Zapadna diktatura
- ljubav_aha
#76 Re: Zapadna diktatura
raja,znaci mozemo konstatovati,da nije isto u svakoj drzavi,u mom slucaju SAD,ali je isto tako "ukljucen" licni izbor grada ili aerodorma,naravno 
- cHupjahalic@
#77 Re: Zapadna diktatura
jednostavni zakoni, ali za koga?wels wrote:Zemlje sa vec vazecim diskriminatorskim odnosom spram pusaca mogle bi i morale preuzeti ove jednostavne i opste prihvatljive zakone o pusenju.
ne moze se nazvati demokratijom da jedna osoba oboljela od hronicne astme sjedi u restoranu i mora udisati dim nekoga kome je samo to cejf.
btw... ne mogu zaista pisati nista u ime drugih zemalja, ali znam da su ovdje vlasnici restorana zadrzali svoje goste (pusace) tako sto su ulozili i njima osigurali sigurno mjesto gdje ne moraju da se lede kad izadju vani. naime, radi se o bastama u kojima rade grijalice dan-noc.
- wels
#78 Re: Zapadna diktatura
cHupjahalic@ wrote:jednostavni zakoni, ali za koga?wels wrote:Zemlje sa vec vazecim diskriminatorskim odnosom spram pusaca mogle bi i morale preuzeti ove jednostavne i opste prihvatljive zakone o pusenju.
ne moze se nazvati demokratijom da jedna osoba oboljela od hronicne astme sjedi u restoranu i mora udisati dim nekoga kome je samo to cejf.
btw... ne mogu zaista pisati nista u ime drugih zemalja, ali znam da su ovdje vlasnici restorana zadrzali svoje goste (pusace) tako sto su ulozili i njima osigurali sigurno mjesto gdje ne moraju da se lede kad izadju vani. naime, radi se o bastama u kojima rade grijalice dan-noc.
Nepusaci imaju potpuno pravo na zrak bez pusackog dima .To je sasvim jasno.Zakoni vecine zemalja im stite ta prava i to je sasvim u redu,a i bilo je vrijeme da se zastiti zdravlje ljudi koji su vrlo cesto bili prisiljeni udisati duhanski dim.
Ali nije u redu i diskriminatoski jest da se jednostranim zakonskim rijesenjem jednog problema,otvara problem ljudkih prava.Pravo pusaca na pusenje u zatvorenim,ugostiteljskiim objektima,pusaca koji uzgred receno debelo(uz alkohol extremno visoku poresku stopu) placa drzavi porez na tu prokletu cigaretu.
Sto je mozda najvaznije u zapadnim demokratijama,ugrozeno je pravo odlucivanja vlasnika u privatnom posjedu.
Ako su do juce bili diskriminisani nepusaci danas su to pusaci.
Drzava Austrija je svojim vrlo jednostavnim zakonskim rijesenjima na zadovoljstvo i pusaca i nepusaca doslijedno i uz postivanje prava svih rijesila problem.
- ljubav_aha
#79 Re: Zapadna diktatura
pusaci na radnom mejstu uzimaju pus-pauze
nije sve tako crno,jer radnici koji rade za satnicu ipak nisu ukraceni "zaradjenih" 15 minuta svaku radnu smjenu 
- wels
#80 Re: Zapadna diktatura
U mojoj firmi nema ni pus-pauze.ljubav_aha wrote:pusaci na radnom mejstu uzimaju pus-pauzenije sve tako crno,jer radnici koji rade za satnicu ipak nisu ukraceni "zaradjenih" 15 minuta svaku radnu smjenu
-
#81 Re: Zapadna diktatura
Mislim da ne treba govoriti pusacima da prestanu, to ce uraditi sami od sebe. Zadnja stvar sto trebaju da slusaju da im neko govori kako da zive svoj zivot. Ali ako puse oko mene i to je moj zivot onda im kazem da se udalje sa svojom cigarom. Vecinom vremena to urade sami, ponekada i ja sam se udaljim. Ponekada mi pusac kaze, kada vidi da njegov dim ide u moje lice, izvini i predje na moju drugu stranu. A ponekada ja uzmem korak nazad. Nema potrebe govoriti.
-
metastasio
#82 Re: Zapadna diktatura
O zadovoljstvu nepušača u Austriji je krajnje diskutabilno razgovarati...wels wrote:
Drzava Austrija je svojim vrlo jednostavnim zakonskim rijesenjima na zadovoljstvo i pusaca i nepusaca doslijedno i uz postivanje prava svih rijesila problem.
Ponašanje države Austrije u vezi sa donošenjem zakona je sve samo ne poštovanje prava nepušača!! Mislim da je Austrija jedina stara članica EU-a koja još uvijek dopušta neograničeno konzumiranje cigareta u lokalima. Ovo novo rješenje je čisto austrijsko - zamaži oči da si nešto uradio, stvori nove birokratske prepreke, a promjene se neće gotovo ni osjetiti, pogotovo u manjim lokalima čiji vlasnici biraju hoće li biti pušački ili nepušački - svi znamo šta će izabrati s obzirom na visok broj pušača u Austriji. No, ugostiteljski lobby pod skutima Narodne partije (OeVP) - stranke koja je na posljednjim izborima doživjela neviđen fijasko, ali nakon izbora ipak postavlja ministre na sve ključne resore u državi (austrijska Stranka za BiH) - je i ovaj put uspio progurati svoje interese.
