Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#1776 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by teodati »

skupljac_zeljeza wrote: 12/07/2026 22:17
teodati wrote: 12/07/2026 17:43

Jasno je meni od prve što želiš reći, ali se ne slažem s time, nije to logično kako tumačite Kuran, i isto tako, ne moraš biti stručnjak za Kuran, ili Bibliju, da bi shvatio što tamo piše.

Više je nego jasno da Kuran nije dao sam Alah Muhamedu, nego Gabrijel, dakle govorio je u svoje ime, i onda množina ima drugo tumačenje.

Alah je uzrok svega, ali nije direktno napravio ni svemir ni ljude, kao što nije ni tebe napravio, nego su te napravili tvoji roditelji, to je činjenica.

Krivo tumačeći Kuran zapravo odbijaš ljude od pravoga Boga koji zbilja postoji, jer se propovijeda nemoguće, to je dakako samo moje mišljenje, ali iza njega čvrsto stojim.

I kakva su to stvorenja ti meleki, ako nemaju slobodnu volju kao mi ljudi, pa nisu valjda obični roboti, previše je nelogičnosti u tom vašem tumačenju Kurana, ali zato to i jeste vjera a ne znanje, eto ukratko.
Niko ne traži da se složiš, ali moraš razumjeti da ovo o čemu pričamo nije moje privatno tumačenje, niti stvar 'osjećaja'. To je rezultat viševijekovne naučne metodologije, analiza i miliona knjiga koje su napisali ljudi sa vrhunskim poznavanjem orijentalnih jezika, tefsira, hadisa, historije i prava kroz islamske institucije i fakultete.

Kao što ne možemo tumačiti moderni medicinski zakon ili kvantnu fiziku bez godina škole i poznavanja stručne terminologije, tako ne možemo ni tekst star 1400 godina svoditi na nivo površnog čitanja. Može nam se to sviđati ili ne, ali naučni konsenzus i struka se ne pobijaju pukim 'meni to nema smisla', već jednakom ili jačom naučnom argumentacijom. Ljudima je potpuno prirodno da postoje čitave katedre i studije koje uče kako shvatiti Šekspirove tragedije i njegov jezik, ali bi u isto vrijeme Božiji govor sveli na prost tekst koji svako može tumačiti 'iz prve'.

U Kur'anu melek Džibril eksplicitno naglašava svoju ulogu pukog glasnika. Na primjer, u suri Merjem (64. ajet), meleki kažu: "Mi se spuštamo samo po naređenju Gospodara tvoga, Njemu pripada sve što je pred nama i što je iza nas..."

Tekst Kur'ana vrvi od imperativa "Reci!" (Kul). Bog naređuje Muhammedu šta da kaže ljudima. Ako je tekst Džibrilov, zašto bi Džibril samom sebi ili Muhammedu govorio "Reci: On, Allah je Jedan"? Kur'an je, prema islamskom konceptu, Kelamullah (Božiji govor) u prvom licu, gdje je Džibril samo medij, a ne autor pisma.

Ko pravi sto – stolar ili drvo? Naravno, roditelji su biološki uzrok našeg dolaska na svijet, ali roditelji nisu "stvorili" ni atom vodonika, ni DNK kod, ni zakone fizike koji omogućavaju reprodukciju. Oni su samo pokrenuli mehanizam koji već postoji.

Teologija ne negira biologiju. Kur'an detaljno opisuje faze razvoja embriona u materici, ali postavlja pitanje: Ko je autor tog prirodnog zakona? Ako je Allah uzrok svega, kako i sam priznaješ, onda je On i autor krajnjeg ishoda. Reći da te Bog nije stvorio jer su te napravili roditelji je kao reći da programer nije napravio video igricu ili aplikaciju jer je računar sam pokrenuo i generisao na ekranu. Računar i algoritam samo izvršavaju kod koji je programer napisao.

U islamskoj filozofiji, meleki se često opisuju kao personifikacija Božijih zakona u univerzumu. Sila gravitacije nema slobodnu volju da "odluči" da danas ne djeluje; ona neumoljivo izvršava zakon. Isto tako, meleki su bića čija je sama priroda čista poslušnost.

Upravo zato što meleki nemaju slobodnu volju, oni (prema Kur'anu) nisu superiorni čovjeku u duhovnom smislu. Čovjek, koji ima nagon, strast i izbor da uradi zlo, a odabere da uradi dobro, ima veću vrijednost od bića koje je programirano da radi samo dobro. Meleki nisu "roboti" u smislu limenih mašina, već bića lišena egoizma i sumnje.

Islam ne traži "slijepu vjeru". Kur'an na preko 500 mjesta poziva ljude da razmišljaju, gledaju, istražuju i koriste razum (efela teakilun – zašto ne razumijete?).
Znam da to nije tvoje tumačenje, ti samo ponavljaš ono što je netko već prije tako tumačio, ali je pitanje da li je to ispravno tumačenje. Pogledaj Bibliju, svatko po svome tumači, a 2000 godina naučne metodologije, a ne mogu se složiti oko mnogih stvari.

I u Bibliji i u Kuranu namjerno Bog govori u prvom licu jednine, ali i množine, znači treba znati kada je što u kontekstu a kada nije. Ja nisam stručnjak ni za Bibliju a ni za Kuran, ali opet ne postoji čovjek koji sve zna o jednome ili drugome, znači da dolazi do grešaka, koje potpuno krivo tumače i jedno i drugo.

Ne jedan ljudski život, nego sto ljudskih života nije dovoljno da se do kraja shvati Biblija ili Kuran, to nijedan čovjek ne može za svoga života shvatiti, ali zato može netko drugi, a to je AI, koji, ako ga pitaš pametno pitanje, za manje od sekunde daje logičan odgovor.

Ja sam se potrudio sve važne stvari iz Biblije, Kurana, Tore, Veda, detaljno preispitati kod AI (koji to jedini može napraviti u nekoliko trenutaka), i dobio sam zanimljive odgovore, koji se svaki put potvrđuju konstantno, a to je da sve svete knjige zapravo govore da vječni Bog (kako god Ga zvali), nije osobno biće, a da su svemir i život na Zemlji napravila bića koja su prva nastala u našem svijetu.

I to se potvrđuje i Biblijom, i Kuranom, i Torom, i Vedama, sa citatima iz tih svetih knjiga, eto ukratko.
skupljac_zeljeza

#1777 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by skupljac_zeljeza »

teodati wrote: 13/07/2026 18:30

Ja sam se potrudio sve važne stvari iz Biblije, Kurana, Tore, Veda, detaljno preispitati kod AI (koji to jedini može napraviti u nekoliko trenutaka), i dobio sam zanimljive odgovore, koji se svaki put potvrđuju konstantno, a to je da sve svete knjige zapravo govore da vječni Bog (kako god Ga zvali), nije osobno biće, a da su svemir i život na Zemlji napravila bića koja su prva nastala u našem svijetu.
Miješati Eriha fon Denikena i njegovu teoriju o "drevnim astronautima" (Ancient Aliens) sa monoteizmom Biblije i Kur'ana je kao miješati ozbiljnu medicinu sa astrologijom ili čitanjem iz šolje.

Ti si u potpunom sukobu i sa naukom i sa ortodoksnom teologijom, a koristi mašinu koja ti samo klima glavom jer ne zna kako da ti postavi intelektualni filter. AI ne misli, niti posjeduje mistični uvid u istinu. AI je jezički algoritam koji radi na principu statistike i predviđanja riječi.
MarlboroGold

#1778 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by MarlboroGold »

BiBi911 wrote: 10/07/2026 10:53
MarlboroGold wrote: 10/07/2026 10:43 Po Kur'anu stvaranje svijeta je došlo od Allaha, a ne drugih bića. Na više mjesta se navodi da je stvorio sve ili on kaže budi i ono bude... zaboravio sam koje su sure u pitanju.

Naravno tu je i tevhid i time se to potvrđuje u islamu.

Mani se filozofiranja kad te čovjek pita jedno od najprostijih pitanja i nisi u stanju da mu daš jednostavan odgovor.

Jel samo stvorio muslimane ili sve ljude?
Ako je samo jedne sta je sa drugima kako onda oni funkcionisu.
Ili ako je toliko nadmocan sve perfektno stvorio zasto je toliko gladnih i zednih muslimana. Kada pogledas danasnju tehnologiju muslimani su ubjedljivo najgluplji odnosno najsoromasniji.
Sve drzave/zajednice gdje su muslimani vecina su u kurcu.
Drzave/zajednice gdje dodju muslimani vrlo brzo prnu u šišu.
Jel mu to Plan bio da napravi neku pod vrstu paglu sljedbenika ili ovi drugi su bolji u stvaranju.

Ili je to sto ta religija kasni za ostalim 700-800 godina pa ono bice da prodje samo taj period.
Po Kur'anu stvorio je sve ljude i univerzum. Od Adema i Have ili Adama i Eve.

