Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
slavkoimamodilera

#276 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by slavkoimamodilera »

pustopoljina wrote:ljudi vjernici-svi smo od ibrahima/abrahama potekli...drugo-mijesanja je vazda bilo i bice ga i dalje...didi i slavko,imamo dilera- uvijek ce biti ljudi koji drugacije misle. ne srdite se ljudi...slavko-mozda ti dijete postane vjernik,didi-mozda ti dijete "ode" za drugu vjeru. sad se fino zagrl'te i poljubite...mozda budete prije/prijatelji...znate ono-rodbina po braku :lol:
AMA NISAM JA SLAVKO!! :x

:D

Salim se, nemam ja nista protiv toga da mi dijete postane vjernik... ja samo znam da mu ja vjeru (niti jednu!) necu nametati, vec ce to njoj/njemu biti na odluku kada bude dovoljno zreo za to... pa moja je djevojka vjernik! Cesto pricamo o tome i ona je svjesna da po svojoj vjeri ona cini gresku i sama kaze: "ali ja sam spremna preuzeti odgovornost i za moje postupke platiti kaznu na onom svijetu..."
Ja se takvima klanjam do neba i sad zamisli da pored takvog nekoga zivim i onda i sam ne budem spreman na ustupke? Bio bih s...k, zar ne? ;-)
Dindi

#277 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

pustopoljina wrote:pa, 'nako-sto srkletis onda :lol: pa je li "nas"? :D je li fin? je li vjernik? bi li ga mijenjala? sta bi uradila da ti dijete dodje i kaze da se zaljubio u neku tamo sladjanu,ili sta ja znam...kristofa? kako mozete svi vi (i ti, slavko) biti tako sigurni u te svoje rijeci? sta ja znam sta nosi dan,sta nosi noc...udas se za finog,a on se izvitoperi...pravis djecu,a ona pobjegnu od tebe...i tako :D
Mogu ti reci da sam prava sretnica sto se muza tice, valjda to tako dragi Bog nagradi. A sto se tice djece ponovicu po ko zna koji put da cu ih odgajati u Islamu ali da postuju i sve ostale vjere a to za koga ce se udati i ozeniti vec nije u mojoj domeni niti zelim da bude.
slavkoimamodilera

#278 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by slavkoimamodilera »

Dindi wrote:E majko s kim se ja raspravljam i koga ja kao pokusavam da ozbiljno shvatim, kao sto muhomlat rece ja se svoje vjere ne odricem, postujem ostale ali od nevjernika koji kritikuju vjerinike mi je muka.
Eeeee slijepi li smo pored ociju... ne trazim ni ja ni niko ovdje (valjda niko normalan? :-) ) da se odreknes vjere pobogu, samo ti kazem, prosiri malo vidike, procitaj poneku knjigu, pogledaj poneku emisiju, makar ti se ne svidjale na prvu, kreiraj malo kritickog stava prema necemu sto ti je, kako sama priznajes, tako vazno u zivotu... ne uzimaj zdravo za gotovo sto neko nosi bijeli okovratnik, ahmediju ili crnu halju i dugu bradu... vjera je lijepa i cista, ali su ljudi zli i pokvareni... to je sve...
mrs. zurbrigen

#279 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mrs. zurbrigen »

pustopoljina wrote:mmmmm a u mojoj vezi,moj momak zna praviti buckurise (sve iz frizidera u jednu dublju tavu),ali dobar je-trudi se :lol:
kad smo kod kuhanja-dindi,ako ne znas napraviti baklavu, nsita ne valjas :lol: (p.s.ja stavljam ljesnjake u moju)
ja, sta bi ja dala za momka koji zna cemu tava sluzi... :lol:
pustopoljina

#280 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

ja nisam mahala, ja sam samo radoznala u momentu dokolice :D ali je mojih 15 minuta proslo pa-pa :run:
mrs.zurbrigen :dance: reci mu da ako je pravo musko,barem mora znati rostiljati...pa se odmori preko ljeta :lol:
sojka

#281 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

Dindi,

bas ti ne vrijedjas postojanje mjesovitih brakova, djecu, plasirajuci te ljude u ofsajd,nazivaju ih greskom. Kao prvo, neosnovni respekt. Ne mozes mi reci da nisi rekla, ali toliko o dojmu koji ostavljas ovdje.
Zatim ti se u vise navrata naglasilo do cega dovodi taj tvoj nacin razmisljanja- gestapa u svilenim rukavicama. I na sve
to sramno reci da ima Boga i u ime Boga.

