Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#5176 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Ali Kemal wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Pričam o mnogim šerijatskim kaznama, ali ne i o toj izmišljenoj od strane šta ja znam koga da ako neko komunicira sa muškim neznancem treba da bude spaljen ili ako neko opsuje Boga treba da mu bude odrubljena glava.
Pricaj ti sta god hoces, ali to je serijat, lete glave, ruke, noge, bicevi sijeku meso, ocevi ubijaju vlastitu djecu.
To je trenutno najveci organizovani primitivizam ma planetu.
šatirana_ljubičica wrote:Evo pride da dodam da pored toga što si ograničen još si i patetičan pa umjesto da svoje argumente zasnivaš u duhu svojih shvatanja i da mi ih predstaviš kao pozitivne ti se uhvatio šerijatskih kazni, jesi li jedino zbog toga postao ateista?
I da je samo to, vise nego dovoljno.
Ne mogu ja pričati šta hoću jer ima Kur'an i Poslanikova a.s. praksa.TI možeš pričati šta hoćeš, kao što i pričaš.
Kakve veze ima tvoj ateizam sa šerijatskim kaznama?Upravo si ''zaglupio'' ideju ateizma a i sebe blago rečeno.Ako ti ne odgovara Islam kao takav, zašto ne ode u neku drugu religiju?Nego baš u bezbožništvo?Od jednog nadbića (kojim se očigledno većina ateista smatra) nije za očekivati jedan tako glup ''argument'' u prilog svog stava.
5 0 5

#5177 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote:
5 0 5 wrote:

Sad mi je jasnije s kim razgovaram.Sa nekim ko uopšte nije upućen u Kur'an i sunnet.Oni koji žive onako kako je Allah preporučio, pa i naredio ne bi nikad odrubili glavu nekome ko Njega opsuje.Niti bi to Poslanik a.s. uradio.
Ovo što rade ovi divljaci, ne slažem se sa njima, i oni mogu pričati do Sudnjeg dana da su na Pravom putu, ja ću reći da nisu.I kraj priče.
A ti se nastavi držati svog uskog shvatanja, i nemoj ni slučajno razmisliti ni o čemu drugome, nastavi vrijeđati mene i na taj način zadovoljavati svoj niski duh, ja ti tu niti mogu pomoći niti želim.
Jednostavno, ograničen si fakat.
Ti si napisala ovo?

Da vam razjasnim nešto:
Stroge šerijatske kazne su propisane iz razloga da se čovjek ne bi zaletio u grijeh, tj.da se ne bi upropastio na neki način.Pod ovim se podrazumijeva da je čovjek upoznat sa tim i da zna u šta se upušta ako ga šerijatska kazna ne spriječi u namjerama.Također se podrazumijeva da će ga spriječiti,niko ne voli da ubija ljude.
Vama to izgleda kao nepravda, ovo, ono, ali to je tako u šerijatu, jer Bog želi ljude da zaštiti na ovaj način od većeg zla u koje mi ne možemo prodrijeti iz ove pozicije.A pogotovo vi, ateiste.Dakle, pustite se tih stvari koji se tiču vjernika, jer vi ste ateisti, zaboga!!!! Koja ironija 8-) Ali fakat, isto da ja sad svoje argumente zasnivam na vama, i na vašom ograničenom razmišljanju.Ili da svoju vjeru zasnivam na Darvinovim budalaštinama, kao on je bio budala e neću ja kao on :lol:
Znači, možete se kačiti koliko hoćete za sve što se tiče religije a žulja vas,(skoro sve da vas žulja kako vidim) ali tako samo sebi rušite ''ugled'' kao ozbiljnih ateista i ustvari se stiče drugi, suprotan dojam.Da ste vi u tom slučaju samo izgubljeni ljudi.Ni ateisti, ni teisti, nego samo... LOST.I onda mi vas bude žao.Ali onda vi mene vrijeđate, pa mi više ne bude :lol: Pa onda opet bude, pa ne bude i tako u krug. :-) Dakle, zamarate se bezveze s tim, nećete dati nikakve značajne argumente, niti se proslaviti istima, samo ćete ostaviti utisak da ni vi sami ne znate šta ste, i da ste u najmanju ruku-sami ogorčeni.
O kojim kaznama pričaš ovdje?
Da, ja sam napisala, ja koju smatraš ograničenom (mada nisi to nigdje rekao ali se tako postavljaš prema meni, jer ćeš reći gdje sam to rekao), ja sam rekla da si TI taj koji je ograničen.Ako imaš problem s tim,upitaj se kako je došlo do toga.
Pričam o mnogim šerijatskim kaznama, ali ne i o toj izmišljenoj od strane šta ja znam koga da ako neko komunicira sa muškim neznancem treba da bude spaljen ili ako neko opsuje Boga treba da mu bude odrubljena glava.
Evo pride da dodam da pored toga što si ograničen još si i patetičan pa umjesto da svoje argumente zasnivaš u duhu svojih shvatanja i da mi ih predstaviš kao pozitivne ti se uhvatio šerijatskih kazni, jesi li jedino zbog toga postao ateista?
Ljubičice, ja da sam religiozan i da se držim pravila koje ti ovdje propagiraš, bilo bi onako kako sam ti napisao. A ti bi sjedila u ćošku i pričala bi samo kada ti muškarac dozvoli. I to samo ono što muškarac želi čuti. Tvoje mišljenje je bezvrijedno u bilo kojoj muslimanskoj zemlji. Ne samo da je bezvrijedno. Nego i opasno po vlastiti život. Tebi to izgleda kao nepravda, ovo, ono, ali to je tako u šerijatu, jer Bog želi ljude da zaštiti na ovaj način od većeg zla u koje mi ne možemo prodrijeti iz ove pozicije.
Ne moram ja nista izmišljati. Samo je dovoljno da pogledam kako vjernici sprovode zakone, koje je navodno viša sila spustila u pustinju prije milenijum i po. U Yemenu je 100% vjernika od kojih 98% muslimana. U S.Arabiji isto. Ako ljudi tamo čitaju te zakone na izvornom jeziku. Ako tako prakticiraju vjeru već 1500 godina, ko si ti da mi kažeš da su oni divljaci i da ne razumiju vjeru na pravi način (kako je ti razumiješ)?

