Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Albancima

Post Reply
SkyLimit

#276 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

ocammog wrote:A šta ćemo sa ovim momkom kad prođe popis...hoćel nam i onda trebat il će ga poslije toga nastaviti čudno gledati....

Hajmo iskreno, da smo mi toliko kulturološki tolerantni, zar ne bismo imali više takvih brakova izmedju tamnoputijih nebošnjačkih muslimana i Bošnjaka? Koliko ih ima? Možemo ih na prste izbrojat.

Samo mogu reći de uvažavam svačiji izbor, ako taj izbor nikog ne ugrožava.

Jedan bosanac arapaskog, romskog, albanskog, turskog, itd itd porijekla ima pravo i postati Bošnjak, ali isto tako zašto bi se on odricao svoje izvorne etnije samo zato da bi bio primljen u "klub", tj. da bi ga prestali smatrat strancem u vlastitoj domovini....On isto tako ima i pravo odreći se svoje etnije u korist Bosanstva umjesto u korist Bošnjaštva, jer možda smatra da će kroz Bosanstvo biti bliži svim svojim sunarodnjacima, a ne samo jednoj odtri dominantne etnije.

To je stvar izbora a nijedan od tih izbora nikog ne ugrožava sam po sebi.

Ne vidim logiku u stavu tipa: "Ako ne želiš da te smatramo strancem, moraš postati Bošnjak, Srbin, Hrvat-zavisno od tvoje vjeroispovijesti" , i u tom ucjenjivanju ja ne vidim ništa iskonski bosansko niti iskonski bošnjačko)...

eto ga ;)

ocamm

Nebitan32 wrote:
ocammog wrote:
E sad, recimo da si porijeklom neki arapin rodjen ovdje i integrisan u mainstream. Sve i da hoces, ti ne mozes biti Bosnjak, jer niti si slaven ( a pogotovo ne juzni), a niti je verzija ISlama u kojoj si ti pdrastao osmanlijska ( ima ipak nekih razlika) , a maternji ti nema nikakve veze sa bosanskim jezikom. Kako ti kako takav mozes biti Bosnjak?

A Bosanc itekkao mozes biti i jesi jer je zivedenica od rijeci Bosna Bosanac a ne Bosnjak.....
Tako razmisljate samo vi u Sarajevu i Tuzli jer ste nesigurni u sebe. Ako hocemo realno i direktno Sarajevo je go k... kada je nacionalna politika Bosnjaka u pitanju. Upravo bi sve smjernice u vezi nacionalnih pitanja trebale stizati iz Sarajeva a nema nista od toga. Nula, zero. Sve ideje, pokreti i inicijative dolaze iz manjih sredina.

Sarajevski mediji su projugoslovenski i prosrpski. Dovlace i propagiraju razne ublehe i rade na unistavanju nacionalnog tkiva. To je samo jedan segment.

U zdravim sredinama nema tih problema. Pogledaj ispod i uvjeri se koliko je bezvrijedno ono sto si napisao.

Vijećnik Općinskog vijeća Bihać Faruk Tokumbo Shokunbi jedini je građanin BiH sa crnom bojom kože, a da je uključen u politiku.

• U vezi s tim, u koju grupu etno-nacionalnosti se svrstavate?

- Moja mama je Bošnjakinja, a otac Nigerijac. Ja se svrstavam kao Bošnjak, tako sam prijavljen, rođen sam ovdje i to je moje izjašnjavanje. Ako hoćete i vjeroispovijest, izjašnjavam se kao musliman, kao i moji mnogi sugrađani, to je tako, iako sam specifična osoba. Mislim da je bitno da to kažem s obzirom i na predstojeći popis stanovništva.
Image

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/inte ... udna-stvar
Dosadan si sa tim svojim Nigerijcima i Arapima,rekao sam ti što se mene tiče i ti i oni izjasnite se kao Arapi,Bošnjaci,Bosanci,Power Rangersi,Kamikaze kako god vam srcu dragu,a Bošnjaci će se izjasniti onako kako im je i ime.
Ionako smo svi zajedno Bosanci i Hercegovci po državljanstvu,pa bi ti trebalo biti i drago.Vozdra.
theTruePath

#277 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

Kako nazvati cinjenicu da nas narod cesto nece da prihvate srbe i hrvate cak i kad predju na islam? moja tetka kcerki nije dala da se uda za srbina,a on presao na islam za nju i ime promjenio i tako to.Za nju on opet nije bio "pravi" i rekla nema halala od mene,ne smijes i tacka! i kcerka nije htjela jer je jako bliska s majkom

kako to nazvati? jer srbin je iz BIH,on iz BIH,presao na islam...on je bosnjak po pravilu?

ovo je po meni dokaz da je bh muslimanski narod formirao vlastiti identitet i da vise ne prihvacaju "svakoga".Jer ovoj tetki nebi smetao Adnan ateista,ali joj je smetao Milan bivsi pravoslavac,sad musliman :D
ocammog

#278 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Skylimit,

Samim tvojim izborom riječi "Zaboli me ...", samo si mi potvrdio da etnocentrizam (kao i bilo koji drugi oblik isključivosti) može pogodovati samo odredjenom psiohološkom profilu ličnosti a nikako svima....

