Zar je ovo polozaj zene u krscanstvu

Rasprave o vjerskim temama.
stella_k

Post by stella_k »

danas wrote:
danas wrote:ovo su ti sve protestantkinje :D njih nije palilo :D na lomaci :D
i daje im da radU :D i da koriste kontracepcijU :D i da se razvedU :D

PS a sta sad ja treba da uradim? da okacim sliku recimo tansu ciller?
makar je zasluzila svoju poziciju, a nije je nasljedila od babe ko ove princeze. :-?
PPS i nemoj da ti pocnem kaciti :D slike perzijskih princeza soraye (po kojoj mal' ne dobih ime :D ) :D ili kraljice noor :D ili nakih sultanija :D
Ma haj draga...da malo uljepsamo ove stranice....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

stella_k wrote:
danas wrote:
danas wrote:ovo su ti sve protestantkinje :D njih nije palilo :D na lomaci :D
i daje im da radU :D i da koriste kontracepcijU :D i da se razvedU :D

PS a sta sad ja treba da uradim? da okacim sliku recimo tansu ciller?
makar je zasluzila svoju poziciju, a nije je nasljedila od babe ko ove princeze. :-?
PPS i nemoj da ti pocnem kaciti :D slike perzijskih princeza soraye (po kojoj mal' ne dobih ime :D ) :D ili kraljice noor :D ili nakih sultanija :D
Ma haj draga...da malo uljepsamo ove stranice....
jest i treba...
kad ste "uljepsali" onu o polozaju zene u islamu sto ne bi i ovu :D
stella_k

Post by stella_k »

Sto ti je ...ideja...
Hajd na temu Zene u Islamu pa postaj slicice...pridruzim ti se...@Danas..
danas

Post by danas »

Image

evo soraye :D
makar lici na nesto... :D
a ne ko ona engleska kraljica :D za prepast se :lol: :lol:
stella_k

Post by stella_k »

danas wrote:Image

evo soraye :D
makar lici na nesto... :D
a ne ko ona engleska kraljica :D za prepast se :lol: :lol:
Fakat je prelijepa...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

koliko se sjecam postalo se tamo...moj dojam: muslimanke zive samo u afganistanu i saudiji... :D :D
digger

#82 Re: Zar je ovo polozaj zene u krscanstvu

Post by digger »

array wrote:U prevodu:
Zene trebaju uciti u miru i potpunoj pokornosti. Ja ne dozvoljavam zeni da uci (druge) ili da ima autoritet nad muskarcem; ona mora sutjeti. Za Adama je bila stvorena prva, Eva. I Adam nije bio taj koji je zgrijesio; zena je bila ta koja je postala grijesnik. Ali zene ce biti spasene radjanjem djece - ako nastave vjerovati, voliti i iskreno vjerovati.
E jesam bas blesav sto sam ateista :roll:
Ma ovo je bolje od Marksa! Samo da me ona moja ne cuje sta me odusevljava :)
danas

#83 Re: Zar je ovo polozaj zene u krscanstvu

Post by danas »

digger wrote:
array wrote:U prevodu:
Zene trebaju uciti u miru i potpunoj pokornosti. Ja ne dozvoljavam zeni da uci (druge) ili da ima autoritet nad muskarcem; ona mora sutjeti. Za Adama je bila stvorena prva, Eva. I Adam nije bio taj koji je zgrijesio; zena je bila ta koja je postala grijesnik. Ali zene ce biti spasene radjanjem djece - ako nastave vjerovati, voliti i iskreno vjerovati.
E jesam bas blesav sto sam ateista :roll:
Ma ovo je bolje od Marksa! Samo da me ona moja ne cuje sta me odusevljava :)
sad tek vidis :D :D :D sta propustas... :lol: :lol: :lol:
digger

Post by digger »

Joj, evo jedne... stvarne boginje... Grace Kelly of Monaco

Image
novalic

Post by novalic »

stvarno prelijepa.. 8-) 8-) 8-)
Baghira

Post by Baghira »