Ateista nisam postao. Rodio sam se kao takav. Konvept vjerovanja u nevidljivog robovlasnika, je jednostavno glup. Ne vjerujem u boga isto koliko i ti ne vjeruješ u boga Zeusa, na primjer.

I na kraju. Ne smatram te ja ograničenom, nego upravo oni koji sprovode zakone koje propagiraš. S tim, opet, surova realnost. Da živiš u jednoj od tih država ne da ne bi imala šansu da uopste sa mnom pričaš, nego bi i platila glavom pri samom pokušaju. Zato, ne brani neobranjivo. Budi sretna da živiš u zemlji u kojoj se tvoje mišljenje čuje. Pa s njim možeš i prakticirati svoju vanila vjeru sve sa rosom, dugom, suncem i ljubičicama.

I da. Naravno da me žulja kada neko spali svoje dijete. Tebe ne? Zapitaš li se čime je motiviran? Da nije Darwinom možda. :lol:
šatirana_ljubičica

#5178 Re: Zašto je potrebna religija?

505,
Onda ti spadaš u kategoriju ljudi koje bi religija promijenila na gore, s obzirom da si rekao da bi bio luđak koji na svoj način tumači vjeru i vjerovatno bi bio u redovima IDIL-a, tako da ću ti se ovdje zahvaliti što nisi vjernik.
Dalje, znaš koliko mene zanimaju ljudi koji loše propagiraju vjeru, pogotovo ako to rade na način da se kosi sa onim što je Bog objavio a Poslanik a.s. svojom praksom i savjetima uredio?I baš me briga šta će neko od takvih misliti o meni.A srećom nisam pala u njihove ruke, tako da.. Mogu samo OPET reći da mi je iskreno žao svih žrtava ludaka, pa i tih koji daleko bilo spaljuju svoju djecu, i da ikad budem u situaciji da mi jedan takav padne u ruke..znala bih šta bih.Po meni oni nisu nikakvi vjernici, daleko od toga.Nisu ni ateisti.Gori su i od toga.Toliko o tome.
Ali Kemal

#5179 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

šatirana_ljubičica wrote:Ne mogu ja pričati šta hoću jer ima Kur'an i Poslanikova a.s. praksa.TI možeš pričati šta hoćeš, kao što i pričaš.
Kakve veze ima tvoj ateizam sa šerijatskim kaznama?Upravo si ''zaglupio'' ideju ateizma a i sebe blago rečeno.Ako ti ne odgovara Islam kao takav, zašto ne ode u neku drugu religiju?Nego baš u bezbožništvo?
Ti stvarno ne razumijes sustinu onoga sta ja govorim. Ja nemam nista protiv da svako vjeruje u sta hoce, po slobodnom izboru, ali se jako protivim da je religija integralni dio vlasti i da vrsi represiju nad stanovnistvom i drzi ga u strahu.
Jednostavno ti ljudi izlozeni toj strahovladi nemaju osnovno ljudsko pravo, slobodu.
Jel kontas?
šatirana_ljubičica wrote:Nisu ni ateisti.Gori su i od toga.
Zasto ti mislis tako lose o ateistima? Koja su to njihova losa djela?
Last edited by Ali Kemal on 28/10/2014 14:06, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#5180 Re: Zašto je potrebna religija?

Ali Kemal wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ne mogu ja pričati šta hoću jer ima Kur'an i Poslanikova a.s. praksa.TI možeš pričati šta hoćeš, kao što i pričaš.
Kakve veze ima tvoj ateizam sa šerijatskim kaznama?Upravo si ''zaglupio'' ideju ateizma a i sebe blago rečeno.Ako ti ne odgovara Islam kao takav, zašto ne ode u neku drugu religiju?Nego baš u bezbožništvo?
Ti stvarno ne razumijes sustinu onoga sta ja govorim. Ja nemam nista protiv da svako vjeruje u sta hoce, po slobodnom izboru, ali se jako protivim da je religija integralni dio vlasti i da vrsi represiju nad stanovnistvom i drzi ga u strahu.
Jednostavno ti ljudi izlozeni toj strahovladi nemaju osnovno ljudsko pravo, slobodu.
Jel kontas?

