pisko wrote:\\\dobro, hvala, mozes li mi samo navesti gdje si to cuo/procitao da su "hadisi odmah nakon Objave"?
stvarno, koje izvore koristis, kao autenticne, za svoje shvatanje?
mislim, na osnovu cega si to zakljucio?
'nako, svojim rijecima... @KOGOD\\\
Pazi mala, ako sam prvobitno rekao da ti je pristup ugladjen to ne znaci da unaprijed imas prolaz ka sustinskom dijalogu i istinskom razumijevanju.
Ono sto ti nedostaje to je uvazavanje covjeka, a ta manjkavost potice od nedostatne, ili lose, ili neadekvatne komunikacije i ona se ne prevazilazi traganjem po kitabima.
Mislis da, ako si sve pocetno poselamila, ili pak polozila mir na sve po odlasku, spada s tebe odgovornost za nemir koji si izmedju selama proizvela.
Ali, pogledaj ponovo svoj nedolican i drzak odgovor na moj post i upitaj se jesi li mozda u toj zluradosti nesto preskocila?
Dakle, ja sam ti uzgred ukazao na nesto sto si pogresno konstatovala, a ti na to nisi obratila ni minimalnu paznju, sto me navodi na zakljucak da si sklona lazima ili mozda previdjanju istine.Kada bi se spustio u tvoju ravan, onda bi zatrazio da mi prvo argumentujes ko to u Iranu velica Bin Ladena, pa bi se onda mozda smilovao da ti odgovorim na ove djetinjasto izigravanje nadmoci.
No, negdje sam, nimalo slucajno, pomenuo Abu Hanifu, i ja kao hanefija medju ostalim muslimanima ali i u svim modernim civilizacijskim tokovima nisam nimalo dezorjentisan.
Ako zelis da mi sporis moj temeljni hanefizam – bujrum!

Moja namjera nije bila ni najmanje da izgledam "neuljudno" ili "drsko", zaista se trudim da sto uljudnije sa svakim opcim, nikoga ne vrijedjam, cijenim svacije pravo da ima misljenje razlicito od mog.
Ja sam jednostavno upitala, komentarisuci na izjavu da je hadis "odmah nakon Objave", posto je ta izjava konstatovana kao cinjenica, pa me zaista zanima odakle je potekla? Posto znam da nije potekla iz Bozije Objave cak, (kao sto je navedeno ranije) ajeti Qur'ana upozoravaju na hadise "price", "pripovjedanja" osim Bozijeg Pripovjedanja.
Ovdje me na forumu moze neko "optuziti" sto drzim stav koji nije bio pristupacan vecini ljudi u BiH, iako je poznat u cijelom muslimanskom svijetu kao i drugim zemljama, (ali
na drugim jezicima) pa tek sada, putem interneta, postale pristupacne siroj javnosti - ali me ne moze niko optuziti za "neuljudnost" i "drskost".
Bog zna da se trudim, koliko to moze dopustiti "razgovor" preko pisane rijeci, da izrazim to da cijenim stav bilo ciji, bez obzira da li se sa tim stavom slazem ili ne, dok se isto ne moze reci za neke druge forumase (ukljucujuci nekog ko se, osobi koju ne poznaje niti ima dublji uvid u njeno misljenje, obrati sa
"pazi mala", to je vec uvredljivo,) ali ne zamjerim i halalim jer sam zahvalna Bogu sto mi je iz Svojeg Bezgranicnog Strpljenja podario kapljicu pa ne uzimam nista kao osobnu uvredu).
Sto se tice "Bin Ladena i Irana" -
nemam pojma o cemu govoris, niti sam citala taj post niti na njega komentarisala - dakle sam nisi obratio dovoljno paznje da uvidis da je to neciji drugi post.
Nemoj se ti "spustati" na moj nivo, jer se na moj nivo mogu "spustiti" samo oni koji sebe smatraju IZNAD drugih.
Ja sebe, hvala Bogu, ne smatram ni iznad koga - samo Bog zna ko je kakav i On je jedini koji ima pravo da presudjuje, Slava Njemu, da nije Njegove beskrajne Milosti prema nama ne bi nista zivo ostalo da On svijet kaznjava radi pohasenih insana...
Drzi se ti temeljnog hanefizma ili kakvog god "izma" hoces, to je tvoje pravo, ali dopusti i drgima da imaju svoj stav.
mir i blagoslov svima, a tebi maksus.