nigdje.nikog wrote:newone wrote:Licna higijena kao i urednost gradova je direktno ogledalo zivotnog standarda nacije.
...U koji god metro odete u Kanadi, Americi, Njemackoj ili u tramvaj u Svicarskoj, svi putnici su svjezi i prijatno namirisani. Ne osjeti se znoj. Tamo ni na posao ne mozes otici a da tuknes na znoj!
Ovdje ti nema posla, tukno jal netukno!
Ali ozbiljno, svidjaju mi se sve rasprave na ovu temu koje izlaze iz onih uobicajenih veza za mentalitetom.
Veza licne kulture pojedinca svakako ima veze sa njegovim standardom, ali ja sam unatrag nekoliko postova isprovocirao jos jednu tezu - veza kulture i religije.
Ustvrdio sam, i to cu ponoviti - katolicka crkva po meni (ne, nisam katolik, ateista sam) jedina vrsi i ovu kulturolosku misiju. Neko ce reci da se uz tu kulturu pakuje i stosta drugo, ali ljudi pogledajmo oko sebe - TO SE OKOM VIDI, muslimanske kuce su mahom neuredne cak i kad su raskosne. O arhitekturi da ne govorim. Kao da se radi o nekoj instrukciji da se ignorise i devastira prostor oko sebe.
Na ovo me je razmisljanje potakla nedavna voznja od Broda prema Sarajevu. Kod sam vidio kuce u Zepcu, a potom usao u Begov Han - ja sam dozivio SHOK![/quote)
@kijameta wrote
Islam tezi duhovnom a ne materijalnom,tezi i krscanstvo ali ga je katolicka crkva izvitorepila i zapostavila duhovno a brine se iskljucivo o materijalnom,kao na primjer o cistoci kuca.A izvan svake logike je da bi Boga trebalo zanimati je li ti pograbljano dvoriste ili ne.
Da odes u neku muslimansku zemlju(Afghanistan,Pakistan),onda bi tek vidio sta je shok.
Ali to je potpuno izvan teme,to bi bilo za religiju ili cak politiku.
Vezano za temu i vrlo dobro je postavljena teza od @jeza
Kao sto on pomenuo imamo 8 glavnih razloga sto je ovako a prije rat je bilo bolje.Prvo,skola,u skoli se ne radi na usadzivanju vrijednosti niti bilo kakvog nacina zivota,nego i ucenici i ucitelji,sve preko qurca,privode kraju.Pod dva mediji,mediji propagiraju samo ono sto im donosi profit,sto bi se reklo,narod trazi veselo,ko ce slusati tudzu muku.Tako da kroz medije nema nikakvog doprinosa osvjescivanju ljudi.Pod tri drzava,drzava nema programe za ekologij,za edukaciju,mislim moramo biti svjesni da zivimo u protektoratu u kojem je na zalost jos uvijek primarna briga o cistoci,ona o cistoci i podmazanosti puske.
Pod cetiri grad,ee kod grada opravdanja nema,grad ima dovoljno para i mogao bi mnogo uciniti da bude bolje ali su prezauzeti borbom za vlast i otimanjem para da bi se brinuli o bilo cemu.
Pod pet politika,osnovni i glavni krivac za sve,kada bi se politicke prilike u zemlji stabilizovale,moglo bi se povesti vise racuna o skolstvu,medijima,ekonomiji a to bi se automatski odrazilo na poboljsanje cistoce.Pod 6 migracije,ovo je jedina tacka gdje se ne slazem sa @jezom ili ga ne razumijem,migracije poslijeratne su nista u usporedbi sa invazijom brdzana od 1946 do 1984,jedino sto ih je u tom periodu grad cekao spreman u svih ostalih 7 tacaka i odmah ih stjeravao u kalup,pa bi se ovi u jako kratkom periodu pretvarali u uzorne gradzane.
Pod sedam ekonomija,izuzetno bitno,sto neko rece kako ce se ljudi kupat tri puta na dan,kada to kosta,situiran sam licno ali opet dozivljavam stresove kada vidim racun za struju a zamislite nezaposlene sa dvoje-troje djece,a takvih je vecina,pa skontajte koliko je njima do cistoce i do papira na ulici.Ovo ima veze i sa onima sto spominju kaznjavanje.Pa ljudi se bore za goli opstanak,nemoguce je naplatiti kaznu za bacanje papira na ulicu,covjeku koji nema para,nema plate,nema auta,nema stana.Nemoguce mu je naplatiti alimentaciju ili kakvo ozbiljno sudsko utjerivanje a kamoli neku prekrsajnu kaznu.
Osmo ,rat je bio ostavio velike posljedice na nase drustvo,razorio je sistem vrijednosti koji smo imali a nije donio nikakav novi.Nude nam vjeru,nama koji smo odrasli u komunizmu,neprihvatljivo,posebno zato sto vidimo da iz nje izvlace samo ono sto ce donijeti njihovom licnom obogacivanju.Obecavaju nam ekonomski boljitak ali nas lazu,nastupa razocarenje i frustracija.MZ nas sada grije,sada hladi,raspamecuje ljude,pricaju o 'europskim vrijednostima' a preko nasih glava su se israli na svaku od njih,bas ti 'europejci'.Narod je raspamecen i dezorijentisan,tako da mu je tesko da misli o cistoci.
Ne zelim da neko misli da ja nisam za cistocu i poboljsanje stanja,jesam ali sam svjestan da je to nesto za sta ce trebati puno vremena.Prvo,kroz povoljniju politicku situaciju,poboljsanje ekonomije,ulaganje u skolstvo,ekologiju,osvjescivanje,ciscenje i to na svim nivoima,drzavnom,kantonalnom,gradskom.A sta mi mozemo u ovome trenutku uraditi,malo,mozda ono sto ja cinim,samo vaspitavati svoju djecu pravilno i uvijek u svakoj situaciji,ismijavati i upozoravati one koji se ponasaju kao nevaspitani prljavci.