Kontam i slažem se sa tim što si rekao.I ja osuđujem njihovu strahovladu, naravno.Oni jednostavno religiju zloupotrebljavaju i nakaradno sprovode šerijatske propise.Nikada ne bih odobrila takvo što.

Edit: na osnovu tvog edita, pa rekla sam uopšte, jer uvriježeno je mišljenje da čovjek koji ne vjeruje u Boga može svašta napraviti... (ne kažem da ja tako mislim), ali zaista vlada takvo mišlenje, eh sad s druge strane vidi njih, vjeruju aman zamana a propisi nemaju veze toliko sa Kur'anom i sunnetom Božijeg Poslanika za kojeg će tvrditi da slijede koliko sa njihovim neznanjem i površnošću, tako da oni su gori od svih o kojima moguće vlada uvjetno rečeno loše mišljenje.
Last edited by šatirana_ljubičica on 28/10/2014 14:10, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#5181 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by skupljac_zeljeza »

Lord Byron wrote:Ne plaši se neznanja, boj se lažnog znanja, jer od njega dolaze sve nesreće na svijetu.
Ali Kemal

#5182 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Ali nema serijata onako kako ga ti zamisljas, gdje god na snazi ista je situacija.
Govori li ti to da nesto nije u redu sa samom sustinom i konceptom takvog drustva i da nije moguce imati islamsku drzavu koja ne sprovodi represiju.
šatirana_ljubičica

#5183 Re: Zašto je potrebna religija?

Ali Kemal wrote:Ali nema serijata onako kako ga ti zamisljas, gdje god na snazi ista je situacija.
Govori li ti to da nesto nije u redu sa samom sustinom i konceptom takvog drustva i da nije moguce imati islamsku drzavu koja ne sprovodi represiju.
Govori mi da nešto nije u redu sa ljudskom suštinom, tj. da su ljudi blizu svoje propasti jer ako trenutno na ovom svijetu nema nijedan čovjek za kojeg bi se moglo iz neke neutralne perspektive reći da je pravedni sprovodilac šerijata, onda je čovjek kao biće postao nazadan, jer u Poslanikovo a.s. vrijeme je bila šerijatska država po svim konceptima.
Ma shvatam ja tebe i svakoga ko kaže, pa pogledaj šta rade, jer i sama bivam zgrožena nad pojednostima, ali ne treba religiju posmatrati kroz ljude, jer ljudi su kvarni a izvorna religija odvojena od ljudskog sprovođenja je dobra i ne kvari se.
Jedno pitanje za trenutne diskutante: Ima li ijedan vjernik da mu vi ne nađete manu?Ono, dobar čovjek, baš vama po mjeri, a praktikuje vjeru?Jeste li ga upoznali ili da li je bio u prošlosti nekad, ili negdje sad živi ali ne znate ga lično, čuli ste za njega itd.?
5 0 5

#5184 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote:505,
Onda ti spadaš u kategoriju ljudi koje bi religija promijenila na gore, s obzirom da si rekao da bi bio luđak koji na svoj način tumači vjeru i vjerovatno bi bio u redovima IDIL-a, tako da ću ti se ovdje zahvaliti što nisi vjernik.
Dalje, znaš koliko mene zanimaju ljudi koji loše propagiraju vjeru, pogotovo ako to rade na način da se kosi sa onim što je Bog objavio a Poslanik a.s. svojom praksom i savjetima uredio?I baš me briga šta će neko od takvih misliti o meni.A srećom nisam pala u njihove ruke, tako da.. Mogu samo OPET reći da mi je iskreno žao svih žrtava ludaka, pa i tih koji daleko bilo spaljuju svoju djecu, i da ikad budem u situaciji da mi jedan takav padne u ruke..znala bih šta bih.Po meni oni nisu nikakvi vjernici, daleko od toga.Nisu ni ateisti.Gori su i od toga.Toliko o tome.
Vidi, postoje vjernici koji su se okrenuli vjeri, a prije toga nisu bili. Ja znam nekoliko. Neki su postali bolji ljudi (valjda). Neki su postali gori. Ovi koji su postali gori, su samo u vjeri našli izgovor da rade ono što su oduvijek željeli, samo nisu smjeli. Npr. imao sam prijatelja koji je bio miš mali. Ali dobar čovjek. A sada je postao osoba koja iskorištava svoje prijatelje, zavodi puno cura, koje poslije jedne noći odjebe. A sve pravda nekim spiritualnim pravilima. Naravno, svako kože izasrati koji citat koji on razumije kako on hoće.
Ali recimo, hipotetički, i da počnem vjerovati u takav neki koncept nadnaravnih bića i sl. ne vjerujem da bi išao otkidati ljudima glave. Sve i jedna religija drži ženu malo iznad ili u ravni životinje. Tako da se ni tu ne bih mogao uklopiti. Znači, taj fenomen gdje normalan čovjek postane psihopata, a motivisan vjerom u boga nije jednostavan. Trenutno čitam dosta o tome, ali još uvijek nisam došao do nekog zaključka, zašto je to tako. Drugačije je kada imaš nekoga ko je odrastao u slobodnom društvu. A potpuno druga priča kada neko odraste u takvom sistemu. Koliko god se tebi gadilo, sistemi u veoma vjerničkim zemljama se nije puno mjenjao još od muhamedovih dana. Znam da je gadno pogledati, ali to je tako. Oni ne crpe svoje zakone iz razuma, nego iz tih knjiga. Prije milenijum i po čovjek je jednostavno bio takav. Zato je to tebi nepojmivo. Ali zato je i Saudijcu nepojmivo da žensko priča sa nepoznatim muškarcima. I kazna je tu jasna. Ne sviđa ti se. Tvoj problem. Božije knjige nisu podložne evoluciji. Čitaj kako je napisano.