To najgluplji i najsiromašniji ne znam šta bih tu rekao osim da to ne možeš tako mjeriti u vezi inteligencije i pameti. Ako gledamo na siromaštvo jesu izvukli deblji kraj pored velikog broja zapadnih zemalja koje su bogatstvo stekli na izvlačenju resursa iz kolonija koje su imali, pa im je lakše kasnije bilo da po tom pitanju zauzmu superiorniju poziciju i da drugima morališu kroz demokratsku i slobodarsku prizmu.

Islam ima šansu kad prodiše od selefizma i strogog taklida, a proći će jako dugo dok se izdigne iz toga. Njih je unazadila selefijska revolucija jer su ugasili svjetlo. Islam je nažalost u mračnom dobu kao i kršćanstvo što je bilo, a tu dodatno komplikuje nepromjenljivost osnovnih principa u Islamu dok god u velikom broju zemalja gdje je Islam dominantan mnogi i dalje gaje mentalitet trgovca ili beduina iz sedmog stoljeća, pa to dalje kanališu i kroz migracije i ostalo.
BiBi911

#1779 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by BiBi911 »

MarlboroGold wrote: 13/07/2026 19:47
BiBi911 wrote: 10/07/2026 10:53
MarlboroGold wrote: 10/07/2026 10:43 Po Kur'anu stvaranje svijeta je došlo od Allaha, a ne drugih bića. Na više mjesta se navodi da je stvorio sve ili on kaže budi i ono bude... zaboravio sam koje su sure u pitanju.

Naravno tu je i tevhid i time se to potvrđuje u islamu.

Mani se filozofiranja kad te čovjek pita jedno od najprostijih pitanja i nisi u stanju da mu daš jednostavan odgovor.

Jel samo stvorio muslimane ili sve ljude?
Ako je samo jedne sta je sa drugima kako onda oni funkcionisu.
Ili ako je toliko nadmocan sve perfektno stvorio zasto je toliko gladnih i zednih muslimana. Kada pogledas danasnju tehnologiju muslimani su ubjedljivo najgluplji odnosno najsoromasniji.
Sve drzave/zajednice gdje su muslimani vecina su u kurcu.
Drzave/zajednice gdje dodju muslimani vrlo brzo prnu u šišu.
Jel mu to Plan bio da napravi neku pod vrstu paglu sljedbenika ili ovi drugi su bolji u stvaranju.

Ili je to sto ta religija kasni za ostalim 700-800 godina pa ono bice da prodje samo taj period.
Po Kur'anu stvorio je sve ljude i univerzum. Od Adema i Have ili Adama i Eve.

To najgluplji i najsiromašniji ne znam šta bih tu rekao osim da to ne možeš tako mjeriti u vezi inteligencije i pameti. Ako gledamo na siromaštvo jesu izvukli deblji kraj pored velikog broja zapadnih zemalja koje su bogatstvo stekli na izvlačenju resursa iz kolonija koje su imali, pa im je lakše kasnije bilo da po tom pitanju zauzmu superiorniju poziciju i da drugima morališu kroz demokratsku i slobodarsku prizmu.

Islam ima šansu kad prodiše od selefizma i strogog taklida, a proći će jako dugo dok se izdigne iz toga. Njih je unazadila selefijska revolucija jer su ugasili svjetlo. Islam je nažalost u mračnom dobu kao i kršćanstvo što je bilo, a tu dodatno komplikuje nepromjenljivost osnovnih principa u Islamu dok god u velikom broju zemalja gdje je Islam dominantan mnogi i dalje gaje mentalitet trgovca ili beduina iz sedmog stoljeća, pa to dalje kanališu i kroz migracije i ostalo.

Al ako je stvorio sve ljude i sve zasto onda 700godina kasni za katilicanstvom, milja za judaizmom, sinto, Hindu 2+milje.
Jel ono fazon tisu ja sam sve ovo samo ne bih da se hvalim.

Islamske drzave su imale kolonije(vise robova no svi ostali zajedno) i oni su krali. Pa gdje su dospjeli. Robove jos uvijek imaju.

Primjer mi koliko smo napredovali za tih 500 godina pod turcima(islamom) a koliko pod austrougarima.

Hajd pogledajmo pamet kod katolika jevreja hindu i muslimana.
Koliko izuma imas od svakih, Kompanija bilo cega.

Islam je imao dobre pocetke al to je bila kap u moru.
skupljac_zeljeza

#1780 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

BiBi911 wrote: 13/07/2026 22:58

Al ako je stvorio sve ljude i sve zasto onda 700godina kasni za katilicanstvom, milja za judaizmom, sinto, Hindu 2+milje.
Jel ono fazon tisu ja sam sve ovo samo ne bih da se hvalim.

Islamske drzave su imale kolonije(vise robova no svi ostali zajedno) i oni su krali. Pa gdje su dospjeli. Robove jos uvijek imaju.

Primjer mi koliko smo napredovali za tih 500 godina pod turcima(islamom) a koliko pod austrougarima.

Hajd pogledajmo pamet kod katolika jevreja hindu i muslimana.
Koliko izuma imas od svakih, Kompanija bilo cega.

Islam je imao dobre pocetke al to je bila kap u moru.
Optužuješ islamski svijet za zaostalost, a prećutkuješ ključnu istinu, zapadni tehnološki napredak je planetu doveo na rub propasti.

Za samo 100 godina industrijskog kapitalizma, taj 'napredni' svijet je uništio ozonski omotač, posjekao pluća zemlje (šume), zatrovao rijeke i pretvorio rak u svakodnevnu bolest. Danas u 21. vijeku, pored svih satelita Elona Muska koji nam pokrivaju nebo, milioni ljudi na tom istom Zapadu spavaju pod mostovima, gutaju antidepresive i plaćaju hiljade dolara psihijatrima jer su tehnološki bogati, a ljudski i duhovno potpuno nesrećni i prazni. Na ilegalnim tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Evrope svakog dana se proda i konzumira između 14 i 18 tona različitih droga. Samo u jednom danu.

Kada je islamski svijet predvodio nauku, on je stvarao astronomiju, medicinu, matematiku i hemiju bez da je zatrovao ijednu rijeku ili istrijebio ijednu životinjsku vrstu. Veliki mislioci poput Ibn Sine pisali su o važnosti čiste vode za zdravlje, pa su islamski zakoni strogo nalagali da se štavionice kože i slični hemijski pogoni moraju graditi isključivo nizvodno od gradova, kako ne bi zatrovali izvore pitke vode za stanovništvo. Izum aparata za destilaciju (alembika) omogućio je masovnu proizvodnju čistih hemikalija, kiselina, parfema i lijekova, što je dovelo do naglog razvoja industrijskih četvrti u arapskim gradovima. Taj brzi industrijski rast i prateće prljanje okoliša direktno su potaknuli vlasti da stvore sistem Hisba – prvi organizovani sistem ekološke i komunalne inspekcije na svijetu. Osim ekologije, muhtasib je provjeravao hemijski sastav proizvoda. Koristeći priručnike koje su pisali hemičari poput Al-Razija, inspektori su na pijacama testirali da li su lijekovi, parfemi ili hrana razrijeđeni ili lažirani štetnim primjesama.
To nije bila 'kap u moru', već temelj bez kojeg evropska renesansa ne bi ni postojala ili bi debelo kasnila.

Pitaš gdje su muslimanski izumi i zašto su siromašni? Odgovor je u zakonu jačeg, a ne u nedostatku pameti.

Da li su muslimani krivi za rat u Ukrajini? Da li muslimanski nosači aviona kruže svjetskim okeanima i bombarduju druge države? Ne. Ali onog trenutka kada jedna muslimanska zemlja, poput Irana, razvije sopstvenu visoku tehnologiju, dronove i balističke rakete, Zapad je odmah proglašava prijetnjom i želi je bombardovati. Pravilo je jednostavno: ako nemaš vojnu moć da se odbraniš, bićeš napadnut i opljačkan.

Prije "pomoći" Zapada i NATO bombardovanja 2011. godine, Libija je imala najviši životni standard u Africi. Obrazovanje i liječenje su bili besplatni, struja je bila skoro besplatna, a država je davala beskamatne kredite i subvencije za stanove i poljoprivredu. Gadafi je izgradio Veliku vještačku rijeku, najveći irigacioni projekat na svijetu koji je pustinju pretvorio u plodnu zemlju. Naše, bosanske i jugoslovenske firme poput Hidrogradnje, Energoinvesta, GP Bosne tamo su decenijama gradile luke, brane, puteve i stanove. Naši radnici su od tih plata hranili porodice na Balkanu kao što su neki u Njemačkoj. Danas je Libija podijeljena između zaraćenih klanova, sa uništenom infrastrukturom.

Sadam Husein je nesumnjivo bio brutalan diktator, ali je u Iraku izgradio jedan od najboljih obrazovnih i zdravstvenih sistema na Bliskom istoku. Stopa pismenosti je skočila sa 52% na preko 80% zahvaljujući besplatnom školovanju. Država je bila stabilna, sekularna i infrastrukturno jaka. I tamo su naši građevinari i inženjeri decenijama gradili vojne baze, mostove i fabrike.

