Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#5151 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Ovisi od okolnosti, ali recimo da su podjednako bitni, kad sve saberemo i oduzmemo.Zašto to pitaš?
ljubicice, sta radis ti ovdje, raspravljas sa nepoznatim muskarcima? znaju li ti braca i otac da se ovuda motas? :D

au šta mi reče, evo nasekirao si me :D
5 0 5

#5152 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote: au šta mi reče, evo nasekirao si me :D
naravno da te nisam nasekirao. no, da vaze zakoni koje si juce prizivala, samo zbog ovoga razloga, da komuniciras sa nepoznatim muskarcima, sada bi od tebe ostao samo smrad kerozina, spaljene kose i mesa. a lomacu bi potpalio tvoj otac licno. svjesna si toga, ne?
šatirana_ljubičica

#5153 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:
naravno da te nisam nasekirao. no, da vaze zakoni koje si juce prizivala, samo zbog ovoga razloga, da komuniciras sa nepoznatim muskarcima, sada bi od tebe ostao samo smrad kerozina, spaljene kose i mesa. a lomacu bi potpalio tvoj otac licno. svjesna si toga, ne?

pričaš gluposti.svjestan si toga, ne?
wickerman

#5154 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by wickerman »

kerima1 wrote:
Sad ćete me pitati kad je to tako zašto nam treba religija uopšte?Pa zato što nekim ljudima samo religija može pomoći da budu dobri, bolji, a neke čini još boljima, najboljima, blistavim primjercima ljudske rase.
Dobro receno samo sto bih ja dodala i to da neki ljudi mogu biti dobri i bez religija,neki ni pored svih saznanja o svojoj vjeri ne postanu bolji,naprotiv da nisu isti religiozni bili bi zlocinci pa otud neka religija.
A mogu li postati losiji ako udju u vjeru? :roll:
Dozer

#5155 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ne prica on gluposti, nego ti ljubicice.
Zar je internet (za kojeg, btw, Muha nije dao nikakva predvidjanja koliko znam) i komunikacija s nepoznatim muskarcima na bilo koji nacin razlicita od komunikacije sa nepoznatim muskarcima uzivo?
šatirana_ljubičica

#5156 Re: Zašto je potrebna religija?

Jeste to je isto ali ne postoji šerijatska kazna za to.
šatirana_ljubičica

#5157 Re: Zašto je potrebna religija?

wickerman wrote:
kerima1 wrote:
Sad ćete me pitati kad je to tako zašto nam treba religija uopšte?Pa zato što nekim ljudima samo religija može pomoći da budu dobri, bolji, a neke čini još boljima, najboljima, blistavim primjercima ljudske rase.
Dobro receno samo sto bih ja dodala i to da neki ljudi mogu biti dobri i bez religija,neki ni pored svih saznanja o svojoj vjeri ne postanu bolji,naprotiv da nisu isti religiozni bili bi zlocinci pa otud neka religija.
Mogu.
5 0 5

#5158 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote:Jeste to je isto ali ne postoji šerijatska kazna za to.
Yemeni father burns his daughter, 15, to death for keeping in touch with her fiance

A 35-year-old man has been arrested in a remote village in Taiz province
Believed the father caught the girl chatting on the phone to her fiance
Parts of Yemen prohibit contact between men and women before marriage
kerima1

#5159 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

wickerman wrote:
kerima1 wrote:
Mogu,mogu.
šatirana_ljubičica

#5160 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Jeste to je isto ali ne postoji šerijatska kazna za to.
Yemeni father burns his daughter, 15, to death for keeping in touch with her fiance

A 35-year-old man has been arrested in a remote village in Taiz province
Believed the father caught the girl chatting on the phone to her fiance
Parts of Yemen prohibit contact between men and women before marriage
Boli me briga šta neki luđaci rade i traže uporište u vjeri zbog svog neznanja ili površnosti, ne postoji šerijatska kazna za to i kraj priče.
5 0 5

#5161 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote: Boli me briga šta neki luđaci rade i traže uporište u vjeri zbog svog neznanja ili površnosti, ne postoji šerijatska kazna za to i kraj priče.
bio bi tebi kraj price. :lol: cuj nema. pa reci ovima dolje u yemenu i saudijskoj. pobise onoliku djecu bez veze. :lol: :lol:

eh, ali i ti si zensko. a oni ne slusaju sta zene baljezgaju. :lol: :lol: :lol:
hladan.preminger

#5162 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hladan.preminger »