Zatim je ok da si iznijela nesto za sebe, ali zaglupljivati i forsirati dijaloge u rekla-kazala smjeru...uvreda za intelekt,
osnovno ljudsko nacelje.

Pa da, bas cemo te citati.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#282 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

...U Zadnjih nekoliko dana (koliko i ova tema postoji),imao sam priliku da cujem nekoliko prica vezanih za zaljubljenost u covjeka ili zenu koji #pripadaju# drugoj vjeroispovjedi,ili etnickoj grupi...Cista slucajnot ,kazem vam,i cijelo to vrijeme ja citam vasa razmisljanja na ovoj temi..
Naime,internet je u pitanju :D ,chatovi i Forumi...fakat je istina da zadnje vrijeme pocesto dolazi do spajanja ljudi preko ovih virtualnih kafana.Nickovi su neka vrsta,ovaj put pozitivnog stita,prema eventualnoj predrasudi naspram imena karakteristicnog za #druge#.I desi se ,jeli,razgovor,pa razgovori :D ,pa to vrlo brzo preraste u jaku zelju za susretom..a ljudi moji za ime se ,nerijetko, posljednje interesuje.

I tako se dogadja strujanje emocija izmedju ljudi koji zive u razlicitim gradovima BiH,koji nisu iste nacionalnosti,ali svima je jedno zajednicko(bar ova tri slucaja koja procitah i upoznah).Sva rezonska,tradicionalna prica i stege padaju u vodu,u inat i srklet zajednice,roditelja,crkve,lokalnih kabadahija..Do jucer fino preparirani mozgovi kceri i sinova postaju naglo neposlusni,i jednostavno se otimaju zakonu tradicije.

Ipak,strah od gubitka statusa unutar familije ili konzervativnih provincijskih gradova,stavlja novopecenu vezu pod pecat najdublje cuvane tajne.
Student iz Doboja,tipka u Banjaluci msn poruke studentici iz Zenice koja studira u Sarajevu :-) .Razmijene hiljade emocija i prica koje ni najblizima ne govore,zacopaju se naslijepo,sretnu se i puknu totalno.Naslijepo krenu autobusom 150 km,sa malo novca u dzepu da vide nekog koga dotad znaju samo po nicku...I bude ok..

I koliko traje da traje,iskustvo je to veliko i nesto lijepo,i niciji Red i #sta ce svijet reci# ne piju vode..
O tom cijelo vrijeme mislim,od postavljanja teme,a nacitah se ovdje teolosko-politickih traktata,povijesnih podsjecanja,licnih demona i kompleksa,poduka zabludjelima...

Elem,ima i ovaj internet neku prednost,pored utroska vremena..tako volsebno zaobidje dezurne mehanizme Zastite Etnicke Cistoce u Bosanaca..

p.s.offtopic...tema ociscena od zachatavanja,pa nastavite :)
Pietje_Bel

#283 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Pietje_Bel »

Ja licno nikad nebi mogao da se ozenim sa nekom djevojkom koja je muslimanka ali npr. Arapkinja, Turkinja itd iako sam i ja musliman. Vjerujem da ne bi mogao ni da se ozenim cak ni za zenom iz Sandzaka. I to su valjda neke predrasude. Ali sigurno bi se mogao ozeniti sa nekom zenom koja se izjasnjava kao Bosanka i koja je katolkinja, pravoslavka, jevrejka ili ateista. To za mene nema veze samo je vazno da je Bosanka. Moj nacionalni identitet i vecina moga ponasanja nije zasnovan na religiji i Islamu pa mozda zbog toga.
Hodidjed