Nakon američke invazije 2003. godine pod lažnom optužbom o oružju za masovno uništenje, Irak je gurnut u sektaški građanski rat, infrastruktura je sravnjena sa zemljom, stvorena je plodna podloga za uspon ISIS-a, a stotine hiljada civila je izgubilo živote.

Francuska, Britanija i Amerika su došle da "oslobode" Libijce i Iračane, a iza sebe su ostavile pustoš iz koje danas ti isti preživjeli ljudi bježe u Evropu u čamcima smrti. Kada ti isti izbjegli ljudi dođu u Evropu tražeći spas od rata koji im je Zapad uvezao i vraćeni su 50 godina unazad, onda se kaže: "Vidi ih, divljaci, dolaze kod nas i prnu u šišu". To je vrhunac cinizma. Prvo im uništiš kuću, fabrike i državu, a onda ih kriviš što nemaju gdje da spavaju i što traže azil.

Istovremeno, hiljade vrhunskih stručnjaka i naučnika sa islamskih fakulteta danas popunjavaju ključne pozicije na zapadnim univerzitetima i institutima. Oni bježe iz svojih zemalja jer su im domovine uništene ratovima i sankcijama koje su im nametnuli ti isti 'napredni' humanisti.

Tvoja tvrdnja o kolonijalizmu i roblju je istorijski apsurd. Evropske sile (Engleska, Francuska, Holandija, Belgija) su svoje bogatstvo izgradile na brutalnoj pljački Indije, Alžira, Indonezije i Konga, ostavljajući iza sebe milione leševa i spaljenu zemlju. Šta je njihov 'humanizam' donio kolonijama? Glad i ropstvo.

S druge strane, upoređuješ tursko doba sa Austro-Ugarskom. Osmanlije su u Sarajevu kada to u Evropi nisu imali, izgradili prve vodovode, česme i hamame. Besplatne kuhinje za siromašne, imarete u kojima je i sam namjesnik Gazi Husrev-beg jeo sa sirotinjom. Biblioteke, medrese, bolnice hastahane, bezistane, mostove i uličnu rasvjetu.

Osmanlije su gradile i ostavljale zadužbine tamo gdje su vladale. Austro-Ugarska je donijela bržu industrijalizaciju samo zato što joj je trebala pruga da brže izvuče šumu i rudno bogatstvo iz Bosne. Austro-Ugarska je stvorila paradoksalnu situaciju, uvela je najmoderniju industriju 20. stoljeća, ali je svjesno zadržala srednjovjekovni feudalni sistem na selu. Razlika je u tome što su jedni gradili život i zajednicu, a drugi su pravili infrastrukturu za eksploataciju resursa.

A to što islam 'kasni' 700 godina za hrišćanstvom ili 2000 godina za judaizmom... Po toj dječijoj logici, najnaprednija društva danas bi trebala biti ona u Africi i Bliskom istoku jer su tamo nastale prve ljudske civilizacije prije 5000 godina. Historija se ne kreće linearno, nego u ciklusima. Niko nije vječno na vrhu, niti je iko vječno na dnu.

Ako je sve tako jadno i deprimirajuće u islamskom svijetu kako tvrdiš, zašto milioni zapadnih turista svake godine hrle u hotele od Magreba do Malezije da odmaraju svoje duše u tom 'zaostalom' okruženju? Zato što podsvjesno osjećaju da je u tom svijetu, uprkos siromaštvu, preživjelo ono što je Zapad davno izgubio.

Pošto smo prošli kroz istoriju, tehnologiju i carstva, moram te vratiti na tvoje prvo pitanje: Imaš li ti uopšte definiciju sreće?

Danas imamo parove multimilionera koji posjeduju vile, jahte i zlatne kartice, a dali bi svaku marku i svaki cent tog bogatstva samo da mogu dobiti jedno dijete koje ne mogu imati prirodnim putem. Da li ih sve te nežive stvari čine sretnim dok prolaze kroz tu prazninu? Da li su garancija materijalne sigurnosti?

Image

Ili oni zapravo ne posjeduju to bogatstvo, nego ono posjeduje njih? Dok svaki dan u grču i stresu gledaju u ekrane i prate crvenu ili zelenu liniju na berzi koja im javlja koliki je dobitak danas, a koliki gubitak sutra – čemu oni zapravo robuju? Treba li Musku zaista još milijardi? A treba li nekome tamo samo šaka riže i čiste vode da preživi danas?

Sloboda i sreća nisu u tome koliko tehnologije posjeduješ, nego u tome koliko si slobodan od potrebe da te stvari posjeduju tebe. Ako tvoja 'napredna' civilizacija ne može čovjeku pružiti mir, porodicu i smisao bez bensedina i skupih psihijatara, onda su oni samo tehnološki napredni robovi koji su slobodu zamijenili za udobnost. Zemlje poput Švedske i Islanda nalaze se u samom evropskom i svjetskom vrhu po potrošnji antidepresiva po glavi stanovnika. Stopa smrtnosti uslijed predoziranja drogama u Švedskoj i Norveškoj je tradicionalno znatno viša od evropskog prosjeka.

I u Orwellovoj 1984. fabrike su radile bez prestanka i proizvodile svaki dan, a statistike o ekonomskom rastu su stalno obarale rekorde. Ali građani Okeanije su bili najnesretnija, najizbezumljenija i najkontrolisanija bića u istoriji.

U 1984., svrha industrije nije bila da olakša život građanima, već da troši resurse kako društvo ne bi postalo previše bogato i obrazovano slobodno. Orwell piše da bi opšte bogatstvo uništilo klasnu strukturu jer bi pismeni i siti ljudi shvatili da je vladajuća kasta suvišna. Zato se proizvodilo da bi se uništavalo kroz vječni rat, držeći ljude u stalnom stanju stresa, oskudice i rada. Ekran u svakoj sobi je vrhunski tehnološki izum tog društva. Ali on nije služio da čovjeku olakša život ili ga zabavi, već da ga špijunira 24 sata dnevno i ispire mu mozak. Tehnologija je postala alat apsolutnog ropstva. Ti traži paralele.

Image

Čemu tolike fabrike, BDP i tehnološki napredak ako je krajnji rezultat nesretan, otuđen i duhovno osakaćen čovjek?

Ako je mjerilo uspjeha nekog društva samo broj mašina i količina proizvedenog gvožđa, onda je Orwellova diktatura ideal kojem trebamo težiti. Ali ako je mjerilo čovjek, njegov mir, njegova porodica, sloboda od straha i osjećaj smisla, onda ta tvoja 'napredna' mašinerija zapravo proizvodi samo modernu, ušminkanu verziju ropstva.

Tehnologija je trebala da nam skrati vrijeme rada kako bismo imali više vremena za porodicu, prirodu, razmišljanje i duhovnost. Šta smo uradili? Tehnološki kapitalizam radi potpuno suprotno od onoga što bi trebao jer on ti stalno šalje i obavijesti da ti "nešto fali", stvara vještačke potrebe i drži te u stanju permanentne anksioznosti i jurnjave za novim modelom telefona, auta ili bržim internetom.
teodati

#1781 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by teodati »

skupljac_zeljeza wrote: 13/07/2026 19:14
teodati wrote: 13/07/2026 18:30

Miješati Eriha fon Denikena i njegovu teoriju o "drevnim astronautima" (Ancient Aliens) sa monoteizmom Biblije i Kur'ana je kao miješati ozbiljnu medicinu sa astrologijom ili čitanjem iz šolje.

Ti si u potpunom sukobu i sa naukom i sa ortodoksnom teologijom, a koristi mašinu koja ti samo klima glavom jer ne zna kako da ti postavi intelektualni filter. AI ne misli, niti posjeduje mistični uvid u istinu. AI je jezički algoritam koji radi na principu statistike i predviđanja riječi.
Nije mi važno što Deniken tvrdi, kako sam rekao, nijedan čovjek ni u prošlosti ni u sadašnjosti ne može sve znati i shvatiti iz svetih knjiga, jer treba više vremena za to nego samo jedan ljudski život, AI sve to ima u trenutku kada ga bilo što pitaš, dakle tko zna time baratati može i sve znati o svetim knjigama, a ne pričati dogme o tome, koje nemaju veze sa tim svetim knjigama, tu je kraj te priče za mene, a svatko može vjerovati u što hoće.
BiBi911

#1782 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by BiBi911 »

@skupljac_zeljeza

jel te ko tjera da radis 2-3 posla ili sam biras velike troskove.
ti bi da se vratimo u pecine i cudimo se vatri.

isti ti zakoni su bili za vrijeme rima i grcke

pa ako su pametni zasto u danasnje vrijeme slobonog trzista nemamo neke proizvode iz tog svijeta.

za iran ko je i kada prvi zaprijetio. jesu li osamdesetih amerikanci prijetili da ce sve muslimane pobit ili iranci da ce unistit Izrael. jel ko iz USA spaljivao zastave i vikao smrt iranu ili je to obratno.

