Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski rat?

Locked
_Sarajevka_

#626 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by _Sarajevka_ »

jeza u ledja wrote:Bojim se da se uopste ne slazemo u vezi ciljeva minulog rata, a kamo li cega drugog.

Uopste, ali ni sekunde, se ne slazem sa tvojom konstatacijom da je rat bio "napad na bosnjacki narod", da ne ulazimo uopste u to ko je napao.

Taj rat nije bio napad na narod, vec na drzavu, a mete nisu bili Bosnjaci, vec svi koji su stali u odbranu drzave.

E posto ti shvatas rat kao "napad na Bosnjake" mislim da dalja rasprava s tobom u vezi prirode rata nije moguca.
O moj Boze...

Kad citam ovakve postove bude mi sasvim jasno zasto smo prosli kako smo prosli. Vecih naivcina i glupana od nas nema.
Havatar

#627 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Havatar »

Sezam wrote:Srpski cilj u zadnjih 160+ godina ie nestanak muslimana sa "srpskih" prostora, tako da ovaj jeftini salonski revizionizam sto prosipaju cetalji na ovoj temi, samo naivan ili glup moze povjerovati.
:thumbup:
cyprus

#628 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

Havatar wrote:
Sezam wrote:Srpski cilj u zadnjih 160+ godina ie nestanak muslimana sa "srpskih" prostora, tako da ovaj jeftini salonski revizionizam sto prosipaju cetalji na ovoj temi, samo naivan ili glup moze povjerovati.
Ja prijavio post...
zavrzlama

#629 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by zavrzlama »

RATM56 wrote:
zavrzlama wrote: nije naglo,znas li ti kad je oruzje TO SRBIH izmjesteno na lokacije gdje su srbi bili vecina ...znas li ti da su SAO osnovane prije nezavisnosti BIH...znas li ti da je ovo 11-ti genocid nad bosnjacima u zadnjih 100 godina i na identicnim lokacijama...1988 u beogradu na zelejznickoj stanici licno sam vidio tipove sa bradama i kokardama koji maltretiraju narod koji ceka voz,a policija (titina sa petokrakama) nijemo posmatra i pravi se da nista ne vidi...

I na kraju, znas li da su najveci zlocini pocinjeni gdje ni metak nije opaljen i gdje su srbi imali potpunu kontrolu...ZNACI nije bioi vihor rata,neznanje,sticaj okolnosti i zabunluk..nego sve planski..preko 8000 ljudi strijeljati i zakopati,treba ljudstvo,priprema...sad ti nastavi sa bjezanjem od sustine...

vecina srba je tacno znala scenario koji se sprema bosnjacima"mnogi su se vjerovatno jezili i protivili tome" ali su ostali nijemi i ucestvovali u tom sramnom cinu...ZASTO? Zato jer su vjerovali u uspjeh velikosprskog cilja i kontali da nikad vise nece morati(nece ih bioloski biti pored njih) gledati u oci i zivjeti sa onim kojim se naumilo bioloski nestanak...medjutim BIH prezivi,bosnjaci prezivjese i sad je zajeb...kako dalje,srbi su izabrali daljnju konfrontaciju i negiranje istine,jer misle da je lakse i korisnije negirati nego priznavati,pogotovo kad im naredbodavci vise sa macem nad glavom...

8000 ljudi streljani i zakopani su 1995, 3 i po godine nakon vremena o kome je reč. Non stop mešaš kruške i jabuke. Stvarno daješ sebi i previše slobode u tumačenju tuđih promišljanja. Nije oružje izmeštano na srpske lokacije već je čitava teritorijalna odbrana prvo stavljena pod šapu JNA a zatim razoružavana i to oružje odnošeno u baze JNA. Teritorijalci kao rezervni sastav JNA se dele tek početkom 1992 po političkim, ideološkim i etničkim linijama. Do tad dosta Bošnjaka u sastavu JNA učestvuje čak i u ratu u Hrvatskoj. A od 1992. i podele među TO, jedni idu na srpsku stranu, drugi osnivaju TO BiH kojoj se kasnije pridružuje davno osnovana SDA stranačka formacija zvana Patriotska Liga, kao i Zelene Beretke. A šta bi ja tvojom logikom o dugoj pripremi genocida u glavama svih Srba mogao zaključiti iz činjenica vezanih za aktivnosti SDA i njihovih simpatizera, od vremena osnivanja stranke, pobede na izborima i osnivanja PL godinu dana pre otpočinjanja ratnih dejstava? :)