#284 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Hodidjed »

U mene mi zena i ja, smo razlicitih vjeroispovjesti, ali iste nacionalne pripadnosti: Bosanci.
I dobro nam skroz :wink:
foreigndude

#285 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by foreigndude »

Pitanje za one koji vjeruju da se ne smijemo mijesati i za one koji opravdavaju ovakvo razmisljanje:

Zamislite ovo: Otac, zovimo ga Mehmed, musliman po vjeroispovjesti, ima cerku, zovimo je Dzenana. Mati joj je takodjer muslimanka, Sabaheta.

Dodje Dzenana kuci jedan dan i kaze "Mama, tata, ja imam novog momka. Jako se volimo, i veza postaje ozbiljna."

Mehmed veli:"Dzenana sine, a ko je taj momak? Jel' nas?"
Dzenana:"Jes tata, zove se Haris, sin Abdulaha i Mevlide." (znaci, garant je musliman)

U ovom slucaju, znaci, otac Mehmed ne bi imao (vjerskih) problema sa ovim Harisom jer je on muslimansko dijete, vjerovatno dijele i iste obicaje, vjerovanja, itd. Recimo sad da je ovaj Haris deklarirani ateista, ne vjeruje u Boga, ne vjeruje u valjanost Islama, kao ni neke druge vjere.

Mislite li da bi otac Mehmed i dalje imao problema sa ovim Harisom, ili mu je vaznije da se on zove Haris, i da je sin Mehmeda?

Ja mislim da bas to ima puno vise utjecaja na odluke nego ono u sta ljudi ustvari vjeruju ili ne vjeruju.
Hodidjed

#286 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Hodidjed »

foreigndude wrote:Pitanje za one koji vjeruju da se ne smijemo mijesati i za one koji opravdavaju ovakvo razmisljanje:

Zamislite ovo: Otac, zovimo ga Mehmed, musliman po vjeroispovjesti, ima cerku, zovimo je Dzenana. Mati joj je takodjer muslimanka, Sabaheta.

Dodje Dzenana kuci jedan dan i kaze "Mama, tata, ja imam novog momka. Jako se volimo, i veza postaje ozbiljna."

Mehmed veli:"Dzenana sine, a ko je taj momak? Jel' nas?"
Dzenana:"Jes tata, zove se Haris, sin Abdulaha i Mevlide." (znaci, garant je musliman)

U ovom slucaju, znaci, otac Mehmed ne bi imao (vjerskih) problema sa ovim Harisom jer je on muslimansko dijete, vjerovatno dijele i iste obicaje, vjerovanja, itd. Recimo sad da je ovaj Haris deklarirani ateista, ne vjeruje u Boga, ne vjeruje u valjanost Islama, kao ni neke druge vjere.

Mislite li da bi otac Mehmed i dalje imao problema sa ovim Harisom, ili mu je vaznije da se on zove Haris, i da je sin Mehmeda?

Ja mislim da bas to ima puno vise utjecaja na odluke nego ono u sta ljudi ustvari vjeruju ili ne vjeruju.
bezveze ti pitalica skroz. de, malo to uoblici. Imal' kakav zaplet? Gdje ima srba, ima i zaplet-a :)
mericak

