Sara03 wrote:specifikacija wrote:
Akcenat je na tome!!!!!!
Ovo je ipak stvar opste kulture, ne Vikipedija ili net (koji svako normalan koristi da se podsjeti datuma, preciznijeg opisa dogadjaja). Ko pamti sve te sitne detalje...
Nema potrebe za uskličnicima, izvlačenjem, šupliranjem. Provalio si se, nema veze dešava se. Tvoj akcenat je bio na sljedećem:
specifikacija wrote:Riječ koja je označavala žrtvovanje. Od drugog sv. rata, ta riječ ima jedno potpuno drugo značenje i označava...
Potpuno drugo značenje jerbo ne piše tamo da već od 1670. nosi šire značenje, a označava masakr, potpuno uništenje većeg broja osoba.
PS Rječnik.
Moj akcenat je bio na tome da je rijec EVOLUIRALA i da shodno vremenu u kojem zivimo mjenja svoj oblik, upija u sebe neke druge elemente, siri se, zivi i taj proces se nastavlja. U raspravi je potpuno nebitan tacan i precizan istorijski put te rijeci.
Svako znacenje je izgubilo svoj prvobitni oblik, pa ne znam zasto se jedna rijec, bas ta jedna, ne bi otrgla iz okvira vremena.
Na koncu, antisemitizam se tada mogao iskljucivo odnositi na jevreje, jer drugih Semita tada NIJE BILO U ZAPADNOJ, ODNOSNO SREDNJOJ EVROPI.
Postoji tu i politicki faktor, jer sve, manje vise, nastaje i tamnichi se pod krinkom politike. Tu aludiram na nastanak cionizma (zasto, kako, razlog, povod, i sl?). Sramnu ulogu Evrope na Bliskom istoku, sramno ponasanje Evrope za vrijeme 2. sv. rata. Nisu samo Nijemci ucestvovali u ubijanju (bili su glavni idejni faktor i egzekutori te perfidne ideje), vec su gotovo svi narodi Evrope imali svoju epizodnu, kracu ili duzu, ulogu u tome (NDH - Hrvati, Beograd se javno pohvalio da je drugi grad u Evropi u kojem nema vise jevreja- ovo su samo grozni primjeri u nasem okruzenju). Sve je to proizvod visevjekovne mrznje prema jednom djelu populacije koja nikome nista nazao nije ucinila.
Sada se udaljavam od teme.
I za kraj, paradoksalno je kada jevrej kaze Arapu da je antisemita ( a to sam cuo vise puta).
Zamoli nekoga da ti objasni ako nisi shvatila.