Efektiva JNA koja prelazi u ruke VRS omogućuje sve to što se izdogađalo u proleće-leto 1992 i ostvarenje zločinačkih planova i mapa Karadžića, Koljevića i Krajišnika. A najjače da je 150000 Sarajevskih Srba još 1989. znalo da će se iseliti i da će to biti mala cena koju će platiti za veličanstveni genocid o kome sanjaju još od 1805. :lol:
ebiga ti iz dejtona uzimas samo ono sto ti se svidja :-)

ponavljam....
znas li ti da su SAO osnovane prije nezavisnosti BIH...znas li ti da je ovo 11-ti genocid nad bosnjacima u zadnjih 100 godina i na identicnim lokacijama..
. A najjače da je 150000 Sarajevskih Srba još 1989. znalo da će se iseliti i da će to biti mala cena koju će platiti za veličanstveni genocid o kome sanjaju još od 1805.
e sad gubis kontrolu.....vec sam napisao,da su srbi podrzali velikosprske ciljeve jer su vjerovali u pobjedu zacrtanih ciljeva,da im je neko rekao da ce ih krajisnik pozivati da se isele iz sarajeva,ne bi nikad povjerovali i grohko se smijali..

pokusaj malo slonstvo bolje prikrit :D
cyprus

#630 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

...
Last edited by cyprus on 31/07/2013 13:43, edited 1 time in total.
Havatar

#631 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Havatar »

cyprus wrote:
znas li ti da su SAO osnovane prije nezavisnosti BIH...
Istina.
znas li ti da je ovo 11-ti genocid nad bosnjacima u zadnjih 100 godina i na identicnim lokacijama..
Mitomanija.
A najjače da je 150000 Sarajevskih Srba još 1989. znalo da će se iseliti i da će to biti mala cena koju će platiti za veličanstveni genocid o kome sanjaju još od 1805.
Laž.
I to pod 2 i 3 je istina
cyprus

#632 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

Aha, u iskrivljenom nacionalističkom umu možda :oops:
RATM56

#633 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by RATM56 »

zavrzlama wrote: ebiga ti iz dejtona uzimas samo ono sto ti se svidja :-)

ponavljam....
znas li ti da su SAO osnovane prije nezavisnosti BIH...znas li ti da je ovo 11-ti genocid nad bosnjacima u zadnjih 100 godina i na identicnim lokacijama..
. A najjače da je 150000 Sarajevskih Srba još 1989. znalo da će se iseliti i da će to biti mala cena koju će platiti za veličanstveni genocid o kome sanjaju još od 1805.
e sad gubis kontrolu.....vec sam napisao,da su srbi podrzali velikosprske ciljeve jer su vjerovali u pobjedu zacrtanih ciljeva,da im je neko rekao da ce ih krajisnik pozivati da se isele iz sarajeva,ne bi nikad povjerovali i grohko se smijali..

Ne uzimam ja iz Dejtona ništa a ti postaješ preopširan/na i prekonfuzan/na da bih uopšte znao na šta misliš i o čemu pišeš. Naravno da mi je poznato da je SDS napravio nekakve SAO opština, čak imao i interne referendume za pravljenje republike. Ali nakon povlačenja SRBiH zvaničnika iz organa federacije i donesenog akta o kojim je predviđena nezavisnost BiH, kad su srpski poslanici u BiH prvi put preglasani.

No to i dalje ne govori ništa o jednoj teškoj optužbi da su se Srbi dugo dugo pre rata (nije precizirano koliko dugo) kolektivno spremali za - genocid.
cyprus wrote:Laž
A nije valjda da si pomislio da ja to držim - istinom? To je moja ironična slobodna interpretacija zavrzlaminih stavova
Last edited by RATM56 on 31/07/2013 13:51, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#634 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Great Cornholio »

cyprus wrote:Aha, u iskrivljenom nacionalističkom umu možda :oops:
Naši zločinci su ubijali zbog pravedne stvari, naši zločinci imaju opravdanje ako su zapalili neko selo, ili ubijali civile, njihovi zločinci su ubijali zbog toga što su oni zločinci po prirodi.

