Wanted1 wrote:dino_sara wrote:
Evo jedan dokaz ne znam hoce li tebi valjati ali evo da pokusam.
Ja sam musliman. A moj dokaz je Casni Kuran.
Koji nema u sebi ni jednu jedinu malu gresku ( zar to nije veliko),ni jednu kontradikciju, ni jedan jedini se ne razlikuje od drugog na cijelom svijetu tj. niko ga nije uspio promijeniti 15. vjekova je borba da neko napise knjigu kao sto je Casni Kuran i jos niko nije to uradio , ni jednu suru nije napisao. ( zar to nije veliko). Dokaz su sure i ajeti koji u njemu stoje, Dokaz je to sto u njemu pise o planetama sto su naucnici tek otkrili proslog vijeka, sto njegovo stivo nije bajkovito. Kuran ti je dokaz i uputa za ovozemaljsi zivot jer je u njemu sve lijepo napisano.
E sad je na tebi da shvatis ( ako hoces da shvatis) sta je Ku ran i sta je Islam.

De malo da razmislim ,...................... spominješ Kur`an.
Ok, de mi informaciju odakle uopšte Kur`an ?
Ti si od malena naučen da je to tako i živiš u tom ubjeđenju , al de ti meni informaciju odakle uopšte Kur`an .
Jel ta sveta knjiga bila za vrijeme života Muhameda a.s. ?
Ako nije, zašto nije i kad se je uopšte Kur`an kao sveta knjiga pojavio?
Da shvatiš malo bolje ; kad je Muhamed a.s. umro a od kad sveta knjiga Kur`an postoji .
To su pitanja zbog toga da se vidi svačiji doprinos ovoj temi .
Informacija odakle je Ku ran : od Allaha Dz.s.
Muslimani vjeruju da je Kur'an objava Božjih riječi i kulminacija Božje objave čovječanstvu, preko Božjeg poslanika Muhammeda a.s. u periodu od 23 godine preko meleka Džibrila.
Objava je pocela u mjesecu Ramazanu. ( ne kao neke koje pocinju kao bajka: nekada davno.... pa opet nekada davno......)
Objavljen je Muhammedu s.a.v.s u oci 27. noci Ramazana
Ja jesam od malena naucen na Islam ( rodjen sa etiketom ISLAM) sta cu nisam mogao birati. Ali u svom zivotu sam vise procitao stvari nego sto me je neko naucio onako jer puno i ne vjerujem u price starih ljudi. Samo argumenti.
recimo za mene je ovo preveliko:
Ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.“
Kur`an, el-Bekare, 23.)
„Reci: `Kad bi se ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur`an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugim pomagali.`“
(Kur`an, el-Isra, 88.)
ljudi ovo traje 15vj. i niko ga nije sacinio. Pa spomenuo sam u to vrijeme da neko napise ovakvo djelo(boze oprosti) je nevjerovatno.
zasto niko nece da uzme u obzir da Muhammed je bio nepismen.
Pa eto uzmite knjige krscana:
(Lamartine Histoire de la Turquine, Paris, 1854)
Annie Bessant, ezoteristica, (The Life and Teachings of Muhammad, Madras, 1932.)
Harry Gaylord Dorman, Towards Understanding Islam, New York, 1943.
Muhammed je bio najuspješniji od svih religijskih ličnosti.? (Encyclopedia Britannica)