Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post Reply
uvjek dobar gost

#176 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by uvjek dobar gost »

popajic wrote:Znam,opet upadam u diskusiju koja se po hiljaditi put pretvorila u Mi,Vi,Oni...beskrajnu,moram reci i jalovu jer izlaza iz zacaranog kruga nema dok je u glavama armirani beton.A jeste !
Mislim da je @uvijek dobar gost ocekivao nesto drugo,otvarajuci ovu temu sa,izmedju ostalih i ovim rijecima:
Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?
Bio sam ispod Vučeva, na Sutjesci.. Tjentište, Popov Most... nacionalni park je tamo blizu, kao i jedina prašuma u Europi..... ljudi tamo žive teško, infrastruktura je nikakva, no nema većih problema među njima, uvažavaju se ,možda se ne vole.. ali neki način se poštuju, u Popovom Most je škola u koju idu sva djeca... škola je prilično neuslovna, sada je nešto kreče i farbaju ali da Vi to vidite. Obnovili su i sliku Save Kovačevića na njoj....
Mi kao ljudi zatiremo svojim sljepilom, glupošću i kukavičlukom svoje najsvjetlije tekovine, postulate čovječanstva kakvo bi ono trebalo biti bacamo pod noge... mediji su krivi, političari, ali krivi smo i mi jer nasjedamo na dnevnu politiku...
Ne pozivam da pomognemo školi ali to bi bilo buđenje Bosne i Hercegovine, buđenje nas samih... to bi bio jedan mali signal, no nemoramo ići čak do Popovog Mosta, čak do Tjentišta učinimo nešto konkretno već danas il sutra u svojoj okolini. Male stvari nas izdaju, smeće svud oko nas recimo... imamo od čega početi, prestanimo se pravdati istorijom i eto mislim da neće pono boliti, a brzo bi se osjetila razlika..
Ebo nas više politika i sranja, valja nama živjet život, jedan je on nije ih pet... il devet...

Lijepo je i tužno u isto vrijeme bilo posjetiti tu okolicu Foče....
xyz2007

#177 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by xyz2007 »

popajic wrote:
Smeta mi kad se dobor i lose mjeri pripadnoscu religiji i njenom prakticiranju.Posebno kod nas gdje silne mrtve glave padose bas zbog religiozne pripadnosti.Sve u ime te vjere koja propagira ljubav.Ja to ne vidjeh u praksi.Samo suprotno.
Rat nije bio vjerski znaci nije bilo zbog vjere, to da je rat bio vjerski i zbog vjere--- jedino agresor Bosne-Hercegovine propagira.

Agresija u BIH je bila zbog nacije. Ubijani su svi bosanci bez obzira na svoju religioznu pripadnost.

Znaci glava je padala prvenstveno jer nisu bili Srbi tj nisu bili pripadnici srpske nacije vec su bili pripadnici BOSANSKE NACIJE.

Oni koji uzimaju neciju vjeru kao razlog i svaljuju sve krivice na neciju vjeru i u ime necije vjere su isti kao agresori. U stvari izmedju njih nema nikakve razlike jer se sluze istom metodom.

Isto tako nisu svi Bosanci ATEISTI i nije identitet Bosanca = ateizam.

Bosanci su multivjerski i multi etnicki narod i nacija.
popajic

#178 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by popajic »

@xyz,

Izvukao si jednu recenicu iz konteksta i tako smisao mog posta izmijenio.Diskutovali smo o dobru i zlu,pa sam rekao da dobrotu ne treba povezivati sa vjerom,posebno ne na nasim prostorima ,jer su se pod plastom religije desavali strasni zlocini.
Ostale stvari su i tebi i meni poznate,ali nije o tome bila rijec.
popajic

#179 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by popajic »

Lincoln-Burrows wrote:
popajic wrote: Tako je,na zalost.Poremecaj vrijednosti.Slazem se s tobom osim u jednom.Ja imam neka svoja vjerovanja,ali nisam vjernik u ovom klasicnom smoslu.Pa,iako to nisam,zivim po ovim pravilima (valjda,kucni odgoj,sta li?)koje ti navodis.
To su sve osnovi normalnih ljudskih odnosa i principa koje ljudi imaju ili nemaju.Dakle,dobri i losi ljudi.
Smeta mi kad se dobor i lose mjeri pripadnoscu religiji i njenom prakticiranju.Posebno kod nas gdje silne mrtve glave padose bas zbog religiozne pripadnosti.Sve u ime te vjere koja propagira ljubav.Ja to ne vidjeh u praksi.Samo suprotno.
Više puta sam napomenio da je vjernik ustvari onaj koji živi po pravilima vjere,
a ne onaj koji govori da je vjernik a živi kao sileđija i kradljivac, lažljivac i što li već.
I vjeruj meni ako živiš po ovim pravilima veći si vjernik od bilo kojeg koji se busa o prsa
kako je on veliki vjernik.
I kad bi bilo više ljudi koji cijene istinske vrijednosti, tada nikada ne bi došlo do rata.
:thumbup:
Abacija

