Prenj wrote:Grbavica70,
izgleda da i sam naslucujes da je oko ovih nasih krajeva proizvedeno (i jos se uvijek proizvodi) puno lazi i smutnje i da se mora biti zbilja pazljiv pri odgonetanju dogadjaja iz proslih ratova.
I zato cu i od tebe i ostalih uvijek traziti, od vjerodostojnih izvora, dobro potkrijepljene argumente, inace u raspravu ne vrijedi ni ulaziti.
Knjige same po sebi ne nose istinu, pogotovo one napisane o zadnjih 100 godina Balkana.
Misljenje ni o cemu ne moze biti zabetonirano ako se nadje kvalitetan dokaz koji ga moze poljuljati.
Ali pazi, KVALITETAN!!!
Naravno da je sve mutno i ne da samo naslucujem to, nego i znam da je sve mutno. Posto sam istoriju cetnika i njihovoj ulozi u II Sv. ratu vec odavno prezvakao i sa istomisljenicima a pogotovo sa neistomisljenicima iz moga naroda, vec odavno se interesujem za jedna drugi dogadjaj iz jos ranijeg perioda, a to je divljacka okupacija Srbije Crne Gore, kao i dikatorski rezim Kralja Karadjodjevica prema svojim najvjernijim ratnim saveznicima...I ono sto sam otkrio, prosto je zapanjujuce : Srbijanci su u krvi okupirali Crnu Goru, sto u istoriji nikada nije bilo zabiljezeno : da jedan saveznik okupira drugog !! I ne samo to, Crnogorcima je bilo zabranjeno nosenje Crnogorske kape, pravo na Crnogorsku crkvu ( ukinuta), pravo na istoriju...U Srpskoj istoriji pise da je prva Srpska drzava bila Nemanjicka a izbrisali su postojanje drzave Zete....koja je postajala dosta prije, itd, itd, Ima toga jos kamara a nebih da zloupotrebljavam prostor, jer to nije tema.
Dozvolices mi da ti kazem da nijedan od nas, nije imun na lazi, pa tako ni ja a ni ti, a pogotovo ne oni koji nisu ni tri knjige procitali u zivotu a da to nije bila skolska lektira. Jako je tesko doci do bilo koje istine, a istina sama sebi zna da zaboli, ma kakva ona bila...pogotovo ako se tice sopstvenog naroda. Zato neki i ne vole da kopaju po proslosti, iz straha da ih aveti iz tog perioda ne poklope kao zadnje papke i bace u kantu za smece sve ono u sta su decenijama cvrsto vjerovali. Nije lako priznati samom sebi da su nasi preci pocinili velika zla.
Imali smo prilike da vidimo u ratu sta je to medij kada je u sluzbi ratno-huskacke propagande i rijetko je tu ko ostao mentalno zdrav, jer su nas lagali 45 godina za vrijeme komunista, lagali su nas u ratu i lazu nas i dana danas...Kako otkriti istinu ? Citanjem svih novina i gledanjem svih televizija ? Radio sam to neprekidno i mada mi je to oduzelo mnogo vremena, tek sam uspio da nacnem vrh ledenog brijega i opet se nalazim kao govece, shvatajuci napokon da smo uvijek bili i ostali instrument velikih stranih politickih i vojnih sila za ostvarenje njihovih ciljeva...Obicne marionete, koje gura u rat svako ko pozeli...
Imamo mi jos godina i godina ispred nas da saznamo sta zelimo ali je pitanje da li imamo za to dovoljno vremena, da li zelimo i da li imamo dovoljno hrabrosti za to...Sto se mene tice, pristalica sam svake istine, pa makar me ona zviznula posred ove moje labrnje. Otud i moje pisanje u vezi II Sv. rata i normalno je da onaj koji ne poznaje dobro tu materiju, ne moze nista drugo ni da pomislis nego : "vidi ga cetnik, jebo mater svoju"...
I to ce mu biti najjaci argument.