Zastava RS
- Arminovski
Nikome ovde ne smeta rs. Jednostavno igramo se flomasterima i bojicama. I to je demokratija. 
-
halo_ba
Borio se i Hitler, izborio se za Lebensraum...al' ne bi ni demokratija ni mirna Evropa.....no ga satjerase u misju rupu.giovaniI wrote:ne znam kome i zasto smeta RS,meni ne smeta,..borili se ljudi i izborili,sada demokratija i mirna Bosna,..ili to neko doziva nove ratove,kao da nam ih je malo bilo?
- Arminovski
Registriraj se npr na http://www.photobucket.com (crveno dugme). Onda mozes jenostavno da prebacis sliku sa svog kompjutera (upload). Nakon toga upises ovde link za tvoju sliku. Jednostavno.giovaniI wrote:ok,a kako da ubacim sliku u poruke ove?/
-
Goran_35
istoFratris wrote:Grb sa rukom koja drzi mac je puno stariji od Austrijanaca. Ja mislim da se prvi put pojavljuje u Fojnickom Grbovniku. Grbovnik je inaca donekle krivotvoren, jer nije iz 14. stoljeca kaok tvrdi, nego iz 16.Arminovski wrote: Zar nije to cetvrto polje znak koji nam je nametnut od austrijanaca? Ako jeste tako onda je to ista stvar kao ova plavo-zuta... Imas isto problem sto vezes samo Bosnjake za ljiljane sto istorijski nije tacno.
Evo i nekih ostalih grbova iz te knjige, ako nekog zanima http://www.fojnica.de/nas_izbor/muzej/g ... grbovi.htm
-
rockinfreakapotamus
#112 Re: Zastava RS
super, hajmo onda vratit ljiljane!atmel wrote:... Nadalje, činjenica koja se ističe u zahtjevu podnosioca, da je zastava korištena tokom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znači sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni.
što su ono ukinuli ljiljane???
- MuaDib
#113 Re: Zastava RS
Kažu previše su bosanski orjentirani, apsurd, a ova zastava danas isto reklama, pa je markentiški okrenuta prema Srbima i Hrvatima.rockinfreakapotamus wrote:super, hajmo onda vratit ljiljane!atmel wrote:... Nadalje, činjenica koja se ističe u zahtjevu podnosioca, da je zastava korištena tokom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znači sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni.
što su ono ukinuli ljiljane???
Ispade tako...
- Arminovski
Neko izgleda nije imao istoriju u osnovnoj...elvis007 wrote:bosnjaci nisu slaveni !
Sjedi. Jedinica!
- DrugaGimnazija
#117 STANI!!
Joj, ljudi, ubiste me s ovim kičom. Oči me bole od ove teme!!!
Kao prvo: Zastava BiH se NE MIJENJA. Dakle, svi prijedlozi tipa YU-zastava sa ljiljanima (koji apsurd!) se odbacuju.
Kao drugo: Takođe se ne mijenja grb BiH. Vidi pod brojem 1.
Kao treće: Mijenjaju se grb RS i FBiH, kao i zastava FBiH. te himna RS. Dakle, hajde da pričamo o mogućim dizajnima za zastavau FBiH i grbove RS i FBiH.
Moje mišljenje u vezi ovih budućih dizajna je da se treba držati "neutrale", tipa sadašnje B-H zastave i grba, eventualno s Evropskim elementima, te elementima iz državnih simbola. Ne znam kako će to na kraju sve izgledati, ali se iskreno nadam da neće biti srpskih, hrvatskih i bošnjačkih simbola nakrkanih u jedan grb, ili bilo šta u plavo-zeleno-crvenoj kombinaciji, pošto te boje nikako ne pašu zajedno. Grb sa 4 ocila, polumjesecom, zvijezdom i šahovnicom bi bila najveća perverzija ikad sastavljena u jedan znak. Radije bih pristao na prazan štit!
Alternativno rješenje (koje neće proći u RS) je da entiteti nemaju grbove, ni himne.
Kao prvo: Zastava BiH se NE MIJENJA. Dakle, svi prijedlozi tipa YU-zastava sa ljiljanima (koji apsurd!) se odbacuju.
Kao treće: Mijenjaju se grb RS i FBiH, kao i zastava FBiH. te himna RS. Dakle, hajde da pričamo o mogućim dizajnima za zastavau FBiH i grbove RS i FBiH.
Moje mišljenje u vezi ovih budućih dizajna je da se treba držati "neutrale", tipa sadašnje B-H zastave i grba, eventualno s Evropskim elementima, te elementima iz državnih simbola. Ne znam kako će to na kraju sve izgledati, ali se iskreno nadam da neće biti srpskih, hrvatskih i bošnjačkih simbola nakrkanih u jedan grb, ili bilo šta u plavo-zeleno-crvenoj kombinaciji, pošto te boje nikako ne pašu zajedno. Grb sa 4 ocila, polumjesecom, zvijezdom i šahovnicom bi bila najveća perverzija ikad sastavljena u jedan znak. Radije bih pristao na prazan štit!
