Zasto dijaspora glasa?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
danas

#51 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by danas »

ahuseino wrote:Ja sam za to da dijaspora izabere specijalnog izaslanika u vladi i da to bude siva eminencija.

:evil: :evil:

ili kao sto je bilo u hrvatskoj, da ima odredjeni broj mjesta u parlamentu za dijasporu (ili kako li je vec organizovano, ne sjecam se)...
ja mislim, izbila bi revolucija iste sekunde u bosni :D ne smeta muji sto mu srbi iz hrvatske zive i glasaju u banja luci, ne smeta mu RS iza brda, ne smeta mile, ne smetaju balijski ublehasi koji su pokrali sto se pokrasti moze, i budzasto rasprodali sto se prodati moze... al' da im dodje dijaspora da im pametuje i 'kroji im politiku' pa mislim, bilo bi mrtivh glava :lol:

:run:
Dwndler

#52 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Dwndler »

Dwndler wrote:Nemam se namjeru vracati, ali sama pomisao da cinjenica sto ja imam pravo glasa i koristim ga, dovodi do mucnine i stvara kiselinu u zeludcu kod ljudi koji zive u mom gradu, razvlaci moje usne u smijeh :D :D
Malo je razlika izmedju ljudi koji su otisli poslije rata, trbuhom za kruhom i ljudi koji su otjerani iz svojih gradova.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

o kojim je razlikama rijec :?:
Pa ovi sto odose poslije rata su u biti kao sto rekoh isli trbuhom za kruhom, tj. niko ih fizicki nije tjerao iz njihovih kuca,dok su ovi drugi izbjeglice i prognana lica (iako fakat ne kontam razliku izmedju ta dva pojma), znaci ljudi koje je neko natjerao da odu iz svojih kuca,a bogami i stanova.
ljubav_aha

#53 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by ljubav_aha »

Dwndler wrote:
Dwndler wrote:Nemam se namjeru vracati, ali sama pomisao da cinjenica sto ja imam pravo glasa i koristim ga, dovodi do mucnine i stvara kiselinu u zeludcu kod ljudi koji zive u mom gradu, razvlaci moje usne u smijeh :D :D
Malo je razlika izmedju ljudi koji su otisli poslije rata, trbuhom za kruhom i ljudi koji su otjerani iz svojih gradova.

Pa ovi sto odose poslije rata su u biti kao sto rekoh isli trbuhom za kruhom, tj. niko ih fizicki nije tjerao iz njihovih kuca,dok su ovi drugi izbjeglice i prognana lica (iako fakat ne kontam razliku izmedju ta dva pojma), znaci ljudi koje je neko natjerao da odu iz svojih kuca,a bogami i stanova.
postoje nijanse razlicitosti u terminima izbjeglica i prognanik

inace,pitanje sam postavila iz sasvim drugog razloga,no ocevidno nije bilo napisano sa preptpostavljenom namjerom
mofo33

#54 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by mofo33 »

ljubav_aha wrote:
Dwndler wrote:

postoje nijanse razlicitosti u terminima izbjeglica i prognanik

inace,pitanje sam postavila iz sasvim drugog razloga,no ocevidno nije bilo napisano sa preptpostavljenom namjerom
Ma daj ti sad malo o nijansama :-)
U vrijeme frke se je bjezalo za spas glave jednostavno.
Rat je zavrsen, danas se dijelimo na "prognanike" iskljucivo iz politickih ili iz ekonomskih razloga,
ako se ne prepoznajete ni u jednoj od dvije kategorije...lako je lagati druge, a je malo teze lagati samog sebe!;
Ako vam bosanska ekonomija nije na nivou koju zelite,izvolite se vratiti tamo sa vasim velikim sposobnostima
i kapacitetom pomoci vasoj dragoj drzavi,jeli.
Ako vam politicki ne odgovara, eh pa sjedite fino tamo gdje vam je bolje politicki i batalite pricu sa "pravom"
mijesati se u tudja posla i suplje pametovati o vasem fiktivnom zivotu u Bosni.
Sa jednom guzicom se ne moze na dvije stolice sjediti,mislim.

