Zasto ima ovoliko vjera?

Rasprave o vjerskim temama.
Wanted1

#51 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by Wanted1 »

dino_sara wrote:
Evo jedan dokaz ne znam hoce li tebi valjati ali evo da pokusam.
Ja sam musliman. A moj dokaz je Casni Kuran.
Koji nema u sebi ni jednu jedinu malu gresku ( zar to nije veliko),ni jednu kontradikciju, ni jedan jedini se ne razlikuje od drugog na cijelom svijetu tj. niko ga nije uspio promijeniti 15. vjekova je borba da neko napise knjigu kao sto je Casni Kuran i jos niko nije to uradio , ni jednu suru nije napisao. ( zar to nije veliko). Dokaz su sure i ajeti koji u njemu stoje, Dokaz je to sto u njemu pise o planetama sto su naucnici tek otkrili proslog vijeka, sto njegovo stivo nije bajkovito. Kuran ti je dokaz i uputa za ovozemaljsi zivot jer je u njemu sve lijepo napisano.
E sad je na tebi da shvatis ( ako hoces da shvatis) sta je Ku ran i sta je Islam.
:-D De malo da razmislim ,...................... spominješ Kur`an.
Ok, de mi informaciju odakle uopšte Kur`an ?
Ti si od malena naučen da je to tako i živiš u tom ubjeđenju , al de ti meni informaciju odakle uopšte Kur`an .
Jel ta sveta knjiga bila za vrijeme života Muhameda a.s. ?
Ako nije, zašto nije i kad se je uopšte Kur`an kao sveta knjiga pojavio?
Da shvatiš malo bolje ; kad je Muhamed a.s. umro a od kad sveta knjiga Kur`an postoji .

To su pitanja zbog toga da se vidi svačiji doprinos ovoj temi .
RenaTTa

#52 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by RenaTTa »

@dino_sara svi mi znamo da je Bog jedan, to sto se on naziva Jehova, Jahve, Gospodin, Elohim ili Allah dz.s. je stvar jezika :)
Bog je jedan, samo su razliciti putevi do Boga :)
Svima je najbolje da se drze svoga, tudje da postuju i nece biti nikakve kontradiktornosti koju spoimnjes, bar ja tako gledam
na te stvari, i ne bi valjalo da su svi ljudi iste religije. Zar nas razlicisotsi nebi trebale spajati? Da sa prijateljem/osobom druge vjere ili
drukcijih religijskih shvatanja o njegovoj/nasoj vjeri ne bismo trebali pricati osim na najljepsi nacin :)
spekulant

#53 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by spekulant »

@RenaTTa

ma bilo bi divno da je sve tako kao sto ti govoris, ali nazalost nije. kao jevrejka bi trebala znati koje sve budalastine mogu nastati iz razlicitosti religija. mislim, nepotrebno je da spominjem situacije u kojima su jevreji bili zrtve zato sto su druge religije, kao ni situacije u kojima su bili zlocinci prema ljudima drugih religija.. izmedju ostalog, i sama zivis u zemlji koja je stvorena jednim od tih zlocina ;-)
RenaTTa

#54 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by RenaTTa »

Ja sam samo dala svoj stav na ovu temu, zar je i to zabranjeno :9
To sto ti spominjes ije tema ovog broja ali slobodno se mozes javiti na PM ukoliko ti stagod nije jasno :)
Pozz
spekulant

#55 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by spekulant »

pa ti si rekla da je razlicitost religija pozitivna stvar. i ja sam se u gornjem postu slozio da bi bilo stvarno prekrasno da je sve tako kao sto si ti rekla.. ali to je nazalost samo u teoriji tako.. zato sam podsjetio na primjere iz prakse :)
RenaTTa

#56 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by RenaTTa »