Alternativno rješenje (koje neće proći u RS) je da entiteti nemaju grbove, ni himne.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ama prvo sto treba mijenjati je oxymoron od naziva Republika Srpska.
Kako ce se zvati - ne briga me, al' u nazivu nesmije biti Srpsko nista, il' treba udariti prijedlog da se Federacija nazove Demokratska Unija Katolika i Sunija.
Kad smo od Srpskog Capajeba dobili Istocnu Lukavicu onda i PC mora postati Macintosh or Apple. Vrijeme je da se krene!
Kako ce se zvati - ne briga me, al' u nazivu nesmije biti Srpsko nista, il' treba udariti prijedlog da se Federacija nazove Demokratska Unija Katolika i Sunija.
Kad smo od Srpskog Capajeba dobili Istocnu Lukavicu onda i PC mora postati Macintosh or Apple. Vrijeme je da se krene!
- sekiracija
Ja se nadam da ce na novi grb R.S. biti dodate usi naseg dicnog Suljage 
- Bosanac_21
Tako je, kuka i gotovoArminovski wrote:Neko izgleda nije imao istoriju u osnovnoj...elvis007 wrote:bosnjaci nisu slaveni !
Sjedi. Jedinica!
p.s. zalosno da pojedini ovako pametuju, a u stvarnosti su operisani od historije ili jos vise politike
- Fratris
Ono sto meni smeta kod simbola RS je da su identicni simbolima Srbije. I zastava i grb koliko ja vidim su potpuno iste. Ne smetaju mi simboli niti boje koje se tradicionalno smatraju Srpske, ali daj malo neke originalnosti. Meni se recimo svidja sta je Vojvodina napravila. Uzeli us boje, promijenili odnos velicine pruga, dodali zvjezdice, i elem nova zastava. Nemam nista protiv da ovi iz RS to naprave.
http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rs-vojvo.gif
- MuaDib
Tvoja ideja nije loša, šta misliš o ovoj zastavi.Fratris wrote:Ono sto meni smeta kod simbola RS je da su identicni simbolima Srbije. I zastava i grb koliko ja vidim su potpuno iste. Ne smetaju mi simboli niti boje koje se tradicionalno smatraju Srpske, ali daj malo neke originalnosti. Meni se recimo svidja sta je Vojvodina napravila. Uzeli us boje, promijenili odnos velicine pruga, dodali zvjezdice, i elem nova zastava. Nemam nista protiv da ovi iz RS to naprave.

Zastava RS vodoravna je crveno-plavo-bijela trobojnica u razmjeru 1:8:1. Na srednjoj plavoj traci se nalazi zlatni trokut koji označava pripadnost RS Bosni i Hercegovini i tri zvjezde koje predstavljaju tri konstitutivna naroda u RS, odnosno BIH.
Simbolika zastave,zastava se zasniva na srpskoj trobojnici i panslavenskim bojama, pošto je u Republici Srpskoj većinsko srpsko stanovništvo, a također konstitutivni narodi Bošnjaci i Hrvati pripadaju slavenskom kulturnom krugu.
- Arminovski
#123 Re: STANI!!
Pa brate ne gledaj. Niko te ne tjera da zavirujes ovamo.DrugaGimnazija wrote:Joj, ljudi, ubiste me s ovim kičom. Oči me bole od ove teme!!!
Svima je ovde jasno da se zastava BiH (ma kako ona absurdna i bila) nece mijenjati sto opet nikoga ne sprecava da ima misljenja kako bi ona trebala da izgleda. Onima kome se to ne svidja iz ovih ili onih razloga moze jednostavno da preskoci temu.
To stoji.Kao treće: Mijenjaju se grb RS i FBiH, kao i zastava FBiH. te himna RS. Dakle, hajde da pričamo o mogućim dizajnima za zastavau FBiH i grbove RS i FBiH.
Meni bi se to rjesenje najvise svidjalo. I slazem se potpuno.Alternativno rješenje (koje neće proći u RS) je da entiteti nemaju grbove, ni himne.
- MuaDib

A evo i prijedloga za zastavu Federacije.
Zastava FBiH vodoravna je zeleno-plavo-crvena trobojnica u razmjeru 1:8:1. Na srednjoj plavoj traci se nalazi zlatni trokut koji označava pripadnost Federacije BiH Bosni i Hercegovini i tri zvjezde koje predstavljaju tri konstitutivna naroda u FBiH, odnosno BIH. Zelana traka predstavlja bošnjake, a crvena hrvate pošto su oni većinsko stanovništvo u Federaciji.