#287 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mericak »

hrasno38 wrote:Ne gledajte osobe kroz vjeru i ljepotu nego kroz ljudske osobine i mane. Bosna je zemlja koja je bila prepoznatljiva po mjesanim brakovima koji su se pokazavali puno boljim i uspjesnijim od nametnutih istovjerskih brakova. Nikada me nije zanimalo kako se ko zove i da li se moli bogu ili ne ali me je i te kako zanimalo koliko ljudskoti ima u covjeku i to mi je citav zivot bio jedini filter.
Najbolje voće i povrće dobijeno je ukrštanjem različitih sorti, tako je i sa mješancima. Smatram da su mješanci "najkvalitetnije voće" koji su pokupili najvrjednije osobine svojih roditelja i vjera koje nose u sebi. Nisu usko ograničeni i ne ocjenjuju nečiju kvalitetu po imenu. Ja lično osobu posmatram onakvom kakva je i neću preferirati nekoga samo zato što je xxxxx, nebitno...Odbaciti ljepotu duše nekog čovjeka i neslućene potencijale njegove/njene ljubavi samo zbog nepodobne vjere je smiješno. Ova država je multietnička, jako je mnogo onih koji su nama "nepodobni" po imenu, sa kojima se srećemo na ulici....U doba kad je tempo života suviše brz i teško je naći pravog partnera, odbacivanje ljubavi koja nam se nudi zbog takve, po meni beznačajne stvari, je ludost.
U kvalitetnom braku punom ljubavi i pažnje, ionako se očekuje da čovjek zadrži svoju individualnost, svoj integritet pa i vjerski....A djeca iz tog braka su multikulturalna, jer ako se vodimo onom da vrijediš onoliko koliko znaš, onda su samo bogatija....A Bog bi trebao biti jedan, iz kog god ugla ga gledao i kako god ga zvao...Pa što onda ima veze ako ga tvoj partner drugačije oslovljava?
Hodidjed

#288 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Hodidjed »

mericak wrote:
hrasno38 wrote:Ne gledajte osobe kroz vjeru i ljepotu nego kroz ljudske osobine i mane. Bosna je zemlja koja je bila prepoznatljiva po mjesanim brakovima koji su se pokazavali puno boljim i uspjesnijim od nametnutih istovjerskih brakova. Nikada me nije zanimalo kako se ko zove i da li se moli bogu ili ne ali me je i te kako zanimalo koliko ljudskoti ima u covjeku i to mi je citav zivot bio jedini filter.
Najbolje voće i povrće dobijeno je ukrštanjem različitih sorti, tako je i sa mješancima. Smatram da su mješanci "najkvalitetnije voće" koji su pokupili najvrjednije osobine svojih roditelja i vjera koje nose u sebi. Nisu usko ograničeni i ne ocjenjuju nečiju kvalitetu po imenu. Ja lično osobu posmatram onakvom kakva je i neću preferirati nekoga samo zato što je xxxxx, nebitno...Odbaciti ljepotu duše nekog čovjeka i neslućene potencijale njegove/njene ljubavi samo zbog nepodobne vjere je smiješno. Ova država je multietnička, jako je mnogo onih koji su nama "nepodobni" po imenu, sa kojima se srećemo na ulici....U doba kad je tempo života suviše brz i teško je naći pravog partnera, odbacivanje ljubavi koja nam se nudi zbog takve, po meni beznačajne stvari, je ludost.
U kvalitetnom braku punom ljubavi i pažnje, ionako se očekuje da čovjek zadrži svoju individualnost, svoj integritet pa i vjerski....A djeca iz tog braka su multikulturalna, jer ako se vodimo onom da vrijediš onoliko koliko znaš, onda su samo bogatija....A Bog bi trebao biti jedan, iz kog god ugla ga gledao i kako god ga zvao...Pa što onda ima veze ako ga tvoj partner drugačije oslovljava?
god is one
:thumbup:
dr.gog

#289 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

muhomlat wrote:Evo opet spasa u mjesovitim brakovima. Eno Slovenija je uspjesna zemlja jer vlada klasa mjesovitih brakova, o Hrvatskoj i Srbiji da ne pricam.
Da stvar bude gora, za Bosance jeste. Sto je najgore stvarno bi to ukinulo mrznju prema Bosancima. Stvarno nam nedaju mira dok ne prestanemo biti muslimani. Makar postali i visereligiozni samo da nismo muslimani.
Ali nije problem Bosne tako plitak da nam je situacija takva kakva jeste zato sto svako gleda samo svoju stranu. Evo ove predhodno navedene zemlje nemaju takvih problema iako ne da druge nacije nemaju trunke prava na politicko djelovanje, nego ih nemaju ni mjesoviti brakovi.
...
Ne kontam ...opet da pojednostavim.
Jedna baka Srpkinja,druga Hrvatica,jedan deda Srbin ,drugi Musliman....ajmo dalje..majka se izjashnjava kao Hrvatica katolkinja,a otac djeteta kao Bosanac protestant(jedne od protestantskih denominacija).