Šta bilo kojem prosječnom Odgojenom i Čestitom čovjeku znači "brat" "Bošnjak", brat "Srbin" ili "brat" "Hrvat" koji je neodgojen i omalovažava sve što je van njegovog rezona, sve drugo i drugačije?

Da li jedan prosječan, Odgojen i Čestit čovjek ima išta zajedničko se nekim iz svoje etnije sa kojim ne dijeli isti sistem vijrednosti? Da li njegove potrebe mogu biti zadovoljene unutar etničkog kolektiva ili biko koje druge isključivosti?

Koje koristi on ima od jednogn svog takvog "brata" "Bošnjaka, Srbina, Hrvata, Arapina itd itd..." ako sa tim ljudima ne dijeli isti sistem vrijednosti... onih univerzalnih vrijednosti u koje spada uzajamno uvažavanje i rad na sveopštem dobru a ne samo na dobru pojedinaca i isključivih mreža (u koje spadaju i one etnocentrične)...

Čovjek može biti Bošnjak, Srbin i Hrvat i bez potrebe da omalovažava svakog drugog i drugačijeg...

Ne mogu se svi ljudi silom trpati u tor, pogotovo oni širih polgeda na svijet, i pogotovo ne u etnički tor, ako to ne žele, niti ih se može optuživati da ugrožavaju neki etnički tor samo zato što su širih pogleda, i što imaju mnogo prijatelja van tih torova, svud po svijetu....

Izaći povremeno iz tora i nije toliko loše..naprotiv, ima mnogo prednosti....vrijedi probati....

sretno

ocamm
Minkica88

#279 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Minkica88 »

Bodkin wrote:skontao i on gdje su pare pa ce i on biti bosnjak :lol:
Jah, eto izjasnis se kao Bosnjak i eto para :-) :-) :-)
SkyLimit

#280 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

ocammog wrote:Skylimit,

Samim tvojim izborom riječi "Zaboli me ...", samo si mi potvrdio da etnocentrizam (kao i bilo koji drugi oblik isključivosti) može pogodovati samo odredjenom psiohološkom profilu ličnosti a nikako svima....

Šta bilo kojem prosječnom Odgojenom i Čestitom čovjeku znači "brat" "Bošnjak", brat "Srbin" ili "brat" "Hrvat" koji je neodgojen i omalovažava sve što je van njegovog rezona, sve drugo i drugačije?

Da li jedan prosječan, Odgojen i Čestit čovjek ima išta zajedničko se nekim iz svoje etnije sa kojim ne dijeli isti sistem vijrednosti? Da li njegove potrebe mogu biti zadovoljene unutar etničkog kolektiva ili biko koje druge isključivosti?

Koje koristi on ima od jednogn svog takvog "brata" "Bošnjaka, Srbina, Hrvata, Arapina itd itd..." ako sa tim ljudima ne dijeli isti sistem vrijednosti... onih univerzalnih vrijednosti u koje spada uzajamno uvažavanje i rad na sveopštem dobru a ne samo na dobru pojedinaca i isključivih mreža (u koje spadaju i one etnocentrične)...

Čovjek može biti Bošnjak, Srbin i Hrvat i bez potrebe da omalovažava svakog drugog i drugačijeg...

Ne mogu se svi ljudi silom trpati u tor, pogotovo oni širih polgeda na svijet, i pogotovo ne u etnički tor, ako to ne žele, niti ih se može optuživati da ugrožavaju neki etnički tor samo zato što su širih pogleda, i što imaju mnogo prijatelja van tih torova, svud po svijetu....

Izaći povremeno iz tora i nije toliko loše..naprotiv, ima mnogo prednosti....vrijedi probati....

sretno

ocamm

Nemam pojma o čemu pričaš,Bošnjaka ima svakakvih,religioznih,nereligioznih,uglednih ljudi,kriminalaca.Ja nikoga ne tjeram u nikakve torove,ti si taj koji tražiš od Bošnjaka da se prilagode trojici Arapa i dvojici Nigerijaca u Bosni,jer se eto oni ne mogu izjasniti kao Bošnjaci a žele biti isto ko i mi,kakva ti je ta priča ba.
A tebe niko ne tjera ni u šta,nacije su nešto sasvim normalno i sastavni dio društva,Bošnjaci postoje i ne znam što ti toliku smetaju i zanimaju ako nisi jedan.
Ne omaložavam ja uopće druge i drugačije,poštujem ja sve,ali nemoj biti bezobrazan i Bošnjacima koje svako malo izvode iz kuća na streljanje zbog toga što su pričati o izlascima iz torova,jer ako oni zaborave ko su,njihovi neprijatelji neće.I sad zaista vozdra,budi šta god hoćeš i idi za promjenu uvjeravati pripadnike neke druge nacije da se izjasne drugačije nego što im je ime,Bošnjake bi mogao ostaviti na miru.
Last edited by SkyLimit on 29/10/2013 12:31, edited 1 time in total.
theTruePath

