Zašto nema socijalnih nemira u BiH?
- homo_sapiens
Ma ne protestvovati, već s palijama u rukama sačekati naredno kafansko sijelo
-
xon_sa
Skupi po 100 ljudi iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara i nek se dogovore oko 3 pitanja oko kojih se slazu i neka radi toga protestuju i svaka cast. Ja sam ubijedjen da je takvo nesto u ovom trenutku nemoguce. Svaka Druga opcija koja ne podrazumijeva masovne proteste koji ukljucuju pripadnike svih naroda je u startu osudjena na propast. Niko ne zeli da sam i prvi oslabi poziciju predstavnika svog naroda u vlasti. Moze istovremeno ili nikako, to je bit price. Naravno, imamo dijelove BiH u kojima narod smatra da ima bitnijih pitanja od pitanja gole egzistencije, pa u takvim slucajevima njihovi predstavnici odlicno obavljaju svoju zadacu i prema tome ne postoji volja naroda da protestuje protiv njih, sto nas opet vraca na poentu, da bez zajednicke akcije kod nas nema revolucije...
-
newone
#28 Re: Zašto nema socijalnih nemira u BiH?
LAIBACH KUNST wrote:Mislim da bi bilo dobro otvoriti širu raspravu (posebno pozivam psihologe i psihijatre da se uključe) zašto u ovoj zemlji i pored svega šta vladajuća elita radi još uvijek nema socijalnih nemira???
U Bosni nema nicega jer u Bosni ne postoji gradjanska svijest. Postpojanje minimuma gradjanske svijesti u glavama sva tri naroda u Bosni je preduslov za bilo kakav pomak naprijed.
- kriticarka_nikova
I ja sam čula. Na CNN su rekli da je jedan takav primjerak otis'o za Ameriku.Shoba wrote:kazu na National Geografic da u Bosni zivi specijalna vrsta bezkicmenjaka...
- nerko13
Nista od svega toga!!!!
evo npr. ja, kada politicim sa "babom mi umene" o takvim stvarima i kad mu kazem, da mora podici svoj glas ako ga neki tamo krkani u raznim ministarstvima vuku za nos i ne dopustaju da dodje do onog sto mu je potrebno, on samo kaze: MA KOGA U OVOJ DRZAVI BRIGA ZA LJUDIMA... eh to je nasa balkanska svijest... znaci vec u startu je sve osudjeno da propadne... odlicno pranje mozga, mozda jos iz vremena stare nam "domovine" ko ce ti ga znati... u svakom slucaju, TO JAREN MOZES ZABORAVITI... ne sa ovim ljudima, ne u ovo vrijeme, ne u ovoj zemlji......
nepo je spomenuo i to da se plasimo unistiti sopstvenu politku a znamo da "oni tamo" nece nista uraditi jer je njima fola bolje nego nama..... ima tu i istine, samo isto tako ja mislim da je i srbima dok***lo.....
sve u svemu, mislim da ovako nece dugo... kako god da ga okrenes, nesto se mora desiti, mozda bi bilo najbolje kad bi se mogli dogovoriti sa srbimo oko podjele drzave pa da svako ima svoj entitet, pod uvjetom naravno da srbi jedan dio rs moraju vratiti hrvatima i bosnjacima......
pa ako bosnjak zeli zivjeti u rs-u neka zivi, srbin ako zeli moze zivjeti i u Bosnjackoj republici BiH ili HZ-HB kako bi hrvati to nazvali...
JEDNOSTAVNO SMO U G****A DO GUSE.....
evo npr. ja, kada politicim sa "babom mi umene" o takvim stvarima i kad mu kazem, da mora podici svoj glas ako ga neki tamo krkani u raznim ministarstvima vuku za nos i ne dopustaju da dodje do onog sto mu je potrebno, on samo kaze: MA KOGA U OVOJ DRZAVI BRIGA ZA LJUDIMA... eh to je nasa balkanska svijest... znaci vec u startu je sve osudjeno da propadne... odlicno pranje mozga, mozda jos iz vremena stare nam "domovine" ko ce ti ga znati... u svakom slucaju, TO JAREN MOZES ZABORAVITI... ne sa ovim ljudima, ne u ovo vrijeme, ne u ovoj zemlji......