A koji su pravi vjernici po tebi? U današnjem vremenu na planeti zemlji. Ne moraš se ograničiti samo na muslimansku vjeru. Reci mi, ko sprovodi šerijat (100%) na način na koji je bog ostavio? Koja zajednica živi po božjim pravilima? Misliš li da bosanski muslimani najbolje sprovode šerijat? Ili je to neko arapsko pleme/država/nacija. Valjda je jedno društvo dostiglo taj nivo da razumije precizno šta je bog mislio kada je spustio pravila. Ipak su prošle tolike godine.
5 0 5

#5185 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote: Ma shvatam ja tebe i svakoga ko kaže, pa pogledaj šta rade, jer i sama bivam zgrožena nad pojednostima, ali ne treba religiju posmatrati kroz ljude, jer ljudi su kvarni a izvorna religija odvojena od ljudskog sprovođenja je dobra i ne kvari se.
Jedno pitanje za trenutne diskutante: Ima li ijedan vjernik da mu vi ne nađete manu?Ono, dobar čovjek, baš vama po mjeri, a praktikuje vjeru?Jeste li ga upoznali ili da li je bio u prošlosti nekad, ili negdje sad živi ali ne znate ga lično, čuli ste za njega itd.?
Kažeš ne treba religiju posmatrao kroz ljude. Odgovori mi na par pitanja, molim te.

Ko je napisao kuran? Čovjek ili bog?
Ko sprovodi šerijat? Čovjek ili bog?
Ko prosuđuje kako je ispravno u šerijatu i ko kažnjava prestupnike? Čovjek ili bog?
sigh

#5186 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Kontam i slažem se sa tim što si rekao.I ja osuđujem njihovu strahovladu, naravno.Oni jednostavno religiju zloupotrebljavaju i nakaradno sprovode šerijatske propise.Nikada ne bih odobrila takvo što.

Edit: na osnovu tvog edita, pa rekla sam uopšte, jer uvriježeno je mišljenje da čovjek koji ne vjeruje u Boga može svašta napraviti... (ne kažem da ja tako mislim), ali zaista vlada takvo mišlenje, eh sad s druge strane vidi njih, vjeruju aman zamana a propisi nemaju veze toliko sa Kur'anom i sunnetom Božijeg Poslanika za kojeg će tvrditi da slijede koliko sa njihovim neznanjem i površnošću, tako da oni su gori od svih o kojima moguće vlada uvjetno rečeno loše mišljenje.
Ja tebe ne razumijem. Prvo branis serijat, pa ti je onda drago sto zivis sekularnoj drzavi. Da li bi ti voljela ziviti u zemlji gdje se primjenjuje serijat? Ne u smislu one teroristecke organizacije, nego kako se primjenjuje u pravim drzavama u kojima je na snazi ? :?

Smijesna stvar mi je, ogromnu bi represiju svi mi dozivjeli da zivimo u zemlji gdje je na snazi serijat, medjutim ti ga branis ovdje, kao tesko je primjeniti serijat ispravno. Gdje se to serijat primjenivao ispravno a da se nisu redovno krsila ljudska prava samim serijatom ? U biti nekako imam osjecaj da i niste pravi vjernici, birate sebi ono sto vam odgovara, odbacujete i relativizirate ono sto ne valja i sto vam ne odgovara. :wink:

Ja na kraja krajeva nisam protiv toga da neko bude pripadnik neke religije, ali ako je to vec neka duhovna stvar zasto vjernici ne ostave tu stvar u svojoj kuci, ne ulazeci u zivote i privatnu sferu ostalih pojedinaca koji ne izjednacavaju svoju duhovnost sa islamskom verzijom. Mozemo li pustiti da se vjera ne mijesa u drustvene odnose ? Da se reguliranje drustvenih odnosa zasniva na razumu a ne na tumacenju starih tekstova ? Zasto religija ne moze ostati privatna stvar pojedinca ? Cesto se duhovnost ovdje istice kao razlog zasto imamo i zasto nam trebaju religije, medjutim to cesto podrazumijeva da vjernik ima formirana misljenja na pogresnim i ne tacnim podatcima koja mogu biti pogubna za drustvo, kako za njih same tako i za drugacije od njih. Zasto ti ne mozes samo citati Kuran u svojoj privatnosti ? Zasto moras ici u dzamiju, zasto moras ovdje braniti serijat, zasto moras osporavati nauku ? To je upravo zato sto te ta knjiga tjera na to. To nema nikakve veze sa duhovnoscu, nego jednostavno pranje mozga. Izvlacis uvjerenja iz knjige napisane prije hiljadu godina, "vjerujuci" da je to istina, ne mozes ni ti sa sigurnoscu reci, i to kao treba biti validno i biti u istoj ravni sa misljenjima zasnovanim na provjerenim cinjenicama ! Ali ima jedan problem s tim da religija ostane u kuci, svi znamo da bi nestala kroz dvije ili tri generacije. Zato nas i tjerate da relativiziramo ovaj nonsens koji se zove organizovana religija ! :wink:
šatirana_ljubičica