Ma jasno je meni da ljudi kojima je neko pobio pola familije, ne mogu voljeti te koji su to učinili, da oni više ne vjeruju nikome ko ima ikakve veze sa tim ubicom, ali vala trebao bi biti osuđen i onaj ko je ubio bespomoćnu baku, a i onaj ko je ubio bespomoćnu nenu.
_Sarajevka_

#635 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by _Sarajevka_ »

Ne kontam zasto je bitno u ovoj prici da li su Srbi prije rata spremili genocid? Ni Nijemci nisu spremili Endlosung prije rata pa to ne znaci da je Holokaust manje strasan.
cyprus

#636 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

RATM56 wrote:A nije valjda da si pomislio da ja to držim - istinom? To je moja ironična slobodna interpretacija zavrzlaminih stavova
Ma naknadno sam skonto, pa sam zato i izbriso... :mrgreen:
_Sarajevka_

#637 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by _Sarajevka_ »

Great Cornholio wrote:
Naši zločinci su ubijali zbog pravedne stvari, naši zločinci imaju opravdanje ako su zapalili neko selo, ili ubijali civile, njihovi zločinci su ubijali zbog toga što su oni zločinci po prirodi.

Ma jasno je meni da ljudi kojima je neko pobio pola familije, ne mogu voljeti te koji su to učinili, da oni više ne vjeruju nikome ko ima ikakve veze sa tim ubicom, ali vala trebao bi biti osuđen i onaj ko je ubio bespomoćnu baku, a i onaj ko je ubio bespomoćnu nenu.
Zanimljivo kako si ti jedini na ovoj temi koji tvrdi da su "nasi" zlocinci dobri i da su ubijali "zbog pravedne stvari". Nijedan Bosnjak to nije rekao, samo ti :)
Great Cornholio

#638 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

_Sarajevka_ wrote:
Great Cornholio wrote:

Zanimljivo kako si ti jedini na ovoj temi koji tvrdi da su "nasi" zlocinci dobri i da su ubijali "zbog pravedne stvari". Nijedan Bosnjak to nije rekao, samo ti :)
Nisam ja Bošnjak, ja sam Ostali, jer nisam musliman da bih mogao biti Bošnjak, nisam pravoslavac da bih mogao biti Srbin, a nisam ni katolik da bih mogao biti Hrvat.
A nije tačno da samo ja osuđujem one koji su činili zločine nad Srbima i Hrvatima, ima i među Bošnjacima hrabrih ljudi koji se ne plaše govoriti protiv ratnih zločinaca iz redova naroda kojem pripadaju.
_Sarajevka_

#639 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by _Sarajevka_ »

Great Cornholio wrote:Nisam ja Bošnjak, ja sam Ostali, jer nisam musliman da bih mogao biti Bošnjak, nisam pravoslavac da bih mogao biti Srbin, a nisam ni katolik da bih mogao biti Hrvat.
A nije tačno da samo ja osuđujem one koji su činili zločine nad Srbima i Hrvatima, ima i među Bošnjacima hrabrih ljudi koji se ne plaše govoriti protiv ratnih zločinaca iz redova naroda kojem pripadaju.
Potices iz bosnjackog nacionalnog korpusa. A izjasnjavati se mozes i kao Eskim, tvoje pravo.

Nisam ni ja muslimanka btw.

I nisam rekla da samo osudjujes one koji su cinili zlocine nad Srbima i Hrvatima. Rekla sam da ono sto ti kazes na ovoj temi ne kaze nijedan drugi Bosnjak.
zavrzlama

#640 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by zavrzlama »

RATM56 wrote:
zavrzlama wrote: ebiga ti iz dejtona uzimas samo ono sto ti se svidja :-)

ponavljam....

