Zakon o slobodi pristupa informacijama

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
the_darkness
Posts: 16
Joined: 30/03/2010 04:08

#1 Zakon o slobodi pristupa informacijama

Post by the_darkness »

Ukratko.... Policajac potpuno neosnovano upotrebljava silu na javnom mjestu. Po zakonu duzan da u roku 24 sata preda izvjestaj o upotrebi sile. Nakon prituzbe unutrasnjoj kontroli uzvracaju udarac i podnose krivicnu prijavu za ometanje sluzbene osobe u obavljanju duznosti. Da bi ociglednu stvar naveli na svoj mlin kolega mu preuzima "udaranje" na sebe iako nije bio na licu mjesta. Po zakonu o pristupu informacijama trazim da mi u svrhu odbrane na sudu dostave njegov izvjestaj o upotrebi sile medjutim dobijam samo papir na kojem pise da je izvjestaj podnesen ali ne dobijam uvid sastav istog.
Da li je neko upoznat po kom osnovu mogu da mi odbiju pristup tom dokumentu jer bi time mogao dokazati da je citav iskaz obojice lazan a samim tim i krivicno djelo jer su sa istim lazima nastavili i na sudu?
kuli1961
Posts: 2366
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#2 Re: Zakon o slobodi pristupa informacijama

Post by kuli1961 »

Kad podnosis zahtjev za pristup inf., Ako organ smatra da ne treba dati trazeno, mora donijeti pojedinacan akt-rjesenje, kojim utbrdjuje izuzetak i daje obrszlozenje zasto je izuzetak. U aktu se mora dati pouka o pravnom lijeku, tj tacno navesti kome se mozes zaliti, ili ako nema drugostepenog organa, da imas pravo na upravni spor.
Post Reply