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Boli me briga šta neki luđaci rade i traže uporište u vjeri zbog svog neznanja ili površnosti, ne postoji šerijatska kazna za to i kraj priče.
bio bi tebi kraj price. :lol: cuj nema. pa reci ovima dolje u yemenu i saudijskoj. pobise onoliku djecu bez veze. :lol: :lol:

Cekaj da se prvo žene u šerijatu izbore za vozačku dozvolu, pa onda ostalo.
šatirana_ljubičica

#5163 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:

ma luđaci me ne zanimaju, žao mi je njihovih žrtava i zahvalna sam Bogu što nisam među njima, ali ja donosim svoj sud o religiji na osnovu Kur'ana i sunneta a ne na osnovu tih luđaka koji sebe nazivaju vjernicima.
šatirana_ljubičica

#5164 Re: Zašto je potrebna religija?

hladan.preminger wrote:
5 0 5 wrote:

Cekaj da se prvo žene u šerijatu izbore za vozačku dozvolu, pa onda ostalo.

da se bavite nečim drugim koliko istjerivanjem mržnje iz sebe, bili bi eksperti.
5 0 5

#5165 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote: da se bavite nečim drugim koliko istjerivanjem mržnje iz sebe, bili bi eksperti.
ti zivis u sekularnoj drzavi pa imas i pravo glasa. i sad mozes pametovati o istinskom islamu. :lol: a oni koji ga praktikuju od samog nastanka, onako kako je doslovno i napisano, su divljaci po tebi. sreca tvoja da bog ne postoji, jer da postoji, vidjela bi ti svog boga za svoje besramno komuniciranje sa nepoznatim muskarcima i sa uzimanjem prava da uopste otvoris usta. :lol: surovo, znam. ali tako ti je to.

poklanjam ti jednu razglednicu iz istinske muslimanske zemlje. old school. :lol: :lol:

Pazzo wrote:
Novak20 wrote:Tri osobe pogubljene u Raqqi po optužbi za psovanje Allaha.

Image
Image
Image
Eh, ovo treba i kod nas uvesti. :thumbup:
Ne moze proci dan, a da ne cujes na ulici psovku.
šatirana_ljubičica

#5166 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote: da se bavite nečim drugim koliko istjerivanjem mržnje iz sebe, bili bi eksperti.
ti zivis u sekularnoj drzavi pa imas i pravo glasa. i sad mozes pametovati o istinskom islamu. :lol: a oni koji ga praktikuju od samog nastanka, onako kako je doslovno i napisano, su divljaci po tebi. sreca tvoja da bog ne postoji, jer da postoji, vidjela bi ti svog boga za svoje besramno komuniciranje sa nepoznatim muskarcima i sa uzimanjem prava da uopste otvoris usta. :lol: surovo, znam. ali tako ti je to.

poklanjam ti jednu razglednicu iz istinske muslimanske zemlje. old school. :lol: :lol:

Pazzo wrote:
Novak20 wrote:Tri osobe pogubljene u Raqqi po optužbi za psovanje Allaha.

Image
Image
Image
Eh, ovo treba i kod nas uvesti. :thumbup:
Ne moze proci dan, a da ne cujes na ulici psovku.

Sad mi je jasnije s kim razgovaram.Sa nekim ko uopšte nije upućen u Kur'an i sunnet.Oni koji žive onako kako je Allah preporučio, pa i naredio ne bi nikad odrubili glavu nekome ko Njega opsuje.Niti bi to Poslanik a.s. uradio.
Ovo što rade ovi divljaci, ne slažem se sa njima, i oni mogu pričati do Sudnjeg dana da su na Pravom putu, ja ću reći da nisu.I kraj priče.
A ti se nastavi držati svog uskog shvatanja, i nemoj ni slučajno razmisliti ni o čemu drugome, nastavi vrijeđati mene i na taj način zadovoljavati svoj niski duh, ja ti tu niti mogu pomoći niti želim.
Jednostavno, ograničen si fakat.
BlackSteel

#5167 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by BlackSteel »

5 0 5 wrote:

HahahahahaahahahHH sah mat, touch down, kljucaj temu ovo je kraj.

