Pa narezi sta meze, izvadi pivu zastekanu...ne budi skrtica.

Moderator: Bloo
Pa narezi sta meze, izvadi pivu zastekanu...ne budi skrtica.
Hocemo, u konacnici isto ko i svi - 2 metra pod zemljom ili kremirani.Rockefeller wrote: ↑20/11/2023 13:26Samo naprijeddaleko cete dogurat.
Truba wrote: ↑15/11/2023 14:33 https://unherd.com/2023/11/why-i-am-now-a-christian/
crnkinja jucer ateistkinja prekjučer muslimanka
somalijka
danas krscanka a sutra?
Upravo tako, al vide ljudi naslov pa potrci da se pohvalis kako je neko uvidio "istinu" i presao na "pravu stranu", a sve ispod naslova, sto pokazuje da je naslov totalno pogresan, nije ni procitano.
Pa sve je povezano. Bog je u svemu.Ateista wrote: ↑18/11/2023 10:32Ako je zivot na zemlji zbog svoje slozenosti dokaz postojanja boga, onda bi postojanje boga trebalo da bude dokaz cega? Postojanje jos nekog iznad njega?
Samo koristim tvoj argument, jer ako zivi svijet na planeti MORA imati stvoritelja, mora i bog. Ako bog ne mora imati stvoritelja onda ne mora ni ostalo, vrlo jednostavno.
Znam za price kako je bog oduvijek, poseban, jedini takav i slicno, to me ne zanima, vec iskljucivo koristenje argumentacije selektivno za ono sto ti odgovara.
Sve jede sve. Mi smo vanzemaljcima hrana, to su naše emocije, stanja, a vanzemaljci su ustvari netjelesna bića koje eventualno možemo vidjeti u snovima i to dobro samo ako smo dovoljno svjesni za to. Za takvu razinu svjesnosti su potrebne godine rada. Tada će nestati pitanja poput postoji li Bog i ostat će samo ono što stvarno jeste.Dozer wrote: ↑20/11/2023 11:25- Zasto mi pravimo hibride biljaka, geneticki inzinjering, itd.?daario naharis wrote: ↑20/11/2023 11:16 Mene samo zanima:
Ako su nas kreirali vanzemaljci (napredna civilizacija):
- Zašto su to uradili?
- Ako već jesu, zasto onda otmice da nas promatraju ili uce vise o nama?
- Sta ce se desiti sa mnom kada umrem (vratiti se prirodi i to je to?)?
Ako pratimo religiju:
- Znaci ovaj zivot je meni iskusenje za sljedeci u kojoj me ceka raj ili pakao? Sto to? Sta je svrha evo i kad dodjem tamo? Mora postojati krajnja svrha toga.
- Mozda smo nekima hrana... Mozda uzimaju uzorke da vide promjene do kojih je doslo u svrhu istrazivanja.... Zasto mi drzimo razne zivotinje u kavezima i vrsimo ispitivanja na njima? I mi zatvorimo npr. majmuna u kavez i pokusavamo ga nauciti kojecemu. Mozda smo mi neciji majmuni?
- Sastavni smo dio prirode, dijelimo DNK u nekom omjeru bukvalno sa svime na planeti, svakom biljnom i zivotinjskom vrstom. Imamo svoj zivotni ciklus, kao i sve sto postoji. Primarni cilj svake vrste je prezivljavanja do nekog maksimuma, i reprodukcija, pa je tako i kod nas.
Kod religije - nema svrhe. Po njima ovaj zivot "na ovom svijetu" je samo nekakav test od kojeg zavisi gdje cemo zavrsiti na "onom svijetu". Naravno, ne postoji ni jedan jedini mikro dokaz za nesto takvo. Po meni, i to su misinterpretacije nekih davnih desavanja i nerazumijevanja, u kojima su ljudi u nemogucnosti objasnjenja istih sebi samima, izmislili te nekakve dodatne "svijetove", tj. raj i pakao. Ili su, mozda, samo pogresno interpretirali nesto sto je neko dozivio (otmica), i pretocili u sebi tada "razumljivo".
Ako su protoni, elektroni i neutroni nekako povezani sa svetim trojstvom śta sa leptonima, kvarkovima, barionima i ostalim kerefekama od kojih se subatomski partikli sastoje, jesu to ko pape, hodže, biskupi ili šta ?fortaleza wrote: ↑22/11/2023 22:51Pa sve je povezano. Bog je u svemu.Ateista wrote: ↑18/11/2023 10:32Ako je zivot na zemlji zbog svoje slozenosti dokaz postojanja boga, onda bi postojanje boga trebalo da bude dokaz cega? Postojanje jos nekog iznad njega?
Samo koristim tvoj argument, jer ako zivi svijet na planeti MORA imati stvoritelja, mora i bog. Ako bog ne mora imati stvoritelja onda ne mora ni ostalo, vrlo jednostavno.
Znam za price kako je bog oduvijek, poseban, jedini takav i slicno, to me ne zanima, vec iskljucivo koristenje argumentacije selektivno za ono sto ti odgovara.
Zašto se spominje sveto trojstvo kao Otac, Sin i Duh sveti u kršćanstvu?
I kad je tek poslije otkriveno da se atom sastoji od tri gradivne jedinice. Proton, neutron, elektron.
Biblija i slične knjige su napisane u simbolici, a ljudi koji su ih pisali nisu imali pojma recimo o atomu, pa su sve predstavili na način kako znaju i umiju.
E sad kako su to mogli znati bez da su nosili očalinke i gledali pod mikroskopom kao suvremeni čovjek?
Bili su nadahnuti, interno su iskusili kreaciju.
