zasto hrana nema stari okus?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Op3r4t0r

#26 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by Op3r4t0r »

Toto wrote:
Topla voda wrote:ja sve jedem.nemam nikakvih problema..ne kontam vas
odgovor si i sam dao u ovom podebljanom
:lol:
8. sekretar SKOJ-a

#27 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Toto wrote:......Pilece meso.
Zadnje 3-4 sedmice ishrane pilice u tovu se radikalno mjenja i primjenjuje se posebna vrsta koncentrata koje izbjeljuje pilece meso. Marifetluk koji industrija radi jer vlada pogresno misljenje da pilece meso treba biti bijelo. KAd bi pogledali sastav sirovine od kojih se prave koncentrati za ishranu pilica mislim da bi radikalno promjenili sopstvene kriterije za kvalitetu hrane.
Prirodna boja koksijeg mesa je crvena tj svijetlo crvena. Ako budete ikad u prilici da vidite izgled i boju mesa neke pernate divljaci (fazana ili prepelice) takva ali nesto malkosvjetlije boja bi trebala da bude i boja zdravog i kvalitetnog kokosijeg mesa.....
Meni jaja tuknu na ribu.
slavkoimamodilera

#28 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by slavkoimamodilera »

zijancer wrote:kad smo vec kod dinja i mirisa, sjetih se meda
postoji li nacin da se utvrdi njegova autenticnost pri kupovini?
Da... kupujes iskljucivo direktno od pcelara, po mogucnosti po preporuci... onako iskustveno, "domaci" med brze kristalizira od industrijskog, bar koliko sam ja primijetio :)
8. sekretar SKOJ-a wrote:Meni jaja tuknu na ribu.
Haj tri puta pogadjaj cime ih tove? :wink:
opet ja

#29 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by opet ja »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
Toto wrote:......Pilece meso.
Zadnje 3-4 sedmice ishrane pilice u tovu se radikalno mjenja i primjenjuje se posebna vrsta koncentrata koje izbjeljuje pilece meso. Marifetluk koji industrija radi jer vlada pogresno misljenje da pilece meso treba biti bijelo. KAd bi pogledali sastav sirovine od kojih se prave koncentrati za ishranu pilica mislim da bi radikalno promjenili sopstvene kriterije za kvalitetu hrane.
Prirodna boja koksijeg mesa je crvena tj svijetlo crvena. Ako budete ikad u prilici da vidite izgled i boju mesa neke pernate divljaci (fazana ili prepelice) takva ali nesto malkosvjetlije boja bi trebala da bude i boja zdravog i kvalitetnog kokosijeg mesa.....
Meni jaja tuknu na ribu.
pa cesto znaju koke hraniti s ribljim brasnom
opet ja

#30 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by opet ja »

nego meni puter vise nema onaj miris iz djetinstva :sad:
HAVANA

#31 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by HAVANA »

Paradajz :evil: :x
opet ja

#32 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by opet ja »

medaaa wrote:meni hrana nema stari okus jer sam trudna... :D :D
sve mi je bljak... sve smrdi... :roll: :roll:
sacekaj sedmi mjesec :D
zgembo_sa

#33 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by zgembo_sa »

Mnoge stvari nam se cine losijim nego prije koju deceniju. Razumljivo, bili smo mladji pa nam je sve izgledalo bolje, ukusnije itd.

Ja uglavnom primjecujem, sto su vec mnogi spomenuli, bezukusno voce i povrce. Ostalo mi je manje vise isto.
8. sekretar SKOJ-a

#34 Re: zasto hrana nema stari okus?

slavkoimamodilera wrote:
8. sekretar SKOJ-a wrote:Meni jaja tuknu na ribu.
Haj tri puta pogadjaj cime ih tove? :wink:
Image
http://www.sano.hr wrote: 6,5% metionina
2.000 mg vitamina E
1.600 mcg vitamina B12
80 mg folne kiseline
monokalcijev fosfat
20.000 mg betaina
4.000 mcg biotina
36.000 U 6-fitaze
420 mg kantaksantina

Komponenta %
Kukuruz/pšenica 61,75 64,00
Sojina sačma 27,00 26,00
Kreda 9,00 8,75
Ulje 1,00 -
Bigg Egg 1,25 1,25

* 31% proteina
* 2% lizina
* optimalan aminogram:
metionin, cistin,
treonin, triptofan
* uravnotežena
kombinacija vitamina,
minerala, mikroelemenata
* za poželjnu boju žumanjka
* za čvrstu ljusku
* jednostavna primjena
Komponenta %
Kukuruz/pšenica 70,00
Protamino QQRQ 30,00

* optimalan aminogram * brižljivo odabrana
kombinacija visoko
doziranih vitamina,
minerala i drugih aktivnih
tvari
* fitaza za bolju
iskoristivost hrane
pigmenti za poželjnu boju žumanjka
* puno jaja, zdrave nesilice
* za čvrstu ljusku
* konstantna kvaliteta
* jednostavna primjena
DJ OVO
ZA BROJLERE: wrote:* Metionin
* Lizin
* Visoko dozirani
vitamini, minerali
i mikroelementi
* 25.000 mg betaina
* Monokalcijev fosfat
* 13.500 biotina
* 50.000 U fitaze
* Kokcidiostatik
za Starter i Grower
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 15/05/2009 09:49, edited 3 times in total.
sodom