#180 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

popajic wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
popajic wrote: Tako je,na zalost.Poremecaj vrijednosti.Slazem se s tobom osim u jednom.Ja imam neka svoja vjerovanja,ali nisam vjernik u ovom klasicnom smoslu.Pa,iako to nisam,zivim po ovim pravilima (valjda,kucni odgoj,sta li?)koje ti navodis.
To su sve osnovi normalnih ljudskih odnosa i principa koje ljudi imaju ili nemaju.Dakle,dobri i losi ljudi.
Više puta sam napomenio da je vjernik ustvari onaj koji živi po pravilima vjere,
a ne onaj koji govori da je vjernik a živi kao sileđija i kradljivac, lažljivac i što li već.
I vjeruj meni ako živiš po ovim pravilima veći si vjernik od bilo kojeg koji se busa o prsa
I kad bi bilo više ljudi koji cijene istinske vrijednosti, tada nikada ne bi došlo do rata.
:thumbup:
Evo da i ja dodam jedan palac na @Lincolnov post. :thumbup:
Real Khan

#181 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

I šta sad, tema gotovo utrnula samo zato što smo se svi složili da
Onda ode "palac" po "palac" a sve otišlo off-topic.

Po mom mišljenju smo nepravedno zaboravili (previdjeli) jedan komentar koji nije off-topic:
xyz2007 wrote:
popajic wrote:
Rat nije bio vjerski znaci nije bilo zbog vjere, to da je rat bio vjerski i zbog vjere--- jedino agresor Bosne-Hercegovine propagira.

Agresija u BIH je bila zbog nacije. Ubijani su svi bosanci bez obzira na svoju religioznu pripadnost.

Znaci glava je padala prvenstveno jer nisu bili Srbi tj nisu bili pripadnici srpske nacije vec su bili pripadnici BOSANSKE NACIJE.
Oni koji uzimaju neciju vjeru kao razlog i svaljuju sve krivice na neciju vjeru i u ime necije vjere su isti kao agresori. U stvari izmedju njih nema nikakve razlike jer se sluze istom metodom.

Ovdje jeste ključna riječ BOSANSKA NACIJA jer jedino ta nacija može probuditi Bosnu i Hercegovinu. Potpuno se slažem da ta nacija nema veze ni sa ateizmom, a ni sa bilo kojom posebnom religijom. Po mom uvjerenju (kao i uvjerenju mnogih sociologa, filozofa, itd.) VJERA JE PRIVATNA STVAR, barem u sekularnom društvu. Drugi par cipela je ako to društvo nije sekularne prirode. Međutim, Bosna i Hercegovina je sekularna država prema svom Ustavu. Dakle, vjera nije (niti bi trebala biti) prepreka stvaranju BOSANSKE NACIJE.
Eh, sad, jedna stvar koja je gore nespretno navedena: Bosanci nisu narod, pogotovo ne "multietnički narod" (jer takav nigdje ne postoji), nego je to jedinstvena NACIJA koja se sastoji od tri jednaka i jednakopravna etnička subidentiteta. U prevodu, svi građani Bosne i Hercegovine pripadaju toj naciji (nije to nikakav "nadnarod" kao što se pokušavalo sa nekakvim "Jugoslovenstvom"), nego isključivo NACIJA po liberalno-demokratskoj definiciji pluralističkog društva kakvo je oduvijek nastanjeno u Bosni. Kada bude stvorena kritična masa pametnih i školovanih ljudi u Bosni i Hercegovini kojima će ovi pojmovi biti potpuno jasni, onda će ova država da doživi svoj procvat. Treba ljudima postati jasno da NACIJA po ovoj definiciji ne negira ničiji etnički i vjerski identitet (čak ne negira nekome pravo na odsustvo tih identiteta), i kao takva ne predstavlja nikakvu "prijetnju" ili "suprotnost" sa bilo kojim etnosom koji živi u Bosni i Hercegovini. Kada se malo bolje pročita i razumije duh Ustava BiH (ovog dejtonskog) ovakav zaključak je neizbježan uz pravilno razumjevanje svih ovih pojmova.
(Odmah da ovdje naglasim da ona organicistička teorija o porijeklu nacije se dokazala kao nevjerodostojna i kao takva je davno odbačena u demokratskim državama. Naime, takva teorija još uvijek pije vode SAMO na brdovitom Balkanu i u Rusiji)
osa