P.S. Da naglasim, ne zivim u Bosni,ali cu se vjerovatno vratiti jednog dana tamo, mozda cak i prije nekih velikih
patriota :mrgreen: a glasacu tek kad budem zivjela tamo!
S.T.H

#55 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by S.T.H »

ja ne glasam....Da budem iskrena niti znam za koga da glasam ni za koga se moze glasati ni nista...i sta cu se ja sada praviti pametna odavde i lafo glasati ... mozda jednog dana kad i ako se vratim u BiH da cu glasati... trenutno glasam u zemlji u kojoj zivim GO OBAMA!!!!
samson

#56 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by samson »

ja pratim situaciju i sve ali neglasam
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#57 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Dado dijasporitus »

EI Presidente wrote:Zato sto sam Bosanac, bez obzira gdje zivim. Zato sto su mi u Bosni roditelji, buraz, rodjaci, prijatelji. Zato sto mi je stalo da demokratski proces u BIH zazivi 100%, i da zivot postane kvalitetniji. Zato sto sam bio tamo odrastao, prezivio rat, radio i doprinosio poslije rata. Zasto ne bih glasao, ako na to imam pravo? To gdje i kako zivim sada nema nikakve veze s mojim osjecajima, stavovima, i zeljama, kad je BIH u pitanju.
Potpisujem i da dodam da ovdje gdje sam uvijek cu biti stranac i kad bi imao ekonomsku stimulaciju da se vratim (citaj, jednako dobro placen posao i perspektivu) vratio bih se sutra. Glasam ne zato sto sam patriota vec zato sto zelim da BiH stane na svoje noge ekonomski da i sam imam izbor da se jednom i vratim. To sto neki iz dijaspore glasaju po nacionalnom kljucu, a mislim da ih ima sve manje kako nova generacija preuzima vecinu, ponajmanje igra samoj dijaspori u korist i vjerujem da mnogi u dijaspori to sve vise vide. Problem sa novom generacijom u dijaspori je najvise sto ne glasaju ali cini mi se da je isti problem i u BiH.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:57, edited 1 time in total.
Kurt_Kombajn

#59 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Kurt_Kombajn »

Ne iskoristiti pravo na glasanje poslednji je korak etnickog ciscenja.

s tim sto postoji ogromna razlika - sve korake prije ti naprave drugi, ovaj poslednji napravis samome sebi. pobiju, popljackaju, protjeraju i nadaju se da se vise nikada neces vratiti, da ces nestati, da te nece biti. onda im ti ispunis taj san - ne dodjes na glasanje. nema te, ne postojis.

svaki put pred glasanje sjetim se ciganskih cergi u drugom svjetskom ratu. nacisti su im dijelili cokolade, te su ovi s pjesmom isli u gasne komore.

a prica o glupom bosancu nije mit. to je susta istina.
pustopoljina

#60 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by pustopoljina »

onaj sto pita sto dijaspora glasa (ne da mi se citati),ako to misli u smislu-ne bi on dozvolio da dijaspora glasa...ne bih da kunem,ali je supljoglavac zasluzio...koliko plitak trebas biti da postavis to glupo pitanje? jedan od onih sto staljina svecem hoce proglasiti?!
Eme

#61 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Eme »

EI Presidente wrote:Zato sto sam Bosanac, bez obzira gdje zivim. Zato sto su mi u Bosni roditelji, buraz, rodjaci, prijatelji. Zato sto mi je stalo da demokratski proces u BIH zazivi 100%, i da zivot postane kvalitetniji. Zato sto sam bio tamo odrastao, prezivio rat, radio i doprinosio poslije rata. Zasto ne bih glasao, ako na to imam pravo? To gdje i kako zivim sada nema nikakve veze s mojim osjecajima, stavovima, i zeljama, kad je BIH u pitanju.
:thumbup:
posto vec zivim preko 30 godina u drugoj zemlji i do danas nisam potrazio drugi pasos,nego jos putujem kroz cjeli svjet sa bosanskim pasosom i provodim nekoliko vremena ispred nekih ambasada da dobijem vize za poslovna putovanja !!! zato sto placam za pasos preko 200 Franaka i moram trpiti neke NE skolovane ljude u nasim ambasadama, koji se ponasaju ko da su oni otkrili Evropu , i to mi daje pravo za glasanje !
pustopoljina