-
#83 Re: Zapadna diktatura
Ovaj topic nije samo bio u vezi zabrane pusenja. Haj sada malo o hrani? U Americi vecina gradova provodi zakone da restorani ne smiju da koriste trans fats (ne znam te termine na nasem). Sta vi mislite o tome? Ja licno ne pratim sta tacno jedem, u stvari ne gledam na kutijama koliko sta ima kalorija i fats itd. Samo za one ljude koji se bave sa takvim stvarima i provode vrijeme u spuermarketu kao sto u bibloteci, samo citajuci, ja mislim da je to logican korak da im se dadne mogucnost da imaju i izbora kada idu jesti vani. Oduvijek samo govorio "debeli Amerikanci", ali sam svatio da je to vise bolest. Jeste da se ne krecu i ne vjezbaju, ali ima i onih koji vjezbaju ali jedu takvu hranu i zive takav zivot da jednostavno ne mogu pobjeci od toga. Kada sam bio u Bosni ja sam se ibretio koliko su bosanska djeca debela. A bio amerikanac ili bosanac isto, velika glava i sirok stomak a tek mu deset godina. To je za mene preslo u epidemiju/bolest. Mnogi drugari koji su ostali rekli su mi da i oni sami nemogu vjerovati koliko su djeca debela u bosni. Oni koji tu zive stalno tvrde da samo sjede kod kuce ili idu u internet caffe da igraju igrice i tako su toliko debeli.Santos wrote:Ljudi neznam kako kod vas ali ovdje u Holandiji jos malo nes smjet ni jest.Samo uvode nekakve zakone.Sad nesmijes pusit ni u jednom tipu restorana,kafica ili slicno.Kad vidis nekog sa cigarom na ulici odudara totalno.Sad vode hampu oko toga kako su ljudi previse debeli tj,djeca te bi trebalo uvest mjere neke folovi.Pustite me da zivim boli vas kurac kolko pusim i jedem.Jos malo ce i cugat zabranit a legalna droga i prostitucija.Fakat mi nije jasno.
Iako sam rekao da ne pratim sta jedem, ipak pratim da ne jedem toliko lose hrane i da se bavim trcanjem, plivanjem i ostalim sportovima. Nije do hrane, nego je do nacina zivota i problem je sto pocinje da to hvata u mladim godinama. Svjet se nije zapitao gdje to sve ide dok djeca nisu pocela postajati sve deblja i deblja. Podrzavam taj zakon jer nece nam biti od glavu, barem je neki korak ka stabilizaciji, ali je na ljudima da sami sebi pomognu.
- cHupjahalic@
#84 Re: Zapadna diktatura
@location bojim se da je ova tema uzela maha sto se tice pusenja, mozda bi bilo dobro da otvoris novu temu, jer mislim da si dosao do jako zanimljive teme.
@wels za uvodjenje novih zakona i reda u drzavi nije potrebno razmisljati samo o sadasnjosti. treba razmisljati i o buducnosti. ako si ti pusac, zasto bi drzava u kojoj zivis trebala davati jake povode za tvoje dijete da i ono krene istim putem? ako sam ja kao dijete bila prisiljena da udisem dim - svidjalo se to meni ili ne (taman sam imala pravo da bilo sta kazem na osnovu toga) - zar bi i moje dijete trebalo da prolazi kroz isto?
kao prvo, ja mogu odmah reci da ja ne krivim svoje vlastite roditelje, ni druge odrasle koji su pusili u mojoj blizini.
drustvo u kojem su se nalazili je utjecalo na njih i tada je bilo biti pusac kao sto je sada biti nepusac.
ja sam svjesna kakve sve posljedice pusenje moze sa sobom da donese i radi toga ne bih NIKADA izlagala neduzno bice tome.
@wels za uvodjenje novih zakona i reda u drzavi nije potrebno razmisljati samo o sadasnjosti. treba razmisljati i o buducnosti. ako si ti pusac, zasto bi drzava u kojoj zivis trebala davati jake povode za tvoje dijete da i ono krene istim putem? ako sam ja kao dijete bila prisiljena da udisem dim - svidjalo se to meni ili ne (taman sam imala pravo da bilo sta kazem na osnovu toga) - zar bi i moje dijete trebalo da prolazi kroz isto?
kao prvo, ja mogu odmah reci da ja ne krivim svoje vlastite roditelje, ni druge odrasle koji su pusili u mojoj blizini.
drustvo u kojem su se nalazili je utjecalo na njih i tada je bilo biti pusac kao sto je sada biti nepusac.
ja sam svjesna kakve sve posljedice pusenje moze sa sobom da donese i radi toga ne bih NIKADA izlagala neduzno bice tome.
-
#85 Re: Zapadna diktatura
Ali zakoni ce biti takvi kakvi jesu. Santos to nece moci promjenuti, mi ne pusaci smo pobjedili zbog togacHupjahalic@ wrote:@location bojim se da je ova tema uzela maha sto se tice pusenja, mozda bi bilo dobro da otvoris novu temu, jer mislim da si dosao do jako zanimljive teme.![]()
- cHupjahalic@
#86 Re: Zapadna diktatura
i te kako se moze jos dosta toga napisati. hajde ti otvori novu temu. 