Libija: gadafi i njegove prisatlice su zasluzile to sto su dobile poslije onog aviona, jel im makaroni brani da uvedu red i blagostanje kako su prije imali? jel se ti klanovi mogu ujedinit, jel se mi mozemo ujedinit?

pitaj za sadama one na sjeveru sto ih je malo plinom. sadam je bio super jer je cuvao taj svijet od teorista koji dans slobondo tumaraju. opet nikoga usa nije tjerala u isisis vec svi su samostalno.

jesi vani i vidis li sta ti " divljaci" rade. ovo selo gdje zivim navece ne mozes izaci, ta glavna zeljeznicka stanica je kandahar mozda i gore.
jel ih ko tjera da prave problme jel ko mene tjera da radim 12h na dan ili mogu kao i oni. jucer je onaj "divljak" ubio djete u busu nikda ga nije vido prije toga.

pa kada su tako svi pametni i pobjegnu sto se ne vrate i ne promjene nesto. to je kao da ja kazem da sam nesto da bi mogao promjenit nesto u Bosni a 1400km daleko i samo pricam da bi mogao. jedini kontakt sa SA mi ovaj forum u koji udjem svake 2sedmice. nesto da promjenim mogao sam do 2016 al me sda,dodik, adeze otjerase.

hoces da kazes da su turke samo gradili a nisu radili isto kao AU izvlacili sve sto su mogli. koliko je zlata i srebra turko odnio. Au je gradili slican sistem kakav je imala u AU industrija= grad selo=zemljoradnja usporen zivot samo sto smo mi bili selo koje nije moglo da bude grad.

odmara se u africi jer je sunce 24h citave godine. da nisam nasao hotel u Celafel sigurno bi za maroko tako i vecina,

ta pivara propada vec 50godina, jednostano su preskupi i kvalitet piva im je beze. prodajna mreza im se bazira na tome mi smo najstariji, mi sve odredjujemo. imas more slicnih kompanija koje misle da su nesto pa kukaju sto propadaju(slicnih ima i u Bosni od zeljezare, rudnika, energoinvesta....)

treba li mi jos para, naravno da treba ako zaradim koliko zaradim i imam potrebu da to ulozim gdje mi je dobit 1% a rizik 80% to je moj problem jer zelim vise. naravno da ces ti i slicni bit ljubomorni na to sto ja imam 3 stana i imam dva nova auta. al to nije moj problem vec njihov i oni se zavale i onda kukaju kako roboju bankama. ovaj moj Haver ima priliku da zaradi ko ja al kaze zalibo me u 14h idem kuci ja ostanem do 19h on zadovoljan time sto dobije ja hocu jos. ja rokam tablete on jok ja tako izabrao. ja hocu kucu on zivi u 45 kvadrata, ja hocu sisatu njega to ne zanima.

jesi ti kada bio u Norge, 29 dana kisa, sve sivo ova dva dana vjetar odnese naravno da ti trebaju anti depresivi

eto ta jadna gladna djeca su duhovno bogata al trbuh gladan sta mislis da njih pitas sta bi vise zelili duhovno bogastvo ili meterijalno.

kazes tehnologija nam treba pomoc, evo da te pitam ti napravis neku masinu, prije toga ides u skolu 10god. tu masinu(fabriku) podizes iz pepela narednih 10godina. bil ti dao sve za DZ jer tamo neko ko nije klincem mako u zivotu je gladan.

svi mastaju da neko radi doprinosi za nas dok mi ceskamo damu ne moze postojat nikako ili radis ili si gladan. jer ako neradis onda zivis na tudji racun.

napisi cime se bavis i gdje radis.
skupljac_zeljeza

#1783 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

BiBi911 wrote: 19/07/2026 20:15 @skupljac_zeljeza
Spoiler
Show
jel te ko tjera da radis 2-3 posla ili sam biras velike troskove.
ti bi da se vratimo u pecine i cudimo se vatri.

isti ti zakoni su bili za vrijeme rima i grcke

pa ako su pametni zasto u danasnje vrijeme slobonog trzista nemamo neke proizvode iz tog svijeta.

za iran ko je i kada prvi zaprijetio. jesu li osamdesetih amerikanci prijetili da ce sve muslimane pobit ili iranci da ce unistit Izrael. jel ko iz USA spaljivao zastave i vikao smrt iranu ili je to obratno.

Libija: gadafi i njegove prisatlice su zasluzile to sto su dobile poslije onog aviona, jel im makaroni brani da uvedu red i blagostanje kako su prije imali? jel se ti klanovi mogu ujedinit, jel se mi mozemo ujedinit?

pitaj za sadama one na sjeveru sto ih je malo plinom. sadam je bio super jer je cuvao taj svijet od teorista koji dans slobondo tumaraju. opet nikoga usa nije tjerala u isisis vec svi su samostalno.

jesi vani i vidis li sta ti " divljaci" rade. ovo selo gdje zivim navece ne mozes izaci, ta glavna zeljeznicka stanica je kandahar mozda i gore.
jel ih ko tjera da prave problme jel ko mene tjera da radim 12h na dan ili mogu kao i oni. jucer je onaj "divljak" ubio djete u busu nikda ga nije vido prije toga.

pa kada su tako svi pametni i pobjegnu sto se ne vrate i ne promjene nesto. to je kao da ja kazem da sam nesto da bi mogao promjenit nesto u Bosni a 1400km daleko i samo pricam da bi mogao. jedini kontakt sa SA mi ovaj forum u koji udjem svake 2sedmice. nesto da promjenim mogao sam do 2016 al me sda,dodik, adeze otjerase.

hoces da kazes da su turke samo gradili a nisu radili isto kao AU izvlacili sve sto su mogli. koliko je zlata i srebra turko odnio. Au je gradili slican sistem kakav je imala u AU industrija= grad selo=zemljoradnja usporen zivot samo sto smo mi bili selo koje nije moglo da bude grad.

odmara se u africi jer je sunce 24h citave godine. da nisam nasao hotel u Celafel sigurno bi za maroko tako i vecina,

ta pivara propada vec 50godina, jednostano su preskupi i kvalitet piva im je beze. prodajna mreza im se bazira na tome mi smo najstariji, mi sve odredjujemo. imas more slicnih kompanija koje misle da su nesto pa kukaju sto propadaju(slicnih ima i u Bosni od zeljezare, rudnika, energoinvesta....)

treba li mi jos para, naravno da treba ako zaradim koliko zaradim i imam potrebu da to ulozim gdje mi je dobit 1% a rizik 80% to je moj problem jer zelim vise. naravno da ces ti i slicni bit ljubomorni na to sto ja imam 3 stana i imam dva nova auta. al to nije moj problem vec njihov i oni se zavale i onda kukaju kako roboju bankama. ovaj moj Haver ima priliku da zaradi ko ja al kaze zalibo me u 14h idem kuci ja ostanem do 19h on zadovoljan time sto dobije ja hocu jos. ja rokam tablete on jok ja tako izabrao. ja hocu kucu on zivi u 45 kvadrata, ja hocu sisatu njega to ne zanima.

jesi ti kada bio u Norge, 29 dana kisa, sve sivo ova dva dana vjetar odnese naravno da ti trebaju anti depresivi

eto ta jadna gladna djeca su duhovno bogata al trbuh gladan sta mislis da njih pitas sta bi vise zelili duhovno bogastvo ili meterijalno.

kazes tehnologija nam treba pomoc, evo da te pitam ti napravis neku masinu, prije toga ides u skolu 10god. tu masinu(fabriku) podizes iz pepela narednih 10godina. bil ti dao sve za DZ jer tamo neko ko nije klincem mako u zivotu je gladan.

svi mastaju da neko radi doprinosi za nas dok mi ceskamo damu ne moze postojat nikako ili radis ili si gladan. jer ako neradis onda zivis na tudji racun.

napisi cime se bavis i gdje radis.
Tvoj me komentar po količini stereotipa podsjeća na one gastarbajterske intervjue na Rahatlandu, gdje ljudi koji se vraćaju sa tog 'naprednog Zapada' pričaju kako su im tamošnji poslodavci u početku objašnjavali gdje se i kako uključuje usisivač u struju. Kao da u Bosni niko nema usisivač i kao da smo se juče spustili s grane. Ti si usvojio tačno taj isti, arogantni šablon. Ubijedili su te da svi izvan tvog evropskog sela žive u pećinama i čude se vatri, pa nam odatle držiš lekcije.

A istina je potpuno drugačija. Kada pitaš zašto na slobodnom tržištu nema 'proizvoda iz tog svijeta', pokazuješ da uopšte ne razumiješ kako funkcioniše 21. vijek i globalno selo. Ti tražiš nacionalnu zastavu na kutiji, dok ozbiljni ljudi gledaju ko je unutar sistema.

Danas se patenti i znanje ne posmatraju kroz etikete. U američkim bolnicama radi preko 50.000 ljekara muslimana (5% ukupnog medicinskog kadra SAD-a). U britanskom zdravstvenom sistemu (NHS) radi preko 44.000 ljekara muslimana, što je skoro 15% njihovog kompletnog sistema. Na zapadnim univerzitetima predaju stotine hiljada muslimanskih profesora u oblastima IT-a, inženjeringa i prirodnih nauka. Vrhunski umovi i nobelovci poput Moungija Bawendija, Aziza Sancara ili Ghade al-Mutairi ne prave 'muslimanske telefone', već svoje znanje ugrađuju u globalne sisteme, od NASA-e do Microsofta. Zapadni sistem taj mozak jednostavno kupuje i usisava kapitalom, često stečenim upravo kroz kolonijalnu pljačku i ratove o kojima smo pričali.

