Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post Reply
Fudo387

#126 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Fudaš kakvu si kafanu drzo?
Sad ti mislis garant neku nasu dijasporsku sa kockastim stoljnjacima i sisatim pjevaljkama, jelda? :lol:
Ne mislim :D Ono dijasporskih kafana sto sam vidio su klasicne disko-folko-teke. Karirani stoljnjaci i metalne piksle su sad hipsteraj po Beogradu, Zlatiboru :D

Nego bio sam i ja u tom biznisu pa me zanimaju tvoja iskustva.
Nije, klasicni bar, drzali ja i jedan ludi amer popola...to mi je bila dodatna djelatnost, ludara.
Kasnije ja njemu prodao svoj share, dodijalo mi, bio sam na korak do rehab klinika. Bizi, jebo taj poso.
Mislim, ok je to ko ima granicu, al’ bilo je epizoda da me danas malo sramota samog sebe.
Uglavnom, sve se dobro zavrsilo...al’ u qrcu. :lol:
HAVANA

#127 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

A moj fudo gdje ces u taj poso.Nema para da bi.Na kraju bi ja pusio 3 kutije dnevno,popio gajbu pive...Jebo to. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#128 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Nije, klasicni bar, drzali ja i jedan ludi amer popola...to mi je bila dodatna djelatnost, ludara.
Kasnije ja njemu prodao svoj share, dodijalo mi, bio sam na korak do rehab klinika. Bizi, jebo taj poso.
Mislim, ok je to ko ima granicu, al’ bilo je epizoda da me danas malo sramota samog sebe.
Slicna prica i kod mene. Dodatni posao, uletio u tal sa dvojicom likova. Sta znam dobro se zaradjivalo, kafana je super radila.

Svega covjek prodje kroz kafanu, ali uvidio sam da me nema tu nidje. Jebo sve pare kad nemas vremena skoro ni za sta. Kad moras sjedit sa kojekavim mentolima samo zato sto su redovne musterije i paze se sa ostalim taldzijama. Kad ti krenu sranja pravit oni sto popiju 4 pive, tj. potrose 12 KM, a naprave sto direktno, sto indirektno stete u stotinama maraka....

Plus svaku noc dolazis kuci pod gasom.... Bjezi ba.... Nije to za mene :D
Fudo387

#129 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:A moj fudo gdje ces u taj poso.Nema para da bi.Na kraju bi ja pusio 3 kutije dnevno,popio gajbu pive...Jebo to. :D
Gajba pive?
To je su djecije radosti.
Jednu noc se zalomili i udarili po tekili, u neka doba ja cujem nesta zuji zzzzz zvrrr zvrrrrrr, progledam, lezim na podu, pored mene usisivac tamo vamo, dosla ona meksikanka sto nam je cistila kafanu. 11 ujutro.
Pun qrac neke polumrtve raje u horizontali k’o i ja...ugasi to dok ti ga nisam o glavu opuco, now.
Kasnije joj se izvinjavao, mislim, ko ce ti za one pare cistiti.
moonca

#130 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by moonca »

_BataZiv_0809 wrote:
moonca wrote: Bila sam i ja -sta te interesuje?
Tebe ne poznajem, pa me interesuje sta Fudo ima da kaze na temu :kiss:
OK. :-D
HAVANA

#131 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:A moj fudo gdje ces u taj poso.Nema para da bi.Na kraju bi ja pusio 3 kutije dnevno,popio gajbu pive...Jebo to. :D
Gajba pive?
To je su djecije radosti.
Jednu noc se zalomili i udarili po tekili, u neka doba ja cujem nesta zuji zzzzz zvrrr zvrrrrrr, progledam, lezim na podu, pored mene usisivac tamo vamo, dosla ona meksikanka sto nam je cistila kafanu. 11 ujutro.
Pun qrac neke polumrtve raje u horizontali k’o i ja...ugasi to dok ti ga nisam o glavu opuco, now.
Kasnije joj se izvinjavao, mislim, ko ce ti za one pare cistiti.
:lol: To ona...Jebo pijanstvo ako se ne stidis sedmicu dana iza njega.
Tito_i_Partija

#132 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Tito_i_Partija »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Slicna prica i kod mene. Dodatni posao, uletio u tal sa dvojicom likova. Sta znam dobro se zaradjivalo, kafana je super radila.