:thumbup: sjedi pet :)
dino_sara

#57 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

Wanted1 wrote:
dino_sara wrote:
Koji nema u sebi ni jednu jedinu malu gresku ( zar to nije veliko),ni jednu kontradikciju, ni jedan jedini se ne razlikuje od drugog na cijelom svijetu tj. niko ga nije uspio promijeniti 15. vjekova je borba da neko napise knjigu kao sto je Casni Kuran i jos niko nije to uradio , ni jednu suru nije napisao. ( zar to nije veliko). Dokaz su sure i ajeti koji u njemu stoje, Dokaz je to sto u njemu pise o planetama sto su naucnici tek otkrili proslog vijeka, sto njegovo stivo nije bajkovito. Kuran ti je dokaz i uputa za ovozemaljsi zivot jer je u njemu sve lijepo napisano.
E sad je na tebi da shvatis ( ako hoces da shvatis) sta je Ku ran i sta je Islam.
:-D De malo da razmislim ,...................... spominješ Kur`an.
Ok, de mi informaciju odakle uopšte Kur`an ?
Ti si od malena naučen da je to tako i živiš u tom ubjeđenju , al de ti meni informaciju odakle uopšte Kur`an .
Jel ta sveta knjiga bila za vrijeme života Muhameda a.s. ?
Ako nije, zašto nije i kad se je uopšte Kur`an kao sveta knjiga pojavio?
Da shvatiš malo bolje ; kad je Muhamed a.s. umro a od kad sveta knjiga Kur`an postoji .

To su pitanja zbog toga da se vidi svačiji doprinos ovoj temi .
Informacija odakle je Ku ran : od Allaha Dz.s.
Muslimani vjeruju da je Kur'an objava Božjih riječi i kulminacija Božje objave čovječanstvu, preko Božjeg poslanika Muhammeda a.s. u periodu od 23 godine preko meleka Džibrila.
Objava je pocela u mjesecu Ramazanu. ( ne kao neke koje pocinju kao bajka: nekada davno.... pa opet nekada davno......)
Objavljen je Muhammedu s.a.v.s u oci 27. noci Ramazana
Ja jesam od malena naucen na Islam ( rodjen sa etiketom ISLAM) sta cu nisam mogao birati. Ali u svom zivotu sam vise procitao stvari nego sto me je neko naucio onako jer puno i ne vjerujem u price starih ljudi. Samo argumenti.

recimo za mene je ovo preveliko:

Ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.“
Kur`an, el-Bekare, 23.)
„Reci: `Kad bi se ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur`an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugim pomagali.`“
(Kur`an, el-Isra, 88.)
ljudi ovo traje 15vj. i niko ga nije sacinio. Pa spomenuo sam u to vrijeme da neko napise ovakvo djelo(boze oprosti) je nevjerovatno.
zasto niko nece da uzme u obzir da Muhammed je bio nepismen.
Pa eto uzmite knjige krscana:
(Lamartine Histoire de la Turquine, Paris, 1854)
Annie Bessant, ezoteristica, (The Life and Teachings of Muhammad, Madras, 1932.)
Harry Gaylord Dorman, Towards Understanding Islam, New York, 1943.
Muhammed je bio najuspješniji od svih religijskih ličnosti.? (Encyclopedia Britannica)
Wanted1

#58 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by Wanted1 »

dino_sara

Ne dobih ja odgovor - kad je nastao , napisan Kur`an . Izračunaj koliko godina nakon smrti Muhameda a.s. ................ gdje se nalazi originalan Kur`an ?
Spominješ 27 noć ,............. jasno mi je , utipkaj na google džamija Azizija , pa že ti biti još šta jasnije ;-)
Law_and_Order

#59 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by Law_and_Order »

dino_sara wrote:
Wanted1 wrote:
melac wrote:
Vjere nisu izmišljene, vi to dobro znate, ali vam je lakše nevjerovati u to i sebe očistiti od savjesti i biti razvratan, neodgovoran i sl.
Ako nisu izmišljene, de mi reci koje si vjere da ustanovimo jel tvoja vjera izmišljena ili ne :thumbup:

Valjda vjerujes da je to dokaz, jer pravi dokaz to nije. Naravno to se i trazi od tebe, da vjerujes ne da dokazes bilo sta bilo kome.

