Zasto ima ovoliko vjera?

Rasprave o vjerskim temama.
StLouis

#76 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by StLouis »

Mobile_Disco wrote:
winer wrote:
osa wrote:može li tko odgovoriti na pitanje . tko je stvorio boga?
Na to pitanje neka ti odgovori onaj ko ti ga je postavio a to je IBLISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D
:lol: :lol: :lol:

Ovo me podsjeti na onaj vic kad je Bog pitao Sulju da pozeli jednu zelju i da ce mu je on 100% ispuniti. Kaze Suljo bez imalo razmisljanja i ustezanja:
- Hajde da ja budem Bog!!!!! :lol: :lol: :lol: dakle, Suljo, Suljo je sve stvorio, sve ostalo je relativno :lol: :lol:
spekulant

#77 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by spekulant »

hahahahha
ovaj vic objasnjava pitanje iz naslova :lol:
IZVANZEMALJAC

#78 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by IZVANZEMALJAC »

Wanted1 wrote:dino_sara

Ne dobih ja odgovor - kad je nastao , napisan Kur`an . Izračunaj koliko godina nakon smrti Muhameda a.s. ................ gdje se nalazi originalan Kur`an ?
Spominješ 27 noć ,............. jasno mi je , utipkaj na google džamija Azizija , pa že ti biti još šta jasnije ;-)
Da krenem od početka da nebi bilo zabune na kraju. Istinski Kur`an je recitirani i ne napisani to je orginal jer je tako i bio objavljen. Recitirati se mora na jeziku objave znači arapskom. Svi prjevodi su samo interpretacije i pomoč za početak ni u kojem slučaju Kur`an.
Muhammed s.a.v.s je dobivao objavu, kako je dobivao tako su i ljudi pisali te nove sure.
Nakon njegove smrti je došlo do straha da se šta nebi zaboravilo jer su ljudi koji su znali Kur`an napamet umirali od starosti, rata i drugih stvari. Došlo je do ideje da se sakupe sve sure na jedno mjesto, da bi se sve stavilo u jednu knjigu. Veliki broj ljudi je bio protiv toga jer jih je bio strah da ne dođe do promjena u tekstu kao u prijašnjim objavama.
Ipak su se odlučili da sastave sure u jednoj knjizi. Kriterij za to šta ide unutra a šta ne su bili strogi. Svaka sura je morala biti napisana uz Muhamedovo prisustvo i uz naj manje dva svjedoka (osim jedne sure gdje je bio jedan svjedok za kojega je sam Muhamed rekao da mu vjeruje kao dvojici). Kad su sve stavili skupa su Kur`an pročitali pred ljudima koji su ga znali napamet. To je isto bio test tačnosti. Kopije su pravljene i provjeravane od strane onih koji su ga znali napamet. Danas se svaka kopija provjerava sa strane ljudi koji znaju Kur`an napamet.
Takva dosljednost se nemože nači ni za jednu drugu objavu i brez sumnje je ono što danas izgovaramo kad recitiramo Kur`an isto onome što je bilo objavljeno Muhammed s.a.v.s.
:D
dino_sara

#79 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

chaos158 wrote:
dino_sara wrote:Ma ti si jedan obicni kloc, ove recenice naravno da su copy- paste, zato sto su ljudi davno prije mene to skontali ja nisam to nasaosve su prije mene to uradili. Ali ja kazem da je to moj dokaz i moje vjerovanje (Ku ran) dok u ostalim knjigama tipa Biblija se pricaju BAJKE. I te bajke su mjenjanje vise puta. Sad si mi svojom ogranicenoscu povukao zivac pa i tebe zovem da pricamo bez interneta knjiga itd itd. Jel ja sam citao Bibliju ( vise puta) ali ni jedan krscanin na forumu a prvi ti nisi citao Kuran a nesto pricas. ja mogu i bez copy-pase ali ti nemozes. Jel vi necete da razmisljete vi samo dajete neke argumente na koje bi se i mala djeca smijala. Sto je Biblija tako cudna sto u bibliji sve nesto moras shvatati POSEBNO svaki covjek ima svoje vidjenje? Sto nije jednostavna kao Kuran?
Pa boni Bog vam pomogo uzmite i procitejte i vratite se za pola godine na forum. Kad vidite neke stvari. Samo budala moze osporavati recenice u Kur an-u koje govore prije svih naucnih istrazivanja i otkrica ( o gravitaciji, astronomiji, vodi, zraku itd itd)