#281 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

,ti si taj koji tražiš od Bošnjaka da se prilagode trojici Arapa i dvojici Nigerijaca u Bosni,jer se eto oni ne mogu izjasniti kao Bošnjaci a žele biti isto ko i mi,kakva ti je ta priča ba.
Ima i onih koji traze da se tako prilagodimo zbog par krscana sto su se izjasnili kao bosnjaci,e pa necemo ni njima ;)
ocammog

#282 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

The Truth PAth,

ja sam Sarajlija u 4 generaciji (ovo ne govorim iz snobizma nego samo da potvrdim da imam jako dugo iskustvo u medjukulturnim i medjuljudskim odnosima i u svom rodnom gradu i na Balkanu opcenito).

Moje iskusto je isto kao i tvoje-da smo mi ovjde toliko tolerantni koliko se sad pretvaramo u vezi ovih popisa, zar ne bi bili daleko šareniji? Zar ne bi bilo daleko više tih tzv. miješanih brakova izmedju crnaca i bijelaca? (mada je za mene pojam miješani brak glupost-više je društvu i dunjaluku koristi od Čestitog "mješanca" nego od bezobzirnog "čistog" Srbina, Hrvata, Bošnjaka itd.)

Ima jedna anegdota iz moje stare mahale na VRatniku, gdje je momakdavno nekad oženio muslimanku crnkinju, pa je cijela mahala posmatrala ko da je čudovište, a čak je i njena svekrva dala jednu izjavu koju ovdje neću pominjati jer je ispod mog nivoa pristojnosti (uglavnom, derogativno se izrazila prema snahi aludirajući na to što je crnkinja).

Dakle, još jednom, ja ne vidim apsolutno ništa loše u tome da se jedan crnac izjasni kao Bošnjak, ali iskreno, mislim da se u periodu ovog popisa osjeti izvjesdna paranoična kampanja tipa: "Svi koji se ne izjasne ko Bošnjaci neprijatleji su Bošnjaka", " Ako se ne izjasniš ko Bošnjak ti si izdajica" , "Ako želiš da dokažeš da ti je stalo do BiH onda se izjasni kao Bošnjak i odrekni se identiteta koji je tebi bliži po tvojim uvjerenjima-bio on entički, gradjanski ili kakav god...." i sl.

Ja opet pitam, kojom su to logikom NEKI dožli do "zaključka" da bosanski ili bosanskohercegovački identitet igrožava Bošnjake? Pa ako se neko ne osjeća kao Bošnjak ( zato što se nema potrebe odricati svoje izvorne etnije, ili zato šte se uopšte ne identifikuje po etničkoj liniji), ucjenom će ga se samo još više ojačati u njegovom/njenom slobodoumlju...

Hojrati su zaista brojčano dominantniji od slobodoumnih kod nas a i na Balkanu općenito,(što pogoduje njihovim elitama koje vladaju) ali su smiješni ako misle ubiti slobodoumlje, pogotovo u ime religije ili u ime odredjene etnije, jer iskljuliuvošću ili paranojom samo nanose štetu kredibilitetu i religije i etnije....uostalom, nek malo pročitaju religijske knjige pa će vidjeti da su isključivost, nametanje i autoritarnost dijametralno suprotni moralu... pa koga ovi hojrati fakat misle malsat? Sami sebe?

theTruePath wrote:Kako nazvati cinjenicu da nas narod cesto nece da prihvate srbe i hrvate cak i kad predju na islam? moja tetka kcerki nije dala da se uda za srbina,a on presao na islam za nju i ime promjenio i tako to.Za nju on opet nije bio "pravi" i rekla nema halala od mene,ne smijes i tacka! i kcerka nije htjela jer je jako bliska s majkom

kako to nazvati? jer srbin je iz BIH,on iz BIH,presao na islam...on je bosnjak po pravilu?

ovo je po meni dokaz da je bh muslimanski narod formirao vlastiti identitet i da vise ne prihvacaju "svakoga".Jer ovoj tetki nebi smetao Adnan ateista,ali joj je smetao Milan bivsi pravoslavac,sad musliman :D
Last edited by ocammog on 29/10/2013 12:39, edited 1 time in total.
ocammog

#283 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

A gdje ja to tražim od Bošnjaka da se prilagode trojici Arapa i dvojici Nigerijaca u Bosni,jer se eto oni ne mogu izjasniti kao Bošnjaci?

U slobodnoj interpretaciji ili si našao da sam negdje napisao baš to?