#182 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

zašto nije mogla postojati jugoslovenska nacija a može bosanska.
Real Khan

#183 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

osa wrote:zašto nije mogla postojati jugoslovenska nacija a može bosanska.
Zato što je Bosna kao prirodna država postojala 1000 godina, i dalje postoji, i postojat će još najmanje 1000 godina...za razliku od vještačke tvorevine Jugoslavije (koji je izmislio ondašnji USA President Woodrow Willson). Treba li još nešto?
uvjek dobar gost

#184 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Nemojte molim Vas brkati pojmove, Jugosoven je skrojen pojam, na neki način izmišljen... no sa druge strane državotvornost i istorija Bosne (Bosne i Hercegovine) su u mnogome drugačiji, da nije bilo spoljnih uticaja i unutrašnjih nesposobnjakovića ova tema bi bila suvišna... (no Jugosloveni su postojali i danas ih nema zbog mnogih faktora ali na štetu svih naroda i narodnosti jer Jugosloveni su bili na neki način visočije na evolucijskoj šemi jer su prevazišli na neki način rodovske zajednice iz kojih su poticali... možemo raspravljati).

Ja sam Bosanac po nacionalnosti, vjeroispovjest moja je privatna stvar i nije bitna za ovu raspravu... kao takav postojim... i Bosanci postoje (kao i Hercegovci) odavno.. tako da mi nemamo naciju danas ali nadam se da u budućnosti neće biti tako.

Želio bih da neko počne da budi u narodu civilizacijske vrijednnosti i postulate moje zemlje a ne da non stop palamude svi o otcjepljenju, referendumu petom entitetu... narod je podivljao jer niko ne vodi računa o njemu.. mislim na narod.
osa

#185 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

Real Khan wrote:
Zato što je Bosna kao prirodna država postojala 1000 godina, i dalje postoji, i postojat će još najmanje 1000 godina...za razliku od vještačke tvorevine Jugoslavije (koji je izmislio ondašnji USA President Woodrow Willson). Treba li još nešto?
njemačka kao država do prije 200 godina nije postojala, pa prema tebi vjerovatno ni njemačka nacija, pa sad postoji.bih, kao niti hrvatska ni većina današnjih država na balkanu nisu postojale kao samostalne države veći dio poznate povijesti pa kako onda opstaše te nacije, nekako mi se čini da ti to previše pojednostavljaš, onako prema trenutnim bošnjačkim potrebama.
dalinton

#186 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by dalinton »

Vi i dalje o Bosanskoj naciji... Fino, nećete daleko dogurati...
Real Khan

#187 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

osa wrote:
Real Khan wrote:
njemačka kao država do prije 200 godina nije postojala, pa prema tebi vjerovatno ni njemačka nacija, pa sad postoji.bih, kao niti hrvatska ni većina današnjih država na balkanu nisu postojale kao samostalne države veći dio poznate povijesti pa kako onda opstaše te nacije, nekako mi se čini da ti to previše pojednostavljaš, onako prema trenutnim bošnjačkim potrebama.
Mogu ti reći @osa da si mi nedostajao sa svojim podjebavanjem (mora da si opet na Viagri Light)... :D Helem, da ti brat kaže kako je Bosna puno duže postojala kao posebna država nego jedna Hrvatska. Ako ništa, mnogo duže se znaju naše državne granice u međunarodnim kartama, kao i IME BOSNE, nego što je slučaj sa većinom država na Balkanu, uključujući i tvoju Hrvatsku. A što se tiče nacija i njihovog opstanka, za tako nešto moraš prije svega imati DRŽAVU. Zaključke izvuci sam... Uostalom, ovdje ne govorimo o buđenju Bugarske, Rumunije ili Hrvatske, nego BOSNE I HERCEGOVINE.
Real Khan

#188 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

dalinton wrote:Vi i dalje o Bosanskoj naciji... Fino, nećete daleko dogurati...
A zašto? :shock:

Nećemo se valjda "onom istom autostradom pakla odvesti u nestanak..." (historijski citat tvog Dr. Dabića)
uvjek dobar gost

#189 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Pošto sam ja postavio temu, želim da Vas sve pozovem da argumentirano komuniciramo ne na nivou dnevne politike al nekih medija...
Ne bih sada da Vam solim pamet preko toga jer svako ima svoje.. jedino što mogu reći je da se menete šuplje priče i izlizanih rečenica koje ste ponovili barem 1000 puta na 100 raznih tema...