nepo je spomenuo i to da se plasimo unistiti sopstvenu politku a znamo da "oni tamo" nece nista uraditi jer je njima fola bolje nego nama..... ima tu i istine, samo isto tako ja mislim da je i srbima dok***lo.....
sve u svemu, mislim da ovako nece dugo... kako god da ga okrenes, nesto se mora desiti, mozda bi bilo najbolje kad bi se mogli dogovoriti sa srbimo oko podjele drzave pa da svako ima svoj entitet, pod uvjetom naravno da srbi jedan dio rs moraju vratiti hrvatima i bosnjacima......
pa ako bosnjak zeli zivjeti u rs-u neka zivi, srbin ako zeli moze zivjeti i u Bosnjackoj republici BiH ili HZ-HB kako bi hrvati to nazvali...
JEDNOSTAVNO SMO U G****A DO GUSE.....
-
žena zmaj
Zato sto su ljudi naucili da plivaju u govnima, i sad im se nikako ne izlazi na obalu...
Zato sto nemamo cobana da nas povede...
Zato sto misle da ce to neko drugi za njih uraditi, da oni nista sami ne mogu promijeniti...
Zato sto su pasivni i lijeni...
Zato sto kontaju da nema potrebe za tim, jer ionako svi kradu, pa bolje onda da im se prikljuce i uzmu svoj dio kolaca...
Zato sto ne razmisljaju o tome kako bi nam svima bilo bolje, nego kako da komsiji crkne krava...
Mogu ja ovako do besvijesti, ali dzaba. Opet niko nista!!
Ja sam definitivno za socijalne nemire vec nekoliko godina unazad, evo da jos jednom ponovim da sam tu za sve vrste nemira koji bi mogli promijeniti ovo drustvo nabolje! Ne znam fakat vise sta se ceka i ne znam cemu vodi ova pasivnost i apatija.
Sto bi vrli nas gost rekao: VRIJEME JE DA SE KRENE!!!
Zato sto nemamo cobana da nas povede...
Zato sto misle da ce to neko drugi za njih uraditi, da oni nista sami ne mogu promijeniti...
Zato sto su pasivni i lijeni...
Zato sto kontaju da nema potrebe za tim, jer ionako svi kradu, pa bolje onda da im se prikljuce i uzmu svoj dio kolaca...
Zato sto ne razmisljaju o tome kako bi nam svima bilo bolje, nego kako da komsiji crkne krava...
Mogu ja ovako do besvijesti, ali dzaba. Opet niko nista!!
Ja sam definitivno za socijalne nemire vec nekoliko godina unazad, evo da jos jednom ponovim da sam tu za sve vrste nemira koji bi mogli promijeniti ovo drustvo nabolje! Ne znam fakat vise sta se ceka i ne znam cemu vodi ova pasivnost i apatija.
Sto bi vrli nas gost rekao: VRIJEME JE DA SE KRENE!!!
- kriticarka_nikova
A šta će se dobiti time AKO SE KRENE?
- kriticarka_nikova
Možda ovo važi za neku normalnu zemlju, ali za BiH ne!žena zmaj wrote:Ako se krene...dobice se sve ono po sta si i krenuo, ako istrajes do kraja!
Sta se dobilo ovim sto se ne krece?
- uvjek dobar gost
POdjela zemlje u Dejtonu nas je dovela do ovdje...
Izleda da dobar dio ljudi živi u strahu.....
Ljudi izgledqa imaju direktne koristi od ovog nakaradnog sistema u kom živimo.
Orasi u džepovima....
Neobrazovana populacija koja se zadovoljava zadovoljavanjem osnovnih potreba....
Nedostatak ideala u ovom sistemu življenja...
Nedostatkom vremena se pravdaju oni koji rade.....
Oni koji nerade .... ne znam stvarno šta čekaju...
Nepostojanje svjesne i realno obrazovane studentske populacije....
Sranje u Ruandi......

Izleda da dobar dio ljudi živi u strahu.....