Ja sam tražim odgovor na pitanje po kojoj logici je neko ko se ne izjašnjava kao Bošnjak (bilo da je stvarno neke druge etnije ili se ne identifikuje etnički) manje vrijedan od konstitutivnih ili bolo kojeg drugog državljanina BiH, ili još gore, po kojoj logici jedan taka Bosanac ugrožava Bošnjaka (ili bilo koga drugog).

ocamm

SkyLimit wrote:
ocammog wrote:Skylimit,

sretno

ocamm

Nemam pojma o čemu pričaš,Bošnjaka ima svakakvih,religioznih,nereligioznih,uglednih ljudi,kriminalaca.Ja nikoga ne tjeram u nikakve torove,ti si taj koji tražiš od Bošnjaka da se prilagode trojici Arapa i dvojici Nigerijaca u Bosni,jer se eto oni ne mogu izjasniti kao Bošnjaci a žele biti isto ko i mi,kakva ti je ta priča ba.
A tebe niko ne tjera ni u šta,nacije su nešto sasvim normalno i sastavni dio društva,Bošnjaci postoje i ne znam što ti toliku smetaju i zanimaju ako nisi jedan.
Ne omaložavam ja uopće druge i drugačije,poštujem ja sve,ali nemoj biti bezobrazan i Bošnjacima koje svako malo izvode iz kuća na streljanje zbog toga što su pričati o izlascima iz torova,jer ako oni zaborave ko su,njihovi neprijatelji neće.I sad zaista vozdra,budi šta god hoćeš i idi za promjenu uvjeravati pripadnike neke druge nacije da se izjasne drugačije nego što im je ime,Bošnjake bi mogao ostaviti na miru.
Hajvan

#284 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Hajvan »

ocattvog, 4. ti generacije tvoje nehojratske i izuzetno intelegentne- tako reći prepametne...
Sirčeta ti tvog, ocattvog....!?!
ocammog

#285 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

"Hajvan", mislim da si malo fulio,

ne furam se na pametovanje, nego ne vidim nikakve logike u tome da iko ikog optužuje ili vrijedja na bilo koji način, tj., ne kontam zašto neki pjene na prvu i na svaku, a to je, koliko vidim, uglavnom odlika hojrata, zar ne...nešto poput omiljenog sporta (u nedostatku sposobtnosti normalne, sardničke, tj. civilizovane konverzacije, na koju izgleda imaju averziju jer im je to nešto jako strano i plaši ih)..

sretno i tebi ;)
ocamm

Hajvan wrote:ocattvog, 4. ti generacije tvoje nehojratske i izuzetno intelegentne- tako reći prepametne...
Sirčeta ti tvog, ocattvog....!?!
SkyLimit

#286 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

I ova tema je dokaz da se mi razlikujemo od Albanaca i od svih ostalih nacija,njima se ne dešava da im neko dolazi i minira svaku raspravu sa dovođenjem u pitanje njihovog identiteta,pitanjima ko su,šta su,odakle su,a i da dođe ophodili bi se prema njemu ko prema lakoumnoj zlonamjernoj budali,a ne još pokušavali i objasniti mu nešto.
Ove riječi dr.Ferida Muhića ću uokviriti na zidu:
"Treba odmah reći da Bošnjak koji sebe i svoju naciju dovoljno poštuje, jednako kao i bilo koji Englez, Nijemac, Italijan, Turčin, ili čovjek bilo koje druge nacionalne pripadnosti, jednostavno nikada neće dozvoliti pripadnicima drugih nacija da uopšte dovedu u pitanje postojanje njegove nacije i njegov sopstveni nacionalni identitet, niti da ga pretvore u predmet bilo kakve debate, a svaki pokušaj da se o tome razgovara odbiće sa gnušanjem kao krajnju nepristojnost! Ovaj razgovor o identitetu Bošnjaka, jeste neka vrsta porodičnog razgovora, diskusija među nama Bošnjacima, i samo tako ga treba razumjeti. Mi nikome ništa ne dokazujemo o sebi, jer niko nema legitimitet da nas Bošnjake o nama pita. Neka se zna još i ovo: Nikome ko nije Bošnjak, nisam dužan račun polagati o tome ko sam, niti sam voljan pristati na njegovu drskost da mi drži pridike o nacionalnom identitetu Bošnjaka!"
Havatar

#287 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Havatar »

ocammog wrote:The Truth PAth,

ja sam Sarajlija u 4 generaciji (ovo ne govorim iz snobizma nego samo da potvrdim da imam jako dugo iskustvo u medjukulturnim i medjuljudskim odnosima i u svom rodnom gradu i na Balkanu opcenito).

Moje iskusto je isto kao i tvoje-da smo mi ovjde toliko tolerantni koliko se sad pretvaramo u vezi ovih popisa, zar ne bi bili daleko šareniji? Zar ne bi bilo daleko više tih tzv. miješanih brakova izmedju crnaca i bijelaca? (mada je za mene pojam miješani brak glupost-više je društvu i dunjaluku koristi od Čestitog "mješanca" nego od bezobzirnog "čistog" Srbina, Hrvata, Bošnjaka itd.)