- ljubav_aha
#87 Re: Zapadna diktatura
location,odlican temalocation wrote:Ali zakoni ce biti takvi kakvi jesu. Santos to nece moci promjenuti, mi ne pusaci smo pobjedili zbog togacHupjahalic@ wrote:@location bojim se da je ova tema uzela maha sto se tice pusenja, mozda bi bilo dobro da otvoris novu temu, jer mislim da si dosao do jako zanimljive teme.![]()
, tako da ne vidim vise sta moze bilo koja strana reci nesto novo.
kod mene su stavili ogrome plakate pored auto-puta,na slici dijete koje jede kao da je vidjelo hranu prvio put,sa sadrzajem:mi hranimo nasu djecu do smrti
- ljubav_aha
#88 Re: Zapadna diktatura
wels,sto su vam odogovorili,u slucaju da ste ih pitali u vezi odobrenja pusenja na radnom mjestuwels wrote:U mojoj firmi nema ni pus-pauze.ljubav_aha wrote:pusaci na radnom mejstu uzimaju pus-pauzenije sve tako crno,jer radnici koji rade za satnicu ipak nisu ukraceni "zaradjenih" 15 minuta svaku radnu smjenu
licno,mislim da je to sasvim fer,svi puse napolju kad imaju vremena
-
dugacki
#89 Re: Zapadna diktatura
Ma jok , bolan, uz vas su jos antialkoholicari i oni sto se nisu kurvali...ma plaho fini insani.cHupjahalic@ wrote:znaci da samo mi nepusaci zivimo po starackim domovima![]()
![]()
-
medda
#90 Re: Zapadna diktatura
Mislim da je besmisleno uzimati u obzir argument da pusaci imaju vise pauze tj. manje rade od nepusaca. To je veoma subjektivno i individualno polje materije.
Ja dnevno zapalim 2-3 cigarete na poslu sto bi znacilo da za to uzmem oko 15 min pauze u totalu. A neka druga osoba mozda kaki 15 minuta na poslu, treca foruma po sa-x a cetvrta caska pored coffee automata dnevno po sat vremena. Tako da taj argument ne pije vode.
Ja dnevno zapalim 2-3 cigarete na poslu sto bi znacilo da za to uzmem oko 15 min pauze u totalu. A neka druga osoba mozda kaki 15 minuta na poslu, treca foruma po sa-x a cetvrta caska pored coffee automata dnevno po sat vremena. Tako da taj argument ne pije vode.
- ljubav_aha
#91 Re: Zapadna diktatura
medda wrote:Mislim da je besmisleno uzimati u obzir argument da pusaci imaju vise pauze tj. manje rade od nepusaca. To je veoma subjektivno i individualno polje materije.
pije vode,i to sa ledom
... jer , pusaci ,prije ili poslije pus-pauze forumaju na poslu,ili pricaju suplju pricu uz kafu
ali je sustina,nikome od nas ne=pusaca ne smeta sto pusaci puse zaradjenih 15 minuta,jer ne puse u nasem prisustvu,bas smo fini
- rajvosa^
#92 Re: Zapadna diktatura
Jebi ga, ja na poslu ne pusim (ponekad kuci), al zato surfam net maximalno.
Moze se, sta ces. Al zato zaposleni zakonom imaju pravo 2 puta po 15min odmora i najmanje 30minuta za rucak. Firma dozvoljava 1 sat rucka, al zakonom moraju uzeti 30 minuta rucka. E sad - do tebe je hos ti ispusit 5 cigara ili sta pojest. Ja recimo ne pusim na poslu, al zato potrosim dosta vremena citajuci stranice kao sa-x
. Ko vise radi? Ja znam da nisam na prvom mjestu, al ja svoj posao zavrsim. Dakle, pusac-nepusac, ko vise radi, ko vise daje od sebe i zavrsava posao ,da se razglabat. Nego ostajte mi dobro, napuseni i nedajte na se. 
- exliberal
#93 Re: Zapadna diktatura
rajvosa^ wrote:Jebi ga, ja na poslu ne pusim (ponekad kuci), al zato surfam net maximalno.Moze se, sta ces. Al zato zaposleni zakonom imaju pravo 2 puta po 15min odmora i najmanje 30minuta za rucak. Firma dozvoljava 1 sat rucka, al zakonom moraju uzeti 30 minuta rucka. E sad - do tebe je hos ti ispusit 5 cigara ili sta pojest. Ja recimo ne pusim na poslu, al zato potrosim dosta vremena citajuci stranice kao sa-x
. Ko vise radi? Ja znam da nisam na prvom mjestu, al ja svoj posao zavrsim. Dakle, pusac-nepusac, ko vise radi, ko vise daje od sebe i zavrsava posao ,da se razglabat. Nego ostajte mi dobro, napuseni i nedajte na se.
znaci nisam jednini ha
- mofo33
#94 Re: Zapadna diktatura
ne bih branila pusace, nego zasto tolika hajka na njih?location wrote: Pa posto ti meni LICNO skodis sa svojim dimom, jebiga moras napolje. Ugrozavas mi zivot. Ti mozes slobodno ici bilo gdje, samo moras malo biti vani kada pusis, jer sam siguran da ne zelis nekome da skodis svojim dimom i ugrozavas njen ili njegov zivot.
kao da iz auspuha svakog (prosjecnog) auta ne izlazi dim 45 cigareta svake sekunde?
kao da nismo konstantno trovani stotinama raznih pesticida u hrani nasoj svakodnevnoj?