#62 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by pustopoljina »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080807048

a da se vi odlucite malo???
mofo33

#63 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by mofo33 »

ostati na sigurnom debele guze :lol:
šega

#64 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by šega »

postavljam pitanje dijasporcima:
"Vi kao naljutite se na nas domicile (zbog našeg gastritisa - radi vašeg glasanja)i dogovorite se da glasate za Dodika i...
mi ga pušimo ,a vaše guzice uživaju. Šta onda?
TheGodfather

#65 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by TheGodfather »

Zasto dijaspora glasa?
O tome se moze dosta pricati. Mislim hajd ok je, neka glasaju, ako im je toliko stalo. Da sam i ja u dijaspori, vjerovatno bih i ja htjela da glasam. Ali ne znam da li je to ispravno. Nekome ko ne zivi u odredjenoj drzavi, dati da glasa, i da odlucuje o vlasti u toj istoj drzavi u kojoj ne zivi. Vjerovatno vecinu ljudi koji su otisli boli briga sta se ovamo desava, ali opet ima i onih kojima je stalo. Meni iskreno, nikad nece biti jasno, kako (uzimam primjer) neko ko zivi u BiH, npr neko ko je Hrvat, moze glasati na izborima u Hrvatskoj. Taj neko nije dijaspora, niti je ikad zivio u HR niti bilo sta slicno. A opet oni se pitaju. Sad nemoj da me neko pogresno razumije, da je nesto protiv nekog naroda. Ni slucajno. Samo da se ja pitam, toga ne bi bilo.
mofo33

#66 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by mofo33 »

problem je sto vecina dijasporaca nema drugo drzavljanstvo osim bosanskog,
nema prava birati vladu u drzavi kojoj zive
pa se izzivljavaju po ambasadama :-) da im se cuje sitni,promukli (podmukli?) glas
Santos

#67 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Santos »

E moja mahaluso.Kolko si paglu vidi se po tvom pitanju,a da znas kolko su pametnije ove zene na zapadu od tebe i da te je negdje ubacit medzu 5 evropskih zena nebi jadna usta otvorila,jer bi se sjebala niko neprica o dijaspori i ostalim glupostima kojim je jedna Sarajevska dama opcinjena.Idi uzmi neku knjigu citaj mozda sta i naucis.
mofo33

#68 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by mofo33 »

Santos wrote:E moja mahaluso.Kolko si paglu vidi se po tvom pitanju,a da znas kolko su pametnije ove zene na zapadu od tebe i da te je negdje ubacit medzu 5 evropskih zena nebi jadna usta otvorila,jer bi se sjebala niko neprica o dijaspori i ostalim glupostima kojim je jedna Sarajevska dama opcinjena.Idi uzmi neku knjigu citaj mozda sta i naucis.
da si ti malo pametniji, shvatio bi da ja decenijama vec nisam u mahali :razz:
nego, ne rece nam tvoje razloge za glasanje?
kockica_kockica

#69 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by kockica_kockica »

Santos wrote:E moja mahaluso.Kolko si paglu vidi se po tvom pitanju,a da znas kolko su pametnije ove zene na zapadu od tebe i da te je negdje ubacit medzu 5 evropskih zena nebi jadna usta otvorila,jer bi se sjebala niko neprica o dijaspori i ostalim glupostima kojim je jedna Sarajevska dama opcinjena.Idi uzmi neku knjigu citaj mozda sta i naucis.

ne vrijedjaj je ako ne znas nista pametnije napisati bolje suti :zoka:

na temu zivim u Bosni i ne glasam ni za koga sve je to isto sr..je drugo pakovanje ... bio u SDA pa preselio u SDP pa svi nahrupili glasati za njega... HDZ se podijelio zbog nedopstatka pameti u glavi... mozda da nam dodje kakav pametan covjek koji nije ni uz jednu stranku mozda ali samo mozda bih glasala za njega.. ovako sve je to preljevanje iz supljeg u prazno...

ni meni nije jasno to glasanje dijaspore.. vecinom glasaju "za svoje" ko god oni bili a to sto je zemlja od tih "njihovih" u dreku to njih ne boli jer ipak ne zive tu :oops:
Santos

#70 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Santos »