Ima jedna anegdota iz moje stare mahale na VRatniku, gdje je momakdavno nekad oženio muslimanku crnkinju, pa je cijela mahala posmatrala ko da je čudovište, a čak je i njena svekrva dala jednu izjavu koju ovdje neću pominjati jer je ispod mog nivoa pristojnosti (uglavnom, derogativno se izrazila prema snahi aludirajući na to što je crnkinja).

Dakle, još jednom, ja ne vidim apsolutno ništa loše u tome da se jedan crnac izjasni kao Bošnjak, ali iskreno, mislim da se u periodu ovog popisa osjeti izvjesdna paranoična kampanja tipa: "Svi koji se ne izjasne ko Bošnjaci neprijatleji su Bošnjaka", " Ako se ne izjasniš ko Bošnjak ti si izdajica" , "Ako želiš da dokažeš da ti je stalo do BiH onda se izjasni kao Bošnjak i odrekni se identiteta koji je tebi bliži po tvojim uvjerenjima-bio on entički, gradjanski ili kakav god...." i sl.

Ja opet pitam, kojom su to logikom NEKI dožli do "zaključka" da bosanski ili bosanskohercegovački identitet igrožava Bošnjake? Pa ako se neko ne osjeća kao Bošnjak ( zato što se nema potrebe odricati svoje izvorne etnije, ili zato šte se uopšte ne identifikuje po etničkoj liniji), ucjenom će ga se samo još više ojačati u njegovom/njenom slobodoumlju...

Hojrati su zaista brojčano dominantniji od slobodoumnih kod nas a i na Balkanu općenito,(što pogoduje njihovim elitama koje vladaju) ali su smiješni ako misle ubiti slobodoumlje, pogotovo u ime religije ili u ime odredjene etnije, jer iskljuliuvošću ili paranojom samo nanose štetu kredibilitetu i religije i etnije....uostalom, nek malo pročitaju religijske knjige pa će vidjeti da su isključivost, nametanje i autoritarnost dijametralno suprotni moralu... pa koga ovi hojrati fakat misle malsat? Sami sebe?

theTruePath wrote:Kako nazvati cinjenicu da nas narod cesto nece da prihvate srbe i hrvate cak i kad predju na islam? moja tetka kcerki nije dala da se uda za srbina,a on presao na islam za nju i ime promjenio i tako to.Za nju on opet nije bio "pravi" i rekla nema halala od mene,ne smijes i tacka! i kcerka nije htjela jer je jako bliska s majkom

Upravo suprotno ovdje smo imali ljude koji su tvrdili da ko god se izjasni kao Bosnjak da je on nacionalista , fasista , u toru , shupak , kako takve trreba pobiti ( sve ovo su izjave forumasa ) i vrsena je kampanja da se izjasne bilo kako osim kao Bosnjaci dok se u RS vrsila kampanja budi svoj. Pored toga javljali su se ljudi koji su prijetili da ce svaki Bosnjak koji ima hrvatsko drzavljanstvo a ne izjasni se kao Hrvat nego kao Bosnjak biti krivicno gonjen od strane Hrvatske . Sve te grupe su negirale Bosanski jezik , Bosnjake kao naciju naivajuci ih izmisljenim , nastalim 93 i tako dalje . Nadam se da ti se nece ponoviti da siris opet lazi kao u ovom postu i da ces prestati da Bosnjake ucis sta trebaju biti posto ce Bosnjaci biti ono sto su uvijek bili a ti ako hoces budi Bosanac , Marsovac , Madzar, Ceh ili sta god hoces.
Havatar

#288 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Havatar »

SkyLimit wrote:I ova tema je dokaz da se mi razlikujemo od Albanaca i od svih ostalih nacija,njima se ne dešava da im neko dolazi i minira svaku raspravu sa dovođenjem u pitanje njihovog identiteta,pitanjima ko su,šta su,odakle su,a i da dođe ophodili bi se prema njemu ko prema lakoumnoj zlonamjernoj budali,a ne još pokušavali i objasniti mu nešto.
"Treba odmah reći da Bošnjak koji sebe i svoju naciju dovoljno poštuje, jednako kao i bilo koji Englez, Nijemac, Italijan, Turčin, ili čovjek bilo koje druge nacionalne pripadnosti, jednostavno nikada neće dozvoliti pripadnicima drugih nacija da uopšte dovedu u pitanje postojanje njegove nacije i njegov sopstveni nacionalni identitet, niti da ga pretvore u predmet bilo kakve debate, a svaki pokušaj da se o tome razgovara odbiće sa gnušanjem kao krajnju nepristojnost! Ovaj razgovor o identitetu Bošnjaka, jeste neka vrsta porodičnog razgovora, diskusija među nama Bošnjacima, i samo tako ga treba razumjeti. Mi nikome ništa ne dokazujemo o sebi, jer niko nema legitimitet da nas Bošnjake o nama pita. Neka se zna još i ovo: Nikome ko nije Bošnjak, nisam dužan račun polagati o tome ko sam, niti sam voljan pristati na njegovu drskost da mi drži pridike o nacionalnom identitetu Bošnjaka!"
:thumbup:
cyprus