A wrote:
crna_pantera wrote:Andjo, haj mi reci sta ces ti, kad dodje dan D, tj. ne bude te vise, a onda ti se vise nego dokaze, da postoji, a bude kasno za okajanje? :D :D Mislim, nije da ti zelim lose, draga si mi, ti to znas, nego 'nako hipoteticki pricamo....mislim, posmislis li ikad, a sta ako stvarno postoji? :)
Fala, takodje 8-)

Pa pravo da ti kazem, sve i kad pokusam da se ubijedim da postoji "neka visa sila", nikako, ama bas nikako ne mogu da se ufuram da bi nekom tako mocnom i velikom bilo bitno da li sam postila petak ili ramazan, da li sam palila svijecu, da li sam svaki put iza 'Muhamed' rekla 'bozija milost na njega', da li sam djetetu dala ispravno ime... A ono sto su meni roditelji prenjeli kao vrijednosti u zivotu, kao mjeru dobra i zla, sto postujem onoliko koliko je u mojoj moci, te sto ja dalje prenosim mojoj djeci - to bi moglo biti dovoljno za neko uzviseno bice da kaze "mozda i nisi uspjela u potpunosti, ali si se iskreno trudila cijeli zivot, sjedi 3+". A ako bi to neko uzviseno bice reklo "nisi me pet puta dnevno pomenula, nisi rukom pravila znak kriza, petkom si meso jela, gorices zato".... pa ako je takvo uzviseno bice - onda mi je draze vjecnost goriti, nego njemu se svidjeti.
Boga mi si hrabra :D :D
novalic

Post by novalic »

interesantno je koliko se nevjernici (neka ih) uvijek hvataju onih.. strana vjerovanja.. koja su.. vise ili manje.. dostupna svima...

post petkom.. je fakultativan.. hoces ili neces... ni jedna Bozija zapovijed.. ne govori da moras, nego ako ti hoces 8-)

isto tako i krizanje.. mores a i ne moras.. ja bih rekla da je to vise pitanje stepena vjerovanja..

i jos masa drugih stvari.. kada pogledas.. Bozije zapovijedi.. mozes pronaci i u knjigama lijepoga ponasanja.. pa ih mozes i tako shvatiti. i dosta je...

niko ni da spomene lijepe strane vjerovanja.... valjda zato sto su pojedinima nepoznate..
danas

Post by danas »

svasta ti nama nesto naprica, a nijedne da kazes o konkretnoj temi... :-)
novalic

Post by novalic »

da.. nisam ja skrenula temu na vjerovanje ili nevjerovanje..
novalic

Post by novalic »

sasvim si sigurno sa ovih par recenica i pogodila sustinu... u vecini slucajeva je vjera u Boga objasnjena kao strah od Boga.. meni, mladjoj, su isto to pokusavali nametnuti.. kasnije sam imala srecu upoznati ljude.. koji su imali vremena i strpljenja objasniti mi neke stvari i odgovroriti na masu mojih pitanja 8-) 8-) 8-) 8-)

meni od tada vjerovanje u Boga vise nije strah, nego ljubav...
danas

Post by danas »

novalic wrote: meni od tada vjerovanje u Boga vise nije strah, nego ljubav...
koja se najbolje vidi kad nista ne pitas u crkvi... :-) :-) :-)
bas kako je bog rekao da treba da bude :D
digger

Post by digger »

novalic wrote:... Bozije zapovijedi.. mozes pronaci i u knjigama lijepoga ponasanja.. pa ih mozes i tako shvatiti. i dosta je...
niko ni da spomene lijepe strane vjerovanja.... valjda zato sto su pojedinima nepoznate..
Sto se tice morala i zapovjedi, bozije nisu: sve je to dio tradicija naroda cije su vrijednosti bile ukljucene u biblije i sveta pisanja.

Za ovo drugo, ne znam. Daj nam primjere "lijepe strane vjerovanja" pa da diskutujemo. Jer opet, to su ili dijelovi tradicija ili su osobenosti individualnih morala.
array

Post by array »

Ne razumijem kako se niko niko nije osvrnuo na moj dodatni post o polozaju zene u krscanstvu. Valjda je predug, sta li...