kao nam nema otrova u samim vlaknima odjece,samponima,sapunima i deterdzentima za pranje vesa
i jos gorih u sredstvima za odrzavanje higijene u stanu?
sve do lakova namjesta, farbe zidova, u vodovodnim cijevima,itd,itd,itd.
ako cemo o ugrozavanju zivota, lista je dugacka...
ama jok, lakse je udariti po pusacima, njih VIDIMO, svi ostali otrovi su nevidljivi (ili necemo da ih vidimo)
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#95 Re: Zapadna diktatura
Polako, polako.mofo33 wrote:ne bih branila pusace, nego zasto tolika hajka na njih?location wrote: Pa posto ti meni LICNO skodis sa svojim dimom, jebiga moras napolje. Ugrozavas mi zivot. Ti mozes slobodno ici bilo gdje, samo moras malo biti vani kada pusis, jer sam siguran da ne zelis nekome da skodis svojim dimom i ugrozavas njen ili njegov zivot.
kao da iz auspuha svakog (prosjecnog) auta ne izlazi dim 45 cigareta svake sekunde?
kao da nismo konstantno trovani stotinama raznih pesticida u hrani nasoj svakodnevnoj?
kao nam nema otrova u samim vlaknima odjece,samponima,sapunima i deterdzentima za pranje vesa
ama jok, lakse je udariti po pusacima, njih VIDIMO, svi ostali otrovi su nevidljivi (ili necemo da ih vidimo)
Niko nije na pusace udario. Neka smrde i truju se u svojim stanovima, neka finansiraju koga hoce, svojim parama, ali neces na slobodu - i neces - medju druge ljude. To ti nije pravo. Kao sto nemaju pravo da uvjeravaju nekog - da oni imaju pravo da se drogiraju. Pusenje je drogiranje. Bez pusenja se moze. Zive ljudi bez pusenja. Bez hrane se ne moze. 6 biliona ljudi na svijetu mora da zivi od necega, mora biti pesticida - da bi imala dovoljno hrane, ako ti se ne da - uzmes u Francuskoj kupis jedan taj vinograd, za 2 miliona evra, pa pocupas te loze pa uzores i usijes krompir, pa fino krompiri kad prispiju - ti to jedi godinu dana. Ha ja.
Pricam ti pricu - udarili "svi na pusace". Ljudi sami sebe ubijaju - i ti ces sad njih uzimati kao autoritete po tome - sta treba raditi sto se zdravlja tice? Ljudi sami sebe truju i ti ces njih sad uzimati kao relativne u prici o tome - gdje trebaju buduce generacije da idu i sta da cine, i koje zakoni da vladaju. Ljudi placaju hiljade evra takse i poreza - i mislie - da mogu parama steci svoje pravo da duhane tj. oni misle da s tim placaju bolnice i doktore - a ne vide da s tim parama - kupuje se vlada i politicari samo - da ne zabrane pusenje skroz, jer pusenje treba da bude ilegalno. Kraj price. Nije ilegalno samo radi lobija duhanskih koji ogormnu lovu sipaju u tudje dzepove da ih ne ilegalizraju i time - izbace na ulicu iz fabrika i vila u kojima zive.
Sto se tice auspuha - iz auspuha izlazi CO. Karbon monoksid. I to kad je kombustivnost motora - losa tj - iz starih automobila, ako potpuno sagori gorivo - nastaje C02. CO2 je hrana. Ko se hrani sa njim? Drvece. Sta mislis - odakle blokvi za izgradnju istog? Sta je to - fotosinteza? Kako od vode u zemlji i nitrogena - naraste onoliko stablo, sta mislis? Gdje je tu - karbon. Izvor zivota. U atmosferi sad - ima nesto ispod 1% CO2. Problem CO2 je sto je gas koji ima green house effect tj efekat plastenika. I sto se deforestacijom - unistava drvece - koje koristi i odrzava taj CO2. Kolicine tog gasa su prije 500 miliona godina bila - 5-6 puta vece, ali u vrijeme kad je bila tropska klima na zemlji tj. u vrijeme dinosaursua - i ogromne paprati i slicnog - konzumacija od flore i faune je bila tolika da se je potpuno iscrpio C02 a na zemlji je zastupilo ledeno doba u kojem su kjepala maca - dinosauri, a dan danas - njih lozimo iz auspuha, njih i paprati i sve drugo, samo iz zivota moze nastati gorivo i energent. Osim nuklerane energije. Dakle - ako ti smeta auspuh - ti zasadi drvo. 1 drvo godisnje. Zasadi ga - i ne brini - za auspuh, barem svoj.
Karbon monoksid je ono sto je u cigareti. To upravo i placaju da udisu pusaci. Karbon monoksid se veze na hemoglobin i sprijecava da u krvi imas dovoljno oksigena. Zato nikad neces vidjeti crvenog i rumenog pusaca vec su svi blijedi i plavi, i imaju prepoznatljivu "put", narucito kad puse 20-30-40 godina, zato sto u krvi imaju manje oksigena. A sta je pogonsko gorivo za mozak? Samo su dva. Glukoza, i oksigen. Sta mislis - kad smanjis oksigen, a poveces svasta nesto drugo, sta bude? Dokle traje efekat nikotina - stimulansa tj. nervnog otrova - nikotin u biljci postoji da ako dodje zivotinja i pojede list duhana - da se otruje - jel tebi to jasno? E, sad uzeti to - i gurati u mozak - ne cini proljece.