#5187 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote:505,
Vidi, postoje vjernici koji su se okrenuli vjeri, a prije toga nisu bili. Ja znam nekoliko. Neki su postali bolji ljudi (valjda). Neki su postali gori. Ovi koji su postali gori, su samo u vjeri našli izgovor da rade ono što su oduvijek željeli, samo nisu smjeli. Npr. imao sam prijatelja koji je bio miš mali. Ali dobar čovjek. A sada je postao osoba koja iskorištava svoje prijatelje, zavodi puno cura, koje poslije jedne noći odjebe. A sve pravda nekim spiritualnim pravilima. Naravno, svako kože izasrati koji citat koji on razumije kako on hoće.
Ali recimo, hipotetički, i da počnem vjerovati u takav neki koncept nadnaravnih bića i sl. ne vjerujem da bi išao otkidati ljudima glave. Sve i jedna religija drži ženu malo iznad ili u ravni životinje. Tako da se ni tu ne bih mogao uklopiti. Znači, taj fenomen gdje normalan čovjek postane psihopata, a motivisan vjerom u boga nije jednostavan. Trenutno čitam dosta o tome, ali još uvijek nisam došao do nekog zaključka, zašto je to tako. Drugačije je kada imaš nekoga ko je odrastao u slobodnom društvu. A potpuno druga priča kada neko odraste u takvom sistemu. Koliko god se tebi gadilo, sistemi u veoma vjerničkim zemljama se nije puno mjenjao još od muhamedovih dana. Znam da je gadno pogledati, ali to je tako. Oni ne crpe svoje zakone iz razuma, nego iz tih knjiga. Prije milenijum i po čovjek je jednostavno bio takav. Zato je to tebi nepojmivo. Ali zato je i Saudijcu nepojmivo da žensko priča sa nepoznatim muškarcima. I kazna je tu jasna. Ne sviđa ti se. Tvoj problem. Božije knjige nisu podložne evoluciji. Čitaj kako je napisano.

A koji su pravi vjernici po tebi? U današnjem vremenu na planeti zemlji. Ne moraš se ograničiti samo na muslimansku vjeru. Reci mi, ko sprovodi šerijat (100%) na način na koji je bog ostavio? Koja zajednica živi po božjim pravilima? Misliš li da bosanski muslimani najbolje sprovode šerijat? Ili je to neko arapsko pleme/država/nacija. Valjda je jedno društvo dostiglo taj nivo da razumije precizno šta je bog mislio kada je spustio pravila. Ipak su prošle tolike godine.
Razumijem o čemu govoriš.I sama sam svjedokom tih pojava i ljudi i znam da to ne odražava pozitivnu sliku o vjernicima a samim tim i o religiji.Svjesna sam činjenice da kao što kažeš nađu svoju inspiraciju tj.crpe svoje zakone iz vjerskih knjiga i pronalaze samim tim izgovore za svoja nedjela i za iživljavanje a sve pod krinkom religije i s nadom da će biti u najboljem dijelu Dženneta radi toga što tako rade.
Ja mislim da oni griješe, i da se tu radi o bolesnim ljudima, koji ne vide dalje od svog nosa, a pri tome i oholim, pa se usude da sprovode Božije zakone na svoj način.S druge strane, moram te ispraviti, u Muhamedovo a.s. doba nije tako bilo.Muhamed savs. je upravo bio taj koji je dokinuo paganske zakone i običaje, i promijenio stanje tadašnjih Arapa na bolje.Ne znam koliko si s tim upoznat, ali dobronamjerno ti preporučujem da pročitaš nešto vezano za to (ako te zanima ja ću ti naći provjerenu literaturu) i da vidiš koliko su samo tadašnji ljudi bili nisko..ma nisu mogli dalje.Čak su zakopavali svoju vlastitu djecu živu u zemlju, ako bi to bile djevojčice.Užas, užas.Nema dalje.To je u Objavi dokinuto.I ljudi su između ostalog i prihvatali vjeru jer su vidjeli da će im biti bolje.Neće morati činiti takve zločine.Ali oni su bili da tako kažem, na Izvoru te vjere.Sad smo mi daleko, daleko od Izvora.Svega ima, svakakvih ljudi, učenjaka, samoprozvanih tumača Islama.I baš kako kažeš, društvo bi sad ako ikad trebalo da razumije ispravno Božija pravila, ali upravo suprotno se dešava!Kako je to moguće?Pa moguće je, jer je društvo zastranilo, dosta je zla, prljavštine, i sve je tanja linija između dobra i zla.Onaj ko je loš ne može prodrijeti tako lako do nečeg dobrog.Tako i do Božijih pravila.
Naravno da si u pravu kad kažeš sve da i počneš vjerovati u koncept nadnaravnih bića, ne bi otkidao ljudima glave.A znaš zašto?Pa jer je tvoja suština dobra.I ti bi kroz religiju mogao biti samo bolji, ali nisu svi takvi.Zato neki više štete donesu nego koristi.Ali hajde im objasni.Nema načina, kad su površni.
Po meni danas ima nekoliko dobrih primjera vjernika, evo ti jedan od najbližih, hafiz Bugari, da ne nabrajam dalje.
šatirana_ljubičica

