bosnjacki ubermenschen" i nacionalni monoliti.

Vak bi mogli skladati samo navijaci Dinama.
BECHO

Post by BECHO »

zlata wrote:I zasto Bosanac iz Cazina ne moze biti rodom Hrvat? Jel'to Srbi i Hrvati nisu prelazili na Islam? Jel'Alija nije bio rodom iz Uzice...izjasnjavo'o se pola zivota k'o Srbin..a umro k'o najveci Bosnjak?

Ja znam co'j'ka koji je iz Foce..rodom Madjar..cak ima Madjarsko prezime...a veliki musliman. I strina mi je "Madjarica". I ona ima Madjarsko prezime...a muslimansko ime. Tecisnja..inace Uber-SDA-ovka..je po muskoj lozi Bunjevka iz Subotice.

Evo citam negdje "gradonacelnik Trnove u Slovackoj..Gospdin Bosnak"....e mislim se..pa da... pravi Bosanci odseljavali, bjezali iz svoje zemlje...a Islamizirani Hrvati, Njemci, Madjari, Srbi i Crnogorci ...i danas doseljavaju.
Tipicna srpsko-hrvatska razvlakusa o porijeklu bosanskih muslimana! Evo slusam ih ovdje citavo vrijeme kako mi palamundre da sam ja bio Srbin (ili Hrvat), kako su moji prodali vjeru za veceru, drzali ikone po tavanu, bla, bla i jos si me i ti pocela zamarati sa tim (mitoloskim) glupostima! A zasto recimo neko ko je primio Islam nije mogao biti samo katolik, pravoslavac, protestant nego bas Srbin, Hrvat, Madjar ili sta ja znam? Zasto se katolicanstvo i pravoslavlje automatski vezu za Hrvatstvo i Srpstvo? Tebi izgleda nije poznato nasilno oprijedjeljivanje bosanskih muslimana do 1974 kad su se morali izjasniti kao Srbi ili Hrvati - druge mogucnosti nije bilo dok nismo dobili pravo na naciju i da budemo ono sto jesmo tj. Muslimani! Druga je stvar sto pojedini (poput tebe pretpostavljam) bjeze od te cinjenice i skrivaju se ispod srpsko-hrvatskog paravana der 'Übermenschlichkeit'! Moj dedo Rifat i nena Rahima su isto bili upisani u knjizici kao Srbi, ne svojom voljom nego voljom drustva u to vrijeme, isto tako dedo s mamine strane je bio Hrvat a nena nesto od to dvoje i neznam odakle izvadu tu paralelu sa Alijom, srpstvom i Uzicama? Neko dokazivanje ili sta? I, jesil ti to licno rodjena kao 'Hrvatica' ili su tvoji prije 100-500 godina primili Islam? Bezeee ti je prica stvarno, isto ko da slusam ove Srbe ovdje :-) ...Uzdravlje
zlata

Post by zlata »

Becho

Ako ti nisu po volji cinjenice...onda fino uzmi knjige i deftere...pa se sam uvjeri o porjeklu muslimana bivse YU...i o Bosanskoj demografiji od 15-og stoljeca...do danas.

Dvjesto godina nakon etnickog ciscenja muslimana uze Srbije...zelis reci da Srbi u Srbiji nisu prelazili na Islam...da su to sve bili "Bosnjaci". Da nije bilo muslimana u Hrvatskoj! Madjarskoj! Daj...malo morgen!

Da..i Grci tvrde da Grci nisu prelazili na Islam. Vrlo uvjerljivo..sobzirom..da su ih protjerali..i satrali svaki trag njihovog postojanja.

Evo..neki dan citam o sudbini muslimana Grka..koji su morali napustiti Mitilini (Lesvos) i preseliti u Tursku. Danas su i oni Turci...a prije 80 godina ljudi nisu znali Turski jezik. I u Turskim demografskim podatcima...ne postoje.

Stvarno...ne mogu se vise spustati na taj (a priori)..."nacionalisticki" nivo selektivnog odabiranja podataka i coravog nacionalizma. Ne zelim NIMALO imitirati Ustase i Cetnike. Postovanje.
BECHO

Post by BECHO »

Nisi mi odgovorila sta je sa katolicanstvom i pravoslavljem kao i sa bogumilstvom u srednjovjekovnoj Bosni? Ja neznam koje ti deftere citas ali malo je providno da se svaki katolik/pravoslavac automatski poistovjecuje sa Srbinom/Hrvatom! Ko su bili onda bogumili? Jesul oni bili Bosanci, Srbi, Hrvati ili neki drugi?

