Prvo moramo razdvojiti astronomiju od ekologije jer u tvom argumentu postoji ozbiljna logička i naučna zbrka.
To što Zemlja ima nagib ose rotacije (od oko 23,5°) i što se rotira na način na koji se rotira, nije greška koja vodi u naš nestanak. Naprotiv! Upravo taj nagib i ta rotacija omogućavaju smjenu godišnjih doba, stabilnu klimu i život na Zemlji kakav poznajemo već milionima godina. To nije 'pogrešan ugao', to je savršen ugao za biosferu.
Drugo, kažeš: '...bez obzira što ćemo uništiti kompletnu planetu'. Primijeti zamjenicu koju si koristio: '
mi ćemo uništiti'. Planetu ne uništava nagib Zemljine ose, niti kosmička rotacija. Uništava je ljudska pohlepa, zagađenje, ratovi, sječa šuma i nekontrolisani kapitalizam. Ponovo radiš istu stvar kao u prošloj poruci: čovjek svojim odlukama i slobodnom voljom uništava sopstveno stanište, a ti krivicu za to prebacuješ na Boga i mehaniku svemira. To je klasično bježanje od ljudske odgovornosti.
Pitaš se zašto će Bog dopustiti da uništimo planetu ako već sve zna? Odgovor je isti onaj od ranije, ali sada primijenjen na kolektiv. Ako ti Bog da kuću na upravljanje, donese ti jasna uputstva kako da je održavaš, a ti odlučiš da zapališ parket na sred dnevnog boravka, kuća će izgorjeti.
Bog neće poslati natprirodnu vatrogasnu službu da gasi požar koji ti svjesno pališ svaki dan. Zašto? Zato što su uzroci i posljedice stvarni. Kada bi Bog konstantno poništavao posljedice našeg ekocida i gluposti, mi nikada ne bismo odrasli kao vrsta, niti bi naša djela imala ikakvu težinu. Kur'an, na primjer, eksplicitno kaže: "Zbog onoga što ljudi rade, pojavio se nered i na kopnu i na moru, da bi im On dao da iskuse kaznu za nešto od onoga što urade, ne bi li se popravili." (Sura Ar-Rum, 41).
Dakle, religijska postavka je jasna: destrukcija planete je direktno ogledalo ljudskog moralnog posrnuća. Bog je napravio planetu savršenom, a ljudi je čine nepodnošljivom.
Tvoj cinizam na kraju 'E jes' nas napravio, svaka mu čast' zapravo otkriva tvoju duboku frustraciju nesavršenstvom svijeta. I to je ljudski, svi je osjećamo kada gledamo nepravdu i destrukciju.
Ali, razmisli o ovome: ti si frustriran uništenjem planete jer u sebi imaš ugrađen osjećaj za pravdu, očuvanje i ljepotu. Ako smo mi samo nusprodukt nasumične evolucije, hemijski roboti na stijeni koja juri kroz prazan kosmos, zašto te uopšte pogađa što ćemo uništiti planetu? Po čisto materijalističkoj logici, naš nestanak je potpuno nebitan događaj u hladnom, ravnodušnom svemiru.
Tvoja potreba da kritikuješ 'loš dizajn' i tražiš viši smisao i odgovornost zapravo nesvjesno dokazuje da u tebi postoji iskra nečeg višeg od puke materije, iskra duše koja prepoznaje da smo stvoreni za nešto bolje od ovoga što radimo.
-------------------
I dalje ne vidim svrhe jer se pretvaramo u Beckettove junake koji čekaju Godoa.
Po mojoj ocjeni najbolji pokušaj ovog dana je bio...
Ateista wrote: ↑18/05/2026 09:56
....
Ja ako napravim AI robota koji pobije milijarde ljudi, odgovarao bih pred zakonom zbog toga, makar mu dao mogucnost ucenja i razvijanja, ja sam postavio osnovne parametre i ja sam odgovoran. Ako sam se zeznuo i nisam znao da ce to uraditi, onda bi to bio zlocin iz nehata. Ako sam znao sta ce uraditi i svejedno ga napravio takvim, to je zlocin sa predumisljajem.
A ima dobar intervju na Face tv na ovu temu od 9. maja sa Irfanom Mirzom, nekadašnjim visokim zvaničnikom tehnološkog giganta "Microsoft", gdje je direktno sarađivao sa Billom Gatesom. Objasnio je da se robot pokušava oteti kontroli, ali inženjeri ih 'isključe' i reprogramiraju. Rekao je da je insan opasniji od AI. Njegov um, koji su stručnjaci procijenili na nevjerovatnih 92% konceptualne inteligencije, stoji iza dizajna dva najmoćnija super računara na svijetu.
Nešto kao klime FT35 i FT50 koje imaju identičan kompresor, ali su inženjeri ograničili potrošnju struje kod FT35, a time i snagu softverom. Nećeš ti kako možeš nego će čovjek tebi odrediti koliko možeš.