Za nekoga ko je tako nacitan ti si bukvalno copy/paste prozvakane recenice...nema greske, svi isti, pokusali promjeniti pa nisu uspjeli, pokusali isto savrsenu napisati pa nisu. Nemas pojma na koliko sajtova i foruma sam to procitao, istim redosljedom na najmanje tri jezika. A nista od toga navedenog se ne moze potvrditi.

Ti uopste nisi napisao svoje misljenje, nego ponovio tudje. A pola tih recenica su iz samih vjerskih knjiga. To je kao da ja uzmem napisem knjigu i na kraju dodam: "Ovu knjigu su 2500 naucnika pokusali da obore, nisu uspjeli, ovo je dokaz da je moja knjiga, knjiga svih knjiga. Vjeruj ili gori u paklu!"

Ali vec rekoh, ne trebas nista da potvrdis.....ti samo vjeruj :thumbup:

a to za planete, macki o rep tipa: sunce se okrece oko zemlje
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#60 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dr.gog »

Law_and_Order wrote: Valjda vjerujes da je to dokaz, jer pravi dokaz to nije. Naravno to se i trazi od tebe, da vjerujes ne da dokazes bilo sta bilo kome.

Za nekoga ko je tako nacitan ti si bukvalno copy/paste prozvakane recenice...nema greske, svi isti, pokusali promjeniti pa nisu uspjeli, pokusali isto savrsenu napisati pa nisu. Nemas pojma na koliko sajtova i foruma sam to procitao, istim redosljedom na najmanje tri jezika. A nista od toga navedenog se ne moze potvrditi.

Ti uopste nisi napisao svoje misljenje, nego ponovio tudje. A pola tih recenica su iz samih vjerskih knjiga. To je kao da ja uzmem napisem knjigu i na kraju dodam: "Ovu knjigu su 2500 naucnika pokusali da obore, nisu uspjeli, ovo je dokaz da je moja knjiga, knjiga svih knjiga. Vjeruj ili gori u paklu!"

Dobro,i pored tolikog iščitavanja(i ja radim isto to)..ne razumijem otkud konstantni sarkazam i prezir koji probija kroz seciranje bilo koje religiozne teme...imam osjećaj da se olako pada u generalizaciju i da oni koji se trude ostati slobodoumni i nevezani dogmama bilo koje vrsti,padaju u istu napast kao i oni koji te dogme(svoj svjetonazor) trpaju drugima u mozak kao jedine ispravne.
Isključivost je nepodnošljiva,prezir nemoguć za sakriti a agresivnost izbije prilikom prve dijaloške nespretnosti sagovornika---da ne govorim o pokondirenosti diskutanata kojima je formalno školovanje ravno dozvoli za odstrel onih koji ne posjeduju istu naobrazbu ili nisu isti fah.Ja to nazivam licemjerjem bez svrhe ili pak mentalnom onanijom.Kako jednih tako i drugih koji ne prihvataju da neki njihov stav jednostavno ne mora biti ispravan i istinit.

Volio bih da jednom prestane ili se promjeni default polemičkog uništavanja tema,da Razmjena stavova bude iznad Pobijanja stavova.Misli da bi se tad sticalo više Znanja..ispravite me ako griješim..ali nekad jednostavno ne mogu da provarim konstantnu grubost :) :oops:
786

#61 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by 786 »

dr.gog wrote:
Law_and_Order wrote: Valjda vjerujes da je to dokaz, jer pravi dokaz to nije. Naravno to se i trazi od tebe, da vjerujes ne da dokazes bilo sta bilo kome.