U farbama nema vise olova, barem ne u naprednim zemljama od 1963. u Americi. Nema ni olovnog goriva. Nema ni cjevi od olova vodovodnih tj. ako ih nadjes - moras da promjenis. A ako ne znas sta uradis? Pustis vodu da otece. Koliko? 20-30 sekundi. Ne odmah glavu pod pipu. Sta ako imas vrata ofarbana - s farbom u kojoj je olovo? Nista. Bog te veselio, nemoj samo da kad odpadne komad farbe - to metnes u usta i progutas. Ko to radi? Djeca. Sta imaju djeca - anemija. Koji je #1 uzrocnik trovanja od farbe od olova danas? Kina i Meksiko. Gdje Kina mjesa farbu od olova? U igrace za djecu. Vidis finu dji-dju midju - igra se dijete, kasnije farba spane, dje osla? De ti znaj. Jel olova u njoj? De ti znaj. Meksiko. Sta farba Meksiko olovom? Ambalazu. Kupis kesu bombona - papiric onaj otvoris - koje je boje, neke je boje - e ta farba je mozda - olovna. Niko na Zapadu ne koristi olovne boje, jer nema vise potrebe - to je tehnologija koja je prevazidjena. Kako su je prevazisli ljudi? Rekli viste stete nego koristi. Batali to, ima drugo. To sto ti ne znas - ne mora da znaci da niko ne cini nista. Ljudi cine - ogromne napore, ali ako ti krenes od sebe - pa vidis da ti ne radis nista - onda mora da znaci da niko drugi ne radi nista jel?
Sva se industrija provjerava za ispusne gasove. U Kaliforniji ne mozes da vozis automobil koji je stariji od odredjene godine. U Europi vozis autombil na tehnicku provjeravanje. Dizel je mnogo prljaviji od benzina i samim tim - kamioni i druge masine - su mnogo stetnije po okolinu, jer razbacuju te kancerogene by-produkte kuda? Po ulicama. Najvise. I ko strada. Dijeca, najcesce. Koja? Koja nemaju - parkova, livada i drugih mjesta - da idu da se igraju tamo. Najcesce iz centra grada, koja ne znaju ako nije asfalt - sta je. Stas s tim? Pa nadji soluciju - voz, ali ne moze voz da svake samoposluge. I ako doveze u tu samoposlugu - to je od koristi - svima, koji zive okolo - ako je kruh, mljeko, jaja, krompir. Ne doveze kruh jaja i krompir samo jednog zgradi - a ostali masu usima, i udisu taj isti dizel.
Sve sto koristis ti u stanu - ide u kanalizaciju. Kanalizacija ide na mjesta gdje se to preraduje - odvajaju se govna od ostatka, pa se drze u ogromnim bazenima gdje se kloriniziraju, tj. dodaj jos kemikalija, pa se procesuira, pa onda se u rijeke izljeva. Normalno - da neces to piti i jesti, i da ne trebas ribu odatle da hvatas i jedes, ali ko god zivi sere se i pere. Ko god zivi. Nisu nekima zabranili da seru i da se peru a drugi se seru i peru. Nisu nekima zabranili da voze automobila a drugi ih ne gase ni kad su u garazi. Dakle - koriste svi - u istoj drzavi barem - sve te pogodnosti jednako. I dok nema bolje tehnologije - postoji ona koja ima. To je jako politizirano pitanje - da li ima bolja, uvijek ima bolja ali pitanje je cijena tj. moze li drustvo to sebi da priusti. Drustva koja imaju ogromnu administraciju a jako male investicije, kao u BiH ne mogu da priuste nove tehnologije najcesce - koristimo i dana danas zaostavstine iz proslih rezima.
Obrazuj se malo. Ljudi danas zive duze neko ikad prije. Jel ti to mozda upalo u oci, ikako? Imas li oci? Koliko zive Francuzi u Francsukoj? Koliko dugo? Koliko je tvoj did zivjeo i tvoja nana? I njihovi roditelji? Koliko im je djece pomrilo - u mladosti, prije vakcinacije? Ako umres ti od onog od cega ti je did umro - onda nismo napravili nikakav progres. Ako umres mladja - od prirodne bolesti - onda nije nikakav uspjeh. I takve se statistike uzmu i porede.
I na kraju - ako su ti prijatelji pusaci - uzmi pa postani i ti jedan. Stas kad imas hejbet pesticida i drugih otrova i auspuh ti smeta, i smeta ti ajroplan koji bi trebao na heksoral da ide iz Francuske do Amerike, mjesto da si na jedrenjaku 5 mjeseci, jel to taj mozak ti to predjes u 8 sati, ne smeta ti - da neko brani svoje pravo na samo-unistenje za ljecenje kojeg ce poslati racun tebi. Ti ces to da platis. I onda kad ti dodjes - neces imati kreveta u koji da legnes, jer - leze stotine i hiljade takvih. Ti o tome - nisi ni pocela da razmisljas - kako funkcionira drustvo, sta znaci patolgija u drustvu, kako se odstranjuje koji su mehanizmi, koliki su troskovi i koje su granice tolerantnosti u odredjenom sistemu svega toga. A i oni koji o tome vode brigu - najcesce ne znaju rijesenje jer je to problem koji je gotovo nemoguce rijesiti i moraju biti jako agresivni tj. limitiraju sve izvore - pusacu nema njegovog ceifa, onom ko otvori fabriku mora potrositi godine profita - da bi imala filtere da ne zagaduje prirodu van granica, oni koji prave automobile imaju odredjeni standard koji moraju da susretnu, a i drzave namecu, ako nista godiste automobila da nije stari krs, i slicno, jer ti najvise stete - a takvih ako igdje ima po siromasnih drzavama, kao npr. kod nas. I dobra vijest ti je da nema vise smoga iznad Sarajeva. Nema fabrika. Sad se vlada u Sarajevu. Zdravo se zivi. Proizvodi se friska Drina, i Aura, Sarajevsko Pivo, Dnevni Avaz, i program Hayata. Pa zemes tamo pa se vratis.