Ljudi izgledqa imaju direktne koristi od ovog nakaradnog sistema u kom živimo.
Orasi u džepovima....
Neobrazovana populacija koja se zadovoljava zadovoljavanjem osnovnih potreba....
Nedostatak ideala u ovom sistemu življenja...
Nedostatkom vremena se pravdaju oni koji rade.....
Oni koji nerade .... ne znam stvarno šta čekaju...
Nepostojanje svjesne i realno obrazovane studentske populacije....
Sranje u Ruandi......
- SiSaJuMe
BIH zivot se sveo na HLJEBA I IGARA,. Ljudi zadovoljni da mogu popit, zaigrat kolo, a za pogacu se uvjek nekako snadje. Zavale se pod sljivu i kontaju kako im je dobro i sretni su jer ovi na zapadu imaju bolje al su u dusi prazni. Znas ono jebes njih mi smo za njih zivot izmislili.
Po pitanju sopstvene srece neide se daleko, ne dalje od zenine guzice. Nek toga ima lakse ce se zima pregrmit. Aj sta fali sto su djetetu poderane cizmice, ih Bogati kakave sam ja imo. Zena zakrpi i proljetno sunce se ceka. Bice sjetve i pijacnih dana da se koji dinar zaradi za otplatit struju i telefon. A ti zeno nemoras svake godine kupovat haljinu, mozes jednu i preskocit. Ljeto nas izdere od silnih veselja, svadbenih na kojima je minimum 450 ljudi. Sve ispod se racuna kao obicna festa. Zeno znas ko i prosli put turi i kovertu nista i dobro priljepi. Krkalo se deralo i tako iz godinu u godinu. Zakaci nam se i tema o poliKITI, onoj nasoj domacoj. Hocel ovaj nas jebat onog njihovog. Sto kaze moj komsija svaki dnevnik isti SAMO SE GURAJU i vazda nerjeseno. Kad provale onog naseg za pronevjeru kazemo suti jadan nebio, kakav da je nas je, sta da ti je onaj njihov, i njihov je gori sve im pokrade. Moramo glasat za nase pa kavi su da su. Potom prodje malodobno (maloumno) drle kojeg politicara u mercedesu, Ih i ja bi vozo da mi je stari politicar, ajmo raja na kafu. Pusti supka nek se kurci. A i ovi stranci seru pa seru,. Vazda su na njihovoj strani, znam ja to reko mi hodja/svecenik. On najbolje zna ,. Ih sta on zna al nece da nam kaze, kakve sve mucke njihovi prave. Ma jebes politiku jesil vidio kako Zeljo izgubi. Sudija mamu mu njegovu. Ma pusti zelju nego sta radis sutra,. A sta cu radit , golubarit ko i sto sam danas. Vozdra vidimo se sutra,.
A protesti pa vi niste normalni ko ce na ovakoj hladnoci,
Po pitanju sopstvene srece neide se daleko, ne dalje od zenine guzice. Nek toga ima lakse ce se zima pregrmit. Aj sta fali sto su djetetu poderane cizmice, ih Bogati kakave sam ja imo. Zena zakrpi i proljetno sunce se ceka. Bice sjetve i pijacnih dana da se koji dinar zaradi za otplatit struju i telefon. A ti zeno nemoras svake godine kupovat haljinu, mozes jednu i preskocit. Ljeto nas izdere od silnih veselja, svadbenih na kojima je minimum 450 ljudi. Sve ispod se racuna kao obicna festa. Zeno znas ko i prosli put turi i kovertu nista i dobro priljepi. Krkalo se deralo i tako iz godinu u godinu. Zakaci nam se i tema o poliKITI, onoj nasoj domacoj. Hocel ovaj nas jebat onog njihovog. Sto kaze moj komsija svaki dnevnik isti SAMO SE GURAJU i vazda nerjeseno. Kad provale onog naseg za pronevjeru kazemo suti jadan nebio, kakav da je nas je, sta da ti je onaj njihov, i njihov je gori sve im pokrade. Moramo glasat za nase pa kavi su da su. Potom prodje malodobno (maloumno) drle kojeg politicara u mercedesu, Ih i ja bi vozo da mi je stari politicar, ajmo raja na kafu. Pusti supka nek se kurci. A i ovi stranci seru pa seru,. Vazda su na njihovoj strani, znam ja to reko mi hodja/svecenik. On najbolje zna ,. Ih sta on zna al nece da nam kaze, kakve sve mucke njihovi prave. Ma jebes politiku jesil vidio kako Zeljo izgubi. Sudija mamu mu njegovu. Ma pusti zelju nego sta radis sutra,. A sta cu radit , golubarit ko i sto sam danas. Vozdra vidimo se sutra,.