Svega covjek prodje kroz kafanu, ali uvidio sam da me nema tu nidje. Jebo sve pare kad nemas vremena skoro ni za sta. Kad moras sjedit sa kojekavim mentolima samo zato sto su redovne musterije i paze se sa ostalim taldzijama. Kad ti krenu sranja pravit oni sto popiju 4 pive, tj. potrose 12 KM, a naprave sto direktno, sto indirektno stete u stotinama maraka....

Vi niste normalni. :-D

Potrebna je posebna sorta covjeka koji voli (i moze) da drzi kafanu. Poznajem jednog takvog, privatni zivot mu je sjeban do maksimale, zena mu zavrsila u zatvoru, djeca mu haos, a on voli zajebat' i prevarit' vise nego se hljeba najest'. Kicme nema, a sve i svasta se vrti oko kafane.
Fudo387

#133 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:

Jebi ga subara, probaj nesta lagano, serbe, cevap, tufahija...
To je tamo sad svakako popularno, picis neki ramazanski popust, ko marne tepsiju baklave za iftar dobije jednu besplatno.
Alkohol je sranje, belaj.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#134 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Jebi ga subara, probaj nesta lagano, serbe, cevap, tufahija...
To je tamo sad svakako popularno, picis neki ramazanski popust, ko marne tepsiju baklave za iftar dobije jednu besplatno.
Alkohol je sranje, belaj.
Ma yok nije to za mene. Za ugostiteljstvo moras bit posebna sorta, jeben je to esnaf, na duge staze pojede covjeka. Malo ko se moze nositi sa tim. Ima to svojih čari dok je covjek mladji i dok nije porodican, svasta nesto se u kafani ugovori ;-)

Ali ne bih vise tog pritiska ni za troduple pare koje sam zaradjivao tad. A znao sam svoju punu platu iz firme zaradit za par dana...
Tito_i_Partija wrote:
Vi niste normalni. :-D

Potrebna je posebna sorta covjeka koji voli (i moze) da drzi kafanu. Poznajem jednog takvog, privatni zivot mu je sjeban do maksimale, zena mu zavrsila u zatvoru, djeca mu haos, a on voli zajebat' i prevarit' vise nego se hljeba najest'. Kicme nema, a sve i svasta se vrti oko kafane.
Upravo tako. Ta dvojica taldzija su taj profil ljudi, privatnih zivota skoro i da nemaju. Jedan je u nesretnom braku, skace sa klinke na klinku koje dolaze u tu kafanu. Djeci je bankomat, ni ne znaju za njega maltene.

Drugi je radoholicar, on vecinu posla iznosi na ledjima, popunjava knjigu sanka, narudzbenice, ide po robu, uleti konobarima kao ispomoc.... Ali ni kuceta ni maceta, nit jarana nit zenske mimo te kafane on nema. Bjezi ba...Gledao sam njih dvojicu i uvidio sta me ceka nastavim li. :roll:
moonca

#135 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by moonca »

Nije sve tako .

Restoran je posebna zabava sa dosta rada. Jedini problem u Americi je radna snaga u kuhinji.

Upoznala sam covjeka iz Vogosce ima ovaj restoran u Njemackoj -vrh.

http://www.mezzo-restaurant.de/en/index.php
Fudo387

#136 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

moonca wrote:Nije sve tako .

Restoran je posebna zabava sa dosta rada. Jedini problem u Americi je radna snaga u kuhinji.

Dolaze li kod tebe crnci u restoran? :D
moonca

#137 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by moonca »

Fudo387 wrote:

:?
Restoran je javni prostor.
Fudo387

#138 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

moonca wrote:
Fudo387 wrote:

:?
Restoran je javni prostor.
Ma nije to, al’ nema veze.
Samo, moram te pohvaliti, dobro ti to radis.
moonca

#139 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by moonca »

:hmpf:

A sta je 'TO'. :-)

Ne radim vise--ali, restoran je dobar biznis.
No, hvala.
512MB

#140 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by 512MB »