Poanta videa iznad je da je univerzum i sve što nas okružuje svjesno i inteligentno.
Stvar je u omjerima.
Jedna solarna oluja može uzrokovati čitave ratove na planeti. Plima i oseka mogu uzrokovati što već sve ne. Svjesnost iznad naše postoji.
Problem je u našem mozgu koji to ne može prihvatiti i priznati da nije gazda.
Objasniti se ne može na tvoj način, potrebno je to iskusiti. Boga se može vidjeti, ali ne i objasniti.
"Naš" um je preograničen za to.
Kad govoris o stvarima koje se pominju u vjerskim knjigama, to su samo dobro nategnute interpretacije i nista vise od onoga sto je nauka znala u to vrijeme, pa samim tim cesto i pogresne zbog limitacije tadasnjeg znanja. Sad se pokusava na silu to interpretieati da izgleda tacno, ali dzaba, to nikom ko neutralno gleda nema smisla,samo onome ko zeli da vjeruje.fortaleza wrote: ↑22/11/2023 22:51Pa sve je povezano. Bog je u svemu.Ateista wrote: ↑18/11/2023 10:32Ako je zivot na zemlji zbog svoje slozenosti dokaz postojanja boga, onda bi postojanje boga trebalo da bude dokaz cega? Postojanje jos nekog iznad njega?
I kad je tek poslije otkriveno da se atom sastoji od tri gradivne jedinice. Proton, neutron, elektron.
Biblija i slične knjige su napisane u simbolici, a ljudi koji su ih pisali nisu imali pojma recimo o atomu, pa su sve predstavili na način kako znaju i umiju.
E sad kako su to mogli znati bez da su nosili očalinke i gledali pod mikroskopom kao suvremeni čovjek?
Poanta videa iznad je da je univerzum i sve što nas okružuje svjesno i inteligentno.
Stvar je u omjerima.
Jedna solarna oluja može uzrokovati čitave ratove na planeti. Plima i oseka mogu uzrokovati što već sve ne. Svjesnost iznad naše postoji.
Objasniti se ne može na tvoj način, potrebno je to iskusiti. Boga se može vidjeti, ali ne i objasniti.
Pa isto je, samo su omjeri drugačiji kao što sam iznad naveo.broj dva wrote: ↑23/11/2023 08:22Ako su protoni, elektroni i neutroni nekako povezani sa svetim trojstvom śta sa leptonima, kvarkovima, barionima i ostalim kerefekama od kojih se subatomski partikli sastoje, jesu to ko pape, hodže, biskupi ili šta ?fortaleza wrote: ↑22/11/2023 22:51Pa sve je povezano. Bog je u svemu.Ateista wrote: ↑18/11/2023 10:32
Ako je zivot na zemlji zbog svoje slozenosti dokaz postojanja boga, onda bi postojanje boga trebalo da bude dokaz cega? Postojanje jos nekog iznad njega?
Stvar je u omjerima.
Naravno da objašnjenje na način kakav tražiš nećeš naći, to sam već iznad napisao.Ateista wrote: ↑23/11/2023 10:11 Kad govoris o stvarima koje se pominju u vjerskim knjigama, to su samo dobro nategnute interpretacije i nista vise od onoga sto je nauka znala u to vrijeme, pa samim tim cesto i pogresne zbog limitacije tadasnjeg znanja. Sad se pokusava na silu to interpretieati da izgleda tacno, ali dzaba, to nikom ko neutralno gleda nema smisla,samo onome ko zeli da vjeruje.
Poenta mog prethodnog posta je da ako neko da argument da za stvaranje neceg ovako savrsenog treba inteligencija (bez ulazenja u to zasto to nije tacno) onda se usti argument mora primijeniti na sve, pa i na boga, da je i njega morala kreirati neka inteligencija sto znaci da ima nesto iznad njega pa se postavlja pitanje ko je stvorio kreatora i slicno, paradoks za koji ne postoji objasnjenje. Ako se uzme da je bog mogao postojati oduvijek, nastati sam od sebe, onda ne vidim zasto i puno primitivniji oblici zivota ne bi mogli nekako nastati sami od sebe, cisto dakle govorim o besmislenosti argumenta da ovako "savrsen" svijet i zivot mora imati svjesnog kreatora.
Znanost i religija su više u simbiozi nego što se čini na prvi pogled ako malo bolje pogledamo.Dozer wrote: ↑23/11/2023 11:05 Kakvu ba visu svijest.....?
Visa svijest uzrokuje sunceve baklje, poplave, oluje, zemljotrese, svemirsku radijaciju, itd....?
Ozbiljno?
Kako rekoh - logika ne stanuje u vjeri i religiji.....
Znanje donosi svijest i svjesnost o necemu. Mozes to nazvati i spoznajom, ali ta spoznaja moze biti o bogu samo ako zelis sebe da lazes.
Upravo to, sve sto su religije navodno znale se "protumaci" (citaj: nadje nategnuto objasnjenje) nakon sto nauka objavi, kao i mnoga "prorocanstva" koja se tumace nakon sto se nesto desi.Dozer wrote: ↑23/11/2023 12:07 Sta ba....
Mozemo gledati koliko hoceno, ali uvijek cemo doci na isto - nauka pobija religije, a religije se onda, sa svakom novom naucnom cinjenicom.koja se dokaze i time pobije nesto religijsko, automatsko okrece tvrdnjama da su religije to "znale" i da to pise u njihovim knjigama. I onda kao "dokaz" iscupaju neku trosmislenu nebulozu koju podmecu kao dokaz svoje tvrdnje.
I nema nikakve veze sto taj "dokaz" nema nijednu dodirnu tacku s naucnim cinjenjenicama.