#289 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by cyprus »

SkyLimit wrote:I ova tema je dokaz da se mi razlikujemo od Albanaca i od svih ostalih nacija,njima se ne dešava da im neko dolazi i minira svaku raspravu sa dovođenjem u pitanje njihovog identiteta,pitanjima ko su,šta su,odakle su,a i da dođe ophodili bi se prema njemu ko prema lakoumnoj zlonamjernoj budali,a ne još pokušavali i objasniti mu nešto.
Ovo je kao da Deretić kaže: ''šta se ima ko od drugih naroda miješati u ono što ja kao Srbin pričam... Ako ja kažem da su Kinezi nastali od Srba i da to ima veze sa mojim identitetom, nepristojno je od nekog nesrbina da to dovodi u pitanje... Takve diskusije treba sa gnušanjem odbiti...''

:mrgreen:
Havatar

#290 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Havatar »

Naravno da ne treba ulaziti ni u kakvu raspravu sa onima koji izjednacavaju postojanje Bosnjaka sa tvrdnjom da su Kinezi nastali od Srba
cyprus

#291 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by cyprus »

Havatar wrote:Naravno da ne treba ulaziti ni u kakvu raspravu sa onima koji izjednacavaju postojanje Bosnjaka sa tvrdnjom da su Kinezi nastali od Srba
Ne izjednačavam to... Bošnjaci nesporno postoje... Ali želim reći da pitanje dokle se pruža njihov identitet i šta to mogu svojatati, a šta ne - itekako sa pravom treba biti otvoreno za međuetničku diskusiju... Ne mogu Bošnjaci reći: to, to, to, to i to je naše jer se mi sa tim identificiramo, a vas ko jebe, nemate pravo ništa o tome reći...
SkyLimit

#292 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

cyprus wrote:
Ovo je kao da Deretić kaže: ''šta se ima ko od drugih naroda miješati u ono što ja kao Srbin pričam... Ako ja kažem da su Kinezi nastali od Srba i da to ima veze sa mojim identitetom, nepristojno je od nekog nesrbina da to dovodi u pitanje... Takve diskusije treba sa gnušanjem odbiti...''

Bošnjacima se potura priča o osnovnim stvarima identiteta,kao što su ime i zasebnost na svim mogućim temama,A Srbima se uz pominjanje Deretića može samo osporavati da li je Isus pričao na srpskom jeziku i slično,i to uglavnom kada je i vrijeme i mjesto da se to spomene,i to uz dozu humora,a ovi su mrtvi ozbiljni.Ja kada bih htio zaista omaložavati nacionalni identitet Srba mogao bi pisati o tome koliko danas ima Srba orginale a koliko posrbljenih pravoslavnih Vlaha,Albanaca,Bugara itd.,ali neću,ja poštujem svačiji identitet,a pogotovo ne na temama koje nisu predviđene za raspravu o tome,ja sam alergičan kada neko ignorira historijski tok razvoja identiteta pa Bosanskim Srbima i Hrvatima negira njihovo srpstvo i hrvatstvo,te ih naziva Bosanskim katolicima i pravoslavcima.Ne,ti ljudi danas jesu Srbi i Hrvati u nacionalnom smislu i nema svrhe raspravljati o tome,još kad bi takav odnos bio prema Bošnjačkom identitetu gdje bi nam bio kraj.
Lug

#293 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Lug »

Havatar wrote:Naravno da ne treba ulaziti ni u kakvu raspravu sa onima koji izjednacavaju postojanje Bosnjaka sa tvrdnjom da su Kinezi nastali od Srba
ocammog

#294 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Moje iskustvo je tavko da je bilo i jednih i drugih, i ne razumijem ni jedne ni druge, jer je meni van svake logike svaki oblik isljučivosti, nametanja ( otvorenog ili perfidnog) i autoritarnosti, od bilo koga, svejedno je.

A sad bih te bez ikakve zle namjere zamolio da mi objasniš da li se meni obraćaš ovom rečenicom:

"Nadam se da ti se nece ponoviti da siris opet lazi kao u ovom postu i da ces prestati da Bosnjake ucis sta trebaju biti posto ce Bosnjaci biti ono sto su uvijek bili a ti ako hoces budi Bosanac , Marsovac , Madzar, Ceh ili sta god hoces",

i ako je to upućeno meni, možeš li biti ljubazan i pokazati mi tačno gdje ja to širim bilo kakve laži i gdje ja to učim Bošnjake bilo šta.