Nacija nije jednaka vjerskoj pripadnosti .. između ta dva pojma ne stoji znak jednakosti , stajao je samo u srednjem vijeku,... jesmo li mi ostali u njemu, mislim na srednji vijek?

Ja sam i jesam Bosanac nisam Bošnjak, Hrvat niti Srbin... pripadnik sam Bosansko-Hercegovačke nacije...
osa

#190 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

quote="osa"]
Real Khan wrote:
njemačka kao država do prije 200 godina nije postojala, pa prema tebi vjerovatno ni njemačka nacija, pa sad postoji.bih, kao niti hrvatska ni većina današnjih država na balkanu nisu postojale kao samostalne države veći dio poznate povijesti pa kako onda opstaše te nacije, nekako mi se čini da ti to previše pojednostavljaš, onako prema trenutnim bošnjačkim potrebama.[/quote]

Mogu ti reći @osa da si mi nedostajao sa svojim podjebavanjem (mora da si opet na Viagri Light)... :D Helem, da ti brat kaže kako je Bosna puno duže postojala kao posebna država nego jedna Hrvatska. Ako ništa, mnogo duže se znaju naše državne granice u međunarodnim kartama, kao i IME BOSNE, nego što je slučaj sa većinom država na Balkanu, uključujući i tvoju Hrvatsku. A što se tiče nacija i njihovog opstanka, za tako nešto moraš prije svega imati DRŽAVU. Zaključke izvuci sam... Uostalom, ovdje ne govorimo o buđenju Bugarske, Rumunije ili Hrvatske, nego BOSNE I HERCEGOVINE.[/quote]

takav sam volim pitati, tražiti pojašnjenja, uspoređivati rečeno i napisano, tražiti nelogičnosti u tekstovima osoba koje se smatraju stručnjacima na nekom polju itd.itd. a što se tiče bih pa ona se probudila 91., možda bolje da je ostala drijemati, šta kažeš.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#191 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by pici »

Jel to savjet,upozorenje il prijetnja :shock: :? dalintona mi naseg i tisucu mu ribljih koljenica :D
Real Khan

#192 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

osa wrote:quote="osa"]
Real Khan wrote:
Mogu ti reći @osa da si mi nedostajao sa svojim podjebavanjem (mora da si opet na Viagri Light)... :D Helem, da ti brat kaže kako je Bosna puno duže postojala kao posebna država nego jedna Hrvatska. Ako ništa, mnogo duže se znaju naše državne granice u međunarodnim kartama, kao i IME BOSNE, nego što je slučaj sa većinom država na Balkanu, uključujući i tvoju Hrvatsku. A što se tiče nacija i njihovog opstanka, za tako nešto moraš prije svega imati DRŽAVU. Zaključke izvuci sam... Uostalom, ovdje ne govorimo o buđenju Bugarske, Rumunije ili Hrvatske, nego BOSNE I HERCEGOVINE.[/quote]

takav sam volim pitati, tražiti pojašnjenja, uspoređivati rečeno i napisano, tražiti nelogičnosti u tekstovima osoba koje se smatraju stručnjacima na nekom polju itd.itd. a što se tiče bih pa ona se probudila 91., možda bolje da je ostala drijemati, šta kažeš.[/quote]

Ja mislim da ti kao državljanin Republike Hrvatske imaš najmanje pravo i obavezu da komentarišeš o "buđenju" ili "spavanju" Bosne i Hercegovine. Znaš šta nam omiljeni član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže na može-biti miješanja sa strane... ;-)
Hodidjed

#193 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Hodidjed »

xyz2007 wrote:
popajic wrote:

Dobro si to formulisao. Eno Srba oko Visegarada govore da je rat 1992-95 bio rat Srbije protiv Bosne (i fakat je tako bilo), a ne protiv muslimana.
Šapat

#194 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Šapat »

Evo meni Osa-e sa istom pricom o nacijama :). Odavno nismo "argumentovano" komunicirali :)
osa

