sabinna_ba wrote:DUSU POVECAVAMO LJUBAVLJU PREMA NECEMU A VASE SU TAKO SITNE U OVOM SLUCAJU....ZABORAVILI STE DA JEDINO TO NOSIMO SA SOBOM??? DALI VOLITE SVOJ NAROD UOPSTE?????? VOLITE LI PORIJEKLO???
IMATE LI DOSTOJANSTAVA PREMA SVOJIM PRECIM???? JEL VAS STID????????
ZENA SAM ALI CU OPSOVATI I MOLIM VAS OPROSTITE MI ALI
JEBALE VAS PARE !!!!!!!
Sabinna_ba, ja licno cijenim narod jako. Svih 7 milijardi. Ne volim Bosance ni Srbe nista vise nego Hrvate, Engleze, Turke, Afganistance itd. Zasto bih voljela nepoznatu osobu Bosanca više nego nepoznatu osobu Japanca? Ta prica o nacionalnom jedinstvu, ljubavi prema svom narodu, to sve samo ide na ruku vlastodrscima. Voljenje, u pravom smislu rijeci, je moguce samo prema nekolicini ljudi, porodici i prijateljima. Euforija koja zahvata po nacionalnom kljucu je zabavna na Svjetskim prvenstvima, tekmama, ali je pogubna u svemu ostalom. Milioni ljudi su izginuli zbog nacionalnosti, milioni u ime kraljeva, Crkve, opcenito vjere, milioni umiru zbog gladi i svojih drzava. Otkako je svijeta i vijeka
LJUDI GINU ZBOG GLUPOSTI KOJE IM NAMECU DRUGI. Ovo su rijeci koje treba galamiti, a ne taj tvoj foluska patriotizam. Ti ljudi, koji su odlazili u smrt zbog drugih, su konformisane osobe ili zrtve okolnosti. Kod nas su mnogi zaginuli braneci sebe, ognjiste, porodicu i to je drugo. Oni nisu pristali da budu kolateralna zrtva tudjih interesa. No, cak su i oni zrtve tudjih interesa, posredno. Ti ljudi nisu trebali biti dovedeni u situaciju da se moraju braniti, zato i postoje politicari da pronadju mirno rjesenje. Ideal je uvijek samo: Mirna Bosna. Svako rjesenje koje se kosi sa mirnom Bosnom za Bosnu ne valja. Ako je 1992. to znacilo ostati u krnjoj Jugi do daljnjeg, dok se ne nadje kompromis, onda je to bilo rjesenje. Ne razlaz sad ili odmah. Mi smo jedan dan ovdje u Sarajevu bili sigurni da rata nece biti a onda je preko noci zapucalo i sve nas zateklo. Sta je to nego stavljanje naroda pred svrsen cin, pa su i mnogi ubijedjeni pacifisti i bratski Jugosloveni morali ratovati.
Dostojanstvo prema precima! Pa stvarno... prvo, preci su mrtvi. Drugo, mi smo ljudi za sebe, oni su bili za sebe. Ni oni se nama nisu opravdavali za svoje postupke. Trece, i preci bi vjerovatno voljeli da potomci zive dobro, a ne da ginu za drzavu. Cetvrto, nije nasa duznost da mislimo o mrtvim precima nego o zivim potomcima kojima u nasljedje ostavljamo losu zemlju i zagadjenu planetu. Ti si ocito jos jako mlada i imas neke ideale, ali tvoji ideali su proizisli iz indoktrinacije u koju si, kao i svi mi, ubacena odmah po rodjenju. Neki u tome ostanu cijeli zivot, neki se trgnu i pocnu misliti o sebi, pri sebi, ali bukvalno: moras biti pri sebi, priseban da ne dozvolis da te uvuku u svoje ideologije. Nece drzava sutra nahraniti tvoj porod, nego ti svojim mukotrpnim radom. Tvom djetetu vise vrijede zivi roditelji nego dostojanstvo predaka. A da li je politicarima stalo do tog dostojanstva? Zasto oni dozvoljavaju da ispada da su hiljade poginule uzalud? Ovo
Jebale vas pare izvoli reci stranki za koju glasas, draga. Ne meni i slicnima, jer mi nemamo dovoljno para da nas stignu pojebati, sve sto nabacimo odmah i potrosimo, za goli opstanak. Zapravo, vecina i ne vidi pare, stalno je u minusu na tekucem racunu.
Sto se tice nasega porijekla, realno, onda priznaj i da su ti Srbi iz Srpske braca. Sa sve Dodikom. Svi smo mi zajedno dosli na Balkan i daljnji smo si rodjaci. Sigurna sam da bi Dodik ohanuo sa secesijskim storijama za laku noc RSu kada bi iz Federacije ohanuli s napadima na njega. Metenje pred svojim dvoristem sistem. Ne treba ga ni hvaliti, ali ga fakat treba pustiti da se sam ispuse s vremenom, kao balon. Jer njemu ti napadi idu na ruku da dobije izbore, ali nicija nije do zore sjala pa nece ni on duze od narodnog trpljenja. Cak i da dobije ponovo izbore jedino rjesenje da u Srpskoj zavlada neko pomirljiviji s Bosnom je da se iduce 4 godine mete ovdje, a onda na iducim izborima narod ga tamo sam mijenja jer zavidi Federaciji na uspjehu.
Priorat bravo!