Ne uzimam ja iz Dejtona ništa a ti postaješ preopširan/na i prekonfuzan/na da bih uopšte znao na šta misliš i o čemu pišeš. Naravno da mi je poznato da je SDS napravio nekakve SAO opština, čak imao i interne referendume za pravljenje republike. Ali nakon povlačenja SRBiH zvaničnika iz organa federacije i donesenog akta o kojim je predviđena nezavisnost BiH, kad su srpski poslanici u BiH prvi put preglasani.

No to i dalje ne govori ništa o jednoj teškoj optužbi da su se Srbi dugo dugo pre rata (nije precizirano koliko dugo) kolektivno spremali za - genocid.
cyprus wrote:Laž
A nije valjda da si pomislio da ja to držim - istinom? To je moja ironična slobodna interpretacija zavrzlaminih stavova

opet bjezis od sustine ....srpski narod se nije pripremao za genocid,nego je pripreman da cin etnickog ciscenja,zstravicnih zlocina i genocida shvate kao odbrambeni sistem....znaci vecina ih je znala za karadzicevih famoznih 6 tacaka,ALI su vjerovali (200 godina stanizovani od crkve i intelektualkne elite) da je sve ono sto ce uraditi komsijama,casan i prijeko potreban cin, jer unistavaju narod koji zasluzuje i treba da se unisti...vecina srba tacno zna sta se desavaalo tokom i prije agresije na BIH...ali neznaju da je greska to sto su radili,jer ih takvi kao ti svojim relativizacijama onemogucujete da saznaju...jer niste zadovoljni sa onim sto su postigli u agresiji na BIH,nego ih drzite kao topovsko meso za nove pokusaje...pa da zavrsim ovu diskusiju...
RATM56

#641 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by RATM56 »

_Sarajevka_ wrote:Ne kontam zasto je bitno u ovoj prici da li su Srbi prije rata spremili genocid? Ni Nijemci nisu spremili Endlosung prije rata pa to ne znaci da je Holokaust manje strasan.

Baš tako. Bespotrebna i štetna konstrukcija koja projektuje kolektivnu odgovornost u prošlost čak i pre samih događaja.

A da otkrijem zvrčku: Srbima je unitarna i nedeljiva Jugoslavija bila ostvarenje svih nacionalnih ciljeva. Kad su Hrvatska i Slovenija izašle, Srbi nacionalisti su bili spremni živeti u krnjoj Jugoslaviji sa Bošnjacima. To je ono što zavrzlama ne razume i ne želi da razume kako nacionalizmi uopšte funckionišu. Balkanske nacionalizme više obeležava imperijalizam nego nacizam. Milošević pre famoznog Karađorđeva sa Tuđmanom ima sastanak sa Izetbegovićem kojem nudi funkciju predsednika nove, skraćene Jugoslavije :)

Alija, naravno odbija iz potpuno razumljivih razloga: neće da bude manjina u novoj federaciji. I onda, razočarani Srbi (izdaja kao centralno mesto u svakom nacionalizmu) okreću se vlastitom putu, neće ni oni da budu manjina u BiH. Lanac događaja i promena planova koji ne može biti lako unapred određen.
Great Cornholio

#642 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

_Sarajevka_ wrote:
Great Cornholio wrote:Nisam ja Bošnjak, ja sam Ostali, jer nisam musliman da bih mogao biti Bošnjak, nisam pravoslavac da bih mogao biti Srbin, a nisam ni katolik da bih mogao biti Hrvat.
Potices iz bosnjackog nacionalnog korpusa. A izjasnjavati se mozes i kao Eskim, tvoje pravo.

Nisam ni ja muslimanka btw.

I nisam rekla da samo osudjujes one koji su cinili zlocine nad Srbima i Hrvatima. Rekla sam da ono sto ti kazes na ovoj temi ne kaze nijedan drugi Bosnjak.
Da, mnogo pripadnika moje uže familije se izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali eto ja se tako ne izjašnjavam, jer za mene je Bošnjak=Musliman, ali nije zato što sam subjektivan, već zbog toga što je to u 99, 9 % slučajeva objektivno tako.

