5 0 5 wrote:šatirana_ljubičica wrote:505,
Onda ti spadaš u kategoriju ljudi koje bi religija promijenila na gore, s obzirom da si rekao da bi bio luđak koji na svoj način tumači vjeru i vjerovatno bi bio u redovima IDIL-a, tako da ću ti se ovdje zahvaliti što nisi vjernik.
Dalje, znaš koliko mene zanimaju ljudi koji loše propagiraju vjeru, pogotovo ako to rade na način da se kosi sa onim što je Bog objavio a Poslanik a.s. svojom praksom i savjetima uredio?I baš me briga šta će neko od takvih misliti o meni.A srećom nisam pala u njihove ruke, tako da.. Mogu samo OPET reći da mi je iskreno žao svih žrtava ludaka, pa i tih koji daleko bilo spaljuju svoju djecu, i da ikad budem u situaciji da mi jedan takav padne u ruke..znala bih šta bih.Po meni oni nisu nikakvi vjernici, daleko od toga.Nisu ni ateisti.Gori su i od toga.Toliko o tome.
Vidi, postoje vjernici koji su se okrenuli vjeri, a prije toga nisu bili. Ja znam nekoliko. Neki su postali bolji ljudi (valjda). Neki su postali gori. Ovi koji su postali gori, su samo u vjeri našli izgovor da rade ono što su oduvijek željeli, samo nisu smjeli. Npr. imao sam prijatelja koji je bio miš mali. Ali dobar čovjek. A sada je postao osoba koja iskorištava svoje prijatelje, zavodi puno cura, koje poslije jedne noći odjebe. A sve pravda nekim spiritualnim pravilima. Naravno, svako kože izasrati koji citat koji on razumije kako on hoće.
Ali recimo, hipotetički, i da počnem vjerovati u takav neki koncept nadnaravnih bića i sl. ne vjerujem da bi išao otkidati ljudima glave. Sve i jedna religija drži ženu malo iznad ili u ravni životinje. Tako da se ni tu ne bih mogao uklopiti. Znači, taj fenomen gdje normalan čovjek postane psihopata, a motivisan vjerom u boga nije jednostavan. Trenutno čitam dosta o tome, ali još uvijek nisam došao do nekog zaključka, zašto je to tako. Drugačije je kada imaš nekoga ko je odrastao u slobodnom društvu. A potpuno druga priča kada neko odraste u takvom sistemu. Koliko god se tebi gadilo, sistemi u veoma vjerničkim zemljama se nije puno mjenjao još od muhamedovih dana. Znam da je gadno pogledati, ali to je tako. Oni ne crpe svoje zakone iz razuma, nego iz tih knjiga. Prije milenijum i po čovjek je jednostavno bio takav. Zato je to tebi nepojmivo. Ali zato je i Saudijcu nepojmivo da žensko priča sa nepoznatim muškarcima. I kazna je tu jasna. Ne sviđa ti se. Tvoj problem. Božije knjige nisu podložne evoluciji. Čitaj kako je napisano.
A koji su pravi vjernici po tebi? U današnjem vremenu na planeti zemlji. Ne moraš se ograničiti samo na muslimansku vjeru. Reci mi, ko sprovodi šerijat (100%) na način na koji je bog ostavio? Koja zajednica živi po božjim pravilima? Misliš li da bosanski muslimani najbolje sprovode šerijat? Ili je to neko arapsko pleme/država/nacija. Valjda je jedno društvo dostiglo taj nivo da razumije precizno šta je bog mislio kada je spustio pravila. Ipak su prošle tolike godine.
Razumijem o čemu govoriš.I sama sam svjedokom tih pojava i ljudi i znam da to ne odražava pozitivnu sliku o vjernicima a samim tim i o religiji.Svjesna sam činjenice da kao što kažeš nađu svoju inspiraciju tj.crpe svoje zakone iz vjerskih knjiga i pronalaze samim tim izgovore za svoja nedjela i za iživljavanje a sve pod krinkom religije i s nadom da će biti u najboljem dijelu Dženneta radi toga što tako rade.
Ja mislim da oni griješe, i da se tu radi o bolesnim ljudima, koji ne vide dalje od svog nosa, a pri tome i oholim, pa se usude da sprovode Božije zakone na svoj način.S druge strane, moram te ispraviti, u Muhamedovo a.s. doba nije tako bilo.Muhamed savs. je upravo bio taj koji je dokinuo paganske zakone i običaje, i promijenio stanje tadašnjih Arapa na bolje.Ne znam koliko si s tim upoznat, ali dobronamjerno ti preporučujem da pročitaš nešto vezano za to (ako te zanima ja ću ti naći provjerenu literaturu) i da vidiš koliko su samo tadašnji ljudi bili nisko..ma nisu mogli dalje.Čak su zakopavali svoju vlastitu djecu živu u zemlju, ako bi to bile djevojčice.Užas, užas.Nema dalje.To je u Objavi dokinuto.I ljudi su između ostalog i prihvatali vjeru jer su vidjeli da će im biti bolje.Neće morati činiti takve zločine.Ali oni su bili da tako kažem, na Izvoru te vjere.Sad smo mi daleko, daleko od Izvora.Svega ima, svakakvih ljudi, učenjaka, samoprozvanih tumača Islama.I baš kako kažeš, društvo bi sad ako ikad trebalo da razumije ispravno Božija pravila, ali upravo suprotno se dešava!Kako je to moguće?Pa moguće je, jer je društvo zastranilo, dosta je zla, prljavštine, i sve je tanja linija između dobra i zla.Onaj ko je loš ne može prodrijeti tako lako do nečeg dobrog.Tako i do Božijih pravila.
Naravno da si u pravu kad kažeš sve da i počneš vjerovati u koncept nadnaravnih bića, ne bi otkidao ljudima glave.A znaš zašto?Pa jer je tvoja suština dobra.I ti bi kroz religiju mogao biti samo bolji, ali nisu svi takvi.Zato neki više štete donesu nego koristi.Ali hajde im objasni.Nema načina, kad su površni.
Po meni danas ima nekoliko dobrih primjera vjernika, evo ti jedan od najbližih, hafiz Bugari, da ne nabrajam dalje.