Dosadan si sa tim svojim Nigerijcima i Arapima,rekao sam ti što se mene tiče i ti i oni izjasnite se kao Arapi,Bošnjaci,Bosanci,Power Rangersi,Kamikaze kako god vam srcu dragu,a Bošnjaci će se izjasniti onako kako im je i ime.ocammog wrote:A šta ćemo sa ovim momkom kad prođe popis...hoćel nam i onda trebat il će ga poslije toga nastaviti čudno gledati....
Hajmo iskreno, da smo mi toliko kulturološki tolerantni, zar ne bismo imali više takvih brakova izmedju tamnoputijih nebošnjačkih muslimana i Bošnjaka? Koliko ih ima? Možemo ih na prste izbrojat.
Samo mogu reći de uvažavam svačiji izbor, ako taj izbor nikog ne ugrožava.
Jedan bosanac arapaskog, romskog, albanskog, turskog, itd itd porijekla ima pravo i postati Bošnjak, ali isto tako zašto bi se on odricao svoje izvorne etnije samo zato da bi bio primljen u "klub", tj. da bi ga prestali smatrat strancem u vlastitoj domovini....On isto tako ima i pravo odreći se svoje etnije u korist Bosanstva umjesto u korist Bošnjaštva, jer možda smatra da će kroz Bosanstvo biti bliži svim svojim sunarodnjacima, a ne samo jednoj odtri dominantne etnije.
To je stvar izbora a nijedan od tih izbora nikog ne ugrožava sam po sebi.
Ne vidim logiku u stavu tipa: "Ako ne želiš da te smatramo strancem, moraš postati Bošnjak, Srbin, Hrvat-zavisno od tvoje vjeroispovijesti" , i u tom ucjenjivanju ja ne vidim ništa iskonski bosansko niti iskonski bošnjačko)...
eto ga![]()
ocamm
Nebitan32 wrote:Tako razmisljate samo vi u Sarajevu i Tuzli jer ste nesigurni u sebe. Ako hocemo realno i direktno Sarajevo je go k... kada je nacionalna politika Bosnjaka u pitanju. Upravo bi sve smjernice u vezi nacionalnih pitanja trebale stizati iz Sarajeva a nema nista od toga. Nula, zero. Sve ideje, pokreti i inicijative dolaze iz manjih sredina.ocammog wrote:
E sad, recimo da si porijeklom neki arapin rodjen ovdje i integrisan u mainstream. Sve i da hoces, ti ne mozes biti Bosnjak, jer niti si slaven ( a pogotovo ne juzni), a niti je verzija ISlama u kojoj si ti pdrastao osmanlijska ( ima ipak nekih razlika) , a maternji ti nema nikakve veze sa bosanskim jezikom. Kako ti kako takav mozes biti Bosnjak?
A Bosanc itekkao mozes biti i jesi jer je zivedenica od rijeci Bosna Bosanac a ne Bosnjak.....
Sarajevski mediji su projugoslovenski i prosrpski. Dovlace i propagiraju razne ublehe i rade na unistavanju nacionalnog tkiva. To je samo jedan segment.
U zdravim sredinama nema tih problema. Pogledaj ispod i uvjeri se koliko je bezvrijedno ono sto si napisao.
Vijećnik Općinskog vijeća Bihać Faruk Tokumbo Shokunbi jedini je građanin BiH sa crnom bojom kože, a da je uključen u politiku.
• U vezi s tim, u koju grupu etno-nacionalnosti se svrstavate?
- Moja mama je Bošnjakinja, a otac Nigerijac. Ja se svrstavam kao Bošnjak, tako sam prijavljen, rođen sam ovdje i to je moje izjašnjavanje. Ako hoćete i vjeroispovijest, izjašnjavam se kao musliman, kao i moji mnogi sugrađani, to je tako, iako sam specifična osoba. Mislim da je bitno da to kažem s obzirom i na predstojeći popis stanovništva.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/inte ... udna-stvar
Ionako smo svi zajedno Bosanci i Hercegovci po državljanstvu,pa bi ti trebalo biti i drago.Vozdra.