Nashli se ,zavolili se,dobili dijete....vjerujete li da isto dijete ima odgoj koji joj je vec u 7/oj godini ucinio jasnim i bakinu i dedinu tradiciju,te da prilicno razumije zasto mama voli Gospu,a tata ide rodbini na Bajram.Hocu reci da imam dokaz da je ljubav ,na kraju svih ovih razmatranja koja procitah,ipak glavna odrednica zivota,i da onaj koji iskreno vjeruje dobije otvoren put cak i u situacijama koje okolina proglasi za nemoguce..
Naravno,sudbine su drugacije,i zreli ljudi koji svoju vjeru drze onako kako su naucili,takodje imaju sansu da zive s kim misle da trebaju--sa osobom svoje vjere,i to je njihovo neotudjivo pravo,osobito ako im to donosi duhovnu stabilnost i mir u dusi.
Jedino sto je mozda mudro za zapamtiti,jeste da i pored odgoja djeteta,vjernik treba biti svjestan da ne moze znati Bozji naum,i da djetetu ne smije ljubav prema osobi druge vjere predstaviti kao tabu.Ja mislim,moje licno misljenje...da ipak On zna sta je kome u srcu i sta je za koga najbolje.
I naravno da nije uvjek lako biti mudar i promisljen,ali treba bar pazljivo oslusnuti i svoj razum kao i svoje srce. :)
Andryana

#290 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Andryana »

:sad:
Last edited by Andryana on 24/07/2008 10:29, edited 1 time in total.
Torentte

#291 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Torentte »

U svakom slučaju, važno se postaviti kao čovjek, a koje si vjere, nacionalnosti, to je posve irelevantna stvar.
Ostri_Mac

#292 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Ostri_Mac »

Andryana wrote::sad: i kad ce to sve jednom prestati? slucaj: ona rodjena pravoslavka, patrijahalno vaspitana, on musliman, isto patrijahalno vaspitan. Ona je vjernik i veruje u hriscanstvo dok joj se ne desi ljubav prema dragom Allahu (islamu) prije nego li je upoznala njega. Nije bila sigurna da li ce ili ne krenuti Allahovim putem dok nije njega srela. On joj nije vjerovao da ona srcem prihvaca Allaha, dok mu to nije dokazala, naravno on joj je pomogao u vjeri ne zbog sebe nego zbog nje. Sad su zajedno, a za to niko osim Allaha ne zna, dokle ce zajedno biti Allah jedino zna, ali i njih dvoje znaju da ce ubrzo morati rastati ne zbog manjka ljubavi (naprotiv!!!) vec zbog zlih ljudi i ljudi koji ne razumiju. Ali, bar je ona spashena i na pravom putu.
ti il' onaj ko ti je ovo "naprichao" ste: "...so full of :dance: :mrgreen: "
coek

#293 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:06, edited 1 time in total.
halloweenedo

#294 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by halloweenedo »

ljubav je lijepa ali i ona ima vijek trajanja! kao i sve ostalo! imam slucaj u porodici : mjesanog braka! ON je musliman, a ONA katolkinja! Mnogo su se volili i na kraju UZELI! Zivjeli su u Bosni, a kada se zaratilo odlaze sa NJIHOVOM DJECOM u inozemstvo! ..... Sada ponovo zive u Bosni! ...........nisu više mladi, negdje im je oko 40 godina! ON je rekao svojoj majci da se na neki način pokajao sto se ozenio sa njom------ONA se na pocetku njihovog braka i jos neko vrijeme ponasalao divno sa NJEGOVIM RODITELJIMA, i haman su je prihvatili....ali , kako idu godine, SVAKO IDE NA SVOJU STRANU! Jer ON nije iz ateisticke porodice a NI ONA! Pouka: NAJVIŠE ISPAŠTAJU DJECA!!
fa84