Fudo387 wrote:
almir90 wrote:
Fudo387 wrote:
Kako mislis ako neko trazi jeftinu investiciju da ima puno boljih opcija?
Na Zapadu?
Pričamo o proizvodnji proizvoda osmišljenih u nekoj od bogatih država, komapnija koja ima sjedište na Zapadu, radi distribuciju na Zapadu; i taži samo kako da taj proizvod proizvede jeftinije nego na Zapadu. Takvi imaju puno bolji opcija od BiH, dovoljno je samo Kinu spomenuti.
Kod nekih stvari bitan je i kvalitet.
Bosna ima poprilicno obrazovano stanovnistvo u odnosu na te znj zemlje. Generalno smo vrijedniji i pametniji od vecine stanovnika ove Planete.
Nek sam i ovaj vic procito :lol:
seldzuk

#141 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by seldzuk »

vivaldi wrote: jebo i bingo i konzum i tropic. za domacu ekonomiju bi bilo najbolje da dodje strani lanac i da se 2-3 domace kompanije ubace u njihov distributivni lanac pa trziste kalesije, kalnovika i zepca zamjene rafovima u hamburgu, becu, dablinu..
Iskustva u BiH su upravo suprotna. Koji je to strani lanac kod nas podsticao domaću proizvodnju?
seldzuk

#142 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by seldzuk »

uglavnomja wrote:
seldzuk wrote:
exliberal-ex wrote:Tema je glupa....svaka dijaspora salje nazad jer su im ostale familje tamo..i to se odnosi i na meksikance, indijce,kineze,italijane...po cemu je onda bosanska dijaspora drugacija ili treba da bude drugacija

ja mislim da oakvile gura ovu pricu jer prema njemu ispade da bosnjaci saljuci pare svojim familjama izdrzavaju srbe i rs...a to je onda druga prica
Slazem se. KS je vec ekonomski jaci od citave RS. Zasto proces okretati u suprotnom smijeru?

zanimljiva matematika kod tebe, kako si dosao do tog podatka?

Budžet Kantona Sarajevo za 2017. godinu iznosi
712.379.300 KM

a peceja:

БУЏЕТСКИ ПРИХОДИ
2.591.065.300

--------------
drugo, ocito da niko ne cita duze od 2 reda :-) ali vazno je razglabati nesto razglabljano bar 1000 puta

ne radi se o parama dijaspore, radi se o platama, i to bruto, ljudi-gastarbajtera koji rade na ugovor vani.

radnicke doznake nnisu ono sto salju djeca roditeljima.

sama rijec kaze, doznaka je zakonska obaveza po ugovoru.

dijaspora salje puno, puno manje para nego sto je u ovom tesktu navedeno
Pardon, pobrkao sam nešto.
Ali i dalje mislim da dijaspora šalje značajna sredstva, jer je pokrivenost uvoza izvozom tek prešla 60%. Tako da se razlika nadoknađuje MMF-ovim kreditima i dijasporskim novcem, onoliko koliko se nadoknađuje.
seldzuk

#143 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by seldzuk »

oakville wrote:
seldzuk wrote:
oakville wrote:
Iz tvog pitanja proizilazi da novac dijaspore održava politički sistem u životu, jel tako? Ako je tako, od svakih 100KM marke potrošenih u PDV sistemu u BiH, Republika Srpska dobija otprilike 6KM direktno, a nekih 30KM indirektno (kada uračunaš broj kadrova iz RS-a koji su zaposleni u "zajedničkim institucijama", razna osiguranja depozita gdje se iz FBIH plaća srpski lopovluk s bankama itd).

100 maraka potrošenih u BiH je 30 maraka za RS, i vjerovatno nekih 20-30 KM za HDZ unutar FBiH, pa onda na nivou BiH :D Tako da nemaj brige, RSu i HDZu BiH dijaspora, što u najvećem broju znači bošnjačka dijaspora dodje kao besplatan izvor finansiranja, ne moraš ni ulagati u njeno održanje, sama daje novac. :mrgreen:
Neka dijasporci kada dodju u BiH kupuju u Bingu i ne ulaze u kladionice i problem rijesen. Ovo se rjesava drugim sredstvima: politickim pritiskom da se stvari promijene.
Za kladionice ok, ali što bi kupovali u Bingu - i on finansira postojeći sistem i guli one jadne kasirke s 12 sati rada za 480KM?
Treba izmisliti skroz paralelni ekonomski sistem - ništa računi, PDV, i ostalo, zašto finansirati politički sistem koji ti je radio i radi i o glavi i o džepu. Nego sve direktno, bez posrednika, plaćanje momentalno, na staromodni način, u kešu. Arizona 2018 :D
A ko bi vodio taj alternativni sistem? To više liči na anarhiju, a ne znam da je anarhija negdje samu sebe uredila.
vivaldi

