Krajem rata 1945 izbjeglicama iz zapadnobosanskih mjesta u Banjaluci je predoceno da se imaju vratiti u mjesta predratnog prebivalista kako bi se ispitala njihova ratna proslost (nejasno bi ostalo kako bi se ispitala njihova ratna proslost u drugim mjestima) te bi tek onda dobili gradjanska prava.
To je njima tako predoceno, ali zanima me da li je postojao taj zakon. Da li je bio na jugoslovenskom nivou, republickom ili lokalnom - vazio samo u Banjaluci?
Zakon o povratku izbjeglica kucama 1945
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
riko-ga
#2 Re: Zakon o povratku izbjeglica kucama 1945
michio wrote:Krajem rata 1945 izbjeglicama iz zapadnobosanskih mjesta u Banjaluci je predoceno da se imaju vratiti u mjesta predratnog prebivalista kako bi se ispitala njihova ratna proslost (nejasno bi ostalo kako bi se ispitala njihova ratna proslost u drugim mjestima) te bi tek onda dobili gradjanska prava.
To je njima tako predoceno, ali zanima me da li je postojao taj zakon. Da li je bio na jugoslovenskom nivou, republickom ili lokalnom - vazio samo u Banjaluci?
Neznam dali je postojao zakon ali sam cuo isto to od neki uzi clanova svoje famelije.A nisu iz B.Luke.