Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
DonieBrasco

#1 Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by DonieBrasco »

Gledam po forumu i ne mogu da vjerujem da nema adekvatna tema vezano za zastitu kože od sunca tokom ljeta, suncanje, i sve vezano za isto.

Evo da pocnem ja prvi kao neko sa osjetljivom, atopijskom kožom sklonom dermatitisu, trazim adekvatnu dnevnu kremu da ima SPF, da hidrira, znaci krema za sunce zastitna, bitno mi za lice i vrat, ruke jer to mi je otkriveno.

Ne nunžno klasicna krema za sunce koju bi mazao kao da sam na plaži na cijelo tijelo, nego svakodneva tokom izlozenosti suncu.

Hajde da podjelimo iskustva, savjete, i tako to sve vezano za ovu temu. Ozbiljna je tema u pitanju i svakome ovo treba.

ImageImage

U apoteci su mi ovu preporucili (bez obzira na cijenu), rekli mi da ima neke minerale koji su dobri za atopijsku kožu.

Sta vi koristite ili predlazete, iskustva, generalno su ove kreme skupe, razni brendovi i sastojci ...itd.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by konektovan »

La roche posay...skupe, ali vrh.
banjaluka078
Moderator

#4 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by banjaluka078 »

I mene zanima preporuka za kremu za lice sa SPF ili baš kremu za zaštitu od sunca, ali za kožu koja je sklona tome da se zamasti. Znače,nešto da matira i ne začepi pore.

A za more, godinama već, bet ijedne reklamacije, Sun Dance iz DM, sensitive linija. Nikad ni crvenila.
black

#5 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by black »

konektovan wrote: 13/05/2025 16:40 La roche posay...skupe, ali vrh.
La roche :thumbup:
meni od sunca se u zadnjih 10ak godina pojavi sitni osip koji svrbi, par tackica npr na nozi, traje par dana i nestane i tako u krug ali samo na moru..prije 2 god u apoteci monis u alti potrefim na tetu koja mi je preporucila la roche posay, znam da je smedja tuba a ne sjecam se jel ima jos neki naziv, ugl tu heftu na moru provedoh bez ceskanja :mrgreen: skupa jeste ali meni je pomogla. dobre su i ladival allergy..
holowey

#6 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by holowey »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 18:48 I mene zanima preporuka za kremu za lice sa SPF ili baš kremu za zaštitu od sunca, ali za kožu koja je sklona tome da se zamasti. Znače,nešto da matira i ne začepi pore.

A za more, godinama već, bet ijedne reklamacije, Sun Dance iz DM, sensitive linija. Nikad ni crvenila.
:thumbup:
dr_Evil

#7 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by dr_Evil »

Domaca kiselina nakon sto izgoris, a ako zelis da se rijesis i ostalih koznih oboljena u kiselu stavis malo i domaceg narezanog saransaka.
zubi

#8 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by zubi »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 18:48 I mene zanima preporuka za kremu za lice sa SPF ili baš kremu za zaštitu od sunca, ali za kožu koja je sklona tome da se zamasti. Znače,nešto da matira i ne začepi pore.

Meni je Avene zaista dobar, ganjam ga na snizenjima, cesto bude snizen 20-30%...

Nemam masnu kozu, ali imaju citavu liniju za zastitu masne koze - Cleanance, a evo sad je i na snizenju :-D

AVENE Cleanance Krema za zaštitu od sunca SPF50
https://apotekaweb.com/proizvod/avene-c ... pf50-50ml/

Sundance mi je odlican za lice i ovaj

SUNDANCE Protect+ serum za lice, SPF50+
https://www.dm-drogeriemarkt.ba/sundanc ... 85890.html

Nije skup, a meni dobro radi posao, preporuka...
no_sikiriki

#9 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by no_sikiriki »

black wrote: 13/05/2025 23:05
konektovan wrote: 13/05/2025 16:40 La roche posay...skupe, ali vrh.
La roche :thumbup:
meni od sunca se u zadnjih 10ak godina pojavi sitni osip koji svrbi, par tackica npr na nozi, traje par dana i nestane i tako u krug ali samo na moru..prije 2 god u apoteci monis u alti potrefim na tetu koja mi je preporucila la roche posay, znam da je smedja tuba a ne sjecam se jel ima jos neki naziv, ugl tu heftu na moru provedoh bez ceskanja :mrgreen: skupa jeste ali meni je pomogla. dobre su i ladival allergy..
Zna li iko koja je ovo tačno krema? Imam identičan problem zadnje 3 godine na moru, samo što kod mene ne bude samo par tačkica, i izludi me češanje i upropasti odmor...
black

#10 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by black »

no_sikiriki wrote: 16/05/2025 19:20
Zna li iko koja je ovo tačno krema? Imam identičan problem zadnje 3 godine na moru, samo što kod mene ne bude samo par tačkica, i izludi me češanje i upropasti odmor...
evo nasao sam, to je ova...a mozes probati i ladival za alergije imas kremu za suncanje i isti losion nakon suncanja, oboje sam koristio i obe rade posao, ali bez obzira na kremu nemoj puno se suncati, vec si trebala poceti piti beta karoten
https://www.mojaapoteka-webshop.net/pro ... 50-250-ml/

i ovo pomaze kad krene
Image
no_sikiriki

#11 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by no_sikiriki »

black wrote: 16/05/2025 19:52 [quote=no_sikiriki post_id=19882109 time=<a href="tel:1747416035">1747416035</a> user_id=241474]

evo nasao sam, to je ova...a mozes probati i ladival za alergije imas kremu za suncanje i isti losion nakon suncanja, oboje sam koristio i obe rade posao, ali bez obzira na kremu nemoj puno se suncati, vec si trebala poceti piti beta karoten
https://www.mojaapoteka-webshop.net/pro ... 50-250-ml/

i ovo pomaze kad krene
Image
[/quote]

Hvala ti puno, probam jednu od te dvije.
DonieBrasco

#12 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by DonieBrasco »

Image

Ja sam uzeo ove dvije, jednu platio drugu dobio na poklon.

Apoteka u Alti dole pored Binga ima popuste na La Roche i dobijete poklon u zavisnsoti sta kupite, i ostali brendovi su na popustu.
DonieBrasco

#13 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by DonieBrasco »

black wrote: 16/05/2025 19:52 i ovo pomaze kad krene
Image
Pomaze pri cemu tacno vidim da je kalciji (ili je neki specifican) a kazu da ne treba pretjerivati sa istim.
insaneinthebrain

#14 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by insaneinthebrain »

DonieBrasco wrote: 17/05/2025 18:06 Image

Ja sam uzeo ove dvije, jednu platio drugu dobio na poklon.

Apoteka u Alti dole pored Binga ima popuste na La Roche i dobijete poklon u zavisnsoti sta kupite, i ostali brendovi su na popustu.
koja je cijena
DonieBrasco

#15 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by DonieBrasco »

insaneinthebrain wrote: 17/05/2025 18:14 koja je cijena
Ova bijela hidratantna 40 KM na popustu 30 i nesto feninga, mlijetko - smeđa tu sam dobio na poklon ne znam cijenu.
black

#17 Re: Zaštita od sunca i sunčanje, kreme - SPF, kako sa kožom tokom ljeta ... All About

Post by black »

DonieBrasco wrote: 17/05/2025 18:08
Pomaze pri cemu tacno vidim da je kalciji (ili je neki specifican) a kazu da ne treba pretjerivati sa istim.
to rekoh @no_sikiriki da pomaze kada krene osip da svrbi. vidim danas u alti na ulazu promocija la roche krema
Post Reply