Žališ se na 'divljake' i kako ti je željeznička stanica postala 'Kandahar', a samo pasus iznad opravdavaš bombardovanje Iraka i Libije. Ljudi sa tih prostora nisu došli u tvoje selo jer vole zapadnu kišu, nego zato što su im zapadne bombe sravnile sa zemljom države, škole i fabrike u kojima su i naše firme decenijama gradile stabilna društva. Ne možeš podržavati paljenje tuđe kuće, a onda se čuditi što ti izbjeglice sjede u dvorištu.

Ali u tvojoj priči najviše škripi to jeftino generalizovanje i selektivno biranje. Za tebe su svi muslimanski migranti isti kao taj jedan incident s autobuske stanice u tvom selu. Ako je to tvoje mjerilo, zašto si slijep na činjenicu da danas dva najveća i najvažnija svjetska grada, London i New York, vode gradonačelnici muslimani? Kako to da su ti 'divljaci' toliko nesposobni, a građani Londona i New Yorka im povjeravaju upravljanje ključnim centrima zapadne ekonomije, bezbjednosti i kulture? Doživjeti milione ljudi kroz prizmu jednog lokalnog kriminogenog slučaja, a ignorisati vrhunske lidere, ljekare i profesore, pokazuje da tvoj problem nije nedostatak argumenata kod nas, nego višak predrasuda u tvojoj glavi.

I na kraju, najvažnije. Simptomatično je što si potpuno prešutio moje pitanje o definiciji sreće. Preskočio si ga jer tvoj životni stil, u kojem sam priznaješ da radiš 12 sati dnevno i 'rokaš tablete' da bi izdržao stres zarad tri stana i dva auta ne nudi odgovor na to pitanje. Sam si dokazao moju tezu: tvoj haver u 45 kvadrata, koji ide kući u 14h zadovoljan i bez tableta, po svim zakonima ljudske prirode je slobodniji i sretniji čovjek. Ako tvoja 'napredna' civilizacija čovjeku nudi samo grč, otuđenost i hemijsku podršku da izdrži dan, onda ste vi samo ušminkani robovi koji su slobodu zamijenili za udobnost. Tvoja tišina na tom pitanju je glasnija od svega što si napisao.

Nosim višegodišnja iskustva ovih koji pričaju o svojim iskustvima tamo gdje je 'ljepše' i zato danas živim u Bosni.
broj dva

#1784 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Ko zna uživati u životu može uživati bilo gdje na svijetu. Latvija, Norveška, Moldavija, Senegal, nije bitno. Podrazumjeva makar donekle normalne režime, mimo Adganistana i Sjeverne Koreje. Osnovne potrebe su osnovne potrebe, kada to zadovoljiš ostatak je do tvoje glave i u tvojoj glavi. Ko ne može uživati u Norveškoj do njega je.
John Cleese

#1785 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

Istinska sreća i naravno, jedini mogući način da čovjek bude srećan je da vjeruje u abrahamska sranja (prvenstveno da je njegova osobna egzistencija od neizrecive važnosti bogu te da redovito komunicira s bogom, po mogućnosti na arapskom) i da ta sranja propagira po forumima, neometen nesposobnošću da samostalno osmisli i napiše smislenu rečenicu, neometen limitiranošću svojim svakodnevnim rječnikom od cirka stotinjak riječi i upadljivom funkcionalnom nepismenošću, izraženom u toj mjeri da nije u stanju pročitati, razumjeti, upamtiti i reproducirati barem po stvarnom smislu čak ni ne odveć složenu rečenicu na jeziku koji naziva maternjim, jer propagira sranja kopirajući i objavljujući AI generirani sadržaj i još se time hvaleći u potpunom odsustvu ne intelektualnog nego elementarnog ljudskog integriteta - zaista, zaista vam kažem danas: takav čovjek je neopisivo srećan i gospodar, koji je već vijekovima neobično sklon nepismenima, je, u to nema sumnje, njime neizmjerno zadovoljan :D
skupljac_zeljeza

#1786 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

broj dva wrote: 20/07/2026 10:41 Ko zna uživati u životu može uživati bilo gdje na svijetu. Latvija, Norveška, Moldavija, Senegal, nije bitno. Podrazumjeva makar donekle normalne režime, mimo Adganistana i Sjeverne Koreje. Osnovne potrebe su osnovne potrebe, kada to zadovoljiš ostatak je do tvoje glave i u tvojoj glavi. Ko ne može uživati u Norveškoj do njega je.
Nisam to ni sporio (u Oslu imaju prelijepe 4 džamije sve jedna do druge, nema u Egiptu tako :mrgreen: ) nego su neki podijelili planetu na crno - bijeli svijet i sada se dive 'razvijenom bijelom svijetu' i pozorištima Holandije, muzejima Francuske, fasadama Brisela, a ne znaju da je svaka ta cigla nečija lobanja ili kost ruke iz današnjeg 'nerazvijenog crnog svijeta'. Još u tom divljenju preskoče veličanje ratnih zločinaca dokazanih od strane historije jer nisu više živi da bi im se sudilo za milione ubijenih zato što nisu stizali ispuniti zadane kvote kaučuka. Belgijski političar i bivši eurozastupnik Louis Michel izazvao je međunarodne kontroverze kada je u intervjuima izjavio da je kralj Leopold II bio "vizionarski heroj" iako je Belgija poskidala brojne biste Leopolda II i nikada ih nije više vratila. Alžiru je Kongo bio bliži da ga okupira, ali mene raduje što ne nose tu historijsku mrlju pa makar ga nazivali nerazvijenim i siromašnim.

Image

Čitam kritike filma "The Odyssey" koji je uznemirio mnoge duhove jer upravo upozorava na ono što sam pisao u predprošlom komentaru da historija se ne kreće linearno, nego u ciklusima. Niko nije vječno na vrhu, niti je iko vječno na dnu.
Bronzano doba je period koji je trajao okvirno od 3.000 do 1.000 godine prije nove ere. Kasno bronzano doba okvirno pokriva period od 17. do 12. stoljeća prije nove ere.

Kolaps kasnog bronzanog doba je jedan od najdramatičnijih momenata ljudske civilizacije koji i danas pred naučnike postavlja teška pitanja, a lekcije koje se izvuku bi mogle biti izrazito korisne za modernu civilizaciju.

Civilizacija kasnog bronzanog doba u području istočnog Mediterana bila je snažno povezana i globalizovana ekonomija. Za proizvodnju bronze, glavnog metala koristio se bakar kojeg u istočnom Mediteranu bilo dovoljno, ali neophodan je bio kalaj koji je dolazio čak iz današnjeg Afganistana. Minojska i Mikenska civilizacija, Hetiti, Egipat, civilizacija Kipra, Mitani, Kanani, Asirci i Babilonci su bili ekonomski povezani na nivou koji nakon propasti neće biti zabilježen stoljećima

O tome koliko je ova civilizacija podsjećala na modernu govori zabilježeni tekst iz 18. stoljeća gdje se spominju papuče (ili čizme) Minojske (Kreta) proizvodnje koje su završile na dvoru Hamurabija u Babilonu, ali su vraćene iz nepoznatog razloga.

Tada junaci filma i epa otkrivaju da su Grci koji osvajaju Troju pravi Narodi s mora, koji su, kršeći Božije i ljudske zakone, osvajajući Troju na prevaru i uništavajući sve pred sobom otvorili vrata pakla koja sada gutaju i njihovu domovinu.

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/pog ... /260717055
toska

#1787 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

broj dva wrote: 20/07/2026 10:41 Ko zna uživati u životu može uživati bilo gdje na svijetu. Latvija, Norveška, Moldavija, Senegal, nije bitno. Podrazumjeva makar donekle normalne režime, mimo Adganistana i Sjeverne Koreje. Osnovne potrebe su osnovne potrebe, kada to zadovoljiš ostatak je do tvoje glave i u tvojoj glavi. Ko ne može uživati u Norveškoj do njega je.
Prvo sam mislio skrenuti pažnju @sakupljcu zeljeza jer je povezivao vjeru i sreću, ne mogu sada naći gdje, i da je to pogrešno mislim.
Nisam to uradio pa ću iskoristiti tvoj post jer tri puta spominješ uživanje, samo radi toga.

Islam i kršćanstvo ne zagovaraju niti obećavaju sreću na ovom svijetu, to je zabluda i čini mi se zamka u koju se lako upadne, možda i prečesto kod mlađih.
Zagovaraju unutrašnji mir, smisao i povremeno zadovoljstvo, uživanje, ali više kao izuzetak nego pravilo.
Umjesto sreće više obećavaju "krv, znoj i suze" na tom putu, metaforički rečeno.