Evo samo jednog isjecka nad koji se svako mora zamisliti:

Deuteronomy 22:28-29 requires that a virgin woman who has been raped must marry her attacker, no matter what her feelings are towards the rapist. "If a man find a damsel that is a virgin, which is not betrothed, and lay hold on her, and lie with her, and they be found; Then the man that lay with her shall give unto the damsel's father fifty shekels of silver, and she shall be his wife...."

U grubom prevodu:
Nevina djevojka ako je silovana mora da se uda za onoga koji ju je silovao, bez obzira na njene osjecaje prema njemu...
Ako covjek nadje djevojku djevicu, koja nije obescascena, i uzme je, i legne sa njom (siluje je), i ako su nadjeni; Onda ce taj covjek platiti 50 srebrenjaka njenom ocu, i ona ce postati njegova zena...

Samo jedna rijec: Katastrofa....
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

array wrote:Onda ce taj covjek platiti 50 srebrenjaka njenom ocu
Koji je danasnji omjer srebrenjaka i eura???
novalic

Post by novalic »

danas wrote:
ja pitam.. i niko me ne napade..

pojedine stvari u krscanstvu u i te kako napredovale, neke nazadovale..

digger.. ljubav prema bliznjem.. ma da.. mi za to danas nemamo vremena.. puni smo mrznje.. poprijeko gledamo na sve.. i svasta...

uostalom.. vakat je kuci ici.. udrite vi i po krscanstu, kada zavrsite imate i islam.. budizam..

na kraju.. kada i to ispucate.. nije boljke.. naci ce se uvijek nesto...

uzravlje
digger

Post by digger »

array wrote: U grubom prevodu:
Nevina djevojka ako je silovana mora da se uda za onoga koji ju je silovao, bez obzira na njene osjecaje prema njemu...
Ako covjek nadje djevojku djevicu, koja nije obescascena, i uzme je, i legne sa njom (siluje je), i ako su nadjeni; Onda ce taj covjek platiti 50 srebrenjaka njenom ocu, i ona ce postati njegova zena...
Volim ovo ...ako su uhvaceni da djelu... Ja sam uvijek zagovarao da silovanja treba vrsiti bez svijedoka :-)

Ma volim ti ovakvu religiju i moral, pa to ti je...

@OvaRupaNemaDnaa
Pitanje je: Sta ako ona nema oca?
Danas ti je lokalni blow-job negdje izmedju $20 i daj sta das, a za silovanje mozes se i izvuci (..."Bogami, gospodine sudijo, ona me je prva napala... obukla se provokativno... iz ociju joj viri... a ja sam samo normalan muskarac"....) :)
danas

Post by danas »

novalic wrote:
danas wrote:
ja pitam.. i niko me ne napade..

pojedine stvari u krscanstvu u i te kako napredovale, neke nazadovale..

digger.. ljubav prema bliznjem.. ma da.. mi za to danas nemamo vremena.. puni smo mrznje.. poprijeko gledamo na sve.. i svasta...

uostalom.. vakat je kuci ici.. udrite vi i po krscanstu, kada zavrsite imate i islam.. budizam..

na kraju.. kada i to ispucate.. nije boljke.. naci ce se uvijek nesto...

uzravlje
ti i dalje ne rece nista konkretno o temi... :D nego "bog je ljubav" i sve tako okolokole... :D ko kisa oko kragujevca... :-) :-)

a ja imam pravo diskutovati i o islamu i o krscanstvu. a to sto se ima malo toga lijepog reci o vatikanu i organizovanom katolicanstvu, te njihovom istorijskom tretmanu zena, zaista nije moj problem.

sad nek me banuju ako hoce. :D
scimitar

Post by scimitar »

Ma sve je to slicno, polozaj zene i u Kriscanstvu i u Islamu, vazda sam ja govorila da je Kuran prepisan od Biblije, ovo je samo jos jedan u nizu dokaza. Hvala pokretacu teme sto je jos jednom ovo potvrdio Smile

Na vrh

A ti si nam josh jednom dokazala kako si samo neobrazovana :thumbup:
nebi

Post by nebi »

moj stav o polozaju zene:
Image
danas

Post by danas »

jel' ovo polozaj u krscanstvu, islamu, budizmu :D or what? :D :lol:
Post Reply