Bar toliko možemo, jer ono što je sačuvalo svijet da opstane ovoliko dugo su upravo one univerzalne ljudske vrijednosti poput Dobre Volje, Razumijevanja i sposobnosti nalaženja Mira, vrhovne vrline svih svjetova i vrlina.

Pa hajmo se eto za poletak potruditi u tom smjeru. Dakle, zaista nemam nikavu lošu namjeru, samo mislim da si me ili pomješao sa nekim drugim, ili si totalno pogrešno shavtio moje poruke, pa te molim još jednom da mi pokažep gdje sam to ja širim laži i učim Bošnjake ili bilo koga ovoem ili onome.

o.

Havatar wrote:
ocammog wrote:The Truth PAth,

Upravo suprotno ovdje smo imali ljude koji su tvrdili da ko god se izjasni kao Bosnjak da je on nacionalista , fasista , u toru , shupak , kako takve trreba pobiti ( sve ovo su izjave forumasa ) i vrsena je kampanja da se izjasne bilo kako osim kao Bosnjaci dok se u RS vrsila kampanja budi svoj. Pored toga javljali su se ljudi koji su prijetili da ce svaki Bosnjak koji ima hrvatsko drzavljanstvo a ne izjasni se kao Hrvat nego kao Bosnjak biti krivicno gonjen od strane Hrvatske . Sve te grupe su negirale Bosanski jezik , Bosnjake kao naciju naivajuci ih izmisljenim , nastalim 93 i tako dalje . Nadam se da ti se nece ponoviti da siris opet lazi kao u ovom postu i da ces prestati da Bosnjake ucis sta trebaju biti posto ce Bosnjaci biti ono sto su uvijek bili a ti ako hoces budi Bosanac , Marsovac , Madzar, Ceh ili sta god hoces.
Last edited by ocammog on 29/10/2013 13:21, edited 2 times in total.
ocammog

#295 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Koliko ja kao neko ko je dugo u struci medjuljudksih odnosa može zaključiti, ove napetosti na ovoj temi zapravo se više tiču sudara različitih tipova ljudi (onih brzopletih koji lako planu i pucaju, s jedne strane, i onih malo umjerenijih , s druge), nego sukoba Bošnjaka i koga god drugog s druge strane....

Dakle, ja bih još jednom zamolio sve one žučne i brzoplete koji koriste ultimatumski i isključivi jezik da možda malo podrobnije čitaju poruke prije nego krenu u optužbe, kritike i uvrede, jer to je stvarno ispod svakog nivoa.

Da bi se nekog optužilo za nešto, ipak su potrebni dokazi, jer je protivnom svaka takvaoptužba ili uvreda nezasnovana, ili zasnovana na brzopletosti ili možda ćak i paranoji...

nema potrebe da nas ljudi u svijetu poznaju po neotesanosti negativnom naboju....

loptu valja spustiti i saburli razmijeniti mišljenja i informacije, zar ne?

o.
cyprus

#296 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by cyprus »

ocammog wrote:Koliko ja kao neko ko je dugo u struci medjuljudksih odnosa može zaključiti, ove napetosti na ovoj temi zapravo se više tiču sudara različitih tipova ljudi (onih brzopletih koji lako planu i pucaju, s jedne strane, i onih malo umjerenijih , s druge), nego sukoba Bošnjaka i koga god drugog s druge strane....

Dakle, ja bih još jednom zamolio sve one žučne i brzoplete koji koriste ultimatumski i isključivi jezik da možda malo podrobnije čitaju poruke prije nego krenu u optužbe, kritike i uvrede, jer to je stvarno ispod svakog nivoa.

Da bi se nekog optužilo za nešto, ipak su potrebni dokazi, jer je protivnom svaka takvaoptužba ili uvreda nezasnovana, ili zasnovana na brzopletosti ili možda ćak i paranoji...

nema potrebe da nas ljudi u svijetu poznaju po neotesanosti negativnom naboju....

o.
ocammog

#297 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Ti kažeš da poštuješ svačiji identitet, i ja to poštujem, ali onda ne bi trebao koristiti izraze poput .
"Zaboli me.." jer ja u izjavi tipa "zaboli me.." ne vidim nikakvo poštivanje, već suprotno...

Samo dobronamjerna opaska, bez ljutnje.

o.
SkyLimit wrote:
cyprus wrote:

Bošnjacima se potura priča o osnovnim stvarima identiteta,kao što su ime i zasebnost na svim mogućim temama,A Srbima se uz pominjanje Deretića može samo osporavati da li je Isus pričao na srpskom jeziku i slično,i to uglavnom kada je i vrijeme i mjesto da se to spomene,i to uz dozu humora,a ovi su mrtvi ozbiljni.Ja kada bih htio zaista omaložavati nacionalni identitet Srba mogao bi pisati o tome koliko danas ima Srba orginale a koliko posrbljenih pravoslavnih Vlaha,Albanaca,Bugara itd.,ali neću,ja poštujem svačiji identitet,a pogotovo ne na temama koje nisu predviđene za raspravu o tome,ja sam alergičan kada neko ignorira historijski tok razvoja identiteta pa Bosanskim Srbima i Hrvatima negira njihovo srpstvo i hrvatstvo,te ih naziva Bosanskim katolicima i pravoslavcima.Ne,ti ljudi danas jesu Srbi i Hrvati u nacionalnom smislu i nema svrhe raspravljati o tome,još kad bi takav odnos bio prema Bošnjačkom identitetu gdje bi nam bio kraj.
ocammog

#298 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Hvala Cyprus,

svaka podrška u očajnom nastojanju da razjašnjavanja situacije i nalaženje nekakvog zajedničkog jezika je dobrodošla.