Naravno, čovjek ko čovjek, tražiće trajniju sreću i radost, uživanje ali ne ide to tako, vjerovatno i nemoguće.
John Cleese

#1788 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

skupljac_zeljeza wrote: 20/07/2026 12:38 U Oslu imaju prelijepe 4 džamije sve jedna do druge, nema u Egiptu tako :mrgreen:
Što jest - jest, subhanallah! :D

A u Slovačkoj i Estoniji jok, ni jedne jedine - samo nekakvi centri, kao da je nevladina organizacija, estagfirullah :|

Nema ni u Urugvaju.
Nema ni u Vatikanu, ali to nije toliki problem, jer svi vatikanski muslimani mogu namaze kolektivno klanjati u Rimu :D

U Butanu ne samo da nema nego još slikaju ogromne faluse po fasadama, to im je k'o fol simbol plodnosti i dobre sreće i hamajlija protiv sihira - najpronicljiviji kršćanski i islamski učenjaci se nisu dali obmanuti i davno su otkrili da je pravo značenje "eh evo što ćete je tude natakarit", k'o biva: crkvu, džamiju, sinagogu i tome slično, bolje informirani Jevreji, navodno, dušu isplakaše zbog toga zureći u onaj zid :sad:

Sve u svemu, žali bože tolikog naroda što će ga dobri bog morati strpati u, hronološkim redom, gehenu, pakao i džehenem, jer su odbili ponudu koju ne mogu odbiti :(
John Cleese

#1789 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

Jbt, pa nema niti jedne jedine na Antarktiku... odoše i pingvini u helać... :|
skupljac_zeljeza

#1790 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Vjera ne stanuje u cigli i betonu, niti joj trebaju katastarski papiri. Tvoja satira kazuje nam neshvatanje same suštine.

U islamskoj tradiciji čitava je Zemlja učinjena mjestom za molitvu. Džamija je potreba zajednice, ali za odnos između čovjeka i Boga dovoljna je čista namjera bilo gdje na planeti.

Usred najveće gužve, tenzija i guranja igrača, čovjek se u sekundi potpuno isključuje iz vanjskog haosa i uči Fatihu. Bez zidova, bez munara, bez pompe. Tu na travi, u sredini tog spektakla, suština je zadovoljena.

Dok god neko mjeri duhovnost brojem objekata i geografskim lokacijama, promiče mu ono najvažnije.
toska wrote: 20/07/2026 14:03
Prvo sam mislio skrenuti pažnju @sakupljcu zeljeza jer je povezivao vjeru i sreću, ne mogu sada naći gdje, i da je to pogrešno mislim.
Nisam to uradio pa ću iskoristiti tvoj post jer tri puta spominješ uživanje, samo radi toga.

Islam i kršćanstvo ne zagovaraju niti obećavaju sreću na ovom svijetu, to je zabluda i čini mi se zamka u koju se lako upadne, možda i prečesto kod mlađih.
Zagovaraju unutrašnji mir, smisao i povremeno zadovoljstvo, uživanje, ali više kao izuzetak nego pravilo.
Umjesto sreće više obećavaju "krv, znoj i suze" na tom putu, metaforički rečeno.

Naravno, čovjek ko čovjek, tražiće trajniju sreću i radost, uživanje ali ne ide to tako, vjerovatno i nemoguće.
Odličan iskorak i vraćanje diskusije sa površnog prebrojavanja nekretnina na samu suštinu ljudske egzistencije. Više puta sam pisao da islamski koncept dunjaluka stoji u savršenom balansu sa ahiretom. U najpoznatijoj kur'anskoj dovi, kako sam već spominjao, stoji: 'Gospodaru naš, podari nam dobro na ovom svijetu i dobro na onom svijetu...' (Rabbena atina fid-dunja haseneten...). Zanimljivo kako je Bog u knjizi postavio redoslijed. Bog nas uči da prvo tražimo dobro i sreću na ovom svijetu, pa tek onda na budućem.

Dunjaluk nije zamišljen kao Džennet, ali nije ni 'dolina suza'. On je mjesto za intelektualnu i moralnu izgradnju čovjeka, mjesto gdje se dobrota, radost i pristojno uživanje ne samo dozvoljavaju, već i podstiču, ali u granicama mjere i duhovne ravnoteže.

Vjera nam ne obećava da na Zemlji neće biti bolesti, gubitaka i iskušenja. Narodna mudrost kaža da nekada treba ubaciti 'kamenčić u cipelu' da te žulja, kako zaboravan čovjek ne bi usljed prevelike udobnosti izgubio osjećaj za realnost mjesta.

Vjera nam daje kompas i unutrašnji mir da kroz te oluje prođemo uspravno. Još od Ezela, u svakom čovjeku postoji praznina rezervisana za duhovnost koju nikakva tehnologija, stanovi ni jahte ne mogu popuniti. Zato tehnološki napredak bez duhovnosti proizvodi bogate, a duboko neispunjene ljude. Vjera nije tu da nam zabrani sreću na ovom svijetu, nego da nas nauči kako da je živimo, a da pri tome ne postanemo robovi stvari koje posjedujemo.
John Cleese

#1791 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

Nemoj zajebavat... pa to znači da hinsan može klanjat praktično gdje god se zadesi, dok god zna kako će sedžadu okrenut :shock: :D

skupljac_zeljeza wrote: 20/07/2026 12:38 U Oslu imaju prelijepe 4 džamije sve jedna do druge, nema u Egiptu tako :mrgreen:
Onda je ovo posve irelevantno, kao što je irelevantno i hoće li neko negdje dozvoliti gradnju sakralnih objekata ili ne, kad su već nepotrebni - ne treba pjeniti od bijesa i srati o islamofobiji ili kakvoj već fobiji, ovisno o tome o kakvom se tačno sakralnom objektu radi. Seksi :D

I što je najbitnije - ima nade i za pingvine! :D
toska

#1792 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

skupljac_zeljeza wrote: 20/07/2026 16:57

Odličan iskorak i vraćanje diskusije sa površnog prebrojavanja nekretnina na samu suštinu ljudske egzistencije. Više puta sam pisao da islamski koncept dunjaluka stoji u savršenom balansu sa ahiretom. U najpoznatijoj kur'anskoj dovi, kako sam već spominjao, stoji: 'Gospodaru naš, podari nam dobro na ovom svijetu i dobro na onom svijetu...' (Rabbena atina fid-dunja haseneten...). Zanimljivo kako je Bog u knjizi postavio redoslijed. Bog nas uči da prvo tražimo dobro i sreću na ovom svijetu, pa tek onda na budućem.
Da, ali kako nedavno napisah, čak i oni najednostavniji i najrazumljiviji ajeti ne mogu se tumačiti bez cjeline.
Ta dova je sasvim razumna i prirodna ljudska težnja, ali u široj slici to "dobro na ovom svijetu" nije sreća ni uživanje.
Nemam sada prave riječi i misao za dalje pojašnjenje, naravno, subjektivno.

bolji uvid se može dobiti kada se uzimaju i ovakvi ajeti u tumačenju:

Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: 'Mi vjerujemo!' i da u iskušenje neće biti dovedeni?

Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive,

Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su prije vas bili i nestali? Njih su satirale neimaština i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: 'Kada će već jednom Allahova pomoć!?' Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!
skupljac_zeljeza

#1793 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

John Cleese wrote: 20/07/2026 19:14 Nemoj zajebavat... pa to znači da hinsan može klanjat praktično gdje god se zadesi, dok god zna kako će sedžadu okrenut :shock: :D
Ne mora imati ni sedžadu ako je trava čista, ne mora znati ni pravac prema Kabi, dovoljno je da je pretpostavi. U Potočarima nema džamije. Nema munare. Nema ni na Ajvatovici. Može i ajvatovička livada.

Image

Image

A džamije trebaju.

skupljac_zeljeza wrote: 20/07/2026 16:57 Džamija je potreba zajednice, ali za odnos između čovjeka i Boga dovoljna je čista namjera bilo gdje na planeti.
John Cleese

#1794 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

skupljac_zeljeza wrote: 20/07/2026 20:16 A džamije trebaju.

Džamija je potreba zajednice, ali za odnos između čovjeka i Boga dovoljna je čista namjera bilo gdje na planeti.

I crkve i sinagoge i tome slično, pretpostavljam :D

Zašto? :D
skupljac_zeljeza

#1795 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Na tvoje 1 zašto ima 100 zato iz prakse. Npr. u džematu svi stoje rame uz rame, bogati i siromašni, vladari i radnici. Svi su jednaki pred Bogom. Ta praksa svakodnevno ruši ego, oholost i klasne podjele, što je ključni cilj islama. Odlaskom u džamiju pet puta dnevno vjernici se međusobno upoznaju, saznaju ko je bolestan, ko je preselio na ahiret ili u Njemačku, ko je u financijskoj potrebi i kome treba pomoć. Posebno u manjim sredinama, džamija je pokretač svega od gradnje vodovoda, rasvjete i puteva, do prikupljanja novca (sergija) za liječenje bolesnih i pomoć ugroženima. Džemat tako postaje živo tkivo koje brine o svakom pojedincu. Praćenje imama u namazu uči vjernike disciplini i zajedničkom radu. Tu djeca imaju mekteb za poduku.
Hendrix

#1796 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

A sto onda otjerase lokalne dzematlije iz prvog safa kada je tadasnji premijer federacije klanjo bajram u mojoj lokalnoj dzamiji? :lol:

Svi rame uz rame? Pa jarane jel ti fakat imas ozbiljnu facu dok pises ono gore ili se smjeskas kontas i sam da lupas.