Možda na temi ne, ali ja znam mnogo Bošnjaka koji osuđuju zločine koje su nad Srbima i Hrvatima izvršili zločinci iz reda naroda kojem osjećaju da pripadaju.
Havatar

#643 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Havatar »

_Sarajevka_ wrote:
Great Cornholio wrote:

Havatar

#644 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Havatar »

Nad Bosnjacima jeste pocinjeno 11 genocida a sto se tice ovog pod 3 Srbi su znali te planove zato su se masovno i prikljucivali u vojsku i policiju tokom 80-tih godina i samo se cekao povoljan trenutak a i ja sam cuo od vise ljudi primjere da su to Srbi znali i prije rata.
Great Cornholio

#645 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

RATM56 wrote: Balkanske nacionalizme više obeležava imperijalizam nego nacizam. Milošević pre famoznog Karađorđeva sa Tuđmanom ima sastanak sa Izetbegovićem kojem nudi funkciju predsednika nove, skraćene Jugoslavije :)
A da je pristao, rata ne bi bilo, ali eto On ne pristade, htjede po svaku cijenu nezavisnost BiH, čak i po cijenu da narod za kojeg se navodno borio, bude u potpunosti uništen, Na šta ga je Kradžić upozorio javno, javno mu je rekao " Ako se budete htjeli odvajati od Jugoslavije, pobićemo vas sve.
Havatar

#646 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Havatar »

Great Cornholio wrote:
RATM56 wrote: Balkanske nacionalizme više obeležava imperijalizam nego nacizam. Milošević pre famoznog Karađorđeva sa Tuđmanom ima sastanak sa Izetbegovićem kojem nudi funkciju predsednika nove, skraćene Jugoslavije :)
A da je pristao, rata ne bi bilo, ali eto On ne pristade, htjede po svaku cijenu nezavisnost BiH, čak i po cijenu da narod za kojeg se navodno borio, bude u potpunosti uništen, Na šta ga je Kradžić upozorio javno, javno mu je rekao " Ako se budete htjeli odvajati od Jugoslavije, pobićemo vas sve.
Znaci zakljucak je Bosnjaci su krivi za genocid pocinjen nad njima :oops: E moji salonci ko vas nezna..
Sezam

#647 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Sezam »

Eh samo da je Alija pristao ne bi bilo genocida, dakle Bosnjaci su sami krivi za sve sto im se desilo. Bas ono o cemu sam pisao prije par stranica, jeftini revizionizam i zamjene teza.

Nikome od vas cetnickih apologeta ne pada na pamet da bi hiljade Bosnjaka izginulo boreci se za krnju Jugoslaviju po Hrvatskoj i Hercegovini.
RATM56

#648 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by RATM56 »

Halo mjesečari ovde zemlja :D

Alija je imao prava da ne pristane :)

Naravno da ne bi bilo rata ali ne bi se ni Bošnjaci u toj novoj/staroj državi puno pitali.
Great Cornholio

#649 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Sezam wrote:Eh samo da je Alija pristao ne bi bilo genocida, dakle Bosnjaci su sami krivi za sve sto im se desilo. Bas ono o cemu sam pisao prije par stranica, jeftini revizionizam i zamjene teza.

Nikome od vas cetnickih apologeta ne pada na pamet da bi hiljade Bosnjaka izginulo boreci se za krnju Jugoslaviju po Hrvatskoj i Hercegovini.
Ne bi se to desilo, Njemačka bi taj rat odmah zaustavila, onima kojima je SFRJ bila kočnica u daljnjem "napretku" je bio stalo da razvale Jugoslaviju, a u tom raspadu Jugoslavije najviše su nastradali muslimani.

I nije samo Alija kriv što mu je toliki narod izginuo, krivi su i oni Arapi koje su Amerikanci nagovorili da ga nagovore da ne odustaje od nezavisne BiH.
Havatar

#650 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Havatar »

Sezam wrote:Eh samo da je Alija pristao ne bi bilo genocida, dakle Bosnjaci su sami krivi za sve sto im se desilo. Bas ono o cemu sam pisao prije par stranica, jeftini revizionizam i zamjene teza.

Prosli bi isto i da su pristali posto njima je trebala Srpska Republika Bosna i Hercegovina u okviru krnje Jugoslavije a ne ona sa Bosnjacima posto je to i bio naziv teritorija koje su Srbi osvoili agresijom u Bosni sve do Deytona
Locked