Dobro,i pored tolikog iščitavanja(i ja radim isto to)..ne razumijem otkud konstantni sarkazam i prezir koji probija kroz seciranje bilo koje religiozne teme...imam osjećaj da se olako pada u generalizaciju i da oni koji se trude ostati slobodoumni i nevezani dogmama bilo koje vrsti,padaju u istu napast kao i oni koji te dogme(svoj svjetonazor) trpaju drugima u mozak kao jedine ispravne.
Isključivost je nepodnošljiva,prezir nemoguć za sakriti a agresivnost izbije prilikom prve dijaloške nespretnosti sagovornika---da ne govorim o pokondirenosti diskutanata kojima je formalno školovanje ravno dozvoli za odstrel onih koji ne posjeduju istu naobrazbu ili nisu isti fah.Ja to nazivam licemjerjem bez svrhe ili pak mentalnom onanijom.Kako jednih tako i drugih koji ne prihvataju da neki njihov stav jednostavno ne mora biti ispravan i istinit.

Volio bih da jednom prestane ili se promjeni default polemičkog uništavanja tema,da Razmjena stavova bude iznad Pobijanja stavova.Misli da bi se tad sticalo više Znanja..ispravite me ako griješim..ali nekad jednostavno ne mogu da provarim konstantnu grubost :) :oops:
:thumbup: aferim
dino_sara

#62 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

a to za planete, macki o rep tipa: sunce se okrece oko zemlje[/quote]

Ma ti si jedan obicni kloc, ove recenice naravno da su copy- paste, zato sto su ljudi davno prije mene to skontali ja nisam to nasaosve su prije mene to uradili. Ali ja kazem da je to moj dokaz i moje vjerovanje (Ku ran) dok u ostalim knjigama tipa Biblija se pricaju BAJKE. I te bajke su mjenjanje vise puta. Sad si mi svojom ogranicenoscu povukao zivac pa i tebe zovem da pricamo bez interneta knjiga itd itd. Jel ja sam citao Bibliju ( vise puta) ali ni jedan krscanin na forumu a prvi ti nisi citao Kuran a nesto pricas. ja mogu i bez copy-pase ali ti nemozes. Jel vi necete da razmisljete vi samo dajete neke argumente na koje bi se i mala djeca smijala. Sto je Biblija tako cudna sto u bibliji sve nesto moras shvatati POSEBNO svaki covjek ima svoje vidjenje? Sto nije jednostavna kao Kuran?
Pa boni Bog vam pomogo uzmite i procitejte i vratite se za pola godine na forum. Kad vidite neke stvari. Samo budala moze osporavati recenice u Kur an-u koje govore prije svih naucnih istrazivanja i otkrica ( o gravitaciji, astronomiji, vodi, zraku itd itd)

Moras poznavati drugu stranu da bi mogao pricati o njoj.
Neznalice samo me nervirate.
spekulant

#63 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by spekulant »

@dino_sara

nisi odgovorio na jedno od pitanje, a to je kad je sastavljen prvi kuran?
dino_sara

#64 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

spekulant wrote:@dino_sara

Otidji na Kuran Wikipedia ;)
ili ovu adressu : http://www.sehur.net/html/modules.php?n ... int&sid=74

Bilo bi lijepo kao sto svi pisu Biblija velikim slovom, trebao bi i ti Ku ran. (ipak nije osnovna bila toooooliko daleko da si to zaboravio)
El_comadante

#65 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by El_comadante »

spekulant wrote:@dino_sara

to uopšte nije sprono kad je napisan. bitnije je pitanje zašto je napisan. u vrijeme Poslanika s.a.v.s. ljudi su učili Kuran na pamet. Ti ljudi se zovu Hafizi. Poslije kad su se dešavla osvajanja Perzije mnogi Hafizi su poginuli na boljnom bolju i onda je jedan od halifa (ja mislim Omer r.a.) skonto da bi ovi ljudi mogli izginuti i onda je skontao da to treba sve ujediniti odnosno napisati jer ako bi ovi ljudi poginuli onda bi došli do toga da bi se to vremenom iskrivilo.
spekulant