Ja imam osjecaj da ti ne zivis u realnom svijetu. Nabrajas neke teoretske vrijesnosti vjere kojih se niko ziv ne pridrzava i sam to znas ali opet furas pricu da je sve dobro od vjere doslo.

Sve sto imas u kuci i taj mobitel sto koristis je doslo od napretka nauke u vlasnistvu zapada. Da se islamski svijet pita mi bi danas polemisali o tome sta zene oblace a ne o nauci. Ti nadje sad da su zapadnjaci planetu unistili a tvoja braca arapi deru naftu 24 sata dnevno to je ok jer oni klanjaju? Mislis da bi kao islamski svijet bio skloniji cuvanju prirode umjesto uzimanja love? Otidji malo u Dubai da vidis kako se cuva priroda u islamskoj drzavi.

Islam imao dobar period i propo kao i sve druge kulture nevezano za te vase knjige. Meni je zalosno kako se vadite na to zlatno doba islama, gotovo ba, proso voz. Grcka je bila velesila filozofije i demokratije, danas pojam javasluka i korupcije.
animals

#1797 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by animals »

John Cleese wrote: 20/07/2026 20:30
skupljac_zeljeza wrote: 20/07/2026 20:16 A džamije trebaju.

Džamija je potreba zajednice, ali za odnos između čovjeka i Boga dovoljna je čista namjera bilo gdje na planeti.

I crkve i sinagoge i tome slično, pretpostavljam :D

Zašto? :D
Da kad pada kisa, ne pokisnu..
skupljac_zeljeza

#1798 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Hendrix wrote: 20/07/2026 22:38 A sto onda otjerase lokalne dzematlije iz prvog safa kada je tadasnji premijer federacije klanjo bajram u mojoj lokalnoj dzamiji? :lol:

Svi rame uz rame? Pa jarane jel ti fakat imas ozbiljnu facu dok pises ono gore ili se smjeskas kontas i sam da lupas.

Ja imam osjecaj da ti ne zivis u realnom svijetu. Nabrajas neke teoretske vrijesnosti vjere kojih se niko ziv ne pridrzava i sam to znas ali opet furas pricu da je sve dobro od vjere doslo.

Sve sto imas u kuci i taj mobitel sto koristis je doslo od napretka nauke u vlasnistvu zapada. Da se islamski svijet pita mi bi danas polemisali o tome sta zene oblace a ne o nauci. Ti nadje sad da su zapadnjaci planetu unistili a tvoja braca arapi deru naftu 24 sata dnevno to je ok jer oni klanjaju? Mislis da bi kao islamski svijet bio skloniji cuvanju prirode umjesto uzimanja love? Otidji malo u Dubai da vidis kako se cuva priroda u islamskoj drzavi.

Islam imao dobar period i propo kao i sve druge kulture nevezano za te vase knjige. Meni je zalosno kako se vadite na to zlatno doba islama, gotovo ba, proso voz. Grcka je bila velesila filozofije i demokratije, danas pojam javasluka i korupcije.
Tvoj problem je što uporno miješaš normu i devijaciju, odnosno ideju i njenu političku zloupotrebu. Islam se u praksi živi stoljećima u kontinuitetu i nije nekakvo prošlo ili prevaziđeno vrijeme. Nikada muslimana i džamija nije bilo kao danas. :mrgreen:

Ova fotografija Kabe potiče iz 1880. godine. Autor ove historijske fotografije je Muhamed Sadik-bej, egipatski inženjer koji je prvi u historiji fotoaparatom zabilježio Mekku. Prilično Kaba usamljena.

Image

Danas tokom Hadža i Ramazana prima preko 2 do 2,5 miliona ljudi istovremeno iako je želja desetina miliona. Ne znam o kakvoj propasti islama i muslimana pričaš? :mrgreen:

Image

To što je neki lokalni političar ili poltron pomjerio ljude u prvom safu zbog premijera nije dokaz da je pravilo islama pogrešno, nego je živi dokaz ljudskog licemjerja i kršenja tog istog pravila. Po tvojoj logici, ako vozač prođe kroz crveno svjetlo na semaforu, kriv je saobraćajni zakon, a ne vozač koji ga je prekršio? Principi džemata, jednakosti i solidarnosti su jasni, to što ih pojedinci rušiti pokušavaju radi političkog šićara je problem tih pojedinaca, a ne same vjere. Znači da ta grupa nije prošla iskušenje od Boga i imat će konsekvence. U islamu se sve graduira. Pa i ovo jer je mimo pravila. Nije svačiji iman na istom stepenu i nisu ljudi stvoreni bezgriješni i uvijek će činiti slične stvari. Bitno je da nisu većina nego stvarno manjina u džamiji koja svoju poziciju ne zloupotrebljava samo u džamiji nego i na funkciji koju obnaša.

Na ostala 1800+ namaza u godini (5 puta dnevno × 365 dana) nema nikakvih političara, protokolarnih pratnji ni pomjeranja, ljudi dolaze, popunjavaju safove redom kako ko stigne, i prvi do imama sjedi onaj ko je prvi ušao u džamiju, bilo da je to lokalni radnik, penzioner ili student. Uzimati jedan protokolarni, politizirani incident sa Bajram-namaza i predstavljati ga kao "svakodnevnu praksu" je primjer pravljenja pravila od izuzetka, a ti to voliš često tako. :mrgreen: Što ne uzmeš ovakve primjere sloge, zahvale i poštovanja unutar džemata kakvih imaš hiljade na društvenim mrežama?

Ko ti je rekao da je megalomanija Dubaija ili trošenje nafte arapskih dinastija ikakav 'islamski model'? Dubai je čisti proizvod najsurovijeg zapadnog kapitalizma i potrošačkog mentaliteta. Islam strogo zabranjuje rasipništvo i uništavanje prirode, i to što pojedini vladari na Bliskom istoku to krše radi trke za novcem samo dokazuje da su prihvatili najgore matrice zapadnog materijalizma.

Stavljati Dubai kao mjerilo islamskog svijeta je isto kao tvrditi da je Las Vegas mjerilo zapadne hrišćanske civilizacije. Emirati sa svojih 10 miliona stanovnika gdje je tek 1,5 milion domaćih i naftnim milijardama su geografski i društveni izuzetak. A sigurno i u tom Dubaiju ima danas više palmi i ostalih biljaka nego što je bilo prije 100 godina.

Što nisi rekao da to isto važi za Egipat sa 112 miliona ljudi, te Indonezija, Pakistan i Maroko. Milionske države u kojima ljudi ne žive od nafte i vještačkih ostrva, nego od rada, obrazovanja, nauke i komšijske solidarnosti. Dubai nije nikakav islamski imperativ, nego zapadni potrošački kapitalizam presvučen u arapsku nošnju i uzimati ga za pravilo pokazuje samo da se o svijetu sudi na osnovu slika sa Instagrama, a ne na osnovu realnosti.

Tvrdnja da je sve došlo od 'nauke u vlasništvu Zapada' je djetinjasto gledanje na historiju i tehnologiju. Nauka nema vlasnika, niti ima naciju. Pametni ljudi na Zapadu su stvorili tehnologiju koristeći algebru, medicinu, optiku i hemiju koje su postavili muslimanski naučnici, a danas tu istu tehnologiju u američkim i evropskim laboratorijama razvijaju stotine hiljada inženjera i ljekara iz islamskog svijeta. Kupiti gotov proizvod ne znači da je druga strana bez pameti nego da jedna strana ima kapital, često stican kroz kolonijalnu pljačku, da tu pamet plati.

Što se tiče tvoje tvrdnje da je sve u mobitelu 'nauka u vlasništvu Zapada znaš li ko je Ibn al-Haitam? To je islamski naučnik iz 11. vijeka koji je konstruisao 'cameru obscuru' (Al-Bayt al-Muthlim – mračnu komoru) i u svojoj Knjizi o optici dokazao kako svjetlost funkcioniše i projektuje sliku.
Bez njegovih eksperimenata i matematike, koncept objektiva i senzora kamere danas uopšte ne bi postojao. Svaki put kad otvoriš aplikaciju kamere na tom svom pametnom telefonu, ti koristiš optičke principe koje je prije hiljadu godina postavio muslimanski naučnik.