Fakat ne kontam po kojoj osnovi neko u bilo kojem mojem postu može vidjeti išta atni-bošnjaško ili da sam bilo koga uvrijedio..meni iskreno to djeluje malo kao paranoična rekacija...

Kod nas na žalost zaista ima mnogo brzopletosti i spremnosti na ratovanje, bilo ono stvarno bilo virtuelno...

Zamisli molim te, preživiš opsadu Sarajeva, svijet ti posveti divljenje i pjesme (mislim na sve civile i sve branioce grada, kojim i ja pripadam) i odjednom se pojavi neko ko te optuži da si anti-bošnjak a da pri tom ni sam nije u stanje objasniti na osnovu čega te optužuje.

P po kojo bi ja to logici mogao biti anti-Bošnjakosim po nekoj opasnoj paranoji.

Al, vadlja će se udostojiti bar malo da pokušaju naći neki zajednički jezik i da prestanu letiti pred rudu i tek tako optuživati i pjeniti....

o.
cyprus wrote:
ocammog wrote:Koliko ja kao neko ko je dugo u struci medjuljudksih odnosa može zaključiti, ove napetosti na ovoj temi zapravo se više tiču sudara različitih tipova ljudi (onih brzopletih koji lako planu i pucaju, s jedne strane, i onih malo umjerenijih , s druge), nego sukoba Bošnjaka i koga god drugog s druge strane....

o.
cyprus

#299 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by cyprus »

ocammog wrote:Hvala Cyprus,

svaka podrška u očajnom nastojanju da razjašnjavanja situacije i nalaženje nekakvog zajedničkog jezika je dobrodošla.

Fakat ne kontam po kojoj osnovi neko u bilo kojem mojem postu može vidjeti išta atni-bošnjaško ili da sam bilo koga uvrijedio..meni iskreno to djeluje malo kao paranoična rekacija...

Kod nas na žalost zaista ima mnogo brzopletosti i spremnosti na ratovanje, bilo ono stvarno bilo virtuelno...

Zamisli molim te, preživiš opsadu Sarajeva, svijet ti posveti divljenje i pjesme (mislim na sve civile i sve branioce grada, kojim i ja pripadam) i odjednom se pojavi neko ko te optuži da si anti-bošnjak a da pri tom ni sam nije u stanje objasniti na osnovu čega te optužuje.

P po kojo bi ja to logici mogao biti anti-Bošnjakosim po nekoj opasnoj paranoji.

Al, vadlja će se udostojiti bar malo da pokušaju naći neki zajednički jezik i da prestanu letiti pred rudu i tek tako optuživati i pjeniti....

o.
Nekim ljudima zaista nije cilj sa nekim naći zajednički jezik... Takvi traže konflikt i tamo gdje ga nema... Nije to samo do njihove brzopletosti, već jednostavno njihov temperament jedva čeka da im neko suprotstavi mišljenje, pa da oni mogu osuti što osnovanu što neosnovanu paljbu, vrlo često ad hominem... Takvih sam se ljudi ja nagledao u životu, a posebno je to izraženo na forumu, jer je ovo sjajan poligon za takav tip ljudi...
SkyLimit

#300 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

Poginuli borci Armije BiH su ozvaničeni kao Šehidi,a kad posjetim pojedine stranice na facebooku posvećene Armiji BiH brže bolje pobjegnem od komentara ispod slika,"Allahu Ekber!","Tekbir!" te spominjanje Allaha u svakoj rečenici,našem narodu podhitno treba više nacionalnog,nemam ja ništa protiv Islama ali zna se mjesto i vrijeme za sve.Što je najgore,naš narod uopćeno i nije toliko religiozan,to je jednostavno u nedostatku znanja o nacionalnom identitetu ljudi ispoljavaju vjerski.
Ali to su dobri ljudi u suštini,samo nacionalno neosvješćeni.Pravi problem je jedna bosanska facebook stranica,sa hiljadama lajkova,vjerujem da ima još ljudi koji znaju o čemu pričam,koja veliča akcije Al-Kaide i npr. ubijanje regularnih vojnih i policijskih snaga Etiopije u terorističkim napadima :run:
To nisu moji Bošnjaci,a sumnjam da sam i ja njima pretjerano drag.
Post Reply