#5188 Re: Zašto je potrebna religija?

sigh wrote:

Ja tebe ne razumijem. Prvo branis serijat, pa ti je onda drago sto zivis sekularnoj drzavi. Da li bi ti voljela ziviti u zemlji gdje se primjenjuje serijat? Ne u smislu one teroristecke organizacije, nego kako se primjenjuje u pravim drzavama u kojima je na snazi ? :?

Smijesna stvar mi je, ogromnu bi represiju svi mi dozivjeli da zivimo u zemlji gdje je na snazi serijat, medjutim ti ga branis ovdje, kao tesko je primjeniti serijat ispravno. Gdje se to serijat primjenivao ispravno a da se nisu redovno krsila ljudska prava samim serijatom ? U biti nekako imam osjecaj da i niste pravi vjernici, birate sebi ono sto vam odgovara, odbacujete i relativizirate ono sto ne valja i sto vam ne odgovara. :wink:

Ja na kraja krajeva nisam protiv toga da neko bude pripadnik neke religije, ali ako je to vec neka duhovna stvar zasto vjernici ne ostave tu stvar u svojoj kuci, ne ulazeci u zivote i privatnu sferu ostalih pojedinaca koji ne izjednacavaju svoju duhovnost sa islamskom verzijom. Mozemo li pustiti da se vjera ne mijesa u drustvene odnose ? Da se reguliranje drustvenih odnosa zasniva na razumu a ne na tumacenju starih tekstova ? Zasto religija ne moze ostati privatna stvar pojedinca ? Cesto se duhovnost ovdje istice kao razlog zasto imamo i zasto nam trebaju religije, medjutim to cesto podrazumijeva da vjernik ima formirana misljenja na pogresnim i ne tacnim podatcima koja mogu biti pogubna za drustvo, kako za njih same tako i za drugacije od njih. Zasto ti ne mozes samo citati Kuran u svojoj privatnosti ? Zasto moras ici u dzamiju, zasto moras ovdje braniti serijat, zasto moras osporavati nauku ? To je upravo zato sto te ta knjiga tjera na to. To nema nikakve veze sa duhovnoscu, nego jednostavno pranje mozga. Izvlacis uvjerenja iz knjige napisane prije hiljadu godina, "vjerujuci" da je to istina, ne mozes ni ti sa sigurnoscu reci, i to kao treba biti validno i biti u istoj ravni sa misljenjima zasnovanim na provjerenim cinjenicama ! Ali ima jedan problem s tim da religija ostane u kuci, svi znamo da bi nestala kroz dvije ili tri generacije. Zato nas i tjerate da relativiziramo ovaj nonsens koji se zove organizovana religija ! :wink:
Ma nije nikakav problem da religija ostane u kući, čak nisam za nametanje iste bilo kojim načinom.Ali zašto bi tebi smetalo što ja idem u džamiju, branim ispravni šerijat ovdje ili relativiziram neke naučne dokaze?
To je moje pravo.Ali nikad, nikad ti neću reći, moraš biti vjernik, vidi te, ne valjaš, ovo, ono.Možemo se mi kroz sve ovo na neki način i uvrijediti, (što ni sebi ne opravdavam) ali u suštini nikome od vas ne bih htjela a ni smjela reći da ćete u Pakao ili da ne zaslužujete nešto, bla, bla.Svakome njegovo.A sto puta sam ovdje rekla da svugdje ima loših ljudi, tako da sebe ne smatram boljom osobom od vas samo zato što praktikujem vjeru.
I ne zavaravaj se, vjera je bila suzbijena u kuće, ali nikad ne može nestati, upravo zato što je to više nešto što se nosi u dušama, i prava istinska i jeste tamo, a ovo što se naziva ''vjerom'' po islamskim zemljama je često daleko od toga.Nažalost, ali tako je.
5 0 5

#5189 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Ljubičice: hoćeš reci da je društvo na srednjem istoku bilo savršeno u vrijeme Muhameda? Društvo kakvo bi danas trebalo izgledati svugdje na planeti?
šatirana_ljubičica

#5190 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Ma shvatam ja tebe i svakoga ko kaže, pa pogledaj šta rade, jer i sama bivam zgrožena nad pojednostima, ali ne treba religiju posmatrati kroz ljude, jer ljudi su kvarni a izvorna religija odvojena od ljudskog sprovođenja je dobra i ne kvari se.
Kažeš ne treba religiju posmatrao kroz ljude. Odgovori mi na par pitanja, molim te.