Poslo sa njakog hepeka, vazdan nesta bibiche.
5 0 5

#5168 Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote:

Sad mi je jasnije s kim razgovaram.Sa nekim ko uopšte nije upućen u Kur'an i sunnet.Oni koji žive onako kako je Allah preporučio, pa i naredio ne bi nikad odrubili glavu nekome ko Njega opsuje.Niti bi to Poslanik a.s. uradio.
Ovo što rade ovi divljaci, ne slažem se sa njima, i oni mogu pričati do Sudnjeg dana da su na Pravom putu, ja ću reći da nisu.I kraj priče.
A ti se nastavi držati svog uskog shvatanja, i nemoj ni slučajno razmisliti ni o čemu drugome, nastavi vrijeđati mene i na taj način zadovoljavati svoj niski duh, ja ti tu niti mogu pomoći niti želim.
Ti si napisala ovo?

Da vam razjasnim nešto:
Stroge šerijatske kazne su propisane iz razloga da se čovjek ne bi zaletio u grijeh, tj.da se ne bi upropastio na neki način.Pod ovim se podrazumijeva da je čovjek upoznat sa tim i da zna u šta se upušta ako ga šerijatska kazna ne spriječi u namjerama.Također se podrazumijeva da će ga spriječiti,niko ne voli da ubija ljude.
Vama to izgleda kao nepravda, ovo, ono, ali to je tako u šerijatu, jer Bog želi ljude da zaštiti na ovaj način od većeg zla u koje mi ne možemo prodrijeti iz ove pozicije.A pogotovo vi, ateiste.Dakle, pustite se tih stvari koji se tiču vjernika, jer vi ste ateisti, zaboga!!!! Koja ironija 8-) Ali fakat, isto da ja sad svoje argumente zasnivam na vama, i na vašom ograničenom razmišljanju.Ili da svoju vjeru zasnivam na Darvinovim budalaštinama, kao on je bio budala e neću ja kao on :lol:
Znači, možete se kačiti koliko hoćete za sve što se tiče religije a žulja vas,(skoro sve da vas žulja kako vidim) ali tako samo sebi rušite ''ugled'' kao ozbiljnih ateista i ustvari se stiče drugi, suprotan dojam.Da ste vi u tom slučaju samo izgubljeni ljudi.Ni ateisti, ni teisti, nego samo... LOST.I onda mi vas bude žao.Ali onda vi mene vrijeđate, pa mi više ne bude :lol: Pa onda opet bude, pa ne bude i tako u krug. :-) Dakle, zamarate se bezveze s tim, nećete dati nikakve značajne argumente, niti se proslaviti istima, samo ćete ostaviti utisak da ni vi sami ne znate šta ste, i da ste u najmanju ruku-sami ogorčeni.
O kojim kaznama pričaš ovdje?
šatirana_ljubičica

#5169 Re: Zašto je potrebna religija?

5 0 5 wrote:

Ti si napisala ovo?

Da vam razjasnim nešto:
Stroge šerijatske kazne su propisane iz razloga da se čovjek ne bi zaletio u grijeh, tj.da se ne bi upropastio na neki način.Pod ovim se podrazumijeva da je čovjek upoznat sa tim i da zna u šta se upušta ako ga šerijatska kazna ne spriječi u namjerama.Također se podrazumijeva da će ga spriječiti,niko ne voli da ubija ljude.
Vama to izgleda kao nepravda, ovo, ono, ali to je tako u šerijatu, jer Bog želi ljude da zaštiti na ovaj način od većeg zla u koje mi ne možemo prodrijeti iz ove pozicije.A pogotovo vi, ateiste.Dakle, pustite se tih stvari koji se tiču vjernika, jer vi ste ateisti, zaboga!!!! Koja ironija 8-) Ali fakat, isto da ja sad svoje argumente zasnivam na vama, i na vašom ograničenom razmišljanju.Ili da svoju vjeru zasnivam na Darvinovim budalaštinama, kao on je bio budala e neću ja kao on :lol:
Znači, možete se kačiti koliko hoćete za sve što se tiče religije a žulja vas,(skoro sve da vas žulja kako vidim) ali tako samo sebi rušite ''ugled'' kao ozbiljnih ateista i ustvari se stiče drugi, suprotan dojam.Da ste vi u tom slučaju samo izgubljeni ljudi.Ni ateisti, ni teisti, nego samo... LOST.I onda mi vas bude žao.Ali onda vi mene vrijeđate, pa mi više ne bude :lol: Pa onda opet bude, pa ne bude i tako u krug. :-) Dakle, zamarate se bezveze s tim, nećete dati nikakve značajne argumente, niti se proslaviti istima, samo ćete ostaviti utisak da ni vi sami ne znate šta ste, i da ste u najmanju ruku-sami ogorčeni.
O kojim kaznama pričaš ovdje?
Da, ja sam napisala, ja koju smatraš ograničenom (mada nisi to nigdje rekao ali se tako postavljaš prema meni, jer ćeš reći gdje sam to rekao), ja sam rekla da si TI taj koji je ograničen.Ako imaš problem s tim,upitaj se kako je došlo do toga.
Pričam o mnogim šerijatskim kaznama, ali ne i o toj izmišljenoj od strane šta ja znam koga da ako neko komunicira sa muškim neznancem treba da bude spaljen ili ako neko opsuje Boga treba da mu bude odrubljena glava.
Evo pride da dodam da pored toga što si ograničen još si i patetičan pa umjesto da svoje argumente zasnivaš u duhu svojih shvatanja i da mi ih predstaviš kao pozitivne ti se uhvatio šerijatskih kazni, jesi li jedino zbog toga postao ateista?
statixx