#35 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by sodom »

macho sladoled iz citluka ima ne sladak nego govnast okus u odnosu na onaj iz hrvatske. ne konzumiram ga vec 2 godine od kada ga prave ovdje jeb.,. im mater. bas sam volio taj sladoled!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#36 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by Toto »

@Skojevac

Imali koji prevodilac da prevede ove na sastojke na starobosanski.
Meni je ovaj starter najsumnjiviji. Sta's pilice startovat nije tov pilica formula 1. Taman ce jos ispast da je starter nitroglicerin.
8. sekretar SKOJ-a

#37 Re: zasto hrana nema stari okus?

Toto wrote:@Skojevac

Meni je ovaj starter najsumnjiviji. Sta's pilice startovat nije tov pilica formula 1. Taman ce jos ispast da je starter nitroglicerin.
Valjda će se javiti neko stručan da objasni STARTERE, GROWERE, FINIŠERE, farbače žumanjaka,...citirana firma ima fabriku i u Laktašima.......Uglavnom, meni jaja tuknu na ribu! Zapamtio sam i Trumanova jaja, ali ovo sada je katastrofa,....Ovi VISOKODOZIRANI VITAMINI I MINERALI, pa sam nekada negdje pročitao da vitamin A, kada ga jedeš/konzumiraš previše,....SVAŠTA BUDE,...
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 15/05/2009 09:52, edited 2 times in total.
Amazonka27

#38 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by Amazonka27 »

jednom sam pitala ciku koji uzgaja pilice kako ih hrani...pilici se kupe tako mali da neki na sebi imaju komadice ljuske od jajeta...zatim ih stavljaju pod sijalice bla bla bla....hrane ih nekim koncetratima koje su otrovne za covjeka...tj. kada bi covjek pojeo pile koje se jos hranim tim koncetratom - otrovao bi se. nakon odredjenog perioda smanjuje im se doza koncetrata i ubacuje "normalnija" hrana, a 15 dana prije prodaje im se ubacuje u ishranu samo kukuruz kako bi dobili na njihovoj tezini..
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#39 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by Toto »

Toto wrote:@Skojevac

Valjda će se javiti neko stručan da objasni STARTERE, GROWERE, farbače žumanjaka, citirana firma ima fabriku i u Laktašima.......Uglavnom, meni jaja tuknu na ribu! Zapamtio sam i Trumanova jaja, ali ovo sada je katastrofa,....Ovi VISOKODOZIRANI VITAMINI I MINERALI, pa sam nekada negdje pročitao da vitamin A, kada ga jedeš/konzumiraš previše,....SVAŠTA BUDE,...
bolan sto mi promjenu onu listu
ja se taman nameracio na onaj Lizin
imam neku suhvu da su to oni sterodi sto pumpaju olimpijce sa njima

ovaj sano je i bozija milost jer mislim da koriste koncept da ti sam pravis mjesavinu od kombinacije zitarica sto je oko 60% smjese a kupuje se ostalih 40% od SANO-a.
Edinz

#40 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by Edinz »

Kako Coca Cola ista? Uporedi samo onu iz flasa i limenski (razlicite punionice) pa ce ti sve biti jasno, da ne govorim za inostranstvo.
slavkoimamodilera

#41 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by slavkoimamodilera »

Edinz wrote:Kako Coca Cola ista? Uporedi samo onu iz flasa i limenski (razlicite punionice) pa ce ti sve biti jasno, da ne govorim za inostranstvo.
Ne pijem Coca Colu, ali znam da se mix pravi drugaciji za svako trziste ;-)
8. sekretar SKOJ-a

#42 Re: zasto hrana nema stari okus?

Toto wrote: ....bolan sto mi promjenu onu listu
ja se taman nameracio na onaj Lizin
imam neku suhvu da su to oni sterodi sto pumpaju olimpijce sa njima ....
Bilo je riječi o jajima, pa sam promijenio koncentrate za ''NESILICE'', pa opet, sam POVRATIO jedan od onih STARTERA, GROWERA I FINIŠERA za brojlere.
Evo ti lizin:
ZA BROJLERE: wrote: * Metionin

* Lizin

* Visoko dozirani
vitamini, minerali
i mikroelementi
* 25.000 mg betaina
* Monokalcijev fosfat
* 13.500 biotina
* 50.000 U fitaze
* Kokcidiostatik
za Starter i Grower
Lizin=steroidi?-ne znam, ali vidim na sebi, dojke mi rastu k'o kod žene,...a i kod omladine, primjetno je da su današnji dječaci drugačiji..
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 15/05/2009 10:11, edited 1 time in total.
ententina

#43 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by ententina »