Ko prosuđuje kako je ispravno u šerijatu i ko kažnjava prestupnike? Čovjek ili bog?
Bog je objavio Kur'an.
Čovjek sprovodi šerijat.
Čovjek je prosudio na osnovu Božijih uputa šta je ispravno i formirao Šerijatski zakon, međutim, svako uzima navedeno sebi za pravo, ali ako pitaš na pravoj adresi, dobićeš i pravi odgovor.
šatirana_ljubičica

#5191 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:Ljubičice: hoćeš reci da je društvo na srednjem istoku bilo savršeno u vrijeme Muhameda? Društvo kakvo bi danas trebalo izgledati svugdje na planeti?
Ne, neću to reći.Ne trpaj mi riječi u usta :wink: Da sam to htjela reći, znaš da bih rekla.
Rekla sam da je društvo bilo jako loše u trenutku Objave Muhamedu savs. a da je njegovom zaslugom popravljeno na bolje.Da se nastavilo u tom smjeru, možda bi doseglo neki nivo savršenstva.Ali, naravno nije, jer teško je biti fin :) pa su tako odmah nakon smrti Muhamed savs. počele zlobne radnje.
skupljac_zeljeza

#5192 Re: Zašto je potrebna religija?

statixx wrote:
Ne bih se baš u potpunosti složila, ali reći ću: dobro, i?
I tu dolazimo do klera. :D
Turski Diyanet za sanaciju šteta od poplava uputio pomoć od 300.000 eura

Image
5 0 5

#5193 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

5 0 5 wrote: Kažeš ne treba religiju posmatrao kroz ljude. Odgovori mi na par pitanja, molim te.

Bog je objavio Kur'an.
Čovjek sprovodi šerijat.
Čovjek je prosudio na osnovu Božijih uputa šta je ispravno i formirao Šerijatski zakon, međutim, svako uzima navedeno sebi za pravo, ali ako pitaš na pravoj adresi, dobićeš i pravi odgovor.
Pitao sam ko ga je napisao, a ne objavio.

Koliko ja znam, jedan čovjek u istoriji je tvrdio da mu je bog objavio kako i šta. Taj isti čovjek nije napisao (na papir) nego je prenosio to što je navodno čuo od boga. I tek poslije, čini mi se pola vijeka od smrti muhamedove, neki drugi ljudi su se sjetili da popišu što je muhamed tvrdio nekoć. Jesam li upravu? Znači, bog nije spustio knjigu, USB stick ili dvd sa kuranom, nego ga je napisao čovjek. Ti sama tvrdiš da je čovjek korumpiran, da je izvrnuo božiju poruku kako njemu odgovara. Danas i tad. Ako je tako, kako onda možemo organizirati život pravilima koja su stara milenijum i po, a koja je napisao čovjek?
Ako je pak zakon od boga, onda je bezgrešan. Rekao bih. Zato ne razumijem zašto si protiv odsjecanje glava, porobljavanja, uzimanje djece za supružnike, i slične stvari koje su u Muhamedovo vrijeme bile normalne stvari, a i danas u zemljama koje se jos uvijek drže izvornih pravila (nikad nisu ni prestali), a u modernim društvima prevaziđene i označene kao primitivne?

Kada prihvatiš činjenicu da je iza svega čovjek (i muhamed je bio čovjek), onda sva ta pravila izgledaju upravo onako kakva i jesu. Kada iza toga staviš neko nadnaravno biće, možeš izrelativizirati dosta toga ali i ti na kraju priče, ovdje optužuješ čovjeka. Isto kao i nevjernici.
statixx

#5194 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Naravno, treba hitno sanirati dzamije i druge vjerkse objekte da bi se moglo nastaviti sa obavljanjem rituala i na taj nacin ocuvala kohezija dzemata. :D
šatirana_ljubičica

#5195 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:
5 0 5 wrote: Kažeš ne treba religiju posmatrao kroz ljude. Odgovori mi na par pitanja, molim te.

Bog je objavio Kur'an.
Čovjek sprovodi šerijat.
Pitao sam ko ga je napisao, a ne objavio.

Koliko ja znam, jedan čovjek u istoriji je tvrdio da mu je bog objavio kako i šta. Taj isti čovjek nije napisao (na papir) nego je prenosio to što je navodno čuo od boga. I tek poslije, čini mi se pola vijeka od smrti muhamedove, neki drugi ljudi su se sjetili da popišu što je muhamed tvrdio nekoć. Jesam li upravu? Znači, bog nije spustio knjigu, USB stick ili dvd sa kuranom, nego ga je napisao čovjek. Ti sama tvrdiš da je čovjek korumpiran, da je izvrnuo božiju poruku kako njemu odgovara. Danas i tad. Ako je tako, kako onda možemo organizirati život pravilima koja su stara milenijum i po, a koja je napisao čovjek?
Ako je pak zakon od boga, onda je bezgrešan. Rekao bih. Zato ne razumijem zašto si protiv odsjecanje glava, porobljavanja, uzimanje djece za supružnike, i slične stvari koje su u Muhamedovo vrijeme bile normalne stvari, a i danas u zemljama koje se jos uvijek drže izvornih pravila (nikad nisu ni prestali), a u modernim društvima prevaziđene i označene kao primitivne?

Kada prihvatiš činjenicu da je iza svega čovjek (i muhamed je bio čovjek), onda sva ta pravila izgledaju upravo onako kakva i jesu. Kada iza toga staviš neko nadnaravno biće, možeš izrelativizirati dosta toga ali i ti na kraju priče, ovdje optužuješ čovjeka. Isto kao i nevjernici.