#66 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by spekulant »

a kako su ga ucili napamet? da li su ga hronoloski ucili napamet? ako jesu, zasto kuran ne pocinje rijecima: uci?
El_comadante

#67 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by El_comadante »

spekulant wrote:a kako su ga ucili napamet? da li su ga hronoloski ucili napamet? ako jesu, zasto kuran ne pocinje rijecima: uci?
kako je bio objavljivan Poslaniku on je to objavljivo ljudima i ljudi su to pamtili. naravno da je hronološki jer kako če drugčije nego onako kako je objavjivan. zasto nepočnije sa ući to neznam.
dino_sara

#68 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

spekulant wrote:a kako su ga ucili napamet? da li su ga hronoloski ucili napamet? ako jesu, zasto kuran ne pocinje rijecima: uci?
Pocinje sa : Bismillahi rrahmani rrahim (U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!)
spekulant

#69 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by spekulant »

El_comadante wrote:
kako je bio objavljivan Poslaniku on je to objavljivo ljudima i ljudi su to pamtili. naravno da je hronološki jer kako če drugčije nego onako kako je objavjivan. zasto nepočnije sa ući to neznam.
i meni je logicno da su ucili napamet hronoloski.. znaci kasnije nije napisan onako kako su ga ucili..

@dino_sara
ne pravi se naivan. znas da ni nakon bismile na pise uci..
dino_sara

#70 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

spekulant wrote:
El_comadante wrote:
i meni je logicno da su ucili napamet hronoloski.. znaci kasnije nije napisan onako kako su ga ucili..

@dino_sara
ne pravi se naivan. znas da ni nakon bismile na pise uci..
pa ko je reko da odmah pise uci ??
me_and_myself

#71 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by me_and_myself »

Današnji Kur'an (tj. Mushaf, zbirka sura poredanih po nehronološkom redoslijedu) prvi put je "sastavljen" za vrijeme trećeg halife Osmana (tamo negdje između 644-656). I do tada su ga zapisivali zapisivali i učili napamet, ali to je bio prvi put da je neko studiozno skupio sve materijale i sve hafize, te objedinio zbirku (mushaf). Ti kanonski primjerci poslani su širom svijeta, a vrlo vjerovatno je da su neki i pronađeni ([1], [2]). Sve do danas Kur'an se uči napamet i zapisuje/prepisuje na originalnom arapskom, a prijevodi služe za bolje razumijevanje, ali nemaju isti status.

Sama objava Kur'ana trajala je 23 godine, u dvije glavne lokacije/ere (Mekka/Medina, prije/poslije hidžre), a upućeniji mogu na osnovu stila/teme sure brzo zaključiti gdje je objavljen. Inače, za svaki ajet (i suru) zna se gdje je i kada objavljena, te ko je prvi zapisao i naučio od poslanika. Po islamskoj tradiciji, Džibril (aka Gabrijel) svake je godine ispitivao božijeg poslanika a.s. čitav Kur'an, a godinu pred smrt dva puta.

Hronološki, prvi objavljeni ajeti Kur'ana su prvih pet ajeta sure #96 El-Aleq: "Uči (čitaj) u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od zametka..."

Insinuacije o porijeklu i originalnosti Kur'ana su veoma teške uvrede za svakog muslimana. Svaka diskusija na tu temu zahtijeva čvrste dokaze, a ne nonšalantno podmetanje, i diplomu iz tefsira (Al-Azhar ili ekvivalentan univerzitet ;-))

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Uthman_Qur'an
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Sana'a_manuscripts
spekulant

#72 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by spekulant »

zasto je diskusija o porijeklu i originalnosti kurana teska uvreda za svakog muslimana? po kojoj osnovi vjernici bilo koje religije imaju nedodirljivost da se ne moze diskutovati o stvarima u koje oni vjeruju? interesantno je da se pozivas na cvrste dokaze, a ne postoje cvrsti dokazi da je kuran bozija rijec.