Etnicko ciscenje muslimana u Srbiji i prelazak Srba u Islam??? Jako kontradiktorno i bez ikakve veze jer gde ti vidis paralelu sa prelaskom u Islam i etnickim ciscenjima muslimana od strane Srba? Upravo imitiras cetnike i ustase svojim u celofan zapakovanim historijatima o porijeklu tvog naroda! Dakle pravoslavac, srbin, protestant bogumil DA - Srbin i Hrvat NIKAKO! To su dva razlicita pojma koja ti neprestano pobijas sa svojim tezama o nekom Hrvatstvu i Srpstvu na prostorima srednjovjekovne Bosne (Srbija i Hrvatska me uopste ne interesuju)!
Pozdrav
Havoc

Post by Havoc »

Nije problem sto se na FTV-u govori i Hrvatski. Stvar je u tome da bosanski Hrvati govore Hrvatskim od 1992. Ivan Lovrenovic je u svojim knjigama stalno pisao o toj tragediji. Grgo Martic, Ivan Frano Jukic i Matija Divkovic se u grobovima okrecu radi ovog uzasa koji cine bosanski katolici danasnjice... ali ako hoce tako, neka im bude Hrvatski jezik. Vazno je da Bosna ostane Bosna, u svojim historijskim granicama.
wels

Post by wels »

zlata wrote:Becho

Ako ti nisu po volji cinjenice...onda fino uzmi knjige i deftere...pa se sam uvjeri o porjeklu muslimana bivse YU...i o Bosanskoj demografiji od 15-og stoljeca...do danas.

Dvjesto godina nakon etnickog ciscenja muslimana uze Srbije...zelis reci da Srbi u Srbiji nisu prelazili na Islam...da su to sve bili "Bosnjaci". Da nije bilo muslimana u Hrvatskoj! Madjarskoj! Daj...malo morgen!

Da..i Grci tvrde da Grci nisu prelazili na Islam. Vrlo uvjerljivo..sobzirom..da su ih protjerali..i satrali svaki trag njihovog postojanja.

Evo..neki dan citam o sudbini muslimana Grka..koji su morali napustiti Mitilini (Lesvos) i preseliti u Tursku. Danas su i oni Turci...a prije 80 godina ljudi nisu znali Turski jezik. I u Turskim demografskim podatcima...ne postoje.
Stvarno...ne mogu se vise spustati na taj (a priori)..."nacionalisticki" nivo selektivnog odabiranja podataka i coravog nacionalizma. Ne zelim NIMALO imitirati Ustase i Cetnike. Postovanje.

Niko nije rekao da nije bilo islamiziranja Srba,Hrvata ali u Hrvatskoj i u Srbiji i kojekuda jos.Sama izvodis zakljucke koji tebi pasu.

A upravo ti selektivno odabires ono sto ti odgovara da bi dobila zeljeni efekat,ne pominjuci nigdje islamiziranje ili bolje reci prelazak Bosnjana na islam.
Pretendiras svojim postovima tezu da su samo Srbi i Hrvati islamizirani(i jesu ali samo na teritoriju koji nije pripadao tadasnjoj Bosni)

U SREDNJOVJEKOVNOJ BOSNI SU SE ISLAMIZIRALI BOSNJANI A NIKAKO SRBI I HRVATI

A TAKVA PODMETANJA SU VECE ZLO OD I NACIONALIZMA KOJI POKUSAVAS PRIKRIVENO POD ZNACIMA NAVODA, PRISITI

ps.Dobro bi bilo da svojoj literaturi pridodas i druge autore,sem onih na koje si navikla.
zlata

Post by zlata »

Ja nism uopce zalazila u Bosnu. Samo sam rekla da je SVUKUD narod prelazio na Islam. Neki vise. Neki manje. Zavisi od okolnosti.

I jos sam govorila o tome, da su se iz okolnih krajeva sklanjali u Bosni...i da su dijelovi Hrvatske, Crne Gore, Srbije bili aneksirani Bosanskom Pasaluku. Ko god je cit'o Muju Hrnjicu..moze dobiti utisak o tim vremenima...kad je sjeverozapad u pitanju.

Znaci..bilo je vrlo moguce i Srbima i Hrvatima...prelazit' na Islam. Kako su se Turci povlacili u Bosnu..tako i muslimani okupiranih krajeva za njima u Bosnu...ili u Makedoniju, Anatoliju.

Mene nimalo ne iznenadjuje Kusturicina prica o njegovom "Srpstvu". Taj kraj i najvise ta Istocna Hercegovina...njegovih pradidova je i u stara vremena im'o pravoslavaca i slaviziranih Vlaha. I nije stalno bio u sastavu Bosanske drzave...ZATO da je vrlo moguce...da je rodom "Srbin" i pravoslavac.

Mene ne sokira njegova tvrdnja o porjeklu..NEGO nacin na koji se on predstavlja...okolnosti koje je izabr'o da se "preporodi" k'o Srbin. Sve ostalo je moguce.
Post Reply