#144 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by vivaldi »

seldzuk wrote:
vivaldi wrote: jebo i bingo i konzum i tropic. za domacu ekonomiju bi bilo najbolje da dodje strani lanac i da se 2-3 domace kompanije ubace u njihov distributivni lanac pa trziste kalesije, kalnovika i zepca zamjene rafovima u hamburgu, becu, dablinu..
Iskustva u BiH su upravo suprotna. Koji je to strani lanac kod nas podsticao domaću proizvodnju?
iskustva nisu suprotna nego ih uopste nema osim konzuma koji je regionalni,a ne evropski igrac.

ali cak i takav konzum je imao nesto sto nema bingo ni ostali domaci lanci - izvoz
Koliko Konzum putem svojih poslovnica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji plasira bosanskohercegovačke proizvode u inozemstvu?

U prethodne dvije godine Konzum BiH putem Agrokorove maloprodajne mreže plasira bosanskohercegovačke proizvode na tržište regije. U prethodne dvije godine na ova tržišta plasirani su artikli u vrijednosti od skoro 200 miliona KM. Na policama Agrokorove maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Srbiji prisutno je skoro 1.000 artikala proizvedenih u Bosni i Hercegovini.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/adn ... /151229106

ali ja sam mislio na ozbiljnije igrace
Rast od 7 posto

IZVOZ KROZ MREŽU SPARA Domaći proizvođači, poput Gavrilovića i Cromarisa, lani plasirali 60 milijuna eura u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju
AUTOR:

Hina
OBJAVLJENO: 19.01.2017. u 13:23
s tim sto hrvatska ima problem da najvece i najbolje kompanije prehrambene industrije drzi agrokor pa se ne moze ocekivati da konkunrecija gura konzum.

mi imamo problem sto svako selo od 3 hiljade ljudi ima mljekaru, a svako selo od 10 hiljada ima i mesnu industriju. Mislim da nema zemlje na svijetu sa vise mljekara i MI po glavi stanovnika od bih. i naravno svi samo kukaju jer na mikro trzistu od 3 miliona kokuza se ne mogu razviti. nikad i nece.
escobar__

#145 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by escobar__ »

Obzirom na svakodnevnu pljuvačinu dijaspore od strane domaćih "autohtonih" vrsta, dijaspora da je pametna ne samo da ne bi potrošila marke u ovoj vukojebini, već nikad ovdje više nogom ne bi kročili.

A nek' marva priča šta hoće dok živi u šupku svijeta. :lol:
HAVANA

#146 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

Hvala.Jel ti lakse?
seldzuk

#147 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by seldzuk »

vivaldi wrote:
seldzuk wrote:
iskustva nisu suprotna nego ih uopste nema osim konzuma koji je regionalni,a ne evropski igrac.

ali cak i takav konzum je imao nesto sto nema bingo ni ostali domaci lanci - izvoz
Koliko Konzum putem svojih poslovnica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji plasira bosanskohercegovačke proizvode u inozemstvu?

U prethodne dvije godine Konzum BiH putem Agrokorove maloprodajne mreže plasira bosanskohercegovačke proizvode na tržište regije. U prethodne dvije godine na ova tržišta plasirani su artikli u vrijednosti od skoro 200 miliona KM. Na policama Agrokorove maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Srbiji prisutno je skoro 1.000 artikala proizvedenih u Bosni i Hercegovini.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/adn ... /151229106

ali ja sam mislio na ozbiljnije igrace
Rast od 7 posto

IZVOZ KROZ MREŽU SPARA Domaći proizvođači, poput Gavrilovića i Cromarisa, lani plasirali 60 milijuna eura u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju
AUTOR:

