Wanted1 wrote:dino_sara
Ne dobih ja odgovor - kad je nastao , napisan Kur`an . Izračunaj koliko godina nakon smrti Muhameda a.s. ................ gdje se nalazi
originalan Kur`an ?
Spominješ 27 noć ,............. jasno mi je , utipkaj na google džamija Azizija , pa že ti biti još šta jasnije

Da krenem od početka da nebi bilo zabune na kraju.
Istinski Kur`an je recitirani i ne napisani to je orginal jer je tako i bio objavljen. Recitirati se mora na jeziku objave znači arapskom. Svi prjevodi su samo interpretacije i pomoč za početak ni u kojem slučaju Kur`an.
Muhammed s.a.v.s je dobivao objavu, kako je dobivao tako su i ljudi pisali te nove sure.
Nakon njegove smrti je došlo do straha da se šta nebi zaboravilo jer su ljudi koji su znali Kur`an napamet umirali od starosti, rata i drugih stvari. Došlo je do ideje da se sakupe sve sure na jedno mjesto, da bi se sve stavilo u jednu knjigu. Veliki broj ljudi je bio protiv toga jer jih je bio strah da ne dođe do promjena u tekstu kao u prijašnjim objavama.
Ipak su se odlučili da sastave sure u jednoj knjizi. Kriterij za to šta ide unutra a šta ne su bili strogi. Svaka sura je morala biti napisana uz Muhamedovo prisustvo i uz naj manje dva svjedoka (osim jedne sure gdje je bio jedan svjedok za kojega je sam Muhamed rekao da mu vjeruje kao dvojici). Kad su sve stavili skupa su Kur`an pročitali pred ljudima koji su ga znali napamet. To je isto bio test tačnosti. Kopije su pravljene i provjeravane od strane onih koji su ga znali napamet. Danas se svaka kopija provjerava sa strane ljudi koji znaju Kur`an napamet.
Takva dosljednost se nemože nači ni za jednu drugu objavu i brez sumnje je ono što danas izgovaramo kad recitiramo Kur`an isto onome što je bilo objavljeno Muhammed s.a.v.s.