Ja glasam u zemlji u kojoj zivim.Imam njihovo drzavljanstvo i glasam na njihovim opstinskim izborima.Za BiH ne glasam jer me je ta zemlja izdala,razocarala i tamo dolazim kao strani drzavljanin.Nista mi netreba od te zemlje ali ovakvi kao ti nemozes zabranit ljudima iz Srebrenice,Prijedora i ostalih gradova da ljudi glasaju ako hoce i ko si ti da tebi neko objasnjava na provokativno pitanje zasto glasate.A zivila ili ne zivila u mahali zna se dobro da mahalusa ostaje ono sto jeste a razlog je jednostavan.Tvoje pitanje je glupo pogotovo za za zensku osobu.
pjega

#71 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by pjega »

Santos wrote:Ja glasam u zemlji u kojoj zivim.Imam njihovo drzavljanstvo i glasam na njihovim opstinskim izborima.Za BiH ne glasam jer me je ta zemlja izdala,razocarala i tamo dolazim kao strani drzavljanin.Nista mi netreba od te zemlje ali ovakvi kao ti nemozes zabranit ljudima iz Srebrenice,Prijedora i ostalih gradova da ljudi glasaju ako hoce i ko si ti da tebi neko objasnjava na provokativno pitanje zasto glasate.A zivila ili ne zivila u mahali zna se dobro da mahalusa ostaje ono sto jeste a razlog je jednostavan.Tvoje pitanje je glupo pogotovo za za zensku osobu.
Cek, zar ti nisi onaj sto se htjede vratiti kroz proces remigracije? :?
Spliff.Master

#72 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Spliff.Master »

Kurt_Kombajn wrote:Ne iskoristiti pravo na glasanje poslednji je korak etnickog ciscenja.[/b]

s tim sto postoji ogromna razlika - sve korake prije ti naprave drugi, ovaj poslednji napravis samome sebi. pobiju, popljackaju, protjeraju i nadaju se da se vise nikada neces vratiti, da ces nestati, da te nece biti. onda im ti ispunis taj san - ne dodjes na glasanje. nema te, ne postojis.

svaki put pred glasanje sjetim se ciganskih cergi u drugom svjetskom ratu. nacisti su im dijelili cokolade, te su ovi s pjesmom isli u gasne komore.

a prica o glupom bosancu nije mit. to je susta istina.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
LAIBACH KUNST

#73 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by LAIBACH KUNST »

zambaklija wrote:Glasamo iz nekog hebenog moralnog i "patriotskog" razloga i naravno uvjek za SDA (većina),haj znaj ga šo. :run:
Pa baš zbog toga što ne živite u BiH i odluke koje dvojac (sa više kormilara) SDA-SBiH donosi ne utiču direktno na vaše živote!!!
Amela

#74 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Amela »

Nisam nikada do sada glasala, ali nesto kontam da bih stvarno trebala. Ne zato sto iskreno mislim da je to u redu, nego da ne bude da samo Bosnjaci ne glasaju jer tako to otprilike biva.
Kada pogledam kako pojedini pripadnici odredjenih nacija glasaju, a otisli iz "otadzbine" kada je jedino prevozno sredstvo bilo zaprega, prvi se dignu i glasaju :oops: fino mi muka i onda naravno i ja zelim da glasam. :bih:
mofo33

#75 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by mofo33 »

pjega wrote:
Santos wrote:Ja glasam u zemlji u kojoj zivim.Imam njihovo drzavljanstvo i glasam na njihovim opstinskim izborima.Za BiH ne glasam jer me je ta zemlja izdala,razocarala i tamo dolazim kao strani drzavljanin.Nista mi netreba od te zemlje ali ovakvi kao ti nemozes zabranit ljudima iz Srebrenice,Prijedora i ostalih gradova da ljudi glasaju ako hoce i ko si ti da tebi neko objasnjava na provokativno pitanje zasto glasate.A zivila ili ne zivila u mahali zna se dobro da mahalusa ostaje ono sto jeste a razlog je jednostavan.Tvoje pitanje je glupo pogotovo za za zensku osobu.
Cek, zar ti nisi onaj sto se htjede vratiti kroz proces remigracije? :?
pjego,duso,daj link,ljubim te,da vidimo kako se mahalas "procesira" ;-)
kako mi je puna kapa naroda koji je uzeo politicki azil,
a nastavlja krojiti sudbinu narodu u drzavi "koja ih je razocarala"
Post Reply