Bio sam ispod Vučeva, na Sutjesci.. Tjentište, Popov Most... nacionalni park je tamo blizu, kao i jedina prašuma u Europi..... ljudi tamo žive teško, infrastruktura je nikakva, no nema većih problema među njima, uvažavaju se ,možda se ne vole.. ali neki način se poštuju, u Popovom Most je škola u koju idu sva djeca... škola je prilično neuslovna, sada je nešto kreče i farbaju ali da Vi to vidite. Obnovili su i sliku Save Kovačevića na njoj....popajic wrote:Znam,opet upadam u diskusiju koja se po hiljaditi put pretvorila u Mi,Vi,Oni...beskrajnu,moram reci i jalovu jer izlaza iz zacaranog kruga nema dok je u glavama armirani beton.A jeste !
Mislim da je @uvijek dobar gost ocekivao nesto drugo,otvarajuci ovu temu sa,izmedju ostalih i ovim rijecima:
Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?
Mi kao ljudi zatiremo svojim sljepilom, glupošću i kukavičlukom svoje najsvjetlije tekovine, postulate čovječanstva kakvo bi ono trebalo biti bacamo pod noge... mediji su krivi, političari, ali krivi smo i mi jer nasjedamo na dnevnu politiku...
Ne pozivam da pomognemo školi ali to bi bilo buđenje Bosne i Hercegovine, buđenje nas samih... to bi bio jedan mali signal, no nemoramo ići čak do Popovog Mosta, čak do Tjentišta učinimo nešto konkretno već danas il sutra u svojoj okolini. Male stvari nas izdaju, smeće svud oko nas recimo... imamo od čega početi, prestanimo se pravdati istorijom i eto mislim da neće pono boliti, a brzo bi se osjetila razlika..
Ebo nas više politika i sranja, valja nama živjet život, jedan je on nije ih pet... il devet...
Lijepo je i tužno u isto vrijeme bilo posjetiti tu okolicu Foče....