Post na koji moram odgovoriti, inace redovno citam sve al' mi mrsko tipkat.
Meni puko film ove godine, i na parcetencu zemlje (oko dulum) posijala sam sve sto se posijat moze, a sve uz samo nauralne fertilajzere :D . Dobro, maoli mi je nezgodno zbog zalijevanja, ali sam i to usla u shemu, sto komsinica, sto trknem sama, itd. Pocela sam bit sekirli i za vremenske (ne)prilike tako da sad Boga molim da padne kisa, za razliku od prijasnjeg joooooj opet pada. Sto se tice argeta i procesiranog mesa to sam davno izbacila iz upotrebe, dakle sve sto je mljeveno i izgubilo prirodni oblik mesa zdraaaaavo. Jednom sam citala kako se prave salame i hrenovke i pastete i ogadilo mi se za sva vremena. Ukoliko pronadjem izvor tog texta, postacu ga, kako bi sto vise ljudi proslo slicnu katarzu. Jedva cekam da dodjem u fazu berbe i konzumiranja, jipijajeeeeee, jipijajoooooo
Alhemicarkaa

#44 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by Alhemicarkaa »

Kako sam se ja pozeljela najesti paradajza, onog pravog... :(
A sto se tice cole - fol je u ambalazi, mislim da cola reaguje sa plastikom i promjeni ukus, ako narucite u kaficu i donese vam u staklenoj boci vidjecete da ta cola ima onaj prijeratni okus :-D
karanana

#45 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by karanana »

definitivno je cola u staklenoj boci najbolja.
8. sekretar SKOJ-a

#46 Re: zasto hrana nema stari okus?

ententina wrote:Post na koji moram odgovoriti, inace redovno citam sve al' mi mrsko tipkat.
Meni puko film ove godine, i na parcetencu zemlje (oko dulum) posijala sam sve sto se posijat moze, a sve uz samo nauralne fertilajzere :D . Dobro, maoli mi je nezgodno zbog zalijevanja, ali sam i to usla u shemu, sto komsinica, sto trknem sama, itd. Pocela sam bit sekirli i za vremenske (ne)prilike tako da sad Boga molim da padne kisa, za razliku od prijasnjeg joooooj opet pada. Sto se tice argeta i procesiranog mesa to sam davno izbacila iz upotrebe, dakle sve sto je mljeveno i izgubilo prirodni oblik mesa zdraaaaavo. Jednom sam citala kako se prave salame i hrenovke i pastete i ogadilo mi se za sva vremena. Ukoliko pronadjem izvor tog texta, postacu ga, kako bi sto vise ljudi proslo slicnu katarzu. Jedva cekam da dodjem u fazu berbe i konzumiranja, jipijajeeeeee, jipijajoooooo
Mašala, zemljoradnje, zdravog seljačkog elementa,...Čim se neke porodične prilike riješe, eto i mene, pa ćemo se trampiti za plodove,...zdrave,...Imam adresu za ispravna sjemena bez genetike, ali to se nabavlja u januaru,...
Alhemicarkaa

#47 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by Alhemicarkaa »

micki125 wrote:
karanana wrote:definitivno je cola u staklenoj boci najbolja.
kakva crna cola, otrov nad otrovima. znaš li da ćeš, ako je popiješ preko osam litara na dan, imati ozbiljnih zdravstvenih posljedica, pa sad skontaj. to smeće sam davno izbacio iz upotrebe.
Pa ako pijes i vode 8 litara na dan imaces problema (koji je to udar na bubrege?). Umjerenost je majka mudrosti :dance:
armin_tz

#48 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by armin_tz »

kola ne valja, paradajz i majoneza pogotovo.....
ententina

#49 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by ententina »

ententina wrote:Post na koji moram odgovoriti, inace redovno citam sve al' mi mrsko tipkat.
Mašala, zemljoradnje, zdravog seljačkog elementa,...Čim se neke porodične prilike riješe, eto i mene, pa ćemo se trampiti za plodove,...zdrave,...Imam adresu za ispravna sjemena bez genetike, ali to se nabavlja u januaru,...

Eeeeeeeee, to mi treba, kad sam sve posijala, pade mi na pamet, a sta ako su sjemena modificirana, kuku meneee :roll: . Al' hajd, sad cu ovako, pa cu nadolazit sezonski. Stavi me na listu za sjemena, a ni ja necu zaboravit pa cu te napomenuti :-D. Trampicemo se, normalno, ko u stara dobra vremena. Civilizacija izgleda pocela ici unazad, hvala Bogu :-)

Ne znam hoce li mi uspjeti ovo citiraj i odgovori ali probavam pa kud puklo
karanana

#50 Re: zasto hrana nema stari okus?

Post by karanana »

micki125 wrote:
karanana wrote:definitivno je cola u staklenoj boci najbolja.
kakva crna cola, otrov nad otrovima. znaš li da ćeš, ako je popiješ preko osam litara na dan, imati ozbiljnih zdravstvenih posljedica, pa sad skontaj. to smeće sam davno izbacio iz upotrebe.
hahaha, 8 litara na dan? pa covjece nisam cisterna.
Post Reply