Lista je dugacka, za sve, ali ja necu da placam neciji debilizam, necu da me truje cigaretom, i necu da ga gledam i da moja djeca ga gledaju i misle da je to neki - uber ceif, i da je lafcina zbog toga, i da je neko seksi, a ovamo od sebe pravi pacijenta dok je musterija najlegalnijim od svih narko-dilera. To sto je proces - dugotrajan - ne cini ga nista manjom gluposti od heroina, sintelana, alkoholizma i slicnog. Eskejpizmi se traze u poziviti i necemu sto te nece unistiti sutra. A, ako je stetno - steti svima jednako i svi imaju od toga - nesto - a ne - disproporcionalno - "ja imam prava da odlucim, da cu ja kraj tebe veceras, iako se ne znamo popusiti 2 kutije cigareta - od kojih ces ti da popusis barem 10-15 komada, iako si nepusac". Gdje to ima? I normalno - da moras se izgraditi da zdravlje smatras kako i bogatstvom tako i privilegijom. I da se brines o sebi, a ne da si idiot, koji ne zna - da kad uzme igracku pogleda jel iz Kine, da kad kupuje nesto sto je iz Meksika, ne cuva kontenjera, da po cesti ne hoda bos i da pere ruke - jer na rukama su sva govna ovog svijeta koja u sebe unosis, i ako je nesto pesticidima poprskano - imas izbor. Nece niko te tjerati da jedes jabuku s pesticidima. Mozes oprati. Koru oguliti. Uzmi bastu pa posadi vocnjak, pa napravi bastu pa imaj sve sto ti treba u njoj - to je tvoje pravo. Ali - daj guzovace. Daj da je jeftino i da ja ne moram ici kopati i djubriti, jer da ti neko kaze hajde malo razgodi balege one kravlje pa idi nadjubriti njivu? Ko ja, ja gospodja, ja ovo, ja ono. Pa eto ti onda - traktor i amonijak, pa korporativne farme, pa pesticidi i slicno jer ljudi hoce da imaju visoku produkciju, da bi imali bolji profit. Ako ti hoces da platis - ima ko ce uzgajati sve organsko. To danas postoji. Plati samo. Ali ne postoji da te neko drzi u zatvoru u kojem samo pesticide jedes, i to jer drugi narucuju pesticide za obrok. To ne postoji. Postoji nesto sto se zove pusenje, u kojem si ti morala da dises dim pusaca 200 godina - jer se nije vidjelo - da to ne valja. I sto se vidjelo - preci bio ceif. Sad je najprece da si zdrav i da nicije tudje pare ne trosis za ljekove, i ne trujes nikog drugog. Da imas produktivitet. Da na poslu ne mislis o cigareti.
I sto se tice pusenja na poslu. To nema veze s vremenom. Ima veze s tim da svaka adikcija koja postoji definira se kao - provodjenje vremena u razmisljanju i zelji da se opskrbis supstancom a onda konzumacijom iste. Dakle, na posao kad dodjes - nije 15 minuta ono sto smeta nekome - vec sto cijeli dan provedes pazeci vrlo dobro, da ti ne opadne nivo nikotina u krvi ili cijeli dan samo "da ti je cigaretu zapaliti", a nisi dosla pusiti vec raditi. Drugo, ne daju ljudima na poslu da puse jer i druge ruse sa sobom, vec moraju ljudi ici gdje je dizajnirano da puse, a i tamo ih je ruzno vidjeti tj. tamo kad te vide - znaju sigurno sto si tamo - nisi otisao da neke probleme rijesavas i radis, vec da dangubis, trujes se i ceifujes. Ako ti smeta sto tebe ne placaju da ceifujes - uzmes novcanik pa ti drugog unajmi da on ceifuje a ti ga plati - da vidimo koliko ce to da si se svidja. Trece, koliki su zdravstveni troskovi - korporacije - npr. u Americi gdje nije drzavno osiguranje zdravstveno - sto bi korporacija osiguravala neko ko pusi? Najcesce im povecaju insurance premije tj. plati duplo koliko ne pusac placa za zdravlje mjesecno i dadnu im 6 mjeseci da prekinu pusiti, ako ne mogu - mogu odkaz ljudi da dobiju i neka dobiju. Neka se zna - bez cega se moze, a bez cega se ne moze. Moras da radis i moras da zaradis, a ceif - ako ti je toliko bitan - ti nadji drugog da te zaposljava. Jer - nije ni posao pravo necije vec je privilegija. Sve su privilegije u drustvu. A, to znaci da imas - i odredjene obaveze. Pod prvo, disciplina. Ako neko ne moze da se disciplinira - to je dupli teret na supervizore, i menadzere jer te moraju 2 puta vise motiviriati i ribati i gledati i ganjati da ne zaostajes i na kraju - uvijek ima dovoljno onih koji traze posao, pa te nije problem zamjeniti na poslu. Zasto? Zato kad budes imao sutra trodupli bajpas na srcu ne treba kompanija da plati $100.000 bolnici za tebe. Zbog toga ti ne daju da pusis. A njih se jebe ako ces veceras da umres u krevetu, i ne dodjes ni do bolnice - to ih ne interesuje. Bitno je burazeru da profita ne fali - jer si ti bio u bolnicama pa poslje bolnica bolovao 6 mjeseci, pa poslje toga dosao na posao ali ne mozes da radis vise onako, pa onda se izvlacis non stop i tvrdis kako si ostario i omatorio, a nije to, vec si mudar i imas neku ovlas - opravdanje - sto da ne radis. Dakle - takvi se eliminiraju u samom svom zacetku. Jer - to je kao bolest. Kad imas jedno neradnika - taj ima tendenciju da sviju frustrira i zajebava i da svako pocne onda da zabusava jer mu se cini da on odraduje ono sto ovaj drugi ne uradi. Opadne produkcija. I poslje toga - de ti nadji sta je bilo i sta se desilo.