#295 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by fa84 »

i sam poticem iz porodice u kojoj su sa jedne strane svi ateiste a sa druge strane ono kao neki vjernici ali ne bas neki fanatici, ono regulara nista pretjerano.i mama i tata su godinama se zabavljali sa osobama druge vjeroispovijesti i to nije nikakav bio problem. no ono sto me iznenadilo da majka i djed koji su komunjare citav zivot bili,ateisti,totalno operisani od vjere su nekako prije svoje smrti rekli, djeco samo nemojte kuci dovest nekog druge vjere, sto me poprilicno iznenadilo, kontam ajde da su to ovi sto su kao neki vjernici nego bas od njih koji su ateiste. nemam sada priliku da ih pitam zasto su to rekli jer su oboje umrli,ali vjerujte da mi to i dalje zvoni u usima
ps. ja licno nemam nikakvih problema sa time
LSD

#296 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by LSD »

mericak wrote:
Ovo me neodoljivo podsjeca na nacizam :( ...nacisticka propaganda na celu sa Goebelsom je govorila o "najboljem vocu" tj.nadljudima plave krvi-arijevcima i kako je to "najkvalitetnije voce" što je znacilo da se "manje kvalitetno voce-škart" treba odvojiti od pravog kvaliteta,a svi znamo krajnji ishod toga...iste takve govore smo mogli cuti pocetkom 90-tih na podrucju ex-yu "MI SMO NAJBOLJE VOCE,OSTALI SU MANJE VRIJEDNI" pa znamo šta nas zadesi.
Sad konkretna pitanja.
Zbog cega su mješani brakovi "najbolje voce" tj.zbog cega su NEmješani brakovi manje vrijedni?
Zbog cega misliš da djeca iz NEmješanih brakova nisu u stanju pokupiti najbolje od svojih roditelja?
Zbog cega mislis da su djeca iz NEmješanih brakova usko ogranicena ili da su sklona ocjenjivanju necije kvalitete po imenu??
NIN

#297 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by NIN »

LSD wrote:Zbog cega su mješani brakovi "najbolje voce" tj.zbog cega su NEmješani brakovi manje vrijedni?
Zbog cega misliš da djeca iz NEmješanih brakova nisu u stanju pokupiti najbolje od svojih roditelja?
Zbog cega mislis da su djeca iz NEmješanih brakova usko ogranicena ili da su sklona ocjenjivanju necije kvalitete po imenu??
Odgovore, a narocito na ovo trece pitanje ces naci sto ih blize budes trazio!

:D
dr.gog

#298 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

Image
Madame de Pompadour

#299 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Madame de Pompadour »

Torentte wrote:U svakom slučaju, važno se postaviti kao čovjek, a koje si vjere, nacionalnosti, to je posve irelevantna stvar.
Slazem se da je veoma bitno se postaviti kao covjek, ali se isto slazem da je bitno i koje si vjere i nacionalnosti. To je kompromis non - stop (ime, sunecenje djece, socijalni ziovt itd...) Mislim velika glavobolja; Ja se nikad ne bih udala za osobu druge religije, pogotovu ne bas danas u Bosni a niti negdje u svijetu;
Josip

#300 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Josip »

nikada si nebi dozvolio da se oženim za curu druge vjeroispovjesti. ne bih si dopustio da se zaljubim. možda mi se i svidi neka druge vjeroispovjesti ali ne bih si dozvolio da se zaljubim.
biti prijatelj to da. malo se i žvakati i to posebno da :D :D
Post Reply