Moras poznavati drugu stranu da bi mogao pricati o njoj.
Neznalice samo me nervirate.
A što nam se neko iznervir'o... ccc, ne valja to tako. Take a deep breath... now count to 10...
Hoćeš kocke i šećera, malo da dođeš sebi? Nećeš? Dobro...

p.s.
Nepismen si do bola. :D
Ok ja sam nepismen zbog kuckanja na tastaturi pa se omakne neko slovo ili ne odvoji. :-) Ali ti bolan nemas 5 lektira u svom zivotu.
ahmed_dv

#80 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by ahmed_dv »

Kao sto je osnivac Scientologije L. Ron Hubbard rekao: Ako hoces da postanes bogat, ne osnivaj firme, osnuj religiju :dance:
Giordano

#81 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by Giordano »

dino_sara wrote:Zasto ima ovoliko vjera? Zasto nebi bilo lakse da je jedna? Zasto je toliko slicnosti a toliko razlike? Zato nije medjureligijski mir?

Evo ja kao musliman normalno da vjerujem da je jedina prava vjera Islam, bas kao i krscani sto vjeruju u svoje , jevreji itd itd.
Ali mene muci pitanje na koje nikada sigurno necu dobiti 100% tacan odgovor.

Kako ce samo muslimani ( koji su zasluzili Dzenet) ici u Dzenet, gdje su dobri krscani koji se mole Bogu cijeli zivot (recimo Papa), mi smatramo da je jedino Islam cista i istinska vjera, a neki krscanin se vise mole Bogu od nas samih.
Ali ima mnogo krscana koji su bolji od nekih muslimana.

Zasto je Bog dao toliko vjera, covjek od malih nogu je ucen na Krscanstvo ili Islam, kako promjeniti svoj stav i svoja ubjedjenja?
Volio bih isto tako da krscani daju svoje objasnjenje sa svoje tacke gledista .

jel iko ubjedjen da samo jedna vjera moze u Dzenet ( Raj)

:roll:

A zasto ima toliko vrsta raznih automobila! ?:zzzz:

Zasto ljudi nebi napravili jedno univerzalno auto,isto i jednako za sve ljude na ovom planetu!? :x

:roll:
chaos158

#82 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by chaos158 »

dino_sara wrote:
chaos158 wrote:
dino_sara wrote:Ma ti si jedan obicni kloc, ove recenice naravno da su copy- paste, zato sto su ljudi davno prije mene to skontali ja nisam to nasaosve su prije mene to uradili. Ali ja kazem da je to moj dokaz i moje vjerovanje (Ku ran) dok u ostalim knjigama tipa Biblija se pricaju BAJKE. I te bajke su mjenjanje vise puta. Sad si mi svojom ogranicenoscu povukao zivac pa i tebe zovem da pricamo bez interneta knjiga itd itd. Jel ja sam citao Bibliju ( vise puta) ali ni jedan krscanin na forumu a prvi ti nisi citao Kuran a nesto pricas. ja mogu i bez copy-pase ali ti nemozes. Jel vi necete da razmisljete vi samo dajete neke argumente na koje bi se i mala djeca smijala. Sto je Biblija tako cudna sto u bibliji sve nesto moras shvatati POSEBNO svaki covjek ima svoje vidjenje? Sto nije jednostavna kao Kuran?
Pa boni Bog vam pomogo uzmite i procitejte i vratite se za pola godine na forum. Kad vidite neke stvari. Samo budala moze osporavati recenice u Kur an-u koje govore prije svih naucnih istrazivanja i otkrica ( o gravitaciji, astronomiji, vodi, zraku itd itd)

Moras poznavati drugu stranu da bi mogao pricati o njoj.
Neznalice samo me nervirate.
A što nam se neko iznervir'o... ccc, ne valja to tako. Take a deep breath... now count to 10...
Hoćeš kocke i šećera, malo da dođeš sebi? Nećeš? Dobro...

p.s.
Nepismen si do bola. :D
Ok ja sam nepismen zbog kuckanja na tastaturi pa se omakne neko slovo ili ne odvoji. :-) Ali ti bolan nemas 5 lektira u svom zivotu.
Kako si znao? :oops:
Post Reply