Ali nije to. Oni meni nedaju moja prava. Ja hocu da pusim. Ja cu da pusim na ulicama, po kafanama, i na poslu u kancelariji. I ako mi ko kaze sta, ja cu da onda - kazem da je ovo demokratija a ne diktatorstvo i da ako vecina ne pusi, mene to ne interesuje - ja cu da budem diktator drugima a to nazivam svojim pravom a drzava i kompanije imaju pravo da mi placaju zdravstveno i trose vise love na mene godisnje jer imam vise bronhitisa, vise dana ne dolazim na posao, i na kraju kad postanem invalid onda me se nece moci rijesiti bez sudske parnice u kojoj cu ja da trazim svoja prava, sto su oni meni odkaz dali - kad sam ja bio u bolnci 3-4 mjeseca, a neko drugi grbacio moje, a ja hocu platu, ja sam radio 20 godina u tom kolektivu i slicno, ali sam i pusio. Pa ko ti je onda kriv? Jesi sam sebi ili oni tebi? Tesko za dokazati burazeru. Imaju te u saci. Isplatice ti neki minimum radije nego da te gledaju kako se grbis na poslu, fol nesto radis a ovamo - nikakvi rezultati - dakle - neki minimum ti dadnu, plate sud, nadju zdravog covjeka - dodje momak 20-25-30 godina. Nije pusac. Hoce da radi. Plate ga manje nego tebe - za sve godine beneficija. I covjek radi i ostace u kompaniji 30 godina. Koji ces im ti kurko?
Ali - kod nas je sve, merhamet. I demokratija (svaka budala je u pravu). I prava pojedinca da ubije sam sebe. Ali natenane. Prvo ce sviju da nas potruje, pa onda, ce da ispuni prorocanstvo. I kad rokne u jednek, ostavi meni racun zdravstveni i da neko treba djecu da mu skoluje a zena ce uzeti penziju kako joj i pripada - koju opet - ja moram da placam. Pa nece to ljudi - narucito ne - kad se zna zasto ti se to dogodilo. I zbog cega nije mogla imati familija platu stabilnu jos 10 godina i nekog ko je djecu odskolovao, i na kraju, umro, bez da je potrosio pola miliona ovog ili onog, jer 75% zdravstvenih troskova je u zadnjoj godini-dvije zivota. Ako zivis 60 godina i 80 - sve i da potrosis iste pare - nije isto. Nije isto - jer 20 godina ti te pare nisi potrosio. Na taj nacin - svih tih 20 godina je bilo vise love za druge stvari, bilo da je za bolnice i izgradnju novih ili nove tehnologije ili sta li vec da jest. Dakle - Ako imas drzavu i u njoj 1000 ljudi. Ako 500 umre za 60 godina a 500 sa 80, to nije isto kao kad umre 300 sa 60, a 700 sa 80 godina. To je sve matematika - i vjeruje da su ljudi izracunali, ali - ne radi se samo o parama vec o maksimalno koliko se moze - izvuci iz 1 ljudskog zivota, bez da bude protracen vrlo rano.
-
#96 Re: Zapadna diktatura
Htjeo sam ti ja odgovoriti, ali nusref je to sve fino napisao da se ima citati dva dana. Nusferatoru, je li tebi dido Tolstoy?mofo33 wrote:ne bih branila pusace, nego zasto tolika hajka na njih?location wrote: Pa posto ti meni LICNO skodis sa svojim dimom, jebiga moras napolje. Ugrozavas mi zivot. Ti mozes slobodno ici bilo gdje, samo moras malo biti vani kada pusis, jer sam siguran da ne zelis nekome da skodis svojim dimom i ugrozavas njen ili njegov zivot.
Samo tebi da dadnem odgovor, vozim kola sto manje mogu em sto zbog cjena a i zbog okolisa. Ne kupujem vise u regularnim marketima, nego trazim da voce i povrce bude organic. Isto tako u tim "specijalnim" prodavnicama mozes naci i "specijalne" deterdzente to jest nature friendly. Mozda je na kraju ista stvar ko ce ga znati.
Nisam se jos bavio lakovima namjestaja, samo znam da imaju i regulacije i zato i da se ne moze bas svasta vise prodavati na trzistu.