-
GoschaUkuchi
Potrebno je sacekati da se politicari dogovore... Oni imaju sastanke da dogovore sastanak... pa sabur....
A hladno vaniii.......ko ce se spremiti, pa nesto stajati, govoriti, traziti....
Potrebno je sacekati da otopli....
A hladno vaniii.......ko ce se spremiti, pa nesto stajati, govoriti, traziti....
Potrebno je sacekati da otopli....
-
Tomislav MO
Pa potpuno je logično, kako pomenuše gore, nitko ne želi oslabiti poziciju svojih u odnosu na druga dva.
Sjećate li se jednog prošlog HDZ-ovog predizbornog slogana, bilo je to: "Opredjeljenje ili istrebljenje". Razmislite malo o tome i vidjet ćete da je upravo to suština kako razmišljaju birači. Rezon je: "Bolje da je moj pa makar i lopov, manja je šteta"
Zato i nema nemira, nemojte misliti da je kod nas imalo lošiji narod nego bilo gdje u Europi, narod je isti, ali je sustav tj. unutarnji ustroj države drugačiji.
Ako imamo nakaradan sustav, sa dva entiteta, jednim distriktom, 10 kantona u drugom entitetu, predsjedništvo od tri člana itd., NORMALNO je da imamo nakaradne rezultate.
Znači, političke elite imaju MONOPOL. Birači su prisiljeni glasovati za njih bez obzira na rezultate, jer ih je strah druga dva naroda.
Političari nemaju motiva jer su u sukobu interesa, njima je dobro dok je ovako jer im je zagarantirana vlast. MZ isto nema motiva jer izgleda žele da eksperimentiraju na nama. Na kraju ispadne da nema tko pokrenuti naprijed.
Ipak, monopol nije savršen: Čović ima Ljubića, Silajdžić ima Tihića, Dodik ima Ivanića. Zbog te nesavršenosti, odnosno KONKURENCIJE, stvari će se lagano kretati naprijed.
Što znači naprijed? Pogledajmo što imaju zajedničko SVE uspješne višenacionalne države: Kanada, Britanija, Španjolska, Belgija i Švicarska.
Sve su one DECENTRALIZIRANE većinom po etničkom kriteriju. Slučajno?
Kako dakle decentralizacija po etničkom kriteriju pomaže državi? Što se dogodi?
Zato što ukida MONOPOL. Ako postoji federalna jedinica sa hrvatskom većinom, HDZ jednostavno sve i da hoće NE MOŽE napisati Opredjeljenje ili istrebljenje, jer ako ne bude Čović, biti će Ljubić ili Jurišić, ili Lijanović, ali neće biti Komšić (osim ako osvoji glasove Hrvata).
Znate što je Mesić rekao nakon izbora Komšića? Kaže Stipe: "Hrvati su sami krivi jer su se razjedinili".
Ali razjedinjenost je bit demokracije. Upravo nam različita mišljenja trebaju. Ali ne, Mesić i mnogi drugi su u stvari poručili Hrvatima da idući put budu ujedinjeni ako žele svog predstavnika i da svi po direktivi glasuju za jednog. E to je taj monopol.
Znači, u decentraliziranoj državi, HDZ ne može napisati "Opredjeljenje ili istrebljenje". E što će onda HDZ ako hoće vladati? Pa mora učiniti ono što je sljedeće bitno ljudima. Ok, neće biti istrebljeni, što je sljedeće što čovjeku treba? Možda borba protiv korupcije, ulaganje u obrazovanje, ekonomski razvoj?