i sam sebi upadas u rijec, govoreci da upuceniji mogu na osnovu stila/teme sure brzo zakljuciti gdje je objavljena. sa tim se apsolutno slazem. i meni je pravo indikativno sto se stil i tema sura, koje su trebale biti od boga, koje trebaju nositi univerzalnu istinu o univerzumu, i koje trebaju biti uputa cijelom covjecanstvu, mijenja u odnosu na grad u kojem se muhamed nalazi :wink:
me_and_myself

#73 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by me_and_myself »

Nisam rekao diskusija već insinuacije. Preporučujem da pročitaš šta iz rane historije Islama, možda će ti šta biti jasnije, a vjerovatno neće jer si svoje mišljenje već formirao, uprkos očiglednom nedostatku informacija. "Čvrsti dokazi" se više odnosi na tvoje sumnje da današnji Kur'an nije isti kao onaj za vrijeme poslanika a.s., a ne božansko porijeklo Kur'ana u koje muslimani čvrsto vjeruju, a drugi nisu obavezni. Znači, ne raspravljamo uopće o tome da li vjeruješ u Kur'an ili ne, već o "ovozemaljskoj" historiji časne knjige koja je sveta dobrom dijelu čovječanstva.

Kur'an je živa knjiga, objavljivan 23 godine, direktno ljudima u to doba, a i ostalim ljudima koji će doći poslije. Neki ajeti su direktna uputa tadašnjim muslimanima, a neki su više generalni, i odnose se na pitanja uređenja države, odnosa među ljudima i sl. (medinski period); ili apstraktnim temama. Naravno, uz pravilno tumačenje i razumijevanje konteksta, moguće je tu uputu primjeniti i danas primjenjujući prema potrebi analogiju (kijas).

Što bi se reklo: "I'll rest my case now". Ne vidim da ova diskusija ide u konstuktivnom smjeru.
chaos158

#74 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by chaos158 »

dino_sara wrote:Ma ti si jedan obicni kloc, ove recenice naravno da su copy- paste, zato sto su ljudi davno prije mene to skontali ja nisam to nasaosve su prije mene to uradili. Ali ja kazem da je to moj dokaz i moje vjerovanje (Ku ran) dok u ostalim knjigama tipa Biblija se pricaju BAJKE. I te bajke su mjenjanje vise puta. Sad si mi svojom ogranicenoscu povukao zivac pa i tebe zovem da pricamo bez interneta knjiga itd itd. Jel ja sam citao Bibliju ( vise puta) ali ni jedan krscanin na forumu a prvi ti nisi citao Kuran a nesto pricas. ja mogu i bez copy-pase ali ti nemozes. Jel vi necete da razmisljete vi samo dajete neke argumente na koje bi se i mala djeca smijala. Sto je Biblija tako cudna sto u bibliji sve nesto moras shvatati POSEBNO svaki covjek ima svoje vidjenje? Sto nije jednostavna kao Kuran?
Pa boni Bog vam pomogo uzmite i procitejte i vratite se za pola godine na forum. Kad vidite neke stvari. Samo budala moze osporavati recenice u Kur an-u koje govore prije svih naucnih istrazivanja i otkrica ( o gravitaciji, astronomiji, vodi, zraku itd itd)

Moras poznavati drugu stranu da bi mogao pricati o njoj.
Neznalice samo me nervirate.
A što nam se neko iznervir'o... ccc, ne valja to tako. Take a deep breath... now count to 10...
Hoćeš kocke i šećera, malo da dođeš sebi? Nećeš? Dobro...

p.s.
Nepismen si do bola. :D
Mobile_Disco

#75 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by Mobile_Disco »

winer wrote:
osa wrote:može li tko odgovoriti na pitanje . tko je stvorio boga?
Na to pitanje neka ti odgovori onaj ko ti ga je postavio a to je IBLISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D
Post Reply