Sve sto si ti napisala je tacno, samo sto se tice mene, za sve sam to odavno vec znao i poceo da radim na tome da sto manje takvih stvarih konzumiram. Sebi napravim izbor da li cu uzeti jabuku od 79c ili $1.50. Pusac kada sjedne pokraj mene i zapali ne misli na mene, ja moram da misilm na mene i tada mu ja moram reci njemu ili njoj izvini ali mozes tu cigaru ugasiti ili izaci napolje. Samo to nikada ne moram da radim u kaficima jer imaju ti zakoni. Jednom sam to morao raditi kada sam imao carpool i u stanu kada su dolazili pusaci.
Kao sto sam vec rekao, zadnja stvar sto zelim da uradim da kazem pusacu "hej to je lose za tebe" i da ga napadam sto pusi. Ljudi ne pusaci koji to rade su debili. Ali moram mu reci samo da se odalji od mene, niko mu ne uskracava pravo da pusi, samo treba da uvazi da steti okolini i to je sve.
- rajvosa^
#97 Re: Zapadna diktatura
exliberal wrote:rajvosa^ wrote:Jebi ga, ja na poslu ne pusim (ponekad kuci), al zato surfam net maximalno.Moze se, sta ces. Al zato zaposleni zakonom imaju pravo 2 puta po 15min odmora i najmanje 30minuta za rucak. Firma dozvoljava 1 sat rucka, al zakonom moraju uzeti 30 minuta rucka. E sad - do tebe je hos ti ispusit 5 cigara ili sta pojest. Ja recimo ne pusim na poslu, al zato potrosim dosta vremena citajuci stranice kao sa-x
znaci nisam jednini ha
Zivjeli pusaci a posebno nepusaci.
- Vares City
#98 Re: Zapadna diktatura
Dvije kutije dnevno(Parisienne Mild)sa ili bez novih zakona,pusim svoje,za svoju lovu,kome smeta nek' ga nabere iz moje blizine i vozdra,...ha ja,...
Pusim 25 god,dva metra u visinu i oko stoje na vagu,..roden i odrastao u dimu plave "Morave"i sad se mi to neko zabraniti,a ako i zabrane ima ILEGALA
Srklet me hvata od kojekakvih "novih"zakona i njihovih kreatora!
Pusim 25 god,dva metra u visinu i oko stoje na vagu,..roden i odrastao u dimu plave "Morave"i sad se mi to neko zabraniti,a ako i zabrane ima ILEGALA
Srklet me hvata od kojekakvih "novih"zakona i njihovih kreatora!
-
Durres
#99 Re: Zapadna diktatura
Ali hoću i ja u kafanu, a ne pušim i strašno mi smeta dim, jer imam astmatične probleme s disanjem... Volim piti kafu, čitati novine uz nju, sjediti i gledati utakmicu, viđati se s ljudima, slušati muziku i sl... A ništa to ne mogu više jer ne smijem podnositi dim. Zašto? Zbog tvog ćejfa da zapališ uz kafu? Jel' to ok?Santos wrote:Svaka ti cast Tempora.Sve si im rekla.Hocu samo da kazem ,jebote kafana u kojoj moram pit kafu a nemogu prifindilit,idite vi tamo i cugajte caj.Cuo sam da je onaj od Marelice zdrav pa navalite.Fazon je da ama bas nigdje nemozes prifindilit kad ti je ceif.Bila kafana,slasticarna,hotel,bazen.Nigdje.Znaci nemoj nigdje ic ili prestani pusit.Pa zamislite kafu bez garke.Neide i gotovo.
Zamisli obrnuti slučaj... Meni je recimo ćejf da svaki put kad uđem u kafanu šakom opalim nekog pušača... Vjeruj mi da to manje škodi pušaču nego pasivno pušenje meni. Kakva bi bila tvoja reakcija da te nepušač opali iz ćejfa? Gdje mu je pravo na ćejf?
-
Leonid Breznjev
#100 Re: Zapadna diktatura
pa idi u kafanu u kojoj se ne pusi... ima ih dovoljno.. zar bas moraju biti sve za nepusace...Durres wrote:Ali hoću i ja u kafanu, a ne pušim i strašno mi smeta dim, jer imam astmatične probleme s disanjem... Volim piti kafu, čitati novine uz nju, sjediti i gledati utakmicu, viđati se s ljudima, slušati muziku i sl... A ništa to ne mogu više jer ne smijem podnositi dim. Zašto? Zbog tvog ćejfa da zapališ uz kafu? Jel' to ok?Santos wrote:Svaka ti cast Tempora.Sve si im rekla.Hocu samo da kazem ,jebote kafana u kojoj moram pit kafu a nemogu prifindilit,idite vi tamo i cugajte caj.Cuo sam da je onaj od Marelice zdrav pa navalite.Fazon je da ama bas nigdje nemozes prifindilit kad ti je ceif.Bila kafana,slasticarna,hotel,bazen.Nigdje.Znaci nemoj nigdje ic ili prestani pusit.Pa zamislite kafu bez garke.Neide i gotovo.
Zamisli obrnuti slučaj... Meni je recimo ćejf da svaki put kad uđem u kafanu šakom opalim nekog pušača... Vjeruj mi da to manje škodi pušaču nego pasivno pušenje meni. Kakva bi bila tvoja reakcija da te nepušač opali iz ćejfa? Gdje mu je pravo na ćejf?