zar smo stvarno takvi...

digger

#26 Re: zar smo stvarno takvi...

Post by digger »

Kurt_Kombajn wrote:
Od 300.000 Bosˇnjaka koliko zˇivi u Americi, samo se njih 2000 prijavilo za glasanje. Od milion raseljenih, samo je 27.468 gra?ana osjetilo patriotsku obavezu da glasanjem svjedocˇi svoje politicˇko prisustvo u BiH
...sta nam to govori? sa jedne strane, dijaspora se satra sa izljevima nostalgije, zeljni da jednom godisnje dodju "kuci", da pojedu cevape, zapale drinu i nalocu se sarajevske pive...da se ukratko, raspilave kao majmuni za rostiljom i usta punih bosne...
Prvo, ostavi nas dijasporce van svojih generalnih i uvredljivih zakljucaka.
Drugo, kada su izbori onda "lokalci" izadju negdje sa manje od 50% glasaca. Nije li tu mjesto da se traze rjesenja?
Trece, ja pojma nisam imao za ovakvu akciju ili akcije. Po tvome, trebao bih da sjedim 24 sata uz kompjuter i trazim da li ce negdje da se pojavi nekakav poziv za registraciju. Da se isto oglasavalo u lokalnim novinama u vecim gradovima, odziv bi vjerovatno bio drugaciji.
Bolje bi bilo da se cesce pogledas u ogledalo.
manijak1

Post by manijak1 »

Vi koji zivite tu imate puno pravo organizovati zivot u toj zemlji kako vama pase...mi ovamo mozemo misliti vako-nako ....ali vi ste ti koji to treba da sredite.... a i sredicete akobogda.
Koji entuzijazam pun lagodnih vizija :D nama ti jarane vazda nešto mora smetati :D kontare :? A da samo kao rijeka - jesmo :D nikako da počnemo teći uzvodno :D od ušća ka izvoru :D :D problema.
rei

Post by rei »

[ Stari:
Vi koji zivite tu imate puno pravo organizovati zivot u toj zemlji kako vama pase...mi ovamo mozemo misliti vako-nako ....ali vi ste ti koji to treba da sredite.... a i sredicete akobogda.[/quote]

slazem se ali mislim da onim ljudima koji su protjerani sa svojih ognjista ne treba oduzimati pravo da glasaju...
Stari

Post by Stari »

manijak1 wrote:
Vi koji zivite tu imate puno pravo organizovati zivot u toj zemlji kako vama pase...mi ovamo mozemo misliti vako-nako ....ali vi ste ti koji to treba da sredite.... a i sredicete akobogda.
Koji entuzijazam pun lagodnih vizija :D nama ti jarane vazda nešto mora smetati :D kontare :? A da samo kao rijeka - jesmo :D nikako da počnemo teći uzvodno :D od ušća ka izvoru :D :D problema.
Entuzijazam :? mislis ono polet...elan :? i tako to? E toga ti ja :D lipi moj :D nemam vise ni u .... :-? spavacoj sobi :-? kamoli na politickom planu. A sto se tice ovog sa rijekama....ne kontam metaforu....zar ne teku sve rijeke od izvora prema uscu.... samo Sana tece prema Bosanskom Novom. Ili ....vjerovatno se taj EPP bosanskohercegovackog textilnog giganta odavno vec ne prikazuje...dobro izvini onda.

A vizije ... e to imam...da dodjem jednom u to Sarajevo i jedem cevape, bureke i jahnije .... i pijem bozu (iz krigle od pola litre). Al eto sudeci po ovoj temi ....izgleda da je i to politicki nekorektno.

the
havetinja

Post by havetinja »

stari, ako ti sta znaci...meni je ovaj tvoj ...entuzijasticni..:D...odgovor, prvi takav koji ikad cuh od nekoga ko ne zivi ovdje...i potpuno korektan :wink:
Stari

Post by Stari »

CROCOP
doktore koji su radili kao tehnicari i jos uvijek rade kao tehnicari (izmedju ostalog peru guzice starim) a prije rata u YU su radili kao doktori, pa se ne zale
Vala ....mozes takvima preporuciti da se ako ikako mogu presele ovamo....nakon 1,5 godine dokvalifikacija....radice kao ljekari i uopste im nece biti lose u ovoj zemlji (Svedskoj). Ne znam ni jednog naseg ljekara (a obzirom da sam pocesto po bolnicama poznajem ih nazalost puno) koji je dosao sa ljekarskom diplomom i ovdje je bez posla ...ili radi kao bolnicar.

Sa advokatima, ekonomistima, ponekim inzinjerima, akademskim likovnim umjetnicima, filozofima, politicarima ....to sto ti opisujes jeste slucaj....ali ali ali...ljekarima....zaboravi to...ovdje svi rade i primaju plate duplo vece od recimo moje....i posla mogu naci gdje i kad god hoce.

Havetinjo....ne kontam sta si htio reci....nisi valjda bio u prilici da se upoznajes samo sa onim zajebanim dijelom dijaspore? Ja recimo poznajem odredjeni broj ljudi koji po tom pitanju razmisljaju isto ili slicno.
Post Reply