Zapustena muslimanska mezarja
-
Qwert
[quote="love"]i ja sam ZA ciscenje mezarja naravno,ali sam protiv turbeta,staza i klupa u haremima to ipak nije park a ni krscansko groblje.
ČIŠĆENJE MEZARJA
Na području opštine Gračanica april se svake godine proglašava mjesecem čistoće i u njemu se provode brojne akcije čišćenja grada. Ove godine je gračanička Gimnazija "Dr. Mustafa Kamarić", u saradnji sa Medžlisom u petak, 18. aprila, izvela akciju čišćenja mezarja Režići i Šabuša. Urađeno je dosta toga, tako da će to olakšati redovno održavanje mezarja. Zahvaljujemo rukovodstvu škole, profesorima i učenicima.
quote]
Ne znam sta hoces dokazati? Eto bas te slike sto si postirao mezarji bas lice na zgradurine i nema ama bas nikakve slicnosti s nasim.
ČIŠĆENJE MEZARJA
Na području opštine Gračanica april se svake godine proglašava mjesecem čistoće i u njemu se provode brojne akcije čišćenja grada. Ove godine je gračanička Gimnazija "Dr. Mustafa Kamarić", u saradnji sa Medžlisom u petak, 18. aprila, izvela akciju čišćenja mezarja Režići i Šabuša. Urađeno je dosta toga, tako da će to olakšati redovno održavanje mezarja. Zahvaljujemo rukovodstvu škole, profesorima i učenicima.
quote]
Ne znam sta hoces dokazati? Eto bas te slike sto si postirao mezarji bas lice na zgradurine i nema ama bas nikakve slicnosti s nasim.
- avicena
JBT wrote:Znaci, i ti simpatises Omladinske radne akcije.
Steta samo sto to ne radi rukovodeci kadar ove drzave i IVZ-e.
Nema zarade.
Ove godine je gračanička Gimnazija "Dr. Mustafa Kamarić", u saradnji sa Medžlisom u petak, 18. aprila, izvela akciju čišćenja mezarja Režići i Šabuša.
JBT-e znaš li šta je Medžlis? I to što se čisti, čisti se u organizaciji IVZ iako nije komunalna firma i sigurno je da nema profita u tome. Muku muči da izmiri dugovanja prema onima koje je ad hoc "zaposlila" na tim poslovima.Informacija koju nam je imam prenio je da se ta akcija odvija u organizaciji Medžlisa. Akcija pokriva sva mezarja jedne opštine.
-
svrco
e de mi reci sta da radimo sa turbetima,koja postoje na nasem tlu a mezarja su nekih "dobrih deda"????love wrote:Pitt@ ako ti arapin kaze da kod njih nema nishana onda te laze..jedino nema u S.Arabiji kod selefija("vehabija") svi ostali koriste nishane..ja sam licno bio na dzenazi jednog arapina i puno se lici sa bosnjackom
selam
to ti dodje ko kucica,pa imaju i prozore, prostrto unutra,pa imaju vrata!!!!
treba li prati te prozore????
-
fadil schtil
dovoljno ti govori fakat da su rahmetli kralja fahda ukopali negdje u pustinji, nebitnom mjestu, a nisam siguran da je mezar i obiljezen.JBT wrote:Slazem se u potpunosti sa Fluidom.
Love, zasto?
Ne moze se izvuci koja marka? Nema donacija?
a sve je povezano i sa, islamu toliko mrskim, idolopoklonstvom i obozavanjem covjeka.
dakle nije krscanska tradicija, u pogledu mezarja, univerzalna. dapace
- JBT
Pa sto nam Aliju tako ne ukopase?dovoljno ti govori fakat da su rahmetli kralja fahda ukopali negdje u pustinji, nebitnom mjestu, a nisam siguran da je mezar i obiljezen.
a sve je povezano i sa, islamu toliko mrskim, idolopoklonstvom i obozavanjem covjeka.
Pa IVZ je drzavnog nivoa. Zasto se ne organizuje takvo sto na nivou drzave?JBT-e znaš li šta je Medžlis? I to što se čisti, čisti se u organizaciji IVZ iako nije komunalna firma i sigurno je da nema profita u tome. Muku muči da izmiri dugovanja prema onima koje je ad hoc "zaposlila" na tim poslovima.
Dalje, ako necemo idolopoklonstvo zasto onda ne radimo ko Hindusi? Zapalimo i gotovo.