Hina
OBJAVLJENO: 19.01.2017. u 13:23
s tim sto hrvatska ima problem da najvece i najbolje kompanije prehrambene industrije drzi agrokor pa se ne moze ocekivati da konkunrecija gura konzum.

mi imamo problem sto svako selo od 3 hiljade ljudi ima mljekaru, a svako selo od 10 hiljada ima i mesnu industriju. Mislim da nema zemlje na svijetu sa vise mljekara i MI po glavi stanovnika od bih. i naravno svi samo kukaju jer na mikro trzistu od 3 miliona kokuza se ne mogu razviti. nikad i nece.
Molim Boga da nas sačuva i Konzumovog uvoza i izvoza. Kakav Konzumov izvoz? Samo ti se kaže: u godini 950 miliona prometa, 100 miliona izvoza. To je uvozna firma, ne izvozna.
A mliječni i mesni sektor, ako mogu da se razvijaju, neka se razvijaju.
vivaldi

#148 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by vivaldi »

seldzuk wrote:Molim Boga da nas sačuva i Konzumovog uvoza i izvoza. Kakav Konzumov izvoz? Samo ti se kaže: u godini 950 miliona prometa, 100 miliona izvoza. To je uvozna firma, ne izvozna.A mliječni i mesni sektor, ako mogu da se razvijaju, neka se razvijaju.
ne razumijem sta ti nije jasno? konzum je izvozio prije svega proizode fabrika koje je kupio u bih, ko sto je radio i sa proizvodima iz svojih fabrika u hrvatskoj i srbiji.

a sto se tice uvoza, naravno da je prije svega uvozna firma ko i svaki trgovacki lanac svugdje u svijetu. zato sam juce i komentarisao bingo jer se kod nas sva prica na to svela zadnje 2 godine. jebes granape. nisu svabe ni ameri postali giganti zbof lidla i wallmarta. nije problem ove zemlje ni danas ni prije 20 godina bio to sto se nema gdje kupiti milka cokolada vec sto se nema 2 marke da se kupi.

nama treba industrija jer ona pravi pare i izvoz.

najrazvijenije zemlje danas pogone inovacije, ali ne treba pretjerivati. zato je nama reindustrijalizacija prijeko potrebna
seldzuk

#149 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by seldzuk »

vivaldi wrote:
seldzuk wrote:Molim Boga da nas sačuva i Konzumovog uvoza i izvoza. Kakav Konzumov izvoz? Samo ti se kaže: u godini 950 miliona prometa, 100 miliona izvoza. To je uvozna firma, ne izvozna.A mliječni i mesni sektor, ako mogu da se razvijaju, neka se razvijaju.
ne razumijem sta ti nije jasno? konzum je izvozio prije svega proizode fabrika koje je kupio u bih, ko sto je radio i sa proizvodima iz svojih fabrika u hrvatskoj i srbiji.

a sto se tice uvoza, naravno da je prije svega uvozna firma ko i svaki trgovacki lanac svugdje u svijetu. zato sam juce i komentarisao bingo jer se kod nas sva prica na to svela zadnje 2 godine. jebes granape. nisu svabe ni ameri postali giganti zbof lidla i wallmarta. nije problem ove zemlje ni danas ni prije 20 godina bio to sto se nema gdje kupiti milka cokolada vec sto se nema 2 marke da se kupi.

nama treba industrija jer ona pravi pare i izvoz.

najrazvijenije zemlje danas pogone inovacije, ali ne treba pretjerivati. zato je nama reindustrijalizacija prijeko potrebna
Ni ja ne razumijem šta tebi nije jasno. Na Bingovim policima je mnogo više bh. proizvoda nego što je ikad bilo na Konzumovim. :bih:
vivaldi

#150 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by vivaldi »

seldzuk wrote:Ni ja ne razumijem šta tebi nije jasno. Na Bingovim policima je mnogo više bh. proizvoda nego što je ikad bilo na Konzumovim.
pa jeste nesto, ja to uopste ne sporim, mada kada se uracuna konzumov izvoz to nije neka razlika. ali generalno mislim da spas treba traziti u durgom smjeru kao sto sam vec napisao.
Post Reply