#5170 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

NIN wrote:Sta mislite o grupnim ritualima unutar religije? Zasto su oni tako bitni i, izuzimajuci kler jer je irelevantan u ovom kontekstu, da li su bitniji grupi ili pojedincu?
Ovisi od okolnosti, ali recimo da su podjednako bitni, kad sve saberemo i oduzmemo.Zašto to pitaš?
Interesantno je da grupi tvoja uvjerenja nisu bitna, jer su intimna i samo ti znas kako i u sta vjerujes, medjutim rituali su jako bitni. Npr. nasa, apsidejzi, towelie i ti imate sigurno različita shvatanja Kurana u odredjenim stvarima i vjerovatno postoje i druga pitanja oko kojih cete se razici, sto je normalno, ali ono što vas drzi zajedno u islamu su upravo uobičajeni rituali i zajednička praksa.
šatirana_ljubičica

#5171 Re: Zašto je potrebna religija?

statixx wrote:
NIN wrote:Sta mislite o grupnim ritualima unutar religije? Zasto su oni tako bitni i, izuzimajuci kler jer je irelevantan u ovom kontekstu, da li su bitniji grupi ili pojedincu?
Ovisi od okolnosti, ali recimo da su podjednako bitni, kad sve saberemo i oduzmemo.Zašto to pitaš?
Interesantno je da grupi tvoja uvjerenja nisu bitna, jer su intimna i samo ti znas kako i u sta vjerujes, medjutim rituali su jako bitni. Npr. nasa, apsidejzi, towelie i ti imate sigurno različita shvatanja Kurana u odredjenim stvarima i vjerovatno postoje i druga pitanja oko kojih cete se razici, sto je normalno, ali ono što vas drzi zajedno u islamu su upravo uobičajeni rituali i zajednička praksa.
Ne bih se baš u potpunosti složila, ali reći ću: dobro, i?
statixx

#5172 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Ne bih se baš u potpunosti složila, ali reći ću: dobro, i?
I tu dolazimo do klera. :D
IcedMFEarth

#5173 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Pa i ti rituali su imali smisla, ali prije 1500 godina.
statixx

#5174 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

IcedMFEarth wrote:Pa i ti rituali su imali smisla, ali prije 1500 godina.
Ne radi se o smislu, vec socijalnom nagonu čovjeka. Ako se 100.000 ljudi okupi i navija za fudbalski klub oni se ne razlikuju mnofo od pripadnika nekog kulta (navijanje, pjesme, simboli, legende o igracima itd.). Umjesto na molitvu u dzamiju ili crkvu ide se na stadion na utakmicu. :D
Ali Kemal

#5175 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

šatirana_ljubičica wrote:Pričam o mnogim šerijatskim kaznama, ali ne i o toj izmišljenoj od strane šta ja znam koga da ako neko komunicira sa muškim neznancem treba da bude spaljen ili ako neko opsuje Boga treba da mu bude odrubljena glava.
Pricaj ti sta god hoces, ali to je serijat, lete glave, ruke, noge, bicevi sijeku meso, ocevi ubijaju vlastitu djecu.
To je trenutno najveci organizovani primitivizam ma planetu.
šatirana_ljubičica wrote:Evo pride da dodam da pored toga što si ograničen još si i patetičan pa umjesto da svoje argumente zasnivaš u duhu svojih shvatanja i da mi ih predstaviš kao pozitivne ti se uhvatio šerijatskih kazni, jesi li jedino zbog toga postao ateista?
I da je samo to, vise nego dovoljno.
Locked