Sjećate li se jednog prošlog HDZ-ovog predizbornog slogana, bilo je to: "Opredjeljenje ili istrebljenje". Razmislite malo o tome i vidjet ćete da je upravo to suština kako razmišljaju birači. Rezon je: "Bolje da je moj pa makar i lopov, manja je šteta"
Zato i nema nemira, nemojte misliti da je kod nas imalo lošiji narod nego bilo gdje u Europi, narod je isti, ali je sustav tj. unutarnji ustroj države drugačiji.
Ako imamo nakaradan sustav, sa dva entiteta, jednim distriktom, 10 kantona u drugom entitetu, predsjedništvo od tri člana itd., NORMALNO je da imamo nakaradne rezultate.
Znači, političke elite imaju MONOPOL. Birači su prisiljeni glasovati za njih bez obzira na rezultate, jer ih je strah druga dva naroda.
Političari nemaju motiva jer su u sukobu interesa, njima je dobro dok je ovako jer im je zagarantirana vlast. MZ isto nema motiva jer izgleda žele da eksperimentiraju na nama. Na kraju ispadne da nema tko pokrenuti naprijed.
Ipak, monopol nije savršen: Čović ima Ljubića, Silajdžić ima Tihića, Dodik ima Ivanića. Zbog te nesavršenosti, odnosno KONKURENCIJE, stvari će se lagano kretati naprijed.
Što znači naprijed? Pogledajmo što imaju zajedničko SVE uspješne višenacionalne države: Kanada, Britanija, Španjolska, Belgija i Švicarska.
Sve su one DECENTRALIZIRANE većinom po etničkom kriteriju. Slučajno?
Kako dakle decentralizacija po etničkom kriteriju pomaže državi? Što se dogodi?
Zato što ukida MONOPOL. Ako postoji federalna jedinica sa hrvatskom većinom, HDZ jednostavno sve i da hoće NE MOŽE napisati Opredjeljenje ili istrebljenje, jer ako ne bude Čović, biti će Ljubić ili Jurišić, ili Lijanović, ali neće biti Komšić (osim ako osvoji glasove Hrvata).
Znate što je Mesić rekao nakon izbora Komšića? Kaže Stipe: "Hrvati su sami krivi jer su se razjedinili".
Znači, u decentraliziranoj državi, HDZ ne može napisati "Opredjeljenje ili istrebljenje". E što će onda HDZ ako hoće vladati? Pa mora učiniti ono što je sljedeće bitno ljudima. Ok, neće biti istrebljeni, što je sljedeće što čovjeku treba? Možda borba protiv korupcije, ulaganje u obrazovanje, ekonomski razvoj?
- nerko13
FENOMENALNO!!!!! slika i prilika bas onog sto se kod nas desava.....SiSaJuMe wrote:BIH zivot se sveo na HLJEBA I IGARA,. Ljudi zadovoljni da mogu popit, zaigrat kolo, a za pogacu se uvjek nekako snadje. Zavale se pod sljivu i kontaju kako im je dobro i sretni su jer ovi na zapadu imaju bolje al su u dusi prazni. Znas ono jebes njih mi smo za njih zivot izmislili.
cak sam se i sam pronasao u tvojoj prici... mislim ne ja, nego ljudi oko mene....
isto tako ovaj komentar ispod od TOMISLAVA je fenomenalan...
totalno podrzavam njegovo misljenje....
- Alfons Kauders
dobice sekriticarka_nikova wrote:A šta će se dobiti time AKO SE KRENE?
- uvjek dobar gost
A šta se dobija ako se ne krene, ako se sjedinimo sa svim oko sebe i uzmemo to za zadano i zdravo za gotovo...kriticarka_nikova wrote:Možda ovo važi za neku normalnu zemlju, ali za BiH ne!žena zmaj wrote:Ako se krene...dobice se sve ono po sta si i krenuo, ako istrajes do kraja!
Sta se dobilo ovim sto se ne krece?
Hoćemo li nabaciti jaram podjela i siromaštva djeci svojoj....
Ja glasam da se krene.....