Cuj, IVZ ima finansijskih problema. Pa nije nikad jaca bila, a rukovodstvo im nikad nije bolje zivjelo u nikad boljim vilama.
-
love
Oni su ga tako zakopalili zato sto je saudijska arabija pod selefizmu a ostali arapi nisu(znaci ima turbeta svugdje pa cak i u Saudijskoj arabiji)fadil schtil wrote:dovoljno ti govori fakat da su rahmetli kralja fahda ukopali negdje u pustinji, nebitnom mjestu, a nisam siguran da je mezar i obiljezen.JBT wrote:Slazem se u potpunosti sa Fluidom.
Love, zasto?
Ne moze se izvuci koja marka? Nema donacija?
-
love
Nista cuvajmo te dragocjene stvari iz osmanskog vremena..ipak je to bosnjacko osmanska tradicija i ima je svugdje u islamskom svijetu(mislim na turbeta)svrco wrote:e de mi reci sta da radimo sa turbetima,koja postoje na nasem tlu a mezarja su nekih "dobrih deda"????love wrote:Pitt@ ako ti arapin kaze da kod njih nema nishana onda te laze..jedino nema u S.Arabiji kod selefija("vehabija") svi ostali koriste nishane..ja sam licno bio na dzenazi jednog arapina i puno se lici sa bosnjackom
selam
- morti
Pa nismo mi arapi...love wrote:Evo kako izgledaju mezari kod arapa
A evo jedan stari mezar u Turskoj
Mislim da mezarja u BiH trebaju imati nečega bosanskog...
A pogotovo mezarja šehida i poginulih boraca!!!
Slažem se da je većina mezarja zapuštena,a i očigledno je...
A ni kršćanska groblja nisu u najboljem stanju...
Jbg...kakav država,takva mezarja i groblja...
Al nešto promijeniti sigurno treba...
-
svrco
to ti nisu stvari iz osmanskog,to su mezarja ljudi iz nasega vakta,iz zbog onog sto su bili na dunjaluku,pokopani su na takvim mjestima!love wrote:Nista cuvajmo te dragocjene stvari iz osmanskog vremena..ipak je to bosnjacko osmanska tradicija i ima je svugdje u islamskom svijetu(mislim na turbeta)svrco wrote:e de mi reci sta da radimo sa turbetima,koja postoje na nasem tlu a mezarja su nekih "dobrih deda"????love wrote:Pitt@ ako ti arapin kaze da kod njih nema nishana onda te laze..jedino nema u S.Arabiji kod selefija("vehabija") svi ostali koriste nishane..ja sam licno bio na dzenazi jednog arapina i puno se lici sa bosnjackom
selam
posto je tema o zapustenosti,a ti navro te ne smiju se uredjivati,ne nije to dozvoljeno,te nema onog,ovog..... ja te pitam sta cemo sa turbetima,ona su ti ko mali kucerci,pa se fino udje,prouci Fatiha,dusa odmori,dova uputi
.....i da znas da postoje ljudi koji se maxuz brinu da je cisto unutra i okolo,to si uzmu za obevazu,pa se ne moze desiti da da se zapusti!!!
do nase je (ne)kulture,da je ljudima svijest na tom nivou da su to mezarja sehida,mumina..... ne bi se moglo desiti da izgledaju tako.
dok sam zivjela na vratniku, redovno prodjih pored kovacica pa vidjeh cesto jednog dedu kako "bisce",cupka korov,pokupi koju flasu,a niko mu nije rekao!!!!!!!!!!!!!!!!
-
PR80.
Ne mogu da vjerujem da neko moze nesto ovako napisati. Pa love jesi ti svjestan/na o cemu pricas?love wrote:Pred islamski arapi su imali obicaj da uredjuju svoja groblja pa im je to zabranjeno jer na kraju ljudi pocnu cak i moliti na tim grobljuThe_Fluid wrote:Ne pricaj gluposti, love. Procitaj nesto prije nego zapises (na ovaj forum, barem).love wrote:To je zbog toga sto islamska tradicija nije kao krscanska,kod nas nije obicaj da se mezari previse urdjuju
Nema previse i premalo uredjivanja. Ili je uredjeno ili nije.
Tvrdim da su muslimanska mezarja u Bosni i Hercegovini zapustena, u 95% slucajeva.