#195 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

quote="osa"]quote="osa"]
Real Khan wrote:
njemačka kao država do prije 200 godina nije postojala, pa prema tebi vjerovatno ni njemačka nacija, pa sad postoji.bih, kao niti hrvatska ni većina današnjih država na balkanu nisu postojale kao samostalne države veći dio poznate povijesti pa kako onda opstaše te nacije, nekako mi se čini da ti to previše pojednostavljaš, onako prema trenutnim bošnjačkim potrebama.[/quote]

takav sam volim pitati, tražiti pojašnjenja, uspoređivati rečeno i napisano, tražiti nelogičnosti u tekstovima osoba koje se smatraju stručnjacima na nekom polju itd.itd. a što se tiče bih pa ona se probudila 91., možda bolje da je ostala drijemati, šta kažeš.[/quote]

Ja mislim da ti kao državljanin Republike Hrvatske imaš najmanje pravo i obavezu da komentarišeš o "buđenju" ili "spavanju" Bosne i Hercegovine. Znaš šta nam omiljeni član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže na može-biti miješanja sa strane... ;-)[/quote]

obavezu nemam ali pravo imam, nemam bih državljanstvo ali imam uvjete za stjecanje, što se tiče izjave omiljenog člana predsjedništva, e da je tako zborio prije 16 godina srbi bi ga proglasili za svetca.
osa

#196 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

Šapat wrote:Evo meni Osa-e sa istom pricom o nacijama :). Odavno nismo "argumentovano" komunicirali :)
bogami, ništa se ovdje nije promijenilo ovo ljeto, nitko nikom nije dokazao ništa, nitko nikom nije promijenio mišljenje i sl. ali postoji i nešto pozitivno razina mržnje je ista nije povećana, ako se to može nazvati određenim napretkom.
Hodidjed

#197 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Hodidjed »

pici wrote:
Jel to savjet,upozorenje il prijetnja :shock: :? dalintona mi naseg i tisucu mu ribljih koljenica :D
Kak'e ba "riblje koljenice" :lol:

Nego, reci ti tom svom dalintonu, da je Bosanska nacija oduvijek bila, ali Srbi i Hrvati nisu dali nakon AU da se bosanskoj naciji vrati ime jer su oni taman fino sve podijelili po torovima: katolici su Hrvati, a pravoslavci su Srbi. Time su i jedni i drugi dobili na kvantitetu naroda i mogli su da raspiruju svoje teorije kako je Bosna bila "stoljecna hrvatska zemlja", odnosno "vekovna srpska zemlja". Medjutim, zadnji rat su dobili Alija i Rasho jer su se fino dogovorili da Bosanaca nema, nego ima Bosnjaka i Bosanskih Srba, a kao Bosnjaci su muslimani koji zive u Bosni (sta li?).
Pa je onda neko fulio termine totalno, pa odredjuje sve kao Bosnjake (Bosnjak katolik i Bosnjak pravoslavac, "nidze veze").
Elem, da skratim: Bosna je postojala i prije nego sto ce se Raska prozvati Servia (zemlja robova), a kasnije Srbija. Takodje mu reci: Bosanci su postojali prije Rashana (vidi koje li koincidencije Rasho=Rashani :lol: ), a koji ce se kasnije prozvati Srblje (za vrijeme Tvrtka). Dakle, dok su pojedini mijenjali nazive naroda, ovamo je jedan narod stajao postojano: Bosanci (Bosnjani; Bosnesi-M.Orbini), a ne Bosnjaci.
popajic

#198 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by popajic »

Sad naravno ulazimo u fazu u kojoj ce raznorazni dusebriznici, istoricari i poznavaoci ustava obrazlagati kako se po hiljaditi put u isti kos trpa nacionalno,etnicko,vjersko...samo da bi one kojima je dovoljno da su Bosanci (Hercegovci) ubijedili da to tako ne ide.Bez etno prefiksa si niko i nista.Ne postojis !
E,pa mene boli neka stvar sta stoji na papiru,jer i to nije palo s neba,to je neko "osmislio" i podlozno je promjeni.
Kako god,ja sam zvanicno Bosanac (nepostojeci!),a sve ostalo je zaista moja privatna stvar.
Šapat

#199 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Šapat »

Ma ne znam sta bih ti rekao na tu mrznju... Ja bih prije rekao da ovdje (u BiH) postoje vise animoziteti, a ne prava mrznja, a sve nastalo iz neznanja i nerazumijevanja...ali eto. Ako ti kazes da je mrznja, neka bude i tako...
bajadera82

#200 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by bajadera82 »

bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)

danas postoje tri nacije u BiH, tri konstutivna naroda: Bosnjaci, Srbi i Hrvati. komponenta bosanska nacija ne postoji..
Post Reply