U nauci ne postoji „magični trenutak“ u kojem jedan čovjek u vakuumu izmisli kompleksan uređaj od nule. Svaki izum je kumulativni proces, slaganje mozaika u kojem stotine inženjera, matematičara i fizičara kroz vijekove dodaju po jedan vitalan dio. Čuvena je rečenica samog Isaaca Newtona: „Ako sam vidio dalje od drugih, to je zato što sam stajao na ramenima divova.“

Neko je morao prvi definisati zakone matematike i algebre (Al-Hvarizmi), zakone optike i geometrije svetlosti (Ibn al-Haitam), ili osnove mehanike, zupčanika i ventila (Al-Džazari – islamski inženjer iz 12. vijeka koji je konstruisao prve koljenaste osovine, radijalne klipove i mehanizme za prenos snage bez kojih je današnji motor s unutrašnjim sagorijevanjem nezamisliv). Neko je kasnije uzeo te zupčanike i napravio jednostavan mehanički prenos. Neko drugi je usavršio termodinamiku. Treći je dodao elektricitet, četvrti gumu za točkove, a peti sistem za kočenje.

Niti su muslimanski naučnici počeli od nule, niti su zapadni naučnici počeli od nule. Svaka civilizacija nosi štafetu u toj trci.

Drevni narodi (Sumerani, Egipćani, Kinezi, Indijci, Grci, Rimljani) dali su temelje: izumili su točak, pismo, papir, osnovnu geometriju, polugu i nulu. Islamska civilizacija je preuzela te temelje, sačuvala ih od propasti (prevela grčke i indijske spise), te na njih nadogradila algebru, optiku, modernu medicinu, eksperimentalnu naučni metod i složene mehanizme poput koljenaste osovine i zupčanika. Moderna zapadna civilizacija je potom preuzela tu štafetu, industrijskom revolucijom i kapitalom povezala te mehanizme, algebru i optiku, te stvorila motore, automobile, računare i satelite. Neozbiljan si stvarno kako shvataš znanje neozbiljno. :mrgreen:
Last edited by skupljac_zeljeza on 21/07/2026 09:47, edited 1 time in total.
Hendrix

#1799 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

Ti uporno ljude dijelis na muslimane i ostale. Uvijek ista prica, sve dobro doslo od islama, sve lose od ljudi.

Ja kad spominjem zapadnu nauku ne govorim krscanski naucnici, nego zapadni, kulturoloski i geografski. Naravno da su arapski naucnici doprinosili nauci u svoje vrijeme ali to nema veze sa islamom. I ako ima veze, Islam je samo bio politicko ujedinjenje plemena i sukobljenih strana regiona, pod okriljem vjere. I to je omogucilo da se drustvo razvije, i onda je to drustvo propalo. I nista novo, sve vec vidjeno u drugim kulturama i prije i poslije.

Egipat i Pakistan ja ne bi stavljao kao primjere druze moj. Malo pogledaj njihovo uredjenje i javasluk, korupciju i sve ostalo sto ide uz to. Nikoga ne interesuje priroda tu, bitan je opstanak. I uporno odbijas emirate kao islamsku zemlju i uredjenje. Volio bih da vidim kako bi to proslo da im kazes tamo na njihovom teritoriju. :D

Ti opet kazem pricas o teoretskom islamu za kojeg ne znam ko se pridrzava uopste. Pa eto i ti, da li si 100% prema svim pravilima Islama?Budi posten, klanjas li svaki namaz, jesi li ikada slagao, uradio nesto lose ili gledao zensko drugim ocima?

U praksi radi svako kako hoce pod maskom vjernika. I opet ljudska kultura i obicaji, nista vise. I drzavni zakoni se postuju samo jer se zna da ima kazna. Ova tvoja kazna je imaginarna osim u hardcore islamskim rezimima.
skupljac_zeljeza

#1800 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Hendrix wrote: 21/07/2026 09:38 Ti uporno ljude dijelis na muslimane i ostale. Uvijek ista prica, sve dobro doslo od islama, sve lose od ljudi.

Ja kad spominjem zapadnu nauku ne govorim krscanski naucnici, nego zapadni, kulturoloski i geografski. Naravno da su arapski naucnici doprinosili nauci u svoje vrijeme ali to nema veze sa islamom. I ako ima veze, Islam je samo bio politicko ujedinjenje plemena i sukobljenih strana regiona, pod okriljem vjere. I to je omogucilo da se drustvo razvije, i onda je to drustvo propalo. I nista novo, sve vec vidjeno u drugim kulturama i prije i poslije.

Egipat i Pakistan ja ne bi stavljao kao primjere druze moj. Malo pogledaj njihovo uredjenje i javasluk, korupciju i sve ostalo sto ide uz to. Nikoga ne interesuje priroda tu, bitan je opstanak. I uporno odbijas emirate kao islamsku zemlju i uredjenje. Volio bih da vidim kako bi to proslo da im kazes tamo na njihovom teritoriju. :D

Ti opet kazem pricas o teoretskom islamu za kojeg ne znam ko se pridrzava uopste. Pa eto i ti, da li si 100% prema svim pravilima Islama?Budi posten, klanjas li svaki namaz, jesi li ikada slagao, uradio nesto lose ili gledao zensko drugim ocima?

U praksi radi svako kako hoce pod maskom vjernika. I opet ljudska kultura i obicaji, nista vise. I drzavni zakoni se postuju samo jer se zna da ima kazna. Ova tvoja kazna je imaginarna osim u hardcore islamskim rezimima.
Uporno pokušavaš primijeniti dvostruke aršine. Kada govoriš o napretku Zapada, onda je to 'kulturološki i geografski', a vjera tu nema veze. Ali kada govoriš o problemima u Egiptu, Pakistanu ili Emiratima, onda ti je odjednom 'islam' glavni krivac i obrazac po kojem sudiš. Zapadnoj nauci pripisuješ geografiju, a islamskoj nauci oduzimaš inspiraciju iz vjere. To je klasična zamjena teza pa u tvojim opaskama škripi nekoliko ključnih stvari.

Zašto se tamna strana više vidi od svijetle? Zato što živimo u svijetu gdje 'vijest nije kad pas ujede čovjeka, nego kad čovjek ujede psa'. Zlo, incidenti i korupcija su medijski atraktivni i udarni. S druge strane, svijetla strana vjere funkcioniše na principu diskrecije. Kada džemat ili vjernici prikupe novac i kupe stan udovici sa djecom, skupe novac za liječenje ili izgrade bunar, to se ne stavlja na naslovne strane, niti se zove televizija da se toj ženi i djeci ne ruši dostojanstvo. Pravi motiv dobročinstva u islamu je da 'desna ruka ne zna šta je dala lijeva'. To što ti ne vidiš te hiljade tihih, svakodnevnih dobrih djela ne znači da ona ne postoje nego da ne poznaješ kulturu stida i dostojanstva.

Pitaš me jesam li 100% savršen i jesam li ikada pogriješio. Samim tim pitanjem pokazuješ da ne razumiješ samu definiciju čovjeka u islamu. Islam ne traži bezgrešne ljude, bezgriješni su samo meleki (anđeli). Islam priznaje da je čovjek slab i griješan, ali mu daje mehanizam pokajanja, samorefleksije i stalnog popravljanja. Kada neko pogriješi, to ne znači da je vjera pala, nego da je čovjek pao pod slabost. Razlika je u tome što vjernik ima unutrašnji moralni kompas koji ga opominje i vraća na pravi put, dok ti pokušavaš reći da je, ako nismo savršeni, čitav sistem bezvrijedan.

Kažeš da se državni zakoni poštuju samo zbog kazne, a da je vjerska kazna 'imaginarna'. Pa to je upravo dokaz više! Ako čovjek čini dobro i suzdržava se od zla samo kada nad njim stoji policajac sa pendrekom, kakav je to čovjek? Vjera stvara unutrašnjeg 'policajca' ... savjest. Čovjek koji vjeruje u Boga neće ukrasti ili učiniti zlo ni u mraku, kada ga niko ne vidi i kada nema državnog inspektora. To nije 'imaginarna kazna', nego najviši nivo moralne svijesti do kojeg ljudsko biće može doći.

Ako su Egipat i Pakistan dokaz 'jašavluka', a Dubai dokaz 'potrošačke megalomanije', oni su samo dokaz da su i jedni i drugi prihvatili najgore oblike ljudskih slabosti i kapitalizma. Niti je Egipat mjerilo islama, niti je to Dubai. Mjerilo islama su njegovi principi, a svijetla strana tog sistema se živi svakodnevno u milionima domova – tiho, bez medijske pompe i bez potrebe da se dokazuje onima koji vide samo ono što žele da vide.

Džemati su vrlo aktivni, ali ti nisi dio tih aktivnosti pa za tebe i ne postoje, a nije ni ono što ti možeš ismijati pa preskočiš. Uzmi Preporodov ili Rijasetov portal pa prelistaj. :mrgreen:

Edukativno-nagradna ekskurzija. Više od nagrade: Kako su najuspješnije mekteblije doživjele Istanbul

Bejtul-mal pomaže povratničke džemate: Medžlis Prijedor među korisnicima podrške

Taekwondo kamp u Edukaciono-rekreativnom centru Medžlisa Kakanj

Bejtul-mal - Dvosedmični program za tinejdžere s područja Sjeverne Amerike
Last edited by skupljac_zeljeza on 21/07/2026 11:17, edited 1 time in total.
Post Reply