Izvrćeš činjenice i ne poznaješ gradivo.Kad već hoćeš da diskutuješ o nečemu prije toga se upoznaj sa osnovama, jer ovako se provaljuješ.
A ja ti više neću pomagati u tome.
Upravo si pokazao jednu bitnu razliku između tebe i mene.Ja sam pored svih naših neslaganja spustila loptu, obratila ti se sa uvažavanjem, obrazlagala, složila se u nekim stvarima, i nekako dovela naš razgovor na nivo dostojan civilizovanih ljudi.Dala ti priliku, a ti meni nisi dao.
Samim tim nemamo zaista više šta razgovarati.
5 0 5

#5196 Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Izvrćeš činjenice i ne poznaješ gradivo.Kad već hoćeš da diskutuješ o nečemu prije toga se upoznaj sa osnovama, jer ovako se provaljuješ.
Upravo si pokazao jednu bitnu razliku između tebe i mene.Ja sam pored svih naših neslaganja spustila loptu, obratila ti se sa uvažavanjem, obrazlagala, složila se u nekim stvarima, i nekako dovela naš razgovor na nivo dostojan civilizovanih ljudi.Dala ti priliku, a ti meni nisi dao.
Svrbe te pitanja? Ko je napisao kuran? Ko tumači kuran? Ko sprovodi kuran?

Ako je odgovor na sva tri pitanja ČOVJEK, a ne može biti da nije, onda su stvari i tebi pomalo jasnije. Tebi koja tvrdi (a ja se slažem) da je čovjek korumpiran. Pozzz.
šatirana_ljubičica

#5197 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:

Svrbe te pitanja? Ko je napisao kuran? Ko tumači kuran? Ko sprovodi kuran?

Ako je odgovor na sva tri pitanja ČOVJEK, a ne može biti da nije, onda su stvari i tebi pomalo jasnije. Tebi koja tvrdi (a ja se slažem) da je čovjek korumpiran. Pozzz.
Hah, ne nego sam svjesna da nisi dostojan mog umirujućeg tona kojeg sam upotrijebila jer sam u jednom trenutku pomislila da jesi.Zašto bih gubila vrijeme sa tobom kroz ozbiljan, normalan razgovor (tj.pokušavala), kada ti očigledno nisi za toga?Najlakše je tako kao ti, provocirati, negirati, i ne dati priliku nikome ni za šta.Ružno je to kako postupaš.Ali dobro, naučio si me nečemu.
i da ne ostaneš uskraćen za informaciju iz teorije književnosti koja ti očigledno fali: ako je neko nešto zapisao, napisao, a neko mu izdiktirao ne mora značiti da je on to smislio, on je samo fizički to zabilježio.
a druga je stvar što ti u to ne vjeruješ, ali kada neku svoju tezu zasnivaš na tome, ispadaš glup.ponovo.nemoj više darvina ti :lol:
skupljac_zeljeza

#5198 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:Ja sam pored svih naših neslaganja spustila loptu, obratila ti se sa uvažavanjem, obrazlagala, složila se u nekim stvarima, i nekako dovela naš razgovor na nivo dostojan civilizovanih ljudi.
Čemu sve to? Ostavi ih u njihovim željama, a svoj doprinos bolje daj na ovome skupu.
Naučni skup "Sloboda vjere i javnom prostoru"

Sarajevo, 6.11.2014.Gazi Husrev-begova biblioteka, srednja sala

OPŠIRNI PROGRAM

09.00 - 09.30 Uvodna obraćanja organizatora

09.30 - 11.00 Sloboda vjere u BiH, EU i SAD

11.00 - 11.30 Pauza

11.30 - 13.00 Sloboda vjere i javni prostor

13.00 - 14.00 Ručak

14.00 - 15.30 Sloboda vjere u obrazovanju, medijima i politici

15.30 - 16.00 Pauza

16.00 - 17.30 Sloboda vjere u vojnim i policijskim strukturama
šatirana_ljubičica

#5199 Re: Zašto je potrebna religija?

skupljac_zeljeza wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ja sam pored svih naših neslaganja spustila loptu, obratila ti se sa uvažavanjem, obrazlagala, složila se u nekim stvarima, i nekako dovela naš razgovor na nivo dostojan civilizovanih ljudi.
Čemu sve to? Ostavi ih u njihovim željama, a svoj doprinos bolje daj na ovome skupu.
Naučni skup "Sloboda vjere i javnom prostoru"

Sarajevo, 6.11.2014.Gazi Husrev-begova biblioteka, srednja sala

OPŠIRNI PROGRAM

09.00 - 09.30 Uvodna obraćanja organizatora

09.30 - 11.00 Sloboda vjere u BiH, EU i SAD

11.00 - 11.30 Pauza

11.30 - 13.00 Sloboda vjere i javni prostor

13.00 - 14.00 Ručak

14.00 - 15.30 Sloboda vjere u obrazovanju, medijima i politici

15.30 - 16.00 Pauza

16.00 - 17.30 Sloboda vjere u vojnim i policijskim strukturama

Baš ste vi ateisti, napaćen neki svijet, prosto mi vas bude nekad žao :)
Locked